Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [05] (Κ) Κέντρο Δυτικής Πολιτικής - Κυπριακό - Γουέστον
  • [06] (Κ) Μπάουτσερ - Γκρόσμαν - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [07] (K) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πορεία των συνομιλιών του Κυπριακού, η κατάθεση εγγράφων με τις θέσεις της κάθε πλευράς, η αναμενόμενη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, καθώς και η επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι κύριο του μέλημα είναι τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στο ΚΥΠΕ ότι την ερχόμενη βδομάδα οι δύο πλευρές θα έχουν ενώπιόν τους ξεκάθαρα όλες τις θέσεις που κατατέθηκαν, τις επισημάνσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για τη λειτουργία της ΚΤ, καθώς και τις ζημιές που κατέγραψαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εντονότερες οι παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΟΗΕ'', αναφέρεται στην επίσκεψη στην Κύπρο που πραγματοποιεί την Κυριακή ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, καθώς και στην επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ την ερχόμενη βδομάδα. Προσθέτει ότι ο κ. Γουέστον φέρεται να δήλωσε πως το έγγραφο που κατέθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς την περασμένη Δευτέρα στις συνομιλίες βρίσκεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα καταβολής δικαιωμάτων στην Κύπρο για τη χρησιμοποίηση δρόμων, λιμένων και άλλων εγκαταστάσεων των Βρετανικών Βάσεων στο νησί.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Μας οδηγούν στη φτώχεια βάσει του σχεδίου'' και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρισόδουλου Χριστουδούλου ότι εάν το σχέδιο Ανάν παραμείνει ως έχει τότε η ΚΤ της Κύπρου διατηρεί τις απόψεις της ότι δεν οδηγεί σε μιαν ΚΤ που να είναι λειτουργικά βιώσιμη, ενώ θα υπάρχουν προβλήματα και από πλευράς σημαντικών πτυχών της οικονομίας που είναι αρμοδιότητα της ΚΤ. Αλλού γράφει ότι σε απολύσεις πέραν των 300 ατόμων προτίθενται να προχωρήσουν μέχρι το τέλους του χρόνου οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Φέρνει νέους χάρτες η Ακγυρα'' ότι στη συνάντηση των απευθείας συνομιλιών της Δευτέρας, η τουρκική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της ως προς τη θέση που επίμονα διατυπώνει περί ''ευθυγράμμισης των συνόρων'' και πιστεύεται ότι θα καταθέσει εναλλακτικούς χάρτες που έχουν ετοιμαστεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκία Σαμπρί Ντεμιρεζέν δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάντα υποστήριζαν δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό και παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ο καθένας το... βιολί του'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κάθε πλευρά εμμένει στις θέσεις της στις συνομιλίες και μέχρι στιγμής δεν φαίνονται σημεία τομής. Προσθέτει ότι στις χθεσινές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να είναι η λύση βιώσιμη και ειδικότερα στο πλαίσιο της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλους Χριστουδούλου χαρακτήρισε ως το πλέον σημαντικό και επείγον ζήτημα την ύπαρξη δεκάδων τραπεζικών ιδρυμάτων στα κατεχόμενα σε συνάρτηση με τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο ''Τεχνάσματα με την ένταξη'' και γράφει ότι η τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στα κατεχόμενα για ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας του Ραούφ Ντενκτάς, προβαίνει σε διαβήματα προς Ευρωπαίους Πρεσβευτές εγείροντας θέμα αναστολής της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αποκαλύπτει το έγγραφο που επέδωσε στις δύο πλευρές ο Αλβαρο ντε Σότο, με το οποίο ομαδοποιούνται τα θέματα που συζητούνται με βάση τις εκατέρωθεν απόψεις και το οποίο αποτελεί εν πολλοίς την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μέλημά μου η Κύπρος'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί είτε από παρεμβάσεις, είτε από πιέσεις και είτε από οτιδήποτε άλλο έξω από τη γραμμή που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σαν σύνολο και ειδικότερα των Ε/Κ. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις ντε Σότο στο ΚΥΠΕ ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας οι δύο πλευρές θα έχουν ενώπιόν τους ξεκάθαρα όλες τις θέσεις που κατατέθηκαν χωρίς κανένας να κρατά οτιδήποτε ''στην τσέπη του''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα γράφει ότι διπλωμάτες που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες πιστεύουν ακόμη ότι οι δύο πλευρές μπορούν να πετύχουν μια βιώσιμη συμφωνία, αποφεύγοντας την εμπλοκή της Τουρκίας και της Ελλάδας μέχρι τις 22 Μαρτίου, αλλά λίγοι είναι αυτοί που δέχονται να στοιχηματίσουν σ' αυτό το ενδεχόμενο. Αλλού αναφέρεται ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές σημείωσαν καθαρή ζημιά ύψους 20,9 εκατομμυρίων λιρών για το 2004, σε σύγκριση με καθαρό κέρδος 10,5 εκατομμύρια λίρες το 2002.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Το 'άγνωστο' έγγραφο της 7ης Μαρτίου'', αναφέρεται στην ύπαρξη ενός Διορθωτικού Παραρτήματος που επιδόθηκε στις 7 Μαρτίου στη Χάγη, το οποίο αλλάζει αρκετά στοιχεία του σχεδίου Ανάν, μεταξύ των οποίων και την οικονομική αρχιτεκτονική του κεντρικού κράτους και των σχέσεών του με τα περιφερειακά κρατίδια. Σε άλλη είδηση προβάλλεται η έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, αφού ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου υπέγραψε χθες την εγκριτική πράξη διαπίστευσης του Οργανισμού.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    [05] (Κ) Κέντρο Δυτικής Πολιτικής - Κυπριακό - Γουέστον

    Η απάντηση Ε/Κ και Τ/Κ στα δημοψηφίσματα θα κριθεί από την στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, επισημαίνοντας πως μπορεί η συμφωνία της Νέας Υόρκης να έχει αυξήσει τις πιθανότητες για επίλυση του προβλήματος αλλά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων παραμένει αβέβαιο.

    [06] (Κ) Μπάουτσερ - Γκρόσμαν - Αγκυρα - Κυπριακό

    [07] (K) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και διάρκεσε πέντε σχεδόν ώρες.

    "Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υπέβαλαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντηλλάγησαν απόψεις", δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Δεν μπορούν κατ' ανάγκη να βαίνουν όλα ομαλά σε συνομιλίες αυτού του είδους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 February 2004 - 18:49:10 UTC