Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αγώνες
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΕΝΑΔ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) ''Αντιπρόεδρος'' ψευδοβουλής - Μπαϊράμ
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν - Εναρμόνιση
  • [08] (Κ) Κούβα - Αναπληρωτής Υπουργός - Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [09] (Κ) Κούβα - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Κάστρο

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αγώνες

    Οι αγώνες ΑΕΚ - ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΖ και Απόλλωνα - Ανόρθωσης στο Τσίρειο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σημερινών ποδοσφαιρικών συναντήσεων για τη 16η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας.

    Οι υπόλοιποι αγώνες είναι: Ομόνοια - Δόξα στο ΓΣΠ, Αθλητική Ενωση Πάφος - ΑΕΛ στο Παφιακό και Ονήσιλος - Εθνικός Αχνας στο Παραλίμνι.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 1430 εκτός από τον αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης, ο οποίος αρχίζει στις 1900.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΕΝΑΔ

    Σε χθεσινοβραδινό αγώνα για την 13η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας η ΕΝΑΔ νίκησε στην παράταση την Ομόνοια με 104 - 102.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Γουέστον - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------ Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε πως εάν η Τουρκία επιθυμεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να κάνει και παραχωρήσεις.

    Οπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT2, ο κ. Γουέστον είπε πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αλλαγή του σχεδίου Ανάν, εκτός και αν οι δύο πλευρές συμφωνούν.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η Τουρκία κάνει όσο το δυνατό περισσότερα προς την επίτευξη λύσης, ο κ. Γουέστον είπε ότι αυτό θα φανεί στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίδειξη της απαραίτητης πολιτικής βούλησης για επίτευξη συμφωνίας.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο κ. Γουέστον είπε πως θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Τουρκία - Πρόντι - ΕΕ - Κυπριακό -------------------------------- Η συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε το αναγκαίο κλίμα και θα βοηθούσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αποφασίσουν για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο κ. Πρόντι μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει η ΕΕ από την Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, είπε: ''Δεν τίθεται θέμα πραγμάτων που πρέπει να κάνει η Τουρκία. Εχουμε το σχέδιο Ανάν. Αν όμως οι δυο πλευρές συμφωνήσουν σε κάποιες αλλαγές επί του σχεδίου αυτού, εμείς ως Επιτροπή θα παράσχουμε την κατάλληλη βοήθεια, οικονομική ή άλλης μορφής. Αλλά το σημείο εκκίνησης είναι το σχέδιο Ανάν''.

    Ερωτηθείς για το αν η ΕΕ πιέζει εξίσου και την ελληνική πλευρά, ο κ. Πρόντι απάντησε καταφατικά.

    Εξάλλου μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πρόντι είπε πως η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά στην ΕΕ, χάρη στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί.

    Ο κ. Πρόντι, ο οποίος πραγματοποιήσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία συνοδευόμενος από τον Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, είχε χθες συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ.

    Επίσης, επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Ατατούρκ, όπου κατέθεσε στεφάνι και τήρησε μονόλεπτη σιγή, και υπέγραψε το ειδικό βιβλίο που βρίσκεται στο μνημείο.

    Ακολούθως, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, με τον οποίο παρέστη σε συνάντηση αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας.

    Αργότερα, ο κ. Πρόντι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς και μίλησε ενώπιον του Σώματος.

    Επίσης, είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, μετά την οποία παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Ερντογάν.

    Εκπρόσωπος - Πρόντι - Τουρκία ----------------------------- Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν διαβιβαστεί και στην ίδια την Τουρκία διά του Προέδρου της Κομισιόν, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η Αγκυρα έχει λάβει και από τον Ρομάνο Πρόντι το ίδιο μήνυμα που πολλοί μεταφέρουν στην τουρκική κυβέρνηση, ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα βοηθούσε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    ''Ο κ. Πρόντι μετέφερε στην Τουρκία το ίδιο μήνυμα που πολλοί μεταφέρουν στην Αγκυρα, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθούσε πάρα πολύ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας,'' δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στην εφημερίδα ''Ραντικάλ'' και σημείωσε πως ''αυτά είναι δηλώσεις χωρίς να υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο που στο μεταξύ να έχει υλοποιηθεί.''

    Συνέστησε υπομονή μέχρι τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει πράγματι οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

    Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γκιουλ δήλωσε πως δεν θα αποκαλύψει τις διαπραγματευτικές θέσεις της Τουρκίας αυτή τη στιγμή αλλά θα επιφυλάξει αυτό το δικαίωμα όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Είπε πως τα μηνύματα που έχουν ληφθεί από την Αγκυρα πρέπει να έχουν καταστήσει σαφές και στην Τουρκία ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα εξεταστούν κατά τη λήψη της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη Πρόντι στην Τουρκία είναι θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι η ίδια θέση που υιοθετήθηκε σε εκθέσεις της ΕΕ εκφράζεται και στην Τουρκία από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πρόντι --------------------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) συμπορεύεται με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και δεν διστάζει να πει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης μέχρι την 1η του Μάη, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή Δήμων και Οργανώσεων επαρχίας Κερύνειας, ο κ. Αναστασιάδης κληθείς επίσης να σχολιάσει την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Αγκυρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα.

    ''Πιστεύω ότι παρά το γεγονός ότι στις δημόσιες δηλώσεις διαφάνηκε ότι το Κυπριακό δεν είναι προϋπόθεση παρά ταύτα από τα όλα όσα λέχθηκαν, το Κκυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα'', είπε.

    ''Πιστεύουμε'', συνέχισε, ''ότι για λόγους πολιτικής αβρότητας μπορεί να αποφεύχθηκαν τα όσα λέχθηκαν κατ΄ ιδίαν αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία πήρε ένα σοβαρό μήνυμα ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τα οποία οφείλει να μεριμνήσει ώστε να έχει την ελπίδα ημερομηνίας για τους δικούς της ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς''.

    ΓΓ ΕΔΗ - Τουρκία - Πρόντι - Κυπριακό ------------------------------------ O ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών Κώστας Θεμιστοκλέους εξέφρασε την εκτίμηση πως αν πραγματικά η Τουρκία δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση, υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 1η Μαΐου για συμπλήρωση του σχεδίου Ανάν και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις επαφές του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Αγκυρα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης πως στέλλεται ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία ''είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αλλά και με τη στάση που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό''.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε πως όλοι σημειώνουν ''κάποιες πιο ενθαρρυντικές δηλώσεις'' την τελευταία περίοδο ακόμα και από τον ίδιο τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος για πρώτη φορά είπε ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .

    Σημείωσε ωστόσο πως όλες οι εκ πρώτης όψεως ενθαρρυντικές δηλώσεις πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Όπως ανέφερε ''αυτό που λέμε και εμείς ως ε/κ πλευρά, αυτό που δειλά και οι ίδιοι δηλώνουν, ότι στόχος είναι η εξεύρεση λύσης και η ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004, θα δοκιμαστεί τις επόμενες βδομάδες''.

    Υπογραμμίζοντας πως ''ο χρόνος εξαντλείται'' ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως ο στόχος της 1ης Μαΐου ''μας υποχρεώνει όλους να πάμε πλέον με ταχύτητα''.

    Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Ουδεμία πληροφόρηση ----------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφόρηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό της Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    ''Ουδέμια συγκεκριμένη πληροφόρηση επί του θέματος υπάρχει'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή των τουρκικών θέσεων που να δικαιολογεί αισιοδοξία όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ έχει καθημερινά επίβλεψη των όσων εξελίσσονται για το Κυπριακό στα πλαίσια των ΗΕ, ιδίως για το Κυπριακό.

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όλες οι προσπάθειες της Τουρκίας στρέφονται προς την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες της τις προσπάθειες.

    Ερωτηθείς, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Αγκυρα, πως επηρεάζει το Κυπριακό τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση και η επίλυση του προβλήματος ''θα επηρέαζε τη διαδικασία προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    ''Γενί Ντουζέν'' - Κυπριακό - Συνομιλίες ----------------------------------------- Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν αναμένεται να αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη Γενεύη, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'', η οποία επικαλείται αμερικανικές πηγές.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό θα ξεκαθαρίσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός για να του εξηγήσει τις τουρκικές θέσεις.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη Γενεύη και ότι θα λάβει μέρος στις συνομιλίες μια αμερικανική αντιπροσωπεία.

    Σημειώνει, επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει σε αυτή την πολιτική.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Προέδρου στην Αθήνα ------------------------------------------- Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και των αναγκαίων επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφορικά με την επίσκεψη του Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σκοπό της επίσκεψης, ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως ενδεχομένως να καθοριστεί κάποιο πλαίσιο κινήσεων, να εξεταστεί η εργασία που έγινε για το σχέδιο Ανάν, να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις και να συζητηθούν και άλλα θέματα.

    ''Οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση είναι συνεχείς και ενόψει των εξελίξεων και των όσων πρόκειται να συμβούν εντός των επόμενων εβδομάδων επιβάλλετο η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού,'' επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν απετέλεσε λόγο ή κριτήριο για τον καθορισμό της συνάντησης.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των συναντήσεων που έχουν προγραμματισθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης και είπε πως ο Πρόεδρος επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος είναι ήδη στην Αθήνα, και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

    Οπως ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα έχει ως εξής:

    Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004

    10.30 π.μ. Θα έχει συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    12 μ. Θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    11.15 μ.μ. Θα δώσει Διάσκεψη Τύπου από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    1.30 μ.μ. Θα παρακαθίσει σε γεύμα.

    4 μ.μ. Θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

    4.45- 5.10 μ.μ. Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    5.15-5.40 μ.μ. Θα δεχθεί τη Γ.Γ. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

    Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι ------------------------ Δεν έχει απαντήσει ο Τ/Κ ηγέτης στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση.

    ''Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του κ. Ντενκτάς στην επιστολή του ΓΓ για το θέμα των αγνοουμένων,'' είπε.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν έχει ανακοινωθεί σε εμάς οποιαδήποτε θετική αντίδραση εκ μέρους του κ. Ντενκτάς.

    Αναφορικά με τη διαδικασία της εκταφής λειψάνων, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκταφές επί τακτικής βάσης και αυτό που αναμένεται είναι η επανέναρξη της διαδικασίας για τη συνέχιση των εκταφών και την ταυτοποίηση λειψάνων ώστε να λυθεί το θέμα των αγνοουμένων.

    Αναπληρωτής Ελληνας ΥΠΕΞ - Εορσί - Κυπριακό --------------------------------------------- Το σχέδιο Ανάν και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού με βάση του σχεδίο του ΓΓ του ΟΗΕ, συζήτησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης και ο Ούγγρος βουλευτής και εισηγητής για την Κατάσταση στην Κύπρο στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Matyas Eοrsi.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν και οι ιδιαίτερες πτυχές, ευαισθησίες αλλά και λεπτές ισορροπίες του Κυπριακού, ώστε η έκθεσή του κ. Eorsi να αντανακλά τα ουσιαστικά δεδομένα του προβλήματος.

    Ο κ. Eοrsi έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πως βλέπει η ελληνική πλευρά το σχέδιο και ποια είναι η θέση των κομμάτων και η αντίδραση της ελληνικής κοινής γνώμης γι αυτό.

    Ο κ. Γιαννίτσης εξήγησε στον Ούγγρο Εσηγητή ότι η Ελλάδα έχει εκφρασθεί με πολύ σαφή τρόπο για το σχέδιο Ανάν ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης και προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

    Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει το τελικό αποτέλεσμα να εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την πληρότητα και τη λειτουργικότητα της λύσης που θα προκύψει.

    Παπανδρέου - Λονδίνο - Στρο - Μακ Σέιν ------------------------------------------ Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών και τώρα υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Λονδίνο την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο στη 1 μμ τοπική ώρα.

    Το Κυπριακό, θέματα ΕΕ και τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές.

    Εξάλλου, το βράδυ της ίδιας ημέρας όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακ Σέιν θα μιλήσει σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία.

    Θέμα της ομιλίας θα είναι: ''Κύπρος: Ευτυχισμένο το νέο έτος 2004''.

    Ραούφ Ντενκτάς - Δημοκρατικό Κόμμα - Ψευδοϋπουργοί ---------------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα προσφύγει στο ''συνταγματικό δικαστήριο'' για την υπόθεση των τριών ''υπουργών'' που εισηγήθηκε και δεν έγιναν αποδεκτοί από τον λεγόμενο γενικό εισαγγελέα.

    ''Η ερμηνεία του συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο στο συνταγματικό δικαστήριο. Γι' αυτό η γνώμη του γενικού εισαγγελέα είναι μόνο μία σύσταση'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Επίσης, επεσήμανε τη σημασία του θέματος και είπε πως το ''δικαστήριο'' θα πρέπει να δώσει την ερμηνεία του το συντομότερο δυνατό.

    Ταλάτ - Δημοκρατικό Κόμμα - Ψευδοϋπουργοί -------------------------------------------- Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες ότι η προσφυγή στο ''συνταγματικό δικαστήριο'' είναι προνόμιο του λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι σέβεται την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να προσφύγει στο λεγόμενο δικαστήριο για την υπόθεση των τριών ''υπουργών'' που δεν έγιναν αποδεκτοί από τον ''γενικό εισαγγελέα''.

    ''Η ερμηνεία του συντάγματος είναι θέμα του συνταγματικού δικαστηρίου, όχι του γενικού εισαγγελέα. Για τον λόγο αυτό, θα ζητηθεί η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου και θα αναμένονται τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα με την κυβέρνηση. Οι δραστηριότητες είναι έγκυρες και οι συζητήσεις για τη νομιμότητα της κυβέρνησης είναι αχρείαστες'', δήλωσε ο κ. Ταλάτ.

    Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία - Θεωρήσεις διαβατηρίων --------------------------------------------------- Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη έχουν εκδώσει ''πάνω από 16 χιλιάδες θεωρήσεις διαβατηρίων σε τουρίστες που θα ερχόντουσαν στην Κύπρο από τη Ρωσία στις αρχές Ιανουαρίου'', δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις του αναφορικά με πρωινή του συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Andrey Nesterenko, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έχει καθιερωθεί από το Δεκέμβριο ένας πολύ πρακτικός τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στην πρεσβεία, το προξενείο της Κύπρου και τους τουριστικούς οργανισμούς της Ρωσίας για γρήγορη και πολύ έγκαιρη έκδοση θεώρησης διαβατηρίων''.

    Πρόσθεσε πως για αυτή τη γρήγορη διευθέτηση, που δεν ξεπερνά τις δυο ημέρες, το κόστος θα είναι αυξημένο κατά 15 - 18 Ευρώ σε κάθε θεώρηση διαβατηρίου.

    Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει άδεια κατ' εξαίρεση στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει προξενείο στην Αγία Πετρούπολη για να εκδίδει και εκεί θεωρήσεις για επισκέψεις στην Κύπρο.

    Με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, συζητήθηκαν τρόποι εδραίωσης συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας σε νέους τομείς.

    Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι για τη διερεύνηση αυτής της πιθανότητας θα διοργανωθεί προσεχώς σεμινάριο ''στο οποίο θα κληθούν να λάβουν μέρος ο ιδιωτικός τομέας αλλά και άλλοι κρατικοί ή ημικρατικοί φορείς από τις δυο χώρες που να μπορούν μέσα από το διάλογο να βρουν καινούργιους τομείς δραστηριοτήτων για ανάπτυξη συνεργασιών''.

    Οργανώσεις Ελλάδας ΑΚΕΛ , ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνάντηση ---------------------------------------------------- Ως θετική εκτιμούν την πορεία και το έργο της νέας διακυβέρνησης στο Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τη διαμόρφωση πολιτικής για τους Τ/Κ και την εσωτερική διακυβέρνηση, οι κομματικές οργανώσεις της Ελλάδας του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε μια πρώτη τους συνάντηση μετά τη νίκη των δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη, οι τρεις οργανώσεις επαναβεβαίωσαν τη θέληση τους να στηρίξουν με ειλικρίνεια, σεβασμό, συναίνεση και δημοκρατικότητα το πρόγραμμα στη βάση του οποίου δόθηκε η λαϊκή εντολή στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις, εκτιμούν επίσης ότι η περίοδος που ακολουθεί θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφέρουν επίσης ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για τη λεγόμενη τ/κ «διοίκηση», απέδειξαν παρά τη συνεχιζόμενη νοθεία με τη συμμετοχή των εποίκων, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ τάσσεται υπέρ της ειρήνης, επανένωσης και ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Οσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή παροικία της Ελλάδας, οι τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις χαιρέτισαν τη διακηρυχθείσα πρόθεση του Πρόεδρου Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε μέτρα αναβάθμισης, πλήρους στελέχωσης και ουσιαστικής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών για τους απόδημους με στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής αποτελεσματικής σύνδεσης των αποδήμων με την κυπριακή πολιτεία, και την επίλυση των ζητημάτων τους.

    Ιδιαίτερα χαιρετίζουν την πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να δημιουργήσει μια «Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων» που να αποτελεί ενεργό εκφραστή και μελετητή των θεμάτων των αποδήμων, και εκτιμούν ότι αυτή θα πρέπει να είναι πλουραλιστική και αντιπροσωπευτική, με άτομα προερχόμενα από τους χώρους όλων των ομοσπονδιών των αποδήμων, ώστε να εκπληρώσει αποτελεσματικά το ρόλο της.

    Με την ευκαιρία των επικείμενων ευρωεκλογών, οι τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις, καλούν την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία όπως πάρουν μέτρα που θα διευκολύνουν τους Κύπριους αποδήμους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοικούν και διαμένουν σε έδαφος της ΕΕ, να ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό. Ιδιαίτερα ζητούν τη δημιουργία εκλογικών κέντρων σε χώρες της ΕΕ όπου υπάρχει ικανός αριθμός ψηφοφόρων.

    Επιτόκια - Αμετάβλητα ---------------------- Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στη χθεσινή πρώτη συνεδρία της το 2004 αποφάσισε όπως διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

    Συγκεκριμένα, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) παραμένουν στο 4,5% και τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 2,5% αντίστοιχα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ώστε να υπαγορεύουν διαφοροποίηση επιτοκίων.

    Με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα δημόσια οικονομικά, είναι δύσκολο να μιλά κανείς για αισιοδοξία για τη δυνατότητα να μπούμε στην Ευρωζώνη σε 2,5 χρόνια, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι ''θέμα μείζονος εθνικής σημασίας και πρέπει να ληφθούν έγκαιρα οι επιβαλλόμενες πολιτικές αποφάσεις''.

    Ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε όμως ότι ''αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα πέραν του ελέγχου μας που να μας επηρεάσουν σημαντικά, η κυπριακή οικονομία το 2004 θα συμπεριφερθεί κατά πολύ ικανοποιητικό αναπτυξιακό τρόπο''.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας πως ο λαός πρέπει να γνωρίζει από τώρα για τις ''φοβερές οικονομικές επιπτώσεις'' στις οποίες θα κληθεί να απαντήσει.

    Εξάλλου ο κ. Χριστοδούλου είπε πως ''το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι διπλάσιο του ελάχιστου που απαιτείται για να θεωρηθούμε ότι έχουμε τα προσόντα για να μπούμε στην Ευρωζώνη, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 63%, μία αύξηση η οποία αν και μόνο 3% πάνω από το μίνιμουμ, εντούτοις σημασία έχει η τάση η οποία πρέπει να ανακοπεί''.

    Τόνισε όμως ότι είναι μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας να υπάρξουν δημόσια οικονομικά τέτοια που να μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, για να προσθέσει ότι ''απαιτείται όμως να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι είναι θέμα μείζονος εθνικής σημασίας και πρέπει να ληφθούν έγκαιρα οι επιβαλλόμενες πολιτικές αποφάσεις''.

    4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ ---------------------------- Το 4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20-22 Απριλίου 2004 αποφάσισε σε συνεδρία της η Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ που απαρτίζεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, TURK-SEN, DEV-IS και KTAMS.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόνιμης Επιτροπής, το Φόρουμ θα υιοθετήσει διακήρυξη που θα εκφράζει τις ομόφωνες θέσεις όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου, ε/κ και τ/κ για την αταλάντευτη θέση τους για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της νήσου το συντομότερο δυνατόν και την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Η Επιτροπή εκφράζει την προσδοκία το Φόρουμ να διεξαχθεί τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά, όπως έχει προγραμματιστεί, και επαναλαμβάνει την θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για ανεμπόδιστη διακίνηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως προϋπόθεση για την προώθηση ευρύτερης προσέγγισης και συνεργασίας τους για κοινό όφελος.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέτασε επίσης σχέδια-μελέτες της ΕΕ για αναβάθμιση των δεσμών μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου καθώς και ζητήματα της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων.

    Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες -------------------------------- Με τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζονται και χθες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε για τρίτη συνεχή ημέρα απώλειες, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 82 μονάδων. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,88%, υποχωρώντας στις 82,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 469 χιλιάδων λιρών, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 61% του τζίρου.

    Μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 1,77% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 340,71 μονάδες.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αγώνες ----------------------------------------- Οι αγώνες ΑΕΚ - ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΖ και Απόλλωνα - Ανόρθωσης στο Τσίρειο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σημερινών ποδοσφαιρικών συναντήσεων για τη 16η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας.

    Οι υπόλοιποι αγώνες είναι: Ομόνοια - Δόξα στο ΓΣΠ, Αθλητική Ενωση Πάφος - ΑΕΛ στο Παφιακό και Ονήσιλος - Εθνικός Αχνας στο Παραλίμνι.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες Διγενή Ακρίτα - Αναγέννησης στο Μακάρειο και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου - Ολυμπιακού στο Παραλίμνι.

    Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΕΝΑΔ ------------------------- Σε χθεσινοβραδινό αγώνα για την 13η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας η ΕΝΑΔ νίκησε στην παράταση την Ομόνοια με 104 - 102.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ύστερα από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του ο κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Βασιλείου.

    [05] (Κ) ''Αντιπρόεδρος'' ψευδοβουλής - Μπαϊράμ

    Νέος ''αντιπρόεδρος'' της ψευδοβουλής εξελέγη χθες ο πρώην ''υπουργός οικονομικών'' Μεχμέτ Μπαϊράμ.

    Ο Μπαϊράμ, ο οποίος εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο, έλαβε στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, 29 ψήφους υπέρ και 21 κατά.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι τώρα υπάρχουν προοπτικές για λύση του Κυπριακού, γιατί χωρίς τη λύση η Τουρκία πρέπει να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολία για το αν η Τουρκία προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου.

    ''Είναι εντελώς αδύνατον η Τουρκία να είναι αιτήτρια χώρα και ταυτόχρονα να κατέχει τμήμα της Κύπρου και είναι αδύνατον να λειτουργήσει η ΕΕ αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην επικράτεια που αναγνωρίζει η ίδια η ΕΕ'', είπε ο κ. Ιακώβου σε ομιλία του χθες βράδυ στην Αθήνα σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αποφοίτων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν - Εναρμόνιση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να απαντήσει εντός των ημερών στην επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, με την οποία ο κοινοτικός επίτροπος διαπίστωνε καθυστέρηση της Κύπρου σε ορισμένους τομείς της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [08] (Κ) Κούβα - Αναπληρωτής Υπουργός - Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Πρόσκληση προς τους Κύπριους επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Κούβα και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επενδύσεων σε αυτήν απηύθυνε χθες από τη Αβάνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Επενδύσεων και Οικονομικής Συνεργασίας της Κούβας Ερνέστο Σέντι, ο οποίος για μία περίπου ώρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για τις δυνατότητες σχηματισμού κοινοπραξιών στη χώρα του.

    [09] (Κ) Κούβα - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Κάστρο

    Με την ευχή όπως επιλυθούν τα «πολύ σημαντικά» προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δέχθηκε χθες βράδυ (γύρω στις δύο σήμερα τα ξημερώματα ώρα Κύπρου) τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που ολοκλήρωσαν με τη συνάντηση αυτή την τριήμερη επίσημη επίσκεψή τους στην Κούβα.

    Ο κ. Κάστρο ευχήθηκε «υγεία και ειρήνη» σε όλο τον κυπριακό λαό, δηλώνοντας πως «είμαστε αδέλφια» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επίλυση των πολύ σημαντικών, όπως τα χαρακτήρισε, προβλημάτων της Κύπρου.

    Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, από κουβανικής πλευράς παρευρίσκοντο, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρεζ Ροκέ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δύναμης Ρικάρντο Αλαρκόν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Εθνοσυνέλευσης Ραμόν Πεζ Φέρο.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρός του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον ηγέτη της Κούβας να τους αναλύει με λεπτομέρειες τη γεωπολιτική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς επίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός του εξαιτίας της στάσης που τηρούν έναντί τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διαβεβαίωσε τον Φιντέλ Κάστρο για τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης που τρέφει ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία του τόπου για την Κούβα και δήλωσε πως θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής να τον δει να επισκέπτεται σύντομα την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 17 January 2004 - 18:49:10 UTC