Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γκιούλ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Βατικανό - Πάπας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 8ο Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ
  • [05] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Αποτελέσματα
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - 18η αγωνιστική
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Τουρκία - Διοικητής στρατιάς του Αιγαίου - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Οικολόγοι - ΕΕ - Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
  • [11] (Κ) Κυπριακό - Πρόεδροι Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων
  • [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Γκιούλ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε χθες ότι ''η εποχή του αίματος έχει παρέλθει'' στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού ''τα πολύ σημαντικά θέματα θα αρχίσουν να εξετάζονται από την Τρίτη'', όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο κ. Γκιούλ υπογράμμισε ακόμα ότι προσπάθεια της Αγκυρας είναι να γίνει δυνατό ''τη στιγμή που θα ανακηρυχθεί η Ενωμένη Κυπριακή

    [02] (Κ) Βατικανό - Πάπας - Κυπριακό

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, καλώντας τα εμπλεκόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη να μην φεισθούν οποιασδήποτε προσπάθειας για επίσπευση της επανένωσης του νησιού.

    ''Η Καθολική Εκκλησία προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της σε όλες τις δραστηριότητες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και στο να επιφέρουν τη συμφιλίωση'' ανέφερε ο Πάπας.

    ''Χαιρετίζω τα νέα που κάνουν λόγο για πρόοδο προς μια δίκαιη

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Κατά τη χθεσινή ημέρα 9.737 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν προς και από τα κατεχόμενα.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 8ο Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ

    Η εθνική ομάδα της Ρουμανίας νίκησε χθες το απόγευμα με 3 - 0 στο ΓΣΠ το αντίστοιχο συγκρότημα της Ουγγαρίας και κατέκτησε την πρώτη θέση στο 8ο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Η Κύπρος κέρδισε στο Τσίρειο Λεμεσού την εθνική ομάδα του Καζακστάν με 2 - 1, εξασφαλίζοντας έτσι την 5η θέση.

    Στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια του τουρνουά, η Λευκορωσία κέρδισε με 4 - 1 τη Λετονία στο ΓΣΖ και η Αρμενία νίκησε με 2 - 0 τη Γεωργία στο Μακάρειο στάδιο Λευκωσίας.

    [05] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Αποτελέσματα

    Ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του κυπριακού πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών, με νίκη της Σαλαμίνας επί της Ανόρθωσης με 3 - 1 σετ και ανάδειξή της στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του 2ου ομίλου.

    Στον ίδιο όμιλο, η Αναγέννηση Δερύνειας είχε νικήσει προχθές την Ομόνοια με 3 - 0 σετ, ενώ στον 1ο όμιλο ο Παφιακός είχε κερδίσει τον Διόνυσο με 3 - 1 σετ και η Ολυμπιάδα Νεαπόλεως έχασε από τον ΑΠΟΕΛ με 0 - 3 σετ.

    Την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο διατηρεί η ομάδα του Παφιακού, με δεύτερο τον Διόνυσο, στην τρίτη θέση τον ΑΠΟΕΛ και στην τέταρτη την Ολυμπιάδα.

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - 18η αγωνιστική

    Στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του κυπριακού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες την ΕΝΑΔ με 87 - 81.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών, και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο είναι οι αυξημένες τιμές των τροφίμων που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές και η ενεργοποίηση συμφωνίας για αναβάθμιση των πυραύλων MISTRAL.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τέταρτο σχέδιο πριν τις 22 Μαρτίου'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι από την Τρίτη οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα εισέλθουν στα ουσιώδη θέματα και ότι στόχος των χωριστών συναντήσεων του Αλβαρο ντε Σότο με τους δύο ηγέτες είναι να αποσαφηνίζονται τα όρια υποχωρήσεων των δύο πλευρών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΟΗΕ και ο διεθνής παράγοντας έχουν κατά νου να ετοιμάσουν τέταρτο έγγραφο το οποίο θα κινείται στη βάση των όσων συζητήθηκαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ταξίδι του Γκούντερ Φερχόιγκεν στη Λευκωσία στόχευε να καταδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση μη λύσης εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων.

    ''Η Μάχη" με τίτλο ''Αρχίζουν την Τρίτη τα σπουδαία'' γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο άρχισε να διερευνά τις προθέσεις των δύο πλευρών σε σημεία των εγγράφων που κατέθεσαν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη και πως από την Τρίτη, που θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αναμένεται ο κ. ντε Σότο να συνεχίσει την τακτική των κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους δυο ηγέτες με στόχο να επιχειρήσει ένα πάρε δώσε. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι Κύπριοι θα πληρώσουν ακριβά την Καθαρά Δευτέρα και αναφέρει ότι οι φετινές ανατιμήσεις θα είναι αρκετά τσουχτερές συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''Υπερ 31% - κατά 40%'' παρουσιάζει δημοσκόπηση για το σχέδιο Ανάν που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεφωνικά σε δείγμα 546 ατόμων κατά τις 19 και 20 Φεβρουαρίου με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία στις ελεύθερες περιοχές. Σημειώνει ότι από τη δημοσκόπηση διαφάνηκε ότι το 29% ακόμα προβληματίζεται. Αναφέρει ότι εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα για τη λύση, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα. Σημειώνει ακόμα ότι οι νέοι τάσσονται υπέρ του σχεδίου Ανάν, οι μεσήλικες κατά και ότι ρόλο καταλύτη θα διαδραματίσει η οικονομική πτυχή της λύσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι τον Μάη, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον κύριο τίτλο ''16 δις λίρες το κόστος λύσης'' γράφει ότι η κυπριακή οικονομία θα οδηγηθεί σε κατάρρευση σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν διασφαλίσει οικονομική στήριξη δισεκατομμυρίων, του νέου πολιτειακού συστήματος, στα πλαίσια της διεθνούς διάσκεψης δωρητών. Επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κρατά στα χέρια του μελέτες και οικονομικά σενάρια, τα οποία καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να αντέξει την ανοικοδόμηση της νέας Κύπρου, εάν δεν διασφαλιστεί οικονομική βοήθεια και στήριξη από ξένες χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στην Κύπρο τεχνικοί της MBDA Γαλλίας, προκειμένου να αναβαθμίσουν το δραστικό βεληνεκές των αντιαεροπορικών πυραύλων MISTRAL από τα 5 στα 6,4 χιλιόμετρα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Παγίδα Αγκυρας με τη συμφωνία'' γράφει ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στη θέση της η επικύρωση της συμφωνίας για την ασφάλεια από την Εθνοσυνέλευση να γίνει μετά τα δημοψηφίσματα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, επειδή σε περίπτωση θετικής απάντησης στα δημοψηφίσματα ενώ θα καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρχει επικύρωση για τη νέα κατάσταση πραγμάτων, δημιουργώντας έτσι κενό στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στη σύγκλιση της διάσκεψης των δωρητών ώστε να στηριχθεί οικονομικά η λύση του Κυπριακού προβλήματος και στο χρόνο διεξαγωγής της.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα της, κάτω από τον τίτλο ''Εμπλοκή στη διαδικασία'' ότι ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες των συνομιλιών με χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών και τον Ντενκτάς να είναι εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν, εμφανίζεται ένα διαδικαστικό πρόβλημα το οποίο καλείται εκ νέου να επιλύσει ο κ. Ανάν. Προσθέτει ότι η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ, ζητά όπως τα δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές προηγηθούν της επικύρωσης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ που συνήλθε την Παρασκευή ενέκρινε τις θέσεις του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για τις ευρωεκλογές, καθώς και την εισήγηση να διεκδικήσουν θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και Τ/Κ υποψήφιοι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ανταμ Ιριλάι - Κυπριακό - Συνομιλίες - Τουρκία ---------------------------------------------- Η τουρκική πλευρά έχει δεσμευτεί επί του σχεδίου Ανάν και για την επίτευξη και υποστήριξη μιας συμφωνίας για το Κυπριακό και αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της προχθεσινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ. Ιριλάι σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη των ΗΕ στην προσπάθειά τους για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας πως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για να επιτευχθεί έγκαιρα λύση του Κυπριακού ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    ''Νομίζω ότι κανείς από εμάς δεν θα φεισθεί οποιασδήποτε προσπάθειας για την επίτευξη αυτού του πολύτιμου στόχου'', είπε ο κ. Ιριλάι.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Στρατηγού Τολόν ο οποίος, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής, αποκάλεσε προδότες όσους Τούρκους υποστηρίζουν λύση του Κυπριακού και σημείωσε πως χωρίς ουσιαστική προσπάθεια για εμπλοκή των Τούρκων στρατιωτικών σε αυτή τη διαδικασία πιθανόν μια διευθέτηση να μην είναι εφικτή, ο κ. Ιριλάι είπε πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων επισήμων.

    Σημείωσε ότι στις δημόσιες δηλώσεις και στις κατ' ιδίαν πολιτικές επαφές, ''η κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και οι αρχές στην τουρκική Κύπρο δέσμευσαν εαυτούς στο σχέδιο Ανάν και στην επίτευξη και υποστήριξη μιας συμφωνίας και αυτό είναι το σωστό πράγμα να κάνουν''.

    Σε ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ιριλάι είπε ότι ''ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και ο πολύ ικανός ειδικός του σύμβουλος Αλβαρο ντε Σότο ηγούνται μιας δύσκολης νομίζω διπλωματικής προσπάθειας για επίλυση της χρόνιας διένεξης''.

    ''Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη να παρέχει σε αυτούς υποστήριξη. Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για επίτευξη μιας διευθέτησης έγκαιρα ώστε μια ενωμένη Κύπρος να εισέλθει στην ΕΕ, και θεωρώ ότι κανείς μας δεν θα φεισθεί οποιασδήποτε προσπάθειας για την επίτευξη αυτού του πολύτιμου στόχου'' είπε ο κ. Ιριλάι.

    Γερμανία - Σρέντερ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό -------------------------------------------- Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου 2004 θα έχει θετική επίπτωση στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' λίγο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας βασίζονται σε ένα στερεό συνεταιρισμό μεταξύ τους και ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έχει συμβάλει σημαντικά στο συνεταιρισμό αυτό.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ θα αποφασίσουν αυτό το χρόνο σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσθεσε πως η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πριν την 1η Μαΐου 2004 θα είχε μια θετική επίπτωση στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Βατικανό - Πάπας - Κυπριακό --------------------------- Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, καλώντας τα εμπλεκόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη να μην φεισθούν οποιασδήποτε προσπάθειας για επίσπευση της επανένωσης του νησιού.

    ''Η Καθολική Εκκλησία προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της σε όλες τις δραστηριότητες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και στο να επιφέρουν τη συμφιλίωση'' ανέφερε ο Πάπας.

    ''Χαιρετίζω τα νέα που κάνουν λόγο για πρόοδο προς μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε ο Ποντίφικας, υποδεχόμενος τον Τούρκο Πρεσβευτή Οσμάν Ντουράκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κεφαλαιώδη ρόλο των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

    Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας χαιρέτισε επίσης τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, προκειμένου, όπως είπε, να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα σχέση της χώρας με την Ευρώπη.

    Γκιούλ - Κυπριακό - Συνομιλίες ------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι ''η εποχή του αίματος έχει παρέλθει'' στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού ''τα πολύ σημαντικά θέματα θα αρχίσουν να εξετάζονται από την Τρίτη'', όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο κ. Γκιούλ υπογράμμισε ακόμα ότι προσπάθεια της Αγκυρας είναι να γίνει δυνατό ''τη στιγμή που θα ανακηρυχθεί η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία οι δύο λαοί'', κατά την έκφρασή του, ''να ξανασμίξουν κατά το λιγότερο προβληματικό δυνατό τρόπο και τα προβλήματα να διευθετηθούν λαμβανομένων υπόψη των πραγματικοτήτων του νησιού''.

    ''Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία κατά τρόπο πραγματικά ειλικρινή'', είπε ο κ. Γκιούλ, ''διαφορετικά θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία συμφωνία με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας'', πρόσθεσε.

    Και αν δεν γίνει και αυτό, την τελευταία λέξη θα την πει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ανέφερε.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι ''η απολύτως τελευταία απόφαση εναπόκειται στους λαούς'' κατά την έκφρασή του, ''και στη συνέχεια στα κοινοβούλιά τους''.

    Υπουργός Εμπορίου - Σχέδιο Ανάν - Τουρισμός ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά με τους αρμοδίους Υπουργούς τις επιπτώσεις που θα έχει στους διάφορους τομείς της οικονομίας η λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, όπως αυτές περιέχονται στη μελέτη που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι το Υπουργείο του έχει αναθέσει σε ξένο οίκο εμπειρογνωμόνων τη διενέργεια μελέτης για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Αφού ανέφερε ότι η μελέτη θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί πριν δύο χρόνια, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη στις αρχές Απριλίου.

    Εξήγησε ότι αυτή δεν θα καλύψει μόνο τις επιπτώσεις αλλά και τις πιθανές τακτικές και στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να ανατραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις της λύσης.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν δεν προβλέπει τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης του τουρισμού στην Κύπρο, αλλά, είπε, αυτό αφήνεται στην αρμοδιότητα των δύο κρατιδίων.

    ''Αυτό σημαίνει ότι μια από τις αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία θα είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός'', είπε. Σημείωσε ότι πιθανόν στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο να προσφέρονται πολύ χαμηλότερες τιμές και τότε ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών θα είναι καταστροφικός για την τουριστική μας βιομηχανία.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας κεντρικός μηχανισμός που θα επεξεργάζεται προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης όλης της Κύπρου και ο οποίος θα προβάλλει διεθνώς την Κύπρο ως ενιαίο προορισμό.

    Αριστος Χρυσοστόμου - Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων ------------------------------------------------------------ Η ΕΕ αναμείχθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μόλις τώρα, δυο μήνες πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο βουλευτής Αριστος Χρυσοστόμου σε παρέμβασή του στις εργασίες της 4ης Διάσκεψης Προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων, στη Μάλτα.

    Ο κ. Χρυσοστόμου, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ενημέρωσε τους συνέδρους για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ευχήθηκε να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που θα αποβεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως είπε.

    Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε το γεγονός πως ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν καθίσταται ουσιαστικό μέρους του Ευρωμεσογειακού διαλόγου και το Κυπριακό ποτέ δεν συζητήθηκε επίσημα σε αυτό το πλαίσιο.

    ''Βεβαίως και εκτιμούμε όλα όσα κάνει και έκανε η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια'', είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι ''αν ο διάλογος μεταξύ Βορρά και Νότου της στρατηγικής της Μεσογειακής Λεκάνης θα έχει αποτέλεσμα για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικότερο ρόλο στο πολιτικό πεδίο, αρχίζοντας με την επίτευξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας το συντομότερο''.

    15ο συνέδριο ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ ------------------------ Πέραν των 100 από τους πιο πολιτικά δραστηριοποιημένους Ελληνοαμερικανούς στις ΗΠΑ όπως και Ελληνες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο 15ο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 14 Μαϊου, 2004, στην Ουάσιγκτον.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ''Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων'' οι σύνεδροι θα συναντηθούν με 30 και πλέον Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου καθώς και με άλλους φορείς που παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της βοήθειας των ΗΠΑ για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Θα συναντηθούν επίσης με μερικούς από τους υψηλά ιστάμενους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επίσης καλύπτουν αυτά τα θέματα.

    Ποδόσφαιρο - 8ο Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ ------------------------------------ Η εθνική ομάδα της Ρουμανίας νίκησε χθες το απόγευμα με 3 - 0 στο ΓΣΠ το αντίστοιχο συγκρότημα της Ουγγαρίας και κατέκτησε την πρώτη θέση στο 8ο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Η Κύπρος κέρδισε στο Τσίρειο Λεμεσού την εθνική ομάδα του Καζακστάν με 2 - 1, εξασφαλίζοντας έτσι την 5η θέση.

    Στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια του τουρνουά, η Λευκορωσία κέρδισε με 4 - 1 τη Λετονία στο ΓΣΖ και η Αρμενία νίκησε με 2 - 0 τη Γεωργία στο Μακάρειο στάδιο Λευκωσίας.

    Μετά και τους χθεσινούς αγώνες, η τελική κατάταξη των εθνικών ομάδων που συμμετείχαν στο τουρνουά της ΚΟΠ είναι η εξής: 1) Ρουμανία, 2) Ουγγαρία, 3) Λευκορωσία, 4) Λετονία, 5) Κύπρος, 6) Καζακστάν, 7) Αρμενία και 8) Γεωργία.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - 18η αγωνιστική ------------------------------------------ Στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του κυπριακού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες την ΕΝΑΔ με 87 - 81.

    Εξάλλου ο Κεραυνός νίκησε τον Αστέρα με 100 - 45.

    Πετόσφαιρα ανδρών - Αποτελέσματα -------------------------------- Ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του κυπριακού πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών, με νίκη της Σαλαμίνας επί της Ανόρθωσης με 3 - 1 σετ και ανάδειξή της στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του 2ου ομίλου.

    Στον ίδιο όμιλο, η Αναγέννηση Δερύνειας είχε νικήσει προχθές την Ομόνοια με 3 - 0 σετ, ενώ στον 1ο όμιλο ο Παφιακός είχε κερδίσει τον Διόνυσο με 3 - 1 σετ και η Ολυμπιάδα Νεαπόλεως έχασε από τον ΑΠΟΕΛ με 0 - 3 σετ.

    Την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο διατηρεί η ομάδα του Παφιακού, με δεύτερο τον Διόνυσο, στην τρίτη θέση τον ΑΠΟΕΛ και στην τέταρτη την Ολυμπιάδα.

    [09] (Κ) Τουρκία - Διοικητής στρατιάς του Αιγαίου - Κυπριακό

    [10] (Κ) Οικολόγοι - ΕΕ - Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

    Εκπρόσωποι τριάντα δύο πράσινων κομμάτων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, προχώρησαν χθες στη Ρώμη στην ίδρυση του ενιαίου Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

    [11] (Κ) Κυπριακό - Πρόεδροι Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων

    Οι Πρόεδροι των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων χαιρέτισαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και προοιώνισαν ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα επέτρεπε την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της νήσου.

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό

    Ο κυπριακός λαός στο σύνολο του, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια αντιμετωπίζει την προοπτική μιας λύσης στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι είναι φανερό ότι περνούμε τις κρισιμότερες φάσεις της πρόσφατης ιστορίας μας.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των θυσιασθέντων ναρκαλιευτών Ανδρέα Ηρακλέους και Σωκράτη Κωνσταντινίδη που τελέσθηκε στον Κάτω Πύργο, ο κ. Μαυρονικόλας επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί ύπαρξης δύο λαών από τους οποίους εκπηγάζει η κυριαρχία του κράτους, και ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα επικυρώσει τη σχετική συμφωνία μετά τα δημοψηφίσματα, αποτελούν ευθεία υπονόμευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενισχυμένος από τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, προσέρχεται στις συνομιλίες για να διαπραγματευθεί εν ονόματι του Κυπριακού Ελληνισμού, λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    7η επέτειος της εκλογής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ---------------------------------------------------- Με την συμμετοχή πλήθους πιστών γιορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η 7η επέτειος της εκλογής και αναρρήσεως στον Αλεξανδρινό Θρόνο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ΄.

    Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σάββα και τον Μακαριότατο πλαισίωσαν οι Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Ερμουπόλεως Νικόλαος, Καμερούν Δημήτριος, ο Επίσκοπος Νειλούπολεως Γεώργιος και σύσσωμος ο Αλεξανδρινός κλήρος.

    Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καμερούν Δημήτριος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη και αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που επιτελείται σε όλη την Αφρική, αυτά τα επτά χρόνια.

    Ακολούθως μίλησε ο Μακαριότατος ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τους Επισκόπους, τον Κλήρο του Αλεξανδρινού Θρόνου, τους ανά την Αφρική ιεραποστόλους, τις Πρεσβευτικές και Προξενικές αρχές, τις Ελληνικές και Αραβόρθόδοξες Κοινότητες, τους Αφρικανούς πιστούς και όλους όσοι με διαφόρους τρόπους στηρίζουν το Πατριαρχείο στο δύσκολο αγώνα του ανά την Αφρικανική ήπειρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το έργο του Πατριαρχείου.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής όπου δόθηκε δεξίωση και δέχθηκε ευχές.

    Στη μεγάλη αυτή γιορτή παρευρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής και οι επίτροποι της κοινότητας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβοορθοδόξων Gabriel Nakash, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου Χρήστος Καβαλής, Πρόεδροι και μέλη των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων Αλεξανδρείας και Καίρου, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας, οι πρόσκοποι και οι οδηγοί μαζί με τους εφόρους τους, πλήθος πιστών καθώς και μεγάλος αριθμός προσκυνητών από την Ελλάδα.

    Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης παρακολούθησε συναυλία έντεχνης μουσικής αφιερωμένης στον Άγγελο Βολονάκη που δόθηκε στην Προξενική κατοικία με πρωτοβουλία της Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Κωνσταντίνας Αθανασιάδου και την συνεργασία της Εμπορικής Τραπέζης Ελλάδος, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και της Ενώσεως Νεολαίας Αλεξανδρείας.

    Στη συναυλία συμμετείχαν καλλιτέχνες εξ Ελλάδος.

    7th Anniversary of the Election of Patriarch of Alexandria ---------------------------------------------------------- The 7th anniversary of the election and elevation to the Alexandrian Throne of Petros VII, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, was celebrated with the participation of crowds of faithful and with exceptional grandeur in Alexandria.

    On Saturday 21 February 2004, a Patriarchal Divine Liturgy was celebrated at the Cathedral of St Savvas and celebrating with His Beatitude were Archbishop Irenaios of Pilousion, Archbishop Nicholas of Ermoupolis, Archbishop Dimitrios of Cameroun, Bishop George of Niloupolis and the entire body of Alexandrian clergy.

    The sermon was preached by Dimitrios, Archbishop of Cameroun, who, among other things, praised the person of the Patriarch and referred to the enormous effort which has been carried out in all of Africa over the past seven years.

    Petros then spoke and thanked the Holy Synod, the Bishops, Clergy of the Alexandrian Throne, all the missionaries throughout Africa, the Ambassadorial and Consular Officials, the Hellenic and Arab Orthodox Communities, the African faithful, and all who in various ways support the Patriarchate in its difficult struggle over the entire African Continent, making special mention of the support of the Greek Government for the work of the Patriarchate.

    The Patriarch then went to the Great Hall of the Patriarchal Monastery where a reception was hosted and he received wishes.

    This great celebration was attended by the Consul General of Greece in Alexandria Constantina Athanasiadou, the President of the Hellenic Community of Alexandria Haralambos Katsimbris, community officials, the President of the Arab Orthodox Community Gabriel Nakash, the President of the Hellenic Community of Cairo Christos Kavalis, Chairmen and members of Hellenic Societies and Associations of Alexandria and Cairo, Diplomatic and Community dignitaries, the teachers and pupils of the Hellenic schools of Alexandria, the Boy Scouts and Girl Guides with their leaders, crowds of faithful, as well as a great number of pilgrims from Greece.

    On the evening of Friday 20 February 2004, the Patriarch attended a programme of artistic music dedicated to Angelos Volonakis, which was held at the Consular Residence, at the initiative of the Consul General of Greece in Alexandria Mrs Constantina Athanasiadou and with the co-operation of the Commercial (Mercantile) Bank of Greece, the Hellenic Community of Alexandria and the Youth Union of Alexandria.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 February 2004 - 18:49:13 UTC