Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικές Χάντμπολ Κύπρου - Τουρκίας
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Εθνική Βόλεϊ Γυναικών - Πρόκριση
  • [04] (Κ) ΕΕ - Παγιδευμένες επιστολές - Μέτρα
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή προς Μπους
  • [06] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [07] (Κ) ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Γάζα - Πάρκο της Κύπρου

  • [01] (Κ) Εθνικές Χάντμπολ Κύπρου - Τουρκίας

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό ---------------------------------------- Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου, επαναβεβαίωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε ομόφωνα τη θέση ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν για να επιτευχθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση πριν την 1η Μαϊου 2004, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ'', δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για διαπραγμάτευση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση της τουρκικής πλευράς.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, την επιστολή του Πρόεδρου Παπαδόπουλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για την επιστολή του κ. Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων, για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ενώ αναφορά έγινε και στο τουρκικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο.

    Ερωτηθείς για την επιστολή Μπους προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται στο Κυπριακό'', τα οποία, όπως είπε, ''θα ανακοινωθούν εν καιρώ όταν θα απαντήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν ανάλογη επιστολή απεστάλη και προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση αν το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διαφοροποιείται από αυτό της επιστολής του Προέδρου Μπους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Πιστεύω πως όχι''.

    Ερωτηθείς αν σημειώθηκε ομοφωνία μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου σε σχέση με τους μελλοντικούς χειρισμούς στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι πιστεύει πως ναι και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών θα συνέλθει ξανά το Εθνικό Συμβούλιο.

    Γαλλία - Κυπριακό - Σχέδιο Τουρκίας - Ευρωπαϊκή άμυνα ------------------------------------------------------ Το μόνο σχέδιο για λύση του Κυπριακού που γνωρίζει η Γαλλία είναι εκείνο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν του Δεκεμβρίου 2002, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Σιράκ, Λωράνς Οέρ, η οποία και τάχθηκε εναντίον της απαίτησης της Τουρκίας να έχει βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς επιχειρήσεις στα πλαίσια της ευρωπαϊκής άμυνας.

    Η κ. Οέρ είπε ότι η απαίτηση που η Τουρκία έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ετοιμάζει, να της δοθεί χωριστό δικαίωμα βέτο σε κάθε χρήση της Κύπρου για διεθνείς επιχειρήσεις, θα απειλούσε με δυσλειτουργία την ευρωπαϊκή άμυνα.

    ''Τίποτε τέτοιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής άμυνας'', τόνισε η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Η ευρωπαϊκή άμυνα, συνέχισε, στηρίζεται σε απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ να διαθέσουν από κοινού ορισμένα μέσα, με τρόπο που βασίζεται στη θέλησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ''δεν υπαρχει παρόμοιο σύστημα, ούτε τίθεται τέτοιο θέμα'' για παρεμβάσεις τρίτων κρατών, μη μελών της ΕΕ, είπε.

    Τουρκία - Γενικό Επιτελείο Στρατού - Κυπριακό --------------------------------------------- Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Τουρκία διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο ότι το Επιτελείο έχει διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ενστάσεις του σε ορισμένα σημεία του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NTV-MSNBC.

    Επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου αναφέρει ότι το σχετικό δημοσίευμα σε εφημερίδα που δεν κατονομάζει, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    ''Δημοσιεύματα που θα επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα των διαπραγματευτών στο Κυπριακό, που είναι εθνικό θέμα (για την Τουρκία), θα πρέπει να αποφεύγονται και ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη επίσημες δηλώσεις μόνο,'' αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

    Πρόεδρος Βουλής - Καναδάς - Κούβα --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα για τον Καναδά για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του, ο κ. Χριστόφιας θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις της κυπριακής παροικίας στο Τορόντο και στο Μοντρεάλ και θα έχει επαφές με διάφορους παράγοντες.

    Μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί στην Κούβα όπου θα ηγηθεί αντιπροσωπείας της Βουλής, η οποία θα επισκεφτεί τη χώρα ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του κουβανικού Κοινοβουλίου.

    Την αντιπροσωπεία θα αποτελούν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Νίκος Κατσουρίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Κύπριοι ''Γιατροί του Κόσμου'' - Γάζα - Ιράν -------------------------------------- Τριάντα χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά διενήργησαν μέχρι χθες, στο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου στη Λωρίδα της Γάζας, Κύπριοι γιατροί, μέλη της διεθνούς οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τη Λωρίδα της Γάζας η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Σιακαλλή, σημειώνοντας ότι η χειρουργική ομάδα θα συνεχίσει να χειρουργεί μέχρι την Πέμπτη.

    Η κ. Σιακαλλή είπε πως η αποστολή ολοκλήρωσε επίσης και τα σεμινάρια που διοργάνωσε για δασκάλους και φοιτητές της ειδικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Ενταξης Παιδιών με ειδικές ανάγκες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

    Κίνημα Οικολόγων - Γιατροί του Κόσμου - Γάζα - ''Πάρκο της Κύπρου''

    Φυτεύτηκαν ήδη τα πρώτα διακόσια δενδρύλλια για τη δημιουργία του ''Πάρκου της Κύπρου'' στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ από τη Γάζα ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο έργο αυτό μπορεί να συνδράμει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως κατά την παραμονή της κυπριακής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και επαφές με τις παλαιστινιακές Αρχές για το θέμα της δημιουργίας του πάρκου και η αποστολή θα μεταβαίνει κατά διαστήματα στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την ολοκλήρωσή του.

    Στην αποστολή συμμετέχουν και μέλη της οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' από την Κύπρο, που βρίσκονται στη Γάζα, με σκοπό τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, κατά κύριο λόγο σε παιδιά.

    Γενικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νεολαίας ------------------------------------------------- Αρχισε χθες στο ''Garden's View'' στα Περβόλια Λάρνακας η πρώτη σύνοδος του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), μετά τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αβάνα της Κούβας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΟΝ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ θα προβεί σε απολογισμό της 9μηνης δράσης του και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στον τομέα της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και της δράσης υπέρ των δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων.

    Τ/κ Τύπος - Γκιουλ - Ψευδοκυβέρνηση ----------------------------------- Ο χθεσινός τ/κ Τύπος αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος είπε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί όπως μετά το σχηματισμό ''κυβέρνησης'' στα κατεχόμενα, συνομιλητής συνεχίσει να είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι ο κ. Ντενκτάς είναι ένα ''όνομα-σύμβολο'' για το ψευδοκράτος και ηγέτης της τ/κ κοινότητας. Είπε, επίσης, πως ως ηγέτης ο Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες.

    Εθνικές Χάντμπολ Κύπρου - Τουρκίας ---------------------------------- Η Εθνική Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για να αγωνιστεί αύριο εναντίον του αντίστοιχου τουρκικού συγκροτήματος στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης (Β' Ομιλος) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2005.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάντμπολ Χαράλαμπος Λόττας, η Εθνική Κύπρου μεταβαίνει στην Τουρκία χωρίς ηττοπάθεια αλλά αντίθετα με στόχο την εξασφάλιση ενός αποτελέσματος που θα βοηθήσει την κυπριακή ομάδα να έχει βάσιμες ελπίδες για πρόκριση.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου 2004 στο κλειστό στάδιο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία.

    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη ------------------------- Στις 83 μονάδες ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσιάζει η αγορά τις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις, γεγονός που οφείλεται στην ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,02%, κλείνοντας στις 83,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 567 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 52,5% του ημερήσιου τζίρου.

    [03] (Κ) Εθνική Βόλεϊ Γυναικών - Πρόκριση

    Mια γλυκόπικρη γεύση άφησε η πρόκριση της κυπριακής εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών στην τελική φάση του ομίλου πρόκρισης του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004-2005, αφού ολοκλήρωσε την πρώτη φάση με δύο νίκες και μία ήττα.

    [04] (Κ) ΕΕ - Παγιδευμένες επιστολές - Μέτρα

    Επτα χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν χθες το βράδυ στη Ρώμη τη δημιουργία μιας δύναμης (task force), η οποία θα αναλάβει την αντιμετώπιση αναρχικών ομάδων που στέλνουν παγιδευμένες επιστολές και δέματα σε αξιωματούχους της Ενωσης.

    Η αντιτρομοκρατική αυτή ομάδα θα αποτελείται από ειδικούς των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αστυνομία Europol, η οποία με έδρα τη Χάγη έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση της υψηλής εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας στις χώρες μέλη.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή προς Μπους

    Τη διαβεβαίωση ότι προτίθεται να απαντήσει πολύ σύντομα στην επιστολή που του έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η επιστολή Μπους στην ουσία επαναλαμβάνει το κείμενο που είχε σταλεί στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [06] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Με πολλά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και ακόμα περισσότερα να βρίσκονται σε εξέλιξη, προς αναγέννηση και αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και πρόοδο του ιεραποστολικού της έργου, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2003.

    Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του χρόνου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Πέτρος Ζ' δέχθηκε τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τους κληρικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.

    Στην συνέχεια, δέχθηκε τους Έλληνες και Αραβόφωνους κληρικούς της πόλεως της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι του ευχήθηκαν και του έψαλαν τα κάλαντα και ακολούθως διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.

    Ακολούθως, συνοδευόμενος από τους Πατριαρχικούς Επιτρόπους και τον κλήρο του Πατριαρχείου, κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.

    Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2003, αναφέρθηκε στις διάφορες Ποιμαντικές επισκέψεις που πραγματοποίησε κατά το εκπνέον έτος στις Ιερές Μητροπόλεις του Θρόνου και στις Επίσημες Ειρηνικές επισκέψεις στις Εκκλησίες Κύπρου, Βουλγαρίας, Κωνσταντινουπόλεως, Ρουμανίας καθώς και στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει μέρος, κατόπιν προσκλήσεως, στα «Δημήτρια» αλλά και αργότερα για να ευλογήσει τις εργασίες του Σ. Α. Ε. και να λάβει μέρος σε αυτές.

    Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είπε και τα εξής: «Κατά το εκπνέον έτος 2003 το Πατριαρχικό έργο του Αποστολικού μας Θρόνου ευλογήθηκε από τον Δημιουργό του Χρόνου, Κύριο και Θεό Ιησού Χριστό, και, επομένως, αναπέμπουμε και κατά την παρούσα στιγμή ευχαριστήριο και συνάμα δοξολογικό αίνο προς Αυτόν, ο Οποίος κατά το πλήθος της ευεργεσίας Του ευδόκησε να προωθηθεί το έργο, να προαχθούν οι σκοποί, και, κυρίως, δι' αυτών να αναδειχθεί το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και προς υπεράσπιση της Εκκλησίας Του.''

    Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις υποδοχές αξιωματούχων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Πρέσβης της Ρουμανίας κ. Marcel Dinu, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κένυας κ. Stefen Kaloto Musyoka καθώς και τους εκπροσώπους του Προέδρου Αραφάτ, και σε διάφορους άλλους αξιωματούχους και βουλευτές της Ελλάδας της Κύπρου καθώς και άλλων χωρών. Επίσης στις επίσημες Ειρηνικές επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του Μητροπολίτου Πολωνίας και πάσης Βαρσοβίας κ. Σάββα και του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικολάου και στις συναντήσεις που είχε με διαφόρους αξιωματούχους και κυβερνητικούς της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και στις συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο ο οποίος πολυπλεύρως βοηθά το Ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική γη.

    Επίσης για τον προγραμματισμό του 2004 αναφέρθηκε στις επικείμενες επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλανδίας κ. Λέοντος καθώς και άλλων Αρχηγών Εκκλησιών οι οποίοι θα θελήσουν να ανταποδώσουν τις επίσημες επισκέψεις όπου πραγματοποίησε στις Εκκλησίες τους ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου.

    Ο Μακαριώτατος, σημείωσε την αναστήλωση Ναών και πατριαρχικών κτισμάτων στον Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τα υπό εξέλιξη έργα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Αγίου Νικολάου Hamzawi καθώς και των κτιρίων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω γνωστών διαδικασιών στην Αναστήλωση του Ιερού Ναού στο Χελουάν. Ειδική αναφορά έκανε στην αναστήλωση και συντήρηση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού ο οποίος αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την Αλεξάνδρεια αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Η ανακαίνιση των μνημείων και των εκκλησιαστικών και λοιπών κτισμάτων είναι, όπως γνωρίζετε, εκ των βασικών προτεραιοτήτων και επιδιώξεών μας και γι' αυτό αναζητούμε χρηματοδότες, διερχόμεθα πολύ χρόνο για την μελέτη των σχετικών ζητημάτων και παρακολουθούμε επισταντούντες δια προσωπικής αυτοψίας την πρόοδο των εργασιών.

    Ο Ναός του Ευαγγελισμού, ευρισκόμενος στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Πατριαρχικού Μεγάρου, οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μαζί με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα κόσμημα για την Ορθοδοξία, ένα θαυμαστό πόλο έλξεως για τούς προσκυνητές και, φυσικά, θα συντελέσουν στην πρόοδο και την ανάδειξη της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας. Τα εγκαίνια τους προγραμματίζονται να γίνουν κατά το φθινόπωρο του νέου έτους, με την συμμετοχή πολλών εκκλησιαστικών ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και αλλού.»

    Τελειώνοντας τον απολογισμό του 2003 και τον προγραμματισμό του 2004 ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα ευλογημένο ειρηνικό, δημιουργικό, γεμάτο αγάπη, μεστό έργων αγαθών και δικαίων έτος.

    Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά ο Αραβόφωνος εφημέριος του Αγίου Αντωνίου Οικονόμος π. Πέτρος Μάζγαρ.

    Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτριος Βαφειάδης, επίσης από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο κ. Ιωάννης Μάλλης και ο κ. Ιωάννης Κάβουρας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων κ. Νικόλαος Παπαντώνης, ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Αραβικής Κοινότητος κ. Gabriel Naccashe, η Πρόεδρος του Φιλοπτώχου των Αραβόφωνων Ορθοδόξων κ. Valentin Ladikani, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι άλλων παροικιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

    Την πρώτη του Νέου Ετους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τους, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Α' Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης, επίσης παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων και πλήθος παροίκων.

    Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής. Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.

    Η τελετή έλαβε χώρα στην παρουσία των μελών της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος και την αναφορά του στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, που αν και συρρικνώθηκε παρέμεινε δυνατός και ακλόνητος στους καιρούς και τις καταστάσεις, ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη.

    Το μεσημέρι, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου, τους ευχαρίστησε για την συνεργασία τους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη για την νέα χρονιά.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια, Πρωτοχρονιά 2004

    ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Στην γενέτειρα τους και στην δεύτερη πατρίδα τους βρέθηκαν για λίγες μέρες τετρακόσιοι πενήντα Αιγυπτιώτες με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

    Την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου ε. ε., οι Αιγυπτιώτες παρέθεσαν γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της Αλεξάνδρειας προς τιμήν της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου Ζ ο οποίος παρέστη στο γεύμα συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο.

    Ακολούθως μετέβησαν στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα όπου προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Αγιασμένου.

    Συγκινημένος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φ. Κοσσένας απηύθυνε χαιρετισμό προς τον Μακαριώτατο στον οποίο μεταξύ άλλων είπε: «Ιδιαίτερα συναισθήματα αναβλύζουν σήμερα από τις ψυχές μας βρισκόμενοι στην έδρα του Πατριαρχείου μας υπό τη σκέπη της ευλογίας σας και την ευχή του ιδρυτού του Αγίου Μάρκου, τον θρόνο του οποίου επαξίως κατέχετε, οδηγώντας με σταθερά ανοδικά βήματα τους Αιγυπτιώτες, τους Αφρικανούς και όχι μόνο πιστούς στο δρόμο του Μεγαλοδύναμου. Ακλόνητος φάρος Χριστιανοσύνης το Πατριαρχείο μας, λίγο μακριά από τα ερείπια του αρχέγονου Αλεξανδρινού Φάρου, σηματοδοτεί ρότες πίστης στην αγαπημένη και ευλογημένη χώρα που μας φιλοξενείΜια ευχή σας, ένα κερί, μια ψαλμωδία, μία προσευχή εκμηδενίζει το χρόνο και γυρνά πίσω την σκέψη, τότε που τα στασίδια ήταν γεμάτα από τους αγαπημένου μας προγόνους». Τέλος, προσέφερε ένα αργυρό αγγείο, πιστό αντίγραφο εκθέματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

    Στην συνέχεια ο Πατριάρχης τους καλωσόρισε στην γη της Αιγύπτου στην ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, προσωρινή όπως είπε έδρα του Πατριαρχείου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες μετασκευής της Τοσιτσαίας Σχολής που από χρόνια χρησιμοποιείται ως Πατριαρχικό Μέγαρο αλλά τώρα ήταν αναγκαίο να μετασκευαστεί. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται σε όλους τους Ναούς και τα Πατριαρχικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, την Ισμαηλία, το Πορτ Σαίδ και γενικά σε όλη την Αίγυπτο, αλλά και στο πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του Πατριαρχείου σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και της δοκιμασίες του Πατριαρχείου ανά τους αιώνες και την αντοχή του στον χρόνο. Μεταξύ άλλων είπε: «Υπήρξαν περίοδοι που ο Πατριάρχης ήταν μόνος του εδώ με λίγες οικογένειες, κάνοντας τον παπά και τον δάσκαλο, υπήρξαν περίοδοι μεγάλης δοκιμασίας για το Πατριαρχείο, παρ όλα αυτά άντεξε Σήμερα με βλέπετε εδώ πλαισιωμένο από νέους κληρικούς, τα κτίρια μας μετασκευάζονται ώστε το Πατριαρχείο να μπορέσει να λειτουργήσει και να αντεπεξέλθει στον μεγάλο του σκοπό...Καταφέραμε οι 16 εκκλησίες μας στην Αλεξάνδρεια, οι 16 στο Κάιρο και οι άλλες τόσες στην υπόλοιπη Αίγυπτο όχι μόνο να είναι ανοιχτές, όχι μόνο να ανάβουν τα καντήλια τους νύχτα μέρα, αλλά να λειτουργούνται όλες». Τέλος προσέφερε ως ευλογία στον Πρόεδρο του Συλλόγου αργυρή εικόνα της Παναγίας.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια, 26 Δεκεμβρίου 2003

    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Δεκεμβρίου ε.ε., έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, προκειμένου να πραγματοποιήσει όπως είθισται την Πατριαρχική παρρησία των Χριστουγέννων. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία τον υπεδέχθησαν οι κληρικοί με επικεφαλής τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο. Ο Μακαριώτατος είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον τελευταίο και τον επιβλέποντα μηχανικό της αναδόχου εταιρείας κ. Nasri Labib, ενώ επιθεώρησε όλα τα εν εξελίξει έργα ανακαινίσεως του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Επιτροπείας. Επίσης διένειμε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα όλων των κληρικών και των υπαλλήλων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και των Ναών της πόλεως.

    Ακολούθως συνοδευόμενος από τον Επίτροπο και τον Διάκονο μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου τον υπεδέχθη ο προϊστάμενος της, Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι πατέρες της Μονής. Εκεί εδέχθη την επίσκεψη του υπευθύνου μηχανικού των κτιριακών έργων στο Κάιρο κ. Saber Hakim, με τον οποίο είχε συνεργασία για τα θέματα των εργασιών. Επίσης εδέχθη και τον επιχειρηματία κ. Bendari. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Πατριάρχης ελειτούργησε στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως συμπαραστατούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας και τον Ιερό Κλήρο της πόλεως.

    Στην Θεία Λειτουργία παρέστη εκπρόσωπος του Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Χόσνι Μουμπάρακ και εκπρόσωπος της κυβερνήσεώς του. Επίσης ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παν. Βλασσόπουλος, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Α. Κουζούπης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ Χρήστος Καβαλής, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Κάιρο κ.Ζωή Γλένη, ο πρόεδρος των Αραβοφώνων κ. Robert Hosni, όλοι οι πρόεδροι και τα μέλη συλλόγων και σωματείων, προσκυνητές από Ελλάδα και πλήθος Καιρινών παροίκων.

    Ο Πατριάρχης κατά την κατανυκτική Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία μίλησε με λόγους θεολογικά εμπνευσμένους, σημασιοδοτώντας απλά το νόημα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης για τον άνθρωπο. Στο τέλος και αφού ευχαρίστησε τους παρόντες επισήμους και την Αιγυπτιακή πολιτεία για την αγάπη προς την Εκκλησία, απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Β΄ τάξεως στον κ. Νικόλαο Ατζέμη, Περιφερειακό Έφορο των προσκόπων του Καίρου για την πολυετή κοινωνική του προσφορά. Ακολούθησε πλούσια Χριστουγεννιάτικη δεξίωση για όλους.

    Η Α.Θ.Μ. εδέχθη, όπως κάθε χρόνο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την εθιμοτυπική επίσκεψη του Πατριάρχου της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα και της συνοδείας του, προκειμένου να ευχηθούν και συγχαρούν για την μεγάλη ημέρα τον Προκαθήμενο της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής.

    Ακολούθως ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρήστο Καβαλή, κληρικούς και συνεργάτες επισκέφθηκε το γηροκομείο και το νοσοκομείο της κοινότητος και μαζί με την πολλή πατρική αγάπη του και τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του, που αποτελούν παραμυθία και για την τρίτη ηλικία και για τους ασθενείς, διένειμε δώρα.

    Τέλος, ο Πατριάρχης παρεκάθησε στο εορταστικό τραπέζι της Ελληνικής Στέγης Καϊρου, όπου παρέστησαν κληρικοί, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος Αιγυπτιωτών Ελλήνων με τις οικογένειες τους. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος επέστρεψε οδικώς στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,

    [07] (Κ) ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Γάζα - Πάρκο της Κύπρου

    Εκστρατεία με σύνθημα "το δικό σου δεντράκι μεγαλώνει στην Παλαιστίνη'' αρχίζει από σήμερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με στόχο της αποπεράτωση του Πάρκου της Κύπρου στο έλος Wadi Gaza στη Λωρίδα της Γάζας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 6 January 2004 - 18:49:08 UTC