Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Ισότητας - Ε/Κ και Τ/Κ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Γραπτή δήλωση - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Μήνυμα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΕ - Ελλάδα - Ιερά Σύνοδος
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Χατζηδημητρίου - Εναρμόνιση - Διάγγελμα Προέδρου
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Υποχρεώσεις
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιερά Σύνοδος - Σχέδιο Ανάν
  • [13] (K) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Δημοψήφισμα (1)
  • [14] (Κ) Ανανεωτική Κίνηση - ''Ναι'' στο δημοψήφισμα
  • [15] (Κ) Ανώτατοι Ιεράρχες - Ανακοίνωση - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα
  • [17] (K) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Δημοψήφισμα (2)
  • [18] (Κ) ΚΠΕ - Εκτελεστική Γραμματεία - Δημοψήφισμα - "Ναι"
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν - Διάγγελμα Παπαδόπουλου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό Ελληνισμό, καλώντας τον να απορρίψει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, κυριαρχεί όλων των σημερινών πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης δημοσκοπήσεις μετά το διάγγελμα του Προέδρου, αποφάσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν, δήλωση του Κοινοτικού Επίτροπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι οι Κύπριοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να αποφασίσουν, επιστολές προς τα ΗΕ που απέστειλαν Ελλάδα και Τουρκία για δέσμευσή τους όπως το σχέδιο τεθεί σε δημοψήφισμα, καθώς και τηλεφωνική παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Τουρκία για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Από τη μια το σχέδιο από την άλλη γκρεμός'', γράφει πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έστειλε χθες από το βήμα του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ το μήνυμα ότι ''από τη μια έχουμε το σχέδιο Ανάν, από την άλλη ένα γκρεμό, το βάθος του οποίου δεν γνωρίζουμε'', ενώ σημείωσε πως ''χωρίς λύση, το ψευδοκράτος θα αναγνωριστεί σίγουρα από ισλαμικά κράτη''. Αλλού γράφει ''με κλάμα (προκειμένου να επηρεάσει ευαίσθητες τάξεις των πολιτών όπως ηλικιωμένους) και με μια πρωτοφανή κινδυνολογία, (μέχρι και το ΧΑΚ θυμήθηκε), ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε το αναμενόμενο, δηλαδή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ιστορικό ΟΧΙ'' προβάλλει πρωτοσέλιδα το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου προτάσσοντας τη δήλωσή του ''παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα''. Αλλού γράφει ότι τρεις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου, κατέδειξαν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έπεισε τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού μετά το μεγάλο ΟΧΙ που είπε στο διάγγελμά του''.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ανοιξε μέτωπο και ΟΧΙρώθηκε'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άνοιξε χθες μέτωπο, και τάχθηκε επικεφαλής του ''όχι''. Στο διάγγελμά του, γράφει, παρουσίασε τα αρνητικά σημεία του σχεδίου, και ενώ παραδέχθηκε βελτιώσεις δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτές. Ο ''Π'' σημειώνει πως με την εμφάνισή του ενώπιον των διαδηλωτών έξω από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "πυροδότησε ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα μέσα στην κοινή γνώμη". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καθώς και οι ΕΔΗ τάχθηκαν χθες υπέρ του σχεδίου Ανάν, ενώ σημειώνει πως "τώρα ο κλοιός στενεύει για την απόφαση που θα λάβει το ΚΣ ΕΔΕΚ".

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ξεκάθαρο ΟΧΙ του Προέδρου'' γράφει ότι εμφανώς συγκινημένος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι με το σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιούνται οι Κύπριοι, αλλά ικανοποιείται απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο. Γράφει ακόμη ότι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το διάγγελμα του Προέδρου, ο οποίος εξερχόμενος διαβεβαίωσε ότι όσα είπε στο διάγγελμά του, ήταν βγαλμένα από την καρδιά και το μυαλό του, ενώ κάλεσε τον κόσμο να του έχει εμπιστοσύνη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο '' 'Οχι' χωρίς παρεκκλίσεις'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από το λαό ένα ηχηρό όχι στο σχέδιο Ανάν, αξιολογώντας ως πολύ βαρύτερες και επαχθείς τις συνέπειες του Ναι στο δημοψήφισμα. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος ήρθε σε "κάθετη διαφωνία" με την αξιολόγηση που γίνεται από το ΑΚΕΛ και προσθέτει ότι παρά την προσπάθεια των δύο πλευρών, "η όξυνση των τόνων είναι πλέον ορατή". Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παρενέβη ξανά προς Ελλάδα και Τουρκία με τηλεφωνική επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης και υποστήριξης του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Οχι απαντά ο Τάσσος'' γράφει ότι στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος απέρριψε το σχέδιο Ανάν, γιατί δεν πληροί τους ελάχιστους στόχους που είχε θέσει για λειτουργικότητα του κράτους και διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κάλεσε όλους να αφήσουν ελεύθερους τους Κυπρίους να αποφασίσουν για την τύχη τους, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το σχέδιο με τις νομικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να προσαρμοστεί στην Πράξη Προσχώρησης της Κύπρου ο συνολικός διακανονισμός που υπέβαλε ο Κόφι Ανάν για το Κυπριακό. Γράφει η ''Χ'' ότι το σχέδιο θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα.

    [02] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Ισότητας - Ε/Κ και Τ/Κ

    Η απουσία των γυναικών από τις συνομιλίες του Κυπριακού, ο ρόλος τους στη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς και η επιθυμία για επίλυση του προβλήματος έτσι ώστε τα κοινωνικά θέματα να τοποθετηθούν ψηλότερα στην ατζέντα της πολιτικής τέθηκαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο από Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάγγελμα - Σχέδιο Ανάν ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε τον ελληνικό κυπριακό λαό να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου με ένα δυνατό ΟΧΙ και να υπερασπιστεί το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.

    Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι η αρνητική στάση και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά και η ανοχή που τα Ηνωμένα Εθνη επέδειξαν για απαιτήσεις της εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, παρά τη καλή θέληση της ε/κ πλευράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τη διαιτητική αρμοδιότητά του κατάρτισε το Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, χωρίς να προϋπάρξει συμφωνία των μερών σε οποιοδήποτε από τα θέματα που είχαν εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, στη Λευκωσία και στην Ελβετία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η τουρκική πλευρά υπέβαλε 11 απαιτήσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και οι οποίες υιοθετούνται όλες στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν, ικανοποιούν όχι τους Κύπριους αλλά την επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο.

    Οπως τόνισε, το σχέδιο λύσης του ΓΓ των ΗΕ ''δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει''.

    Είπε επίσης ότι οι πρόνοιες του τελικού σχεδίου δεν ικανοποιούν τους ελάχιστους στόχους που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά για λειτουργικότητα και επανένωση της Κύπρου, ενώ είναι πιο δυσμενείς για τους Ελληνοκύπριους από τα σχέδια 3 και 4.

    Τόνισε ότι ήμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε το τίμημα μιας μη δίκαιης λύσης εφόσον τουλάχιστον θα ήταν λειτουργική ώστε, άνκαι κακή, να ήταν βιώσιμη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα επαναπαυθεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια σωστή και βιώσιμη λύση.

    Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτές τις εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό Λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Αλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η πατρίδα μας, διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ωρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών».

    «Είμαι πεπεισμένος», συνέχισε, «ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και η κάθεμια και ο καθένας από σας, έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της απόφασης που καλούμαστε να πάρουμε στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, και ότι συμμερίζεστε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε με την ψήφο μας. Αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον κυπριακό λαό. Ελπίζω οι ξένοι φίλοι μας να σεβαστούν το λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ελπίζω να κατανοήσουν ότι παρεμβάσεις και πιέσεις προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, είναι αντίθετες προς ρητή πρόνοια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, τελικά, καταλήγουν αντιπαραγωγικές», ανέφερε.

    «Η κρισιμότητα των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε συλλογικά, αλλά και ατομικά, δεν μας επιτρέπει να αποδυθούμε σε συναγωνισμό για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης. Ολοι έχουμε τον ίδιο στόχο και όλοι έχουμε την ίδια έγνοια για το μέλλον της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συνεχίζοντας στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις, στην ανάλυση των περίπλοκων και, εν πολλοίς, δυσνόητων προνοιών του Σχεδίου Ανάν και των βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων αποτελεσμάτων του. Καλώ όλους να λειτουργήσουμε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, χωρίς φανατισμό και προπηλακισμούς. Δεν πρόκειται για πολιτικές εκλογές όπου τα κόμματα καταμετρούν τη δύναμή τους. Δεν θα αναμετρηθούν τα κόμματα μεταξύ τους. Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία», είπε.

    «Η διαφύλαξη λοιπόν της ενότητάς μας είναι ύψιστο χρέος προς την πατρίδα μας. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οφείλουμε να το σεβαστούμε και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει μονιασμένους και δυνατούς. Η Κύπρος θα μας χρειαστεί όλους. Δεν περισσεύει κανένας», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «σέβομαι και εκτιμώ κάθε καλόβουλη και ειλικρινή άποψη και προσπαθώ να την κρίνω με αντικειμενικότητα και να τη σταθμίσω, χωρίς προκαταλήψεις, και ανεπηρέαστος από δογματισμούς ή συναισθηματική φόρτιση».

    «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας», είπε, «φέρω το αυξημένο βάρος της ευθύνης της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και το χρέος να δηλώσω δημόσια, με ειλικρίνεια και παρρησία τη δική μου αποτίμηση της κατάληξης και τη δική μου απόφαση. Χωρίς καμιά προσπάθεια επιβολής της δικής μου επιλογής και θέλησης αλλά ως καθοδήγηση και συνεκτίμηση από σας. Η τελική απόφαση ήταν πάντα και παραμένει δική σας. Η ετυμηγορία σας θα εκφραστεί στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι από την ημέρα που επέστρεψε από τη Λουκέρνη, «αφιέρωσα όλο μου το χρόνο για να μελετήσω με τους συνεργάτες μου και τους λειτουργούς του Κράτους το τελικό Σχέδιο Ανάν, σε όλες του τις πτυχές. Ακουσα απόψεις, εκτιμήσεις και αναλύσεις. Παρακολούθησα με προσοχή το δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί και τα επιχειρήματα που οι διάφορες πλευρές παρέθεσαν».

    Ζήτησε, είπε, και έλαβε «γνωμοδοτήσεις ξένων διεθνολόγων και συνταγματολόγων πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές και πρόνοιες του Σχεδίου», ενώ αξιολόγησε «τις δηλώσεις διεθνών παραγόντων με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Αξιολόγησα τις εκτιμήσεις ελλαδικών κομμάτων και ξένων κυβερνήσεων με τις οποίες επικοινώνησα. Αναμένω και θα μελετήσω με προσοχή τις τελικές αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, τα οποία σέβομαι και εκτιμώ για την προσφορά τους στον τόπο».

    Επεσήμανε ότι «κριτήριο της αξιολόγησής μου ήταν ένα και μοναδικό: η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό μου επιβάλλει η συνείδησή μου. Αυτό απαιτεί το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο με τη ψήφο σας με εκλέξατε».

    Απευθυνόμενος στον ελληνικό κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: Οταν πριν από ένα χρόνο, ζήτησα την ψήφο σου, ανέλαβα την δέσμευση ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, σε κάθε επίπεδο και από κάθε βήμα που προσφέρεται, για να πετύχω, βελτιώσεις στην, τότε, εκδοχή του Σχεδίου Ανάν, με στόχο να καταστεί λειτουργικό και, άρα, βιώσιμο. Δεσμεύτηκα ότι οι απαιτήσεις μας για βελτιώσεις θα ήσαν εντός των παραμέτρων του Σχεδίου και δεν θα ανέτρεπαν τη γενική φιλοσοφία του Σχεδίου, ούτε θα ανέτρεπαν ουσιώδεις και βασικές πρόνοιές του ή συμβιβασμούς που είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί της εκλογής μου».

    Δεσμεύτηκα, ακόμη, συνέχισε, «ότι θα επεδίωκα λύση που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου.

    «Συνεπής στην πάγια πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε, «ότι η δική μας πλευρά επιδίωκε δικοινοτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρινόμενος σε συνεχείς παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, δεν έπαυσα να επιζητώ και να πιέζω για επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα με βάση το Σχέδιο Ανάν και κάτω από τις προϋποθέσεις που είχαν συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο».

    Κάνοντας αναδρομή στα τελευταία γεγονότα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «τελικά, ο Γενικός Γραμματέας μας κάλεσε στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου του 2004, για να συμφωνήσουμε σε νέα διαδικασία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως όρο για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας, την αποδοχή διαιτητικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα».

    Επεσήμανε ότι αν δεν ανταποκρινόταν «θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα θα ενεργούσα αντίθετα με την πάγια πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου και θα ήμουνα ασυνεπής στην πάγια θέση μας ότι επιδιώκουμε λύση του προβλήματος με συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

    «Με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των, αριθμητικά, μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων που με συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, δεχτήκαμε αυτή την αλλαγή της διαδικασίας. Προσωπικά, δέχτηκα αυτή τη νέα διαδικασία, εφόσον στη διαιτητική απόφαση του Γενικού Γραμματέα, ο λαός της Κύπρου με την άμεση και προσωπική ψήφο του καθενός σε δημοψήφισμα, θα είχε τον τελευταίο λόγο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Μετά από εκτίμηση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η από μέρους μας υποβολή μαξιμαλιστικών θέσεων θα οδηγούσε σε επικρίσεις κατά της πλευράς μας, υποβάλαμε συναινετικές προτάσεις που εξυπηρετούσαν και τις δύο κοινότητες», τονίζοντας ότι «διατηρήσαμε το δικαίωμα να εγείρουμε πρόσθετα θέματα, σχετικά με το εδαφικό, τις περιουσίες και την επιστροφή των εκτοπισμένων, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ήγειρε τέτοια θέματα. Οντως η τουρκοκυπριακή πλευρά ήγειρε τέτοια θέματα και η δική μας πλευρά, με έγγραφά της, ήγειρε τις ανταπαιτήσεις της, τόσο στην εδαφική πτυχή όσο και για τα δικαιώματα εκτοπισμένων και περιουσιών».

    Ο Προέδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η «περιοριστήκαμε στον ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό στόχο: στην επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Επιδιώξαμε θεσμικές αλλαγές που, από τη μια, θα ενίσχυαν τη λειτουργικότητα της λύσης και από την άλλη θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για επανένωση θεσμών και λειτουργιών».

    Ωστόσο, «η αρνητική στάση και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά και η ανοχή που τα Ηνωμένα Εθνη επέδειξαν για απαιτήσεις της εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, παρά τη δική μας καλή θέληση».

    Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τη διαιτητική αρμοδιότητα του, κατάρτισε το Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, χωρίς να προϋπάρξει συμφωνία των μερών σε οποιοδήποτε από τα θέματα που είχαν εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, στη Λευκωσία και στην Ελβετία».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο «Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, περιέχονται βελτιώσεις σε σύγκριση με το Τρίτο και Τέταρτο Σχέδιο Ανάν». Ωστόσο «αυτές οι βελτιώσεις δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που είχαμε υποβάλει. Ούτε όσο αφορά τη λειτουργικότητα του Σχεδίου, ούτε όσο αφορά την ετοιμότητα εφαρμογής του από την επόμενη των δημοψηφισμάτων, ούτε όσο αφορά την ουσιαστική επανένωση της πατρίδας μας στο οικονομικό, δημοσιονομικό και νομισματικό τομέα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Αυτή δεν είναι η ώρα ούτε η ευκαιρία να προβώ σε λεπτομερή ανάλυση του Σχεδίου Ανάν. Αυτό θα γίνει στις επόμενες μέρες και μέχρι την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι χρήσιμο να αναφερθώ, εν είδει παραδειγμάτων, σε μερικές πτυχές που φαίνεται να σας προβληματίζουν. Δεν θα επιχειρήσω ούτε «δαιμονοποίηση» ούτε εξωραϊσμό του Σχεδίου Ανάν. Δεν δέχομαι, όμως, τον ισχυρισμό ότι όποιος επισημαίνει αδυναμίες του Σχεδίου, αναγκαστικά, επιδίδεται σε παραπληροφόρηση ή ότι αυτό δεν είναι αντικειμενική ενημέρωση του λαού».

    «Οι προτάσεις μας για διασφάλιση της λειτουργικότητας, δεν περιορίζονταν και δεν εξαντλούνταν στη σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου ή στην ίδρυση και λειτουργία Πρωτόδικου Δικαστηρίου ή στη Συμφωνία Συνεργασίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα, επεκτείνοντο και κάλυπταν και τους επτά τομείς των προτάσεών μας, δηλαδή, τη νομοθεσία, την Κεντρική Τράπεζα, την κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τη σμίκρυνση των χρονικών περιόδων ανάκτησης περιουσίας, την σμίκρυνση των μεταβατικών περιόδων, τη διοικητική διάρθρωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, την εκλογή των μελών των κοινοβουλευτικών οργάνων, τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων από διοικητικά όργανα, την εδαφική πτυχή, το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της Καρπασίας και άλλα», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Τόνισε «εμφαντικά, ότι όλες οι απαιτήσεις μας, που υποβλήθηκαν με πλήρη τεκμηρίωση, ήσαν εντός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν και δεν αφαιρούσαν δικαιώματα που το Σχέδιο Ανάν παρείχε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

    «Αντίθετα», συνέχισε, «η τουρκική πλευρά υπέβαλε 11 απαιτήσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και οι οποίες υιοθετούνται, όλες, στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν».

    «Τώρα καλούμαστε να κρίνουμε κατά πόσο το τελικό Σχέδιο Ανάν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που έχουμε θέσει. Με αντικειμενικότητα και με αίσθημα ευθύνης, καλούμαστε να κρίνουμε εάν επιτυγχάνεται η επανένωση της πατρίδας μας σε ένα ομόσπονδο κράτος που θάναι λειτουργικό, βιώσιμο, θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

    Κατά πόσο οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, όπως έχουν οριστικά διαμορφωθεί μας επιτρέπουν να μετέχουμε ενεργητικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με πόνο ψυχής καταλήγω στη διαπίστωση ότι ακόμα και με την πιο ελαστική, την πιο επιεική κρίση, το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που θέσαμε. Οι ουσιαστικότερες των προτάσεών μας δεν έγιναν αποδεκτές. Ακόμη και στις πρόνοιες που έχουν βελτιωθεί, διαπιστώνουμε λειτουργικές δυσκολίες, περίπλοκες διαδικασίες και επικίνδυνες ασάφειες», είπε.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η «πιο βασική και θεμελιώδης ανησυχία και αγωνία μου για το μέλλον της πατρίδας μας εστιάζεται στα εξής:-

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά αιτήματα που διεκδίκησε, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Για την ακρίβεια, 24 ώρες μετά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

    Παραμένει, ακόμα, αβέβαιο και ασαφές αν θα υπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από το τουρκικό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί σε εφαρμογή η Ιδρυτική Συμφωνία».

    Αναγνωρίζεται», συνέχισε, «η οντότητά της ως 'νόμιμο συνιστών Κράτος'. Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή. Οι κάτοχοι της τουρκοκυπριακής υπηκοότητας, γίνονται αποδεκτοί ως νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Τουρκοκύπριοι εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή στη διοίκηση του νέου Ομοσπονδιακού Κράτους, με το καθεστώς των ισότιμων 'συμπροέδρων' και ισότιμη και ισάριθμη συμμετοχή των εκπροσώπων του τουρκοκυπριακού συνιστώντος Κράτους, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και σε όλες τις ειδικές Επιτροπές και Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αντίθετα, όλα και όσα προσδοκεί να αποκτήσει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, έστω και από μια κακή και οδυνηρή λύση, παραπέμπονται χωρίς εγγυήσεις στο μέλλον και εξαρτώνται από την καλή πίστη της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Υπόκεινται ακόμη, στην προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

    Με λίγα λόγια 'αγοράζουμε ελπίδα', με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς να τηρήσει τη συμφωνία», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    «Η επιστροφή των κατεχόμενων δικών μας εδαφών», πρόσθεσε, «θα γίνει σε περίοδο μεταξύ τρεισήμισι μηνών και τρεισήμισι χρόνων, από την υπογραφή της λύσης, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα εφαρμοστεί. Η πρότασή μας όπως υπαχθούν τα εδάφη αυτά υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης και όχι του τουρκικού στρατού, έχει απορριφθεί».

    Εξήγησε ότι η «απόκτηση περιουσιών ή αποζημιώσεων το συντομότερο που θα γίνει, είναι σε περίοδο τριών χρόνων μετά την υπογραφή της λύσης και πέντε χρόνων ή, περισσότερων, κατά απόφαση του Συμβουλίου Περιουσιών, και μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία με πολλές ασάφειες και δυσμενείς οικονομικές πρόνοιες για την πλευρά μας. Το κόστος των αποζημιώσεων θα κληθούν να καταβάλουν στο μεγαλύτερο του μέρος, οι Ελληνοκύπριοι. Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αν το Ομοσπονδιακό Κράτος που θα εγγυηθεί το ένα τρίτο των αποζημιώσεων, θα έχει το τεκμήριο έγκυρου εγγυητή για να μην σημειωθεί πτώση στην αξία των Ομολόγων, όπως έγινε με το Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τον Οργανισμό δανειοδότησης με υποθήκη για απόκτηση των περιουσιών Ελληνοκυπρίων που δεν θα επιστραφούν από Τουρκοκύπριους».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρόσφατα έχει αναχθεί σε μεγάλο θέμα και παρουσιάζεται ως σημαντική παραχώρηση προς τους Ελληνοκυπρίους, η ευχέρεια απόκτησης δευτερεύουσας κατοικίας στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.»

    «Ασφαλώς αυτό το δικαίωμα, θα είχε μεγάλη σημασία, αν ήταν αυτόματο και γενικό», είπε.

    «Δυστυχώς», συνέχισε, «οι πρόνοιες του σχετικού Συνταγματικού Νόμου και της Πράξης Προσαρμογής που θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθορίζουν ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι αυτόματο».

    Αντίθετα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος έχει δικαίωμα και ευχέρεια, με δικό του νόμο, να ρυθμίζει και να περιορίζει αυτό το δικαίωμα για μια δεκαπενταετία ή μέχρις ότου το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους φθάσει στο 85% του κατά κεφαλή εισοδήματος του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους».

    Η επιστροφή των προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση προβλέπεται, είπε, «να γίνει με τέτοια χρονοδιαγράμματα και ποσοστώσεις που δεν δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, για να μπορέσουν με βεβαιότητα οι πρόσφυγές μας να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, και να έχουν βεβαιότητα ότι θα έχουν ασφάλεια ή ότι θα έχουν σχολεία για τα 3, 10 ή 20 παιδιά τους. Και δυστυχώς δεν αποκτούν όλοι οι πρόσφυγές μας το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι που θα ζουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, και του δικαιώματος ψήφου για τη Γερουσία, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής».

    «Με το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά ικανοποιήθηκε απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο», είπε και εξήγησε ότι «παραμένουν στην ουσία όλοι οι έποικοι, ενώ μετά από 19 χρόνια, εμφανής είναι η πιθανότητα της κατάργησης της παρέκκλισης του 5% Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, με ορατό τον κίνδυνο για νόμιμο μαζικό εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Διότι η συνέχιση της διασφάλισης του 5%, μετά τα 19 χρόνια, θα εξαρτάται από την έγκριση νόμου από το Προεδρικό Συμβούλιο, τη Βουλή και τη Γερουσία, όπου χρειάζεται και η συναίνεση των αντίστοιχων τ/κ μελών αυτών των οργάνων».

    «Η παραμονή έστω και μικρού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων μόνιμα στην Κύπρο», συνέχισε, «με διευρυμένα παρεμβατικά δικαιώματα στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο χωρίς εγγυητικούς μηχανισμούς, ενώ εμείς θα έχουμε διαλύσει την Εθνική Φρουρά, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Τόσο ο εποικισμός όσο και η συνεχής παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δεν εξυπηρετεί βέβαια ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους, παρά μόνο την Τουρκία».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «μέσα από προσεκτική μελέτη των οικονομικών πτυχών του Σχεδίου Ανάν, διαπιστώνουμε ότι είναι αμφίβολη η οικονομική βιωσιμότητά του. Η εφαρμογή των σχετικών προνοιών συνεπάγεται δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους, ενώ η όλη δομή του Σχεδίου θα οδηγήσει, αν όχι σε κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, σίγουρα σε σοβαρή οικονομική κρίση και επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων που με τόσες θυσίες οικοδομήσαμε».

    Τόνισε ότι «οι λειτουργικές αδυναμίες του Σχεδίου θέτουν, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο την ομαλή δραστηριότητα και συμμετοχή της Κύπρου, με μια φωνή, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ με πολλές θυσίες οι Ελληνοκύπριοι κατέκτησαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγηθούμε σε 'αδρανοποίηση' της ένταξης μέχρι την υιοθέτηση όλων των απαραίτητων ομοσπονδιακών και περιφερειακών νομοτυπικών μέτρων ή της απώλειας των ωφελημάτων της ένταξης ή της αντιμετώπισης εμποδίων στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΟΝΕ και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

    «Με άλλα λόγια», συνέχισε, «το Σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά, αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θέλουμε τη λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Διότι σε αυτό το ερώτημα, η καθολική απάντηση είναι «ναι». Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το Σχέδιο Ανάν επιφέρει την επανένωση ή αν διαιωνίζει τη διαίρεση και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση και υπογραφή μας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «το Σχέδιο Ανάν, δεν οδηγεί στην επανένωση των δύο κοινοτήτων αλλά αντίθετα προωθεί το μόνιμο διαχωρισμό με περιορισμούς στη διακίνηση, εγκατάσταση, στο δικαίωμα κτήσεως περιουσίας, στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και των άλλων χωριστικών στοιχείων του».

    «Ενώ η ενοποίηση της οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενοποιητική δυναμική, με κοινούς οικονομικούς στόχους, κοινά οικονομικά προβλήματα, κοινούς αγώνες και ακόμη μελλοντικά οργάνωση των εργαζομένων σε κοινές συντεχνίες, κάτι που εξυπηρετούσε την Κύπρο, τελικά επιβλήθηκε χωριστή οικονομία. Δεν θα υπάρχει κοινή νομισματική, δημοσιονομική πολιτική και δεν θα επιτρέπονται επενδύσεις ελληνοκυπριακών επιχειρήσεων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος», είπε.

    Επεσήμανε ότι «ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας και του λαού της, δεν επιτυγχάνεται. Με την μετατροπή των διαιρετικών προνοιών του Σχεδίου σε πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκλείπει ακόμη και η αμυδρή ελπίδα για εξέλιξη και βελτίωση μελλοντικά της λύσης. Ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο λαούς, με δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και απλά θα συνεργάζονται, επιτυγχάνεται απόλυτα. Είναι σωστό ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων συνεπάγεται συμβιβασμούς. Μειώνοντας το χάσμα των διαφορετικών επιδιώξεων και των διαφορών. Μια διαδικασία «πάρε δώσε», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές πτυχές και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, για τις οποίες δεν είμαι ικανοποιημένος από τους συμβιβασμούς που επιβλήθηκαν, χωρίς καν να προηγηθεί διαπραγμάτευση και με πλήρη παραγνώριση των δικών μας τεκμηριωμένων απαιτήσεων.

    Δεν είμαι ικανοποιημένος, για παράδειγμα, από τη μείωση του αριθμού των εκτοπισμένων που θα επιστρέψουν.

    Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις ποιοτικές και ποσοστιαίες μειώσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των νομίμων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Αυτά αποτελούν», συνέχισε, «δυσμενέστερες πρόνοιες από αυτές που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν Τρία ή στο Σχέδιο Ανάν Τέσσερα που το Εθνικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν ήταν αποδεκτό ως λύση, αλλά μόνο ως βάση για διαπραγμάτευση, με στόχο τη βελτίωση αυτών των προνοιών. Τώρα αυτές οι πρόνοιες έχουν γίνει δυσμενέστερες για τους Ελληνοκύπριους».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «μας ζητούν να δεχτούμε αυτές τις πιο δυσμενείς προσαρμογές, μέσα στο πνεύμα του συμβιβασμού. Μας λένε ότι δεν μπορεί να προκύψει λύση, αν δεν γίνουν τέτοιοι οδυνηροί συμβιβασμοί, και ότι πρέπει να βρεθεί η μέση λύση».

    «Ομως», είπε, «υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρώπινων δικαιωμάτων όπου η «μέση λύση» δεν συνιστά τη σωστή απάντηση. Η ολοφάνερη και σωστή αρχή δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης να μοιραστεί την περιουσία του με τον παράνομο εισβολέα ή να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αποστέρηση της περιουσίας του, που, μάλιστα, σε τελευταία ανάλυση, θα τις καταβάλει ο ίδιος, αφού το ένα τρίτο των αποζημιώσεων θα το εγγυηθεί το Ομοσπονδιακό Κράτος, οι πόροι του οποίου θα προέρχονται κατά τα εννέα δέκατα από Ελληνοκύπριους και μόνο το ένα δέκατο από τους Τουρκοκύπριους».

    «Το Σχέδιο Ανάν προνοεί», συνέχισε, ότι «μετά τα 19 χρόνια ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όποιο συμβεί πρώτο, οι κατοικούντες αντίστοιχα, σε κάθε ένα από τα δυό συνιστώντα κράτη οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την επίσημη γλώσσα του άλλου συνιστώντος κράτους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού εκείνου του συνιστώντος κράτους. Δηλαδή οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

    Αυτό αν και είναι θετικό, εν τούτοις αξίζει να αναφερθεί ότι στα προηγούμενα Σχέδια Ανάν δεν υπήρχε ούτε ο χρονικός ούτε ο ποσοστιαίος περιορισμός του ενός τρίτου, από την στιγμή που η Τουρκία θα καθίστατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    «Πρόσθετα», συνέχισε, «σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, τώρα στο ένα τρίτο της έκτασης γης που θα μπορούν να αποκτήσουν οι Ελληνοκύπριοι στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος (και, αντίστοιχα, οι Τουρκοκύπριοι στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος) προστίθεται και το κριτήριο 'της αξίας' του ενός τρίτου και η προϋπόθεση ότι από αυτό το ένα τρίτο, εξαιρούνται οι περιουσίες στις οποίες δικαιούται ο σημερινός Τουρκοκύπριος χρήστης».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «οι πιο σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμοί μου για το Σχέδιο Ανάν, δεν εστιάζονται στους συμβιβασμούς που προτάθηκαν ή επιβλήθηκαν, που πολλοί κρίνουν ως άδικους για την πλευρά μας».

    «Αλλωστε», συνέχισε, «εδώ και πολύ χρόνο, έχω πει ότι η οποιαδήποτε λύση που θα εξευρεθεί κάτω από τη σκιά και τα τετελεσμένα της εισβολής και της παρουσίας 35.000 τουρκικού στρατού στην Κύπρο, δεν μπορούσε να είναι δίκαιη. Αυτό το τίμημα, είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αν, όμως, δεν μπορούσε να είναι δίκαιη η λύση, έπρεπε, να επιδιώξουμε να είναι τουλάχιστο λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη».

    «Χωρίς λειτουργικότητα, χωρίς αποτελεσματική διαδικασία για επίλυση των αδιεξόδων σε ένα καθεστώς όπου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση ισοτιμίας, δηλαδή 50% με 50%, παρέχεται σε κάθε πλευρά η ευχέρεια και η δυνατότητα να δημιουργούν αδιέξοδα που θα οδηγούν σε παράλυση τις διοικητικές λειτουργίες του κράτους», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για να προσθέσει ότι «μια παράλυση, που όταν συνεχίζεται, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διάλυση της κρατικής λειτουργίας, προτού κάν εφαρμοστεί η 'νέα κατάσταση πραγμάτων', το νέο κράτος».

    Κάλεσε όλους να θυμούνται «πάντα, ότι εμείς δίνουμε από την επόμενη των δημοψηφισμάτων όλα και όσα επιδιώκου οι Τουρκοκύπριοι, και το κράτος μας καταλύεται, ενώ εμείς θα αναμένουμε να εξασφαλίσουμε τα δικά μας ανταλλάγματα, όπως, επιστροφή εδαφών, περιουσίες και εγκατάσταση, στο μέλλον».

    Εξήγησε «από τριάμισυ χρόνια για επιστροφή κατεχόμενων εδαφών, σε πέντε χρόνια για την επανάκτηση περιουσίας ή αποζημίωσης για περιουσία στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και από τρία μέχρι 19 χρόνια για σταδιακή επιστροφή στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει εξαφανιστεί 24 ώρες μετά τα δημοψηφίσματα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι σοβαρές ανησυχίες μου δεν είναι γι αυτά τα άδικα και αβέβαια» αλλά οι «ανησυχίες μου εστιάζονται και οφείλονται στην αβεβαιότητα για τη νέα Κύπρο που θα προκύψει από αυτό το Σχέδιο Ανάν» και εξήγησε:

    «Από την ευχέρεια και τη δυνατότητα του νέου κράτους να εγκαθιδρυθεί και να λειτουργήσει. Από την ικανότητά του να διαδραματίσει το σωστό ρόλο του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως εποικοδομητικό μέλος και όχι ως ενοχλητικός συνεταίρος. Από την ανησυχία μου αν το νέο καθεστώς θα μπορεί, λόγω των αδιεξόδων στη λήψη αποφάσεων, να έχει ρόλο και λόγο στα Ηνωμένα Εθνη και άλλα διεθνή βήματα.

    Από την αγωνία μου αν η κυβέρνηση του Ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορεί να διασφαλίσει στους πολίτες του την οικονομική δυνατότητα και τις ευκαιρίες για ευημερία, ευμάρεια, ειρήνη και ασφάλεια σε ένα κράτος δικαίου, δημοκρατίας, συναίνεσης, που θα σέβεται και θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

    Αντί αυτού, το Σχέδιο Ανάν, απαιτεί από μένα να απευθύνω επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία να ζητώ να καταστεί η Ιδρυτική Συμφωνία πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι που να εμποδίζεται ο κάθε Κύπριος πολίτης να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ακόμα, απαιτεί, να απευθύνω άλλη επιστολή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία να απαιτώ, απόσυρση όλων των προσφυγών που πολίτες κατέθεσαν και εκκρεμούν σε αυτό το Δικαστήριο.

    Δεν είναι δυνατό ούτε θεωρώ ότι μου είναι επιτρεπτό, ως θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, να προβώ σε τέτοια ενέργεια που, στην ουσία, θα αφαιρεί από τον πολίτη το δικαίωμα να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του που είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες που έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με «την ίδια υπευθυνότητα που πρέπει να αξιολογήσουμε τους κινδύνους από την υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν, πρέπει να μελετήσουμε και τις πιθανές επιπτώσεις από την απόρριψή του. Δεν συμμερίζομαι τις υπερβολές και τους εκβιασμούς που οι υποστηρικτές του Σχεδίου προβάλλουν στο λαό. Πρέπει νάμαστε έντιμοι και ειλικρινείς έναντι του λαού».

    Λογικά, είπε, «υποβάλλεται το ερώτημα, ποιες θα είναι οι συνέπειες αν ο λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει «όχι».

    Εξήγησε ότι «αν ο κυρίαρχος λαός με τη ψήφο του απορρίψει το Σχέδιο, σε μία εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πετύχουμε ένα στρατηγικό στόχο που από κοινού θέσαμε για να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δογματισμός και υποδηλεί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής, η άποψη ότι αυτή θάναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού. Οι βασικοί παράμετροι που επέφεραν αυτή την πρωτοβουλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την 25η Απριλίου. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θάναι δεδομένη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επίσης θα συνεχιστεί και έτσι η Αγκυρα θα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση για την υιοθέτηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το διεθνές ενδιαφέρον για εξομάλυνση και ειρήνευση της περιοχής μας θα συνεχίσει να υπάρχει».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, από χώρες που έχουν σημασία. Οπως είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί αυτές, έχουν, ήδη, υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη Συνθήκη Ενταξης που απαγορεύει τέτοια αναγνώριση. Οσα δε λέγονται για διεθνή απομόνωση αποτελούν εκβιασμό άνευ περιεχομένου. Η Κύπρος θάναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αναβαθμισμένο ρόλο αλλά και ευθύνες. Δεν θα επαναπαυθούμε, όμως, με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Τόνισε ότι «δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού. Η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαΐου. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων».

    Απευθυνόμενος προς τους συμπατριώτες Τ/Κ είπε: θέλω να υπογραμμίσω την πραγματική μας έγνοια για μια λύση που να εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα. Ουδέποτε απέβλεψα σε φαλκίδευση ή στέρηση των δικαιωμάτων τους. Οι προτάσεις που κατέθεσα στις συνομιλίες και τα μέτρα στήριξής τους που εξήγγειλα πριν από ένα περίπου χρόνο, αποτελούν απτή απόδειξη. Αυτή μου η στάση πηγάζει από την ειλικρινή μου πεποίθηση, ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους, η παραχώρηση σ΄ αυτούς ακόμη περισσοτέρων δικαιωμάτων για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, η αναγνώριση και η ισοτιμία τους, η ισομερής πρόοδος και ευημερία τους, αποτελούν θεμελιακές προϋποθέσεις για την ειρήνη και την ομαλότητα στην Κύπρο. Γι΄ αυτό και θα αποτελούν μόνιμο στόχο της πολιτικής μας. Εμείς δεν έχουμε ένσταση, αντίθετα υποστηρίζουμε τις προσδοκίες της Τουρκίας για καθορισμό σύντομης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Διότι μια Τουρκία που θα βρίσκεται στη διαδικασία ενταξιακών συνομιλιών, θα βρίσκεται κάτω από συνεχή πίεση, και δική μας, να αποδεικνύει συνεχώς ότι συμπεριφέρεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Είμαστε πάντα έτοιμοι για μετάλλαξη του σημερινού κράτους σε Ομοσπονδία που θα διέπεται καθοριστικά από δημοκρατικές αρχές και από πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «εγγύηση για την ειλικρίνεια αυτών των προσανατολισμών μας αποτελεί η ένταξή μας στον πολιτικό σύστημα και τις αρχές δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η εγγύηση καλύπτει αξιόπιστα και τους Τουρκοκυπρίους και τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας».

    Ζήτησε από τους Τ/Κ «συμπατριώτες μας να κατανοήσουν ότι, όσο δεν δέχομαι να καταπατηθούν τα δικά τους δικαιώματα και συμφέροντα, άλλο τόσο οφείλω να υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «τις πιθανές συνέπειες από την απόρριψη του Σχεδίου, πρέπει να τις αντιπαραθέσουμε με τους κινδύνους που εμπερικλείει το Σχέδιο Ανάν όπως τους προανέφερα. Θα πρέπει ακόμη να μας προβληματίσει το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε με την αποδοχή ενός Σχεδίου που αδικεί τον Κυπριακό Ελληνισμό και δεν παρέχει σοβαρά εχέγγυα λειτουργικότητας και βιωσιμότητας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Καλούμαστε να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο έρεισμα ασφάλειας του λαού μας και εγγύηση της ιστορικής μας φυσιογνωμίας. Να καταλύσουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική μας οντότητα ακριβώς στη στιγμή που ενισχύεται, η διεθνής πολιτική της βαρύτητα, με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε με σοβαρότητα τους κινδύνους από μια πιθανή κατάρρευση της νέας κατάστασης πραγμάτων, γιατί τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι αναστρέψιμα. Κατάρρευση του Ομόσπονδου Κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σ΄ αυτό που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε: στη διχοτόμηση μέσα από τη διεθνή αναγνώριση των δύο συνιστώντων κρατών».

    Απευθυνόμενος στον ελληνικό κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ανέλαβα τη βαριά ευθύνη της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος να δηλώσω δημόσια, με ειλικρίνεια και παρρησία τη δική μου αποτίμηση και τη δική μου απόφαση.

    Ανέλαβα εξουσία, με εντολή όπως διαπραγματευθώ λύση του κυπριακού προβλήματος βάσει του Σχεδίου Ανάν, όχι όμως και με εντολή να προσυπογράψω οποιαδήποτε λύση ήθελε προκύψει από τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

    «Εντολή συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας, βάσει του νέου Συντάγματος το οποίο θα προκύψει, δεν έχω, ούτε θα μπορούσε να μου είχε ανατεθεί τέτοια εντολή. Ούτε έχω εντολή να προσυπογράψω οποιοδήποτε νέο Σύνταγμα, το οποίο θα τεθεί προς κρίση από το λαό. Μόνο Πρόεδρος, στον οποίο ρητά παρέχεται εντολή να θέσει την προτεινόμενη μεταμόρφωση της Πολιτείας σε δημοψήφισμα, δικαιούται να προσυπογράψει το νέο Σύνταγμα, ως αντικείμενο κρίσης από το λαό. Πέραν τούτου, εντολή του λαού είναι απαραίτητη για την άσκηση της συμπροεδρίας στη διακυβέρνηση της χώρας με τους προτεινόμενους νέους Θεσμούς», είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «τα συναισθήματά μου δεν είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Στην υπηρεσία σας έχω τάξει τον εαυτό μου και πριν αλλά ιδιαιτέρως από την ανάδειξή μου στην προεδρία της κυπριακής πολιτείας. Στόχος και γνώμονας της κάθε πράξης μου είναι το συμφέρον του λαού και τίποτε άλλο, με αφοσίωση και πλήρη ανάληψη των ευθυνών μου και με παρρησία λόγου και έργου. Η τελική απόφαση ήταν πάντα και παραμένει δική σας. Η ετυμηγορία σας θα εκφραστεί στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη».

    «Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει:

    «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω 'κοινότητα' χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

    Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς».

    «Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Οτι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Οτι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς το λαό.

    «Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη».

    Συνεχίζοντας είπε στο λαό: Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ και δήλωσε: «Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγκέντρωση - Πρώτη δήλωση -------------------------------------------------- ''Να μου έχετε εμπιστοσύνη. Δεν θα αλλάξω γνώμη'', δήλωσε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    ''Εγώ αντλώ δύναμη από εσάς. Ο,τι έχω πει απόψε είναι από την καρδιά και το μυαλό μου'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων.

    Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν φώναζαν συνθήματα όπως ''Αξιος ηγέτης'' και ''Τάσσο, πολέμα, σου δίνουμε το αίμα''.

    Κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και πινακίδες στις οποίες αναγραφόταν η λέξη ''ΟΧΙ''.

    Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τη λήξη του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κυπριακό λαό τον οποίο κάλεσε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου - Δημοψήφισμα - ''Ναι'' ---------------------------------------- Τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ ενός ''Ναι'' του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από διευρυμένη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του και στην οποία πήραν μέρος ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην Επίτροποι στην ΕΕ και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

    ''Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας, λέει το 'Ναι'. Το 'Ναι' στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το 'Ναι' στην κοινή συμβίωση, το 'Ναι' στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Λέει 'Ναι' στη συνεργασία και 'Οχι' στον διχασμό, λέει 'Ναι' στην προοπτική και 'Οχι' στη στατικότητα'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να κριθεί απομονωμένο από το παρελθόν του, αλλά πρέπει να κριθεί από το μέλλον του στην ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται δύσκολες ρυθμίσεις, ωστόσο επισήμανε ότι το ''Ναι'' θα είναι μια ''γενναία ιστορική, πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος, αυτοπεποίθησης, προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό μέλλον''.

    Εκπρόσωπος αμερικανικού ΥΠΕΞ - Πάουελ - Κυπριακό ------------------------------------------------ Νέα εμπλοκή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Τουρκία, Πέτρο Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποκάλυψε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Πάουελ κάλεσε τους δυο ομολόγους του να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε επιρροή έχουν στις δυο κοινότητες στο νησί για την προώθηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι ο κ. Πάουελ επανέλαβε στους δυο ομολόγους του ότι το σχέδιο Ανάν ''είναι δίκαιο, ισορροπημένο, παρέχει ένα καλό πλαίσιο και είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού''.

    Είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται προς υποστήριξη του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ και προς την κατεύθυνση της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου.

    Μολυβιάτης - Πάουελ -Κυπριακό ----------------------------- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, αργά το απόγευμα.

    Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα και περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως είναι ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο το σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν βαρύτητα στο θέμα της Διάσκεψης των Δωρητών η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλες.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν σημαντικό ρόλο και θα συμβάλουν με σημαντικά κονδύλια.

    ΕΕ - Διάσκεψη Δωρητών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ---------------------------------------------- Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο επιβεβαίωσε ότι, σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσκληθεί στην υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Επιτροπής αναφέρει ότι έχουν γίνει επαφές με την κυβέρνηση προς τον σκοπό αυτό και ότι η επίσημη πρόσκληση θα δοθεί σύντομα.

    Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν 100-150 υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι από χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες που είναι υπό ένταξη, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    ΕΕ - Κυπριακό - Δήμας ----------------------- Να αφεθεί ελεύθερος ο κυπριακός λαός να αποφασίσει τι θα ψηφίσει στα δημοψηφίσματα, υπογράμμισε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος της Ελλάδας Σταύρος Δήμας, ενώ με την άποψη αυτή συμφώνησαν όλοι οι συνάδελφοί του.

    Η παρέμβαση του Επιτρόπου έγινε στη συζήτηση για το σχέδιο κανονισμού που προσαρμόζει στο κοινοτικό κεκτημένο το διακανονισμό του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλο - Δημοψήφισμα ------------------------------------- Το Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών τάχθηκε χθες βράδυ με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της κάλπης, από τους 170 ψηφίσαντες, υπέρ τάχθηκαν οι 167 και κατά οι 3.

    ΔΗΣΥ - Κληρίδης - Αναστασιάδης ------------------------------ Υπέρ του ''Ναι'' στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν τοποθετήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι η παρέμβαση του κ. Κληρίδη ήταν ''καταλυτική''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Κληρίδης, αφού ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου Ανάν και τους υφιστάμενους κινδύνους, εκδήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος τοποθετείται υπέρ της θετικής ανταπόκρισης του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν.

    Είπε, επίσης, ότι η τοποθέτηση του κ. Κληρίδη έγινε δεκτή με πάρα πολύ θετικό τρόπο από το Πολιτικό Γραφείο.

    ''Αυτή η θέση έγινε κατά συντριπτικότερη πλειοψηφία αποδεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αν αυτό δίνει οποιαδήποτε μηνύματα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο κ. Κληρίδης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι σε κάποιο στάδιο θα εκφράσει την άποψή του στο λαό, αλλά αφού τελειώσουν οι διαδικασίες του κόμματος.

    Γιαννάκης Μάτσης - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα --------------------------------------------- Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Γιαννάκης Μάτσης ανακοίνωσε χθες ότι τάσσεται κατά του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και κάλεσε το λαό να αναμετρήσει ''τις ιστορικές του ευθύνες έναντι του παρόντος, αλλά πολύ περισσότερο έναντι του μέλλοντος. Οχι στο σχέδιο Ανάν όπως βρίσκεται σήμερα ενώπιον μας'', είπε.

    Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Λειτουργία ΚΤ - Οικονομική πτυχή ------------------------------------------------------------- Στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν ''σοβαρές αδυναμίες που άπτονται της σύνθεσης των οργάνων της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) αλλά και σε σχέση με επιμέρους θέματα των αρμοδιοτήτων της'', δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ''στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν αρκετά προβλήματα που δημιουργούν έντονες επιφυλάξεις σε σχέση με την αποτελεσματική και επιτυχημένη λειτουργία μιας ΚΤ, όπως προβλέπεται να δημιουργηθεί και να ασκήσει τον ρόλο της σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα της οικονομίας''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (ΕΝΠ), ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''έγνοια και αγωνία μας είναι να υπάρξει, με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου και του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, μία τράπεζα που να μην είναι ακρωτηριασμένη και να είναι λειτουργικά αποτελεσματική'', προσθέτοντας ότι ''υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στο σχέδιο, οι οποίες μας κάνουν να έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις''.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, στο σχέδιο Ανάν ''δεν διευκρινίζονται ποια είναι τα σοβαρά θέματα'' στα οποία πρέπει να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΤ, ενώ με τη σύνθεση του ΔΣ εξισώνεται η συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ, την ίδια στιγμή που η οικονομία των ελεύθερων περιοχών με αυτήν των κατεχόμενων είναι σήμερα 92% προς 8% αντίστοιχα.

    Ταλάτ - Επαφές με ε/κ κόμματα - Δημοψήφισμα - Ηγέτες ---------------------------------------------------- Επαφές με ε/κ κόμματα θα έχει αυτές τις ημέρες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μιαν προσπάθεια να πείσει τις ηγεσίες τους να ταχθούν υπέρ του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν θα ήθελε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να τηρούν αρνητική στάση επί του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας ότι η ηγεσία πρέπει να είναι υπέρ μιας λύσης.

    Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος συναντήθηκε χθες και με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, είπε ότι έλαβε σήμερα μιαν πρόσκληση για να παραστεί στη Διάσκεψη Δωρητών που διοργανώνει η ΕΕ στις 15 Απριλίου για οικονομική στήριξη της λύσης.

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας - Δημοψήφισμα - ''Οχι'' --------------------------------------------- Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου αποφάσισε να πει ''Οχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και θα αρχίσει εκστρατεία καταψήφισης του σχεδίου Ανάν.

    Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε ύστερα από χθεσινή συνεδρία του κόμματος, αναφέρεται ότι αποτελεί ''ιστορική αποστολή'' του ΚΕΕ να πει ''Οχι'' στο δημοψήφισμα.

    Ελληνο-αμερικανική Κοινότητα - Δημοψήφισμα ------------------------------------------ Πρόσκληση προς τον Κυπριακό Ελληνισμό να απορρίψει στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το σχέδιο Ανάν, απηύθυναν οι εκπρόσωποι μεγάλων ομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, που μίλησαν προχθές βράδυ σε μεγάλη πανομογενειακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην Αστόρια, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η ΠΣΕΚΑ.

    Οι ομιλητές εξέφρασαν απογοήτευση για την πολιτική πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία και υπογράμμισαν ότι η ελληνο-αμερικανική κοινότητα θα κάνει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς την Ουάσιγκτον, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο.

    Παράλληλα αποφασίστηκε να σταλούν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ θα ενημερωθεί με καταχωρήσεις ο κυπριακός λαός για τις θέσεις της Ομογένειας.

    Κύπρος - Γενική Συνέλευση ΟΥΕΦΑ ------------------------------- Η Κύπρος φιλοξενεί φέτος την 28η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), η οποία θα διεξαχθεί στη Λεμεσό από τις 20 μέχρι τις 23 Απριλίου με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις 52 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της ΟΥΕΦΑ.

    Στην Κύπρο θα βρίσκονται επίσης οι Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) καθώς και των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Κεντρικής, Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, Αφρικής, Ασίας και Ωκεανίας.

    Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 22 Απριλίου το απόγευμα και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Χαιρετισμό έχει αποδεχθεί να απευθύνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Χρηματιστήριο - Ανοδική πορεία ------------------------------ Ανοδική πορεία κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ''απογείωση'' του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης, υπό τη σκιά των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για το ''Ναι'' ή το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,77%, κλείνοντας στις 85,29 μονάδες.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Γραπτή δήλωση - Κυπριακό

    Απογοήτευση εξέφρασε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για την έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον κυπριακό ελληνισμό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Κόφι Ανάν αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σέβεται πλήρως τις επιθυμίες του λαού και δεν θα επέμβει στην απόφασή του.

    Ωστόσο, ο κ. Ανάν επαναλαμβάνει ότι οι Κύπριοι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επανανενώσουν τη χώρα τους και ελπίζει ότι θα αδράξουν την ευκαιρία ενώ βρίσκεται ενώπιόν τους.

    Στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ανάν ''ο ΓΓ καλωσορίζει το γεγονός ότι αριθμός πολιτικών αρχηγών στις δύο πλευρές στην Κύπρο, καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία, φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης του κόσμου να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο στη βάση του σχεδίου που ολοκληρώθηκε την 31η Μαρτίου 2004 μετά από πρόσκληση των μερών'', αναφέρει η δήλωση.

    ''Επί του θέματος, έχει λάβει από τις εγγυήτριες δυνάμεις διαβεβαιώσεις που τους ζητήθηκαν και που αφορούν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και την επικύρωση των συνθηκών πριν την υπογραφή και την εφαρμογή της λύσης'', προστίθεται.

    ''Η αντίθεση του κ. Ραούφ Ντενκτάς ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Ο ΓΓ είναι απογοητευμένος που πληροφορήθηκε ότι ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος έχει καλέσει τώρα (τον κόσμο) να απορρίψει το σχέδιο'', σημειώνεται στη γραπτή δήλωση.

    [05] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Μήνυμα

    Τις θερμές του ευχαριστίες, καθώς και τη βαθιά εκτίμηση του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα, η οποία συμπαρίσταται στον αγώνα της Κύπρου για επιβίωση και δικαίωση του Ελληνισμού της, εκφράζει στο ευχετήριο μήνυμά του, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα

    Η Κύπρος προσβλέπει στη συνεπή υποστήριξη και συνεχή αλληλεγγύη της Ελλάδος στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται αυτή την περίοδο, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ευχετήριο μήνυμά του με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΕ - Ελλάδα - Ιερά Σύνοδος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι έχουν το δικαίωμα να υποστηρίξουν την άποψή τους, κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση των ΗΕ στην οποία ο Κόφι Ανάν εκφράζει απογοήτευση για τη στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου προς το σχέδιό του για λύση του Κυπριακού που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις πριν από συνάντηση με μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως στο χθεσινό διάγγελμά του είπε αυτά που ένιωθε και που πιστεύει.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου θα συνεχίσουν να είναι στενές, ανεξάρτητα από την όποια τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του δημοψηφίσματος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο δέχεται πιέσεις από τα ΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''δεν είναι θέμα πιέσεων έχω πει πολλές φορές''.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,44  (-1,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    409.895
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    121.843    363,48  (-1,82)
    FTSE Med 100 **                             6.399,26  ( 0,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    108.182    105,78  (-1,29)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     46.952     73,62  (-0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.412     16,85  (-0,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.626     55,84  (-0,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.444     55,76  (-1,83)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     64.761     23,39  (-0,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     58.545     70,86  (-0,46)
    Ετ. Πληροφορικής              £        842      2,86  (-2,39)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      2.741      9,76  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,77  (-1,09)
    Ξενοδοχεία                    £      3.028     32,99  (-0,72)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.825     67,83  (-1,44)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Χατζηδημητρίου - Εναρμόνιση - Διάγγελμα Προέδρου

    Εχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την εναρμονιστική πορεία της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ προσβλέπει σε μια καλά προετοιμασμένη Κύπρο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0627            2,0747
    Λίρα Αγγλίας                     1,1212            1,1279
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,1025        219,8285
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7049          2,7263
    Δολάριο Καναδά                     2,7078          2,7293
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1844         12,2857
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5521         15,6740
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6378          2,6589
    
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Υποχρεώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάλεσε το λαό να πεί «Οχι» στο σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το κυπριακό.

    Κληθείς κατά την προσέλευσή του στο Συνεδριακό Κέντρο για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το χθεσινό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει πει ότι ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει».

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιερά Σύνοδος - Σχέδιο Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για το σχέδιο Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τους απάντησε με κάθε λεπτομέρεια σε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις των Συνοδικών σχετικά με το σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς πότε θα τοποθετηθεί η Ιερά Σύνοδος έναντι του λαού ενόψει του δημοψηφίσματος, ο Πανιερώτατος είπε πως ''μερικοί αδελφοί δεν ήθελαν να τοποθετηθούμε και δεν ήθελαν σήμερα να βγάλουμε ανακοίνωση''.

    [13] (K) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Δημοψήφισμα (1)

    Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος υιοθέτησε ομόφωνα την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    «Το ΔΗΚΟ συνεκτιμώντας ρεαλιστικά όλα τα δεδομένα και αξιολογώντας προσεκτικά, συνολικά και ποιοτικά το σχέδιο Ανάν με την προτεινόμενη λύση, καλεί τον κυπριακό λαό να πει ΄Οχι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου γιατί εμμένει στη θέση του να επιδιώκει μια σωστή, ισορροπημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και να δημιουργεί συνθήκες διαρκούς ειρήνης, προόδου και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού», αναφέρεται στην εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου, στην οποία γίνεται ανάλυση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεις ενός «Ναι» ή ενός «Οχι» στο σχέδιο Ανάν.

    [14] (Κ) Ανανεωτική Κίνηση - ''Ναι'' στο δημοψήφισμα

    Ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε σήμερα τον κυπριακό λαό να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και ''να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας'', ο οποίος χθες σε διάγγελμά του απηύθυνε έκκληση στο λαό να καταψηφίσει το πέμπτο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ για τη λύση του κυπριακού.

    ''Νομίζω ότι οι συνέπειες ενός ναι με τις συνέπειες ενός όχι δεν συγκρίνονται και η πλάστιγγα πρέπει να γείρει υπέρ του ναι διότι αυτή είναι η ασφάλισή μας κατά τον 21ο αιώνα'', είπε ο κ. Μαρκίδης σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

    [15] (Κ) Ανώτατοι Ιεράρχες - Ανακοίνωση - Σχέδιο Ανάν

    Οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κερυνείας Παύλος, οι Χωρεπίσκοποι Σαλαμίνος Βαρνάβας και Αρσινόης Γεώργιος σε ανακοίνωση τους, την οποία υπογράφουν, καλούν όλους τους Ελληνες Κυπρίους που αποτελούν το πλήρωμα της Εκκλησία να βροντοφωνάξουμε ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η αναλγησία και τα συμφέροντα των ισχυρών της γης μας έφεραν αντιμέτωπους με ένα δίλημμα, η τοποθέτηση μας απέναντι στο οποίο θα κρίνει το μέλλον τόσο τού τόπου όσο και των μελλοντικών γενεών'', αναφέρουν οι τέσσερις Ιεράρχες στην ανακοίνωση τους.

    Αναφέρουν επίσης ότι ''η Εκκλησία θεωρεί παραλογισμό την καταφατική απάντηση μας στο σχέδιο Ανάν. Σε τέτοια περίπτωση πολύ γρήγορα θα αναζητούμε πατρίδα σε ξένο τόπο και θα αναπολούμε με νοσταλγία και πόνο τον τόπο μας''.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα

    Αρνητικά επέδρασε στην χρηματιστηριακή αγορά το ''όχι'' του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 1% και έκλεισε στις 84,44 μονάδες. Σημαντικά μειωμένη σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθότι διαμορφώθηκε στις 409 χιλιάδες λίρες.

    [17] (K) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Δημοψήφισμα (2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε σήμερα το απόγευμα με απόλυτη ομοφωνία την απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τους Τ/Κ ότι έννοια του κόμματος είναι ο αγώνας για μια Κύπρο δημοκρατική και ενωμένη.

    ''Μαζί και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να ζήσουμε σε μια πατρίδα πραγματικά ενωμένη αλλά με ασφάλεια, ειρήνη για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευτυχισμένο μέλλον για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές'', αναφέρεται στην εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος η οποία εγκρίθηκε και από τους 116 έχοντες δικαίωμα ψήφου στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ).

    [18] (Κ) ΚΠΕ - Εκτελεστική Γραμματεία - Δημοψήφισμα - "Ναι"

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ενώπιον των Κυπρίων μία ''μοναδική ευκαιρία'' να λύσουν το Κυπριακό με την έγκριση του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι ίσως θα έπρεπε να αδράξουν αυτή την ευκαιρία ''ενόσω είναι ακόμη διαθέσιμη''.

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν - Διάγγελμα Παπαδόπουλου

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) διαπιστώνει ότι δεν έχει επικρατήσει η νηφαλιότητα και η λογική για την αξιολόγηση του τελικού σχεδίου Ανάν εκ μέρους της προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά -όπως δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, κυριάρχησε κατά κύριο λόγο το συναίσθημα και η κινδυνολογία.

    Σε δηλώσεις του για το διάγγελμα που απηύθυνε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τον κυπριακό λαό, ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε ''τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας'' για να του απαντήσει και επεσήμανε ότι ''χωρίς αμφιβολία η λύση που προτείνεται είναι το αποτέλεσμα ενός οδυνηρού συμβιβασμού'', ο οποίος όμως ''δημιουργεί τις προϋποθέσεις, με καλή εκατέρωθεν θέληση, να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης, προκοπής και ευημερίας για τις μέλλουσες γενιές μέσα στην ενωμένη Ευρώπη''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του διαπιστώνει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απορρίπτει τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και παρατήρησε ότι ''στην προσπάθεια ενταφιασμού της λύσης'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''έφερε στη επιφάνεια όλες τις φοβίες, όλες τις αμφιβολίες, όλες τις νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια και αισθήματα εχθρότητας μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ''.

    Τα στοιχεία αυτά, είπε, ''οδηγούν στην παγίωση του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 April 2004 - 17:49:20 UTC