Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τορόντο - Επαφές
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Κύπρος
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Εορσί - Κυπριακό - Ανάν - Ντενκτάς
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Economic Freedom Report - Κύπρος
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή από τον Ανάν - Επιστολή στον Μπους
  • [11] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Επιστολές (1)
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νέο ''υπουργικό'' - Εγκριση (2)
  • [16] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κύπρος
  • [19] (Κ) Εορσί - Κατεχόμενα - Επαφές
  • [20] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Limoges - Συνεργασία

  • [01] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε χθες στο στάδιο ''Ελευθερία'' τον Αστέρα με 100-68, σε αγώνα που ολοκλήρωσε τη 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α Κατηγορίας Ανδρών.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ----------- 1. Κεραυνός (10-) 21 2. ΕΘΑ (7-4) 18 3. ΑΕΛ (8-2) 18 4. ΑΠΟΕΛ (8-2) 18 5. Απόλλων (6-4) 16 6. ΕΝΑΔ (5-6) 16 7. Ομόνοια (2-8) 13 8. Αστέρας (1-10) 12

    [03] (Κ) Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών - Αποτελέσματα

    Για την 10η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών σημειώθηκαν τα πιο κάτω αποτελέσματα.

    Παφιακός - Ανόρθωση 3-0 Αναγέννηση - ΑΠΟΕΛ 3-2 Νέα Σαλαμίνα - Ολυμπιάδα Νεάπολης 3-0

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το περιεχόμενο της αναμενόμενης απαντητικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, οι προτάσεις που επεξεργάζεται η τουρκική πλευρά για το Κυπριακό, η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου, η ανακοίνωση σήμερα της ψευδοϋπουργικού στα κατεχόμενα, η εξαγγελία της σύστασης Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, καθώς και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχές που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ανάν ζητά εκ νέου δεσμεύσεις'' αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γράφει ότι ''τίποτε απ΄ όσα φαίνεται να ζητούσε'' ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ δεν έλαβε ο Κόφι Ανάν και με τη χθεσινή του απάντηση ζητά δέσμευση τόσο για το διάλογο όσο και για τα δημοψηφίσματα. Αλλού γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς προχωρούν σήμερα σε ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Βιβλική καταστροφή για τους αγρότες'' γράφει ότι ολική καταστροφή έχουν υποστεί οι αγρότες στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου με την πατατοκαλλιέργεια να κινδυνεύει με αφανισμό, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες και μέλη του Παναγροτικού Συνδέσμου. Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή Παραλιμνίου, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Σωτήρας και Φρενάρου. Αλλού γράφει ότι με 750.000 λίρες πόνταραν οι Κύπριοι για τα 6,5 εκατομμύρια λίρες που θα μοίραζε η χθεσινή κλήρωση του Τζόκερ.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο κακός μας ο καιρός'' γράφει ότι οι βροχές που έπεσαν το τελευταίο διήμερο καθ΄ άπασαν την Κύπρο δημιούργησαν και σοβαρά προβλήματα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είμαστε ανέτοιμοι να τις δεχθούμε με τα σοβαρότερα προβλήματα να παρουσιάζονται στην πόλη της Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Βατήρας δύο 'κρατών''' γράφει ότι νομικό και πολιτικό πλαίσιο για τη διεκδίκηση λύσης στη βάση των ''πραγματικοτήτων'' είναι σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το σχέδιο Ανάν και προσθέτει ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς όσο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχουν προ καιρού καθορίσει ότι η αναφορά στις ''πραγματικότητες'' σημαίνει τη δημιουργία στην Κύπρο ''των δύο κρατών''. Αλλού γράφει ότι την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνάντηση με εκπροσώπους τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξεθάβουν και τις ιδέες Γκάλι'' γράφει ότι φόρμουλα για την κυριαρχία έχει διαμορφώσει η τουρκική πλευρά την οποία θα προσπαθήσει να πωλήσει και ως υποχώρηση και προσθέτει ότι ξεθάβοντας τις ιδέες Γκάλι, τις οποίες απέρριψαν το 1992, Αγκυρα και Ντενκτάς επεξεργάσθηκαν ένα πακέτο όπου δύο χωριστές κυριαρχίες παρουσιάζοντας να έχουν ένα περιτύλιγμα. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιστρατεύοντας για μια ακόμη φορά τη γνωστή του σαρκαστική ειρωνεία άδειασε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας ''αφήστε τι είπε ο Ταλάτ'' στη λεγόμενη προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εργασία για όλους'' γράφει ότι τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής με ουσιαστικό ρόλο και λόγο στα ζητήματα της Απασχόλησης εξάγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δίνοντας το έναυσμα για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής στην αγορά εργασίας. Αλλού γράφει ότι τη Στρατηγική Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης των προσφύγων όταν λυθεί το Κυπριακό αναμένεται να εξετάσει στην αυριανή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση διαπιστώσεων και εισηγήσεων υπουργικής επιτροπής.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι σήμερα το πρωί θα λάβει την απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου στον Γενικό Γραμματέα με την οποία του ζητά να συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Επίσης, είπε ότι υπάρχει ο χρόνος για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 εάν υπάρξει και η πολιτική βούληση. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η περίοδος που διέρχεται το Κυπριακό και εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνομιλίες, όποτε τις συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Σχολιάζοντας, ύστερα από συνάντηση με τους Ελληνες Υπουργούς Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη, πληροφορίες ότι έχει λάβει την απαντητική επιστολή του κ. Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Θα την πάρω αύριο το πρωί''.

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού μετά και τον σχηματισμό της νέας λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για τις θέσεις της ε/κ πλευράς, διότι είναι ''αβέβαιη ακόμη η θέση της τουρκικής πλευράς'', είπε ότι η θέση της ε/κ πλευράς ''παραμένει πάγια και σταθερή''.

    ''Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο Ανάν για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη λειτουργικότητα του σχεδίου για να καταστεί πιο λειτουργικό και έτσι βιώσιμο. Οποτε μας καλέσει, είμαστε έτοιμοι'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Εχω γράψει γράμμα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου, του έχω ζητήσει να καλέσει συνομιλίες'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''αναμένουμε ποια θα είναι η τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς για να δούμε εάν και αυτοί θα ανταποκριθούν''.

    Ερωτηθείς εάν βλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο χρόνος υπάρχει, εάν υπάρξει και η πολιτική βούληση'', προσθέτοντας ότι ''υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι μια διαφορετική δήλωση από όσα έλεγε έως τώρα, ότι το σχέδιο είναι νεκρό και θαμμένο'', προσθέτοντας ότι ''τώρα λέει ότι είναι στο τραπέζι''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού υπενθύμισε τη δήλωση του αρχηγού του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ότι το σχέδιο Ανάν ''είναι σημείο αναφοράς'', είπε ότι ''εμείς λέμε είναι βάση για διαπραγματεύσεις''.

    Επίσης, υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι πρέπει να προηγηθεί μια προκαταρτική εργασία για να εξευρεθεί σωστή βάση για συζητήσεις, χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ότι αναφορά στο σχέδιο Ανάν ''δεν έκαναν και οι δυο δηλώσεις του κ. Ερντογάν, πρώτα με τα τ/κ κόμματα και ύστερα με τον κ. Ντενκτάς (Ραούφ)''.

    ''Πάνω από όλα επισημαίνω τη δήλωση του κ. Ντενκτάς μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ότι μένει πολύ ικανοποιημένος και ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Ερντογάν'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και διερωτήθηκε: ''Τώρα ποιος έπεισε ποιον, δεν ξέρω''.

    ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ----------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, δήλωσε χθες ότι ο κ. Ανάν «έστειλε επιστολή προς τον Ε/Κ ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο. Οπως θα φαντάζεστε, το περιεχόμενο της επιστολής συμβαδίζει με τη μακροχρόνια θέση του».

    Οπως ανέφερε, πρόκειται για την απάντηση στην επιστολή που του είχε στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες είναι μιάμιση σελίδας και επαναλαμβάνει τις προϋποθέσεις που ετέθησαν από τον ΓΓ για την επανάληψη των συνομιλιών.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Εκχαρτ είπε ότι δεν γνωρίζει αν εστάλησαν επιστολές σε άλλα μέρη.

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Κυπριακό -------------------------------- Οι αντιφατικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δημιουργούν σύγχυση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει η τουρκική πολιτική ούτως ώστε να διαφανεί ποια είναι η θέση της Αγκυρας και εάν θα υπάρξουν προοπτικές προώθησης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δικών μας θέσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να έλθει το σχέδιο Ανάν σε μια αποδεκτή κατάσταση και πως καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Τ/Κ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις, πως η παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς επικεφαλής και υπεύθυνου για τις διαπραγματεύσεις, η συμμετοχή Σερντάρ Ντενκτάς, ''ο οποίος έχει τις ίδιες θέσεις όπως και ο πατέρας του, στο νέο σχήμα το οποίο παρανόμως δημιουργείται φαίνεται ότι δεν αποτελούν θετικά στοιχεία''.

    Ερωτηθείς αν η συγκρότηση ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος θα διευκολύνει τα πράγματα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''οι όποιες δήθεν θεσμικές διεργασίες στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου κινούνται στα πλαίσια της παρανομίας''.

    Πρόσθεσε πως ''η παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς επικεφαλής και υπεύθυνου για τις διαπραγματεύσεις, η συμμετοχή Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος έχει τις ίδιες θέσεις όπως και ο πατέρας του, στο νέο σχήμα το οποίο παρανόμως δημιουργείται φαίνεται ότι δεν αποτελούν θετικά στοιχεία''.

    ''Η Αγκυρα είναι εκείνη που καθορίζει την πολιτική και ως εκ τούτου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Κυβέρνηση της Τουρκίας'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ρομάνο Πρόντι - Κυπριακό ------------------------ Την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνάντηση με εκπροσώπους τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Πρόντι συναντήθηκε χθες με ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα στις 15-16 Ιανουαρίου, συνοεδυόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο κ. Πρόντι, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ, χαρακτήρισε πρόοδο προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης.

    Ο κ. Πρόντι αφού υπενθύμισε την πάγια κοινοτική θέση, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ προτιμά την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το Κυπριακό.

    Οπως είπε στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι την 1η Μαϊου που θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ιρλανδός Υφυπουργός - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------------- Το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι δύο θέματα που δεν μπορούν να αποσπασθούν το ένα από το άλλο, δήλωσε ο Ιρλανδός Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντικ Ρος.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Βατάν'', που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο ''Το ανεπίλυτο στην Κύπρο προκαλεί αλλεργία στην ΕΕ'', ο κ. Ρος είπε ότι ''εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί, φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία''.

    ''Η Επιτροπή της ΕΕ με την Εκθεση Προόδου που εξέδωσε συμπεριφέρθηκε αρκετά αντικειμενικά. Το Κυπριακό δεν αποτελεί προκαταρκτικό όρο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά επηρεάζει τη σκέψη των ανθρώπων. Μεταξύ των δύο, υπάρχει διαφορά. Το Κυπριακό είναι καθοριστικό θέμα'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρος είπε ότι ''το Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορείτε να τα αποσπάσετε μεταξύ τους'', προσθέτοντας ότι ''κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό''.

    ''Αυτά τα δύο θέματα έχουν σχέση μεταξύ τους. Το Κυπριακό προκαλεί αλλεργία στην ΕΕ. Οσο γρηγορότερα επιλυθεί, τόσο καλύτερα θα είναι'', είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης - Σύσταση ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε χθες τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ύστερα από σύσκεψη υπό την προεδρία του, στην παρουσία των κοινωνικών εταίρων, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στη διάρκεια του 2003 στην αγορά εργασίας, καθώς και της γενικότερης κατάστασης της ανεργίας στην Κύπρο.

    Μιλώντας μετά τη σύσκεψη σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε μαζί με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να διαδραματίσουν ενεργό και καθοριστικό ρόλο από τώρα και στο εξής στον καθορισμό, διαμόρφωση και υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για την απασχόληση όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί προτροπή της ΕΕ, αλλά κυρίως γιατί το υπαγορεύει η μακρά παράδοση επιτυχούς τριμερούς συνεργασίας, εκτεταμένης διαβούλευσης και κοινού κοινωνικού διαλόγου που είχαμε για τόσα χρόνια στον τόπο μας''.

    Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ''η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας, θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην προώθηση μιας διαδικασίας που προάγει τη διαφάνεια, τη συνεργασία, αλλά πάνω από όλα την από κοινού ευθύνη''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη συμβολή τους για τη σύσταση ''του σημαντικού αυτού θεσμού'' της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

    Είπε επίσης πως κατά τη σύσκεψη διαβεβαίωσε τους κοινωνικούς εταίρους πως η επιτροπή αυτή δεν θα είναι μια συμβουλευτική επιτροπή μόνο για ακαδημαϊκές συζητήσεις αλλά θα έχει και εξουσίες και επιρροή και δύναμη.

    ''Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ευεργετική για τον τόπο μας γιατί έχω και γνώση αλλά και πείρα το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτής της ισότιμης τριμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα όταν σε αυτήν εκπροσωπείται από τη μια η πρωτοπορία των εργοδοτών, από την άλλη η ωριμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και έχει τη στήριξη, το όραμα και την πολιτική της Κυβέρνησης'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ούγγρος εισηγητής - Κυπριακό ---------------------------- Πεπεισμένος ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και του Τ/Κ και ακολούθως λύση του Κυπριακού, εμφανίστηκε ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο Ούγγρος βουλευτής εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση στην Κύπρο έχουν κοινές απόψεις όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού.

    ''Είμαι σίγουρος ότι η ένταξη στην ΕΕ θα μπορέσει να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στο λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό'', υπογράμμισε.

    Ο κ. Εορσί είπε επίσης ότι κατανοεί τους οποιουσδήποτε φόβους που μπορεί να έχουν οι Τ/Κ και οι οποίοι πηγάζουν από το παρελθόν, αλλά σημείωσε ότι οι εθνικές διαμάχες που σημειώθηκαν στη γηραιά ήπειρο, έχουν όλες ξεπεραστεί χάρη στην ΕΕ.

    Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν --------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται να εγκαταλείπει την εκ μέρους του απόρριψη του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αναφέροντας πως γίνονται προσπάθειες ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Τ/Κ, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερς''.

    ''Κάποιος μπορεί να πει ότι το σχέδιο Ανάν είναι ακόμη στο τραπέζι, θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε'', δήλωσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερς''.

    Πρόσθεσε πως ''η εργασία πάνω σε αυτό είναι προκαταρκτική και οι προσπάθειες συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να φέρουμε το σχέδιο Ανάν σε μια αποδεκτή κατάσταση''.

    Σύμφωνα με το ''Ρόιτερς'' η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Μάιο του 2004, ώστε να εξομαλύνει την πορεία της προς την ΕΕ.

    Ταλάτ - Υιός Ντενκτάς - Σύνθεση ''υπουργικού συμβουλίου'' --------------------------------------------------------- Σήμερα θα παρουσιαστεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς η σύνθεση του νέου ''υπουργικού συμβουλίου'' του ψευδοκράτους, δήλωσε χθες ο αρχηγός του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις 17:00 σήμερα να δοθεί ο σχετικός κατάλογος στον Τ/Κ ηγέτη, σημειώνοντας ότι τα ονόματα κάποιων ψευδοϋπουργείων ''θα αλλάξουν ξανά και ξανά''.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως σήμερα αναμένεται να αποφασιστούν τα ονόματα των ατόμων που θα καταλάβουν τα λεγόμενα υπουργεία της νέας ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν πολλά ονόματα και το εκτελεστικό συμβούλιο θα διαλέξει'' αυτούς που θα διοριστούν στα ψευδοϋπουργεία.

    Είπε, επίσης, ότι η αυριανή παρουσίαση του καταλόγου στον Ραούφ Ντενκτάς δεν θα επηρεάσει την ''εκλογή'' του λεγόμενου προέδρου της ψευδοβουλής, προσθέτοντας ότι αυτός θα επιλεγεί αύριο.

    Κατεχόμενα - ''Πρωτόκολλο'' ------------------------ Ανακοινώθηκε χθες στα κατεχόμενα το λεγόμενο πρωτόκολλο συνασπισμού μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, το οποίο καλύπτει εσωτερικά θέματα καθώς και κάποια σημεία του κυπριακού προβλήματος.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ''η κυβέρνηση συνασπισμού οραματίζεται για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και τις μητέρες πατρίδες τους ισότητα και κυριαρχία στο κράτος τους και κυριαρχία σε όλη την Κύπρο μέσα σε μια εταιρική σχέση μετά τη λύση''.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, η ''κυβέρνηση για τη λύση και την κοινωνική συμφιλίωση'' με την ''πρωθυπουργία'' του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει στόχο την εξεύρεση λύσης πριν από το Μάιο με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ενας άλλος κύριος στόχος της λεγόμενης κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ημερομηνία που θα καθορίσουν τα κόμματα.

    Το ''πρωτόκολλο'' αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε συνεργασία της ''κυβέρνησης'' και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Προσθέτει ότι η λύση των οικονομικών, κοινωνικών προβλημάτων θα βρεθεί μέσω της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ και ότι ''τα δικαιώματα της εγγυήτριας Τουρκίας, τα οποία προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει να διαφυλαχθούν''.

    Αναφέρει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού προτίθεται να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Επιπρόσθετα η ''κυβέρνηση'' θα εργαστεί για τη βελτίωση στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιστικές σχέσεις με την Τουρκία στη βάση των συμφερόντων των δύο πλευρών.

    Το ''πρωτόκολλο'' αναφέρει ότι η ''κυβέρνηση'' θα δώσει την αναγκαία προσοχή στη βελτίωση των διεθνών σχέσεων της τ/κ κοινότητας και των ''αρχών'' της.

    Τέλος η ''κυβέρνηση'' θα στηρίξει τους Τ/Κ στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και τους Ε/Κ για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

    Ακιντζί - Ανησυχίες ------------------- Η επίσκεψη Τ/Κ πολιτικών στην Αγκυρα δεν έχει μειώσει τις ανησυχίες του ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, όπως δήλωσε ο ίδιος αλλά αντίθετα τις έχει αυξήσει.

    Είπε ακόμα πως δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Η Τουρκία ενδιαφέρεται για το Δεκέμβριο, όχι το Μάιο. Ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι στη νέα Ευρώπη, που θα γεννηθεί την 1 Μαϊου, ως ο μόνος ιδιοκτήτης της Κύπρου,'' δήλωσε χθες στα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος ανέμενε πως με την επίσκεψη στην Αγκυρα οι ανησυχίες του για το ορόσημο του Μαϊου θα μειώνονταν αλλά όπως είπε οι ανησυχίες του αυξήθηκαν.

    Είπε επίσης ότι δεν μπόρεσε να πάρει λεπτομέρειες για το σχέδιο που ετοίμασε η Αγκυρα για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα υποστηρίξει τη λεγόμενη κυβέρνηση στα βήματα που θα κάνει για λύση του Κυπριακού. Τόνισε ωστόσο ότι είναι αδύνατο να υπάρξει λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν με ''πρόεδρο'' τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει δηλώσει πως το σχέδιο είναι νεκρό.

    Αντρος Κυπριανού - Κατεχόμενα - ''Κυβέρνηση'' --------------------------------------------- Θα πρέπει να κρίνουμε τη νέα ''κυβέρνηση'' στα κατεχόμενα με βάση το πώς θα χειριστεί τα διάφορα ζητήματα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσδίδοντας ωστόσο και αρνητικά στοιχεία από το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ).

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Εισηγητή για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα δούμε στην πορεία ποιες πολιτικές προσεγγίσεις θα έχουν, σε ποιους χειρισμούς θα προβούν για να μπορούμε να τους κρίνουμε αντικειμενικά και συνολικά.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι από το συνασπισμό στο σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης υπάρχουν αρνητικά σημεία στην όλη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Το πρώτο σημείο, είπε, είναι ότι έγινε πλέον ξεκάθαρο και από τη συνάντηση στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην Κύπρο αλλά λαμβάνονται στην Τουρκία.

    Το δεύτερο που είναι σημαντικό να επισημανθεί, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είναι το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να παραμένει ο διαπραγματευτής.

    Το τρίτο σημείο το οποίο αξίζει να αναφερθεί, συνέχισε, είναι το γεγονός ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς και το κόμμα του το οποίο θα συμμετέχει στην ψευδοκυβέρνηση μέχρι σήμερα δήλωνε με ένα ξεκάθαρο και σαφέστατο τρόπο ότι το σχέδιο Ανάν είναι απλώς η αφετηρία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων κι όχι η βάση για τη διεξαγωγή αυτών των διαπραγματεύσεων.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψευδοκυβέρνηση - Κυπριακό ----------------------------------------- Ανησυχία εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης όσον αφορά το σχηματισμό λεγόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στα κατεχόμενα, καθώς εκτός ψευδοκυβέρνησης τέθηκε ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί, ενώ ταυτόχρονα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς συμφώνησαν ξαφνικά, παρά τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις τους.

    ''Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο κ. Ακκιντζί παραμένει εκτός, ένας γνήσιος εκφραστής της επιθυμίας των Τ/Κ, για λύση το συντομότερο δυνατό με βάση το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, για να προσθέσει ότι ''μας ανησυχεί το γεγονός ότι μέχρι προχθές ήταν τόσο διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις μεταξύ του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του αρχηγού του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και οι ανησυχίες μας εστιάζονται στο ερώτημα ποιος έκανε την υποχώρηση για χάρη του σχηματισμού μιας διοίκησης''.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινή είδηση του πρακτορείου ''Ρόιτερς'', σύμφωνα με την οποία ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα διαφανεί μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας στις 23 Ιανουαρίου και τις προτάσεις που θα υποβάλει η τ/κ πλευρά ύστερα από την απόφαση που θα πάρει η Αγκυρα.

    ''Υπάρχουν ανησυχίες ιδιαίτερα από την πολυγλωσσία που παρατηρείται στην Αγκυρα ακόμη και από τον κ. Ερντογάν'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον εισηγητή για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί.

    Λυσσαρίδης - Ψευδοκυβέρνηση --------------------------- Ως μια πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε χθες το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) στα κατεχόμενα ο Eπίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Εισηγητή για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσει τις παρατηρήσεις του στη βάση της έκθεσης του κ. Εορσί, οι οποίες ακούστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή.

    Πρόσθεσε ότι οι παρατηρήσεις που εξέφρασε εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ και των ΗΕ.

    Οσον αφορά το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης είπε ότι είναι μια πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, γεγονός που είχε προβλέψει.

    ''Ο Ταλάτ είχε ήδη δώσει δείγματα γραφής ότι για να καταλάβει την εξουσία, για να γίνει ούτω καλούμενος πρωθυπουργός ενός κράτους που ο ίδιος έλεγε ότι δεν αναγνώριζε ήταν διατεθειμένος να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες της Αγκυρας'', είπε.

    ΥΠΟΙΚ - Ελληνες Υπουργοί - Πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος'' --------------------------------------------------------------- Στη διατήρηση του ενιαίου και αδιαίρετου χώρου Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου, ως τα σύνορα του παραμεθόριου Ελληνισμού, αποσκοπεί το πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος'' για τη διετία 2004 -2005, που εξήγγειλαν σήμερα από τη Λευκωσία, ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και οι Ελληνες Υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης και Αιγαίου Νίκος Σιφουνάκης.

    Το πρόγραμμα με προϋπολογισμό ύψους 1,35 εκ. ευρώ, στο οποίο συνεισφέρουν τα τρία Υπουργεία κατά ένα τρίτο, διαθέτει 24 συνολικά προτάσεις που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον και οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

    Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα και οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι αυτό θα θεσμοθετηθεί, ενώ τόσο ο κ. Καστανίδης όσο και ο κ. Σιφουνάκης τόνισαν ότι η ανακοίνωση του προγράμματος για τη διετία 2004 - 2005 έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Κύπρο, η οποία το Μάιο του 2004 θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το νησί θα ενταχθεί επανενωμένο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνέντευξη ---------------------------------------- Ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε τη σκληρή δουλειά που έχει επιτελέσει η Κύπρος με την οποία εξασφάλισε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο συνέστησε την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που όχι μόνο θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά θα το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο Jeroen Kremers, Εκτελεστικός Διευθυντής στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη όταν το έλλειμμα είναι κάτω του 3%, πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν σημαίνει κατ' ανάγκην άσχημα νέα για τον τομέα υπεράκτιων εταιρειών που φιλοξενεί το νησί και θεωρεί ότι οι κανονισμοί της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να υιοθετήσει και να εφαρμόσει καλύτερες πρακτικές στην επιτήρηση της οικονομικής αγοράς.

    Τις θέσεις αυτές διατύπωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κρέμερς μετά το πέρας της εδώ επίσκεψής του. Ο κ. Κρέμερς, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στο συμβούλιο του ΔΝΤ και είναι ένα από τα 24 μέλη του συμβουλίου, είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους με στόχο να ενημερωθεί επί τόπου για την κατάσταση της οικονομίας.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Διαπραγμάτευση για αερολιμένες ------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την κατασκευή των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου μέσα σε διάστημα τριών μηνών από σήμερα.

    Σε δηλώσεις μετά από διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν χθες με τον κυριότερο προσφοροδότη, την εταιρεία Altera, o κ. Καζαμίας είπε πως οι εργασίες για την κατασκευή των αεροδρομίων θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς που διανύουμε, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τον κυριότερο προσφοροδότη.

    Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τον κυριότερο προσφοροδότη, θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τον επόμενο στη σειρά προσφοροδότη, πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν τρεισήμισι και δυόμισι χρόνια αντίστοιχα.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ------------------------------- Οι έντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να επιστρέψει στο επίπεδο των 82 μονάδων. Με τον τραπεζικό τομέα να πρωταγωνιστεί στην πτώση της αγοράς με απώλειες σε ποσοστό 3,91%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 2,83%, κλείνοντας στις 82,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 629 χιλιάδες λίρες.

    Μεγάλες ζημιές της τάξης του 3,8% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 336,23 μονάδες.

    Μπάσκετ - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία ------------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε χθες στο στάδιο ''Ελευθερία'' τον Αστέρα με 100-68, σε αγώνα που ολοκλήρωσε τη 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος μπάσκετ της Α Κατηγορίας Ανδρών.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ----------- 1. ΚΕΡΑΥΝΟΣ (10-) 21 2. ΕΘΑ (7-4) 18 3. ΑΕΛ (8-2) 18 4. ΑΠΟΕΛ (8-2) 18 5. ΑΠΟΛΛΩΝ (6-4) 16 6. ΕΝΑΔ (5-6) 16 7. ΟΜΟΝΟΙΑ (2-8) 13 8. ΑΣΤΕΡΑΣ (1-10) 12

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τορόντο - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε το Τορόντο, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους της καναδικής κυβέρνησης και ομογενειακές οργανώσεις, αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 25 και 27 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Εορσί - Κυπριακό - Ανάν - Ντενκτάς

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Economic Freedom Report - Κύπρος

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή από τον Ανάν - Επιστολή στον Μπους

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει παραληφθεί, βρίσκεται υπό μελέτη και ανάλογα με τις εξελίξεις και τη στάση της τουρκικής πλευράς θα υπάρξουν οι περαιτέρω ενέργειες, όπως θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν χρειαστεί και από το Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι εκείνο που χρειάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών είναι καθαρές τοποθετήσεις από την άλλη πλευρά.

    [11] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Επιστολές (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει στην απαντητική επιστολή που του έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως στην απαντητική επιστολή ο Κόφι Ανάν επαναλαμβάνει τις θέσεις που είχε εκφράσει στην έκθεσή του τον Απρίλιο.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6994            1,7095
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1620            2,1749
    Λίρα Αγγλίας                     1,1725            1,1795
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,9567        231,7963
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7745          2,7966
    Δολάριο Καναδά                     2,7603          2,7823
    Κορώνα Δανίας                     12,6391         12,7402
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5812         14,6978
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4896         15,6135
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6539          2,6751
    
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στα κέρδη επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων, με την Τράπεζα Κύπρου να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική πορεία της αγοράς, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο κατά 7 σεντ. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,93%, κλείνοντας στις 83,6 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,60  ( 1,93)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.268.044
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.105.544    348,32  ( 3,60)
    FTSE Med 100 **                             6.130,01  (-0,19)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.053.231     99,84  ( 3,75)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     24.564     70,86  ( 1,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.353     15,64  ( 0,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     34.474     57,12  ( 0,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        532     62,31  (-1,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.706     21,06  ( 2,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.308     70,14  ( 0,01)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.138      3,38  ( 2,42)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.567     11,28  ( 0,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,83  ( 0,42)
    Ξενοδοχεία                    £      4.240     37,23  (-0,51)
    Αλλες Εταιρείες               £     60.075     73,26  (-0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νέο ''υπουργικό'' - Εγκριση (2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενέκρινε σήμερα το απόγευμα τον κατάλογο του νέου λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα.

    Με βάση τον κατάλογο νέος ''πρωθυπουργός'' του ψευδοκράτους είναι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επίσης σύμφωνα με τον κατάλογο, που θα σταλεί στην ψευδοβουλή για έγκριση, ''αναπληρωτής πρωθυπουργός'' και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος, ωστόσο δεν φέρει και τον τίτλο του "υπουργού άμυνας" όπως τον έφεραν οι προηγούμενοι "υπουργοί εξωτερικών" (ο τίτλος τους ήταν "υπουργός εξωτερικών και άμυνας").

    ''Υπουργός οικονομικών'' είναι ο Αχμέτ Ουζούν, ''υπουργός εσωτερικών'' ο Οζκάν Μουράτ, ''υπουργός παιδείας και πολιτισμού'' ο Ερντίλ Ακμπίλ και ''υπουργός γεωργίας και δασών'' ο Ρασίτ Περτέβ.

    [16] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες που θα αρχίσουν για λύση του Κυπριακού και μια διαρκή ειρήνη στο νησί, θα γίνουν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας και αλληλεγγύης που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    [17] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό

    Στην εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατή πριν από την 1η Μαΐου 2004 προέβη σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη λύση του προβλήματος θα ενεργούσε ως καταλύτης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για επαφές για το Κυπριακό με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γουέστον αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την επίτευξη συμφωνίας πριν την 1η Μαΐου, που θα οδηγούσε στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι αυτή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την επανέναρξη - όσο το δυνατό πιο σύντομα - της διαδικασίας των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει επίλυση του προβλήματος πριν την 1η Μαΐου.

    [18] (Κ) Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Κύπρος

    Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθούν τον Φεβρουάριο την Κύπρο, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα έχουν συναναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο εκ των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις Βρετανός Νιλ Κίνοκ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

    Διήμερη επίσκεψη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει στο νησί και ο Δανός Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Φρίτς Μπόλκεσταϊν.

    [19] (Κ) Εορσί - Κατεχόμενα - Επαφές

    Ο Εισηγητής για την κατάσταση στην Κύπρο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί συναντήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [20] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Limoges - Συνεργασία

    Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Limoges της Γαλλίας, με ισχύ πέντε έτη και προοπτική ανανέωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 18:49:20 UTC