Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Ρωσία - Βέτο
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Διαβουλεύσεις - Ομιλίες
  • [03] (Κ) Συνάντηση Ανάν - Σολάνα - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Μπιλιράκης - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) Ρωσία - ΗΕ - Κυπριακό - Δήλωση ΥΦΕΞ
  • [09] (Κ) Ουκρανία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση
  • [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάσκεψη Τύπου - "Οχι" (1)
  • [11] (K) Εκπρόσωπος - Εκκληση για νηφαλιότητα
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Βέτο Ρωσίας
  • [13] (Κ) Ράλι Κύπρος 2004 - Συμμετοχές - Τ/κ πληρώματα
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση - Δημοψηφίσματα
  • [17] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάσκεψη Τύπου - ''Οχι'' (2)
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές
  • [19] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Ρώσος Πρεσβευτής - Βέτο
  • [20] (Κ) Ρότε - Δημοψήφισμα
  • [21] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Δημοψηφίσματα - Διάσκεψη Τύπου
  • [22] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Διάσκεψη Τύπου - Λεμεσός
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου - Φερχόιγκεν
  • [24] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής (1)
  • [25] (Κ) Βουλή - Δημοψήφισμα - Παράταση ψηφοφορίας έως 18.00
  • [26] (Κ) Ταλάτ - Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ - Ψήφισμα
  • [27] (Κ) Πατ Κοξ - Επιστολή Αναστασιάδη - Απάντηση
  • [28] (Κ) Βουλή - Εναρμόνιση - Εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι ΕΕ
  • [29] (Κ) ΥΠΕΞ Ρωσίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επικοινωνία - Κυπριακό
  • [30] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Ρωσία
  • [31] (Κ) Κατεχόμενα - Εκδήλωση - ''Οχι''

  • [01] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Ρωσία - Βέτο

    Με «τεχνικό βέτο» η Ρωσία σταμάτησε τη διαδικασία έγκρισης ψηφίσμαστος για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ψήφισμα είχε προταθεί από τη Βρετανία και υπέστη αρκετές τροποποιήσεις στην πορεία σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στα μέλη του ΣΑ και κυρίως ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

    Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσδοκούσαν ότι το ΣΑ θα διαβεβαίωνε ότι το σχέδιο Ανάν ''θα εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, σε πλήρη συμφωνία με τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κλήθηκαν χθες αρκετές φορές σε ψηφοφορία και κάθε φορά αποδεικνυόταν ότι τα προβλήματα δεν είχαν ξεπεραστεί.

    Πάντως, όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ ασκώντας αφόρητες πιέσεις, στο υψηλότερο επίπεδο, εξασφάλισαν αρχικά δέκα ψήφους και έλπιζαν, μετά και την παραχώρηση κάποιων σημείων στους Γάλλους ότι αυτό θα υποχρέωνε τους Ρώσους σε αποχή. Οταν αυτό αποδείχθηκε αδύνατο και μετά την αποδοχή από τον Κόφι Ανάν συμβιβαστικής πρότασης της Κίνας για σύντομο κείμενο δύο παραγράφων, προς στιγμή φάνηκε ότι θα εγκρινόταν το ψήφισμα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε στον Κόφι Ανάν και του είπε ότι αντί ενός αδύνατου ψηφίσματος, προτιμότερο ένα βέτο, με 14 χώρες υπέρ.

    Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε σε συζήτηση με δημοσιογράφους, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις πιέσεις που ασκήθηκαν, τα αποτελέσματα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα θα είναι τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

    Για το θέμα αυτό και σε ερώτηση αν έχει εκφρασθεί ανησυχία ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να στείλει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα στον κυπριακό λαό, ο Βρετανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ανταμ Τόμπσον είπε:

    «Δεν το πιστεύουμε, η ψήφος εναντίον ήταν σε τεχνική βάση, για το χρόνο. Δεν υπάρχει σημαντική δυσκολία στο ΣΑ πάνω στο τι το κείμενο αυτού του ψηφίσματος εισηγείται και έτσι προσφέρει τη διαβεβαίωση που προτιθέμεθα να δώσουμε, ότι το ΣΑ είναι έτοιμο να εκπληρώσει το δικό του μέρος στη συνολική συμφωνία».

    Για το αποτέλεσμα 14-1, διπλωμάτες χωρών μελών του ΣΑ είπαν ότι πολλές χώρες που διαφωνούσαν με τη διαδικασία και την παρέμβαση, από τη στιγμή που αντιλήφθησαν ότι η Ρωσία θα ασκούσε, προτίμησαν απλά να εκφράσουν τις ενστάσεις τους και να το υπερψηφίσουν.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Διαβουλεύσεις - Ομιλίες

    Το βέτο που άσκησε η Ρωσία σε ψήφισμα για το Κυπριακό που προωθούσαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίστηκε «τεχνικό» από τη Μόσχα, δηλαδή διαφωνία επί της διαδικασίας.

    Ερμηνεύντας την αρνητική ψήφο της χώρας του, ο Πρέσβης Γκενάντι Γκάτιλοβ ανέφερε ότι ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ στο Κυπριακό, το ΣΑ θα πρέπει να βοηθά τα μέρη, και όχι να επιβάλλει σε αυτά τις αποφάσεις του. Τα δημοψηφίσματα, είπε, πρέπει να γίνουν χωρίς εξωτερική πίεση.

    "Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να βοηθά τα μέρη αλλά όχι να επιβάλλει οποιαδήποτε απόφαση σε αυτά. Τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν", υπογράμμισε, "πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερα χωρίς πίεση ή επέμβαση από έξω και είναι αναγκαίο το Συμβούλιο να περιμένει τα αποτελέσματα και μετά να υιοθετήσει μια μελετημένη απόφαση".

    Ο Ρώσος αντιπρόσωπος εξέφρασε επίσης λύπη για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε το ψήφισμα, επισημαίνοντας πως η συζήτηση μιας πολύπλοκης απόφασης όπως είναι οι παράμετροι μιας νέας ειρηνευτικής επιχείρησης και η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων απαιτεί εκτενή και προσεκτική ανάλυση.

    Εντούτοις, συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης, οι συγκηδεμόνες του προσχεδίου αγνόησαν τις απόψεις των μελών του Συμβουλίου και έθεσαν το προσχέδιο σε ψηφοφορία, επομένως, κατέληξε, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ασκήσει τεχνικό βέτο. "Είμαστε έτοιμοι", συνέχισε, "να εργαστούμε για ένα ψήφισμα επί αυτού του θέματος μετά τα δημοψηφίσματα".

    Οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Κάνιγχαμ και Τόμπσον, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί δεν υπήρξε ομοφωνία, σημειώνοντας ότι το βέτο ασκήθηκε για τεχνικούς λόγους, που σημαίνει ότι κανείς δεν διαφώνησε με τους γενικούς σκοπούς του ψηφίσματος, που ήταν να στείλει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

    «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πρόσφερε διαβεβαίωση ότι το ΣΑ θα δράσει πάνω στις υποχρεώσεις που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ενδυναμωμένης ειρηνευτικής επιχείρησης και ενός εμπάργκο όπλων», είπε ο Βρετανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ανταμ Τόμπσον, συμπληρώνοντας ότι το ψήφισμα παραμένει στο τραπέζι.

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Τζέιμς Κάνιγχαμ δήλωσε ότι «η υποστήριξή του ψηφίσματος από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών επιδεικνύει ισχυρή υποστήριξη για την εφαρμογή όλων των πτυχών της διευθέτησης, μαζί και ενός συνολικού συστήματος περιουσίας και αποζημιώσεων».

    Ολοι οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΣΑ στις ομιλίες τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και δήλωσαν ότι υπερψήφισαν το ψήφισμα ώστε να δώσουν το μήνυμα στους Κυπρίους ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει τα μέτρα που πρέπει εφόσον στις 24 Απριλίου και οι δύο κοινότητες ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    Αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αγκόλα, η Κίνα, η Χιλή, η Βραζιλία και το Πακιστάν, εξέφρασαν απογοήτευση που ο τρόπος διεξαγωγής των διαβουλεύσεων δεν επέτρεψε την επίτευξη ομοφωνίας ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι το ΣΑ έπρεπε να έχει περισσότερο χρόνο να αποφασίσει.

    [03] (Κ) Συνάντηση Ανάν - Σολάνα - Κυπριακό

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και το βέτο από τη Ρωσία, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, τα συλλαλητήρια των υποστηρικτών του Ναι και των υποστηρικτών του Οχι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι η σημερινή διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Φερχόιγκεν, το ψήφισμα για την Κύπρο που ενέκρινε χθες το Ευρωκοινοβούλιο, η συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, και δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και του Γενικού Εφόρου Δημοψηφίσματος Κυριάκου Τριανταφυλλίδη.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Χιλιάδες 'Ναι' στην ελπίδα'' γράφει ότι χιλιάδες πολίτες όλων των πολιτικών και κομματικών αποχρώσεων, από το ΑΚΕΛ μέχρι το ΔΗΣΥ, ένωσαν χθες βράδυ τις δυνάμεις τους στο παγκύπριο συλλαλητήριο που οργάνωσε στην Πλατεία Ελευθερίας η Πλατφόρμα ''Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος'' και στήριξαν με ένα περήφανο και γενναίο ''Ναι'' την επανένωση της Κύπρου. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι έχει "εξαπατηθεί" από την κυπριακή κυβέρνηση. Σε υπότιτλο η εφημερίδα αναφέρει ότι η ομιλία Φερχόιγκεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι "κόλαφος" για τον Παπαδόπουλο.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σεισμός Σεισμός Συναγερμός'' ότι με ένα βροντερό ''όχι'' απάντησε χθες ο συναγερμικός κόσμος στο σχέδιο Ανάν. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, στελεχών και οπαδών του ΔΗΣΥ τάχθηκε ανοικτά υπέρ της απόρριψης του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι στις 6 αντί στις 5, όπως προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία, αναμένεται να κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, ημέρα του Δημοψηφίσματος. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, σύμφωνα με το Γενικό Εφορο Δημοψηφίσματος θα προωθηθεί σήμερα στη Βουλή για έγκριση και σκοπό έχει τη ταυτόχρονη έναρξη της καταμέτρησης τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 6.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ακούει κανείς;'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, τρομερά εκνευρισμένος, είπε ότι ''εξαπατήθηκε προσωπικά'' από την ε/κ πλευρά η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα υποστήριζε τη λύση του προβλήματος. Εντονη υπήρξε η κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης του λαού για το σχέδιο. Αλλού γράφει ότι παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ φαίνεται να εμμένει στην αρχική του απόφαση για καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε χθες ότι τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στην παγκύπρια συνδιάσκεψη τάχθηκε ανοικτά και σταθερά υπέρ του ''ναι'' στο δημοψήφισμα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ανάν: Κι άλλη ευκαιρία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Κύπριοι θα αποφασίσουν μόνοι τους, είπε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι ακόμη και αν η απόφαση είναι ''όχι'' θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία, παρότι, πρόσθεσε, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο εάν το σχέδιο του απορριφθεί, τότε θα θεωρείται νεκρό. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα δώσει απόψε τηλεοπτική συνέντευξη ενόψει του δημοψηφίσματος, η οποία θα μεταδίδεται ταυτοχρόνως από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με μαστίγιο και καρότο'' γράφει πως δυο εικοσιτετράωρα πριν από τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, έντονη είναι η κινητικότητα στο διεθνές πεδίο για την Κύπρο. Η λογική που αναπτύσσεται παραπέμπει στη διπλωματική πρακτική ''μαστίγιο και καρότο'' και είναι προφανές ότι μέσω υποσχέσεων, μηνυμάτων για στήριξη την επόμενη ημέρα της λύσης, αλλά και εκβιασμών, απειλών, επιχειρείται να διαφοροποιηθεί το κλίμα στην ε/κ πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού σημειώνει πως απογοήτευση και θλίψη εξέφρασε η κυβέρνηση για το χθεσινό "χαστούκι" του Γκούντερ Φερχόιγκεν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Διπλωματικό θρίλερ'' γράφει πως διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τους Αμερικανοβρετανούς να επιδιώκουν άρον - άρον έγκριση ψηφίσματος για το Κυπριακό και να συναντούν τις αντιδράσεις δέκα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος επέμενε στη θέση του για αναβολή 24 ωρών για διαβούλευση με τη Μόσχα, ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επέμεναν από την πλευρά τους να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές, εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόταση ψηφίσματος του ευρωβουλευτή Ζακ Πόος. Με το ψήφισμα εκφράζεται υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΓΓ των ΗΕ και στο τελικό σχέδιό του για την επανένωση της Κύπρου.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Ρωσία - Βέτο -------------------------------------------- Με «τεχνικό βέτο» η Ρωσία σταμάτησε τη διαδικασία έγκρισης ψηφίσμαστος για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ψήφισμα είχε προταθεί από τη Βρετανία και υπέστη αρκετές τροποποιήσεις στην πορεία σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στα μέλη του ΣΑ και κυρίως ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

    Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσδοκούσαν ότι το ΣΑ θα διαβεβαίωνε ότι το σχέδιο Ανάν ''θα εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, σε πλήρη συμφωνία με τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κλήθηκαν χθες αρκετές φορές σε ψηφοφορία και κάθε φορά αποδεικνυόταν ότι τα προβλήματα δεν είχαν ξεπεραστεί.

    Πάντως, όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ ασκώντας αφόρητες πιέσεις, στο υψηλότερο επίπεδο, εξασφάλισαν αρχικά δέκα ψήφους και έλπιζαν, μετά και την παραχώρηση κάποιων σημείων στους Γάλλους ότι αυτό θα υποχρέωνε τους Ρώσους σε αποχή. Οταν αυτό αποδείχθηκε αδύνατο και μετά την αποδοχή από τον Κόφι Ανάν συμβιβαστικής πρότασης της Κίνας για σύντομο κείμενο δύο παραγράφων, προς στιγμή φάνηκε ότι θα εγκρινόταν το ψήφισμα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε στον Κόφι Ανάν και του είπε ότι αντί ενός αδύνατου ψηφίσματος, προτιμότερο ένα βέτο, με 14 χώρες υπέρ.

    Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε σε συζήτηση με δημοσιογράφους, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις πιέσεις που ασκήθηκαν, τα αποτελέσματα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα θα είναι τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

    Για το θέμα αυτό και σε ερώτηση αν έχει εκφρασθεί ανησυχία ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να στείλει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα στον κυπριακό λαό, ο Βρετανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ανταμ Τόμπσον είπε:

    «Δεν το πιστεύουμε, η ψήφος εναντίον ήταν σε τεχνική βάση, για το χρόνο. Δεν υπάρχει σημαντική δυσκολία στο ΣΑ πάνω στο τι το κείμενο αυτού του ψηφίσματος εισηγείται και έτσι προσφέρει τη διαβεβαίωση που προτιθέμεθα να δώσουμε, ότι το ΣΑ είναι έτοιμο να εκπληρώσει το δικό του μέρος στη συνολική συμφωνία».

    Για το αποτέλεσμα 14-1, διπλωμάτες χωρών μελών του ΣΑ είπαν ότι πολλές χώρες που διαφωνούσαν με τη διαδικασία και την παρέμβαση, από τη στιγμή που αντιλήφθησαν ότι η Ρωσία θα ασκούσε, προτίμησαν απλά να εκφράσουν τις ενστάσεις τους και να το υπερψηφίσουν.

    Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, στο τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων, η διαφωνία ξεπέρασε τα όρια του Κυπριακού και μετατράπηκε σε θέμα γοήτρου. Ετσι, στο τέλος η Ρωσία αποφάσισε να στείλει μήνυμα ότι ως μόνιμο μέλος δεν πρόκειται να ανεχτεί υπαναχωρήσεις στα συμφωνηθέντα μεταξύ των πέντε και στις επί τροχάδην διαδικασίες.

    Σε μια αντίδραση μετά την άσκηση του ρωσικού βέτο, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Κάνιγχαμ και Τόμπσον, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί δεν υπήρξε ομοφωνία, σημειώνοντας ότι το βέτο ασκήθηκε για τεχνικούς λόγους, που σημαίνει ότι κανείς δεν διαφώνησε με τους γενικούς σκοπούς του ψηφίσματος, που ήταν να στείλει ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

    «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πρόσφερε διαβεβαίωση ότι το ΣΑ θα δράσει πάνω στις υποχρεώσεις που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ενδυναμωμένης ειρηνευτικής επιχείρησης και ενός εμπάργκο όπλων», είπε ο Βρετανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ανταμ Τόμπσον, συμπληρώνοντας ότι το ψήφισμα παραμένει στο τραπέζι.

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Τζέιμς Κάνιγχαμ δήλωσε ότι «η υποστήριξή του ψηφίσματος από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών επιδεικνύει ισχυρή υποστήριξη για την εφαρμογή όλων των πτυχών της διευθέτησης, μαζί και ενός συνολικού συστήματος περιουσίας και αποζημιώσεων».

    Ολοι οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΣΑ στις ομιλίες τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και δήλωσαν ότι υπερψήφισαν το ψήφισμα ώστε να δώσουν το μήνυμα στους Κυπρίους ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει τα μέτρα που πρέπει εφόσον στις 24 Απριλίου και οι δύο κοινότητες ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    Αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αγκόλα, η Κίνα, η Χιλή, η Βραζιλία και το Πακιστάν, εξέφρασαν απογοήτευση που ο τρόπος διεξαγωγής των διαβουλεύσεων δεν επέτρεψε την επίτευξη ομοφωνίας ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι το ΣΑ έπρεπε να έχει περισσότερο χρόνο να αποφασίσει.

    «Φοβούμαι μήπως αυτή η απόφαση στείλει τα λάθος μηνύματα», είπε ο Γάλλος πρέσβης Ζαν-Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ.

    ΓΓ ΟΗΕ - Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ------------------------------------- Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο λύσης του Κυπριακού εκτός από αυτό που έχουν προτείνει τα Ηνωμένα Εθνη, που στοχεύει στην επανένωση και τη συμφιλίωση, σε συνθήκες ασφάλειας, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό.

    Ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, ο κ. Ανάν διαβεβαίωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι ''δεν μπορούμε να λάβουμε εκείνη τη μοιραία απόφαση για σας, αναμένουμε το κάλεσμά σας''.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να διαβεβαιώσει τις δύο πλευρές ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα εφαρμοστεί πιστά και πλήρως, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και σημείωσε ότι το Συμβούλιο ανταποκρίνεται στην έκκλησή του.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι στις 24 Απριλίου ''ο καθένας από σας έχει να λάβει μια δύσκολη απόφαση, η οποία θα καθορίσει τη μοίρα της χώρας σας'', προσθέτοντας ότι, ''όπως συμφώνησαν οι ηγέτες σας, θα θέσουν ενώπιόν σας ένα σχέδιο για επανένωση της Κύπρου, ένα σχέδιο που θα τερματίσει δεκαετίες διαίρεσης, ένα σχέδιο που θα επιτρέψει σε ένα ενωμένο νησί να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου''.

    ''Γνωρίζω ότι το ονομάζετε 'το σχέδιο Ανάν'. Πράγματι, μέρη του σχεδίου ετοιμάστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο όλες οι έννοιες κλειδιά προέκυψαν από τεσσάρων χρόνων διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών σας. Και οι πλείστες από τις 9.000 σελίδες συντάχθηκαν από εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ. Οι εξαιρετικές προσπάθειές τους παρήγαγαν ένα από τα πιο συνολικά ειρηνευτικά σχέδια στην ιστορία του ΟΗΕ'', επεσήμανε.

    Ο κ. Ανάν ανέφερε στον κυπριακό λαό ότι ''θα ρωτηθείτε εάν επιθυμείτε να καταστήσετε αυτό το σχέδιο βάση του κοινού σας μέλλοντος'' και σημείωσε ότι ''η απόφαση είναι δική σας και μόνο''.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτισε την υποστήριξη που έλαβε το σχέδιο από πολιτικούς ηγέτες στις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την Τουρκία, και αναγνώρισε ότι ''πραγματικά αυτό το σχέδιο δεν ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις έκαστης πλευράς, αποτελεί συμβιβασμό, όπως είναι αναπόφευκτο σε οποιανδήποτε διαπραγμάτευση, είναι επίσης η μόνη προβλεπτή οδός για την επανένωση της Κύπρου''.

    ''Δεν υπάρχει εκεί έξω οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να ικανοποιηθούν οι μέγιστες απαιτήσεις της μιας πλευράς και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι μέγιστες απαιτήσεις της άλλης. Αυτό είναι'', είπε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο, είπε ότι αποτελεί ''ένα μακρύ και περίπλοκο νομικό έγγραφο'' διότι ''δεν είναι χάρτινη συμφωνία''.

    ''Είναι ένα σοβαρό σχέδιο, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει βεβαιότητα και ασφάλεια, με εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί. Ο όλος του σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι τα οφέλη που υπόσχεται θα δοθούν'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ανάν εξήγησε ότι ''το σχέδιο προβλέπει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία'' και εξήγησε ότι ''το κράτος βασίζεται στις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ των μερών από τη δεκαετία του 1970 - μια δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη δομή, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων''.

    ''Το σχέδιο απαγορεύει τη διχοτόμηση ή την απόσχιση, την επικράτηση της μιας πλευράς, ή την ένωση με άλλη χώρα. Το σχέδιο τερματίζει το στάτους κβο. Τερματίζει τη διαίρεση της χώρας. Διασφαλίσει την ταυτότητα της Κύπρου και της κάθε κοινότητας σε αυτήν. Διατηρεί την ακεραιότητα της υπηκοότητας της χώρας. Αυτά είναι έπαθλα που μας διέφευγαν σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Αυτά είναι έπαθλα για τα οποία θα μπορούσατε να είστε όλοι δικαιωματικά περήφανοι'', είπε.

    Ο κ. Ανάν επεσήμανε ότι ''η ομόσπονδη κυβέρνηση που προνοεί το σχέδιο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα, έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αποτελεσματικά'', προσθέτοντας ότι ''δεν μπορεί να εμποδιστεί από βέτο ενός ατόμου, και έχει τους μηχανισμούς για να επιλύει αδιέξοδα''.

    Είπε ότι το σχέδιο ''θα επιτρέψει σε μιαν επανενωμένη Κύπρο να μιλά με μια φωνή διεθνώς, ιδιαίτερα στην ΕΕ'', σημειώνοντας ότι ''ο κόσμος της κάθε κοινότητας κατά κύριο λόγο θα χειρίζεται τις δικές του υποθέσεις, μέσω συνιστώντων κρατών τα οποία θα διαχειρίζονται''.

    ''Το σχέδιο σέβεται πλήρως τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων αυτών από σας που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε τα σπίτια σας. Επιτρέπει σε πολλούς να επιστρέψουν και να πάρουν όλη ή μέρος της περιουσίας τους πίσω. Οποιος δεν πάρει πίσω την περιουσία του θα πληρωθεί πλήρη και εξασφαλισμένη αποζημίωση. Αυτοί που θα πρέπει να μετακινηθούν σε νέο σπίτι, λόγω της εδαφικής αναπροσαρμογής, θα βοηθηθούν να το πράξουν με αξιοπρεπή και σωστό τρόπο'', είπε.

    Ο κ. Ανάν σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν εργαστεί στενά με την ΕΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να γίνουν διάφορες αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο είναι οικονομικά βιώσιμο.

    ''Κανείς δεν προσποιείται ότι η εφαρμογή θα είναι εύκολη. Αλλά αφήστε με να σας διαβεβαιώσω το εξής: ο κόσμος στέκεται έτοιμος να σας βοηθήσει να κάνετε το σχέδιο να λειτουργήσει. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα από τη διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ, που είναι έτοιμη να δράσει ώστε να ενσωματώσει τη διευθέτηση και να βοηθήσει στην εφαρμογή της. Και είναι επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', είπε.

    Ο κ. Ανάν πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ''θα σταθμεύσει μια νέα και εύρωστη αποστολή στην Κύπρο, για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας και να μείνουν όλα τα μέρη πιστά στις δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των δεσμεύσεων για απόσυρση στρατευμάτων και επιστροφής εδαφών''.

    Πρόσθεσε ότι ''είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναληφθούν ποτέ τα γεγονότα του 1963 ή του 1974''.

    ''Μετά από σαράντα χρόνια διαμάχης, η επιλογή ενώπιόν σας το Σάββατο είμαι πραγματικά ιστορικής σημασίας. Το όραμα του σχεδίου είναι απλό: επανένωση και συμφιλίωση, σε συνθήκες ασφάλειας, μέσα στην ΕΕ. Ο κόσμος είναι έτοιμος να σας βοηθήσει να μετατρέψετε εκείνο το όραμα του μέλλοντος σε πραγματικότητα. Αλλά δεν μπορούμε να λάβουμε εμείς για σας εκείνη τη μοιραία απόφαση. Αναμένουμε το κάλεσμά σας'', κατέληξε.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα ----------------------------------------------- Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο Κόφι Ανάν απηύθυνε νέα προειδοποίηση ότι τερματίζεται ο ρόλος του και το σχέδιο καθίσταται νεκρό, στην περίπτωση που καταψηφιστεί στα δημοψηφίσματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τι θα συμβεί, αν το αποτέλεσμα είναι όχι, ο Κόφι Ανάν είπε:

    «Αν πούνε όχι, τότε το ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το τουρκικό μέρος να μένει εκτός και το σχέδιο να είναι νεκρό, με το ρόλο μου να έχει τελειώσει''.

    Αυτό δεν σημαίνει, συνέχισε, ''ότι δεν θα επιχειρήσουν να βρουν άλλους τρόπους να προχωρήσουν, όμως νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είμαστε σ αυτό (το σημείο) για δεκαετίες και δεν νομίζω ότι είμαστε ποτέ τόσο κοντά. Ελπίζω πραγματικά ότι ο κόσμος θα το λάβει αυτό υπόψη, καθώς καταθέτει την ψήφο του».

    Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι «υπάρχει αρκετή υποστήριξη να ενταχθεί στην Ευρώπη ενωμένη η Κύπρος. Αρκετές διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο οικονομικό πεδίο. Στις συζητήσεις μου με το Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει βούληση να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης και στον τομέα της ασφάλειας και ελπίζω ότι ο κόσμος θα έχει αυτά κατά νου, γνωρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είναι μαζί τους και ότι θα είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στην Κύπρο ως Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου».

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν πιθανή την απόρριψη σχεδίου αντί του τώρα ή ποτέ σκέφτεται την αναβολή του δημοψηφίσματος για λίγους μήνες, ο κ. Ανάν είπε ότι ''τα μέρη στις συνομιλίες δεν ζήτησαν αναβολή γι αυτό και δεν την σκεφτόμαστε''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό - ψήφισμα ------------------------------------ Με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές, εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόταση ψηφίσματος του ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο Ζακ Πόος, εισηγητή της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το ψήφισμά του εκφράζει υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΓΓ των ΗΕ και στο τελικό σχέδιό του για την επανένωση της Κύπρου. Υπογραμμίζει ότι το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο με τη συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Το τελικό έγγραφο αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό ο οποίος θα τερματίσει μια από τις πλέον μακροχρόνιες διενέξεις στην Ευρώπη και θα αποτελέσει παράδειγμα για τη διευθέτηση και άλλων διεθνών ζητημάτων, αναφέρει το ψήφισμα.

    Από τις 15 τροπολογίες που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν οι πέντε. Σε αυτές χαιρετίζεται ανεπιφύλακτα η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και τονίζεται το δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι τους επί του σχεδίου μέσω δημοψηφίσματος και χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σέβεται μια τέτοια απόφαση, αλλά επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η ανάληψη μιας ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης που θα βασίζεται σε ''πραγματικά στοιχεία''.

    Επισημαίνει επίσης ότι η προτεινόμενη Πράξη Προσαρμογής του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης προσχώρησης δεν προβλέπει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά μόνο μεταβατικές περιόδους και καλεί την Επιτροπή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της όσον αφορά την επόπτευση της εφαρμογής των διατάξεων της Πράξης.

    Διαβεβαιώνει τέλος και τις δύο πλευρές ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εγγυηθούν με αυστηρότητα, σε συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα, την εφαρμογή της συμφωνίας καθόσον το ζήτημα αυτό άπτεται της ίδιας της αξιοπιστίας τους.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Γκούντερ Φερχόιγκεν ------------------------------------------- Εκκληση στους πολίτες της Κύπρου να πάρουν μια απόφαση το Σάββατο που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ κατά ένα τρόπο που να δείχνει ότι η Κύπρος είναι μια χώρα ειρήνης και συμφιλίωσης στην Ευρώπη και τον κόσμο, έκανε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφερόμενος στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε πως ''προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω εξαπατηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε επίσης πως ''ποτέ πριν στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους μέλους'', και κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''να εγγυηθεί τις βασικές αρχές της ελευθερίας των μέσων και της ελευθερίας της έκφρασης''.

    ''Η θεμελιώδης αρχή της ΕΕ είναι η ιδέα ότι θέλουμε να επιδιώξουμε μια κοινή πολιτική που να εγγυάται μια ειρηνική συμβίωση των λαών της Ευρώπης'', είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημειώνοντας πως ''αυτό που αναμένουμε από τα κράτη μέλη μας και αυτό που αναμένουμε από τα κράτη που θα ενταχθούν σε λιγότερο από 10 ημέρες είναι η πλήρης υποστήριξη αυτής της βασικής αρχής του ευρωπαϊκού σχεδιασμού ως ενός ειρηνικού σχεδιασμού''.

    ''Το αναμένουμε αυτό και από την κυβέρνηση της Κύπρου'', ανέφερε.

    Σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη, η τελευταία χώρα στην Ευρώπη με συρματοπλέγματα στους δρόμους της πρωτεύουσας, με ναρκοπέδια σε κάθε πλευρά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε πως ''ποτέ ξανά πριν στην πορεία αυτής της διένεξης ήμασταν τόσο κοντά σε μια δυνατή λύση όπως τώρα. Είμαστε ίντσες μακριά από το στόχο μας'', είπε.

    ''Αλλά πρέπει να πω ότι που έχει απομείνει λίγη ελπίδα ότι μπορούμε να σπρώξουμε μπροστά αυτές τις τελευταίες λίγες ίντσες και θα εξηγήσω γιατί'', πρόσθεσε.

    Οπως είπε, ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας του Προέδρου Παπαδόπουλου έχει εκπλήξει τους πάντες επιδιώκοντας απόρριψη του σχεδίου των ΗΕ. Καλεί τον πληθυσμό στο ελληνικό μέρος του νησιού να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Πιστεύω, ανέφερε, πως για δυο λόγους αυτό είναι μια εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη των πραγμάτων.

    Είπε πως ''το 1999 μετά από αίτημα της ε/κ κυβέρνησης είπαμε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αυτό ελέχθη με βάση την αντίληψη ότι θα κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατή την ένταξη της Κύπρου και αντίστοιχα η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι μπορεί για επίλυση της διένεξης. Και ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα αντίθεσης των ε/κ αρχών'', ανέφερε.

    ''Είχα πολλούς γύρους συνομιλιών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Παπαδόπουλο και κατ' επανάληψη έχουν εκφράσει την άποψη και συμφωνήσαμε ότι θα καταστήσουμε δυνατή την ένταξη της Κύπρου και υποσχέθηκαν ότι η ε/κ πλευρά δεν θα αποτρέψει μια λύση'', ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Διευκρίνισε πως δεν μιλά για τους Τ/Κ αλλά μόνο για τους Ε/Κ και κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να κάνει ''αυτά που χρειάζονται'', προσθέτοντας πως ''πρέπει να παραμείνει συνεπής με αυτή την υπόσχεση''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε επίσης πως εδώ και πολύ καιρό έκανε όσα μπορούσε με καλή πίστη για να καταστεί δυνατό η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο με βάση την αντίληψη ότι αυτό προτίθετο να κάνει. ''Τώρα τα πράγματα δείχνουν πολύ διαφορετικά'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος είναι μια χώρα που θα ενταχθεί στην ΕΕ σε λιγότερο από 10 μέρες και ''το λιγότερο που αναμένουμε είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη εκστρατεία ενημέρωσης για τους στόχους και το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου''.

    ''Ποτέ πριν στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους μέλους'', είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''να εγγυηθεί τις βασικές αρχές της ελευθερίας των μέσων και της ελευθερίας της έκφρασης''.

    ''Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο στις επόμενες λίγες μέρες για τον καθένα να έχει πρόσβαση στα κυπριακά μέσα για να παραθέσει τα γεγονότα πίσω από το σχέδιο των ΗΕ και θα χαιρόμουν να το κάνω εγώ αυτό'', πρόσθεσε.

    Τόνισε επίσης πως η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει ένα παράδειγμα σε αυτό το μέρος του κόσμου. ''Θέλουμε να δείξουμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι αρκετά δυνατή όχι μόνο για να αποτρέψει δυνατές μελλοντικές διενέξεις αλλά και για να λύσει τις παρούσες'', είπε.

    Πρόσθεσε πως θέλει να πει ξεκάθαρα στην ε/κ πλευρά ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ένα σχέδιο που να ικανοποιεί 100% τη μια πλευρά.

    ''Το καλύτερο για το οποίο κάποιος μπορεί να ελπίζει είναι η στενότερη δυνατή επαναπροσέγγιση και πρέπει να πω ότι κανένα καλύτερο σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει στο τραπέζι'', ανέφερε.

    ''Δεν μπορούμε να παραπονούμαστε για τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που παραμένουν στο νησί γιατί όποιος πει όχι σε αυτό (το σχέδιο) θα το καταστήσει βέβαιο πως 30 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες θα μείνουν στο νησί για πάντα ή αυτοί που λέτε ότι υπάρχουν πολλοί Τούρκοι έποικοι εάν είτε πείτε όχι σε αυτό το σχέδιο τότε θα ανοίξετε την πόρτα σε άλλους 100 χιλιάδες Τούρκους εποίκους που θα μπορούσαν να έλθουν στο νησί της Κύπρου'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Αυτή, πρόσθεσε, ''είναι μια λύση που ικανοποιεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινότητας, ικανοποιεί τα συμφέροντα της τουρκικής κοινότητας, είναι μια λύση που είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και κάνω αυτή την τελευταία έκκληση στους πολίτες της Κύπρου να πάρουν μια απόφαση το Σάββατο που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ κατά ένα τρόπο που να δείχνει ότι πρόκειται για μια χώρα ειρήνης και συμφιλίωσης στην Ευρώπη και τον κόσμο'', κατέληξε.

    Εξάλλου, στη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Dick Roche, μιλώντας σήμερα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ιρλανδικής Προεδρίας Ντικ Ρος είπε πως η ΕΕ θα σεβαστεί την απόφαση που θα λάβει ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, όποια και αν είναι αυτή.

    ''Στις 24 Απριλίου ο λαός της Κύπρου θα κάνει τη δημοκρατική του επιλογή και είναι δική του η επιλογή για την προτεινόμενη διευθέτηση που έχει τεθεί ενώπιόν του. Και έχει ενώπιόν του μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία. Η επιλογή είναι δική του και μόνο δική του'', είπε ο κ. Ρός και πρόσθεσε πως εύχεται στο λαό της Κύπρου ό,τι καλό στις επιλογές που θα κάνει, σημειώνοντας παράλληλα πως ''είναι μια δύσκολη ώρα''.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του όσον αφορά την παρουσίαση του περιεχομένου του σχεδίου Ανάν στο κοινό της Κύπρου, λέγοντας ότι δεν είναι ισορροπημένη.

    ''Η παρουσίαση του περιεχομένου του σχεδίου στο κοινό δεν ήταν πάντα ισορροπημένη'', είπε ο κ. Κοξ στη διάρκεια σημερινής συζήτησης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Κυπρο.

    Εκφράζοντας την προσωπική του ανησυχία, έκανε λόγο για ''εσκεμμένο αποκλεισμό'' κάποιων από τα ΜΜΕ και αναφέρθηκε στον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Οπως είπε ο κ. Κοξ, ''αυτό δεν είναι άξιο ενός κράτους που θέλει να πληροί και οφείλει να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Φερχόιγκεν - Κοξ - Ελευθερία έκφρασης --------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν αντιλαμβάνεται τη ήλωση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι αισθάνεται πως έχει ''εξαπατηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', επαναβεβαιώνοντας ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο κυπριακός λαός θα λάβει την απόφαση για το ''Ναι'' ή το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε επίσης δηλώσεις τόσο του κ. Φερχόιγκεν, όσο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, αλλά και Κυπρίων πολιτικών προσώπων, οι οποίοι έχουν καταγγείλει αποκλεισμό ή περιορισμό τους από του να απευθυνθούν στον κυπριακό λαό διά των μέσων ενημέρωσης εκφράζοντας τη λύπη του για τις δηλώσεις αυτές και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προστατεύει με ιδιαίτερη φροντίδα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

    ''Με λυπεί και λυπεί όλη την κυβέρνηση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''το γεγονός ότι υπάρχουν δηλώσεις εκ μέρους του κ. Φερχόιγκεν και του κ. Πατ Κοξ για θέματα έλλειψης ελευθερίας έκφρασης στην Κύπρο και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, η οποία με λυπεί, να επαναλάβω τις δηλώσεις που είχα κάνει πριν από μερικές ημέρες όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης στην Κύπρο''.

    ''Η κυβέρνηση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''ούτε γνώριζε για τις προθέσεις του κ. Φερχόιγκεν ούτε παρενέβη σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό σταθμό για να παρεμποδισθεί η παρουσία του κ. Φερχόιγκεν και ούτε προτίθεται να το πράξει''.

    Πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας - Κυπριακό ------------------------------------------ Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν χθες στο Σεράγεβο οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, οι κ. Καραμανλής και Ερντογάν συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 7ης Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία διεξάγεται στο Σεράγεβο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι με τον κ. Ερντογάν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι ''με ιδιαίτερη χαρά προσδοκούμε να υποδεχθούμε τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον''.

    ''Νομίζω επιβεβαιώθηκε πάλι(κατά τη συνάντηση)η βούληση και από τις δύο πλευρές να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Και, βεβαίως, όπως κάνουμε πάντα σ΄ αυτές τις συναντήσεις, συζητήσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'', σημείωσε.

    Κατά τη συνάντηση, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ''επαναλάβαμε τις γνωστές θέσεις μας, τις θέσεις της Κυβέρνησης''.

    Στη συνάντηση μετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, αντίστοιχα.

    Αθήνα- Παπαδόπουλος- Επίσκεψη ----------------------------- Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε προσυνεννόηση μετά τα δημοψηφίσματα να υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και ενόψει την ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    Αντρος Κυπριανού - Δημοψηφίσματα - Πιέσεις - Εσωτερικό μέτωπο ------------------------------------------------------------- Το ΑΚΕΛ αναμένει τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλώνοντας διά του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αντρου Κυπριανού ότι ''με τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή θα υποχρεωθούμε να μην στηρίξουμε την έγκριση του σχεδίου στο δημοψήφισμα''.

    Ο κ. Κυπριανού διαμήνυσε χθες στο διεθνή παράγοντα ότι πιέσεις και εκβιασμοί δεν γίνονται αποδεκτοί ούτε από τον κυπριακό λαό ούτε από το ΑΚΕΛ. ''Πρέπει να αποφασίσουν, εάν θέλουν να αποφασίσουμε εμείς οι Κύπριοι ή θα πρέπει να αποφασίσουμε με βάση το τι θα μας υποδείξουν οι ίδιοι'', είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ''οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ικανοποίηση των εγγυήσεων που ζητά το ΑΚΕΛ συνεχίζονται''. Ανέφερε ότι το κόμμα του ζήτησε ''κάτι πολύ συγκεκριμένο'' και πρόσθεσε ότι ''το προσχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις που έχει θέσει το ΑΚΕΛ''.

    Σημείωσε πως ''ξεκαθαρίσαμε ότι αναμένουμε το αποτέλεσμα των διεργασιών οι οποίες διεξάγονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και το τελικό κείμενο για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε οριστικά''.

    Κλεάνθους - Δηλώσεις Φερχόιγκεν ------------------------------- Θλίψη και απογοήτευση για τη σημερινή δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι ''αισθάνεται πως έχει εξαπατηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''έχουμε την άποψη ότι οι δηλώσεις του βασίστηκαν σε παραπληροφόρηση που προκλήθηκε από κάποιους αστήρικτους ισχυρισμούς κάποιων παραγόντων της Κυπριακής πολιτικής ζωής και που οδήγησαν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα τον Κοινοτικό Επίτροπο''.

    ''Δυστυχώς'', συνέχισε, ''ο κ. Φερχόιγκεν δεν αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι όταν ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος τον εξαπάτησε, υπαινισσόμενος ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε υποσχεθεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ότι θα αποδεχόταν οποιαδήποτε λύση''.

    Προφανώς, σημείωσε, ο Κοινοτικός Επίτροπος έχει συγχύσει τον κ. Παπαδόπουλο με κάποιους άλλους.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Δήλωση Φερχόιγκεν -------------------------------- Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ανέφερε πως είναι λυπηρή η δήλωση που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι ''κάποιοι το 1999 είχαν δώσει δεσμεύσεις ερήμην του λαού και είχαν αναλάβει υποχρεώσεις χωρίς να το γνωρίζει ούτε το Εθνικό Συμβούλιο ούτε οι πολίτες της Κύπρου''.

    Ο κ. Κουτσού είπε περαιτέρω ότι ''έχουν υποχρέωση αυτοί που το 1999, αντιλαμβάνομαι στο Ελσίνκι, έδωσαν αυτές τις δεσμεύσεις, είτε Ελλαδίτες είτε Ελληνες Κύπριοι, να βγουν και να υπερασπίσουν το κράτος, την κυπριακή κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες. Γιατί οι πολίτες πριν ακριβώς 15 μήνες αποφάσισαν και εξέλεξαν άλλο Πρόεδρο και έδωσαν άλλη εντολή''.

    Οπως ανέφερε, ''δεν είναι ούτε προς το συμφέρον μας ούτε είναι πρόθεσή μας να συγκρουόμαστε είτε με την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε με οποιονδήποτε, όμως είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τη βασική έννοια των δημοκρατικών πολιτευμάτων, που είναι η λαϊκή κυριαρχία''.

    Βασιλείου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη Τύπου ---------------------------------------------------- Αιχμές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι εκμεταλλεύεται την προεδρική του ιδιότητα για να προβάλλεται ως ο αρχηγός των δυνάμεων που υποστηρίζουν το ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ο οποίος τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Βασιλείου είπε ότι ''είναι πρωτοφανές να έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να κλείσει όλα τα τηλεοπτικά κανάλια'' από τις 9:15 μέχρι τις 11:15 το βράδυ της Πέμπτης της τελευταίας ημέρας που επιτρέπεται από τη νομοθεσία να παρουσιάζονται δημοσίως τοποθετήσεις υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι μπορεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά η συνέντευξη που δίνει σήμερα δεν είναι υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ως αρχηγού της εκστρατείας του ''όχι''.

    ''Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θέση του ανθρώπου που υποστηρίζει το 'όχι' και νομίζω πως θα έπρεπε να καθίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ένας εκπρόσωπος της πλατφόρμας του 'ναι' και να απαντούν ερωτήσεις ή να έχουν μια συζήτηση μεταξύ τους'', συνέχισε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ.

    Οικολόγοι - ΣΑ --------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ανορθόδοξο τον τρόπο που επέλεξαν οι Βρετανοί και Αμερικάνοι να προωθήσουν το ψήφισμα για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ''παρακάμπτοντας έτσι την εκλελεγμένη κυβέρνηση της Κύπρου''.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Ντίνος Πασπαλλίδης είπε ότι πέραν τούτου θεωρείται ότι "η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια εκβιασμού του κυπριακού λαού για αποδοχή του σχεδίου Ανάν με τη χρησιμοποίηση μάλιστα πρωτοφανών μεθόδων, αφού ζητείται έγκριση του δημοψηφίσματος προκαταβολικά προτού γίνει αυτό αποδεκτό μέσω των δημοψηφισμάτων''.

    Πρόσθεσε ότι επιπλέον ''αμφισβητείται η χρησιμότητα του ψηφίσματος, αφού το πρόβλημα είναι η εκτέλεση τέτοιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα προϋποθέτει βεβαίως και τη συγκατάθεση των Αμερικανών''.

    Το Κίνημα Οικολόγων δηλώνει την αντίθεσή του στην προσπάθεια αυτή των Βρετανών και Αμερικάνων ''διότι θα ήταν οξύμωρο να ζητούμε δέσμευση για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν τη στιγμή που το θεωρούμε ετεροβαρές και απαράδεκτο''.

    Ο κ. Πασπαλλίδης επανέλαβε ότι οι Οικολόγοι λένε ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν γιατί "δεν διασφαλίζει τις προοπτικές για μιαν πραγματική συναίνεση και συνύπαρξη με τους Τ/Κ''.

    Αλέκος Μαρκίδης - Ψήφισμα ΣΑ - Φερχόιγκεν ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης προειδοποίησε πως ''μετά το Σάββατο δεν θα υπάρχει επιστροφή'' εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''υπάρχει καιρός να αντιληφθούμε πού οδηγούμε το κυπριακό σκάφος''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε στο προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνοντας πως το βασικό πολιτικό ερώτημα που εγείρεται αναφορικά με το προσχέδιο ψηφίσματος είναι ''το τι επιδιώκει η επίσημη κυπριακή πλευρά, πώς ενεργεί και πώς έχει ενεργήσει σε σχέση με αυτό το προσχέδιο''.

    ''Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι πού μπορεί να είναι η αντίρρηση της δικής μας πλευράς αλλά το βασικό πολιτικό ερώτημα είναι τι επιδιώκει η επίσημη πλευρά και αν έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα ή δεν έχει ζητήσει και αναμένει να δει τι θα έλθει από πρωτοβουλίες άλλων'', είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Εναρμόνιση --------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενέκρινε χθες όλα τα νομοσχέδια, κανονισμούς και γνωστοποιήσεις για την έναρξη ισχύος των εναρμονιστικών νομοθετημάτων ενόψει της 1ης Μαΐου κατά την οποία, επίσημα πλέον, εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Με την έγκριση αυτών των νομοθετημάτων'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''συμπληρώνονται και ολοκληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το νομικό πλαίσιο της εναρμόνισης''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και όλα τα Υπουργεία και τους αρμόδιους λειτουργούς, ''οι οποίοι'', όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''πραγματικά υπερέβαλαν εαυτούς στην τεράστια προσπάθεια ολοκλήρωσης της εναρμονιστικής διαδικασίας''.

    Πλατφόρμα - Συγκέντρωση - Σχέδιο Ανάν - ''Ναι'' ----------------------------------------------- Με συνθήματα όπως ''Ναι στο μέλλον'', ''Ναι ψηφίζει η Αριστερά'', ''Τάσσο άντε παραιτήσου'', ''Χριστόφια έλα και εσύ μαζί μας'' και ''Ναι στην ειρήνη'' και με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πλατεία Ελευθερίας συλλαλητήριο για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του προσεχούς Σαββάτου. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος.

    Σε ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε πως η τύχη του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθούν από το δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    ''Ηρθε η ώρα να απαλλαγεί η Κύπρος από την κατοχή και τη διαίρεση'', είπε, προσθέτοντας πως ήρθε η ώρα να πει ο κόσμος ένα ''ναι'' για να ανακοπεί η πορεία προς τη διχοτόμηση.

    Επιλέγοντας το ''ναι'', σημείωσε, οδηγούμαστε προς τη σωτηρία της πατρίδας μας και παραμένουμε όλοι μαζί, Ε/Κ και Τ/Κ, ενωμένοι και προχωρούμε το δρόμο της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως επιλέγοντας το ''όχι'' μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού.

    Οπως είπε, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα επαναλάβει τις πρωτοβουλίες του αφού οι Τ/Κ που δέχτηκαν το σχέδιο Ανάν δεν θα δέχονται άλλο σχέδιο.

    Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε πως τώρα δεν είναι ώρα του πολιτικού κόστους ή του πολιτικού χρωματισμού αλλά είναι η ώρα να εκπληρώσουμε το εθνικό μας χρέος.

    ''Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε το πολιτικό κόστος και να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Αναστασιάδης επικαλέστηκε ποίημα του Κώστα Μόντη και είπε πως η 24η Απριλίου είναι η ημέρα που θα φέρει ''δροσιά τζε ποστασιά, είναι η ημέρα που θα πούμε ναι στην Ευρώπη, ναι στην ενωμένη Κύπρο''.

    Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο αρχηγός του τ/κ κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση Αλί Ερέλ ο οποίος είπε πως είναι καιρός να ενωθούν Τ/Κ και Ε/Κ και να πουν ''ναι - evet''.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ανέλυσε τι σημαίνει ''ναι'' και τι ''όχι'' στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως το ''ναι'' σημαίνει πως Ε/Κ και Τ/Κ αποφάσισαν να ενώσουν τη χώρα τους και να ενταχθούν μαζί ως μια χώρα, μια φωνή στην ΕΕ.

    Το ''όχι'' θα σημαίνει ότι οι Κύπριοι δεν είναι έτοιμοι για λύση και για επανένωση και θα σηματοδοτήσει την ακύρωση της πιο σοβαρής προσπάθειας για λύση από το 1974.

    Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είπε πως από την απόφαση της 24ης Απριλίου θα εξαρτηθεί εάν θα κάνουμε το μεγάλο άλμα προς μια νέα εποχή, πιασμένοι χέρι-χέρι με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, βαδίζοντας μαζί στη μεγάλη ευρωπαϊκή λεωφόρο ή εάν θα παραμείνουμε στην εποχή της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας και των κινδύνων.

    Εάν ατενίσουμε το μέλλον με όραμα, σύνεση και τόλμη επιλέγοντας το ''ναι'' θα έχουμε τους καρπούς της πραγματικής ασφάλειας, της σιγουριάς, της σταθερότητας, της μόνιμης ειρήνης και της αυξημένης ευημερίας, είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Το ''όχι'', πρόσθεσε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διεθνή απομόνωση και διατηρεί στη ζωή το μεγάλο κίνδυνο της διχοτόμησης.

    Ομάδα στελεχών βάσης του ΔΗΣΥ - Συγκέντρωση - Σχέδιο Ανάν - ''Οχι''

    Κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, πανό που ανέγραφαν ''Οχι'' και με συνθήματα όπως ''Το σχέδιο Ανάν είναι προδοσία, είναι το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία'', υποστηρικτές του Δημοκρατικού Συναγερμού διαδήλωσαν χθες βράδυ εναντίον του σχεδίου Ανάν, καλώντας το συναγερμικό κόσμο σε ένα ηχηρό ''Οχι'' στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο από την Ομάδα στελεχών της βάσης του ΔΗΣΥ.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος κατά την είσοδό του έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα κατά του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Μάτσης στην ομιλία του κάλεσε το συναγερμικό κόσμο να πει το Σάββατο ένα ιστορικό, μαζικό, βροντερό ''Οχι''.

    ''Σας καλωσορίζω όλους'', είπε ο κ. Μάτσης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες, ''που κατά χιλιάδες εδώσετε σήμερα μαζικά το παρών σας στο σημαντικότερο κάλεσμα της ιστορίας μας για να μεταφέρετε προς κάθε κατεύθυνση την ανυποχώρητη απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού να διατηρηθεί, να ζήσει''.

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι στο πλευρό της Κύπρου είναι όλοι οι απόδημοι Κύπριοι σε όλα τα μέρη του κόσμου που τάχθηκαν εναντίον του σχεδίου Ανάν και βροντοφωνάζουν ''Οχι''.

    ''Οι συναγερμικοί που λένε 'Οχι', σήμερα λένε ''Ναι'' στους Τ/Κ συμπατριώτες μας'', είπε, προσθέτοντας ότι ο αγώνας ενάντια στο σχέδιο Ανάν στη σημερινή του μορφή εξυπηρετεί και το δικό τους άμεσο και μακροχρόνιο συμφέρον.

    ''Δεν θα επιτρέψουμε η πατρίδα μας να καταστεί με την ψήφο μας προτεκτοράτο της Τουρκίας'', συνέχισε.

    ''Μας ζητούν με την ψήφο μας να προσυπογράψουμε'', είπε ο κ. Μάτσης, ''ότι τα 2/3 της κυπριακής γης στα κατεχόμενα να είναι στους αιώνες τουρκικό έδαφος'' .

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε την περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας κρίσιμη.

    Με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Κύπρου και όχι άμεσα προσωπικό συμφέρον, είπε, πρέπει όλοι να εργαστούμε για ένα ''Οχι'' στο δημοψήφισμα που θα μας οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση λύσης με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα που τόσο εργαστήκαμε για να κερδίσουμε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν ο λαός ενημερωθεί σωστά για πολλές πτυχές του σχεδίου Ανάν που δεν συζητήθηκαν το ''Οχι'' θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι υπολογίζεται.

    Σε χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ''κάποιοι αποφάσισαν να ταυτίσουν το Συναγερμό με τις μειονότητες και να ακούν μόνο ξένες υποδείξεις''.

    Δημοψήφισμα - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις ---------------------------------------- Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι προωθείται αύριο στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε οι κάλπες στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου κλείσουν στις 6 αντί στις 5 το απόγευμα, όπως προνοείται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

    Σκοπός της νομοθετικής αυτής ρύθμισης, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι να κλείσουν οι κάλπες στις ελεύθερες περιοχές την ίδια ώρα με τις κάλπες στα κατεχόμενα, όπου θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, για να αρχίσει ταυτόχρονα η καταμέτρηση των ψήφων.

    ''Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, μπορούμε με διοικητικά μέτρα να αρχίσουμε την καταμέτρηση στις 6 μμ'', επιτόπου στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για το δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα με διάλειμμα μιας ώρας από τις 12 μέχρι τις 1.00.

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος είπε ότι πριν τις 6.30 μμ θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 7.00 μμ αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και μέχρι τις 7.30 μμ θα έχει εκδοθεί και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος επίσημα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Πρόσθεσε ότι στις 9.00 μμ θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα επιστρέψει το Ενταλμα Διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος δεόντως οπισθογραφημένο με τα επίσημα αποτελέσματα στον εκλεγμένο ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οσον αφορά το κατά πόσον το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το τελικό αποτέλεσμα της τ/κ κοινότητας, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι δεν υπάρχουν τρόποι συνεννόησης με την άλλη πλευρά για κάτι τέτοιο.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τ/κ κοινότητα θα χρειαστεί τον ίδιο χρόνο με την ε/κ κοινότητα για να καταμετρήσει τους ψήφους, υπολογίζοντας πως χρησιμοποιεί περίπου τους ίδιους τρόπους διεξαγωγής της ψηφοφορίας και με δεδομένο ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των εκλογικών κέντρων, αφού η καταμέτρηση γίνεται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι Τ/Κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η ε/κ κοινότητα ''προσφέρθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση'' προς αυτούς τους Τ/Κ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση από την τ/κ κοινότητα.

    ''Πρόκειται για χωριστά δημοψηφίσματα, τα οποία διεξάγουν οι δύο κοινότητες, και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα η ε/κ κοινότητα να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουν'', είπε ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι ''θα μπορούσαν να δοθούν διευκολύνσεις από την τ/κ κοινότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουν''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι οι Εφοροι Δημοψηφίσματος έχουν ολοκληρώσει την εργασία στελέχωσης των εκλογικών κέντρων και εντός του επόμενου διήμερου θα έχουν ολοκληρώσει και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού έτσι που η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων και γενικά η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά.

    Πρόσθεσε ότι οι συγκεντρώσεις και οι κομματικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το δημοψήφισμα λήγουν αύριο τα μεσάνυκτα, ενώ το τελευταίο 24ωρο πριν από το δημοψήφισμα απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που άμεση ή έμμεση σχέση μ΄ αυτό.

    Αναφέροντας ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι με βάση το μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο ολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 480.165 άτομα, προσθέτοντας ότι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων περιλαμβάνονται 392 εκλογείς.

    Είπε, τέλος, ότι ο αριθμός των εκλογέων κατά εκλογική περιφέρεια είναι 197.308 για τη Λευκωσία, 135.041 για τη Λεμεσό, 25.682 για την Αμμόχωστο, 80.112 για τη Λάρνακα και 42.022 για την Πάφο.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές --------------------------------- Στη χαμηλότερη τιμή του από τις 19 Δεκεμβρίου 2003 υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των σημαντικών απωλειών που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη πτώση της τάξης του 3,19%, κλείνοντας στις 79,3 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να σημειώνει μεγάλες ζημιές της τάξης του 4,8%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 841 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Μπιλιράκης - Σχέδιο Ανάν

    Σοβαρές ανησυχίες για το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε με χθεσινή δήλωσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Μάικ Μπιλιράκης.

    [08] (Κ) Ρωσία - ΗΕ - Κυπριακό - Δήλωση ΥΦΕΞ

    ''Τεχνικό χαρακτήρα παρά πολιτικό'' είχε το βέτο που άσκησε η Μόσχα στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ.

    [09] (Κ) Ουκρανία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση

    Η Ουκρανία τονίζει ότι ο σεβασμός της ελεύθερης και δημοκρατικής βούλησης του κυπριακού λαού, ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, αποτελεί απαραίτηση προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κυπριακού κράτους.

    Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάσκεψη Τύπου - "Οχι" (1)

    Η θέση του ΑΚΕΛ είναι η θέση που υιοθέτησε το κόμμα με δημοκρατικά μέσα στην παγκύπρια συνδιάσκεψή του, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος απέρριψε επικρίσεις ότι το ΑΚΕΛ ''κρύφτηκε''.

    Το όχι του ΑΚΕΛ δεν είναι το ίδιο όπως το όχι άλλων, αφού το όχι του κόμματος οδηγεί σε αναβολή ώστε να αποτραπεί η ανατίναξη στον αέρα της λύσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της, πρόσθεσε. "Θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα που να τσιμεντώνουν την εφαρμογή της λύσης", συμπλήρωσε.

    Είπε ακόμα πως ο διεθνής παράγοντας είχε προειδοποιηθεί από το κόμμα να κάνει επιδιατησία που να μην είναι μονόπλευρη αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη.

    [11] (K) Εκπρόσωπος - Εκκληση για νηφαλιότητα

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, απηύθυνε σήμερα, τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η μετάδοση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης σε σχέση με το δημοψήφισμα, έκκληση για ηρεμία, νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτές τις ημέρες, ώστε όλοι ήρεμα, ανεπηρεάστα και δημοκρατικά να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Βέτο Ρωσίας

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ορθώς δεν ψηφίστηκε το ψήφισμα για την Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ακόμα και την τελευταία στιγμή, με παρέμβαση κάποιων χωρών, φανερά φιλικών προς την Τουρκία, έγιναν μερικές σημαντικές αλλαγές στο ψήφισμα.

    Οπως ανέφερε, μια από αυτές αφορούσε την παράγραφο 7 του προοιμίου του ψηφίσματος, όπου ενώ αναφερόταν ότι σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων το ΣΑ θα έπρεπε να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων, τελικά η νέα φράση που βρίσκεται στο τελικό προσχέδιο είναι ότι σε περίπτωση παραβίασης το ΣΑ θα επανεξετάσει την κατάσταση.

    [13] (Κ) Ράλι Κύπρος 2004 - Συμμετοχές - Τ/κ πληρώματα

    Εληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Ράλι Κύπρος 2004 και εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (ΔΟΑ) ο τελικός κατάλογος των πληρωμάτων που θα συμμετάσχουν στον αυτοκινητιστικό αυτόν αγώνα που θα διεξαχθεί στο νησί από τις 13 μέχρι και τις 16 Μαΐου 2004.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,16  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    953.759
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    463.020    337,92  (-0,54)
    FTSE Med 100 **                             6.551,50  ( 0,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    390.313     97,87  (-0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.191     71,76  ( 2,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.853     15,33  (-1,22)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     24.147     53,11  ( 0,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        818     55,14  (-0,85)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.768     22,41  (-0,04)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.755     64,31  (-2,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.494      2,69  ( 1,51)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     43.394      9,28  ( 1,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,17  ( 2,53)
    Ξενοδοχεία                    £      4.030     31,19  ( 0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     13.618     65,89  (-0,74)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας και σήμερα τις χθεσινές αναφορές του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε πως δεν νομίζει ότι ο τέως Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης είχε αναλάβει όταν ήταν Πρόεδρος τέτοιες δεσμεύσεις που να αναιρούν τη σημασία του δημοψηφίσματος και της έκφρασης της βούλησης των πολιτών.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Φερχόιγκεν πως είχε πολλούς γύρους συνομιλιών με τον κ. Κληρίδη και αργότερα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, οι οποίοι του υπόσχονταν ότι η ε/κ πλευρά δεν θα αποτρέψει μια λύση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση, διαφορετικά δεν θα είχαν νόημα ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε τα δημοψηφίσματα.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δεσμευτεί να σεβαστεί τη φιλοσοφία και γενικά το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και να διαπραγματευτεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο για βελτιώσεις'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Υπενθύμισε ακόμη πως ''και ο ίδιος ο ΓΓ και ο κ. ντε Σότο επικρότησαν το γεγονός ότι όλες οι προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ήταν εντός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Φερχόιγκεν πως αυτά που είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά τις συνομιλίες της Λουκέρνης ισοδυναμούν με απόρριψη της βασικής ιδέας του σχεδίου Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εδώ έχει ίσως παρεξηγήσει ο κ. Φερχόιγκεν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, και όπως είπα ούτε και πιστεύω ότι υπήρχαν δεσμεύσεις από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι όποιο σχέδιο και αν παρουσιαζόταν θα έπρεπε να υιοθετηθεί''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση - Δημοψηφίσματα

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον κάθε Ε/Κ να κάνει την τολμηρή και γενναία επιλογή της ευθύνης, η οποία να ανοίγει το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου και την οριστική ανατροπή της διχοτόμησης και της ολικής τουρκοποίησης της νήσου.

    Σε δήλωσή του προς τον κυπριακό λαό, την οποία διάβασε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η επιλογή του ''ναι'' είναι μεν δύσκολη, αλλά κατοχυρώνει ένα μέλλον ασφάλειας, ευημερίας, και προκοπής για το σύνολο του λαού.

    [17] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάσκεψη Τύπου - ''Οχι'' (2)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, διότι δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις που ζητούσε για αναβολή τους, προκειμένου να δοθεί χρόνος για ανάλυση του σχεδίου στον λαό και για την παροχή των αναγκαίων εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ της επανάληψης του δημοψηφίσματος τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να θεωρείται ''νεκρό''.

    ''Εμείς με το δικό μας το 'όχι' εφόσον δεν εισακουστήκαμε, ζητούμε στην πράξη μια αναβολή μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος'', είπε ο κ. Χριστόφιας ο οποίος όταν ρωτήθηκε εφόσον η αναβολή δεν είναι εφικτή το ΑΚΕΛ θα ζητήσει επανάληψη απάντησε χαρακτηριστικά ''βεβαίως, επανάληψη, βεβαίως''.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές

    Οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,18% κατέγραψε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, μετά το ψεσινό βέτο της Ρωσίας στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος κυρίως πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε στις 79,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 953 χιλιάδες λίρες, με τα κυβερνητικά χρεόγραφα να απορροφούν το 42,5% του τζίρου.

    [19] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Ρώσος Πρεσβευτής - Βέτο

    Η Ρωσία προέβαλε βέτο στην έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή θεωρεί ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και χωρίς εξωτερικές πιέσεις να αποφασίσει στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου εάν αποδέχεται τη λύση του κυπριακού όπως την προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ με το 5ο σχέδιο του.

    [20] (Κ) Ρότε - Δημοψήφισμα

    Η Κύπρος θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για επανένωση δήλωσε η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [21] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Δημοψηφίσματα - Διάσκεψη Τύπου

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως η ε/κ πλευρά εμποδίζει την ειρήνη στην Κύπρο, ευχαριστώντας παράλληλα τα ΗΕ και ιδιαίτερα τη Ρωσία για τη μη έγκριση του ψηφίσματος για την Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως εάν το αποτέλεσμα στην ε/κ πλευρά είναι ''όχι'' και το σχέδιο Ανάν δεν εφαρμοστεί, τότε στις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια νέα διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα είναι διαφορετική.

    [22] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Διάσκεψη Τύπου - Λεμεσός

    Συνεχίζονται σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες για την Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), με αποκορύφωμα την επίσημη εορταστική τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Monte Caputo, στην παρουσία κορυφαίων στελεχών του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

    Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το 2ο μέρος συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ ενώ ακολούθως, ο Α Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Senes Erzik ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου τις σημερινές αποφάσεις.

    Ο κ. Erzik δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία και διοργάνωση το Συνεδρίου, ενώ αναφέρθηκε στο μεταγραφικό πλαίσιο που απασχολεί μόνιμα την Ομοσπονδία.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου - Φερχόιγκεν

    Ο Πρόεδρος τους ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε την αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους επί του σχεδίου μέσω Δημοψηφίσματος χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων και σέβεται μια τέτοια απόφαση.

    Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι ''τιμούμε και σεβόμαστε τον Γκούντερ Φερχόιγκεν. Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κυπριακός λαός του χρωστά ευγνωμοσύνη''.

    ''Βεβαίως υπήρξαν κάποιες δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν που δημιουργούν ορισμένα ερωτηματικά, όπως η αναφορά του σε δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης το 1999 ενόψει του Ελσίνκι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε να αποδεσμεύσει την τελική ένταξη Κύπρου στην ΕΕ από προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος με ανάληψη δέσμευσης από πλευράς Κύπρου και ότι θα αποδεχθεί μια λύση του Κυπριακού εφόσον και η τουρκική πλευρά αποδεχθεί μια τέτοια λύση'', είπε.

    [24] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής (1)

    Ο ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν ανακηρύχθηκε σήμερα το απόγευμα από την ΟΥΕΦΑ ως ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής τα τελευταία 50 χρόνια.

    [25] (Κ) Βουλή - Δημοψήφισμα - Παράταση ψηφοφορίας έως 18.00

    H Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε σήμερα την παράταση της ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα του Σαββάτου μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα και στις δύο κοινότητες.

    Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει με τη διαδικασία του επείγοντος στην απογευματινή συνεδρία όλα τα κόμματα πλην του ΑΔΗΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [26] (Κ) Ταλάτ - Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ - Ψήφισμα

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέδωσε σε ''παρέμβαση των υποστηρικτών του 'Οχι' στην ε/κ πλευρά'' το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε τελικά το ψήφισμα για την Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [27] (Κ) Πατ Κοξ - Επιστολή Αναστασιάδη - Απάντηση

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, σε απάντηση επιστολής που ο κ. Αναστασιάδης του απηύθυνε χθες, σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου.

    Οπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Κοξ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε στη δική του επιστολή "βαθειά ανησυχία για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί" το δημοψήφισμα.

    Ο κ. Κοξ αναφέρει ότι έθεσε σήμερα το πρωί υπόψη των ηγετών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο την επιστολή του κ. Αναστασιάδη.

    "Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών των πολιτικών ομάδων ανησύχησε για τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από ένα σεβαστό δημοκρατικό πολιτικό σε ένα κράτος που βρίσκεται στο κατώφλι ένταξης στην ΕΕ και θεώρησε επείγον να ενεργήσει σε σχέση με όλα τα σημεία που εγείρονται στην επιστολή σας", αναφέρει ο κ. Κοξ.

    Οπως προσθέτει, " κατόπιν σαφούς αιτήματος της Διάσκεψης των Προέδρων, έχω παραπέμψει την επιστολή σας στον Πρόεδρο της Επιτροπής

    [28] (Κ) Βουλή - Εναρμόνιση - Εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι ΕΕ

    [29] (Κ) ΥΠΕΞ Ρωσίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επικοινωνία - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και το Μεσανατολικό.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσης ανακοινώσεις σχετικά με χωριστές συναντήσεις που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιούρι Φεντότοφ με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα Α. Βέρσμποου και τον Πρέσβη της Τουρκίας Κ. Τασκέντ.

    Αναφέρεται ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό διπλωμάτη συζητήθηκαν ''διάφορες συγκεκριμένες πτυχές των ρωσο-αμερικανικών ενεργειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού''.

    [30] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Ρωσία

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι, αν και η Ρωσία άσκησε βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τεχνικούς λόγους, το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφερθεί στον κυπριακό λαό είναι ότι η διεθνής κοινότητα, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον στηρίζει και θα στηρίξει την προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

    [31] (Κ) Κατεχόμενα - Εκδήλωση - ''Οχι''

    Εκδήλωση με τίτλο ''ύπαρξη και αλληλεγγύη'' διοργάνωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία οι υποστηρικτές του ''Οχι'' στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 April 2004 - 17:49:30 UTC