Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [02] (Κ) Γερμανία - Φίσερ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπρος - Επιστροφή
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέστρεψε στην Κύπρο
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Διαβεβαίωση
  • [12] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαυρονικόλας - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (2)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (Πλήρες κείμενο)
  • [15] (Κ) ΝΕΟ - Κουτσού - Κυπριακό
  • [16] (Κ) ΚΚΕ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - Συμφωνία - Τουρκική Εθνοσυνέλευση

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Η ΕΘΑ κέρδισε χθες βράδυ στο στάδιο ''Ελευθερία'' το ΑΠΟΕΛ με 77 - 67 στο πλαίσιο της 17ης και προτελευταίας αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    [02] (Κ) Γερμανία - Φίσερ - Κυπριακό

    Η γερμανική κυβέρνηση, με δήλωση του Yπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, χαιρέτισε την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και την αποδοχή από όλες τις πλευρές της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, του οποίου εξαίρει ιδιαίτερα τη συμβολή.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Πέντε αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Η Αναγέννηση φιλοξενεί στη Δερύνεια την Πάφο, η Ανόρθωση στο στάδιο ''Παπαδόπουλος'' αντιμετωπίζει το Παραλίμνι, ο Απόλλωνας συγκρούεται στο Τσίρειο στάδιο με τον Διγενή, η Δόξα αντιμετωπίζει στο Μακάρειο την ΑΕΛ και ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο ΓΣΠ την ΑΕΚ.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3 το απόγευμα.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπρος - Επιστροφή

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό καθώς και η επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία την προσεχή Πέμπτη, είναι τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στην τελική ευθεία με στόχο τη λύση'' γράφει ότι από χθες το απόγευμα οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν εισέλθει ''σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή'', ο οποίος με καλή θέληση και γνώμονα το συμφέρον του τόπου θα τους οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού προβλήματος πριν από την 1η Μαΐου, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλη είδηση η «Α» αναφέρεται στο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι σήμερα και αύριο θα πέσει χιόνι σε ολόκληρη την ορεινή και ημιορεινή Κύπρο, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε χιονοπτώσεις στις πεδινές περιοχές.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Συμφώνησαν ... διαφωνώντας'' γράφει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία την ερχόμενη Πέμπτη, αφήνει όλους ικανοποιημένους με το αποτέλεσμα, και την ελληνική και τουρκική πλευρά, ενώ το κείμενο που ετοίμασε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών παρομοιάζεται από διπλωματική πηγή ως πυθιακός χρησμός, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν. Σε άλλο θέμα η «Μ» γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί «βρίσκονται για δεύτερη ημέρα συγκεντρωμένοι στο ύψος της Ξυλοφάγου» και αναμένουν την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη για να πραγματοποιήσουν δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, για τη συνεχιζόμενη πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με το μέλλον τους μετά την αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εντολή Λύσης πήρε ο Ανάν'' γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έδωσαν εντολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό που οδηγεί στη λύση, αφού Παπαδόπουλος και Ντενκτάς ουσιαστικά αποδέχτηκαν τους όρους του ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών εισάγοντας ο κάθε ένας μερικά καινούργια στοιχεία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην έκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπινών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλβαρο Ρόπλες, η οποία όπως γράφει «δεν περιποιεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει σοβαρά ελλείμματα στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οπως επισημαίνεται στην εφημερίδα στην έκθεση Ρόπλες σημειώνονται επικρίσεις για την κακοποίηση των πολιτών από την Αστυνομία, τη συμπεριφορά των αρχών έναντι των αλλοδαπών και τη φυλάκιση πολιτών για αστικά χρέη.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα'' γράφει ότι μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις τριών ημερών ΓΓ του ΟΗΕ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Τ/Κ ηγέτης κατάφεραν να βρουν κοινή φόρμουλα διαδικασίας για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 19 Φεβρουαρίου με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου. Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι τώρα αρχίζει μια δύσκολή διαπραγμάτευση υπό την έννοια ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ακόμη και χθες εμφανίστηκε υπέρμαχος των χωριστών κυριαρχιών με αδιάλλακτη πολιτική γλώσσα. Αλλού γράφει πως ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο χαιρέτισε τη δέσμευση των εμπλεκόμενων μερών στο Κυπριακό στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και συνεχάρη τα μέρη που κατέληξαν σε συμφωνία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Υπέγραψαν Σενάριο Λύσης'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πέτυχε την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα χρονοδιαγράμματα του και εξασφάλισε τη συναίνεση των μερών για επιδιαιτητικό ρόλο που θα διαδραματίσει σε περίπτωση αδιεξόδου, ενώ παράλληλα εξασφάλισε ότι στο τέλος της διαδρομής θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα. Σε άλλο θέμα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες πως θέλει να λύσει το ζήτημα των εκτάκτων υπαλλήλων πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών και διαβεβαίωσε τους εκτάκτους υπαλλήλους και την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ ότι θα υποβάλει συνολική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία θα περιγράφεται η εικόνα με όλα τα δεδομένα, τις δυσκολίες που αναφύονται, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το θέμα υπό τον τίτλο ''Χαραυγή Ελπίδας'' αναφέρει ότι η σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, και η επιμονή, της ε/κ πλευράς σε βασικές αρχές με στόχο μια λειτουργική βιώσιμη λύση, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο απέδωσαν καρπούς και η συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 19 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου του με την εμπλοκή και βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαρακτηρίζει ιστορική εξέλιξη τη δέσμευση των δύο πλευρών στην Κύπρο να επανέλθουν σε διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, και η οποία ταυτόχρονα δίνει μια πραγματική προοπτική για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Είναι συμφωνία'' αναφέρεται στην χθεσινή ιστορική συμφωνία στην Νέα Υόρκη και στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό την ερχόμενη Πέμπτη στην Λευκωσία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα παρατηρηθούν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' υπό τον τίτλο ''Πορεία χωρίς αναστροφή'' γράφει ότι με την συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι όλες οι πλευρές είναι αλληλένδετα δεμένες και ''καταδικασμένες'' μέχρι τέλους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αναστολή των απεργιακών μέτρων που είχαν εξαγγείλει για την ερχόμενη Δευτέρα οι πρατηριούχοι καυσίμων μετά από την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας όσον αφορά στην προμήθεια τους.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Νέα Υόρκη Απόφαση Συνομιλίες -----------

    Οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πρόκειται να ξεκινήσουν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία

    Η ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Δήλωση ΓΓ ΟΗΕ - Πλήρες κείμενο ----------------- Η δήλωση στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέρη, ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως την ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, έχει ως εξής:

    ''Οι συνομιλίες ξανάρχισαν στις 10 Φεβρουαρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο, στην παρουσία μου.

    Μετά από τρεις ημέρες συναντήσεων και διαβουλεύσεων, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τα μέρη είναι δεσμευμένα να διαπραγματευτούν με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου μου για να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό μέσω χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων πριν από την 1η Μαΐου 2004.

    Προς το σκοπό αυτό, τα μέρη θα αναζητήσουν να συμφωνήσουν στις αλλαγές και να ολοκληρώσουν το σχέδιο από όλες τις απόψεις μέχρι τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο των καλών μου υπηρεσιών, ώστε να παραγάγουν ένα τελικό κείμενο.

    Στην απουσία μιας τέτοιας συμφωνίας, θα συγκαλέσω μια συνάντηση των δύο πλευρών με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας για να συνεργαστούν σε μιαν επικεντρωμένη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

    Ως ύστατη επιλογή, στην περίπτωση ενός συνεχιζόμενου και επίμονου αδιεξόδου, τα μέρη με έχουν καλέσει να χρησιμοποιήσω τη διακριτική μου ευχέρεια να οριστικοποιήσω το κείμενο που θα τεθεί σε δημοψηφίσματα στη βάση του σχεδίου μου.

    Επιπρόσθετα, τα μέρη έχουν συμφωνήσει σε άλλες εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσκλησή μου ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2004. Επίσης, έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μιαν τεχνική επιτροπή για τις οικονομικές πτυχές της εφαρμογής, της οποίας θα προεδρεύουν τα Ηνωμένων Εθνη.

    Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε αυτή τη διαδικασία και στην πλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν.

    Χαιρετίζω αυτές τις δεσμεύσεις, καθώς και τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ να περιλάβει τη λύση και να προσφέρει την τεχνική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Προσδοκώ να αντλήσω αυτή τη βοήθεια, καθώς και αυτήν άλλων, στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στην Κύπρο, την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, με απευθείας συναντήσεις με τα δύο μέρη στην παρουσία του Ειδικού μου Συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο. Οι τεχνικές επιτροπές για τους νόμους και τις συνθήκες θα επαναρχίσουν την ίδια ημέρα.

    Εξαίρω το εποικοδομητικό πνεύμα και την πολιτική βούληση που επέδειξαν τα δύο μέρη, καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία, για επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

    Ολοι οι ενδιαφερόμενοι είναι τώρα αντιμέτωποι με ιστορικές ευθύνες να επιφέρουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Κύπρο.

    Τους εύχομαι κάθε καλό και προσδοκώ να εργαστώ στενά μαζί τους.''

    Νέα Υόρκη - Συμφωνία για έναρξη συνομιλιών - Παπαδόπουλος --------------- Ικανοποίηση για τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ύστερα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το μέγαρο του ΟΗΕ, ύστερα από την τέταρτη κοινή συνάντηση σε τέσσερις ημέρες με τον ΓΓ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ''αυτή τη φορά, οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο να τεθεί σε δημοψήφισμα''.

    ''Εχουμε πετύχει αυτό που ζητούμε τους τελευταίους εννέα μήνες, δηλαδή επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε:

    ''Αυτή τη φορά, οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, με τη βοήθεια της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και της ΕΕ, ελπίζω να μας οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα για να αποφασίσουμε να θέσουμε σε δημοψήφισμα τη λύση που θα προκύψει'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση, εάν έθεσε τα ζητήματα που η ε/κ πλευρά θέλει να αλλάξουν στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό είναι μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί''.

    Ερωτηθείς εάν το Κυπριακό οδηγείται προς την επίλυσή του, επεσήμανε πως ''υπήρξαν τόσες κάλπικες ελπίδες στο παρελθόν που δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε πρόβλεψη''. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση.

    Σε ερώτηση ποια ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Την άσκηση της διακριτικής εξουσίας του Γενικού Γραμματέα ως προς το τελικό αποτέλεσμα των θεμάτων, αλλά πάνω από όλα την εμπλοκή της ΕΕ στις συνομιλίες''.

    ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου ------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει το σχέδιό του αν επέλθει αδιέξοδο στις συνομιλίες που προγραμματίζονται να επαναρχίσουν στη Λευκωσία στις 19 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την αρχική δήλωσή του, ο κ. Ανάν είπε αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη ώστε ό,τι γίνεται να είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες.

    Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εργάζεται εδώ και καιρό με την ΕΕ μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης των τεχνικών και άλλων πτυχών και ότι η ανάμιξη της ΕΕ είναι καλοδεχούμενη από τα μέρη.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την επίτευξη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει προσδοκία από το λαό της Κύπρου και δεν πρέπει να απογοητευθεί ο λαός και να χαθεί η ευκαιρία οι ηγέτες να γράψουν ιστορία.

    Κληθείς να ερμηνεύσει το ρόλο της ΕΕ, ο κ. Ανάν είπε «προχωρώντας, έχουμε πολλή εργασία να επιτελέσουμε πάνω σε νόμους και θεσμούς, τις οικονομικές πτυχές όπου η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί μαζί μας για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα οποία κάνουμε είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες».

    Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε να εργαστούμε μαζί τους και ήδη εργαζόμαστε μαζί με την ΕΕ, αν και δεν είχε δικό της δωμάτιο όταν διαπραγματευόμαστε τις τεχνικές και άλλες πτυχές, ήταν πλήρως αναμεμιγμένη και τα μέρη το χαιρέτισαν».

    Σε ερώτηση τι είναι αυτό που δεν μπορεί ο ΓΓ να πετύχει και καλεί την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και αν νομίζει ότι δεν είναι αρκετά ικανός για να αντιμετωπίσει, ο κ. Ανάν απάντησε: «Οχι, νομίζω θα πρέπει να πάρουμε το θέμα σε κομμάτια τα οποία μπορούμε να χειριστούμε. Πρώτο, θα πρέπει να έχεις τα μέρη για να επιτύχεις συμφωνία. Πχ, η πολιτική διαδικασία και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ των δύο μερών, τους Ε/Κ και Τ/Κ και τον εκπρόσωπό μου. Και όταν βρεθείς σε αδιέξοδο, για να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο, θα φέρω μέσα την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν μαζί μου για μια εντατική περίοδο για να σπάσει το αδιέξοδο. Ας πούμε, για μιαν εντατική περίοδο, μιας εβδομάδας. Και αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, έχω το δικαίωμα να ολοκληρώσω το σχέδιο, να προχωρήσουμε σε δημοψηφίσματα. Ετσι η ΕΕ δεν είναι αναμεμιγμένη σε αυτήν την κρίσιμη διαπραγματευτική περίοδο. Ο ρόλος της θα έρθει όταν υπάρχουν τεχνικές πτυχές οι οποίες θα πρέπει να προσεγγιστούν. Θα ενταχθούν (η Κύπρος) στην ΕΕ. Το σχέδιο και η εφαρμογή του θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η ΕΕ αναφέρει ότι μπορεί να ενσωματώσει τους όρους του σχεδίου. Ας μην ξεχνούμε ότι ήδη το τραίνο προχωρούσε. Οι Ε/Κ θα πρέπει ενταχθούν στην ΕΕ την 1 Μαΐου. Ευελπιστώ ότι μια ενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, και η ΕΕ θα πρέπει να ενσωματώσει και να προσαρμόσει τις διαδικασίες τις, τους όρους για ένταξη, ώστε να είναι σε θέση να ενσωματώσει τη συμφωνία που πιθανό να φθάσουμε μαζί με τα μέρη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δούμε με αυτό το πνεύμα την αναφορά (για την ΕΕ)», είπε ο κ. Ανάν.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τις σκέψεις του και τις ενέργειές του όταν έφευγε από την έδρα του ΟΗΕ προχθές βράδυ ενώ όλοι πίστευαν ότι υπήρχε αδιέξοδο και οι συνομιλίες θα κατέρρεαν, ο ΓΓ είπε:

    Χαίρομαι που βρισκόμαστε στο σημείο αυτό, και ευελπιστώ ότι τα μέρη θα επιστρέψουν σπίτι ικανοποιημένα και ευχαριστημένα και ευελπιστώ ότι ο λαός της Κύπρου θα ενθαρρύνει τους ηγέτες του να κρατήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες και σοφία που επέδειξαν, και τους επόμενους τρεις μήνες ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε με ένα συστηματικό τρόπο και καλό πνεύμα για να πετύχουμε την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι χθες όταν έφυγε στις 8μμ υπήρχε ένα κείμενο το οποίο τα μέρη μελετούσαν και βρίσκονταν στον 33ο όροφο. Οι τέσσερις αντιπροσωπείες είχαν από ένα δωμάτιο, και ο Αλβαρο (ντε Σότο) πήγαινε από το ένα στο άλλο για να δει αν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην πρόταση που τους υπέβαλα και εργάστηκαν μέχρι αργά, νομίζω ότι μερικοί είχαν μόνο δύο ώρες ύπνο αλλά είναι πολύ νεότεροι από μένα και έτσι έχουν αντοχή. Ωστόσο στο τέλος είχαμε συμφωνία και συναντηθήκαμε στις 10.30 το πρωί και όλοι υπέγραψαν. Ετσι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και σίγουρα όλα τα ενδιαφερόμενα από όλον τον κόσμο τους ενθάρρυναν να μην χάσουν αυτήν την ευκαιρία. Είχαμε πολλή υποστήριξη από όλον τον κόσμο και έτσι υπάρχει καλή θέληση για το λαό της Κύπρου, και πολλή προσδοκία ότι μια ενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να απογοητεύσουμε το λαό, να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους ηγέτες σας να γράψουν ιστορία», συμπλήρωσε.

    Πριν από την ανάγνωση της δήλωσής του, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι καλή για την Κύπρο.

    «Δεν έχουμε επιλύσει ακόμη το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι μετά από 40 χρόνια, η επίτευξη λύσης είναι κοντά, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές θα έχουν την αναγκαία πολιτική βούληση», είπε.

    "Πριν αναγνώσω την δήλωσή μου, θα ήθελα πρώτα να συγχάρω τους δύο ηγέτες, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Ντενκτάς, για το κουράγιο και την πολιτική βούληση που επέδειξαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, η οποία μου επέτρεψε να πάρω την απόφαση να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον πολύ εποικοδομητικό ρόλο τους.

    Χρειάζεται ακόμη πολλή σκληρή εργασία και υπάρχουν ακόμη σκληρά ερωτήματα ενώπιόν μας. Αλλά αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιδείξουν το ίδιο κουράγιο και καλή θέληση τους επόμενους τρεις μήνες, όπως τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία πριν την 1η Μαΐου η Κύπρος να επανενωθεί», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη Τύπου ------------------ Την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι πολύ μακρυά, διατύπωσε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσθέτοντας πως εάν η δέσμευση που έχουν επιδείξει τα μέρη στην Κύπρο καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία μετουσιωθεί στην αναγκαία αποφασιστικότητα το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε διάσκεψη Τύπου, μετά την ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. ντε Σότο είπε πως τώρα είναι ακόμα πιο πεπεισμένος παρά στο παρελθόν ότι οι ηγέτες έχουν αίσθηση της ανάγκης για επίλυση του Κυπριακού γιατί δεν πρέπει να διαιωνίζεται.

    Ο κ. ντε Σότο ανακοίνωσε ότι επιστρέφοντας στην Κύπρο θα σταματήσει στις Βρυξέλλες για επαφές ενώ αναφορικά για την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως αυτός ο ρόλος του Κόφι Ανάν αποτελεί πράγματι την τελευταία επιλογή, αφού τα ΗΕ ελπίζουν πως τα μέρη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στα αρχικά στάδια.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - Ερωτήσεις ---------------------------- Η όλη πορεία του κυπριακού θα εξαρτηθεί από τις μακρές διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στην Κύπρο μέσα σε πιεστικά χρονικά όρια και από την επίδειξη είτε αλλαγής θέσεων του παρελθόντος, είτε καλής θέλησης που έλειπε, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ειδικός Σύμβουλός του στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για το ρόλο της ΕΕ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ότι εμείς θέλαμε την ανάμειξη της ΕΕ".

    "Πολλά από τα θέματα που θέλαμε στις προτάσεις μας να συζητηθούν σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργικότητα του κράτους και τη δυνατότητα του κράτους στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου από τη μια και την ενεργό συμμετοχή μας στα διαδραματιζόμενα στην ΕΕ από την άλλη", είπε.

    Κατά συνέπεια η Ε.Ε. είναι η αρμόδια να μας δίδει συμβουλές πως μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι με την επικοινωνία που είχε με την Ε.Ε. η συμμετοχή της θα ενισχυθεί περισσότερο και η παρεμβολή της θα είναι "πολύμορφη σε όλα τα επίπεδα όποτε κρίνουμε ότι έχουμε ανάγκη δια την προώθηση της επίλυσης των θεμάτων που θα γίνονται περιοδικά»

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτε. «Η όλη πορεία θα εξαρτηθεί από τις μακρές διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στην Κύπρο μέσα σε πιεστικά χρονικά όρια και από την επίδειξη είτε αλλαγής θέσεων του παρελθόντος, είτε καλής θέλησης που έλειπε".

    Από δικής μας πλευράς, τόνισε θα επιδείξουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο πολιτικής βούλησης και καλής θέλησης, τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    «Έχουμε κατανόηση αν επιθυμούμε λύση του κυπριακού, αυτή η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί έξω από τα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ούτε σε άλλη βάση διαπραγματεύσεων από το σχέδιο Ανάν», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς, είπε ότι τα θέματα που θα εγείρει ο Τ/Κ ηγέτης θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Για μας παραμένει η βάση ότι θέματα εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να συζητηθούν και θα δούμε ποια άλλα θέματα θέλει να εγείρει ο κ. Ντενκτάς», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ωστόσο ότι «αυτό που είπε ο κ. Ντενκτάς ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να βασιστούν πάνω σε συνολική λύση είναι και δική μας αντίρρηση», είπε, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η ε/κ πλευρά, όσο κι ο ΓΓ είχαν διαφωνήσει με τη πρόταση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια συμφωνία αρχών σε συντομότερη μορφή.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτικοί αρχηγοί - Δηλώσεις ------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μαζί με τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν, Δημήτρη Χριστόφια, Νίκο Αναστασιάδη και Γιαννάκη Ομήρου, έστειλαν από τη Νέα Υόρκη μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας προς τον κυπριακό λαό.

    «Η δική μας πλευρά επέδειξε πλήρη ομοψυχία», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμησή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνόδεψαν, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε «στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για τη συνεχή στήριξη και την παρουσία του σόλες τις συναντήσεις. Η πολύ σημαντική του συμβολή πρέπει να αναγνωριστεί από όλους εκ βάθους καρδίας. Πλήρης ήταν η σύμπνοια και ουδεμία σκιά διαφωνίας υπήρξε», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε στενότατη τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την ελληνική κυβέρνηση καθώς και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και τόνισε ότι οι θέσεις ήταν ταυτόσημες. Ευχαριστίες επίσης εξέφρασε και στον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

    Ο πρώην πρόεδρος Κληρίδης, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι «έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη με πολλή δεξιοτεχνία, πολλή επιμονή αλλά και την αναγκαία διαλλακτικότητα εκεί που έπρεπε να είναι διαλλακτικός».

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι θεωρεί το αποτέλεσμα πολύ ευεργετικό για την Κύπρο και κάλεσε όλους να δώσουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τη συμπαράστασή τους «γιατί αρχίζουν δύσκολες συνομιλίες».

    Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να οδηγήσουμε το κυπριακό σκάφος στο λιμάνι της λύσης».

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, αλλά ομοψυχίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε ότι το γεγονός ότι «όλοι εμείς καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και το διεθνή χώρο. Είναι ένα μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και συλλογικότητας το οποίο εκφράστηκε όλες τις τρεις ημέρες της σκληρής δοκιμασίας».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «το φοβερό έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας ισοδυναμούσε με πιέσεις» ενώ για τον πρόεδρο Παπαδόπουλο είπε ότι «έδωσε μιά φοβερά δύσκολη μάχη που θυμίζει μάχες του πρόσφατου παρελθόντος», αλλά αποτελεί και υπόμνηση για τις μάχες που μας περιμένουν στο μέλλον. Και κατέληξε με την ευχή το κλίμα ομοψυχίας να συνεχιστεί στην πορεία των μηνών που έρχονται.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης αφού επισήμανε ότι έχουμε περάσει κρίσιμες ώρες και τώρα μας αναμένουν κρισιμότερες ημέρες, είπε ότι οι σκληρές και δημιουργικές μάχες που έδωσε η πλευρά μας είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεώσουν τον Ντενκτάς, «αυτό το οποίο θεωρούσε νεκρό να το θεωρεί ως αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αυτό, δηλαδή το σχέδιο Ανάν το οποίο με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούσε την τελευταία διετία την βάση για διαπραγμάτευση του προβλήματος».

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το μήνυμα που στέλνει είναι ότι «απαιτείται αίσθημα εθνικής ευθύνης. Ούτε οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχουν θέσει, ούτε οπωσδήποτε οι οποιεσδήποτε μικρόψυχες συμπεριφορές. Απαιτείται όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων αν είναι να δούμε επανενωμένη την πατρίδα μας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, με τους κατοίκους, είτε Τ/Κ είτε Ε/Κ να συνεργάζονται αρμονικά για την προκοπή του συνόλου».

    Ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μίλησε επίσης για μια δύσκολη εβδομάδα που πέρασε.

    «Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που είχαμε και συνεχίζουμε να διατηρούμε ως προς το ρόλο που διεκδικήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ για την ολοκλήρωση του σχεδίου λύσης, πρέπει να πω ότι με αίσθημα εθνικής ευθύνης στηρίξαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαχείριση των εξελίξεων όπως είχαν διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες».

    Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι στο τελικό κείμενο διατυπώνεται με σαφήνεια ότι η προσπάθεια επιδίωξης λύσης θα στηρίζεται στη βάση του σχεδίου Ανάν. Και δεύτερον, ότι ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν θα είναι αυτός που διεκδικήθηκε από τον κ. Ντενκτάς, θα είναι ένας ρόλος υποβοηθητικός, κι όχι στα πλαίσια μιας τετραμερούς διάσκεψης που επιδιώχθηκε.

    Τέλος, σημείωσε την αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε. στη διαδικασία των συνομιλιών.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα της εθνικής ομοψυχίας, της συλλογικής προσπάθειας για να ανοίξουμε το δρόμο για τη λύση.

    Καταλήγοντας τόνισε με έμφαση στέλνοντας όπως είπε μήνυμα προς όλους ότι τίποτα δεν μας εμποδίσει να ασκήσουμε το αναπαλλοτρίωτο αναφαίρετο δικαίωμα να μην αποδεχθούμε μια κακή λύση του κυπριακού προβλήματος κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπρος - Επιστροφή ------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο στις 11 το πρωί με απευθείας πτήση από την Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις συνομιλίες για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας με αεροσκάφος που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής καθώς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα επιστρέψουν στην Κύπρο με άλλη πτήση αργότερα.

    Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές - ΕΕ ------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι για να μην αντίκεινται οι αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο Ανάν στους θεσμούς της ΕΕ θα πρέπει η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο ''Ανατολή'', σε δηλώσεις, ύστερα από την κοινή συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι''όλα θα γίνουν με την προϋπόθεση της συμπερίληψης αυτών των αλλαγών στο Σύνταγμα της ΕΕ, διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα'', προσθέτοντας ότι αυτό είναι ''ένα ζωτικό θέμα''.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που θα διασφαλίζουν ''την ύπαρξη και τα δικαιώματα'' των Τ/Κ. Αναφερόμενος στις αλλαγές, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι μερικές από αυτές ίσως να μην μπορούν να εφαρμοστούν διότι θα αντίκεινται στους θεσμούς της ΕΕ.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι για να μη συμβεί αυτό η συμφωνία που θα επιτευχθεί ''θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη Συνθήκη Προσχώρησης''. ''Είναι ένα πολύ σημαντικό και ζωτικό θέμα και έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό'', πρόσθεσε.

    Σημίτης- Κυπριακό --------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει τη χθεσινή συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν «ουσιαστική αποφασιστική καμπή για την οριστική επίλυση του Κυπριακού».

    Ο κ. Σημίτης προσθέτει πως «δημιουργεί τις προϋπόθεσης μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης σε ένα πλαίσιο το οποίο αποκλείει κωλυσιεργίες».

    Αναφερόμενος στην τ/κ πλευρά ο κ. Σημίτης ελπίζει "πως θα διαπραγματευθεί αυτή τη φορά με καλή πιστή".

    «Προσβλέπω ιδιαίτερα στη δηλωθείσα θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλει στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας», προσθέτει ο κ. Σημίτης.

    Τέλος συγχαίρει τους εκπροσώπους της ε/κ και ελληνικής πλευράς, κυρίως τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «ο οποίος χειρίστηκε το θέμα με θάρρος και αποτελεσματικότητα».

    Γιαννίτσης - Συμφωνία - Δηλώσεις --------------------------- Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη με την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία στις 19 Φεβρουαρίου, δικαιώνουν τη σκληρή και σωστή διαπραγματευτική γραμμή που είχαμε με την κυπριακή ηγεσία και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, δήλωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιαννίτσης είπε πως ''είμαστε αισιόδοξοι και υπερήφανοι για μια τελική λύση στο Κυπριακό'', ενώ χαρακτήρισε την απόφαση στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ ιστορική ευκαιρία.

    Είπε ότι η απόφαση που δόθηκε στον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν από Αθήνα και Λευκωσία ήταν ομόφωνα θετική και πρόσθεσε ότι για αυτή ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων.

    Ο κ. Γιαννίτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημόσια στήριξη που παρείχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.

    Παπανδρέου - Γιαννίτσης - Αναβολή παράδοσης ΥΠΕΞ ---------------- Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα η τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

    Καραμανλής - Κυπριακό - Δήλωση -------------------- Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η συμβιβαστική ρύθμιση που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να εξευρεθεί λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες

    Δύο νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ άλλες δύο έχουν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο εντός του 2003 και θα τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη της ΕΕ εντός 18 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης τους.

    Οι Οδηγίες αφορούν στον τομέα των Επενδυτικών Υπηρεσιών (Investment Services), της Κατάχρησης της αγοράς (Market Abuse), του Ενημερωτικού Δελτίου (Prospectus) και της Διαφάνειας συναλλαγών (Transparency) (ο τρόπος που ανακοινώνουν οι ΕΠΕΥ).

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέστρεψε στην Κύπρο

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Οπλο μας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη για το Κυπριακό «είναι η πίστη μας στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας, η επιχειρηματολογία μας για την ορθότητα των αλλαγών που επιδιώκουμε στο Σχέδιο Ανάν, και η ενότητα», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί εάν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις».

    Σημείωσε ότι κατά κύριο λόγο «θα εξαρτάται κατά πόσο η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, ή κατά πόσο επιμένει στην παλιά της θέση για διαχωρισμό.

    Από τις συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, είπε, αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές», σημείωσε.

    Τόνισε προς τον κυπριακό λαό ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος», και διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα εργαστεί εντατικά μέρα και νύκτα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι επιθυμούμε λύση λειτουργικό και βιώσιμη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν.

    Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ είπε ότι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και έχει διαβεβαιώσεις από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν όσο και από τον ΓΓ ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι συνεχής, πολύμορφος σε όλα τα επίπεδα και στάδια των διαπραγματεύσεων.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Διαβεβαίωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι μέλημά του είναι να επιτύχει τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν και η επίτευξη μίας λύσης που να εξυπηρετεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Διακήρυξε ότι δεν θα επιτρέψει η διαδικασία των συνομιλιών να καταλήξει σε λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία για χάρη της διαδικασίας και ότι μόνο μέλημά του είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού "που δεν θα το θυσιάσουμε σε άλλες σκοπιμότητες ή κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις".

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του σήμερα από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει δεχθεί να επαναρχίσει την πρωτοβουλία του και οι συνομιλίες αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου.

    "Στη Νέα Υόρκη, μπροστά στα βλέμματα όλου του κόσμου, κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό ότι επιθυμούμε διακαώς, την επανέναρξη ενός διαλόγου με βάση το σχέδιο Ανάν, ήταν αληθινά και ότι ήμασταν ειλικρινείς", είπε κ. Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ότι αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί αν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι.

    Αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις. "Κατά κύριο λόγο, εξαρτάται κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, ή κατά πόσον επιμένει στην πάγια της θέση για διαχωρισμό".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές και "θέλω να τονίσω εδώ προς τον κυπριακό λαό ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς, θα είναι δύσκολος".

    Από τη δική μας πλευρά, συνέχισε, επιβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε μέρα και νύκτα πολύ εντατικά στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες ώστε να πετύχουμε τις βελτιώσεις που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν και να μπορέσει να καταλήξει αυτός ο γύρος των συνομιλιών σε ένα αποτέλεσμα για το οποίο τελικά θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός.

    Η δική μας δύναμη, τόνισε, είναι η θαυμαστή ενότητα και ομοψυχία που επιδείχθηκε από την πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερα από τους ηγέτες που με είχαν συνοδεύσει στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Κύπρο.

    "Οπλο μας είναι η πίστη μας στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας, η επιχειρηματολογία μας για την ορθότητα των αλλαγών που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν και η ενότητα. Οταν οι ξένοι βλέπουν την αρραγή ενότητα που επιδείχθηκε στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ένας λαός ενωμένος, αποφασισμένος επιδιώκει την καλύτερη υποφερτή λύση κάτω από τις περιστάσεις" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Μια λύση", σημείωσε, "που μπορεί να μην είναι όσο δίκαιη έπρεπε ή σίγουρα όσον τη θέλουμε αλλά να είναι μια λύση η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν".

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι με τη λειτουργία υποεπιτροπών για να καλυφθεί η ογκώδης εργασία που έχει να γίνει στη νομοθεσία αλλά και εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα ή του αντιπροσώπου του, του κ. ντε Σότο, για να διαφανεί αν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των διαφορών.

    "Πιστεύω ότι με τις προσπάθειες που είχαμε καταβάλει και τη συναντίληψη όλων των ξένων παραγόντων και του Γενικού Γραμματέα έχουμε κατορθώσει να περιορίσουμε το διαιτητικό ρόλο που διεκδικούσε ο Γενικός Γραμματέας, ώστε θέματα που είναι έξω από τα πλαίσια του σχεδίου του κ. Ανάν να μην είναι δυνατόν να συζητηθούν".

    Είμαι βέβαιος, τόνισε, ότι γνωρίζετε ότι μερικές από τις διεκδικήσεις του κ. Ντενκτάς είναι εντελώς έξω από αυτά τα σχέδια και ασφαλώς καμμία πρόθεση δεν έχουμε να τις αποδεχθούμε.

    "Θέλω για ακόμη μια φορά, να ευχαριστήσω τους πολιτικούς αρχηγούς που με είχαν συνοδεύσει, τον κ. Χριστόφια, τον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Ομήρου, με ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία και τη βοήθεια που μου είχε δώσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης.

    Ευχαριστώ επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τα μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας του Προεδρικού, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τον Πρεσβευτή στη Νέα Υόρκη για τις πραγματικά πολύτιμες και ενισχυτικές υπηρεσίες και συμπαράσταση που μου είχαν δώσει στις πολύωρες συζητήσεις τόσο μεταξύ της δικής μας αντιπροσωπείας αλλά και μαζί με το Γενικό Γραμματέα και τους συμβούλους του", είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    "Η σημαντική κατά τη γνώμη μου αλλαγή στην προηγούμενη κατάσταση είναι ότι σαν αυτές τις συνομιλίες που θα είναι διευρυμένες θα έχουμε ενίσχυση από την Ελλάδα και την Τουρκία και από την ΕΕ", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι αυτός έχει αναβαθμιστεί σημαντικά "και έχω διαβεβαιώσεις τόσο από τον κ. Φερχόιγκεν όσον και από το Γενικό Γραμματέα ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι συνεχής, πολύμορφος και σε όλα τα επίπεδα, στάδια των διαπραγματεύσεων".

    Ανακοίνωσε ότι την προηγουμένη της έναρξης των συνομιλιών θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν "για να δώσει, όπως μου είπε, το μήνυμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και της ανάμειξης της ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι σε όλη αυτήν τη διαδικασία βρισκόταν πάντα σε επαφή με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    "Θέλω δημόσια να εκφράσω πραγματικά ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες στον κ. Σημίτη για τις σοφές συμβουλές του, τη θέρμη και τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που έδωσε στις προσπάθειές μας και πιστεύω ότι όλος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας μας συμπαρίσταται σε αυτήν την προσπάθεια".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό "ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε στα στενά πλαίσια της διαδικασίας ούτε η διαδικασία να καταλήξει σε λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία για χάρη της διαδικασίας.

    [12] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαυρονικόλας - Κυπριακό

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα προσφέρει ''πλήρη στήριξη'' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να χειριστεί με το Εθνικό Συμβούλιο ''την κρίσιμη και καθοριστική φάση στην οποία εισέρχεται το κυπριακό πρόβλημα'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος και Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος κάλεσε ''όλους σε επαγρύπνηση και εθνική ενότητα''.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε ως προς τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ τώρα είναι μια ώρα ευθύνης για όλους''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (2)

    Εμείς επιδιώκουμε καλή λύση και αν αυτό θα πραγματοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις και από τη στάση που θα τηρήσει η άλλη πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η δική μας καλή θέληση και πολιτική βούληση θα είναι δεδομένη.

    ''Η άλλη πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί στο ίδιο επίπεδο και γι' αυτό δεν είμαι βέβαιος ακόμη'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η λύση να μην είναι καλή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''αν η λύση δεν είναι καλή θα αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία πώς θα αντιμετωπιστεί στο τέλος της συμπλήρωσης της τελικής φάσης των διαδικασιών και όλοι συνυπεύθυνοι, θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του''.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση κακής λύσης, θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο αν θα δοθεί στα δημοψηφίσματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως δεν είναι σωστό να αποκαλύψουμε τώρα τι θα γίνει στο υποθετικό ενδεχόμενο που η λύση δεν θα ικανοποιεί.

    Εκείνο που λέω, σημείωσε, είναι ότι εμείς επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει ένα λειτουργικό και σωστό πολίτευμα που να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη και να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Σε ερώτηση αν με βάση τις διευρυμένες συνομιλίες δημιουργούνται καλύτερες πιθανότητες πραγματικής δέσμευσης της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Δεν μπορεί να συνεχίζεται το παιγνίδι 'η καλή Αγκυρα και ο κακός κ. Ντενκτάς'. Θα είναι εκεί παρόντες να αποδείξουν αν η τελευταία εκστρατεία καλών σχέσεων που είχαν εξαπολύσει σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνεται στους πραγματικούς σκοπούς και επιδιώξεις και της Τουρκίας για να μην είναι έξω από τις ευθύνες γι' αυτό το θέμα''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το επίπεδο εκπροσώπησης Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ δεν έχει καθοριστεί ακόμη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο χώρος των συνομιλιών θα είναι στην Κύπρο.

    Σε άλλη ερώτηση αν ισχύουν τα στοιχεία της επιστολής Ανάν πριν από τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης σε σχέση με τη δέσμευση των μερών Ελλάδας και Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας με τη συμπλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.

    ''Αυτό είναι ένα κεντρικό σημείο. Οχι μόνο ισχύουν αλλά έχουμε εξασφαλίσει ότι η επικύρωση της συμφωνίας για τα θέματα ασφαλείας θα προηγηθεί της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων με επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση''.

    Πρόσθεσε πως προηγουμένως αυτό ήταν αβέβαιο για ένα θέμα τόσο θεμελιώδες για τη δική μας πλευρά.

    Υπενθύμισε ότι τυπικά οι διαπραγματεύσεις στη Χάγη κατέρρευσαν όταν η δική μας πλευρά επέμενε ότι προτού υπογραφεί η δέσμευση έπρεπε να προϋπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πράγμα που αρνήθηκε να πράξει η τουρκική πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είχε τονίσει ότι χωρίς την επικύρωση αυτής της συμφωνίας δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

    ''Αυτή τη φορά'', συνέχισε, ''έχει γίνει πιο σαφές και κατηγορηματικά. Το διεκδίκησε ο Γενικός Γραμματέας όπως κι εμείς βεβαίως''.

    Κληθείς να σχολιάσει αν η διαδικασία είναι χωρίς επιστροφή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Γιατί να είναι χωρίς επιστροφή. Είναι διαδικασία διαπραγματεύσεων με χρονοδιαγράμματα, η οποία επιδιώκει να καταλήξει σε λύση. Αν δεν καταλήξουν δεν μπορεί να έχει λύση χωρίς να υπάρξει συμφωνία''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντώντας πότε θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι πρόθεσή του είναι να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν.

    Οσον αφορά τα σημεία που θέλουμε βελτιώσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως παραδόθηκαν στο Γενικό Γραμματέα την ώρα των διαπραγματεύσεων μετά που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρέδωσε τα δικά του.

    ''Βεβαίως αυτό το έγγραφο πλέον πρέπει να είναι κτήμα και της πολιτικής ηγεσίας. Δεν ξέρω αν εξυπηρετεί κανένα πολύ ωφέλιμο σκοπό να αρχίσει δημόσια συζήτηση και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ μας είτε διαπραγματεύσεις ενδοτικές είτε διαπραγματεύσεις υψηλότερων διεκδικήσεων από αυτά που διεκδικούμε'', σημείωσε.

    ''Κανένας δεν θα ανεχόταν να υποβάλουμε τη σωρεία των θεμάτων που θα θέλαμε να ήταν καλύτερα στο σχέδιο Ανάν και πιστεύω έντονη θα ήταν η επίκρισή μας που θα ισοδυναμούσε με απόρριψη από πλευράς μας του σχεδίου Ανάν, πράγμα που δεν είναι έτσι αν ήταν πολυάριθμες οι αλλαγές'', είπε.

    Εχουμε επιλέξει μετά από πολύ σοβαρή μελέτη και γνώμες εμπειρογνωμόνων, πρόσθεσε, θέματα τα οποία θεωρούμε ουσιώδη και αυτά τα θέματα καλύπτουν τις πτυχές που εμείς έχουμε κρίνει και ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται εντός των παραμέτρων του σχεδίου του και όχι εκτός του σχεδίου του.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (Πλήρες κείμενο)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη:

    Οπως έχει ανακοινωθεί, ο Γενικός Γραμματέας έχει δεχθεί να επαναρχίσει την πρωτοβουλία του και οι συνομιλίες αρχίζουν στις 19 Φεβρουαρίου, την προσεχή Πέμπτη.

    Στη Νέα Υόρκη, μπροστά στα βλέμματα όλου του κόσμου, κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό ότι επιθυμούμε διακαώς την επανέναρξη ενός διαλόγου με βάση το σχέδιο Ανάν ήταν αληθινά και ότι ήμασταν ειλικρινείς.

    Βέβαια αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί αν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι.

    Αυτό θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις.

    Κατά κύριο λόγο εξαρτάται κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ ή κατά πόσον επιμένει στην πάγια της θέση για διαχωρισμό.

    Από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές και θέλω να τονίσω εδώ προς τον κυπριακό λαό ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς, θα είναι δύσκολος.

    Από τη δική μας πλευρά επιβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε μέρα και νύκτα πολύ εντατικά στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες ώστε να πετύχουμε τις βελτιώσεις που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν και να μπορέσει να καταλήξει αυτός ο γύρος των συνομιλιών σε ένα αποτέλεσμα για το οποίο τελικά θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός.

    Η δική μας δύναμη είναι η θαυμαστή ενότητα και ομοψυχία που επιδείχθηκε από την πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερα από τους ηγέτες που με είχαν συνοδεύσει στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Κύπρο.

    Οπλο μας είναι η πίστη μας στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας, η επιχειρηματολογία μας για την ορθότητα των αλλαγών που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν και η ενότητα.

    Οταν οι ξένοι βλέπουν την αρραγή ενότητα που επιδείχθηκε στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ένας λαός ενωμένος, αποφασισμένος επιδιώκει την καλύτερη υποφερτή λύση κάτω από τις περιστάσεις.

    Μια λύση που μπορεί να μην είναι όσο δίκαιη έπρεπε ή σίγουρα όσον την θέλουμε αλλά να είναι μια λύση η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

    Η διαδικασία θα είναι με τη λειτουργία υποεπιτροπών για να καλυφθεί η ογκώδης εργασία που έχει να γίνει στη νομοθεσία αλλά και εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα ή του αντιπροσώπου του, του κ. ντε Σότο, για να διαφανεί αν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των διαφορών.

    Πιστεύω ότι με τις προσπάθειες που είχαμε καταβάλει και τη συναντίληψη όλων των ξένων παραγόντων και του Γενικού Γραμματέα έχουμε κατορθώσει να περιορίσουμε το διαιτητικό ρόλο που διεκδικούσε ο Γενικός Γραμματέας ώστε θέματα που είναι έξω από τα πλαίσια του σχεδίου του κ. Ανάν να μην είναι δυνατόν να συζητηθούν.

    Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι μερικές από τις διεκδικήσεις του κ. Ντενκτάς είναι εντελώς έξω από αυτά τα σχέδια και ασφαλώς καμία πρόθεση δεν έχουμε να τις αποδεχθούμε.

    Θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους πολιτικούς αρχηγούς που με είχαν συνοδεύσει, τον κ. Χριστόφια, τον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Ομήρου, με ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία και τη βοήθεια που μου είχε δώσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης.

    Ευχαριστώ επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τα μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας του Προεδρικού, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τον Πρέσβη στη Νέα Υόρκη για τις πραγματικά πολύτιμες και ενισχυτικές υπηρεσίες και συμπαράσταση που μου είχαν δώσει στις πολύωρες συζητήσεις τόσο μεταξύ της δικής μας αντιπροσωπείας αλλά και μαζί με το Γενικό Γραμματέα και τους συμβούλους του.

    Η σημαντική κατά την γνώμη μου αλλαγή στην προηγούμενη κατάσταση είναι ότι σαν αυτές τις συνομιλίες που θα είναι διευρυμένες θα έχουμε ενίσχυση από την Ελλάδα και την Τουρκία και από την ΕΕ.

    Ο ρόλος της ΕΕ έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και έχω διαβεβαιώσεις τόσο από τον κ. Φερχόιγκεν όσον και από το Γενικό Γραμματέα ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι συνεχής, πολύμορφος και σε όλα τα επίπεδα, στάδια των διαπραγματεύσεων.

    Ακριβώς για να δοθεί το μήνυμα της ΕΕ, την προηγουμένη της έναρξης των συνομιλιών θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Φερχόιγκεν για να δώσει, όπως μου είπε, το μήνυμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και της ανάμειξης της ΕΕ.

    Σε όλη αυτή τη διαδικασία βρισκόμουνα πάντα σε επαφή με την κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τον κ. Σημίτη σε πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες,όπως και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας,τον κ. Καραμανλή.

    Θέλω δημόσια να εκφράσω πραγματικά ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες στον κ. Σημίτη για τις σοφές συμβουλές του, τη θέρμη και τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που έδωσε στις προσπάθειές μας και πιστεύω ότι όλος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας μας συμπαρίσταται σε αυτή την προσπάθεια.

    Θέλω τον κυπριακό λαό να είναι βέβαιος ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε στα στενά πλαίσια της διαδικασίας ούτε η διαδικασία να καταλήξει σε λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία για χάρη της διαδικασίας.

    Να είναι βέβαιος ότι μόνιμο μέλημά μας είναι να πετύχουμε τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν και μια λύση που θα εξυπηρετεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ. Αυτή είναι η ευθύνη και ο ρόλος που αναλαμβάνουμε και θέλω ο κυπριακός λαός να έχει την πεποίθηση ότι μόνο μέλημά μας είναι το συμφέρον του που δεν θα το θυσιάσουμε σε άλλες σκοπιμότητες ή κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις.

    Ερώτηση: Είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε τη συνεργασία και τα χρονοδιαγράμματα να οδηγήσουν σε μια κακή λύση. Στην ομιλία σας είπατε ότι θα αποδειχθεί εάν αυτά τα χρονοδιαγράμματα και διαδικασία οδηγήσουν σε επιθυμητή λύση. Αυτό σημαίνει ότι είναι αμφίβολο ότι θα φθάσουμε σε καλή λύση ή αν φθάσουμε τελικά σε λύση οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή....

    Απάντηση: Εμείς επιδιώκουμε καλή λύση. Αν αυτό θα πραγματοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις και από τη στάση που θα τηρήσει η άλλη πλευρά. Η δική μας καλή θέληση και πολιτική βούληση θα είναι δεδομένη. Η άλλη πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί στο ίδιο επίπεδο και γι' αυτό δεν είμαι βέβαιος ακόμη.

    Ερώτηση: Aν η λύση δεν είναι καλή;

    Απάντηση: Αν η λύση δεν είναι καλή θα αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία πώς θα αντιμετωπιστεί στο τέλος της συμπλήρωσης της τελικής φάσης των διαδικασιών και όλοι συνυπεύθυνοι θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

    Ερώτηση: Δηλαδή αν είναι κακή λύση δεν πηγαίνει αυτόματα σε δημοψηφίσματα. Θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο, η πολιτική ηγεσία αν θα δοθεί στα δημοψηφίσματα;

    Απάντηση: Νομίζω ούτε κι εσείς θέλετε, ούτε είναι και σωστό, να αποκαλύψουμε τώρα τι θα γίνει στο υποθετικό ενδεχόμενο που η λύση δεν θα ικανοποιεί. Εκείνο που λέω είναι ότι εμείς επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει ένα λειτουργικό και σωστό πολίτευμα που να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη και να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Ερώτηση: Με βάση τις διευρυμένες συνομιλίες που είναι ένα νέο στοιχείο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης δημιουργούνται καλύτερες πιθανότητες πραγματικής δέσμευσης της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας;

    Απάντηση: Δεν μπορεί να συνεχίζεται το παιγνίδι ''η καλή Αγκυρα και ο κακός κ. Ντενκτάς''. Θα είναι εκεί παρόντες να αποδείξουν αν η τελευταία εκστρατεία καλών σχέσεων που είχαν εξαπολύσει σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνεται στους πραγματικούς σκοπούς και επιδιώξεις και της Τουρκίας για να μην είναι έξω από τις ευθύνες γι' αυτό το θέμα.

    Ερώτηση: Εχει καθοριστεί το επίπεδο εκπροσώπησης Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ;

    Απάντηση: Το επίπεδο δεν έχει καθοριστεί. Ο χώρος θα είναι στην Κύπρο.

    Ερώτηση: Ισχύουν αυτά τα στοιχεία της επιστολής Ανάν προτού πάτε στη Νέα Υόρκη σε σχέση με τη δέσμευση των μερών Ελλάδας και Τουρκίας για τα ζητήματα ασφάλειας με τη συμπλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών τους 9 Απριλίου και 21 Απριλίου τα δημοψηφίσματα;

    Απάντηση: Αυτό είναι ένα κεντρικό σημείο όχι μόνο ισχύουν αλλά έχουμε εξασφαλίσει ότι η επικύρωση της συμφωνίας για τα θέματα ασφαλείας θα προηγηθεί της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων με επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Προηγουμένως ήταν αβέβαιο και όπως ξέρετε αυτό για εμάς είναι θεμελιώδες θέμα.

    Ερώτηση: Η διαδικασία είναι χωρίς επιστροφή;

    Απάντηση: Γιατί να είναι χωρίς επιστροφή. Είναι διαδικασία διαπραγματεύσεων με χρονοδιαγράμματα, η οποία επιδιώκει να καταλήξει σε λύση. Αν δεν καταλήξουν δεν μπορεί να έχει λύση χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

    Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία σε θέματα ασφάλειας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι αυτό το κεφάλαιο θα κληθεί ο Γενικός Γραμματέας να συμπληρώσει...

    Απάντηση: Οχι. Να υπενθυμίσω ότι τυπικά οι διαπραγματεύσεις στη Χάγη κατέρρευσαν όταν η δική μας πλευρά επέμενε ότι προτού υπογραφεί η δέσμευση έπρεπε να προυπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, πράγμα που αρνήθηκε να πράξει η τουρκική πλευρά κι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είπε χωρίς την επικύρωση αυτής της συμφωνίας δεν μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Αυτή τη φορά του έχει γίνει πιο σαφές και κατηγορηματικά. Το διεκδίκησε ο Γενικός Γραμματέας όπως και εμείς βεβαίως.

    Ερώτηση: Πότε θα ενημερώσετε το Εθνικό Συμβούλιο;

    Απάντηση: Μόλις ήρθα μετά από 10ωρη πτήση και δεν μπορώ να σας πω ποια θα είναι η κατάλληλη ώρα που θα βολεύει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Πρόθεσή μου είναι να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν.

    Οσον αφορά για τα σημεία που θέλουμε βελτιώσεις, όπως είπα, αυτό έγινε. Παραδόθηκαν στο Γενικό Γραμματέα την ώρα των διαπραγματεύσεων μετά που ο κ. Ντενκτάς παρέδωσε τα δικά του. Βεβαίως αυτό το έγγραφο πλέον πρέπει να είναι κτήμα και της πολιτικής ηγεσίας. Δεν ξέρω αν εξυπηρετεί κανένα πολύ ωφέλιμο σκοπό να αρχίσει δημόσια συζήτηση και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ μας.

    Είτε διαπραγματεύσεις ενδοτικές είτε διαπραγματεύσεις υψηλότερων διεκδικήσεων από αυτά που διεκδικούμε. Κανένας δεν θα ανεχόταν να υποβάλουμε τη σωρεία των θεμάτων που θα θέλαμε να ήταν καλύτερα στο σχέδιο Ανάν και πιστεύω έντονη θα ήταν η επίκρισή μας που θα ισοδυναμούσε με απόρριψη από πλευράς μας του σχεδίου Ανάν, πράγμα που δεν είναι έτσι αν ήταν πολυάριθμες οι αλλαγές.

    Εχουμε επιλέξει μετά από πολύ σοβαρή μελέτη και γνώμες εμπειρογνωμόνων θέματα τα οποία θεωρούμε ουσιώδη και αυτά τα θέματα καλύπτουν τις πτυχές που εμείς έχουμε κρίνει και ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται εντός των παραμέτρων του σχεδίου του και όχι εκτός του σχεδίου του.

    [15] (Κ) ΝΕΟ - Κουτσού - Κυπριακό

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) δεν δέχτηκαν, δεν δέχονται και δεν θα δεχθούν μια τέτοια λύση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας πως αν υλοποιηθεί το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη ανατρέπονται όλα και ο κυπριακός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κράτος που θα προκύψει από το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε πως για ''αρκετό καιρό τώρα τα τρία βασικά θέματα που συζητούσαμε τόσο δημόσια όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν η αποδοχή των όρων που έθετε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τα χρονοδιαγράμματα, για τον επιδιαιτητικό ρόλο που ζητούσε και για το πότε θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις που θα πρότεινε (στη Νέα Υόρκη) για βελτίωση του σχεδίου Ανάν''.

    [16] (Κ) ΚΚΕ - Κυπριακό

    Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, δήλωσε ότι "είμαστε ανήσυχοι για την πορεία των εξελίξεων. Εχουμε την αίσθηση πως το Κυπριακό μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ με αβέβαιο προορισμό".

    Σε γραπτή δήλωση ο κ. Κολοζώφ αναφέρει ότι "δεν ανησυχούμε μόνο για τις πιέσεις που ασκούνται στην κυπριακή αντιπροσωπεία από τον ξένο παράγοντα και τους Αμερικανούς, ανησυχούμε και για το γεγονός ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί αφήνει έναν μόνο άνθρωπο να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει συνέπειες για ένα κράτος την Κυπριακή Δημοκρατία για πολλά χρόνια ακόμα".

    "Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν", προσθέτει, "υπονομεύουν το διεθνή χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία που επιλέχτηκε, να αναδειχθεί σαν ένα πρόβλημα διμερές μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας. Αυτή την έννοια μπορεί να πάρει η τετραμερής συνάντηση αν δεν διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα".

    "Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το δύσκολο ρόλο που έχει να παίξει η κυπριακή αντιπροσωπεία μέσα σε ένα κλίμα που οπωσδήποτε είναι εχθρικό. Από τη δήλωση του Κόφι Ανάν αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία να παρέμβει τόσο ο αμερικανικός όσο

    [17] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - Συμφωνία - Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας που τυχόν θα επιτευχθεί στο Κυπριακό όταν αυτή θα καταλήξει στο τελικό της στάδιο, προσθέτοντας ότι ''η Εθνοσυνέλευση θα πει την τελευταία λέξη''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 February 2004 - 18:49:18 UTC