Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Διάγγελμα Προέδρου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) ΕΔΕΚ -Ομήρου - Κεντρική Επιτροπή - «Οχι» (1)
  • [05] (Κ) Ταλάτ - Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [06] (K) Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - "Ναι" - Σχέδιο Ανάν
  • [07] (K) ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κεντρική Επιτροπή - "Οχι" (2)
  • [08] (Κ) ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Απόπλους για Ελλάδα
  • [09] (Κ) ΚΥΠΕ - Ευχές
  • [10] (Κ) Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν - Εθνοσυνέλευση
  • [11] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Πασχαλινή εγκύκλιος
  • [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή - Σχέδιο Ανάν - Συνεδρία
  • [13] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [14] (Κ) Κεντρική Επιτροπή ΚΣ ΕΔΕΚ - Απόφαση - Ομήρου
  • [15] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Αναβολή συνάντησης

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Στο προχθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αναφέρονται και σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες προβάλλουν τις αντιδράσεις τόσο του πολιτικού κόσμου όσον και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το περιεχόμενο του διαγγέλματος.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η στάση που τηρούν οι Συνοδικοί έναντι του σχεδίου, η απόφαση που θα λάβουν σήμερα τόσο το ΚΣ ΕΔΕΚ όσο και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ υπέρ ή κατά του σχεδίου, καθώς και δημοσκοπήσεις για την μέχρι στιγμής στάση του κόσμου έναντι του σχεδίου Ανάν.

    Η Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Διάγγελμα με στόχο τον ενταφιασμό της λύσης'' γράφει ότι ο ΔΗΣΥ απάντησε χθες με σκληρή γλώσσα στο διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου. Όπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσπάθεια ενταφιασμού της λύσης έφερε στην επιφάνεια όλες τις φοβίες, όλες τις αμφιβολίες, όλες τις νοοτροπίες μιας άλλης εποχής''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΔΕΚ καθορίζει σήμερα τη θέση της έναντι του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου και, παρά το ότι οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανότερη απόφαση το ''όχι'' εντούτοις εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ''ναι''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κλυδωνίζονται οι ηγεσίες'' γράφει ότι την επαύριον του διαγγέλματος, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων καταμετρούσαν τις απώλειες τους. Προσθέτει ότι σύμφωνα με εσωκομματικές αναφορές η λαϊκή βάση αρνείται να πειθαρχήσει και παράλληλα αντιδρά με δυναμισμό. Αναφέρει ότι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα κομματικά δεδομένα της Κύπρου και προσθέτει ότι Αναστασιάδης και Χριστόφιας αναγκάζονται σε ελιγμούς για να ελέγξουν το εσωκομματικό τους πεδίο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες το απόγευμα με απόλυτη ομοφωνία την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Οι Υπουργοί ΑΚΕΛ έτοιμοι για έξοδο'' με τις παραιτήσεις τους από τον κυβερνητικό σχηματισμό, υπό μάλης, ενδέχεται να προσέλθουν στη σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Υπουργοί προερχόμενοι από το κόμμα της αριστεράς, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να διαιωνίζουν την παρουσία τους στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ διαφωνούν σε μείζων θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρες τ/κ πληροφορίες με πρωτοβουλία του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενδέχεται να καταργηθεί η απαίτηση για επίδειξη διαβατηρίου από Ε/Κ για μετάβαση στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''66 συμβάσεις διχοτόμησης'' γράφει ότι οι 66 συνθήκες που υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία στο πλαίσιο της προσάρτησης των κατεχομένων αποτελούν πλέον τμήμα του σχεδίου Ανάν. Προσθέτει ότι εάν το σχέδιο εγκριθεί οι συνθήκες αυτές δεν θα είναι δεσμευτικές μόνο για το συνιστών τ/κ κράτος, αλλά και για το ε/κ καθώς και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος είχε ταχθεί εναντίον της συμπερίληψης των πλείστων εξ' αυτών στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κόμμα του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, αντιτίθεται στην έναρξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στο τέλος του χρόνου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σε τροχιά όξυνσης'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι η αντιπολίτευση απάντησε με βαρύ κατηγορώ στο διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου. Προσθέτει ότι οι θέσεις για την απόρριψη και την αποδοχή του σχεδίου Ανάν βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής αντιπαράθεσης και γράφει ότι από το προεδρικό στρατόπεδο αναδεικνύουν την προειδοποίηση του Προέδρου να παραιτηθεί στην περίπτωση που εγκριθεί το ''ναι'', αφού δεν έχει εντολή να προσυπογράψει την όποια λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν προσκάλεσε με επιστολή τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών αλλά θα μεταβεί εκπρόσωπος του Προέδρου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Α. βαν ντερ Μιρ: Ας αποφασίσει ο κόσμος μόνος του'' γράφει ότι ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εναρμονιστική πορεία της Κύπρου και αναφερόμενος στο διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου είπε ότι η ΕΕ πιστεύει πως ο κυπριακός λαός πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες την Ιερά Σύνοδο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σημειώνει ότι πέντε Ιεράρχες τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν, ενώ ένας, ο Μητροπολίτης Μόρφου, επανέλαβε τη θετική του στάση έναντι του σχεδίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Τα ΗΕ λένε στους Κύπριους να σκεφτούν το μέλλον'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την απόρριψη του σχεδίου του από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, καλώντας ωστόσο τον κυπριακό λαό να αδράξει την μοναδική αυτή ευκαιρία που του παρουσιάζεται για επανένωση του νησιού. Αλλού γράφει ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας και Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Προέδρου είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί μετέβη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τη στιγμή που απέρριπτε το σχέδιο Ανάν εξ' αρχής.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' υπό τον τίτλο ''Όχι η Κύπρος δεν αυτοκτονεί'' γράφει ότι το διάγγελμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ήταν καταλυτικό για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε το 5ο σχέδιο Ανάν και κάλεσε τον κυπριακό Ελληνισμό να πει όχι στο δημοψήφισμα αφού ανέλυσε λεπτομερώς τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου και είπε ότι αυτές δεν ικανοποιούν τους ελάχιστους στόχους που έθεσε η ε/κ πλευρά για λειτουργικότητα και επανένωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πίσω από τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες του σχεδίου Ανάν βρίσκονται οι οικονομικές στρατηγικές για ευρύτερες σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Διάγγελμα Προέδρου

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Υποχρεώσεις --------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάλεσε το λαό να πεί «Οχι» στο σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το κυπριακό.

    Κληθείς κατά την προσέλευσή του στο Συνεδριακό Κέντρο για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το διάγγελμα του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει πει ότι ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει».

    Σε ερώτηση αν το χθεσινό διάγγελμα σημαίνει ότι σταματά τις όποιες διεργασίες της ε/κ πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει».

    Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Γραπτή δήλωση - Κυπριακό ------------------------ Απογοήτευση εξέφρασε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για την έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον κυπριακό ελληνισμό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Κόφι Ανάν αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σέβεται πλήρως τις επιθυμίες του λαού και δεν θα επέμβει στην απόφασή του.

    Ωστόσο, ο κ. Ανάν επαναλαμβάνει ότι οι Κύπριοι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επανανενώσουν τη χώρα τους και ελπίζει ότι θα αδράξουν την ευκαιρία ενώ βρίσκεται ενώπιόν τους.

    Στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ανάν ''ο ΓΓ καλωσορίζει το γεγονός ότι αριθμός πολιτικών αρχηγών στις δύο πλευρές στην Κύπρο, καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία, φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης του κόσμου να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο στη βάση του σχεδίου που ολοκληρώθηκε την 31η Μαρτίου 2004 μετά από πρόσκληση των μερών'', αναφέρει η δήλωση.

    ''Επί του θέματος, έχει λάβει από τις εγγυήτριες δυνάμεις διαβεβαιώσεις που τους ζητήθηκαν και που αφορούν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και την επικύρωση των συνθηκών πριν την υπογραφή και την εφαρμογή της λύσης'', προστίθεται.

    ''Η αντίθεση του κ. Ραούφ Ντενκτάς ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Ο ΓΓ είναι απογοητευμένος που πληροφορήθηκε ότι ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος έχει καλέσει τώρα (τον κόσμο) να απορρίψει το σχέδιο'', σημειώνεται στη γραπτή δήλωση.

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν αναφέρει στη δήλωση ''ο ΓΓ σέβεται πλήρως τις επιθυμίες του λαού και δεν θα επέμβει στην απόφασή του. Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι οι Κύπριοι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επανενώσουν τη χώρα τους και ελπίζει ότι θα αδράξουν την ευκαιρία ενόσω βρίσκεται ενώπιόν τους''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΕ - Ελλάδα - Ιερά Σύνοδος ------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι έχουν το δικαίωμα να υποστηρίξουν την άποψή τους, κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση των ΗΕ στην οποία ο Κόφι Ανάν εκφράζει απογοήτευση για τη στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου προς το σχέδιό του για λύση του Κυπριακού που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις πριν από συνάντηση με μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως στο διάγγελμά του είπε αυτά που ένιωθε και που πιστεύει.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου θα συνεχίσουν να είναι στενές, ανεξάρτητα από την όποια τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του δημοψηφίσματος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο δέχεται πιέσεις από τα ΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''δεν είναι θέμα πιέσεων έχω πει πολλές φορές''.

    ''Είναι γνωστή η θέση των ΗΕ και πολλών άλλων ότι πρέπει να δεχθούμε το σχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί. Εχουν και εκείνοι το δικαίωμα να υποστηρίζουν την άποψή τους όπως νομίζω έχω και εγώ'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο --------------------------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε χθες ότι υπάρχει ενώπιον των Κυπρίων μία ''μοναδική ευκαιρία'' να λύσουν το Κυπριακό με την έγκριση του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι ίσως θα έπρεπε να αδράξουν αυτή την ευκαιρία ''ενόσω είναι ακόμη διαθέσιμη''.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. ντε Σότο είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν συμφωνούν με όλα όσα είπε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ σε περίπτωση που το σχέδιο Ανάν απορριφθεί στα δημοψηφίσματα.

    Ερωτηθείς εάν πήρε στον Πρόεδρο ένα νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''είναι ένα παλιό σχέδιο που υπάρχει εδώ και μερικές ημέρες''.

    ''Νομίζω ότι η Εξοχότητά του γνωρίζει πως δεν συμφωνούμε με ολόκληρη την ανάλυση ή τα συμπεράσματά του, αλλά πέραν αυτού δεν είναι απαραίτητο για να μένα να μπω σε λεπτομέρειες'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''αυτό εναπόκειται εντελώς στους Κύπριους και σεβόμαστε το δικαίωμά τους να πάρουν οποιανδήποτε κατεύθυνση επιθυμήσουν, αλλά φυσικά οι απόψεις μας είναι γνωστές, ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και ίσως θα έπρεπε να την αδράξουν ενόσω είναι ακόμη διαθέσιμη''.

    Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου και την αρνητική στάση που τήρησε έναντι του σχεδίου Ανάν, ο κ. ντε Σότο είπε: ''Είναι φανερό ότι δεν συμφωνούμε σε όλα''.

    Ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάμβαναν μια νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού σε περίπτωση που το σχέδιο Ανάν απορριφθεί στα δημοψηφίσματα, ο κ. ντε Σότο είπε: ''Μια νέα πρωτοβουλία; Οχι, διότι αυτό που ελπίζω είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, θα έχει αίσιο τέλος''.

    Ο κ. ντε Σότο είπε, επίσης, ότι συνήλθαν χθες οι τεχνικές επιτροπές με τη συμμετοχή και της ε/κ πλευράς, και ''ως εκ τούτου θεωρώ ότι η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να συνεργάζεται''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιερά Σύνοδος - Αναστασιάδης ----------------------- ''Ποτέ δεν είπα ότι είμαι εκφραστής του ΔΗΣΥ'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι αν συνεχίσει να υποστηρίζει το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα, τότε θα εκπροσωπεί μιαν άποψη του λαού που είναι σε αντίθεση με τη θέση κάποιων κομμάτων.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι αν συνεχίζει να μιλά για το ''Οχι'', τότε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα εκφράζει όχι όλους τους Κυπρίους αλλά μιαν άποψη και αντιθέτως με τη θέση των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''ποτέ δεν είπα εγώ ότι είμαι εκφραστής του ΔΗΣΥ'' και διερωτήθηκε ''είπα ποτέ ότι είμαι'';

    ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Δημοψήφισμα (2) --------------------

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε χθες με απόλυτη ομοφωνία την απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τους Τ/Κ ότι έννοια του κόμματος είναι ο αγώνας για μια Κύπρο δημοκρατική και ενωμένη.

    ''Μαζί και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να ζήσουμε σε μια πατρίδα πραγματικά ενωμένη αλλά με ασφάλεια, ειρήνη για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευτυχισμένο μέλλον για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές'', αναφέρεται στην εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος η οποία εγκρίθηκε και από τους 116 έχοντες δικαίωμα ψήφου στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ).

    Μετά την ψηφοφορία και ενώ τα μέλη της ΚΕ ιστάμενοι χειροκροτούσαν, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι όλοι ψήφισαν για ένα βροντερό 'Οχι', το οποίο ''δεν θα πούμε μόνοι μας. Ολοι ενωμένοι, ο λαός για μια Κύπρο πραγματικά ελεύθερη''.

    Της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, προηγήθηκε και συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του κόμματος, Τάσσου Παπαδόπουλου, μια παρουσία που συνοδεύτηκε από έντονες επιδοκιμασίες.

    Κατευοδώνοντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Κλεάνθους εξήρε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι του σχεδίου Ανάν, χαρακτηρίζοντας ''συνετή'' τη θέση του.

    ΚΠΕ - Εκτελεστική Γραμματεία - Δημοψήφισμα - "Ναι" ------------------------- Υπέρ της αποδοχής του τελικού σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου τάχθηκε ομόφωνα χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού (ΚΠΕ).

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κίνησης Χρίστος Στυλιανίδης, η Εκτελεστική Γραμματεία θα προτείνει την πρότασή της για το ''Ναι'' στο δημοψήφισμα στην παγκύπρια συνδιάσκεψη της Κίνησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 17:00 το απόγευμα.

    Ανανεωτική Κίνηση - ''Ναι'' στο δημοψήφισμα ---------------------- Ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε χθες τον κυπριακό λαό να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και ''να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας'', ο οποίος σε διάγγελμά του απηύθυνε έκκληση στο λαό να καταψηφίσει το πέμπτο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ για τη λύση του κυπριακού.

    ''Νομίζω ότι οι συνέπειες ενός ναι με τις συνέπειες ενός όχι δεν συγκρίνονται και η πλάστιγγα πρέπει να γείρει υπέρ του ναι διότι αυτή είναι η ασφάλισή μας κατά τον 21ο αιώνα'', είπε ο κ. Μαρκίδης σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

    Ανέφερε ότι οι Συντονιστικές Επαρχιακές Επιτροπές και η Κεντρική Προσωρινή Γραμματεία της Κίνησης σε χθεσινή τους συνεδρία αποφάσισαν ''ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί το ναι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη και πάρθηκε με μια διαφωνία.

    Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε ''βαθιά λύπη για το περιεχόμενο του χθεσινού διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά πολύ περισσότερο την ανησυχία μου για τις συνέπειές του''.

    ''Το χθεσινό διάγγελμα ήταν σχεδιασμένο να σοκάρει το μέσο Κύπριο πολίτη, να του προκαλέσει και να του υποθάλψει το φόβο και το πέτυχε μέχρι στιγμής'', είπε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι ''ο μέσος πολίτης αυτού του τόπου άξιζε καλύτερης μεταχείρισης από τον Αρχηγό της Πολιτείας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιερά Σύνοδος - Σχέδιο Ανάν ------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για το σχέδιο Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τους απάντησε με κάθε λεπτομέρεια σε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις των Συνοδικών σχετικά με το σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς πότε θα τοποθετηθεί η Ιερά Σύνοδος έναντι του λαού ενόψει του δημοψηφίσματος, ο Πανιερώτατος είπε πως ''μερικοί αδελφοί δεν ήθελαν να τοποθετηθούμε και δεν ήθελαν σήμερα να βγάλουμε ανακοίνωση''.

    ''Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλουν να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα ναι ή όχι, αλλά να δώσουμε κάποιες ευχές. Είμαι και υπέρ των ευχών, αλλά είμαι και υπέρ του να κινήσουμε και το πόδα μας και τη χείρα μας'', είπε.

    Ανώτατοι Ιεράρχες - Ανακοίνωση - Σχέδιο Ανάν -------------------- Οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κερυνείας Παύλος, οι Χωρεπίσκοποι Σαλαμίνος Βαρνάβας και Αρσινόης Γεώργιος σε ανακοίνωση τους, την οποία υπογράφουν, καλούν όλους τους Ελληνες Κυπρίους που αποτελούν το πλήρωμα της Εκκλησία να βροντοφωνάξουμε ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η αναλγησία και τα συμφέροντα των ισχυρών της γης μας έφεραν αντιμέτωπους με ένα δίλημμα, η τοποθέτηση μας απέναντι στο οποίο θα κρίνει το μέλλον τόσο τού τόπου όσο και των μελλοντικών γενεών'', αναφέρουν οι τέσσερις Ιεράρχες στην ανακοίνωση τους.

    Αναφέρουν επίσης ότι ''η Εκκλησία θεωρεί παραλογισμό την καταφατική απάντηση μας στο σχέδιο Ανάν. Σε τέτοια περίπτωση πολύ γρήγορα θα αναζητούμε πατρίδα σε ξένο τόπο και θα αναπολούμε με νοσταλγία και πόνο τον τόπο μας''.

    Οι Ανώτατοι Ιεράρχες καλούν τον κυπριακό λαό να απορρίψει το προτεινόμενο σχέδιο λύσης ''που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια μας και υποτιμά τη νοημοσύνη μας και να κωφεύσει στους εκβιασμούς δικών μας και ξένων''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα ----------------------------- Η Κύπρος προσβλέπει στη συνεπή υποστήριξη και συνεχή αλληλεγγύη της Ελλάδος στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται αυτή την περίοδο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ευχετήριο μήνυμά του με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    ''Στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος, προσβλέπουμε στη συνεπή υποστήριξη και στη συνεχή αλληλεγγύη της Ελλάδος, συμμετέχουσας στον κοινό αγώνα και συμμεριζόμενης την κοινή ευθύνη για τη σωτηρία και την επιβίωση του δοκιμαζόμενου Κυπριακού Ελληνισμού'', σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο μήνυμά του.

    Προέδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Μήνυμα ------------------------------ Τις θερμές του ευχαριστίες, καθώς και τη βαθιά εκτίμηση του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα, η οποία συμπαρίσταται στον αγώνα της Κύπρου για επιβίωση και δικαίωση του Ελληνισμού της, εκφράζει στο ευχετήριο μήνυμά του, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει στο μήνυμά του: ''Επαναλαμβάνω τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθιά εκτίμησή μας για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα για επιβίωση και δικαίωση του Ελληνισμού της Κύπρου και προσβλέπω, με βεβαιότητα, στην ανεπιφύλακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη σας, σ' αυτές τις κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της Κύπρου ώρες''.

    Βαν ντερ Μιρ - Χατζηδημητρίου - Εναρμόνιση - Διάγγελμα Προέδρου ----------------------------- Εχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την εναρμονιστική πορεία της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ προσβλέπει σε μια καλά προετοιμασμένη Κύπρο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ είχε χθες συνάντηση με τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος του επέδωσε έγγραφο με τις απαντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσφατη επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν, Φαμπρίτσιο Μπαρπάσο, σχετικά με τις εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση της εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα εγκριθούν από τη Βουλή όλα τα εναρμονιστικά νομοσχέδια που εκκρεμούν και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος μετά την πρώτη του Μάη θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

    [04] (K) ΕΔΕΚ -Ομήρου - Κεντρική Επιτροπή - «Οχι» (1)

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τα μέλη του κόμματος και τον κυπριακό λαό να που όχι στο 5ο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου τονίζοντας ότι το όχι θα σημαίνει μη αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδίου και θα σημαίνει ταυτόχρονα ναι στη λύση.

    [05] (Κ) Ταλάτ - Ντενκτάς - Συνάντηση

    «Πολιτική αυτοκτονία», χαρακτήρισε σήμερα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να καλέσει το λαό να πει «όχι» στο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [06] (K) Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - "Ναι" - Σχέδιο Ανάν

    Η Εκτελεστική Γραμματεία της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που θα πάρει την τελική απόφαση της Κίνησης το «ναι» στο δημοψήφισμα.

    [07] (K) ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κεντρική Επιτροπή - "Οχι" (2)

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τονίζοντας ότι το «όχι» στο σχέδιο Ανάν θα είναι «ναι» στη λύση του Κυπριακού κάλεσε το λαό και τα στελέχη του κόμματος του να το απορρίψουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [08] (Κ) ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Απόπλους για Ελλάδα

    [09] (Κ) ΚΥΠΕ - Ευχές

    Το ΚΥΠΕ εύχεται στους συνδρομητές και συνεργάτες του καλό Πάσχα.

    [10] (Κ) Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν - Εθνοσυνέλευση

    Το σχέδιο Ανάν είναι άδικο και καταστρέφει την οικονομία των Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [11] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Πασχαλινή εγκύκλιος

    Σημείωση: οι εφημερίδες μπορούν να δημοσιεύσουν το μήνυμα στην έκδοση τους του Μεγάλου Σαββάτου, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να το μεταδώσουν την Κυριακή του Πάσχα.

    Η Εκκλησία της Κύπρου παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και με αίσθημα ευθύνης καλεί όλους σε συστράτευση, όπως αναφέρεται στην πασχαλινή εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα διαβαστεί κατά τη Λειτουργία της Αναστάσεως σε όλες τις εκκλησίες, σημειώνει πως ''ο εφετινός εορτασμός της Ανάστασης του Χριστού συμπίπτει με κρίσιμες ημέρες για την πορεία του εθνικού μας προβλήματος''.

    [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή - Σχέδιο Ανάν - Συνεδρία

    [13] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    [14] (Κ) Κεντρική Επιτροπή ΚΣ ΕΔΕΚ - Απόφαση - Ομήρου

    Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ τοποθετήθηκαν υπέρ του ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ''κατά τρόπο που συνάδει με τις ιστορικές στιγμές που διέρχεται ο κυπριακός ελληνισμός'' δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας του σώματος ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι τα μέλη της ΕΔΕΚ ''με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με πλήρη δημοκρατικότητα και στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου'' πήραν την απόφαση για τη στάση που θα κρατήσουν έναντι του 5ου σχεδίου Ανάν.

    [15] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Αναβολή συνάντησης

    Η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αναβλήθηκε, ''ύστερα από αμοιβαία συνεννόηση'', αποψινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει.

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνέρχεται από το πρωί σε μαραθώνια συνεδρία συζητώντας για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου στο σχέδιο Ανάν. Δεν αποκλείεται η συνεδρία να συνεχισθεί και αύριο.

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΡΤΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του ΔΗΣΥ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 April 2004 - 17:49:14 UTC