Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Πρόκριση
  • [02] (Κ) Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Εκθεση - Χατζηδημητρίου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Εκπομπή για ομογένεια
  • [05] (Κ) Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Εκθεση - Χατζηδημητρίου (Ορθή επανάληψη)
  • [06] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Λονδίνο - Μπλερ - Στρο
  • [07] (K) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατοχικό καθεστώς - Καταγγελία
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Αγκυρα
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Επίσκεψη στην Πύλα
  • [12] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Λονδίνο - Βερολίνο
  • [13] (K) EE - Πληθωρισμός - Δεκέμβριος - Κύπρος
  • [14] (Κ) Γουέστον - Αγκυρα - Επαφές
  • [15] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ευρωβουλή
  • [16] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Δουβλίνο - Αναχώρηση
  • [17] (Κ) Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Χαβιέ Σολάνα - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Καλές υπηρεσίες
  • [20] (Κ) Γουέστον - Αγκυρα - Επαφές

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Πρόκριση

    Ιστορική πρόκριση στους ''16'' του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας πέτυχε χθες βράδυ στη Λεμεσό η ΑΕΛ, ύστερα από τη νίκη της με 63 57 επί του Περιστερίου Ελλάδας.

    Με την έκτη αυτή στη σειρά νίκη της η ΑΕΛ ανέβηκε στη δεύτερη θέση του Β΄ Ομιλου με 16 βαθμούς σε δέκα αγώνες που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Αντίθετα την ήττα γνώρισαν ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας στα ψεσινά τους παιχνίδια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας με αποτέλεσμα να μειώσουν τις πιθανότητές τους για πρόκριση στους ''4'' της διοργάνωσης.

    Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε στη Λευκωσία από τη Φέρσπεντ Ραμποτνίσκι Σκοπίων με 100 - 93 στην παράταση. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 81 81.

    [02] (Κ) Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Εκθεση - Χατζηδημητρίου

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της βελγικής Γερουσίας Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ δήλωσε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει πρόοδος στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι ο Ραούφ Ντενκτάς. Οπως είπε, τώρα είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πολιτική αλλαγή στην τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Βιβιέ προήδρευε χθες συνεδρίας της Επιτροπής η οποία συζήτησε το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με κύριο ομιλητή το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Ο Γάλλος Γερουσιαστής είπε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004 προβάλλοντας την άποψη πολλών παρατηρητών, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει λύση τώρα τότε θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την επίλυση του προβλήματος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με πρόσκληση του ΔΗΣΥ, καθώς και πληροφορίες για εσπευσμένη μετάβαση στην Αγκυρα του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλουν αποκαλύψεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα για το πρόβλημα της εμπορίας ναρκωτικών καθώς και τη δημοσιογραφική διάσκεψη του ΠΑΣΥΚΑΦ με την ευκαιρία της εκστρατείας διαφώτισης για τον ανδρικό καρκίνο.

    Η ''Αλήθεια'' έχει κύριο τίτλο ''Αποκαλύπτονται οι κυβερνώντες'' και γράφει ότι ολοένα και περισσότερο κορυφώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών στις αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων που επέβαλε η κυβέρνηση της αλλαγής, ενώ ''παράλληλα επιβεβαιώνονται και οι εκτιμήσεις που δημοσίευε επί ένα και πλέον μήνα η 'Α' ότι δεν δικαιολογείται αύξηση στα καύσιμα''. Αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και γράφει ότι κοινή διαπίστωση με το ΔΗΣΥ είναι πως ''οι ευθύνες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνουν στους ώμους της τουρκικής πλευράς και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά''.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Εξοντώνονται οι πατατοπαραγωγοί'' και αναφέρεται σε έντονη αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων για το προτεινόμενο σχέδιο στήριξης της πατατοκαλλιέργειας από την κυβέρνηση, το κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα 75 εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι ''όλο το βάρος της δικαιολόγησης των επαχθών αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα ανέλαβε το ακελικό μέρος της κυβέρνησης'', σημειώνοντας ότι χθες κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίστηκαν ταυτόχρονα σε τρία κανάλια.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ολη η αλήθεια για τα καύσιμα'' γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα του ''Π'', ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει τα καύσιμα με καπέλο 6-8 σεντ ανά λίτρο, γεγονός που οφείλεται στο απηρχαιωμένο σύστημα καθορισμού τιμών. Το σύστημα αυτό ευνοεί τις εταιρείες, αλλά κυβερνήσεις και κοινοβουλευτικά κόμματα αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν στον καταναλωτή, γράφει. Η εφημερίδα αποκαλύπτει τα στοιχεία που διογκώνουν τις τιμές. Αλλού γράφει πως χθες επρόκειτο να μεταβεί εσπευσμένα στην Αγκυρα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον για να ενημερωθεί για ''σοβαρό θέμα για το Κυπριακό''. Σημειώνει ότι η Τουρκία επιθυμεί συνομιλίες και απόδοση ίσων ευθυνών διά της άρνησης στον όρο των δημοψηφισμάτων.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κέρδη στην πλάτη του πολίτη'' γράφει ότι σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες ανέρχονται τα άδηλα κέρδη εταιρειών πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια της ζωής του συστήματος PNBS και πως οι εταιρείες ήταν σε θέση να κερδίζουν πέρα από το ποσοστό που προβλέπει το σύστημα αξιοποιώντας ''παράθυρο'' του συστήματος. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει τη δημοσιογραφική διάσκεψη χθες του ΠΑΣΥΚΑΦ κατά την οποία αναφέρθηκε ότι ένας στους έξι άνδρες κινδυνεύει σε κάποιο στάδιο της ζωής του να προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Στοιχεία φωτιά για τις αυξήσεις'' αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία που ''επιβεβαιώνουν ότι στον υπολογισμό των τελευταίων τιμών καυσίμων με τις νέες αυξήσεις περιλαμβάνουν και άλλες δαπάνες, όπως τις αναδρομικές προμήθειες για τους πρατηριούχους και αναδρομικά και άλλα έξοδα του διυλιστηρίου''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την πρόταση που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις δομές για αντιμετώπιση τυχόν εξελίξεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή προσφύγων στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πέραν των 300 εκατ. λιρών παροχές στο λαό'' γράφει ότι ο μακρύς κατάλογος των κοινωνικών ωφελημάτων και παροχών που προσφέρει η κυβέρνηση της αλλαγής συνιστούν αδιάψευστο μάρτυρα του φιλολαϊκού χαρακτήρα της. Η κοινωνική προσφορά της κυβέρνησης, προσθέτει, αποτελεί τη βασική αιτία για την ''κλιμακούμενη επιθετικότητα του ΔΗΣΥ''. Αλλού αναφέρεται στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα κατά την οποία λέχθηκε ότι οι έμποροι ναρκωτικών διαφεύγουν της ''τσιμπίδας'' του νόμου, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει χάραξη εθνικής στρατηγικής πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Πόσο έτοιμοι είμαστε για ένταξη στην ΕΕ;'' γράφει ότι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει χθες ότι παρά το γεγονός πως μόνο 100 περίπου ημέρες απομένουν μέχρι την πλήρη ένταξη της νήσου στην ΕΕ, οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά που συνεπάγεται η ένταξη. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις διέψευσαν χθες δημοσιεύματα ότι μεταφέρουν χημικά όπλα στη βάση Ακρωτηρίου, αλλά ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν μεγάλη στρατιωτική άσκηση από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

    [04] (K) Εκπομπή για ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Γεύμα ΚΥΠΕ ------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για διευθέτηση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας σε γεύμα που παράθεσε χθες το ΚΥΠΕ για τους ξένους ανταποκριτές στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να έχει ενώπιόν του όλα τα στοιχεία πριν αποφασίσει για το πώς θα ενεργήσει αναφορικά με το Κυπριακό, και αυτά θα τα έχει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αφού ολοκληρωθούν οι διάφορες συναντήσεις και επαφές του ιδίου του κ. Ανάν και των ΗΠΑ με την Τουρκία.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αποδέχεται τη βασική φιλοσοφία του σχεδίου και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως Λευκωσία και Βρυξέλλες επεξεργάζονται κανονισμούς που θα διέπουν την εφαρμογή της Συνθήκης του Σιέγκεν, σε ό,τι αφορά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την ένταξη.

    Τον κ. Ιακώβου παρουσίασε στους ξένους ανταποκριτές ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Δρ Αριστος Αριστοτέλους, ευχαριστώντας τον για την αποδοχή της πρόσκλησης του Πρακτορείου.

    Αναφορικά με την προοπτική για λύση πριν την 1 Μαϊου, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας και διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων ενώ υπενθύμισε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν και ότι θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες με ''καλή θέληση και ευελιξία.''

    ''Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος,'' πρόσθεσε, και είπε πως ρεαλιστικά ομιλούντες η πρώτη πιθανή ημέρα για έναρξη των διαπραγματεύσεων τοποθετείται στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

    Είπε πως δυτικές χώρες είχαν εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς συνομιλητή. ''Ο κ. Ντενκτάς είναι εκεί ακόμα, είναι συνομιλητής,'' σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Στο τέλος του γεύματος ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους πρόσφερε στον κ. Ιακώβου ως αναμνηστικό δώρο φωτογραφία του ΚΥΠΕ που απεικονίζει τον ΥΠΕΞ να υπογράφει τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 16 Απριλίου στη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κληρίδης -------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούν να παραμείνει η όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, κάτι με το οποίο συμφωνεί πλήρως και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Εξάλλου, είπε ότι οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη λαμβάνονται υπόψη και θα συζητηθούν όπου πρέπει.

    Ερωτηθείς τι εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη προχθεσινή δήλωσή του ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας βάλουν στην ίδια μοίρα με την Τουρκία αν αποτύχουν οι συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος απάντησε, ''ακριβώς αυτό το οποίο είπε, ότι είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που να επιδιώκουν να μας θέσουν στην ίδια μοίρα με την άλλη πλευρά, αδικαιολόγητα''.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί και είναι πρόβλημα για τον ίδιο οποιαδήποτε ανάμιξη των Αμερικανών στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ''εκείνο το οποίο έχει διαπιστωθεί είναι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνεχείς κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει και προσπαθούν να διατηρήσουν τις διεργασίες και τη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ''.

    Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό -Τουρκία -------------------------------------- Την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό εξέφρασε χθες ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Brian Cowen.

    Η παρέμβαση έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.

    Οπως είπε ο κ. Cowen, η Ιρλανδική Προεδρία στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν πριν από την 1η Μαίου του 2004.

    Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Εκθεση - Χατζηδημητρίου -------------------------------------------------- Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της βελγικής Γερουσίας Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ δήλωσε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει πρόοδος στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι ο Ραούφ Ντενκτάς. Οπως είπε, τώρα είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πολιτική αλλαγή στην τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Βιβιέ προήδρευε χθες συνεδρίας της Επιτροπής η οποία συζήτησε το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με κύριο ομιλητή το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Ο Γάλλος Γερουσιαστής είπε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004 προβάλλοντας την άποψη πολλών παρατηρητών, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει λύση τώρα τότε θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την επίλυση του προβλήματος.

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, ο οποίος έχει οριστεί εισηγητής για το Κυπριακό, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 28 και 29 Ιανουαρίου προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του με ενδιαφερόμενους παράγοντες ενόψει της σύνταξης της σχετικής έκθεσης που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως το τέλος του επόμενου μήνα.

    Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδημητρίου αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας της νήσου, αναφέρθηκε στη συνέχεια στην οικονομική της ανάπτυξης και την ενταξιακή πορεία κλείνοντας με το Κυπριακό.

    Για το Κυπριακό ο Συντονιστής Εναρμόνισης αναφέρθηκε αρχικά στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή για να καταλήξει στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και στο σχέδιο Ανάν. Σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση διαπραγματεύσεων, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το έχει χαρακτηρίσει νεκρό και θαμένο.

    Τόνισε ότι η ΕΕ έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η συνέχιση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές της προσδοκίες.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Λονδίνο - Συναντήσεις ------------------------------------ Συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ θα έχει αύριο στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης. Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο έχει καθοριστεί για τη 1 μμ.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι το Κυπριακό, οι εκκρεμότητες της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις, περιλαμβανομένου και του ζητήματος των γλυπτών του Παρθενώνα

    Αγκυρα - Τούρκος ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Δηλώσεις ----------------------------------------- Η Τουρκία και τ/κ πλευρά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξευρεθεί μια ικανοποιητική, δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου 2004, που θα προστατεύει το μέλλον των Τ/Κ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος παρακάθισε χθες σε γεύμα στην Αγκυρα με τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση της Ενωσης Τουρκικών Επιμελητηρίων και του Συνδέσμου Χρηματιστηρίων, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος σε σχέση με τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    ''Εχουμε κάποιες πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες και προπαρασκευαστικές εργασίες για το Κυπριακό'', ανέφερε ο λεγόμενος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: ''Θα αναλώσουμε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πραγματοποιώντας διαβουλεύσεις στην Τουρκία. Ο στόχος είναι να εξεύρουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση μέχρι το Μάιο''.

    Χρήστος Πρωτόπαπας - Γκιουλ - Παπανδρέου --------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτόπαπας ερωτηθείς χθες αν η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στην πρόταση του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, είπε ότι ''είναι ιδιαίτερα θετική η αντίδραση του κ. Γκιουλ''.

    Ο κ. Πρωτόπαππας πρόσθεσε πως αυτό ''αποτελεί θετική βάση για τη συνέχιση του διαλόγου και την υλοποίηση της πρότασης του κ. Παπανδρέου.''

    ΚΣΣΕ - Πρόεδροι Κύπρου, Γεωργίας - Προσφωνήσεις ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μικχαϊλ Σακασχβίλι θα προσφωνήσουν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κατά τη διάρκεια της Χειμερινής Συνόδου της ΚΣΣΕ μεταξύ 26-30 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣτΕ αναφέρει.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει την ΚΣΣΕ στις 28 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα θα προσφωνήσει τη Συνέλευση και ο κ. Σακασχβίλι.

    Οπως αναφέρει το ΣτΕ, τα μέλη του ΚΣΣΕ θα συζητήσουν την κατάσταση και στις δύο χώρες.

    Επίσης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι υποψήφιες χώρες στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και η προστασία των αιτητών ασύλου σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Επείγοντα θέματα προς συζήτηση είναι η ''Τρομοκρατία: απειλή για τις δημοκρατίες'' και η ''Συνταγματική κρίση στην Ουκρανία'', προσθέτει η ανακοίνωση του ΣτΕ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΔ ----------------------------------- Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επόμενος εθνικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι ''τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να δείξουμε όλοι διάθεση εθνικής συναίνεσης και περίσσευμα υπευθυνότητας''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καραμανλής είπε πως δεσμεύθηκε ότι ''από τις 8 Μαρτίου και μετά, με τη βούληση βέβαια του ελληνικού λαού θα εργαστούμε στο ίδιο πνεύμα για την ευόδωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ'', προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ταύτιση απόψεων και ταύτιση αντιλήψεων.

    ''Με ενωμένες τις δυνάμεις μας, προωθήσαμε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: ''Τώρα που η ένταξη επιτεύχθη, ο επόμενος εθνικός στόχος είναι η εξεύρεση δίκαιης βιώσιμης και ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου''.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε έκκληση προς όλους για επίδειξη διάθεσης ''εθνικής συναίνεσης'' και ''περίσσευμα υπευθυνότητας''.

    Επεσήμανε ακόμη πως ''επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες και την εμπλοκή των εθνικών θεμάτων στον προεκλογικό αγώνα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ ------------------------------ Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της Κύπρου είναι η λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ πάντα στηρίζει και ενισχύσει τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής μιλούσε ύστερα από συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού πριν από τη 1η Μαϊου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα οι τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό να είναι κινήσεις ουσίας που να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος.

    Χριστόφιας και Καραμανλής συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές λύσης του προβλήματος. Στη συζήτηση τέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

    ''Είμαστε σύμφωνοι ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα. Είμαστε σύμφωνοι ότι το σχέδιο Ανάν είναι βάση για διαπραγμάτευση και βεβαίως είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, με την ελπίδα ότι θα αλλάξει στάση η Τουρκία, φιλοσοφία - στάση η τ/κ πλευρά για να γίνει διάλογος και να έχουμε λύση αν είναι δυνατόν πριν από τη 1η του Μάη'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Καραμανλής είχε χθες χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού, και τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου. Είχε επίσης συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Πρόεδρος ΝΔ - Ελληνοπόντιοι - Ελλαδίτες - Ομιλία ------------------------------------------------ Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ολοκληρώνεται ο στρατηγικός στόχος που άρχισε να προβληματίζει την Ελλάδα από την εποχή που εντάχθηκε η ίδια στην Ευρώπη, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστας Καραμανλής.

    Μιλώντας στη Λευκωσία ενώπιον Ελληνοποντίων και Ελλαδιτών που ζουν στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τότε θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του την παιδεία και τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι επιθυμεί οι απόδημοι Ελληνες να μην είναι μόνο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, αλλά να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''σε τρεις μήνες η Κύπρος συναντά το ιστορικό της πεπρωμένο, εντάσσεται ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''ολοκληρώνεται έτσι ο στρατηγικός στόχος που άρχισε να μας προβληματίζει από τον καιρό που εντάξαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

    Είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα εποχή και σημείωσε ότι ''οι δυνάμεις του Ελληνισμού εδώ στην Κύπρο έχουν πολλά να προσφέρουν''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δείπνο προς τιμή του Κώστα Καραμανλή --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε χθες βράδυ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για τη διαβεβαίωσή του ότι το Κυπριακό δεν θα εμπλακεί στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα ενόψει του ενδεχόμενου επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε χαιρετισμό του στο δείπνο που παραθέτει απόψε ο ΔΗΣΥ προς την τιμήν του κ. Καραμανλή, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΝΔ για το ότι διαβεβαίωσε πως δεν θα ''επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τα μείζονα εθνικά μας συμφέροντα στο βωμό της όποιας εφήμερης κομματικής σκοπιμότητας''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''την ίδια στάση ευθύνης θα τηρήσουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αφού έχει κατά τρόπο τραγικό αποδειχθεί ότι όποτε τα εθνικά μας θέματα έγιναν αντικείμενο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων, το εθνικό κόστος που προέκυψε για τον ελληνισμό υπήρξε τεράστιο''.

    Στην παρουσία επισήμων από την ε/κ και την τ/κ κοινότητα, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή ''για την καθοριστική του συμβολή στη διαμόρφωση της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του οποίου είναι αντιπρόεδρος, στην επίτευξη του κορυφαίου εθνικού μας στόχου, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Τον ευχαρίστησε επίσης για το ''υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης στην προσέγγιση και ανάλυση του Κυπριακού'' και εξέφρασε την ευχή όπως η επόμενη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Κύπρο ''να μην είναι με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας''.

    Κώστας Καραμανλής - Αφιξη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ ----------------------------------------- ''Οι Ελλαδίτες νοιάζονται περισσότερο από ποτέ'' για την Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση του Κυπριακού υπάρχει μια νέα δυναμική, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της εκάστοτε κυπριακής κυβέρνησης.

    Υποδεχόμενος τον κ. Καραμανλή ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως η παρουσία του Προέδρου της ΝΔ ''τις κρίσιμες τούτες ώρες του κυπριακού προβλήματος δεν αποδεικνύει παρά το μεγάλο ενδιαφέρον του Προέδρου και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο''.

    Αναφερόμενος στην πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάιο ο κ. Καραμανλής είπε πως ''η επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και βέβαια στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου παραμένει παρόλα ταύτα το ζητούμενο''.

    Κύπριοι Υπουργοί - ΕΕ - Δουβλίνο --------------------------------- Οι Υπουργοί Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου μεταβαίνουν σήμερα στο Δουβλίνο, για να συμμετάσχουν στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Ιανουαρίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα όπως: η ευρωπαϊκή πολιτική για τις επιστροφές και πιο συγκεκριμένα η ενδυνάμωση της πρακτικής συνεργασίας σχετικά με την πολιτική αυτή, η συζήτηση σχετικά με την προτεινόμενη Οδηγία που αφορά τα ελάχιστα επίπεδα διαδικασιών για την παραχώρηση και ακύρωση του καθεστώτος του πρόσφυγα, η παρουσίαση της προτεινόμενης Απόφασης-Πλαίσιο σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα μαρτυρίας καθώς επίσης θέματα μικρών απαιτήσεων.

    Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - Κύπρος ------------------------------------------------------- Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 11 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Roger Briesch, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Ο κ. Briesch θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

    Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 81 μονάδων ------------------------------------------ Στο επίπεδο των 81 μονάδων υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,76%, κλείνοντας στις 81,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 888 χιλιάδες λίρες λόγω της πραγματοποίησης προσυμφωνημένων συναλλαγών που αφορούσαν κυρίως τις επενδυτικές εταιρείες Δήμητρα και Αίαντας.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,2% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 337,78 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Πρόκριση ------------------------------------------------- Ιστορική πρόκριση στους ''16'' του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας πέτυχε χθες βράδυ στη Λεμεσό η ΑΕΛ, ύστερα από τη νίκη της με 63 57 επί του Περιστερίου Ελλάδας.

    Με την έκτη αυτή στη σειρά νίκη της η ΑΕΛ ανέβηκε στη δεύτερη θέση του Β΄ Ομιλου με 16 βαθμούς σε δέκα αγώνες που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Αντίθετα την ήττα γνώρισαν ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας στα ψεσινά τους παιχνίδια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας με αποτέλεσμα να μειώσουν τις πιθανότητές τους για πρόκριση στους ''4'' της διοργάνωσης.

    Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε στη Λευκωσία από τη Φέρσπεντ Ραμποτνίσκι Σκοπίων με 100 - 93 στην παράταση. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 81 81.

    [05] (Κ) Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Εκθεση - Χατζηδημητρίου (Ορθή επανάληψη)

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της βελγικής Γερουσίας Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ δήλωσε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει πρόοδος στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι ο Ραούφ Ντενκτάς. Οπως είπε, τώρα είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πολιτική αλλαγή στην τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Βιβιέ προήδρευε χθες συνεδρίας της Επιτροπής η οποία συζήτησε το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με κύριο ομιλητή το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Ο Β έ λ γ ο ς Γερουσιαστής είπε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004 προβάλλοντας την άποψη πολλών παρατηρητών, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει λύση τώρα τότε θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την επίλυση του προβλήματος.

    [06] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Λονδίνο - Μπλερ - Στρο

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα το βράδυ (γύρω στις 21.00) ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και των συναντήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα.

    Αύριο το πρωϊ στις 11.30 ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    [07] (K) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατοχικό καθεστώς - Καταγγελία

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει διεθνώς το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς για τη μετατροπή της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι της επαρχίας Κερύνειας σε κατάστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης".

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6993            1,7094
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1445            2,1573
    Λίρα Αγγλίας                     1,1709            1,1779
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,9471        230,7786
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7703          2,7924
    Δολάριο Καναδά                     2,7643          2,7864
    Κορώνα Δανίας                     12,6393         12,7404
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6878         14,8053
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5709         15,6954
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6627          2,6840
    
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,65  ( 1,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.016.987
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    762.395    344,51  ( 1,99)
    FTSE Med 100 **                             6.286,32  (-1,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    721.077     98,91  ( 1,96)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.869     72,02  ( 0,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.779     15,62  ( 0,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.386     57,14  ( 1,13)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.599     57,87  (-2,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      1.516     20,69  (-0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     35.002     68,82  ( 0,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £        704      3,27  (-0,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.052     10,91  ( 1,68)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,79  (-0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      5.036     32,27  ( 0,35)
    Αλλες Εταιρείες               £    169.788     71,51  (-0,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Αγκυρα

    Ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον έχει ενημερώσει τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον για την επίσκεψή του στην Αγκυρα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Επίσκεψη στην Πύλα

    Η Πύλα δίνει το καλό παράδειγμα συμβίωσης σε μία επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο μικτό χωριό.

    [12] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Λονδίνο - Βερολίνο

    [13] (K) EE - Πληθωρισμός - Δεκέμβριος - Κύπρος

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στην Κύπρο στο 2,2, σημειώνοντας δραστική υποχώρηση σε σχέση με το Νοέμβριο (3,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    [14] (Κ) Γουέστον - Αγκυρα - Επαφές

    Με προορισμό την Αγκυρα αναχώρησε χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    [15] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ευρωβουλή

    Η επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται λιγότερο από την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζακ Ποος, προσθέτοντας ότι το καθοριστικό ρόλο στην Αγκυρα εξακολουθεί να έχει ο στρατός.

    [16] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Δουβλίνο - Αναχώρηση

    Την εκτίμηση ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κατάληξη μέσα σε αυτό το εξάμηνο, σε επίπεδο ΕΕ, για τα θέματα του ασύλου και της διακίνησης παράνομων μεταναστών, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο, όπου θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Χρίστου διευκρίνισε πως για το θέμα του ασύλου το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δομές και για την αρχική και τη δευτεροβάθμια εξέταση αιτήσεων, ενώ γίνεται σκληρή δουλειά και εκπαίδευση των λειτουργών του Υπουργείου του, ώστε να εγκαθιδρυθούν και όλες οι δομές που απαιτούν οι νέες συνθήκες.

    Για το ίδιο Ατυπο Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιανουαρίου, αναχώρησε νωρίτερα σήμερα για το Δουβλίνο και ο

    [17] (Κ) Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινούσε εκ νέου συνομιλίες για το Κυπριακό, εάν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να βρουν μια διευθέτηση.

    ''Οι καλές μου υπηρεσίες είναι ακόμη διαθέσιμες, δεδομένου ότι τα μέρη θα δείξουν την ετοιμότητα και τη βούλησή τους να προχωρήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους'', δήλωσε ο κ. Ανάν σε δημοσιογράφους στη Γερμανία.

    [18] (Κ) Χαβιέ Σολάνα - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την εκτίμηση πως οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν και να το εφαρμόσουν, προσθέτοντας πως αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να αρχίσουν συνομιλίες το συντομότερο, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν και στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα.

    [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Καλές υπηρεσίες

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει θέσει τις καλές του υπηρεσίες στη διάθεση των εμπλεκομένων στο Κυπριακό μερών για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του προβλήματος και αναμένει οι πλευρές να επιδείξουν ετοιμότητα και βούληση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Ανάν είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και ''το θέμα της επανένωσης του νησιού''.

    ''Κατέστησα σαφές στον καλό μου φίλο τον ΥΠΕΞ ότι οι καλές μου υπηρεσίες είναι ακόμα διαθέσιμες, δεδομένου ότι τα μέρη θα δείξουν την ετοιμότητα και τη βούλησή τους να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να διευθετήσουν τις διαφορές τους'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''είχαμε κάνει προτάσεις στις πλευρές πέρσι'' και ότι ''εκείνη η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι και λαμβάνω ενδείξεις από όλους τους ενδιαφερόμενους ότι ίσως να επιθυμούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο στάδιο όπου θα εμπλεκόμουν''.

    ''Εχω ακούσει από τη μία πλευρά και αναμένω να δω τι θα ακούσω από τις άλλες, και θα έχω την ευκαιρία επίσης να συζητήσω το θέμα με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν κατά τις επόμενες μέρες'', κατέληξε ο κ. Ανάν.

    Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ως ακολούθως:

    [20] (Κ) Γουέστον - Αγκυρα - Επαφές

    Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ είχε σήμερα στην Αγκυρα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον μετέβη στην Αγκυρα πριν την πραγματοποίηση της σημαντικής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την Παρασκευή.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία μετά από παράκληση της τουρκικής κυβέρνησης, μετέβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ μαζί με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 January 2004 - 18:49:17 UTC