Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Λετονία
  • [02] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Πέμπτη νίκη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κλόσον - Ομογένεια - Ομιλία - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ιρλανδία - Ατυπη Σύνοδος
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [08] (Κ) Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Πατ Κοξ - Ψευδοκυβέρνηση - Κυπριακό
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Μπους - Ερντογάν
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [13] (Κ) Μαγκριώτης - Ρώσος Πρεσβευτής στην Αθήνα - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Πρόντι - Φερχόιγκεν - Επίσκεψη στην Τουρκία
  • [15] (Κ) Υπουργικό - Τ/Κ - Δωρεάν μεταφορά
  • [16] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Εναρμόνιση
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Κύρωση Σύμβασης Ρότερνταμ
  • [18] (Κ) ΕΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Βρετανία - Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [21] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Αφιξη στην Αβάνα
  • [23] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις - Γεωργία
  • [24] (Κ) Jack Straw - Κατεχόμενα - ''Εκλογές''
  • [25] (Κ) Εισηγητής ΚΣΣΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [26] (Κ) ΕΕ - Αχερν - Πρόντι - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Λετονία

    [02] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Πέμπτη νίκη

    Σημαντικό βήμα για πρόκριση στους ''16'' του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας έκανε χθες βράδυ η ΑΕΛ με τη νίκη 68 54 που πέτυχε εκτός έδρας επί της πρωτοπόρου του β΄ Ομίλου Ανβιλ Πολωνίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου για το θέμα αυτό, καθώς και η επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό καλώντας τον να ''γράψει ιστορία'' και να επιλύσει το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαϊου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες της Κύπρου.

    Αναφέρονται επίσης στο νέο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε χθες στα κατεχόμενα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον για λύση του Κυπριακού που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και στα οικονομικά του κράτους και τις προβλέψεις των οικονομολόγων για το 2004.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Οχι Τάσου στην πρόταση Ανάν'' γράφει ότι στην απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο ΓΓ του ΟΗΕ απαιτεί δέσμευση για παραπομπή του σχεδίου του σε δημοψηφίσματα και μετά να συγκαλέσει συνομιλίες, και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απορρίπτει τη διαδικασία αυτή, αλλά δηλώνει την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν και να επιφέρει αλλαγές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει τη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στη συζήτηση του Κυπριακού κατά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, τέλος του μήνα αυτού, λέγοντας ότι ''οι διαβεβαιώσεις (που έχει ο ίδιος) από τις ΗΠΑ, είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ούτε στην προτεραιότητα, ούτε το κύριο θέμα στην Αμερική''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κλίμα εκλογών και στην Κύπρο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στην Ελλάδα και η προεκλογική εκστρατεία δεν περιορίζονται μόνο στα στενά όρια της ελλαδικής επικράτειας. ''Στην Κύπρο τα... 'επιτελεία' των Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά και των τοπικών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για το ποιο από τα δύο θα στείλει τους περισσότερους οπαδούςψηφοφόρους στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα'', γράφει. Αλλού αναφέρει πως οι διερμηνείς Ελληνικών στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να μεταφράσουν τους Κύπριους πολιτικούς. Η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει μέτρα και γι' αυτό το σκοπό έστειλε στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες 30 διερμηνείς Ελληνικών.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκτός κριτηρίων με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6%'' ότι η Κύπρος όχι μόνο αποκλίνει από το κριτήριο του Μάαστριχτ, αλλά έχει τεθεί και εκτός των προγραμματικών της δεσμεύσεων έναντι των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση για να μπορέσει να απαλείψει το περσινό δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο αγγίζει τα 400 εκ. λίρες, θα χρειαστεί να ''εισπράξει'' πρόσθετα από κάθε νοικοκυριό ποσό της τάξης των 1.200 λιρών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών, η ΕΕ πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο, ώστε ό,τι συμφωνηθεί να μην παρεκκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Νέο αλαλούμ για ΑΤΙ, ΤΕΙ'' γράφει ότι ενώ ο Νόμος που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφορούσε τα πτυχία και διπλώματα των αποφοίτων ΑΤΙ και ΤΕΙ, θα επαναψηφιστεί αύριο, τα κενά που παρουσιάζονται μετά την εφαρμογή του αναμένεται να συνεχιστούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ούγγρος εισηγητής για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, στο προσχέδιο της έκθεσής του για το Κυπριακό, προωθεί την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο'' κατά των κατεχομένων, και τη σύναψη εμπορικών σχέσεων των κατεχομένων με την ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Τρύπα πολλών εκατομμυρίων'' γράφει ότι το κόστος της λύσης και η προσαρμογή της οικονομίας των κατεχομένων προβληματίζει την κυβέρνηση που συνεχίζει τις ασκήσεις επί χάρτου. Αναζητώντας μια συνταγή βιωσιμότητας της λύσης το Γραφείο Προγραμματισμού έχει ετοιμάσει κατάλογο προϋποθέσεων που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει να λειτουργήσει το κυπριακό κράτος και η διευθέτηση στην οποία θα καταλήξουν το δύο μέρη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό σημειώνει πως με τη λύση του Κυπριακού ''θα γράψετε ιστορία'' και τον καλεί να εργαστεί προσωπικά για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου με βάση το σχέδιο Ανάν, μέχρι την 1η Μαϊου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Γκρίζο σκηνικό'' γράφει ότι ο Κόφι Ανάν παραμένει ανένδοτος και επιμένει στις προϋποθέσεις για συμπλήρωση του σχεδίου του και προκαθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και συμπληρώνει ότι το σκηνικό για το Κυπριακό παραμένει γκρίζο. Γράφει επίσης ότι στην απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις θέσεις της ε/κ πλευράς, καθώς και την ετοιμότητά της να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν όποτε το ζητήσει αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Κίνητρα να ρίξουν τον τουρισμό'' γράφει ότι σύμφωνα με σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ύψους πολλών εκατομμυρίων, ο ΚΟΤ προβλέπει την κατεδάφιση άσχημων τουριστικών εγκαταστάσεων και την απαλλαγή 10.000 χαμηλής ποιότητας τουριστικών κλινών. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενέκρινε χθες τον κατάλογο του νέου λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα, με νέο ''πρωθυπουργό'' τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ''αναπληρωτή πρωθυπουργό'' και λεγόμενο υπουργό εξωτερικών τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    [04] (Κ) Κλόσον - Ομογένεια - Ομιλία - Κυπριακό

    Εντονη κριτική σε βάρος της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό ασκήθηκε από παράγοντες της παροικίας, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, με ομιλητή τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Στην ομιλία του ο κ. Κλόσον τόνισε μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο Ανάν, η στενότερη επαφή Ε/Κ και Τ/Κ ως αποτέλεσμα της διακίνησης και οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα αποτελούν παράγοντες που οδηγούν προς την κατεύθυνση της επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Σε παρεμβάσεις τους, μετά το τέλος της ομιλίας, οι ομογενείς ζήτησαν από τον Αμερικανό διπλωμάτη να σταματήσει η Ουάσιγκτον να πιέζει την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί να γίνει δημοψήφισμα, πριν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία. Τονίστηκε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να ζητούν να γίνουν δεκτά πράγματα που εδώ θεωρούνται αναχρονισμοί, αλλά και ούτε είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Επιστολές -------------------------------------------- Η απαντητική επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο δεν δημιουργεί νέα δεδομένα, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στην επιστολή του ο κ. Ανάν επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το Κυπριακό, τις οποίες εξέφρασε στην έκθεσή του τον Απρίλιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα απαντήσει στην επιστολή του κ. Ανάν, λέγοντας ότι ''δεν θα εμπλακούμε σε σύστημα διαπραγματεύσεων δια αλληλογραφίας''.

    ''Στην επιστολή του ο Κόφι Ανάν επαναλαμβάνει τις θέσεις που είχε εκφράσει στην έκθεσή του τον Απρίλιο'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνεστίασης συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει διαφωνία σε σχέση με τα δημοψηφίσματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν είναι θέμα διαφωνίας, τα δημοψηφίσματα ήταν όρος που έθετε από την αρχή ο ΓΓ του ΟΗΕ, πιστεύω υπό άλλες συνθήκες και για άλλες σκοπιμότητες''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε επίσης ''πως θα μπει σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο που δεν είναι ακόμη έτοιμο''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος απορρίπτει τον όρο αυτό, είπε ότι ''δεν είναι όρος και δεν απορρίπτω τίποτε. Απλώς επαναλαμβάνω τις θέσεις μας. Οταν γίνουν οι διαπραγματεύσεις βεβαίως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί σε δημοψήφισμα''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έκανε γνωστή τη θέση του αυτή στον ΓΓ του ΟΗΕ και στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους απάντησε καταφατικά.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ δημιουργεί νέα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

    Απαντητική επιστολή προς Πρόεδρο Μπους ------------------------------------ Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης πως στην απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνει τις θέσεις της ε/κ πλευράς και την ετοιμότητά της να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού όποτε κληθεί να το πράξει αυτό από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το τοπίο για το Κυπριακό θα ξεκαθαρίσει κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 28 Ιανουαρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Οχι, αντίθετα. Οι διαβεβαιώσεις που έχω από πλευράς ΗΠΑ είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ούτε στην προτεραιότητα, ούτε το κύριο θέμα των συζητήσεων στην Αμερική'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Κύπρος ------------------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 25 και 27 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 28 Ιανουαρίου.

    ΥΠΕΞ - Εορσί - Κυπριακό - Ανάν - Ντενκτάς ----------------------------------------- Είναι απόλυτα προβλεπτό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα αλλάξει τις θέσεις του για το Κυπριακό, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τη δική της στάση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σχολιάζοντας ύστερα από συνάντηση με τον Ούγγρο εισηγητή για το Κυπριακό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί τις χθεσινές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης πράγματι έκανε αναφορά στο σχέδιο Ανάν, σπεύδοντας όμως να επαναλάβει τις πάγιες τουρκικές θέσεις περί ''πραγματικοτήτων''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους έχει συνταχθεί, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή ''εστάλη ή παραλήφθηκε από τον υψηλό αποδέκτη της''.

    Ερωτηθείς αν μελετήθηκε η επιστολή Ανάν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και τη χαρακτήρισε ''ως μια ευγενική και επιδέξια επιστολή, η οποία διατηρεί τις θέσεις του ΓΓ''.

    Γουέστον - Κυπριακό ------------------- Στην εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατή πριν από την 1η Μαΐου 2004 προέβη χθες στις Βρυξέλλες ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη λύση του προβλήματος θα ενεργούσε ως καταλύτης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για επαφές για το Κυπριακό με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γουέστον αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την επίτευξη συμφωνίας πριν την 1η Μαΐου, που θα οδηγούσε στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι αυτή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την επανέναρξη - όσο το δυνατό πιο σύντομα - της διαδικασίας των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει επίλυση του προβλήματος πριν την 1η Μαΐου.

    Η αμερικανική Κυβέρνηση συνεργάζεται, πρόσθεσε, στενά και με την ΕΕ, η οποία υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Κλόσον - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------- Εντονη κριτική σε βάρος της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό ασκήθηκε από παράγοντες της παροικίας, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, με ομιλητή τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Στην ομιλία του ο κ. Κλόσον τόνισε μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο Ανάν, η στενότερη επαφή Ε/Κ και Τ/Κ ως αποτέλεσμα της διακίνησης και οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα αποτελούν παράγοντες που οδηγούν προς την κατεύθυνση της επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Σε παρεμβάσεις τους, μετά το τέλος της ομιλίας, οι ομογενείς ζήτησαν από τον Αμερικανό διπλωμάτη να σταματήσει η Ουάσιγκτον να πιέζει την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί να γίνει δημοψήφισμα, πριν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία. Τονίστηκε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να ζητούν να γίνουν δεκτά πράγματα που εδώ θεωρούνται αναχρονισμοί, αλλά και ούτε είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Δεν είπα ότι το σχέδιο είναι δίκαιο ή δημοκρατικό, είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και η αποδοχή του ή απόρριψή του θα εξαρτηθεί μόνο από τις δυο πλευρές», ήταν μία από τις πλέον χαρακτηριστικές απαντήσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ.

    Στα πολλά ερωτήματα των ομογενών για ζητήματα επιστροφής των περιουσιών, ο κ. Κλόσον συνέστησε «να απευθυνθούν σε δικηγόρο».

    Σε άλλη ερώτηση, γιατί οι ΗΠΑ, αναφερόμενες πλέον στο ρόλο του Γενικού Γραμματέα, μιλούν για «διαμεσολάβηση», αντί της «αποστολής καλών υπηρεσιών», που αναφέρουν τα ψηφίσματα, είπε ότι αυτό δεν αληθεύει και αυτά «τα λένε οι δημοσιογράφοι». Παρομοίως, στο θέμα των δημοψηφισμάτων ανέφερε ότι «πρώτα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις κι ύστερα δημοψηφίσματα».

    Στη μακρά ομιλία του ο κ. Κλόσον είπε ότι καθώς η Κύπρος θα είναι σύντομα πλήρες μέλος της ΕΕ, το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο το Κυπριακό.

    «Η Κύπρος όχι μόνο εντάσσεται στην Ευρώπη, εντάσσεται και στην διατλαντική συμμαχία, κι αυτό δεν σημαίνει μόνο νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες ευθύνες».

    Υπογράμμισε ότι το γεγονός πως η Κύπρος θα διαθέτει ψήφο στην ΕΕ μετά το Μάιο, αυξάνει το ενδιαφέρον της για τις ΗΠΑ, συνδέοντάς το με τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις προσπάθειες για μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, συνεργασία για καταπολέμηση του εγκλήματος, το Ιράκ, κλπ, αλλά και θέματα οικονομικής συνεργασίας.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι η ΕΕ παραμένει καταλύτης στην προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι η κινητικότητα που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην ΕΕ επαναβεβαιώνει ότι θέλει να δει να εντάσσεται στην ΕΕ μια ενωμένη Κύπρος.

    ''Βλέπουμε τώρα τους Τ/Κ πολύ ανυπόμονους να περάσουν από την πόρτα και στην περίπτωση των Ε/Κ μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια το άγχος, ότι ίσως η ένταξη θα καθυστερήσει και υπάρχει ένα ανανεωμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Ο κ. Κλόσον επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τόσο γιατί θα επιλύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, όσο και γιατί θα διευκολύνει τους ευρωπαϊκούς οραματισμούς της Τουρκίας.

    Σε σχέση με τις θετικές παραμέτρους, όπως είπε, αναφέρθηκε στην ύπαρξη στο τραπέζι του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο όπως είπε «μετά από επιπρόσθετη συζήτηση και διαπραγμάτευση να τεθεί σε δημοψήφισμα».

    Σημείωσε ακόμη τη διακίνηση από και προς τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, που ''γίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα'', καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις στο κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σαν «ψήφο υπέρ της λύσης», παρά τις δυσκολίες που εγέρθηκαν.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε "το γεγονός σε μερικές περιοχές στα κατεχόμενα που πρόκειται να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, ακόμη και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές όπως η Μόρφου, η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της λύσης γνωρίζοντας θα πρέπει να μετακινηθούν. Αυτή είναι μία ψήφος ελπίδας έναντι κάποιου φόβου που είδαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας", σχολίασε ο κ. Κλόσον.

    Ανέφερε ότι «είναι δυνατή η λύση μέχρι την 1η Μαϊου, όμως χρειάζεται δέσμευση από μέρους των πολιτικών ηγετών για να καταστεί δυνατή». Για τις ΗΠΑ ανέφερε ότι «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη να δεσμευθούν ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι «καμία λύση δεν μπορεί να επιβληθεί» και επισήμανε ότι «για όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα παραμένει άλυτο, τόσο μεγαλώνει το κόστος''.

    ''Είναι πολύ καθαρό το είδος του κόστους που σηκώνουν οι Τ/Κ από την έλλειψη λύσης. Νομίζω ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε αρκετές από τις δυσκολίες που αυτός και οι Ε/Κ θα αντιμετωπίσουν αν μια μοιρασμένη Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ», τόνισε ο Αμερικανός Πρεσβευτής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της περιουσίας, προέβλεψε ότι αν δεν υπάρξει λύση, πολλοί Τ/Κ θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να διεκδικήσουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουλάχιστον αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους.

    Καταλήγοντας είπε ότι «η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή, και επαφίεται στους ηγέτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, αλλιώς, θα παρέλθει».

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό ------------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες που θα αρχίσουν για λύση του Κυπριακού και μια διαρκή ειρήνη στο νησί, θα γίνουν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας και αλληλεγγύης που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τη νέα ''κυβέρνηση'' στα κατεχόμενα.

    Τ/Κ ηγέτης - Νέο ''υπουργικό'' - Εγκριση ---------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενέκρινε χθες το απόγευμα τον κατάλογο του νέου λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα.

    Με βάση τον κατάλογο νέος ''πρωθυπουργός'' του ψευδοκράτους είναι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επίσης σύμφωνα με τον κατάλογο, που θα σταλεί στην ψευδοβουλή για έγκριση, ''αναπληρωτής πρωθυπουργός'' και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος, ωστόσο δεν φέρει και τον τίτλο του ''υπουργού άμυνας'' όπως τον έφεραν οι προηγούμενοι ''υπουργοί εξωτερικών'' (ο τίτλος τους ήταν ''υπουργός εξωτερικών και άμυνας'').

    ''Υπουργός οικονομικών'' είναι ο Αχμέτ Ουζούν, ''υπουργός εσωτερικών'' ο Οζκάν Μουράτ, ''υπουργός παιδείας και πολιτισμού'' ο Ερντίλ Ακμπίλ και ''υπουργός γεωργίας και δασών'' ο Ρασίτ Περτέβ.

    Στον κατάλογο ακολουθούν ο ''υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών'' Ομέρ Καλίοντσου, ο ''υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων'' Ερκάν Εμεκτσί, ο ''υπουργός υγείας και κοινωνικής στήριξης'' Χουσεϊν Τσελάλ, η ''υπουργός οικονομικών και τουρισμού'' Αϊσέ Ντονμεζέρ και ο ''υπουργός νεολαίας και αθλητισμού'' Οζκάν Γιοργκάντσογλου.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κύπρος ------------------------------- Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθούν τον Φεβρουάριο την Κύπρο, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα έχουν συναναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο εκ των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις Βρετανός Νιλ Κίνοκ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

    Διήμερη επίσκεψη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει στο νησί και ο Δανός Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Φρίτς Μπόλκεσταϊν.

    Επίσης την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ Ροζέρ Μπρις, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.

    ΕΕ - Διεύρυνση - Ιρλανδική Προεδρία - Κύπρος -------------------------------------------- Η πόλη Μπρέι (Bray) θα καλωσορίσει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκ μέρους της Ιρλανδικής Προεδρίας, το Σάββατο, 1η Μαϊου.

    Οπως το ΚΥΠΕ πληροφορείται, η Ιρλανδική Προεδρία έχει αναθέσει σε δέκα πόλεις της Ιρλανδίας να υποδεχθούν η καθεμιά ένα από τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, με πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που θα προβάλλουν τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των νέων μελών, αλλά και ''θα αντανακλούν το παραδοσιακό, θερμό ιρλανδικό καλωσόρισμα''.

    Η πόλη Μπρέι, που θα προβάλει την Κύπρο, είναι παραλιακό θέρετρο στην επαρχία Γουίκλοου (Wicklow) και βρίσκεται περίπου 15 χλμ νοτίως του Δουβλίνου, πρωτεύουσας της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

    Η Ιρλανδική Προεδρία, εκτός από την ''ημέρα καλωσορίσματος'' την πρωτομαγιά, θα διοργανώσει επίσης με την ευκαιρία της ένταξης στην ΕΕ δέκα νέων μελών ένα τριήμερο πανηγύρι στο Δουβλίνο, που θα αρχίσει το βράδυ της Παρασκευής, 30 Απριλίου, με ένα 20λεπτο υπερθέαμα πυροτεχνημάτων.

    Την 1η Μαϊου, ημέρα της επίσημης ένταξης των νέων μελών, οι εκδηλώσεις στο Δουβλίνο θα κορυφωθούν με μεγάλη συναυλία, με διάσημους Ιρλανδούς και άλλους Ευρωπαίους καλλιτέχνες.

    Το Σαββατοκυρίακο, 1 και 2 Μαϊου, το μεγάλο πάρκο του Αγίου Στεφάνου στο Δουβλίνο θα φιλοξενήσει ''Το ευρωπαϊκό πανηγύρι''. Οι επισκέπτες, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000, θα μπορούν να αγοράσουν φαγητά και προϊόντα από τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον πολιτισμό, την τεχνολογία και τη μόδα των δέκα χωρών. Το ευρωπαϊκό πανηγύρι θα γίνει επίσης τόπος τουριστικών, επιχειρηματικών και εμπορικών επαφών.

    Πρόεδρος Βουλής - Τορόντο - Επαφές ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε το Τορόντο, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους της καναδικής κυβέρνησης και ομογενειακές οργανώσεις, αναφέρει χθεσινή επίσημη ανακοίνωση.

    Ο κ. Χριστόφιας αναμένετου να φθάσει χθες στην Κούβα, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, για επίσημη επίσκεψη.

    Εορσί - Κατεχόμενα - Επαφές --------------------------- Ο Εισηγητής για την κατάσταση στην Κύπρο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ακολούθως, είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Εκπρόσωπος - Economic Freedom Report - Κύπρος -------------------------------------------- Σημαντική εξέλιξη ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το ότι η Κύπρος κατατάσσεται 14η παγκοσμίως όσον αφορά το βαθμό οικονομικής ελευθερίας, σύμφωνα με το Economic Freedom Report του Κέντρου Ερευνών Heritage Foundation.

    Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Limoges - Συνεργασία ------------------------------------------------------- Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Limoges της Γαλλίας, με ισχύ πέντε έτη και προοπτική ανανέωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η κίνηση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας συνεργασίας που θα υλοποιηθεί με συγκρότηση και ανάπτυξη κοινών ερευνητικών σχεδίων, ανταλλαγές ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών, καθώς και με κοινές εκδηλώσεις, συνέδρια και ακαδημαϊκής φύσεως εκδόσεις.

    Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Λετονία ---------------------------------- Η Εθνική Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου αντιμετωπίζει απόψε στη Λευκωσία την αντίστοιχη ομάδα της Λετονίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2005.

    ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Πέμπτη νίκη ----------------------------- Σημαντικό βήμα για πρόκριση στους ''16'' του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας έκανε χθες βράδυ η ΑΕΛ με τη νίκη 68 54 που πέτυχε εκτός έδρας επί της πρωτοπόρου του β΄ Ομίλου Ανβιλ Πολωνίας.

    Με την πέμπτη αυτή νίκη της, η ΑΕΛ έφθασε τους 14 βαθμούς σε εννέα αγώνες.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------- Στα κέρδη επέστρεψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων, με την Τράπεζα Κύπρου να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική πορεία της αγοράς, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο κατά 7 σεντ. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,93%, κλείνοντας στις 83,6 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    Μεγαλύτερα κέρδη σε ποσοστό 3,6% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 348,32 μονάδες.

    [06] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ιρλανδία - Ατυπη Σύνοδος

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [08] (Κ) Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής - Κύπρος - Επίσκεψη

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

    [09] (Κ) Πατ Κοξ - Ψευδοκυβέρνηση - Κυπριακό

    O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ σε ανακοίνωση καλωσορίζει το σχηματισμό της νέας ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταβάλουν μιαν ανανεωμένη και αποφασιστική προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6992            1,7093
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1522            2,1651
    Λίρα Αγγλίας                     1,1736            1,1806
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,4229        230,2502
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7695          2,7916
    Δολάριο Καναδά                     2,7429          2,7648
    Κορώνα Δανίας                     12,6465         12,7476
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5396         14,6559
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5688         15,6933
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6509          2,6721
    
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Μπους - Ερντογάν

    Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, επανέλαβε σήμερα ότι το Κυπριακό δεν θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση της 28ης Ιανουαρίου μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οτυ Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η ε/κ πλευρά αναμένει όπως από τη συνάντηση Μπους-Ερντογάν προκύψει αλλαγή της τουρκικής στάσης και προσέλευσή της σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Ελαφρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα χθεσινά σημαντικά κέρδη που σημείωσε, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαμορφώνεται κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στις 83,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 761 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Μαγκριώτης - Ρώσος Πρεσβευτής στην Αθήνα - Κυπριακό

    [14] (Κ) Πρόντι - Φερχόιγκεν - Επίσκεψη στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα έχουν συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Πρόντι είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής που επισκέπτεται την Τουρκία από το 1964.

    [15] (Κ) Υπουργικό - Τ/Κ - Δωρεάν μεταφορά

    Την 1η Φεβρουαρίου τερματίζεται η δωρεάν μεταφορά Τ/Κ από τα οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ενώ οι δωρεάν μεταφορές οργανωμένων ομάδων Τ/Κ θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Απριλίου.

    [16] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Εναρμόνιση

    Πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Κύπρος στο θέμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα στους τομείς στους οποίους επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην έκθεσή της ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου ότι θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, εμφανίστηκε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Κύρωση Σύμβασης Ρότερνταμ

    Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα όπως προχωρήσει στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Ρότερνταμ που αφορά ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και προϊόντα φυτοπροστασίας και ως εκ τούτου θα ενισχύσει τις προσπάθειες περιορισμού της διάθεσης στην κυπριακή αγορά των προϊόντων αυτών που θεωρούνται ως πολύ επικίνδυνα.

    [18] (Κ) ΕΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ ασκούν τεράστιες πιέσεις για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου, όταν η Κύπρος θα καταστεί και επίσημα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτιμούν κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι θεωρούν ότι σε κάποιο βαθμό οι αμερικανικές παρεμβάσεις φαίνεται να υπερβαίνουν το επιθυμητό για τις Βρυξέλλες όριο.

    [19] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 30 Ιανουαρίου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Ρομάνο Πρόντι, στον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει προσωπικά και το όνομα του Επιτρόπου της Κύπρου στην Κοινότητα.

    [20] (Κ) Βρετανία - Μάρμαρα Παρθενώνα

    Μια νέα εκστρατεία εγκαινιάσθηκε σήμερα στο Λονδίνο υπό τον γενικό τίτλο ''Marbles Reunited'' (Επανενωμένα Μάρμαρα) με στόχο να πεισθούν η βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο όπως ανακοινώσουν την κατ' αρχή δέσμευσή τους για αποδοχή κατά το 2004 της πρότασης προς επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

    [21] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Το Κυπριακό έχει μπει σε μια νέα ρότα και η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως το πρόβλημα βαίνει προς την επίλυσή του, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [22] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Αφιξη στην Αβάνα

    Στην Αβάνα βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δύναμης και σε αυτή συμμετέχουν, εκτός του κ. Χριστόφια, από το ΑΚΕΛ ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου, από τον ΔΗΣΥ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ ο Αναπληρωτής Πρόεδρός του Νίκος Κλεάνθους, από το ΚΣ ΕΔΕΚ ο Πρόεδρός του Γιαννάκης Ομήρου και από το ΑΔΗΚ ο Πρόεδρος του κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

    [23] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις - Γεωργία

    Σε 74,8 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στη Κύπρο την περίοδο 2004-2006 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [24] (Κ) Jack Straw - Κατεχόμενα - ''Εκλογές''

    O Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Jack Straw, απαντώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Μichael Ancram για το πόσο δίκαιες ήταν οι πρόσφατες "εκλογές" στα κατεχόμενα, είπε ότι ''η διενέργεια των εκλογών έγινε με καλό και ανοικτό τρόπο".

    [25] (Κ) Εισηγητής ΚΣΣΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Βούληση για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και από τις δυο πλευρές στην Κύπρο διαπιστώνει ότι υπάρχει ο εισηγητής για το Κυπριακό στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, ο οποίος δηλώνει ''εξαιρετικά αισιόδοξος'' ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν πολύ σύντομα στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Ούγγρος βουλευτής είπε πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφορών μεταξύ εθνοτήτων και μπορεί να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

    [26] (Κ) ΕΕ - Αχερν - Πρόντι - Κυπριακό

    Πραγματικότητα στον πολιτικό κόσμο αποτελεί το Κυπριακό και η επίτευξη προόδου θα βοηθούσε σημαντικά, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσο η επίλυση του Κυπριακού θα συνέβαλλε στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Αχερν είπε ότι "είμαστε εντυπωσιασμένοι από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 January 2004 - 18:49:24 UTC