Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αβάνα - Χριστόφιας - Κεντρική Επιτροπή ΚΚ Κούβας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Ουδεμία πληροφόρηση
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Προέδρου στην Αθήνα
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [10] (K) Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Δημοκρατικό Κόμμα - Ψευδοϋπουργοί
  • [13] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοϋπουργοί - Απόφαση
  • [14] (Κ) Ταλάτ - Δημοκρατικό Κόμμα - Ψευδοϋπουργοί
  • [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία - Θεωρήσεις διαβατηρίων
  • [16] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Δηλώσεις - Επιτόκια (2)
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Βρυξέλλες
  • [20] (Κ) Αναπληρωτής Ελληνας ΥΠΕΞ - Εορσί - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) 4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Aπρίλιο
  • [23] (Κ) Τουρκία - Πρόντι - ΕΕ - Κυπριακό - Λεϊλά Ζανά
  • [24] (Κ) Γουέστον - Τουρκία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αβάνα - Χριστόφιας - Κεντρική Επιτροπή ΚΚ Κούβας

    Είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας για το Κυπριακό τον Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας Χοσέ Ραμόν Μπελακέρ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αυξήσεις στα καύσιμα που εγκρίθηκαν χθες από τη Βουλή δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης του Τούρκου Πρωυπουργού Ταγίπ Ερνογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Νταβός, τις επισημάνσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Αγκυρα, ότι λύση του Κυπριακού θα βοηθούσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τη δήλωση του Γερμανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Πέτερ Βίτιγκ ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος του όλου αυτού πλαισίου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναστολή εξελίξεων προωθεί ο Τάσος'', γράφει ότι αναστολή εξελίξεων στο Κυπριακό λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, αφήνει να διαφανεί ότι επιδιώκει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τις συνομιλίες του με ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι μέσα από τα συμφραζόμενα και τους υπαινιγμούς του συμπεραίνουν ότι αυτό θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδα Κώστα Σημίτη. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντε Μιρ παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο που επιτελέστηκε σε σχέση με την εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και της ναυτιλιακής ασφάλειας.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φωτιά στις τσέπες μας'' και γράφει ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα που επεβλήθηκαν χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ''έχουν φέρει κυριολεκτικά σε απόγνωση τον Κύπριο πολίτη''. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου απηύθυναν χθες έκκληση προς όλους όσοι γνωρίζουν για τα κυκλώματα παιδίατρων - γυναικολόγων και μαιευτήρων να δώσουν στοιχεία έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Νέο κύμα αυξήσεων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι εκτιμάται πως η χθεσινή αύξηση της βενζίνης κατά 3 σεντ το λίτρο και 2,6 σεντ το λίτρο του πετρελαίου θα φέρει νέο κύμα αλυσιδωτών αυξήσεων στο λιανικό εμπόριο. Προσθέτει ότι προκαλεί αίσθηση η αύξηση κατά 45 σεντ η τιμή του κυλίνδρου του υγραερίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιμένει στους όρους που έθεσε για επανέναρξη των συνομιλιών, περιλαμβανομένων και των χωριστών δημοψηφισμάτων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καίνε οι τιμές των καυσίμων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών "που καίνε την τσέπη των καταναλωτών". Προσθέτει ότι οι αυξήσεις προκάλεσαν έντονη σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν υπέρ των αυξήσεων και των κομμάτων που ψήφισαν κατά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα κατέστρεψε ολοσχερώς οκτώ κατοικίες σε τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή Φάρος στα Περβόλια. Προσθέτει ότι η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη σε λίγα λεπτά, το ένα μετά το άλλο τα λυόμενα σπίτια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Με μαστίγιο και καρότο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αγκυρα σε αυτή τη φάση διαμορφώνει ένα αινιγματικό τοπίο σε σχέση με την τελική της στάση στο Κυπριακό που θα οριστικοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου στη σύνοδο του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Προσθέτει ότι το παρασκήνιο στο Νταβός κατά τη συνάντηση Ερντογάν Ανάν στις 24 Ιανουαρίου θα κρίνει τις εξελίξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ωράριο λειτουργίας της εμπορικής αγοράς εξελίσσεται σε πληγή που δεν κλείνει. Αναφέρει ότι οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες, μέλη της ΠΟΒΕΚ, απορρίπτουν την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για ρύθμιση του ωραρίου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πράξεις για λύση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι νέο σαφές μήνυμα έστειλε χθες στην Αγκυρα η Γερμανία διά του ειδικού απεσταλμένου της στο Κυπριακό Πέτερ Βιτιγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος του όλου αυτού πλαισίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή ομόφωνα χθες με μια αποχή απέρριψε την αναπομπή και ξαναψήφισε με κάποιες φραστικές τροποποιήσεις το νόμο που αφορά στην αναγνώριση των τίτλο σπουδών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τρία σεντ στο λίτρο για το πετρέλαιο'', αναφέρεται στις χθεσινές αυξήσεις στα καύσιμα που επιβλήθηκαν από τη Βουλή και προσθέτει ότι οι αυξήσεις κρίθηκαν επιβεβλημένες λόγω της αύξησης της τιμής πετρελαίου διεθνώς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι σκανδιναβικές χώρες προειδοποιούν τους πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κύπρο για δηλητηρίαση από σαλμονέλα, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Φειδίας Λουκαϊδης, προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι δεν προσβάλλονται από τη σαλμονέλα, την οποία οι Σκανδιναβοί ονομάζουν ''Cypria'', αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Κύπρος θα ευκολύνει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε στην Αγκυρα, όπου βρίσκεται, ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα προωθούσε τις πιθανότητες της Αγκυρας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη το 2004, εκτός και αν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, όπως πόλεμοι και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γερμανός απεσταλμένος ------------------------------------------- Ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Πέτερ Βίτιγκ δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, σημειώνοντας πως ''η Κύπρος αποτελεί μέρος του όλου αυτού πλαισίου''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε χθες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Βίτιγκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του ΥΠΕΞ και του Καγκελάριου της Γερμανίας στην Αγκυρα Γιόσκα Φίσερ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, είπε επίσης, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος πως είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαίου, πως είναι ρεαλιστής και μπορεί απλώς να ελπίζει πως όλα τα μέρη θα αδράξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    ''Ασχολούμαι με το όλο θέμα πολύ καιρό για να καθοδηγούμαι από συναισθήματα. Δεν θα έδινα μια συναισθηματική εκτίμηση για το τι νομίζω πως είναι δυνατό'', ανέφερε ο Γερμανός διπλωμάτης.

    Ο κ. Βίτιγκ είπε πως πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή κάτι που δηλώνει, όπως είπε, το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον που έχουν για το Κυπριακό ως Γερμανία και ως Ευρωπαίοι.

    Ο Γερμανός διπλωμάτης ανέφερε πως είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εκτίμησή του για την παρούσα κατάσταση.

    ''Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτός ο χρόνος είναι πολύ αποφασιστικός για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αλλά επίσης για την ανατολική Μεσόγειο στο σύνολό της'', ανέφερε και πρόσθεσε πως πριν να έλθει εδώ βρισκόταν στην Αγκυρα ενώ είχε συνομιλίες και στα κατεχόμενα.

    Αβάνα - Χριστόφιας - Κεντρική Επιτροπή ΚΚ Κούβας ----------------------------------------------- Είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας για το Κυπριακό τον Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας Χοσέ Ραμόν Μπελακέρ.

    Oπως είπε ο κ. Χριστόφιας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Κύπρου με τον κ. Μπελακέρ στην Αβάνα, πρόθεση της Τουρκίας στην παρούσα φάση του Κυπριακού είναι η εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και η περαιτέρω ενίσχυση της παράνομης παρουσίας της στην Κύπρο, και όχι η ουσιαστική συμβολή της στη βελτίωση του σχεδίου Ανάν.

    Εκφράζοντας τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης της Κύπρου στον κουβανικό λαό, ο κ. Χριστόφιας και τα υπόλοιπα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας διαβεβαίωσαν τους Κουβανούς πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ρόλο του πρεσβευτή των αναπτυσσομένων χωρών στην Ευρώπη και αντιστρόφως.

    Ο κ. Μπελακέρ διαβεβαίωσε ότι και η Κούβα θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς τον κυπριακό λαό, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορεί να αποφασίζει μόνη της, ανεπηρέαστα και ελεύθερα, για το μέλλον της.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε εκτενή αναφορά στη διαχρονική υποστήριξη του λαού και του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στον αγώνα της Κύπρου από τη δεκαετία του 1960 και από τα πρώτα έτη της ανεξαρτησίας των δύο χωρών και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

    Πρόσθεσε πως οι πορείες τους είναι παράλληλες και η αλληλεγγύη των δύο λαών αμετάβλητη, παρά τα διαφορετικά οικονομικο κοινωνικά συστήματα που επέλεξαν για την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών τους.

    Ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία της Βουλής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κούβα, ο κ. Μπελακέρ αναφέρθηκε στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και στη σημερινή εποχή, κατά την οποία, είπε, το ΚΚ της Κούβας, με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο, επιχειρεί μεταρρυθμίσεις για βελτίωση του επιπέδου κοινωνικής ευημερίας των πολιτών, με έμφαση επί του παρόντος στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερα προγράμματα για άτομα με ειδικά προβλήματα και ανάγκες.

    Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην αμερικανική στάση έναντι της Κούβας, την οποία οι κύριοι Μπελακέρ και Χριστόφιας χαρακτήρισαν ως ''επιθετική και άδικη'' για το λαό της Κούβας.

    Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Πρόντι ----------------------------------------------------- Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν επιβεβαίωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι οι κύριοι Παπαδόπουλος και Πρόντι ''θα συζητήσουν θέματα που έχουν σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ευρύτερα ζητήματα της Ενωσης''.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ, το τελικό πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.

    Πρόντι - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε χθες από την Αγκυρα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι η επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη της νήσου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 δεν αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά θα βοηθούσε.

    ''Η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθούσε πολύ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας'', είπε ο κ. Πρόντι σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν, προσθέτοντας πως ''είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    Τουρκία - Πρόντι - Κυπριακό ---------------------------------- Η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου πριν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι ο κ. Πρόντι θα λάβει σαφές μήνυμα από την Αγκυρα. ''Θα πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν για την εξεύρεση μιας λύσης στην Κύπρο'', δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Ραντικάλ.

    Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε ωστόσο πως η Τουρκία θα καλέσει παράλληλα την Κομισιόν ''να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά για να προβεί σε παραχωρήσεις''.

    Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως η Αγκυρα θέλει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ περισσότερο ενεργό ρόλο στην αναζήτηση μιας λύσης στην Κύπρο.

    ''Υπάρχει η ιδέα να περιληφθούν οι ΗΠΑ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ρόλο να τη διευκολύνουν'', δήλωσε στο Ρόιτερ, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα θέσει το θέμα όταν συναντηθεί αργότερα αυτό το μήνα στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Τουρκικός Τύπος - Φερχόιγκεν - Τουρκία - ΕΕ -------------------------------------------- Δεν μπορεί πλέον από κανέναν να αλλάξει η πραγματικότητα ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ''.

    Η εφημερίδα γράφει στην πρώτη σελίδα ότι ο κ. Φερχόιγκεν, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα ''Stuttgarter Zeitung'', ανέφερε ότι ''για το θέμα αυτό ελήφθη απόφαση, μπορεί να γίνει μέλος''.

    ''Αυτό πλέον δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς. Εάν τα κόμματα της Ενωσης (CDU/CSU) δημιουργούν την εντύπωση ότι η απόφαση μπορεί να αλλάξει, θα πει ότι εξαπατούν τους πολίτες όσον αφορά το θέμα της λήψης απόφασης της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Τουρκία - Ερντογάν - Γενικό Επιτελείο - Κύπρος ------------------------------------------------ Το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού ενημέρωσε προχθές τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απόψεις του επί του Κυπριακού και επεσήμανε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

    Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'', οι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι θα πρέπει να ρυθμισθεί εκ νέου η διάταξη που αφορά την ψηφοφορία Ε/Κ και Τ/Κ και να αλλάξει η διάταξη σχετικά με την αναγνώριση δικαιώματος εγκατάστασης για την ανταλλαγή πληθυσμού.

    Το ποσοστό των Τ/Κ που θα μεταναστεύσουν από τις περιοχές που θα γίνει ρύθμιση ''συνόρων'', θα πρέπει να τηρηθεί στο χαμηλότερο επίπεδο και τα ''σύνορα'' θα πρέπει, όσο γίνεται, να χαραχθούν πάνω σε μία ευθεία γραμμή. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι φυσικές πηγές, ο πλούτος και η ευφορία των εδαφών, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο.

    Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, όσον αφορά το θέμα της ιδιοκτησίας, παράλληλα με το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κοινωνική ειρήνη.

    Επίσης, σημειώνουν ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί αλλαγή στη διάταξη με την επικεφαλίδα ''Η εκπροσώπηση μέσα στην ΕΕ''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ -------------------------------------------- Ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ότι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό αλλά και το σκεπτικό που θα διέπει την επιλογή του για το διορισμό του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά από συνάντηση μιάμιση περίπου ώρας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιμένει να υλοποιεί τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς εάν αλλάζει οτιδήποτε από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου όσον αφορά ιδιαίτερα το θέμα των δημοψηφισμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αρκέστηκε να δηλώσει ''πως δεν ωφελεί κανένα η δημόσια συζήτηση θεμάτων τα οποία αφορούν χειρισμούς του εθνικού μας προβλήματος''.

    Σε ερώτηση για την επιστολή την οποία ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι έτυχε ενημέρωσης για το περιεχόμενο αυτής και πως δεν τίθεται θέμα απάντησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, η επιστολή του ΓΓ δεν είναι διατυπωμένη υπό τύπο διαλόγου και συνεπώς ο Κόφι Ανάν δεν αναμένει απάντηση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε ξεκάθαρη την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να προσέλθει σε διάλογο.

    Σε ερώτηση εάν έχει σήμερα δώσει ονόματα και εκφράσει συγκεκριμένες εισηγήσεις σε ότι αφορά το θέμα του Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''τα κριτήρια που πρέπει να μας απασχολούν για την επιλογή κάποιου φαίνεται να συμπίπτουν''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ''οι επιλογές του θα είναι ανεξάρτητες κομματικής τοποθέτησης με στόχο να εκπροσωπηθεί η Κύπρος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο''.

    Γλαύκος Κληρίδης - Κυπριακό - Δηλώσεις --------------------------------------- Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θεωρεί εξίσου πιθανόν να υπάρχει αλλαγή στην τουρκική πολιτική για το Κυπριακό, όσο και το να προσπαθεί η Αγκυρα με τις κινήσεις και δηλώσεις της να δημιουργήσει απλά μια θετική εντύπωση στη διεθνή κοινότητα προς το δικό της συμφέρον.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Ματίας Εορσί, τον Ούγγρο εισηγητή για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς κατά πόσον έχει πειστεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αλλάξει τη στάση του ως προς το σχέδιο Ανάν, είπε:

    ''Είναι πιθανόν να υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας είναι όμως και πιθανόν η τουρκική πλευρά να επιδιώκει να δημιουργήσει μια διεθνή εντύπωση προς όφελός της''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον συμμερίζεται την άποψη ότι θα έπρεπε να καθοριστεί τώρα ημερομηνία για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα αναφέρει τη θέση του εντός του Εθνικού Συμβουλίου όταν το σώμα κληθεί σε συνεδρία από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί σκόπιμη τη δημόσια έκφραση απόψεων επί του θέματος, προτού συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Θα πω τη θέση μου όταν μας καλέσει ο Πρόεδρος σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν θεωρώ σκόπιμο ή πρέπον αυτή τη στιγμή να εκφράσω απόψεις προτού το συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο'', είπε.

    Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος - ΕΕ ---------------------------------- Τη σημασία και το ρόλο της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, σε συνάντηση χθες στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών του Ισραήλ Αβραάμ Ποράζ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μαγκριώτης, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εσωτερικών του Ισραήλ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ.

    Χατζηδημητρίου - Βαν ντερ Μιρ - Παράδοση έκθεσης ----------------------------------------------- Σημαντική πρόοδο έχει επιτελέσει η Κύπρος σε τομείς της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο τους οποίους επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου παρέδωσε την Εκθεση Πρόδου σχετικά με την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβη Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει σημειώσει «την πρόοδο» που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς, όπως το Οργανισμό Πληρωμών και την Ναυτιλιακή Ασφάλεια.

    Σε δηλώσεις μετά την παράδοση της έκθεσης, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε η έκθεση, θα μελετηθεί από τους αρμόδιους κοινοτικούς λειτουργούς και θα τεθεί υπόψη του Επίτροπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Στις 28 Ιανουαρίου, ο κ. Χατζηδημητρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με την ομάδα του Διαπραγματευτή της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ για περαιτέρω συζητήσεις, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Διευθυντή Διεύρυνσης Fabricio Barabasso.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι έχει σημειώσει «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς, όπως το Οργανισμό Πληρωμών και την Ναυτιλιακή Ασφάλεια».

    Εξήρε επίσης την εργασία την οποία επιτέλεσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης, οι λειτουργοί και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προώθηση των τελευταίων θεμάτων.

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι υπάρχει το ποσό των 90 εκ. Ευρώ το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην εσωτερική αγορά, αν και το θεωρεί πολύ απίθανο αυτό. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερη περίοδο.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Λύση Κυπριακού - Οικονομική πτυχή ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών χαρακτήρισε χθες ''ατυχή'' τη διαρροή στον Τύπο της προκαταρκτικής έρευνας για το κόστος μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Ούγγρο Εισηγητή για το Κυπριακό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, ο κ. Βασιλείου υποστήριξε ότι η δημοσίευση αυτών των στοιχείων σήμερα, ''παρόλο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα'', δίνουν το μήνυμα ότι εμείς θέλουμε να φοβίσουμε τους Κύπριους πολίτες ότι η λύση του Κυπριακό ''δεν συμφέρει''.

    ''Θεωρώ ατυχές το γεγονός ότι χθες αναδημοσιεύτηκαν ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο τα στοιχεία μιας προκαταρκτικής έρευνας που έχει γίνει σε σχέση με το πιθανό κόστος της λύσης του Κυπριακού'', ανέφερε ο κ. Βασιλείου.

    Πρόσθεσε ότι όπως είναι γνωστό το σχέδιο που υποβλήθηκε για τις οικονομικές πτυχές του Κυπριακού ''έχει γίνει ουσιαστικά αποδεκτό από τα Ηνωμένα Εθνη και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει άλλη μελέτη''.

    Ματίας Εορσί - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων --------------------------------------- Συνάντηση με τον Ούγγρο εισηγητή για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ματίας Εορσί είχε χθες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, υπό τον Πρόεδρό της Νίκο Θεοδοσίου.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις αλλά όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική και χρήσιμη και ο κ. Εορσί, άκουσε με προσοχή τις απόψεις που του εξέφρασε η Επιτροπή, καθώς και η βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, η ολομέλεια της ΚΣΣΕ θα συζητήσει την έκθεση του κ. Εορσί που τιτλοφορείται ''Η κατάσταση στην Κύπρο''.

    Η έκθεση περιλαμβάνει ψήφισμα της ΚΣΣΕ καθώς και σύσταση προς την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο κ. Εορσί αναχωρεί σήμερα από την Κύπρο για να μεταβεί στην Αθήνα και ακολούθως στην Αγκυρα, όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ.

    Ουγγαρία - Διαπίστευση Πρώτου Πρέσβη Κύπρου ----------------------------------------------------- Ο πρώτος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουγγαρία Γιώργος Σιακαλλής επέδωσε στις 12 Ιανουαρίου τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Ferenc Madl, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιακαλλής τόνισε ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω προώθηση και σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ουγγαρίας αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις δύο χώρες από την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην αντιφώνηση του ο Ούγγρος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει να προσφέρει τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος πριν την 1η προσεχούς Μαΐου, ώστε να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΣ ΕΔΕΚ - Οργανώσεις Ελλάδας ------------------------------------------ Πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα συνάντηση των Κομματικών Οργανώσεων Ελλάδας του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, οι οποίες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Εθνικού Συμβουλίου στο Κυπριακό με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004.

    Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Γραμματέας του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Ελλάδας Κούλης Θεοδούλου, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΔΗΚΟ Ελλάδας Ηρακλής Ζαχαριάδης και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελλάδας του ΚΣ ΕΔΕΚ Λεωνίδας Μασσοστασής, ήταν η πρώτη μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Οι οργανώσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πορεία και το έργο της νέας διακυβέρνησης είναι θετική σε όλους τους τομείς και επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να στηρίξουν με ειλικρίνεια, σεβασμό, συναίνεση και δημοκρατικότητα το πρόγραμμα στη βάση του οποίου δόθηκε η λαϊκή εντολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Κύπρος - Μνημόνιο Παρισιού - Επιθεωρήσεις πλοίων ------------------------------------------------------ Στο μικροσκόπιο του Μνημονίου Συναντίληψης του Παρισιού για τον Κρατικό Ελεγχο Λιμανιών, θα τεθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες επιθεώρησης πλοίων στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιος Σεργίου, οι επιθεωρήσεις αυτές αν και δεν συνδέονται άμεσα με το αίτημα της Κύπρου για αφαίρεσή της από τη λεγόμενη μαύρη λίστα του Μνημονίου, εντούτοις ενδεχόμενα θετικά αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα επηρεάσουν κατά ευνοϊκό τρόπο την αντιμετώπιση της Κύπρου από τον οργανισμό αυτό.

    Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, 4μελής ομάδα του Μνημονίου θα βρίσκεται στο νησί, στο πλαίσιο της αίτησης της Κύπρου για να γίνει συνεργαζόμενο μέλος του Μνημονίου, αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή.

    Κατά την πενθήμερη παραμονή της στο νησί, η ομάδα θα επιθεωρήσει τις εσωτερικές διαδικασίες του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και θα μεταβεί στο Λιμάνι Λεμεσού, προκειμένου να ελέγξει αν οι διαδικασίες επιθεώρησης πλοίων από επιθεωρητές του Τμήματος είναι οι προβλεπόμενες.

    Στα συμπεράσματά τους, σημειώνουν ότι η περίοδος που ακολουθεί ''θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του Κυπριακού'' και προσθέτουν πως το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα απέδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της επανένωσης και της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μυρσίνη Ζορμπά - Ολυμπιακή Εκεχειρία ------------------------------------------------------------- Η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προχωρήσει σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου σχετικά με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και θα εκδώσει σχετικό ψήφισμα, στη βάση πρότασης της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά.

    Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρωτοβουλία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που αναλήφθηκε από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, συμβάλλει στην αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης της εκεχειρίας και έχει στόχο την ενθάρρυνση ενός ειρηνικού περιβάλλοντος.

    ''Αποτελεί πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και τη μείωση των συγκρούσεων. Αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται στην Ευρώπη αυτό το χρόνο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτείται να υποστηρίξουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στις προσπάθειές της να προωθήσει την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, μέσω του αθλητισμού και της Ολυμπιακής Ιδέας'', προστίθεται.

    Εξάλλου η κ. Ζορμπά, με επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού Μισέλ Ροκάρ, απηύθυνε πρόσκληση για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα στις εκδηλώσεις της 25ης Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Υπουργός Εμπορίου - Βρετανοί - Προολυμπιακή ετοιμασία ------------------------------------------------------ Μέτρα προώθησης της προολυμπιακής προετοιμασίας στην Κύπρο για τις βρετανικές ολυμπιακές ομάδες καθώς και μέτρα στήριξης του αθλητικού τουρισμού συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση ανασκοπήθηκε η μέχρι στιγμής πρόοδος της προετοιμασίας βρετανικών ολυμπιακών ομάδων στην Κύπρο και συζητήθηκαν τρόποι αναβάθμισης της αθλητικής υποδομής στην Κύπρο ούτως ώστε να καταστεί ακόμα πιο αποδοτική.

    Ανταλλάγησαν επίσης, απόψεις για το σχέδιο δράσης που αφορά στον αθλητικό τουρισμό στην Κύπρο, το οποίο εκπονείται από τον ΚΟΤ.

    ΚΟΤ - Πρεσβευτής Κίνας - Επίσκοπος Κύκκου ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου, σε συνάντηση που είχε με τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο συζήτησε το θέμα της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΟΤ ο Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε στον κ. Φωτίου ότι είναι πρόθυμος ''να σταθεί στο πλευρό του Οργανισμού για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στα ομόθρησκα κράτη όπως η Ρωσία, Βουλγαρία και η Ρουμανία''.

    Για την προώθηση του θέματος ο Οργανισμός θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Επίσκοπο για προγραμματισμό συναντήσεων με αρμοδίους στο εξωτερικό.

    ΑΕΠ - Kύπρος - Γ' τρίμηνο 2003 ------------------------------- Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Από τα κοινοτικά στοιχεία για την Κύπρο προκύπτει μια μικρή ανάκαμψη του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2003 και σε σχέση με το αντίστοιχη περίοδο του 2002, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μόλις 0,7%.

    Στην Ελλάδα η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2003 ανήλθε στο 5% και ήταν η υψηλότερη της Ευρωπαϊκή Ενωσης. Η αύξηση στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια της αμέσως επόμενης χώρας, της Ισπανίας (2,4%), και κατά οκτώ φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των ''15''.

    Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες ------------------------------------ Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 82 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 82,87 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 821 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 74,2% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 609 χιλιάδων λιρών.

    [04] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα 18 19 Ιανουαρίου.

    Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004

    10.30 π.μ. Θα έχει συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    12 μ. Θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    11.15 μ.μ. Θα δώσει Διάσκεψη Τύπου από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    1.30 μ.μ. Θα παρακαθίσει σε γεύμα.

    4 μ.μ. Θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

    4.45- 5.10 μ.μ. Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Ουδεμία πληροφόρηση

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Προέδρου στην Αθήνα

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και των αναγκαίων επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφορικά με την επίσκεψη του Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    [10] (K) Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στη σημερινή πρώτη συνεδρία για το 2004 αποφάσισε όπως διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

    Συγκεκριμένα, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) παραμένουν στο 4,5% και τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 2,5% αντίστοιχα.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6993            1,7094
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1248            2,1375
    Λίρα Αγγλίας                     1,1711            1,1781
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,8231        226,6216
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7616          2,7836
    Δολάριο Καναδά                     2,7511          2,7731
    Κορώνα Δανίας                     12,6460         12,7471
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6080         14,7248
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6225         15,7474
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6601          2,6813
    
    

    [12] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Δημοκρατικό Κόμμα - Ψευδοϋπουργοί

    [13] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοϋπουργοί - Απόφαση

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) θα προσφύγει στο ''συνταγματικό δικαστήριο'' αναφορικά με την υπόθεση των τριών ψευδοϋπουργών.

    [14] (Κ) Ταλάτ - Δημοκρατικό Κόμμα - Ψευδοϋπουργοί

    [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία - Θεωρήσεις διαβατηρίων

    Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη έχουν εκδώσει ''πάνω από 16 χιλιάδες θεωρήσεις διαβατηρίων σε τουρίστες που θα ερχόντουσαν στην Κύπρο από τη Ρωσία στις αρχές Ιανουαρίου'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, αναφορικά με πρωινή του συνάντηση με τον

    [16] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Δηλώσεις - Επιτόκια (2)

    Με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα δημόσια οικονομικά, είναι δύσκολο να μιλά κανείς για αισιοδοξία για τη δυνατότητα να μπούμε στην Ευρωζώνη σε 2,5 χρόνια, ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι ''θέμα μείζονος εθνικής σημασίας και πρέπει να ληφθούν έγκαιρα οι επιβαλλόμενες πολιτικές αποφάσεις''.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,14  (-0,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    469.157
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    335.088    340,71  (-1,77)
    FTSE Med 100 **                             6.340,96  ( 0,38)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    302.335     97,88  (-1,47)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     42.436     71,35  (-0,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        158     15,27  (-1,61)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.668     56,70  (-0,74)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        934     60,98  ( 1,33)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.174     20,52  (-1,25)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.647     68,91  (-0,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.068      3,35  (-0,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.497     10,79  (-1,28)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,80  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      6.147     37,09  ( 0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.794     71,70  ( 0,04)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Με τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζονται και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε για τρίτη συνεχή ημέρα απώλειες, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 82 μονάδων. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,88%, υποχωρώντας στις 82,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 469 χιλιάδων λιρών, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 61% του τζίρου

    [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN - Βρυξέλλες

    [20] (Κ) Αναπληρωτής Ελληνας ΥΠΕΞ - Εορσί - Κυπριακό

    Το σχέδιο Ανάν και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού με βάση του σχεδίο του ΓΓ του ΟΗΕ, συζήτησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο Ούγγρος βουλευτής και εισηγητής για την Κατάσταση στην Κύπρο στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Matyas Eοrsi.

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Οργανώσεις Ελλάδας ΑΚΕΛ , ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνάντηση ---------------------------- Ως θετική εκτιμούν την πορεία και το έργο της νέας διακυβέρνησης στο κυπριακό, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διαμόρφωση πολιτικής για τους Τ/Κ και εσωτερική διακυβέρνηση, οι κομματικές οργανώσεις της Ελλάδας του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε μια πρώτη τους συνάντηση μετά τη νίκη των δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη, οι τρεις οργανώσεις επαναβεβαίωσαν τη θέληση τους να στηρίξουν με ειλικρίνεια, σεβασμό, συναίνεση και δημοκρατικότητα το πρόγραμμα στη βάση του οποίου δόθηκε η λαϊκή εντολή στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις, εκτιμούν επίσης ότι η περίοδος που ακολουθεί θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφέρουν επίσης ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για τη λεγόμενη τ/κ «διοίκηση», απέδειξαν παρά τη συνεχιζόμενη νοθεία με τη συμμετοχή των εποίκων, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ τάσσονται υπέρ της ειρήνης, επανένωσης και ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Οσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή παροικία της Ελλάδας, οι τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις χαιρέτισαν τη διακηρυχθείσα πρόθεση του Πρόεδρου Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε μέτρα αναβάθμισης, πλήρους στελέχωσης και ουσιαστικής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών για τους απόδημους με στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής αποτελεσματικής σύνδεσης των αποδήμων με την κυπριακή πολιτεία, και την επίλυση των ζητημάτων τους.

    Ιδιαίτερα χαιρετίζουν την πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να δημιουργήσει μια «Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων» που να αποτελεί ενεργό εκφραστή και μελετητή των θεμάτων των αποδήμων, και εκτιμούν ότι αυτή θα πρέπει να είναι πλουραλιστική και αντιπροσωπευτική, με άτομα προερχόμενα από τους χώρους όλων των ομοσπονδιών των αποδήμων, ώστε να εκπληρώσει αποτελεσματικά το ρόλο της.

    Με την ευκαιρία των επικείμενων ευρωεκλογών, οι τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις, καλούν την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία όπως πάρουν μέτρα που θα διευκολύνουν τους Κύπριους αποδήμους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοικούν και διαμένουν σε έδαφος της ΕΕ, να ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό. Ιδιαίτερα ζητούν τη δημιουργία εκλογικών κέντρων σε χώρες της ΕΕ όπου υπάρχει ικανός αριθμός ψηφοφόρων.

    Οι τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις, συμφώνησαν ομόφωνα όπως συνεχίσουν τις συναντήσεις τους και ότι αφού καταγράψουν και ιεραρχήσουν τα προβλήματα της παροικίας θα αναζητήσουν από κοινού τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης τους.

    ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ''Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ'' -------------- Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας ''Ο Πτολεμαίος'', πραγματοποιήθηκε και φέτος στο κτίριο του Συλλόγου, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ε.ε., με την παρουσία της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου Ζ΄, συνοδευομένου από τον Πατριαρχικο Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου.

    Πριν από την κοπή της Βασιλόπιτας, προηγήθηκε, στην Αίθουσα Διαλέξεων του Συλλόγου, διάλεξη από τον Αλεξανδρινό Καθηγητή Μεταλλειολογίας κ. Ιωάννη Παναγιωτάκη με θέμα «Περίπατος στην Αλεξάνδρεια», κατά την οποία παρουσίασε το φωτογραφικό υλικό του υπό επεξεργασία βιβλίου του. Στις φωτογραφίες περιλαμβάνονταν όλοι οι χώροι οι οποίοι ανήκαν κάποτε σε Έλληνες, η σημερινή πραγματικότητα και κάποιοι χώροι στους οποίους σύχναζαν οι Έλληνες όταν ήκμαζε η παροικία στην Αλεξάνδρεια.

    Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον δεύτερο όροφό του κτιρίου του Συλλόγου όπου στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη αίθουσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τον Μακαριώτατο, την Γενικό Πρόξενο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους.

    Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στους παρευρισκομένους υγεία, πρόοδο και ευτυχία, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νικόλαο Παπαντώνη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την όλη προσφορά τους με την οργάνωση διαλέξεων επιστημονικού περιεχομένου και προέτρεψε όλα τα μέλη να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την καλλιέργεια της σπουδής με την ιστορία και τον ελληνισμό.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο της επιστήμης και στα σύγχρονα επιτεύγματα και στην σημασία των επιστημόνων στον σύγχρονο κόσμο και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως το Πατριαρχείο θα ευλογεί, θα επαινεί και θα στηρίζει πάντοτε το μεγάλο έργο του Συλλόγου.

    Στην συνέχεια, μηνύματα και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής.

    Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

    [22] (Κ) 4ο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Aπρίλιο

    [23] (Κ) Τουρκία - Πρόντι - ΕΕ - Κυπριακό - Λεϊλά Ζανά

    Η συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε το αναγκαίο κλίμα και θα βοηθούσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [24] (Κ) Γουέστον - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε πως εάν η Τουρκία επιθυμεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να κάνει και παραχωρήσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 16 January 2004 - 18:49:20 UTC