Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κεραυνός - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Νίκη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Πρόεδροι Κύπρου, Γεωργίας - Προσφωνήσεις
  • [05] (Κ) Κύπριοι Υπουργοί - ΕΕ - Δουβλίνο
  • [06] (K) Κώστας Καραμανλής - Αφιξη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κληρίδης
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 81 μονάδων
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ
  • [12] (Κ) Αγκυρα - Τούρκος ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - Κύπρος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Γλαύκος Κληρίδης
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Λονδίνο - Συναντήσεις
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Γεύμα ΚΥΠΕ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΔ
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Ελληνοπόντιοι - Ελλαδίτες - Ομιλία
  • [20] (K) Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό -Τουρκία
  • [21] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Ομιλία - Βελγική Γερουσία
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Κεραυνός - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Νίκη

    Ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στο Στρόβολο τη ρουμανική Γουέστ Πετρόμ με 84 70 για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας Νότιας Περιφέρειας και αισιοδοξεί πλέον για πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της διοργάνωσης.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η επίσκεψη και οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα και οι δηλώσεις που έκανε στη Λάρνακα μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, καθώς και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην επιβολή των προσφάτων αυξήσεων στις τιμές πώλησης των καυσίμων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Αλλα θέματα είναι η συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις ευρωεκλογές, η παραχώρηση άδειας σταθερής τηλεφωνίας σε ιδιωτική εταιρεία, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους επενδυτικούς και η επιχείρηση με συμμετοχή πλωτών και πτητικών μέσων χωρών-μελών της ΕΕ με στόχο τη λαθρομετανάστευση.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αστείες δικαιολογίες για τα καύσιμα'' ότι οι κυβερνώντες "αδυνατούν να απαντήσουν σοβαρά στην ογκούμενη λαϊκή αντίδραση" για τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων και ότι "αδυνατούν ακόμα και να τις δικαιολογήσουν". Σε άλλο θέμα γράφει πως τερματίζεται το μονοπώλιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) με την παραχώρηση χθες ειδικής άδειας αστικών κλήσεων από το Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσο Πύργο στην εταιρεία ''Telepassport Communications''.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Παλλαϊκός ξεσηκωμός για τις τιμές'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα "πυροδοτούν πρωτοφανείς αντιδράσεις, οι οποίες παίρνουν μορφή καθολικού ξεσηκωμού, εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία περιήλθαν οι λαϊκές μάζες". Αλλη είδηση είναι η συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του κόμματος Τάσσο Παπαδόπουλο με επίκεντρο της συζήτησης τις προσεχείς εκλογές για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Σφραγίδα Σημίτη στα όχι του Τάσσου'' γράφει πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης συμφώνησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κατά την επίσκεψη του δευτέρου στην Αθήνα και απέρριψε χθες την προ-δέσμευση για χωριστά δημοψηφίσματα επί του σχεδίου Ανάν, όρο που θέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις εταιρείες καταδεικνύοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως η απόφαση της Βουλής να τις οδηγήσει σε υποχρεωτικές επενδύσεις στο ΧΑΚ ήταν μέγα λάθος, που λειτούργησε και ως άλλοθι για κακές επιλογές των επενδυτικών.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Παγκύπρια αγροτική εξέγερση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι έναν περίπου μήνα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών και παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο αγροτικός κόσμος μελετά το ενδεχόμενο παγκύπριας εξέγερσης. Απόψε στην Αθηένου και αύριο στο Λιοπέτρι οι αγρότες αποφασίζουν εάν θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε παγκύπρια κλίμακα, περιλαμβανομένων αποκλεισμών αυτοκινητόδρομων και πολιορκία Προεδρικού και Βουλής. Αλλού αναφέρει πως στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών οι βουλευτές δεν φάνηκαν να πείθονται για την αναγκαιότητα της συμφωνίας ΡΙΚ-ΑΛΦΑ και ζήτησαν όπως κατατεθεί ενώπιον τους σχετικό συμβόλαιο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κλείνουν τρύπες με τις αυξήσεις'' γράφει ότι την ώρα που κυβέρνηση και συμπολιτευόμενα κόμματα απέδιδαν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην ανοδική τάση των διεθνών τιμών του αγρού πετρελαίου, ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας παραδεχόταν στη Βουλή -κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ότι με τις επιβαλλόμενες αυξήσεις η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει άλλα έξοδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τεράστια επιχείρηση με συμμετοχή πλωτών και πτητικών μέσων χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην περιοχή με στόχο τη λαθρομετανάστευση. Η Κύπρος αναλαμβάνει στην επιχείρηση αυτή συντονιστικό ρόλο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δημοψήφισμα μετά τη συμφωνία'' ότι εάν δεν συμφωνούμε με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν θα γίνει δημοψήφισμα. Τη σαφή αυτή θέση διατύπωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις οποίες εξέτασαν τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και επεξεργάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια δράσης ανάλογα με την πορεία πραγμάτων. Αλλού αναφέρει ότι από ενιαίο εκλογικό κατάλογο, σε κοινά εκλογικά κέντρα και με την επίδειξη ταυτότητας θα ψηφίζουν Ε/Κ και Τ/Κ κατά τις εκλογές του Ιουνίου για ανάδειξη των έξι μελών της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Δηλώσεις -------------------------------------------------------- Ελλάδα και Κύπρος επαναβεβαίωσαν τη βούληση τους για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν και τόνισαν πως η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σαφώς τις θέσεις της.

    Σε δηλώσεις σε κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων, είπαν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό πριν οι δύο πλευρές στην Κύπρο προχωρήσουν σε δημοψήφισμα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς κατάληξη των συνομιλιών σε συμφωνία, ο Σημίτης απάντησε: ''Εάν εμείς δεν συμφωνούμε με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, τότε δεν πρόκειται να γίνει ούτε δεκτό σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα από την ε/κ πλευρά αυτό το υποτιθέμενο αποτέλεσμα. Εχουμε πει ανέκαθεν ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να πάμε σε δημοψήφισμα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποια βήματα της Τουρκίας θα συνιστούσαν έμπρακτη απόδειξη της βούλησής της για λύση, ο κ. Σημίτης δήλωσε πως ''πρέπει να υπάρξει θέση της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν σε ποια συγκεκριμένα σημεία συμφωνεί ή διαφωνεί και να υπάρξει επίσης πρόνοια στα θέματα που θα πρέπει να αλλάξουν λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ για να καταστεί λειτουργικό το σχέδιο Ανάν, θέματα που έχει θέσει και θα θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν χωρίς να υπάρξει μια σαφής άποψη και για τα συντάγματα των δύο επιμέρους κρατιδίων της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Θα πρέπει οι Τούρκοι να δηλώσουν τι θα περιέχει αυτό το σύνταγμα και αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με όλη τη ρύθμιση του σχεδίου Ανάν,'' είπε, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε καμμία ουσιαστική διαπραγμάτευση και αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός είπε πως ''εξετάσαμε ποιες είναι οι προοπτικές της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό το φως των γεγονότων στα κατεχόμενα και των πληροφοριών και δηλώσεων που έγιναν στην Τουρκία και συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που ολοκληρώνεται τυπικά την 1 Μαϊου 2004'', προσθέτοντας πως διαπιστώθηκε ότι όλα προχωρούν κανονικά.

    Ανέφερε πως συζητήθηκε και η υπόθεση Λοϊζίδου, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα εκείνων που συνέβησαν στην Κύπρο.

    ''Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά ότι θεωρούμε τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών καθοριστική και κοινός μας στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό'', πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, και να ακολουθεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ο κ. Σημίτης είπε πως επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από Αθήνα και Λευκωσία για την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το υφιστάμενο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σημείωσε πως ''το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται πάντα στα χέρια της Αγκυρας, αυτή ελέγχει την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και καθορίζει μέχρι τώρα τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς''.

    Η Τουρκία, είπε ο Πρωθυπουργός, εξακολουθεί και τώρα ακόμα να στηρίζει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να εμμένει στην πολιτική που είχε ανέκαθεν, δηλαδή της πολιτικής της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της κατοχής, πολιτική την οποία απορρίπτει η διεθνής κοινότητα.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα μεταβάλει τη στάση της και σημείωσε πως η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της τουρκικής πλευράς.

    ''Δεν νοείται μια ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς να έχει λύσει το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου'', τόνισε, και σημείωσε ότι οι τουρκικές διακηρύξεις περί υποστήριξης των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι κατ' αρχήν θετικές, ωστόσο είπε πως ''η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδείξει εμπράκτως με ουσιαστικές κινήσεις τη διάθεση συνεργασίας της για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο Πρωθυπουργός είπε πως συζητήθηκε και το θέμα των αγνοουμένων υπό το φως της πρόσφατης πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ανέφερε πως προσβλέπει σε μια θετική ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, όπως έπραξε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Ελλάδα και Κύπρος έχουν τις ίδιες απόψεις τόσο στην υπόθεση της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ όσο και στην επίτευξη της αποφασιστικής προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται συντονισμένα, από κοινού, και επιδιώκουν την ταχύτερη λύση του πολιτικού προβλήματος'', κατέληξε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Σημίτης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι τον δέχθηκε ο Πρωθυπουργός και είχαν μια εκτεταμένη συζήτηση όλων των τελευταίων και των επομένων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    ''Είναι για εμάς ιδιαίτερα ικανοποιητικό να διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό ανεξαρτήτως άλλων περιστατικών ή συνθηκών'', δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως υπάρχει πραγματική ταυτότητα εκτιμήσεων και απόψεων.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις ------------------------------------------------ Πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες είχε στην Αθήνα με την κυβέρνηση και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την ελληνική πρωτεύουσα.

    Οπως είπε, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους συνεργάτες του αναθεώρησαν τις δηλώσεις που έχουν γίνει τελευταία από την τουρκική πλευρά, ''έγιναν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις, εξετάσαμε τα διάφορα σενάρια που είναι δυνατό να εκδηλωθούν''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''τελικά επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας που έχει λεχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε έτοιμοι, οποτεδήποτε κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα για συνομιλίες, να λάβουμε μέρος με εποικοδομητικό πνεύμα και με προτίμηση, αν κατορθώσουμε, να λυθεί το κυπριακό μέχρι την 1η Μαϊου, αλλά εν πάση περιπτώσει, να επιδιώξουμε μέσω των συνομιλιών μια πιο λειτουργική, άρα βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί μια λειτουργική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού και όχι μόνο μια λύση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν αμφιβάλλει ότι αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία θα επιρρίψουν ευθύνες και σε άλλους.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί το Κυπριακό να λυθεί ''όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν είναι η λέξη κλειδί 'να λυθεί''', σημειώνοντας ότι ''θέλουμε μια λειτουργική, βιώσιμη λύση''.

    Σημείωσε ότι η ε/κ δεν έχει θέσει πολλά θέματα του σχεδίου Ανάν στα οποία επιθυμεί αλλαγές, σημειώνοντας ότι ''κανένας δεν είναι ενήμερος ποια θέματα ως πολιτική απόφαση αποφασίσαμε ότι πρέπει να τεθούν''.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτούς που είναι προθυμότατοι να πεισθούν για το οτιδήποτε πει η Τουρκία ή που έχουν ως πολιτική τους να καλύψουν τη γνωστή αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι επιθυμεί πρώτα διαβουλεύσεις και μετά παραπομπή του Σχεδιου Ανάν σε δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι εδώ και κάποιο χρόνο ''εμείς λέμε ότι αυτό που προσπαθεί η τ/κ πλευρά είναι να δώσει την εντύπωση ότι κάτι κάνει για το Κυπριακό''.

    ''Ολες αυτές οι δηλώσεις εντάσσονται μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αρκετή κρίση να μην παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας και να μεγαλοποιούμε εμείς τις απλές, γενικές λεκτικές δηλώσεις ότι κάτι θα κάνουν για το Σχέδιο Ανάν προτού ακόμα αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα κάνουν και προτού ξέρουμε τι ουσιαστικά θα κάνουν'', είπε.

    Σε ερώτηση αν στην Αθήνα επαναβεβαιώθηκε η πολιτική που χαράχθηκε για αντιμετώπιση διαφόρων σεναρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι από την εποχή που έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση ''δεν έχω σημειώσει καμμιά περίπτωση διαφωνίας, είτε στις εκτιμήσεις είτε στην τακτική είτε στους χειρισμούς'', σημειώνοντας ότι ''το ίδιο επιβεβαιώθηκε και σήμερα''.

    Ερωτηθείς αν κάποιοι θα προσπαθήσουν να επιρρίψουν ευθύνες και στην ε/κ πλευρά σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Ναι, αυτό πιστεύω, είναι προδιαγεγραμμένη τακτική. Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία, δεν αρνούμαι ότι επιδιώκουν να προωθήσουν λύση αν είναι δυνατό μέχρι την 1η Μαϊου, αλλά ως δεύτερη γραμμή στάσης, αν αυτό δεν επιτευχθεί, η ευθύνη να μην βαραίνει μόνο την Τουρκία ή να μην βαραίνει μόνο την Τουρκία αλλά και άλλους''.

    ''Εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά την καλή μας θέληση, την ετοιμότητά μας για μια εποικοδομητική διαδικασία συνομιλιών ώστε να βρεθεί μια πιο λειτουργική λύση που άρα θα είναι βιώσιμη'', είπε.

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός ότι με την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δημιουργήθηκε εκ του μηδενός''.

    Η κυβέρνηση της Αθήνας, είπε, είναι ''κυβέρνηση μέχρι την ημέρα της αντικατάστασής της'' και πρόσθεσε ότι ''εκείνο το οποίο είναι γεγονός είναι ότι συμφωνία για την αμυντική διευθέτηση και τα θέματα ασφαλείας, είναι συμφωνία που επηρεάζει τη Συνθήκη Εγγυήσεως και πρέπει να εγκριθεί από τις Βουλές όλων των ενδιαφερομένων χωρών''.

    Ωστόσο, είπε ότι εάν δεν υπάρχει Βουλή το ''ποιος θα το εγκρίνει και ποιος θα συζητήσει για την έγκριση ή την επικύρωσή του, δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το θέμα, δεν έχουμε μπροστά μας διαπραγματεύσεις και συμπεράσματα ή μηνύματα ή θέματα στα οποία πρέπει να ληφθεί απόφαση''.

    ''Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να πάρει απόφαση μέχρι την μέρα της παραίτησης ή αντικατάστασής της'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν επιμένει στην εκτίμηση ότι το Κυπριακό δεν θα είναι μέσα στις προτεραιότητες στις συνομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θεωρεί ''τέτοιες γενικότητες χωρίς σημασία'', προσθέτοντας ότι ''το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα επτά θέματα που θα συζητήσει στη μονόωρη συνάντησή του ο κ. Ερντογάν μαζί με τον κ. Μπους''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συναντήσεις ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος άρχισε τις επαφές του στην Αθήνα με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη συνοδεία του στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου.

    Μετά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Σημίτη ο κ. Παπαδόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο και τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο κ. Καραμανλής δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε πως το Κυπριακό έχει με το μέρος του το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για αυτό πρέπει να βρει τη λύση του με δίκαιο τρόπο και όχι να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων, είτε των ΗΠΑ είτε της Τουρκίας.

    Η διαιώνιση του Κυπριακού, είπε, οφείλεται στην αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού επεσήμανε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την ανάγκη για συστηματική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ ώστε η Κύπρος να εξοπλίσει τις θέσεις της ως κράτος στην ΕΕ. Αρνητική, είπε, είναι η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να παραμένει ανεκτό χωρίς να λύνεται. "Εύχομαι", είπε, "κάποτε να πανηγυρίσουμε τη λύση του Κυπριακού και να μην χρησιμοποιείται για άλλοθι για τις εσωτερικές, πολιτικές διεργασίες ενόψει προώρων εκλογών".

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το κλείσιμο του Κυπριακού, έτσι όπως δρομολογείται και με τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, δεν δείχνει θετικές προοπτικές.

    Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν κλείσιμο του Κυπριακού, καθώς ενδιαφέρονται μέσω του Κυπριακού να διασφαλίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμμία πρόθεση από την τουρκική πλευρά, ''με τις πλάτες των ΗΠΑ'', να υπάρχουν αναγκαίες βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν που θα οδηγήσουν σε λειτουργικό και βιώσιμο ομόσπονδο κυπριακό κράτος, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ''όπως τη διεκδικεί ο κυπριακός λαός και η κυπριακή ηγεσία''.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου ------------------------------------------------------- Εάν και εφόσον γίνουν δημοψηφίσματα για τη συμφωνηθείσα λύση του Κυπριακού, τότε θα υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημείωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ συμφώνησε ταυτόχρονα με τη προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή των Αμερικανών στις συνομιλίες.

    ''Η δήλωση του Προέδρου ήταν απλή και πολύ κατανοητή. Φυσιολογικά θα την επικυρώσει (την ενδεχόμενη συμφωνία για λύση) η κυβέρνηση της Ελλάδας νοουμένου ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι ''δεν γνωρίζει κανείς κατά πόσον οι φήμες ή οι πληροφορίες ότι επαναρχίζει διάλογος αρχές Φεβρουαρίου, θα γίνουν πραγματικότητα''.

    ''Το θέμα είναι ο χρόνος που θα καταλήξουμε σε συμφωνία και φυσιολογικά εάν και εφόσον γίνουν δημοψηφίσματα θα υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα'', συνέχισε.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε προχθές πως δεν επιθυμεί συμμετοχή των Αμερικανών σε πιθανή έναρξη συνομιλιών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ και υπό την προστασία του ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι είναι απλή και κατανοητή και πολύ φυσιολογική η δήλωση του Προέδρου'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    Χατζηδημητρίου - Βέλγικη Γερουσία ------------------------------------- Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών της βελγικής Γερουσίας.

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι η ομιλία του κ. Χατζηδημητρίου, που θα γίνει αύριο Τρίτη, εντάσσεται στο πλαίσιο ακροάσεων που έχει προγραμματίσει η βελγική Γερουσία ενόψει της έκθεσης που θα ετοιμάσει σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Καραμανλής - Κύπρος ------------------- Φθάνει στις 11.15 το πρωί στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών του κ. Καραμανλή, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 13:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το απόγευμα, στις 16:00, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στις 17:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια, θα έχει στο ξενοδοχείο Χίλτον διαδοχικές συναντήσεις που θα αρχίσουν στις 18:00 με τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. Στις 18:45 θα έχει συνάντηση με τη Νομαρχιακή Διοικητική Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Κύπρου (ΝΟΔΕ) και στις 19:00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση Ελληνοπόντιων και Ελλαδιτών στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Αύριο ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αρχίσει τις συναντήσεις του στις 09:15 στο ξενοδοχείο Χίλτον με το Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη, τον Πρόεδρο του ΚΕΑ Αντώνη Πασχαλίδη, τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Δερύνεια και θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 16:00.

    Παύλος Στόκκος - Κηδεία ----------------------- Κηδεύεται σήμερα ο Παύλος Στόκκος, πρώην Υπαρχηγός της Αστυνομίας και αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 78 ετών.

    Η κηδεία του θα τελεστεί στις 2 το απόγευμα από τον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς

    Φιλανδία - Κύπριοι και Μαλτέζοι - Αγορά εργασίας ---------------------------------------------------- Οι υπήκοοι της Κύπρου και της Μάλτας θα έχουν ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Φιλανδίας από την 1η Μαϊου 2004, μετά την απόφαση της φιλανδικής κυβέρνησης να μην κάνει για τις δύο χώρες χρήση της μεταβατικής περιόδου, όπως έχει δικαίωμα.

    Η φιλανδική κυβέρνηση παρουσίασε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια που ακολουθούν τη ένταξη των οκτώ χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι υπήκοοί τους δεν θα έχουν δικαίωμα να εργασθούν στη Φιλανδία. Πρόκειται για τους υπηκόους της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό μετά την παρέλευση των δύο ετών, η φιλανδική κυβέρνηση θα μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να παρατείνει τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία για ένα επιπλέον έτος.

    Για τους υπηκόους της Κύπρου και της Μάλτας, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κανέναν απολύτως περιορισμό, που σημαίνει ότι έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Φιλανδίας.

    ''Telepassport'' - Πρώτη άδεια σταθερής τηλεφωνίας ----------------------------------------------------- Η πρώτη ειδική άδεια σταθερής τηλεφωνίας επιδόθηκε χθες από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσο Πύργο στην εταιρεία ''Telepassport Telecommunication (Cyprus) Ltd'', η οποία από χθες είναι σε θέση να συνδέει τον καταναλωτή με το δίκτυό της.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την επίδοση της άδειας και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ''Telepassport'' Σωκράτης Χάσικος είπε πως η εταιρεία θα προσφέρει πιο χαμηλές τιμές από αυτές της ΑΤΗΚ.

    ''Σήμερα είναι μεγάλη μέρα, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο θα λειτουργήσει εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας και θα προσφέρει υπηρεσίες όπως προσφέρει η ΑΤΗΚ. Απέναντι στην ΑΤΗΚ, υπάρχει μια νέα εταιρεία, η οποία θα δίνει όλες αυτές τις υπηρεσίες που δίνει και η ΑΤΗΚ στα πλαίσια πάντοτε ενός υγιούς ανταγωνισμού. Αυτό βεβαίως είναι απότοκο της φιλελευθεροποίησης μέσα από τις όποιες οδηγίες και νομοθεσίες της ΕΕ'', είπε.

    ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Ιανουάριος-Νοέμβριος - Κύπρος ----------------------------------------------------------- Στα 1,8 δις ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου στη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002 διαπιστώνεται μια μείωση τους ελλείμματος της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003 οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν σε αξία και σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002 κατά 100 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 9%. Οι συνολικές εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 300 εκ. ευρώ και ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες του 2002.

    Οι εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου με τις χώρες της ΕΕ παρουσίασαν έλλειμμα της τάξης του 1 δις ευρώ έναντι 1,2 δις ευρώ του πρώτου ενδεκαμήνου του 2002. Οι εισαγωγές από τις κοινοτικές χώρες ήταν μειωμένες κατά 9% και οι εξαγωγές επίσης μειωμένες κατά 4%.

    Οι εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου με τις τρίτες χώρες παρουσίασαν έλλειμμα ύψους 800 εκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε αξία ήταν μειωμένες κατά 9% και οι εξαγωγές επίσης μειωμένες κατά 12%.

    ΧΑΚ - Τσιμπανούλης - Κύπρος ------------------------------- Συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης για να συζητήσει θέματα που αφορούν το προσχέδιο νομοσχεδίου που απέστειλε για την Κεφαλαιαγορά.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Κληρίδης είπε ότι στη συνάντηση ο κ. Τσιμπανούλης θα εξηγήσει στα δύο εμπλεκόμενα μέρη θέματα του προσχεδίου και ειδικά τις αλλαγές που θα γίνουν στον περί Δημόσιας Πρόσκλησης Νόμο που αφορούν, μεταξύ άλλων, την εξουσία του ΧΑΚ να ζητεί πλήρες Ενημερωτικό Δελτίο από τις εισηγμένες εταιρείες.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη ------------------------------- Με θετικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τέσσερεις ημέρες πτωτικής πορείας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,3%, κλείνοντας στις 82,39 μονάδες. Μόλις στις 342 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,31% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 341,78 μονάδες.

    Κεραυνός - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Νίκη ------------------------------------------------------ Ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στο Στρόβολο τη ρουμανική Γουέστ Πετρόμ με 84 70 για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας Νότιας Περιφέρειας και αισιοδοξεί πλέον για πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της διοργάνωσης.

    [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Πρόεδροι Κύπρου, Γεωργίας - Προσφωνήσεις

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μικχαϊλ Σακασχβίλι θα προσφωνήσουν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κατά τη διάρκεια της Χειμερινής Συνόδου της ΚΣΣΕ μεταξύ 26-30 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣτΕ αναφέρει.

    [05] (Κ) Κύπριοι Υπουργοί - ΕΕ - Δουβλίνο

    [06] (K) Κώστας Καραμανλής - Αφιξη - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    ''Οι Ελλαδίτες νοιάζονται περισσότερο από ποτέ'' για την Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση του Κυπριακού υπάρχει μια νέα δυναμική, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της εκάστοτε κυπριακής κυβέρνησης.

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6993            1,7094
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1172            2,1299
    Λίρα Αγγλίας                     1,1756            1,1826
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,5854        229,4060
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7792          2,8014
    Δολάριο Καναδά                     2,7501          2,7721
    Κορώνα Δανίας                     12,6391         12,7402
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6118         14,7286
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5661         15,6906
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6674          2,6887
    
    

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,76  (-0,76)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    888.710
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    451.986    337,78  (-1,17)
    FTSE Med 100 **                             6.375,92  (-0,42)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    409.092     97,01  (-1,37)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    184.155     71,87  ( 0,53)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        880     15,53  (-0,45)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     23.791     56,50  (-1,21)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.416     59,16  (-1,19)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     73.057     20,73  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    124.100     68,65  (-0,49)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.065      3,30  (-0,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.788     10,73  (-1,56)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        320     11,81  ( 0,43)
    Ξενοδοχεία                    £      2.874     37,14  ( 0,57)
    Αλλες Εταιρείες               £     21.045     71,60  ( 0,34)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κληρίδης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούν να παραμείνει η όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, κάτι με το οποίο συμφωνεί πλήρως και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Εξάλλου, είπε ότι οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη λαμβάνονται υπόψη και θα συζητηθούν όπου πρέπει.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 81 μονάδων

    Στο επίπεδο των 81 μονάδων υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,76%, κλείνοντας στις 81,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 888 χιλιάδες λίρες λόγω της πραγματοποίησης προσυμφωνημένων συναλλαγών που αφορούσαν κυρίως τις επενδυτικές εταιρείες Δήμητρα και Αίαντας.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της Κύπρου είναι η λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ πάντα στηρίζει και ενισχύσει τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής μιλούσε ύστερα από συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού πριν από τη 1η Μαίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα οι τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό να είναι κινήσεις ουσίας που να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος.

    [12] (Κ) Αγκυρα - Τούρκος ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Δηλώσεις

    Η Τουρκία και τ/κ πλευρά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξευρεθεί μια ικανοποιητική, δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου 2004, που θα προστατεύει το μέλλον των Τ/Κ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος παρακάθισε σήμερα σε γεύμα στην Αγκυρα με τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - Κύπρος

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 11 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Roger Briesch, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διεύρυνσης της ΕΕ.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Γλαύκος Κληρίδης

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Λονδίνο - Συναντήσεις

    Συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ θα έχει στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα την Πέμπτη.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης. Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο έχει καθοριστεί για τη 1 μμ.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Γεύμα ΚΥΠΕ

    Την εκτίμηση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για διευθέτηση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μιλώντας σε γεύμα που παράθεσε το ΚΥΠΕ για τους ξένους ανταποκριτές στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να έχει ενώπιόν του όλα τα στοιχεία πριν αποφασίσει για το πώς θα ενεργήσει αναφορικά με το Κυπριακό, και αυτά θα τα έχει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αφού ολοκληρωθούν οι διάφορες συναντήσεις και επαφές του ιδίου του κ. Ανάν και των ΗΠΑ με την Τουρκία.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αποδέχεται τη βασική φιλοσοφία του σχεδίου και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως Λευκωσία και Βρυξέλλες επεξεργάζονται κανονισμούς που θα διέπουν την εφαρμογή της Συνθήκης του Σιέγκεν, σε ό,τι αφορά τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την ένταξη.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΔ

    Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επόμενος εθνικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι ''τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να δείξουμε όλοι διάθεση εθνικής συναίνεσης και περίσσευμα υπευθυνότητας''.

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Η αναβολή της επίλυσης του Κυπριακού στο δεύτερο εξάμηνο του 2004 θα δυσχεράνει τα πάντα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν''.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Ελληνοπόντιοι - Ελλαδίτες - Ομιλία

    Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ολοκληρώνεται ο στρατηγικός στόχος που άρχισε να προβληματίζει την Ελλάδα από την εποχή που εντάχθηκε η ίδια στην Ευρώπη, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστας Καραμανλής.

    Μιλώντας στη Λευκωσία ενώπιον Ελληνοποντίων και Ελλαδιτών που ζουν στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τότε θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του την παιδεία και τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι επιθυμεί οι απόδημοι Ελληνες να μην είναι μόνο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, αλλά να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    [20] (K) Ιρλανδική Προεδρία - Κυπριακό -Τουρκία

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Brian Cowen.

    Η παρέμβαση έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.

    [21] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Ομιλία - Βελγική Γερουσία

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πάνω από 250 άτομα παρευρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου σε ειδική παρουσίαση που έγινε έπ ευκαιρία της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Ζωής Κακολύρη στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

    Μεταξύ άλλων και η διάσημη ηθοποιός Jane Asher που παρευρέθηκε με την ιδιότητα της ως πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου Αυτιστικών.

    Στην έκθεση που άνοιξε από την 8η Ιανουαρίου εκτίθενται 40 πίνακες από τους οποίους οι 25 έχουν ήδη αγοραστεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 January 2004 - 18:49:18 UTC