Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό - Δήλωση Αχερν
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [03] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Συνομιλίες - Δήλωση
  • [04] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [05] (Κ) Γκιουλ - Συμφωνία - Συνομιλίες
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτικοί αρχηγοί - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας
  • [08] (Κ) Στέητ Ντιπάρτμεντ - Αντίδραση - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό - Δήλωση Αχερν

    Η Ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαιρέτισε τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και επανέλαβε ότι η Ενωση είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης κατά τρόπο που να συνάδει με τις ιδρυτικές της αρχές.

    Σε δήλωση εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν χαιρέτισε την ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη από το ΓΓ των ΗΕ, με τη συμφωνία των μερών, για επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία στις 19 του μηνός, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Κόφι Ανάν, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης.

    ''Η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου'', συνέχισε ο κ. Αχερν, παραμένει ως η σαφής προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ''οι διαπραγματεύσεις αυτές προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία να επιτευχθεί αυτός ο ιστορικός στόχος''.

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει το σχέδιό του αν επέλθει αδιέξοδο στις συνομιλίες που προγραμματίζονται να επαναρχίσουν στη Λευκωσία στις 19 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την αρχική δήλωσή του, ο κ. Ανάν είπε αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη ώστε ό,τι γίνεται να είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες.

    Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εργάζεται εδώ και καιρό με την ΕΕ μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης των τεχνικών και άλλων πτυχών και ότι η ανάμιξη της ΕΕ είναι καλοδεχούμενη από τα μέρη.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την επίτευξη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει προσδοκία από το λαό της Κύπρου και δεν πρέπει να απογοητευθεί ο λαός και να χαθεί η ευκαιρία οι ηγέτες να γράψουν ιστορία.

    Κληθείς να ερμηνεύσει το ρόλο της ΕΕ, ο κ. Ανάν είπε «προχωρώντας, έχουμε πολλή εργασία να επιτελέσουμε πάνω σε νόμους και θεσμούς, τις οικονομικές πτυχές όπου η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί μαζί μας για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα οποία κάνουμε είναι σε συνάρτηση με τις ανάγκες».

    Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε να εργαστούμε μαζί τους και ήδη εργαζόμαστε μαζί με την ΕΕ, αν και δεν είχε δικό της δωμάτιο όταν διαπραγματευόμαστε τις τεχνικές και άλλες πτυχές, ήταν πλήρως αναμεμιγμένη και τα μέρη το χαιρέτισαν».

    Σε ερώτηση τι είναι αυτό που δεν μπορεί ο ΓΓ να πετύχει και καλεί την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και αν νομίζει ότι δεν είναι αρκετά ικανός για να αντιμετωπίσει, ο κ. Ανάν απάντησε: «Οχι, νομίζω θα πρέπει να πάρουμε το θέμα σε κομμάτια τα οποία μπορούμε να χειριστούμε. Πρώτο, θα πρέπει να έχεις τα μέρη για να επιτύχεις συμφωνία. Πχ, η πολιτική διαδικασία και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ των δύο μερών, τους Ε/Κ και Τ/Κ και τον εκπρόσωπό μου. Και όταν βρεθείς σε αδιέξοδο, για να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο, θα φέρω μέσα την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν μαζί μου για μια εντατική περίοδο για να σπάσει το αδιέξοδο. Ας πούμε, για μιαν εντατική περίοδο, μιας εβδομάδας. Και αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, έχω το δικαίωμα να ολοκληρώσω το σχέδιο, να προχωρήσουμε σε δημοψηφίσματα. Ετσι η ΕΕ δεν είναι αναμεμιγμένη σε αυτήν την κρίσιμη διαπραγματευτική περίοδο. Ο ρόλος της θα έρθει όταν υπάρχουν τεχνικές πτυχές οι οποίες θα πρέπει να προσεγγιστούν. Θα ενταχθούν (η Κύπρος) στην ΕΕ. Το σχέδιο και η εφαρμογή του θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η ΕΕ αναφέρει ότι μπορεί να ενσωματώσει τους όρους του σχεδίου. Ας μην ξεχνούμε ότι ήδη το τραίνο προχωρούσε. Οι Ε/Κ θα πρέπει ενταχθούν στην ΕΕ την 1 Μαΐου. Ευελπιστώ ότι μια ενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, και η ΕΕ θα πρέπει να ενσωματώσει και να προσαρμόσει τις διαδικασίες τις, τους όρους για ένταξη, ώστε να είναι σε θέση να ενσωματώσει τη συμφωνία που πιθανό να φθάσουμε μαζί με τα μέρη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δούμε με αυτό το πνεύμα την αναφορά (για την ΕΕ)», είπε ο κ. Ανάν.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τις σκέψεις του και τις ενέργειές του χθες βράδυ όταν έφευγε από την έδρα του ΟΗΕ ενώ όλοι πίστευαν ότι υπήρχε αδιέξοδο και οι συνομιλίες θα κατέρρεαν, ο ΓΓ είπε:

    Χαίρομαι που βρισκόμαστε στο σημείο αυτό, και ευελπιστώ ότι τα μέρη θα επιστρέψουν σπίτι ικανοποιημένα και ευχαριστημένα και ευελπιστώ ότι ο λαός της Κύπρου θα ενθαρρύνει τους ηγέτες του να κρατήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες και σοφία που επέδειξαν, και τους επόμενους τρεις μήνες ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε με ένα συστηματικό τρόπο και καλό πνεύμα για να πετύχουμε την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι χθες όταν έφυγε στις 8μμ υπήρχε ένα κείμενο το οποίο τα μέρη μελετούσαν και βρίσκονταν στον 33ο όροφο. Οι τέσσερις αντιπροσωπείες είχαν από ένα δωμάτιο, και ο Αλβαρο (ντε Σότο) πήγαινε από το ένα στο άλλο για να δει αν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην πρόταση που τους υπέβαλα και εργάστηκαν μέχρι αργά, νομίζω ότι μερικοί είχαν μόνο δύο ώρες ύπνο αλλά είναι πολύ νεότεροι από μένα και έτσι έχουν αντοχή. Ωστόσο στο τέλος είχαμε συμφωνία και συναντηθήκαμε στις 10.30 το πρωί και όλοι υπέγραψαν. Ετσι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και σίγουρα όλα τα ενδιαφερόμενα από όλον τον κόσμο τους ενθάρρυναν να μην χάσουν αυτήν την ευκαιρία. Είχαμε πολλή υποστήριξη από όλον τον κόσμο και έτσι υπάρχει καλή θέληση για το λαό της Κύπρου, και πολλή προσδοκία ότι μια ενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να απογοητεύσουμε το λαό, να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους ηγέτες σας να γράψουν ιστορία», συμπλήρωσε.

    Πριν από την ανάγνωση της δήλωσής του, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι καλή για την Κύπρο.

    «Δεν έχουμε επιλύσει ακόμη το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι μετά από 40 χρόνια, η επίτευξη λύσης είναι κοντά, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές θα έχουν την αναγκαία πολιτική βούληση», είπε.

    "Πριν αναγνώσω την δήλωσή μου, θα ήθελα πρώτα να συγχάρω τους δύο ηγέτες, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Ντενκτάς, για το κουράγιο και την πολιτική βούληση που επέδειξαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, η οποία μου επέτρεψε να πάρω την απόφαση να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον πολύ εποικοδομητικό ρόλο τους.

    [03] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Συνομιλίες - Δήλωση

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και συνεχάρη τα μέρη που κατέληξαν σε συμφωνία.

    Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών την προσεχή Πέμπτη, ο κ. Στρο επεσήμανε επίσης ότι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι που αξίζει σε όλους τους Κύπριους.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Βρετανού ΥΠΕΞ έχει ως ακολούθως:

    [04] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο είναι θέμα εργασίας όχι ελπίδας.

    Σε δηλώσεις σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT-1, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ''ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος'' και σημείωσε ότι ''είναι πολύ δύσκολο να εργαστούμε σε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο''.

    [05] (Κ) Γκιουλ - Συμφωνία - Συνομιλίες

    Την ελπίδα ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με αμοιβαίο συμβιβασμό πριν την 1η Μαΐου, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο κ. Γκιουλ αναφερόμενος στην επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο στις 19 Φεβρουαρίου εξέφρασε την ευχή όπως η όλη διαδικασία είναι ''ωφέλιμη''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτικοί αρχηγοί - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μαζί με τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν, Δημήτρη Χριστόφια, Νίκο Αναστασιάδη και Γιαννάκη Ομήρου, έστειλαν από τη Νέα Υόρκη μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας προς τον κυπριακό λαό.

    «Η δική μας πλευρά επέδειξε πλήρη ομοψυχία», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την εκτίμησή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνόδεψαν, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    [07] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση σήμερα στη Νέα Υόρκη:

    Επισημαίνω ότι η δική μας πλευρά εδώ και αρκετό καιρό επιζητούσε και υπέβαλε και γραπτή έκκληση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να επανασυγκαλέσει συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση του νησιού μας πριν την 1η Μαΐου 2004 και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Αν θα πετύχουν ή όχι θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και από το αν θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση.

    Με το ίδιο πνεύμα και με πλήρη ενότητα γραμμής των πολιτικών ηγετών που με συνόδευσαν και με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, προσήλθαμε και στις συνομιλίες αυτές στη Νέα Υόρκη.

    Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του υποβάλαμε τις προτάσεις μας, από τη μια επαναλαμβάνοντας εκείνες που είχα υποβάλει στις Βρυξέλλες καθώς και νέες εισηγήσεις στη βάση των εγγράφων που είχαν τεθεί υπόψη μας από το Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του.

    Επισημαίνω μερικά στοιχεία:

    Οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς οδήγησαν την τουρκοκυπριακή πλευρά

    πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν που μέχρι χθες το αποκαλούσε «νεκρό και θαμμένο». Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα

    να αποφασίζει για τα σημεία όπου θα υπάρχει συνεχές αδιέξοδο, τώρα περιορίζεται στη βάση του σχεδίου και δεν είναι ανοικτό για θέματα που

    πιθανόν να εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά εκτός σχεδίου. Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι η ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Commission) σε

    όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων, πολύμορφη και σε διάφορα επίπεδα. Οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις διευρύνονται με την παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε ένα ρόλο συνεργασίας και υποστήριξης των προσπαθειών για τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού. Οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

    Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα, η υποβολή του τελικού σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά πάγια τακτική, θα γίνει πριν την οριστικοποίησή του και ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ως εκ της θέσεώς του θεματοφύλακας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η δική μας πλευρά επέδειξε πλήρη ομοψυχία και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς που με συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη, τους κ.κ. Δημήτρη Χριστόφια, Νίκο Αναστασιάδη και Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ.κ. Γιώργο Ιακώβου και Κύπρο Χρυσοστομίδη όπως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την καθ΄όλα ουσιαστική παρουσία και στήριξή τους. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη για τη συνεχή στήριξή του και την παρουσία του σε όλες τις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα και τους συμβούλους του. Η πολύ σημαντική συμβολή του πρέπει να αναγνωρισθεί από όλους και το πράττω πρώτος εκ βάθους καρδίας. Πλήρης ήταν η σύμπνοια που επικράτησε και ουδεμία σκιά διαφωνίας υπήρξε.

    Στενότατη επίσης ήταν η συνεργασία μας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Σημίτη, με τον οποίο βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία, την Κυβέρνηση της Ελλάδας γενικά και με την εδώ αντιπροσωπία της, με την οποία βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία και ταυτόσημες ήταν οι θέσεις μας. Εκφράζω βαθιές ευχαριστίες γι΄αυτό προς τον κ. Σημίτη, την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και στον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστα Καραμανλή.

    [08] (Κ) Στέητ Ντιπάρτμεντ - Αντίδραση - Συνομιλίες

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε με δήλωση του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ Ντιπάρτμεντ τη συμφωνία που επετεύχθη στη Νέα Υόρκη, όσο αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 13 February 2004 - 20:49:14 UTC