Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Πέμπτη συνάντηση
  • [02] (Κ) Ελλάδα - Πολιτικοί αρχηγοί - Συζήτηση - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Χάντμπολ Εφήβων - Νίκη Εθνικής Κύπρου
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (1)
  • [09] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Λέοπολντ Μάουρερ
  • [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Διαπίστευση ΟΑΠ
  • [11] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο (1)
  • [13] (Κ) Αθήνα - Σημίτης - Στεφανόπουλος
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [15] (Κ) Επίσκεψη Τόμας Γουέστον - Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάσκεψη δωρητών
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο (2)
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Συνομιλίες
  • [19] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [23] (Κ) Μέγαρο Μαξίμου - Κυπριακό - Σύσκεψη
  • [24] (Κ) Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αμερικανός Πρεσβευτής
  • [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)
  • [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής Ρωσίας
  • [28] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή
  • [29] (Κ) Μέγαρο Μαξίμου - Λήξη σύσκεψης για κυπριακό
  • [30] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Οικονομικά αποτελέσματα 2003
  • [31] (K) EE - Πληθωρισμός - Iανουάριος - Κύπρος
  • [32] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [33] (Κ) Ευρωβουλή - Αρμενία - Τουρκία
  • [34] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες
  • [35] (Κ) Τουρκία - Ενοπλες Δυνάμεις - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Πέμπτη συνάντηση

    [02] (Κ) Ελλάδα - Πολιτικοί αρχηγοί - Συζήτηση - Κυπριακό

    Η λύση του Κυπριακού και ειδικότερα το σχέδιο Ανάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεοπτικής αναμέτρησης που είχαν χθες το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και που μεταδόθηκε από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση σε εθνικό επίπεδο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του μετά τις εκλογές θα είναι «να παλέψουμε για δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή».

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση «διαμορφώσαμε αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη. Εχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε το Κυπριακό και να μιλάμε για νέα εποχή».

    Σε ερώτηση αν «είναι έτοιμος, στην περίπτωση που εκλεγεί, να υπογράψει λευκή επιταγή στον Κόφι Ανάν και να αναλάβει το διεθνές κόστος να μπλοκάρει μια λύση που ο κ. Ανάν θα προτείνει», ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως «το σχέδιο Ανάν πρέπει να το συμφωνήσει ο λαός της Κύπρου στα δημοψηφίσματα».

    «Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν το θελήσουν δεν μπορεί να περάσει το σχέδιο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε ότι «το κοινοτικό κεκτημένο είναι εγγυημένο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

    Κώστα Καραμανλής ----------------- Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε γενικότερα στα θέματα εθνικής πολιτικής και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Είναι όφελος'', είπε, ''όταν τα εθνικά θέματα είναι εκτός της οξείας κομματικής αντιπαράθεσης».

    Επανέλαβε ότι το κόμμα του έκανε κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα του Ελσίνκι, καθώς όπως τόνισε «στο Ελσίνκι πιστεύουμε ότι η Τουρκία έπρεπε να παραιτηθεί από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική σχέση που έχει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πιστεύω προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως η Τουρκία θα πρέπει να το αποδείξει αυτό».

    Αλέκα Παπαρήγα -------------- Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το κόμμα της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης της διεύρυνσης της ΕΕ έδωσε μάχη για την επίλυση του Κυπριακού που δεν επετεύχθη.

    «Αξιοποιώντας και εντός της ΕΕ τη δυνατότητα που υπάρχει ή δεν υπάρχει προς όφελος του κυπριακού αγώνα», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «στα κοινοβούλια ήρθε για ψήφιση το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και όχι η ένταξη της Κύπρου».

    Νίκος Κωνσταντόπουλος --------------------- Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και ότι «το Κυπριακό ένα διεθνές θέμα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μετά την ένταξη πρέπει να έχει ρόλο και λόγο η ΕΕ».

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν τόνισε ότι «ζητάμε σκληρή διαπραγμάτευση για να προκύψει λειτουργική λύση» και πρόσθεσε «ενδιαφερόμαστε το κράτος που θα προκύψει να είναι ισότιμο με άλλα ευρωπαϊκά και να μην έχουμε εξαιρέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    «Δεν πρέπει να θεωρηθεί θέμα δικοινοτικό και να αντιμετωπιστεί υπό την αιγίδα επιδιαιτησίας ή κατά τις διαδικασίες τετραμερούς διάσκεψης», είπε ο κ Κωνσταντόπουλος.

    Στην ερώτηση αν «έχει την υποψία ότι η όποια κυβέρνηση εκλεγεί, μπορεί να μην χειριστεί το Κυπριακό με εθνική υπευθυνότητα ή να είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων», ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε «ασκούνται πιέσεις που αξιοποιούνται από τον Ντεκτάς».

    «Η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα Ε/Κ και Τ/Κ και οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο αυτής της υπεύθυνης στρατηγικής πρέπει να στηρίξουν τους χειρισμούς του Εθνικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Δημήτρης Τσοβόλας ------------------ Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας είπε πως «το σχέδιο Ανάν δεν είναι βιώσιμο και δίκαιο αλλά κρατά χωριστά την Κύπρο» και πρόσθεσε για να υπάρξει μια δίκαιη λύση πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1974 μέχρι σήμερα.

    [03] (Κ) Χάντμπολ Εφήβων - Νίκη Εθνικής Κύπρου

    Η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ Εφήβων της Κύπρου νίκησε χθες με 23-16 την αντίστοιχη Εθνική της Λιβύης, στο πλαίσιο του 1ου Μεσογειακού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Εφήβων, οι αγώνες του οποίου φιλοξενούνται στην Πορτογαλία.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και οι δηλώσεις που έγιναν και από τις δυο πλευρές, η αναμενόμενη αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό και οι δηλώσεις του ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, η σύλληψη του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, η ψήφιση χθες από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το δίκαιο της απόδειξης και το μικρό μέχρι τώρα ενδιαφέρον των Τ/Κ για εγγραφή στον κατάλογο ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, είναι τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα δυναμική παρέμβαση ΗΠΑ'' ότι δυναμική αναμένεται να είναι και η νέα παρέμβαση των Αμερικανών, οι οποίοι πέραν από την κάθοδο του συντονιστή Τόμας Γουέστον θα φροντίσουν να στείλουν και κάποια νέα μηνύματα προς τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα στο Κυπριακό. Αλλού γράφει πως έντονες πιέσεις, μέχρι και καταπίεση, προήγγειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία ομογενών στην Ουάσιγκτον.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σκέφτεται τη διάλυση πριν τη λύση'' γράφει πως την προοπτική διάλυσης του κράτους που θα προέλθει από τις διεξαγόμενες συνομιλίες, άρχισε να σκέφτεται ο Ραούφ Ντενκτάς, πριν ακόμα οι δυο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως υπό πενθήμερη κράτηση τέθηκε χθες ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης, ο οποίος ενωρίτερα είχε συλληφθεί με δικαστικό ένταλμα προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κατάχρησης εξουσίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Είσαι εκτός πραγματικότητας'' γράφει πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρεσβευτής της ΕΕ Αντριάν Βαν ντερ Μιρ σχολιάζοντας τις θέσεις που περιέχονται στο έγγραφο Ντενκτάς, καθιστά σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν διανοούνται να σκεφθούν καν ότι θα υπάρξει νέο πρωτόκολλο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η Διάσκεψη Δωρητών στην οποία θα συμμετάσχουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συγκληθεί στις 15 Απριλίου, μια εβδομάδα πριν από τα δημοψηφίσματα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Βάζει χέρι στην Ε. Ενωση'' αναφέρει πως οι κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει να βάλει χέρι στην εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ. Κατά τις χθεσινές συνομιλίες, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε η εκπροσώπηση της Κύπρου μετά τη λύση να γίνεται μονίμως από τον Υπουργό των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αντί από τον εκάστοτε Πρόεδρο. Αλλού σημειώνει πως η Βουλή στη χθεσινή της συνεδρία ομόφωνα ψήφισε το χρονίζον νομοσχέδιο που αφορά το δίκαιο της απόδειξης, το οποίο εκσυγχρονίζεται με ιδιαίτερα έμφαση στην αποδοχή της εξ ακοής μαρτυρίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ρουσφέτι από ΗΠΑ ζητά η Τουρκία'' πως η Αγκυρα επιχειρεί να διασφαλίσει πως κατά την επιδιαιτησία του ΓΓ, στην τρίτη φάση της διαδικασίας, θα ικανοποιηθούν οι ''ανησυχίες'' της τ/κ πλευράς. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς τους Αμερικανούς, σε υψηλό επίπεδο, πως θα πρέπει να παρέμβουν προς τα ΗΕ κυρίως σε ό,τι αφορά το εδαφικό και τα ζητήματα κυριαρχίας. Αλλού σημειώνει πως μικρό είναι μέχρι τώρα το ενδιαφέρον των Τ/Κ για εγγραφή στον κατάλογο ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξεκάθαρες απαντήσεις'' αναφέρει πως με υπομονή, συνέπεια και επιμονή στο στόχο για βελτίωση του σχεδίου Ανάν ώστε να μετατραπεί σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε χθες στις συνομιλίες τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με ένα 16σέλιδο έγγραφο απάντησε ένα προς ένα τα σημεία του εγγράφου του Τ/Κ ηγέτη. Αλλού σημειώνει πως με θετικό μάτι αντιμετωπίζει Κυβέρνηση, Βουλή και ιατρικός κόσμος τη δημιουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο '''Δεν υπάρχει δικαιολογία' για κατακράτηση του ενοικίου των Βρετανικών Βάσεων'' γράφει στο κύριο θέμα πως κυβερνητική πηγή δήλωσε η Κύπρος δεν σκοπεύει να επιδιώξει πληρωμή για τις Βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο σε αυτό το στάδιο, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Αλέξης Γαλανός δήλωσε πως ''τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία'' για να μην γίνει αυτό. Αλλού σημειώνει πως το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για δημιουργία ενός διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας στην Κύπρο.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνομιλίες - Πέμπτη συνάντηση ----------------------------- Την πέμπτη συνάντησή τους στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών θα έχουν στις 9.30 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις --------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά απάντησε γραπτώς στα σημεία που ήγειρε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, χθες, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο των συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πως μέσα από το έγγραφό του κ. Ντενκτάς ''εγείρονται θέματα που για μας είναι απαράδεκτα'' και διαβεβαίωσε πως ''δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στα πλαίσια τα οποία θέλει να οδηγήσει ο κ. Ντενκτάς αυτή τη διαδικασία''.

    Κληθείς να πει πώς μπορούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες όταν εγείρονται τέτοια θέματα από τον κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε: ''εγώ δεν έχω ακούσει από κανένα μέχρι τώρα να εισηγείται ότι πρέπει να φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις και δεν θα φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις''.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Συζητήσαμε τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Απαντήσαμε γραπτώς στα σημεία που εγείρει ο κ. Ντενκτάς και θα συνεχίσουμε αύριο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του κ. Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς τι λέει ο κ. ντε Σότο για τις θέσεις του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''O κ. ντε Σότο γιατί να πει; Ο κ. ντε Σότο είναι δικαστής; Ο κ. ντε Σότο προεδρεύει των συνεδριών''.

    Κληθείς να πει αν ο κ. ντε Σότο θεωρεί ότι είναι εκτός της διαδικασίας οι προτάσεις του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ''γιατί δεν τον ρωτάτε; Θα πω εγώ για εκ μέρους του''.

    Ερωτηθείς εάν μίλησε μόνο αυτός κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''μιλήσαμε και οι δυο. (Hταν) κανονική συνεδρία''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''ο κ. Ντενκτάς εγείρει θέματα στο χαρτί του τα οποία είναι εντελώς εκτός των παραμέτρων και πιστεύω επαναφέρει πίσω το όραμα το οποίο έλεγε για τόσο καιρό στον κ. Κληρίδη''.

    ''Νομίζω ότι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα τα σημεία που είπε χωρίς όμως ταυτόχρονα να δεχόμαστε ότι αυτά είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε αυτή τη θεωρία να συζητούμε δηλαδή το όραμα του κ. Ντενκτάς. Εδώ οι διαπραγματεύσεις έχουν καθοριστεί και όσον αφορά την έκταση και όσον αφορά και τα θέματα και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή την ημερήσια διάταξη επιδεικνύοντας όπως πάντα την καλή μας θέληση, ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με επιδίωξη να επιφέρουμε τις αλλαγές που κρίνουμε ότι είναι αναγκαίες για να γίνει το σχέδιο λειτουργικό'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Ο κόσμος πρέπει να το ξέρει αυτό και να έχει τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στα πλαίσια τα οποία θέλει να οδηγήσει ο κ. Ντενκτάς αυτή τη διαδικασία'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν έχει γίνει κάποια ιεράρχηση των σημείων για αλλαγές που υπέβαλε η ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''είναι εφτά μέρη του σχεδίου τα οποία προκαλούν σε εμάς ανησυχίες. Κάθε ένα από τα μέρη έχει αρκετές πτυχές''.

    Κληθείς να πει αν αυτή η διαδικασία φαίνεται να μπορεί να δώσει ουσιαστική διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Αυτό προσπαθούμε. Ναι, έχουμε μπει στο στάδιο που συζητούμε σε λεπτομέρεια το τι προτείνει, τι αναμένουμε να πετύχουμε, ακούμε τις απόψεις της άλλης πλευράς. Τελικά όμως δεν αναμένω ότι από την πρώτη μέρα που εγείρεις ένα θέμα θα πάρεις απάντηση από την άλλη πλευρά ναι (είναι) δεκτό ή απορρίπτεται. Το θέμα θα ακολουθήσει τη συνηθισμένη πορεία των διαπραγματεύσεων''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το έγγραφο του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''το έγγραφό του καθορίσαμε ότι έχει τίτλο 'Εισηγήσεις'''.

    ''Ζητήθηκε από τον κ. Ντενκτάς να εξηγήσει τις θέσεις του πάνω στα θέματα που συζητούμε και με την ευκαιρία κάνει εισηγήσεις για όλα τα θέματα που εκείνος θεωρεί ότι δικαιούται ή θέλει να εγείρει'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως είπε μέσα από το έγγραφό του κ. Ντενκτάς ''εγείρονται θέματα που για μας είναι απαράδεκτα. Εγείρονται θέματα και ουσίας εγείρονται και θέματα που αφορούν τη φιλοσοφία του σχεδίου, όπως για παράδειγμα η θέση του για να επιστραφεί η βάση του σχεδίου αντί πάνω σε συνιστώντα κράτη να είναι πάνω σε εθνικές βάσεις. Είναι μια πολύ θεμελιώδης αλλαγή της φιλοσοφίας'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να συγκρίνει το έγγραφο που υπέβαλε προχθές ο κ. Ντενκτάς με αυτό που ο Τ/Κ ηγέτης είχε υποβάλει στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''τα δυο είναι εντελώς διαφορετικά''.

    ''Στη Νέα Υόρκη έλεγε και εκείνος τα κεφάλαια, τις ομάδες, τις περιφέρειες του σχεδίου που θέλει να αλλάξει. Με το έγγραφό του (το προχθεσινό) δίνει λεπτομερώς τις αλλαγές τις οποίες θα επιδιώξει'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τι εκτιμά πως προσπαθεί να κάνει ο κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η δική του ερμηνεία είναι ότι ''εάν ακολουθήσουμε την πορεία του κ. Ντενκτάς, εάν οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις εκεί που θέλει ο κ. Ντενκτάς αυτό θα υποσκάψει την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, και από ουσιαστική διαπραγμάτευση που θέλουμε εμείς για να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο θέλει να την οδηγήσει σε υποβολή του οράματός του και επανάληψη των θέσεων που είχε στο παρελθόν''.

    Κληθείς να πει πώς μπορούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες όταν εγείρονται τέτοια θέματα από τον κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''εγώ δεν έχω ακούσει από κανένα μέχρι τώρα να εισηγείται ότι πρέπει να φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις και δεν θα φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις''.

    Ερωτηθείς, από δημοσιογράφο που επικαλέστηκε δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, αν στη Νέα Υόρκη πήγαμε με ένα μόνο σενάριο και εάν η ε/κ πλευρά στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ενώπιον ενός τελεσιγράφου του ΓΓ και πιέσεων του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα της προεδρίας της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα.

    Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη είναι η διάβρωση και υποβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών ''σε μια διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων που δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει διελκυστίνδα μεταξύ της ε/κ πλευράς από τη μια και του ΓΓ και του Αλβαρο ντε Σότο από την άλλη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''καμία'', επισημαίνοντας πως ''εμείς έχουμε τις θέσεις μας, αναφέρουμε τις αλλαγές που θέλουμε να γίνουν για να μπορέσει να κριθεί τελικά εάν είναι δυνατό να προχωρήσουμε στην τελευταία φάση των διαδικασιών που είναι το δημοψήφισμα''.

    Κληθείς να πει αν με όλα τα θέματα που εγείρει ο κ. Ντενκτάς νομιμοποιείται και η ε/κ πλευρά να εγείρει βασικά θέματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''τα θέματα που εγείρει ο κ. Ντενκτάς είναι εκτός των πλαισίων αυτού του τύπου των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν καθοριστεί στη Νέα Υόρκη''.

    ''Η προσπάθεια του κ. Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι προσπάθεια για τη διάβρωση και υποβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών σε μια διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων που δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε ακόμη ότι επιπλέον ο κ. Ντενκτάς υποσκάπτει τα άλλα δυο στάδια αυτού του κύκλου των συνομιλιών, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στο πώς τελικά θα χειριστεί το θέμα ο ΓΓ.

    ''Το ότι εμείς μπορούμε να εγείρουμε και άλλα θέματα αν τα εγείρει ο κ. Ντενκτάς ήταν βασική μας τοποθέτηση από την πρώτη μέρα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις --------------------------------- Την εμμονή του ότι οι Τ/Κ δεν θα κάνουν πίσω από τις γνωστές θέσεις τους, διατύπωσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από το χώρο των συνομιλιών στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν στο γραφείο του, ο κ. Ντενκτάς έκαμε αναφορά στον Φασίλ Κουτσιούκ, λέγοντας ότι η μόνη φορά που χρησιμοποίησε το βέτο το έκαμε χωρίς να ενοχλήσει τη Δημοκρατία.

    Ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι εκτός του σχεδίου Ανάν» και ότι αυτό το υποστηρίζει, λέγοντας ότι σε μια νέα συνεργασία πρέπει να υπάρχει ισότητα.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι συζήτησε με τους συμβούλους του ότι δεν πρέπει να χαθεί η κυριαρχία των ''δύο λαών'', όπως είπε, και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα της Γερουσίας, λέγοντας ότι δεν είναι δίκαιο να αρχίσει με το ποσοστό 24-24 και να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των Τ/Κ από 24 σε 18 Τ/Κ και έξι Ε/Κ (οι οποίοι θα διαμένουν στην τ/κ περιοχή). Ο Τ/Κ ηγέτης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ύπαρξη των Τ/Κ.

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Διάσκεψη δωρητών ----------------------------------- Διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Κυπριακό προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ είπε πως η διάσκεψη διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τη συλλογή πόρων, ιδιαίτερα για να βοηθήσουν εκτοπισμένους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ταλάτ είπε πως στη διεθνή διάσκεψη δωρητών θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη, και τον Οργανισμό για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

    Ελλάδα - Πολιτικοί αρχηγοί - Συζήτηση - Κυπριακό ------------------------------------------------- Η λύση του Κυπριακού και ειδικότερα το σχέδιο Ανάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεοπτικής αναμέτρησης που είχαν χθες το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και που μεταδόθηκε από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση σε εθνικό επίπεδο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του μετά τις εκλογές θα είναι «να παλέψουμε για δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή».

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση «διαμορφώσαμε αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη. Εχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε το Κυπριακό και να μιλάμε για νέα εποχή».

    Σε ερώτηση αν «είναι έτοιμος, στην περίπτωση που εκλεγεί, να υπογράψει λευκή επιταγή στον Κόφι Ανάν και να αναλάβει το διεθνές κόστος να μπλοκάρει μια λύση που ο κ. Ανάν θα προτείνει», ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως «το σχέδιο Ανάν πρέπει να το συμφωνήσει ο λαός της Κύπρου στα δημοψηφίσματα».

    «Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν το θελήσουν δεν μπορεί να περάσει το σχέδιο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε ότι «το κοινοτικό κεκτημένο είναι εγγυημένο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

    Κώστα Καραμανλής ----------------- Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε γενικότερα στα θέματα εθνικής πολιτικής και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Είναι όφελος'', είπε, ''όταν τα εθνικά θέματα είναι εκτός της οξείας κομματικής αντιπαράθεσης».

    Επανέλαβε ότι το κόμμα του έκανε κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα του Ελσίνκι, καθώς όπως τόνισε «στο Ελσίνκι πιστεύουμε ότι η Τουρκία έπρεπε να παραιτηθεί από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική σχέση που έχει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πιστεύω προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως η Τουρκία θα πρέπει να το αποδείξει αυτό».

    Αλέκα Παπαρήγα -------------- Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το κόμμα της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης της διεύρυνσης της ΕΕ έδωσε μάχη για την επίλυση του Κυπριακού που δεν επετεύχθη.

    «Αξιοποιώντας και εντός της ΕΕ τη δυνατότητα που υπάρχει ή δεν υπάρχει προς όφελος του κυπριακού αγώνα», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «στα κοινοβούλια ήρθε για ψήφιση το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και όχι η ένταξη της Κύπρου».

    Νίκος Κωνσταντόπουλος --------------------- Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και ότι «το Κυπριακό ένα διεθνές θέμα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μετά την ένταξη πρέπει να έχει ρόλο και λόγο η ΕΕ».

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν τόνισε ότι «ζητάμε σκληρή διαπραγμάτευση για να προκύψει λειτουργική λύση» και πρόσθεσε «ενδιαφερόμαστε το κράτος που θα προκύψει να είναι ισότιμο με άλλα ευρωπαϊκά και να μην έχουμε εξαιρέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    «Δεν πρέπει να θεωρηθεί θέμα δικοινοτικό και να αντιμετωπιστεί υπό την αιγίδα επιδιαιτησίας ή κατά τις διαδικασίες τετραμερούς διάσκεψης», είπε ο κ Κωνσταντόπουλος.

    Στην ερώτηση αν «έχει την υποψία ότι η όποια κυβέρνηση εκλεγεί, μπορεί να μην χειριστεί το Κυπριακό με εθνική υπευθυνότητα ή να είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων», ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε «ασκούνται πιέσεις που αξιοποιούνται από τον Ντεκτάς».

    «Η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα Ε/Κ και Τ/Κ και οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο αυτής της υπεύθυνης στρατηγικής πρέπει να στηρίξουν τους χειρισμούς του Εθνικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Δημήτρης Τσοβόλας ------------------ Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας είπε πως «το σχέδιο Ανάν δεν είναι βιώσιμο και δίκαιο αλλά κρατά χωριστά την Κύπρο» και πρόσθεσε για να υπάρξει μια δίκαιη λύση πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1974 μέχρι σήμερα.

    Στην ερώτηση αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο Ανάν τότε θα πρέπει να γίνει πόλεμος με την Τουρκία, ο κ. Τσοβόλας απάντησε «το αντίθετο λέμε. Αν θέλεις ειρήνη πρέπει να προστατέψεις ειρηνικά τα κυριαρχικά δικαιώματά σου».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τζιμ Σιορτ --------------------------------- Συνάντηση μίας ώρας είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ.

    Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιορτ απέφυγε να προβεί σε οποιανδήποτε δήλωση.

    Ο κ. Σιορτ συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Γάλλος Πρεσβευτής - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ --------------------------------------- Η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Χαντελέν Ντε Λα Τουρ Ντου Πεν, ο οποίος επισκέφθηκε προχθές τα γραφεία του ΚΥΠΕ.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο κ. Ντε Λα Τουρ Ντου Πεν είπε πως εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η Ενωση θα κληρονομήσει μια κατάσταση πολύ δύσκολη και παρακινδυνευμένη.

    ''Το να έχεις ένα διαιρεμένο μέλος σε ένα κλαμπ δεν είναι ποτέ μια καλή κατάσταση για το κλαμπ. Δεν είναι μια καλή κατάσταση για το κλαμπ ούτε είναι μια καλή κατάσταση για το μέλος και για αυτό δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο αυτό (της μη λύσης)'', είπε ο Γάλλος Πρεσβευτής.

    Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας του για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλεπέν με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, σημειώνοντας πως ο Γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την καλή θέληση της Γαλλίας να παράσχει βοήθεια, εάν χρειαστεί, στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Ετσι θα δούμε για παράδειγμα πώς μπορούμε μέσα στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των ΗΕ να βοηθήσουμε'', πρόσθεσε.

    Είπε πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και ως μέλος της ΕΕ, έχει ''διπλό συμφέρον να υπάρξει μια λύση'' του Κυπριακού.

    ''Και ασφαλώς πρέπει να είναι μια μακροχρόνια λύση. Διαφορετικά δεν θα είναι λύση και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει'', ανέφερε ο κ. Ντε Λα Τουρ Ντου Πεν.

    Ερωτηθείς εάν το σχέδιο Ανάν εξυπηρετεί το στόχο μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, ο Γάλλος Πρεσβευτής επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μόνο σχέδιο ενώπιον των μερών και των διαπραγματευτών και αυτών που επιθυμούν λύση του Κυπριακού, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

    Ερωτηθείς για την επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Ντε Λα Τουρ Ντου Πεν είπε πως ''όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πάνω σε αυτό''.

    Οπως ανέφερε, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η θέληση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία.

    Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας ανέφερε πως αυτές είναι πολύ καλές.

    Σημείωσε επίσης το γεγονός πως η Γαλλία έχει ένα πολύ ισχυρό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των αεροδρομίων της Κύπρου και πως ο κύριος όγκος των εταιρειών που συμμετέχουν σε μια από τις κοινοπραξίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τα έργα αυτά αποτελείται κυρίως από γαλλικές εταιρείες.

    Υπουργός Παιδείας - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών ------------------------------------------- Η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς επίσης η καθιέρωση ενός πιστοποιητικού για τα επαγγελματικά προσόντα, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών με τίτλο ''Παιδεία, Νεολαία και Πολιτισμός''. Στη συνεδρίαση, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σημασία της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για να καταστεί η ΕΕ η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης στον κόσμο μέχρι το 2010, οι Υπουργοί Παιδείας επιβεβαίωσαν την ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών της ΕΕ σε τρεις βασικούς τομείς, δηλαδή την ανάπτυξη των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, την πραγμάτωση της διά βίου μάθησης και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

    Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της πρότασης της Επιτροπής για την καθιέρωση ενός ενιαίου πιστοποιητικού, Europass, για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό αποτελεί λογική εξέλιξη σε μία σειρά από ευρωπαϊκές δραστηριότητες και προγράμματα που σχετίζονται με την αναγνώριση των επιπέδων κατάρτισης κάθε ατόμου και έχουν σκοπό την υποβοήθηση της μεταφοράς της γνώσης στην Ευρώπη.

    Διεύρυνση - Ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων ------------------------------------------ Ολα τα σημερινά κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να κάνουν χρήση της σχετικής ρήτρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κλείνοντας τελικά τα σύνορά τους στην ελεύθερη πρόσβαση σε μισθωτή εργασία, στους υπηκόους των υπό ένταξη χωρών, με εξαίρεση τους προερχόμενους από την Κύπρο και τη Μάλτα. Η διάρκεια του μέτρου, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαϊου, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις μέχρι και τα επτά χρόνια.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, αν και αναγνώρισε ότι οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν δικαίωμα των κρατών μελών, δήλωσε ''προβληματισμένος'' διότι ορισμένες χώρες προωθούν περιοριστικά μέτρα που μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει ότι έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μεγάλης φυγής εργαζόμενων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Αριστος Αριστοτέλους - ΕΦ - Κατοχικός στρατός --------------------------------------------- Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε ''υπερβολικά υψηλά επίπεδα ικανοτήτων'' τις κατοχικές της δυνάμεις στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege Αριστος Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών ανέρχεται στις 36.000 σε σύγκριση με 30.000 το 2000, ''υπερτερώντας αισθητά έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ)''.

    Οπως είπε, για κάθε εθνοφρουρό της ΕΦ αναλογούν σήμερα 3,6 Τούρκοι στρατιώτες σε σύγκριση με τρεις το 2000.

    Παρουσιάζοντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης που ετοίμασε με θέμα ''Ο συσχετισμός στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο 2004'', ο Δρ. Αριστοτέλους είπε ότι στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των βελτιωμένων συνθηκών ασφάλειας και των οικονομικών απαιτήσεων που δημιουργούνται με την ένταξή της στην ΕΕ, σημειώνεται επιβράδυνση στον ρυθμό εισαγωγής οπλισμού από το εξωτερικό και μείωση στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστού επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

    Ο Δρ. Αριστοτέλους είπε ότι τα άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στα 449 (441 Μ-48Α5Τ1/Τ2 και 8 Μ-48 Α2) όπως και το 2002 και 2001 σε σύγκριση με 300 το 2000, προσθέτοντας ότι για κάθε άρμα μάχης της ΕΦ αναλογούν σήμερα τρία τουρκικά σε σύγκριση με δύο το 2000.

    Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) των κατοχικών δυνάμεων παραμένει όπως το 2002 και 2001, στα 627 σε σύγκριση με 463 το 2000, προσθέτοντας ότι από τα 627, τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής τύπου AAPC και τα 266 αμερικανικού τύπου M-133.

    Οι Τ/Κ ένοπλοι ανέρχονται στις 5.000, ενώ οι τ/κ ''εφεδρείες'' αριθμούν γύρω στις 26.000.

    Αναλύοντας τις τουρκικές προθέσεις με τη διατήρηση αυξημένων στρατιωτικών ικανοτήτων στην Κύπρο, ο Δρ. Αριστοτέλους είπε ότι η Τουρκία ''φαίνεται να επιδιώκει την προς όφελός της συντήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και κατ' επέκταση τη διατήρηση της ισχυρής διαπραγματευτικής της θέσης στο Κυπριακό''.

    Επιδιώκει επίσης, συνέχισε, την υπογράμμιση της εμμονής της στη διαιώνιση και μονιμοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας και του στρατηγικού ελέγχου της στην Κύπρο, καθώς επίσης την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προκλήσεων κατά του κατοχικού καθεστώτος από πιθανή εντεινόμενη δυσαρέσκεια των Τ/Κ.

    Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι υπό τις συνθήκες συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ενισχύεται η ασφάλεια στο νησί και διαφοροποιούνται τα δεδομένα όσον αφορά την τουρκική στρατιωτική απειλή και την ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία.

    Κύπρος - Λεσόθο - Διπλωματικές σχέσεις --------------------------------------- Η Κύπρος και το Βασίλειο του Λεσόθο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.

    Κοινό Ανακοινωθέν με το οποίο συνάπτονται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε πρχθές στην Πρετόρια από τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Πρετόρια Κώστας Λεοντίου και τον Υπατο Αρμοστή του Λεσόθο κ. M.C. Moteane.

    Υπουργός Εμπορίου - Ερευνητικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο --------------------------------------------------------- H κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία στην Κύπρο των προϋποθέσεων για να καταστεί η χώρα Περιφερειακό Κέντρο Ερευνας, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας προέβη στην ανακοίνωση αυτή στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης σχετικά με την Πρόταση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (HSPH) για δημιουργία στην Κύπρο Ερευνητικού και Τεχνολογικού Ινστιτούτου Harvard/Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία και τη λειτουργία αντίστοιχου προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστόνη.

    ''Η ένταξή μας στην ΕΕ, ο ρόλος που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως γέφυρα της ΕΕ με τις γύρω χώρες, το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, η γεωγραφική μας θέση, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της Κύπρου στον τομέα της έρευνας'', είπε.

    Ελληνική Τράπεζα - Προκαταρκτικά αποτελέσματα --------------------------------------------- Τα κέρδη του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας από συνήθεις εργασίες για ολόκληρο το 2003 έχουν φτάσει τα 24,9 εκ. λίρες (42,5 εκ. ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2002.

    Αυτό αναφέρθηκε χθες σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2003.

    Το μερίδιο από τις ζημιές στη συνδεδεμένη εταιρεία ('Αθηνά' Κυπριακή Επενδυτική Λτδ), παρουσιάζεται μειωμένο στις 259 χιλ. λίρες (441,8 χιλ. ευρώ.) σε σύγκριση με μερίδιο ζημιάς 2,8 εκ. λιρών (4,8 εκ. ευρώ) την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιδρώντας θετικά στα αποτελέσματα του έτους.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ---------------------------- Οριακή πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), περιορίζοντας στο ελάχιστο τις σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,16% που παρουσίαζε στα αρχικά στάδια της χρηματιστηριακής συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,88 μονάδες. Σημαντική συρρίκνωση υπέστη το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να υποχωρήσει στις 762 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει την Κυριακή το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Κατά τη σύντομη παραμονή του ο κ. Γουέστον, ο οποίος φθάνει γύρω στις 1500, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον ''υπουργό εξωτερικών'' του κατοχικού καθεστώτος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Τη Δευτέρα στις 1800 θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (1)

    [09] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Λέοπολντ Μάουρερ

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ δήλωσε σήμερα πως η προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 15 Απριλίου, με κύρια επιδίωξη να εξευρεθούν οι τρόποι οικονομικής στήριξης ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Η τελική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου στη Λευκωσία, ο κ. Μάουρερ εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της εγκριτικής πράξης διαπίστευσης του κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ).

    [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Διαπίστευση ΟΑΠ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών υπέγραψε την εγκριτική πράξη διαπίστευσης του Οργανισμού όπως είχε δεσμευτεί προ τριμήνου.

    Η υπογραφή της εγκριτικής πράξης διαπίστευσης, που έγινε στην παρουσία του Εκπροσώπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία Τζορτζ Κάνινγκχαμ και του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, συνοδεύτηκε με την εξαγγελία της έναρξης του πρώτου σχεδίου επιδοτήσεων που θα εφαρμοστεί από τον ΟΑΠ, που είναι γνωστό ως Σχέδιο Εκταρικής Επιδότησης.

    [11] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο (1)

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο στις 9.30 το πρωί ενώ οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από την πέμπτη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντηση καλύφθηκαν όλα τα θέματα του πρώτου κεφαλαίου αλλά δεν εξαντλήθηκε η συζήτηση.

    [13] (Κ) Αθήνα - Σημίτης - Στεφανόπουλος

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να επιτευχθούν εκείνες οι βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν προς όφελος όλου του κυπριακού λαού ώστε να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ο οποίος τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης όλων πολιτικών δυνάμεων για να στηριχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σκληρό έργο που έχει να επιτελέσει.

    Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών.

    [15] (Κ) Επίσκεψη Τόμας Γουέστον - Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον θα έχει επαφές τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του που αρχίζει αυτό το Σαββατοκυρίακο.

    Ο κ. Γουέστον, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο μεθαύριο Κυριακή, θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Τρίτη το πρωί για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάσκεψη δωρητών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε πως στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της διεθνούς διάσκεψης δωρητών που προετοιμάζεται για την Κύπρο.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο (2)

    Η ε/κ πλευρά θέλει οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό να είναι ουσιαστικές και όχι απλή ανταλλαγή εγγράφων ή παγιωμένων θέσεων που είναι αμετακίνητες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των ΗΕ συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα λειτουργικότητας και έγινε και συζήτηση για το καθεστώς του εδάφους που θα επιστραφεί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Καλύψαμε όλα τα θέματα του πρώτου κεφαλαίου αλλά δεν εξαντλήθηκε η συζήτηση. Η τουρκική πλευρά θα σχολιάσει τα όσα είπαμε τη Δευτέρα''.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Συνομιλίες

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σχολιάσει τη στάση που τηρεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση.

    [19] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Αμετάβλητα για έναν ακόμη μήνα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή της συνεδρία.

    Οπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 4,5% και στο 2,5%, αντίστοιχα.

    [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1091            2,1217
    Λίρα Αγγλίας                     1,1406            1,1474
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,6247        231,4616
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7447          2,7666
    Δολάριο Καναδά                     2,8384          2,8611
    Κορώνα Δανίας                     12,6635         12,7648
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9030         15,0222
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6550         15,7802
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6831          2,7045
    
    

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,72  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.122.831
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    699.545    376,86  (-0,38)
    FTSE Med 100 **                             6.299,88  ( 0,48)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    405.648    108,39  (-0,71)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     29.917     75,56  (-0,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.103     16,92  ( 2,36)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     45.885     57,54  ( 0,65)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.175     61,37  (-3,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    213.695     24,38  (-0,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     28.310     70,65  (-0,97)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.272      3,28  ( 0,61)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     36.055     10,88  ( 1,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,03  (-0,36)
    Ξενοδοχεία                    £     13.663     36,87  ( 1,43)
    Αλλες Εταιρείες               £    110.645     72,48  ( 1,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    Η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η υποτονικότητα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας καθώς και η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,81% τον Ιανουάριο του 2004 είναι μεταξύ των δεδομένων, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, που οδήγησαν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να διατηρήσει στάση αναμονής, διατηρώντας για ένα ακόμη μήνα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΚΤ.

    [23] (Κ) Μέγαρο Μαξίμου - Κυπριακό - Σύσκεψη

    [24] (Κ) Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αμερικανός Πρεσβευτής

    Πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ασκήσει ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε από την ε/κ πλευρά ένα ολοκληρωμένο έγγραφο με τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι ''αυτοί δεν μας το δίνουν ολοκληρωμένο αλλά κομμάτι-κομμάτι''.

    [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 87,72 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στο 1,1 εκ. λίρες.

    [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής Ρωσίας

    Τις κρίσιμες εξελίξεις που σημειώνονται στο Κυπριακό συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Andrey Alexeevich Nertereko.

    Ο Ρώσος Πρεσβευτής διαβεβαίωσε ότι η χώρα του τηρεί στάσης αρχής ως προς τη λύση του Κυπριακού και την ανάγκη αυτή να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας .

    [28] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή

    Το σχέδιο Ανάν πρέπει να βελτιωθεί για να μπορέσει να οδηγήσει σε μια λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμη λύση τόνισε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    [29] (Κ) Μέγαρο Μαξίμου - Λήξη σύσκεψης για κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον ΥΠΕΞ Τάσο Γιαννίτση.

    Δηλώσεις στον Τύπο δεν έγιναν.

    [30] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Οικονομικά αποτελέσματα 2003

    Καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία ύψους 20,9 εκατομμυρίων λιρών σε σύγκριση με καθαρό κέρδος 10,5 εκατομμύρια λίρες το 2002 σημείωσε το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών για το έτος 2003.

    Η Οικονομική Διευθύντρια των Κυπριακών Αερογραμμών Ελένη Καλογήρου παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα των Κυπριακών Αερογραμμών ανέφερε πως τα συνολικά εισοδήματα εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρείας Κυπριακές Αερογραμμές (Καταστήματα Αδασμολόγητων Ειδών) Λτδ έφθασαν τα 187,7 εκατομμύρια λίρες το 2003 σε σύγκριση με 185,5 εκατομμύρια λίρες το 2002 σημειώνοντας αύξηση 2,2 εκατομμυρίων λιρών ή 1,2%.

    [31] (K) EE - Πληθωρισμός - Iανουάριος - Κύπρος

    Η σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Κύπρο συνεχίσθηκε και τον Ιανουάριο, όπου το ετήσιο εναρμονισμένο ποσοστό ήταν 1,6%, έναντι 2,2% το Δεκέμβριο και 3,8% που ήταν το Νοέμβριο.

    [32] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Επίσκεψη - Κύπρος

    [33] (Κ) Ευρωβουλή - Αρμενία - Τουρκία

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του κάλεσε την Τουρκία να άρει τους εμπορικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει στην Αρμενία, ενώ τονίζει στην Αγκυρα την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων με τη χώρα αυτή.

    [34] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θεωρεί ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι δύο πλευρές θα έχουν ενώπιόν τους ξεκάθαρα όλες τις προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που κατατέθηκαν, χωρίς κανένας να κρατά οτιδήποτε ''στην τσέπη του'', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την εκτίμηση πως όταν πληροφορίες για το τι διαμείβεται στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τότε μπορεί να λεχθεί ότι βρισκόμαστε σε σημαντική καμπή στις συνομιλίες.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ κάλεσε τις ηγεσίες των δύο πλευρών να ξεκαθαρίσουν στον κυπριακό λαό ότι αυτό που διαπραγματεύονται είναι ένας συμβιβασμός και να επαναλάβουν με έντονο τρόπο ότι επιθυμούν διακαώς την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κ. ντε Σότο χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις συνομιλίες ''φιλική'', είπε πως οι δύο πλευρές προσεγγίζουν τις συνομιλίες με ένα πνεύμα για εντατική εργασία, και οι δύο επιδεικνύουν αμοιβαία κατανόηση και έχουν αφήσει πίσω τους τη ρητορική του παρελθόντος και ακολουθούν σε γενικές γραμμές την ημερήσια διάταξη που έχει συμφωνηθεί.

    Ο κ. ντε Σότο κάλεσε όλους τους Κύπριους να αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών προτού τοποθετηθούν επί του σχεδίου Ανάν, και είπε πως ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστεύεται τους εκπροσώπους που έχει επιλέξει να τον αντιπροσωπεύουν στις συνομιλίες.

    [35] (Κ) Τουρκία - Ενοπλες Δυνάμεις - Κυπριακό


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 February 2004 - 18:49:28 UTC