Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Τρίτη συνάντηση
  • [02] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΚΟΚ - Συνέλευση - Νέος Πρόεδρος - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Ορχήστρα ''Europa Philharmonie'' - Κύπρος - Εκδηλώσεις ένταξης
  • [08] (Κ) Γερμανός Υφυπουργός Ευρώπης - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [11] (Κ) Τζιμ Σιορτ - Επίσκεψη
  • [12] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Τουρκική Εθνοσυνέλευση (2)
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [16] (Κ) Αυστρία - Εκδήλωση για Κύπρο - Μάουρερ
  • [17] (K) Ελβετία - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ομάδα εμπειρογνωμόνων
  • [18] (Κ) Κύπρος- ΕΕ - Τουρκία - Δημήτρης Τσάτσος - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Τρίτη συνάντηση

    [02] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Κυπριακό

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδράμει το ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβαν χθες στις Βρυξέλλες οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών. Στη συνεδρίαση, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών.

    Το Συμβούλιο Υπουργών με δήλωσή του «χαιρετίζει τη συμφωνία των πλευρών να επανέλθουν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των προτάσεών του».

    Το Συμβούλιο τόνισε επίσης «τη σαφή προτίμησή του για την ένταξη μιας επανενωμένης νήσου την 1η Μαϊου, καθώς και την πλήρη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες του ΓΓ για την επίτευξη συμφωνίας».

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας απασχολούν τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται στην οικονομική πτυχή της λύσης με βάση το Σχέδιο Ανάν, στις τουρκικές θέσεις, ενώ ασχολούνται και με τη διαδικασία όπως ακολουθείται από το διεθνή οργανισμό.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Από σήμερα στα βαθιά νερά'' αναφέρεται στις συνομιλίες Παπαδόπουλου Ντενκτάς και γράφει πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Αλβαρο ντε Σότο θα αφήσει τις δύο πλευρές να επιχειρήσουν να διαπραγματευτούν ώστε να συμπληρώσουν τα κενά του Σχεδίου και να συμφωνήσουν στις εκατέρωθεν προτάσεις. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν δυναμικά μέτρα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους παρουσιάζονται οι πατατοπαραγωγοί Λάρνακας και Αμμοχώστου που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο για την γεωργία ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ικανοποιητικό.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Αβεβαιότητα για τα δύσκολα'' και γράφει ότι μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας αρχίζει σήμερα η συζήτηση των πολύ σημαντικών θεμάτων για το Κυπριακό στο πλαίσιο των συνομιλιών καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει σε αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής. Προβάλλει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στα ίχνη δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, αλλά φαίνεται ότι ''η παρέμβαση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου δεν θα αφήσει να φανεί το εύρος της απάτης σε βάρους του δημοσίου''.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Συμφωνία με εκκρεμότητες'' γράφει ότι έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της κυπριακής κυβέρνησης από το ενδεχόμενο τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη να αρκεστούν σε μια μη συμπληρωμένη και ολοκληρωμένη συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι την 1η Μαϊου. Σημειώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βρει ανταπόκριση η τουρκική πρόταση για υπογραφή ''πλαισίου συμφωνίας'' μέχρι την 1η Μαϊου. Δημοσιεύει συνέντευξη στον ''Π'' της καθηγήτριας του Παντείου Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η οποιαδήποτε επίλυση του Κυπριακού πρέπει να θεωρηθεί κατάκτηση του ιδίου του λαού και όχι επιβολή από κάποιες ανώτερες δυνάμεις.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Η Κύπρος εκτός της ΟΝΕ'' γράφει ότι άπιαστο όνειρο κινδυνεύει να γίνει η ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης σε περίπτωση που επιλυθεί το Κυπριακό με βάση το Σχέδιο Ανάν. Αναφέρει ότι τόσο σε μελέτη που ζήτησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο σε εκείνη που έγινε από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευτικά τα αποτελέσματα για το οικονομικό κόστος της λύσης με βάση το Σχέδιο. Αλλού γράφει ότι ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αύξηση του αριθμού θανάτων των φλαμίνγκο στην αλυκή Λάρνακας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Μαγειρείο πάρε-δώσε'' και γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο φαίνεται ότι καλλιεργεί το έδαφος για μια διαδικασία πάρε δώσε. Σημειώνει ότι στις χωριστές συναντήσεις του με τις δύο πλευρές ο Περουβιανός διπλωμάτης διερευνά τα όρια της κάθε πλευράς και εξετάζει τις θέσεις τους για να βρει τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει το πάρε δώσε. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στην τελική ευθεία βρίσκεται ήδη η έκθεση της δεύτερης φάσης της κοινοβουλευτικής έρευνας για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, ωστόσο κοινοβουλευτικοί κύκλοι δηλώνουν στο ''Φ'' ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς οι απόψεις για το περιεχόμενο της έρευνας διίστανται.

    [04] (Κ) ΚΟΚ - Συνέλευση - Νέος Πρόεδρος - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Πραγματοποιείται απόψε στη Λευκωσία έκτακτη γενική συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) κατά τη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου της Ομοσπονδίας, ύστερα από την παραίτηση του Προέδρου της ΚΟΚ Πανίκου Τσιαηλή.
    
    Τη θέση του Προέδρου της ΚΟΚ θα διεκδικήσουν ο Τάκης Λύρας και ο Γιώργος Χρυσοστόμου.
    
    Στο μεταξύ, Κεραυνός – Απόλλωνας και ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ αποτελούν τα ζευγάρια του φάιναλ φορ του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος.
    
    Στην τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος η ΕΘΑ νίκησε στη Λεμεσό τον Απόλλωνα με 71 – 67, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στην αίθουσα ''Ελευθερία'' της ΕΝΑΔ με 87 – 81, ο Κεραυνός συνέτριψε τον Αστέρα στη Λεμεσό με 100 – 45 και η ΑΕΛ κέρδισε στο Καϊμακλί τον Αχιλλέα με 99 – 79. Η Ομόνοια είχε ''ρεπό''.
    
    Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 5 μέχρι 8 θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα διατηρώντας τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει κατά την κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος.
    
    Η ομάδα που θα καταλάβει την πέμπτη θέση μετά την ολοκλήρωση του μίνι πρωταθλήματος θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας της ΦΙΜΠΑ, ενώ η ομάδα που θα καταταγεί στην όγδοη θέση θα υποβιβαστεί στην Β΄ κατηγορία μαζί με τον Αστέρα που έχει ήδη υποβιβαστεί.
    
    Τελική Βαθμολογία
    -----------------
    
    Ν. Η. Β.
    1.	Κεραυνός  (15-1) 31
    2.	ΑΕΛ       (14-2) 30
    3.	ΑΠΟΕΛ     (11-5) 27
    4.	Απόλλων   (9-7)  25
    5.	ΕΘΑ       (9-7)  25
    6.	ΕΝΑΔ      (7-9)  23
    7.	Ομόνοια   (5-11) 20
    8.	Αχιλλέας  (1-15) 17
    9.	Αστέρας   (1-15) 17
    
    

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνομιλίες - Τρίτη συνάντηση -------------------------- Την τρίτη συνάντησή τους στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών θα έχουν στις 9.30 σήμερα το πρωί (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συνομιλίες, που πραγματοποιούνται στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, διεξάγονται υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Κυπριακό --------------------------------------------- Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδράμει το ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβαν χθες στις Βρυξέλλες οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών. Στη συνεδρίαση, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών.

    Το Συμβούλιο Υπουργών με δήλωσή του «χαιρετίζει τη συμφωνία των πλευρών να επανέλθουν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των προτάσεών του».

    Το Συμβούλιο τόνισε επίσης «τη σαφή προτίμησή του για την ένταξη μιας επανενωμένης νήσου την 1η Μαϊου, καθώς και την πλήρη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες του ΓΓ για την επίτευξη συμφωνίας».

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες

    Τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να παραταθούν μέχρι το Δεκέμβριο και ότι στόχος των συνομιλιών, που άρχισαν την περασμένη Πέμπτη, είναι η εξεύρεση λύσης εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για να μεταβεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι ένα από τα βασικά θέματα που συζητούνται είναι η θέση της Αγκυρας να επικυρωθεί η όποια συμφωνία επιτευχθεί από την Εθνοσυνέλευση μετά τα δημοψηφίσματα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι συνομιλίες μπορούν να παραταθούν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, όπως έχει δηλώσει ο Τ/Κ ηγέτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

    ''Εγώ δεν έχω υπόψη μου κανένα δεδομένο,'' είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως ''ξεκινούμε με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία που να μας ικανοποιεί, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή από το λαό μέχρι το τέλος των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο κ. Ανάν.''

    [07] (Κ) Ορχήστρα ''Europa Philharmonie'' - Κύπρος - Εκδηλώσεις ένταξης

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τις οποίες χορηγεί η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζονται με δυο συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 26 και 27 Φεβρουαρίου της ''Europa Philharmonie'', της ορχήστρας που ιδρύθηκε ως μια πρώτη αντίδραση στην πτώση του ''σιδηρούν παραπετάσματος'' που κάποτε χώριζε την Ευρώπη.

    [08] (Κ) Γερμανός Υφυπουργός Ευρώπης - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο, στα πλαίσια περιοδείας του στα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός για την Ευρώπη της Ομπόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας Χανς Μάρτιν Μπούρι, κατά την οποία θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συζητήσει θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του καθώς και το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Κύπρο, η επίσκεψη του κ. Μπούρι δεν αντικαθιστά την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που είχε προγραμματισθεί για τις 17 τρέχοντος. Η επίσκεψη Φίσερ θα πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο, σημείωσε.

    Κατά τις εδώ επαφές του ο κ. Μπούρι θα συζητήσει θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, οικονομικά ζητήματα της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2007 καθώς και το Κυπριακό.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Συνολικά 5.778 Ελληνοκύπριοι πέρασαν χθες στα κατεχόμενα ενώ 2.259 Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση, 277 Ε/Κ διακινήθηκαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.135 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 870 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 3.496 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Επίσης, 758 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 364 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 449 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 688 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας προστίθεται ότι σε οκτώ πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι αυτοί είναι κυπριακής καταγωγής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά πραγματική απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για επικύρωση της συμφωνίας πριν από τα δημοψηφίσματα και όχι μια απλή δέσμευση.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντηση στα πλαίσια των συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα νέα συνάντηση αφού όπως επεσήμανε, το απόγευμα διατίθεται για προετοιμασία.

    [11] (Κ) Τζιμ Σιορτ - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ, μετά από επαφές στην Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Αγκυρα και Αθήνα.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του, ο κ. Σιορτ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Σιορτ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και το Διοικητή της Δύναμης Υποστράτηγο Herbert Joaquin Figoli Almandos, από την Ουραγουάη.

    [12] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Τουρκική Εθνοσυνέλευση (2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά όχι απλή δέσμευση αλλά πραγματική απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου για επικύρωση της ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως ''απόδειξη των προθέσεων και της επιθυμίας θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και οι δικές μας θέσεις''.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή συνάντηση η διαδικασία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εισήλθε σε θέματα ουσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως ''όλα είναι θέματα ουσίας''.

    ''Οπως είπα και όταν ήρθα από τη Νέα Υόρκη ο δρόμος είναι μεγάλος και δύσκολος και πρέπει να πεισθούμε κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι αλλαγές που κρίνουμε αναγκαίες στο Σχέδιο Ανάν και να μπορέσουμε να μιλούμε για μια επανενωμένη Κύπρο και όχι για μια Κύπρο χωρισμένη με κριτήρια εθνικής καταγωγής'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη δεν φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε σε συμφωνία πριν από τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως ''απόδειξη των προθέσεων και της επιθυμίας θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και οι δικές μας θέσεις''.

    ''Οταν εγείρει τέτοια θέματα ασφαλώς εγείρουμε και εμείς τα αντίστοιχα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή που είχα δώσει στο Γενικό Γραμματέα στις 10 Φεβρουαρίου. Ασφαλώς εάν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε και εμείς τις δικές μας επιπρόσθετες απαιτήσεις'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει για το κατά πόσο η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει πριν ή μετά τα δημοψηφίσματα τη συμφωνία δεδομένου ότι το θέμα καταγράφεται ως όρος εκ μέρους του ΓΓ στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''καταγράφεται ως όρος αλλά υπάρχουν και άλλες ερμηνείες από τουρκικής πλευράς ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να δοθεί δέσμευση ότι η επικύρωση θα γίνει''.

    ''Εμείς ζητούμε όχι απλή δέσμευση αλλά πραγματική απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την επικύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι αβέβαιο με ποια νομική ιδιότητα παραμένουν τα τουρκικά στρατεύματα όσα παραμένουν ή ακόμα αν είναι υποχρεωμένα να φύγουν'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν έχουν διευθετηθεί χωριστές συναντήσεις με τον κ. ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''όταν μου το ζητήσει ασφαλώς θα είμαι παρών αλλά δεν μου έχει ζητήσει''.

    Τέλος σε ερώτηση εάν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά αφού ''το απόγευμα διατίθεται για προετοιμασία'', όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7019            1,7121
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1442            2,1570
    Λίρα Αγγλίας                     1,1438            1,1506
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,9142        233,7695
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7667          2,7888
    Δολάριο Καναδά                     2,8618          2,8846
    Κορώνα Δανίας                     12,6628         12,7641
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9278         15,0472
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6322         15,7572
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6784          2,6998
    
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,36  (-1,81)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.754.609
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.446.156    373,84  (-2,79)
    FTSE Med 100 **                             6.414,70  (-0,22)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.334.245    107,81  (-3,33)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     80.005     76,33  (-0,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.004     16,41  (-1,80)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.119     57,54  (-0,95)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     50.004     64,17  ( 6,26)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     40.969     23,44  (-0,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.662     70,97  ( 0,54)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.030      3,28  (-0,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     22.997     10,84  (-1,99)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,22  ( 2,43)
    Ξενοδοχεία                    £     22.448     36,40  ( 0,39)
    Αλλες Εταιρείες               £     40.480     72,53  (-0,75)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων ακολούθησε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκαν οι τράπεζες και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία σημείωσε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 3,84% (6 σεντ). Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,81%, κλείνοντας στις 87,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες.

    [16] (Κ) Αυστρία - Εκδήλωση για Κύπρο - Μάουρερ

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ χαρακτήρισε ως καθοριστική για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας την έκβαση των τωρινών απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας πως θεωρεί αδιανόητο να είναι θετική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Τουρκία, εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου.

    [17] (K) Ελβετία - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ομάδα εμπειρογνωμόνων

    Η Ελβετία θα αποστείλει αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία με επικεφαλής τον διπλωμάτη Ντιτιέρ Φίρτερ, θα έχει ως αποστολή της "να συμβουλεύσει τις νομικές επιτροπές των δύο πλευρών για την εναρμόνιση των τριάντα και πλέον ε/κ και τ/κ νόμων που αφορούν θέματα συντάγματος, διοίκησης, οικονομίας και δημόσιας νομοθεσίας".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού Υπουργείου Εξωτερικών, που τοποθετήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ελβετίας, η ομάδα θα παράσχει και μεσολαβητικές υπηρεσίες και η αποστολή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

    [18] (Κ) Κύπρος- ΕΕ - Τουρκία - Δημήτρης Τσάτσος - Δηλώσεις

    Είναι αυτονόητο πως δεν πρόκειται να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν αποσυρθούν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κύριος θιγόμενος από αυτό θα είναι η υπόληψη και αξιοπιστία της ΕΕ, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ στη Βιένη, ο Ελληνας Ευρωβουλευτής και μέλος της μικτής επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Κύπρου, καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Δημήτρης Τσάτσος.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσάτσο, ''αυτό που έχει σημασία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν είναι τόσο η λύση του Κυπριακού - βέβαια πολύ σημαντικό και αυτό - όσο η συνέχιση της παρανόμου κατοχής τμήματος της Κύπρου, διότι δεν μπορεί να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ένα κράτος, να χαρακτηριστεί δηλαδή ένα κράτος υποψήφιο ένταξης, όταν το κράτος αυτό έχει καταλάβει παρανόμως με

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πρέσβης Κύπρου στο Κατάρ - Εκθεση ζωγραφικής στα Αραβικά Εμιράτα ---------------------------------------------------------- O πρώτος διαπιστευμένος Πρεσβευτής της Κύπρου στο Κατάρ Γιώργος Κασουλίδης εγκαινίασε την επικοινωνία του με τις υπόλοιπες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου με την παρουσία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Out of White» στην Sharjah των Αραβικών Εμιράτων, στην οποία συμμετείχε η Κύπρια ζωγράφος Γιαννούλα Τζίρκα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Σεΐχης Essamn Al Qassimi, Πρόεδρος του Τμήματος για Εκπαίδευση και Πληροφόρηση της Sharjah των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και παρευρέθηκαν πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Πρεσβευτής στα Εμιράτα Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.

    Το έργο της ζωγράφου Γιαννούλας Τζίρκα περιελάμβανε γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής με θεματολογία εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά κυπριακά χωριά Λεύκαρα και Κακοπετριά αλλά και τη Σαντορίνη.

    Ταυτόχρονα η καλλιτέχνης πειραματίστηκε με θέματα και τεχνοτροπίες της αραβικής κουλτούρας με σκηνές από την καθημερινή ζωή.

    Ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας στους παρευρισκομένους, ανέφερε πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία του μετά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων και ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να συμμετέχει σε μια τέτοια εκδήλωση που αποδεικνύει πως η παρουσία της Κύπρου στον Αραβικό Κόλπο είναι πολυδιάστατη και δημιουργική και το άνοιγμα της πρώτης μας Πρεσβείας θα λειτουργήσει σαν ενοποιητικό στοιχείο και θα ενθαρρύνει τη διαπλάτυνση και σύσφιγξη των σχέσεων αυτών.

    [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Η ΕΕ αναγνωρίζει τη συνεισφορά της ε/κ πλευράς στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς και ότι πράγματι διεξάγονται οι συνομιλίες μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό πρόγραμμα, το οποίο δυνατό να δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά η επιθυμία είναι η λύση να εξευρεθεί μέχρι την 1η Μαΐου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος ανέφερε πως αν και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν, εντούτοις είναι εφικτό όλα να συμφωνηθούν μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι είχε διμερείς επαφές με πάρα πολλούς ομολόγους του, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε επίσημα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 February 2004 - 18:49:22 UTC