Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 2η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Αναχώρηση για Καναδά
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [06] (Κ) Εκτελεστικός Διευθυντής - ΔΝΤ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Εσθονίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [08] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό - Εκλογές στην Ελλάδα
  • [09] (Κ) Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδο - Στις 85 μονάδες
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Οικονομική βοήθεια προς Τ/Κ
  • [14] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη για Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Εσθονίας - Αφιξη - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 2η αγωνιστική

    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 2 1 τον Απόλλωνα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου και διατήρησε την πρώτη θέση του Β' Ομίλου, στον οποίο συμμετέχει.

    Τα αποτελέσματα των άλλων χθεσινών αγώνων είναι: Ανόρθωση ΑΕΛ 1 1, Εθνικός Αχνας Ομόνοια 2 3, Ασίλ Αλκή 3 1 και Ολυμπιακός Ονήσιλος 4 0.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Αναχώρηση για Καναδά

    Την ευχή όπως οι δηλώσεις της Αγκυρας ότι προτίθεται να δεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι τακτικής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις βάσει του σχεδίου Ανάν προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα νέα πιθανά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και η απαντητική επιστολή που θα λάβει σύντομα από το Πρόεδρο της Κύπρου, κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα και η δεδομένη αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Συνομιλίες 2 Φεβρουαρίου, λύση 30 Μαρτίου'' γράφει ότι μετά την προσωπική δραστική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο διεθνής παράγοντας δραστηριοποιείται σε ανώτατα επίπεδα για μια επείγουσα λύση του Κυπριακού, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι μέχρι σήμερα το πρωί, το αργότερο, θα απαντήσει το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα όσον αφορά την πρόταση του τελευταίου για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Η ΠΕΟ ψηφίζει υπέρ της ανεργίας'' γράφει ότι με εντολή του ΑΚΕΛ, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία υποστήριξε το κλείσιμο του σφαγείου Πάφου, γεγονός που ''αποδεικνύει ότι είναι εξάρτημα υποτελές στο ΑΚΕΛ''. Αλλού γράφει ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων θεωρείται δεδομένη, αφού η επιβάρυνση των κρατικών ταμείων έχει ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. λίρες. Σημειώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ετοιμάζονται οι προσκλήσεις'' γράφει ότι η Τουρκία πήρε την πολιτική απόφαση για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν και ότι στόχος του ΟΗΕ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και δημοψηφίσματα περί τα τέλη Μαρτίου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις προς το ΚΥΠΕ της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του Γάλλου Προέδρου, Λωράνς Οέρ, η οποία δήλωσε ότι η Γαλλία θεωρεί μόνο το σχέδιο Ανάν ως το σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σαρωτικές αλλαγές'' γράφει ότι όλα τα Συμβούλια Εμπορίας Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων υποχρεούνται να διαλυθούν ή να μετεξελιχθούν, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και το ρόλο τους θα αναλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και ιδιώτες έμποροι. Αλλού γράφει ότι η στάση που τήρησε ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας στο θέμα των αποφυλακίσεων αναγκάζει αριθμό κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταθέσουν πρόταση νόμου στη Βουλή που θα τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αφορά τη φυλάκιση χρεωστών και αλλοδαπών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Φως από Αγκυρα αναμένει ο Ανάν'' γράφει σήμερα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει το πράσινο φως από την Αγκυρα για να απευθύνει προσκλήσεις προς τις δύο πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες τοποθετούνται για το Φεβρουάριο. Γράφει ότι δεν αποκλείεται ο κ. Ανάν να είναι παρών στις πρώτες συναντήσεις, καθώς εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι ο επικείμενος διορισμός του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ ανοίγει το δρόμο για περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Συνομιλίες αλλά...'' γράφει ότι παρά το ότι οι επιστολές του Προέδρου Μπους θεωρούνται ως το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο ο Κόφι Ανάν είναι διστακτικός καθώς δεν βλέπει αλλαγή της πολιτικής της Αγκυρας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από τους ξένους διπλωμάτες που βρίσκονται στην Κύπρο να στείλουν το μήνυμα ότι ο λαός της Κύπρου επιθυμεί λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και ότι μέχρι το Μάιο, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ με λυμένο το Κυπριακό.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή προς Μπους ------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι προτίθεται να απαντήσει πολύ σύντομα στην επιστολή που του έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η επιστολή Μπους στην ουσία επαναλαμβάνει το κείμενο που είχε σταλεί στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα μετά το πέρας της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, στη χθεσινή εορτή των Θεοφανίων, και σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν την Αγκυρα να αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει για διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, προσθέτοντας πως απομένει στην πράξη να φανεί εάν όντως γίνει αποδοχή ή απλώς σχηματική αποδοχή.

    Ερωτηθείς πότε προτίθεται να απαντήσει στην επιστολή Μπους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως προτίθεται να το κάνει πολύ σύντομα, προσθέτοντας πως η επιστολή ''επαναλαμβάνει το κείμενο που είχε σταλεί στον κ. Σημίτη''.

    Σε ερώτηση εάν διαπιστώνει κάποια κινητοποίηση στην Αγκυρα, αφού λέγεται ότι θα αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως έχει για συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''αυτά τα ακούσαμε πάρα πολλές φορές και μπορεί λεκτικά να αποδεχθεί'', όμως σημείωσε πως ''παραμένει στην πράξη να δούμε εάν όντως κάνει αποδοχή του σχεδίου ή σχηματική αποδοχή''.

    Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν είναι ικανοποιημένος από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως έγινε ''μια γενική ανταλλαγή απόψεων'', εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να είναι ικανοποιημένα από την ενημέρωση που έκανε.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Αναχώρηση για Καναδά ------------------------------------------------- Την ευχή όπως οι δηλώσεις της Αγκυρας ότι προτίθεται να δεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι τακτικής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις βάσει του σχεδίου Ανάν προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τον Καναδά για τη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τους Αμερικανούς να στοχεύουν σε επανάληψη των συνομιλιών την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «συγκεκριμένες ημερομηνίες επανάληψης των συνομιλίων».

    ''Το ενδιαφέρον των Αμερικανών έγινε ολοφάνερο όταν στο ανώτατο επίπεδο απευθύνονται επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι ''η πρωτοβουλία θα αναληφθεί από το ΓΓ των ΗΕ εφόσον ο ίδιος πεισθεί ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να επαναληφθούν οι συνομιλίες».

    Αναφορικά με δηλώσεις από πλευράς Αγκυρας ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δηλώσεις θα γίνουν πολλές», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως «το ενδιαφέρον της Αγκυρας να είναι πραγματικό και να μετουσιωθεί σε αλλαγή της φιλοσοφίας και της στάσης της ώστε, εάν επαναρχίσουν συνομιλίες, να γίνουν συνομιλίες ουσίας και να φθάσουν σε λύση του Κυπριακού πριν απο την 1η του Μάη. Δηλαδή εύχομαι να μην είναι παιχνίδι τακτικής», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάζει την επιστολή Μπους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες κατά τις οποίες θα τεθούν οι θέσεις των πλευρών και εάν καταλήξουν σε συμφωνία, θα τεθεί ασφαλώς σε δημοψηφίσματα.

    Ιρλανδός ΥΦΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό --------------------------------------- Ο Ιρλανδός Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντικ Ρος, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να τύχει ισότιμης μεταχείρισης με τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ όταν η ΕΕ θα αποφασίζει για την ενταξιακή της πορεία.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' ο κ. Ρος είπε πως η ΕΕ θα αυτοαναιρεθεί εάν δεν εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης στην περίπτωση της Τουρκίας ισότιμα με τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ρος επανέλαβε τη θέληση της ΕΕ για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 1η Μαϊου, με την ενεργή, όπως είπε, υποστήριξη της Τουρκίας και σημείωσε πως η εξεύρεση λύσης θα δημιουργήσει μια πιο κατάλληλη πολιτική ατμόσφαιρα και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως θα βρεθεί μια λύση σύντομα, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ιρλανδική Προεδρία δεν θέλει να παρέμβει στο Κυπριακό αλλά μια λύση του προβλήματος θα ήταν ευχάριστη για αυτήν.

    Ο κ. Ρος είπε πως η Ιρλανδία είναι ένα νησί που βίωσε τη διαίρεση για αιώνες και πως μπορεί να αντιληφθεί καλά τη δυσκολία της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Πρόσθεσε πως η διαίρεση της Κύπρου έχει τη δική της ιστορία και πως η κατάσταση εκεί είναι διαφορετική από ό,τι στην Ιρλανδία.

    Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Ανατολή, πως σε περίπτωση που δεν θα καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης και οι Ε/Κ ενταχθούν μονομερώς στην ΕΕ δεν νομίζει ότι αυτοί (οι Ε/Κ) θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις με την Τουρκία, προσθέτοντας πως η κύρια φιλοσοφία της ΕΕ είναι να ενώνει τους λαούς.

    ''Εάν γίνεις μέλος της ΕΕ για να χρησιμοποιήσεις τη θέση σου αρνητικά, θα αντιληφθείς σύντομα ότι υπάρχουν άλλα μέλη που δεν συμμερίζονται τις απόψεις σου'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση μιας χώρας γνωρίζει καλύτερα τις δυναμικές και τις πραγματικότητες αυτής της χώρας και σημείωσε πως είναι η ίδια η Τουρκία που θα λάβει την απόφαση για το ρυθμό των βημάτων που πρέπει να ληφθούν για την Κύπρο.

    Είπε πως είναι λάθος η ΕΕ να αντικρίζεται ως ένα όργανο το οποίο προσπαθεί να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει ό,τι αυτό θέλει και πολύ μεγάλες παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι είναι φυσιολογικό το ότι κάποια άτομα στην Τουρκία αντικρίζουν την ΕΕ με καχυποψία.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα λήψης απόφασης από την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Ρος απέφυγε να αναφερθεί σε οποιοδήποτε ποσοστό ή πιθανότητα.

    Είπε πως τα κριτήρια ενώπιον της Τουρκίας είναι καθορισμένα και αναφέρθηκε σε ορισμένα από αυτά όπως η εδραίωση της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των μειονοτήτων.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Τουρκία ---------------------------------------------- Στην πιθανότητα η Τουρκία να προσπαθήσει να εξωραΐσει την εικόνα της στο Κυπριακό και να προσπαθήσει ακόμα να αποδώσει ευθύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει την επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε ότι ο ίδιος δεν νομίζει ότι «υπάρχει θέμα προϋποθέσεων ή όρων για να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό ----------------------- Η ε/κ πλευρά επιθυμεί λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου δήλωσε από την Πάφο ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του κόμματός του χθες ο κ. Βασιλείου είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έχει στείλει τρεις επιστολές με παραλήπτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε η τακτική της Τουρκίας να πείσει το διεθνή παράγοντα ότι τώρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Παρατήρησε ότι η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για ένα χρόνο και πλέον χρόνο ήταν κάθετα αρνητικοί για διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν.

    Ανέφερε ότι η αναδίπλωση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό έχει ως στόχο τώρα να παρουσιαστεί η Τουρκία ότι επιθυμεί λύση για να εξυπηρετήσει τα δικά στης συμφέροντα και να μεταθέσει την ευθύνη στη δική μας πλευρά κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η Τουρκία για να ανατρέψει το σε βάρος της αρνητικό κλίμα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί λύση και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ερντογάν - Κυπριακό ------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το Κυπριακό ηγέρθη κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Ερντογάν είπε πως υπήρξε ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου για τη μελέτη για το Κυπριακό που αναλήφθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Γενικού Επιτελείου.

    Επίσης ανέφερε πως οι δηλώσεις που έγιναν από τις ενδιαφερόμενες πλευρές μετά τις ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο το επιβεβαίωσαν αυτό.

    Σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως οι προσπάθειες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα συνεχίζονται.

    Οπως είπε ο ίδιος είναι υπέρ του σχηματισμού μιας ''κυβέρνησης συνασπισμού'' μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ ------------------ Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις αναφορικά με την προσπάθεια σχηματισμού ''κυβέρνησης'' στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά από συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Ταλάτ, μιλώντας εξάλλου μετά από συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είπε πως ''ο Πρόεδρος Ντενκτάς και η κυβέρνηση θα διεξάγουν τις συνομιλίες'' για το Κυπριακό

    ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Γάζα - Πάρκο της Κύπρου ----------------------------------------------- Εκστρατεία με σύνθημα ''το δικό σου δεντράκι μεγαλώνει στην Παλαιστίνη'' άρχισε από χθες το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με στόχο της αποπεράτωση του Πάρκου της Κύπρου στο έλος Wadi Gaza στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, που επέστρεψε από τη Γάζα όπου μετέβη με άλλα δύο μέλη του Κινήματος, συμμετέχοντας σε αποστολή του κλιμακίου Κύπρου των ''Γιατρών του Κόσμου'', δήλωσε χθες ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναγκαία είναι η βοήθεια προς του Γιατρούς του Κόσμου στους οποίους ανήκει η πρωτοβουλία, τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Εθνικές Χάντμπολ Κύπρου - Τουρκίας ---------------------------------- Η Εθνική Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου αγωνίζεται σήμερα στην Τουρκία με το αντίστοιχο τουρκικό συγκρότημα στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης (Β' Ομιλος) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2005.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου 2004 στο κλειστό στάδιο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία.

    Αυτή είναι η τρίτη αναμέτρηση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας σε επίπεδο εθνικής ανδρών χάντμπολ. Η πρώτη ήταν το 1995 και η δεύτερη το 2003. Και στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις η Εθνική Τουρκίας ταξίδεψε στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας και αγωνίστηκε με την Εθνική Κύπρου στη Λευκωσία, με κατάμεστο το στάδιο. Και στις δύο περιπτώσεις η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναρτήθηκε στα στάδια που διεξήχθηκαν οι αγώνες στην Τουρκία.

    Στο Β' Ομιλο συμπεριλαμβάνεται και η Εθνική Ομάδα της Λατβίας, με την οποία η Εθνική Κύπρου θα συγκρουστεί στις 14 Ιανουαρίου στην Κύπρο και στις 18 Ιανουαρίου στη Λατβία.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 2η αγωνιστική ------------------------------------ Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 2 1 τον Απόλλωνα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου και διατήρησε την πρώτη θέση του Β' Ομίλου, στον οποίο συμμετέχει.

    Τα αποτελέσματα των άλλων χθεσινών αγώνων είναι: Ανόρθωση ΑΕΛ 1 1, Εθνικός Αχνας Ομόνοια 2 3, Ασίλ Αλκή 3 1 και Ολυμπιακός Ονήσιλος 4 0.

    Για την ίδια διοργάνωση διεξάγονται στις 14.30 σήμερα τα παιχνίδια Νέα Σαλαμίνα Αναγέννηση Δερύνειας, Αθλητική Ενωση Πάφος Ενωση Νέων Παραλιμνίου και ΑΕΚ Ερμής.

    Εθνική Βόλεϊ Γυναικών - Πρόκριση ------------------------------- Mια γλυκόπικρη γεύση άφησε η πρόκριση της κυπριακής εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών στην τελική φάση του ομίλου πρόκρισης του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004-2005, αφού ολοκλήρωσε την πρώτη φάση με δύο νίκες και μία ήττα.

    Tο κυπριακό συγκρότημα εξασφάλισε τελικά τη 2η θέση στην τελική κατάταξη. Στην πρεμιέρα νίκησε τα Nησιά Φαρόε με 3-0 σετ, ακολούθως ηττήθηκε από το Λουξεμβούργο με 3-2 σετ, ενώ προχθές το βράδυ επιβλήθηκε του Λίχτενσταϊν με 3-0 σετ.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ------------------------- Ολοκληρώνεται απόψε η 11η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών με τη διεξαγωγή τριών αγώνων.

    Οι αγώνες, οι οποίοι θα αρχίσουν όλοι στις 7 το βράδυ, είναι: Ομόνοια Κεραυνός, Αστέρας ΕΝΑΔ και Αχιλλέας ΕΘΑ. Η ΑΕΛ δεν αγωνίζεται στην 11η αγωνιστική.

    Σε αγώνα που διεξήχθη τη Δευτέρα το βράδυ στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στη Λεμεσό του Απόλλωνα με 80 75.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [06] (Κ) Εκτελεστικός Διευθυντής - ΔΝΤ - Κύπρος - Επίσκεψη

    [07] (Κ) Πρόεδρος Εσθονίας - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [08] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό - Εκλογές στην Ελλάδα

    Την εκτίμηση ότι η επόμενη τετραετία θα είναι αποφασιστική για πολλά θέματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ανακοινώνοντας την απόφασή του να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμα πως η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου στην Ελλάδα έχει υποχρέωση να χειριστεί τις σημαντικές εξελίξεις ενώ αναφέρθηκε και σε κινήσεις στο Κυπριακό που θα πραγματοποιηθούν από τις επόμενες ημέρες.

    ''Την επόμενη τετραετία θα κριθούν στη διάρκειά της το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και προπαντώς η σύγκλιση με την ΕΕ,'' τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή γενικών εκλογών την 7η Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως ''η κυβέρνηση της χώρας έχει υποχρέωση να χειριστεί τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και γι' αυτό χρειάζεται μια νωπή λαϊκή εντολή.''

    [09] (Κ) Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης - Κύπρος - Επίσκεψη

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,88  ( 2,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.717.803
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.402.592    353,12  ( 3,83)
    FTSE Med 100 **                             6.080,16  ( 0,07)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.288.771    101,44  ( 4,41)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     57.069     73,27  ( 2,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.779     16,35  ( 2,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     49.904     58,77  ( 1,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.799     64,57  ( 1,27)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.838     21,79  ( 1,97)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     29.558     72,67  ( 2,82)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.942      3,55  ( 3,50)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     48.934     11,94  ( 1,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,85  ( 0,85)
    Ξενοδοχεία                    £     99.375     38,35  ( 0,71)
    Αλλες Εταιρείες               £     62.295     76,35  ( 1,75)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7003            1,7105
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1544            2,1673
    Λίρα Αγγλίας                     1,1869            1,1940
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,4943        230,3222
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8037          2,8261
    Δολάριο Καναδά                     2,7725          2,7946
    Κορώνα Δανίας                     12,6477         12,7488
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5198         14,6359
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4510         15,5746
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6661          2,6874
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδο - Στις 85 μονάδες

    Με μοχλό ανόδου τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που σημείωσε σήμερα σημαντική αύξηση 5,26% (7 σεντ), το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κινήθηκε ανοδικά για έκτη στη σειρά συνάντηση, ανεβάζοντας τα συνολικά του κέρδη σε ποσοστό 8,1%. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,98%, κλείνοντας στις 85,88 μονάδες που αποτελεί την υψηλότερη του τιμή από τις 6 Νοεμβρίου, όταν βρισκόταν στις 86,28 μονάδες.

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Οικονομική βοήθεια προς Τ/Κ

    Πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 3.6 εκ. λίρες προς τους Τ/Κ ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [14] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη για Κυπριακό

    [15] (Κ) Πρόεδρος Εσθονίας - Αφιξη - Κύπρος - ΕΕ

    Την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Εσθονίας και Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Arnold Ruutel, ο οποίος έφθασε απόψε για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί και αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Την βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) ευλόγησε και έκοψε, το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Ιανουαρίου ε.ε, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄.

    Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ε. Κ. Α. παρουσία του Α΄ Αντιπροέδρου της κ. Δημήτρη Βαφειάδη, των Κοινοτικών Επιτρόπων, του εκπροσώπου του Ελληνικού Προξενείου κ. Δημητρίου Διαμαντή, του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου, των Προέδρων και μελών των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων της πόλης, των καθηγητών και μαθητών των ελληνικών σχολείων, των προσκόπων, των εργαζομένων στην ΕΚΑ και πολλών παροίκων.

    Ο κύριος Βαφειάδης καλωσόρισε τον Πατριάρχη στα Γραφεία της κοινότητας,αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Ελληνικό τετράγωνο και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 January 2004 - 18:50:42 UTC