Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [02] (Κ) Αντιπροσωπεία Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης - Κύπρος
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Αρμενίας - Κύπρος
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Μπλερ
  • [08] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Ρομάνο Πρόντι - Επίσκεψη στην Τουρκία - Κυπριακό
  • [09] (Κ) ΦΕΝΑ - Συνάντηση - Δεύτερη μέρα εργασιών

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Το ντέρμπι Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων της 13ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία και θα αρχίσει στις 7 το βράδυ.

    Σήμερα διεξάγονται επίσης στις 2.30 το απόγευμα οι αγώνες Δόξα - Απόλλων στο Μακάρειο, ΑΕΛ - Ονήσιλος στο Τσίρειο, ΑΕΚ - Διγενής στο ΓΣΖ, Αθλητική Ενωση Πάφος - Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Παφιακό και Αναγέννηση Δερύνειας - Εθνικός Αχνας στη Δερύνεια.

    [02] (Κ) Αντιπροσωπεία Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης - Κύπρος

    [03] (Κ) Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Αρμενίας - Κύπρος

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι υπάρχει πραγματικό παράθυρο λύσης του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου 2004, η εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής ενώπιον των μελών του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι οι προβλέψεις για επίλυση του Κυπριακού πριν την πρώτη Μαΐου 2004 δεν είναι ευοίωνες και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιείται στη Νιγηρία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η κάθοδος τριών Τούρκων Υπουργών στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο, οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψευδοκράτος και το ζήτημα των μυστικών λογαριασμών.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τώρα θερίζουν τις αρνητικές συνέπειες'' γράφει στο κύριο της θέμα πως ''η Κύπρος θερίζει τώρα ότι έσπειρε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και έτσι μετά τις τελευταίες κόντρες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην προσπάθειά της να προωθήσει άλλα θέματα προς συζήτηση''. Σε άλλο της δημοσίευμα η ''Α'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νιγηρία για τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, κάλεσε τη Σύνοδο να κάνει στο τελικό ανακοινωθέν της συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο, για να αποστείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να παραμείνει ενεργώς αναμεμιγμένη στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ολα στο βωμό του κομματισμού'' γράφει ότι ''οι φόβοι ότι η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης θα χρησιμοποιηθεί για κομματική εκμετάλλευση και αναζωπύρωση των παθών επιβεβαιώνεται πανηγυρικά''. Σημειώνει ότι το Υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ διοργανώνει με την ευκαιρία της Ημέρας αυτής, εκδήλωση προς τιμή του Βάσου Λυσσαρίδη ''χωρίς να αναφέρεται υπό ποία ιδιότητα τιμάται ο Δρ. Λυσσαρίδης''. Αλλού γράφει ότι η οικοδομική ανάπτυξη στην Κύπρο βρίσκεται εκτός ελέγχου. Προσθέτει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΤΕΚ Θέμου Δημητρίου, ο αριθμός των παράνομων κτιρίων είναι πολύ μεγάλος, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, όπου πολλά κτίρια δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Συγχωροχάρτι έναντι μετρητών'' γράφει ότι αιφνίδια πρόταση κατέθεσαν χθες τρεις βουλευτές της συμπολίτευσης για ρύθμιση του θέματος των μυστικών λογαριασμών. Σύμφωνα με την πρόταση που αποκαλύπτει ο ''Π'', ''δίνεται συγχωροχάρτι φορολόγησης 5% έναντι 40% που θα πλήρωναν όσοι απέφευγαν να δηλώσουν τα κέρδη και τα πραγματικά εισοδήματά τους στο Φόρο''. Αλλού γράφει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και το αντίστοιχο της Κύπρου θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία προετοιμάζοντας τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Φυγαδεύονται εκατομμύρια'' γράφει ότι έχει ξεσπάσει σάλος τις τελευταίες μέρες με την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο για την μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σημειώνει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως έχουν ήδη αρχίσει να φυγαδεύονται τεράστια κεφάλαια από την Κύπρο στο εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι τρεις Τούρκοι Υπουργοί θα βρίσκονται στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο, για να υποσχεθούν βοήθεια ύψους 160 εκατ. δολαρίων προς το ψευδοκράτος και να στηρίξουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κατεδαφίζουν 'πυραμίδες''' γράφει ότι τις επόμενες μέρες η Αστυνομία σε συνεργασία με τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις κατά εταιρειών τύπου ''πυραμίδας'', μετά που εντόπισε στοιχεία για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Αλλού γράφει ότι συγγενείς των τριών υπόπτων που κρατούνται σχετικά με υποθέσεις σφετερισμού χρημάτων της Αρχιεπισκοπής, εξαπέλυσαν χθες σφοδρές κατηγορίες κατά του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου. Γράφει ότι οι συγγενείς παρουσίασαν στους δημοσιογράφους παλιά απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει θέματα που αφορούσαν τη Μητρόπολη Πάφου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο '''Παράθυρο λύσης''' γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σημείωσε πως υπάρχει πραγματικό παράθυρο λύσης του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαίου 2004. Η ''Χ'' αναφέρεται επίσης σε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής ''Χουριέτ'' σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία με έντονο τρόπο να διασφαλίσει εξεύρεση λύσης πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας τα μέλη του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συναντώνται στην Κύπρο είπε ότι οι προβλέψεις για επίλυση του Κυπριακού πριν την πρώτη Μαίου 2004 δεν είναι ευοίωνες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μόνο μια επιλογή στις Κυπριακές Αερογραμμές για αυτούς που κάνουν δεύτερη εργασία'' ότι σύμφωνα με τον Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσο Αγγελή, οι Αερογραμμές έχουν δώσει διορία τριών μηνών προς τους υπαλλήλους τους, ούτως ώστε να διαλέξουν ανάμεσα στη δουλειά τους στον Οργανισμό ή μια δεύτερη δουλειά, την οποία κάνει αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων των ΚΑ. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η τιμή του νερού αναμένεται του χρόνου να έχει αύξηση ύψους 30%.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος ΗΠΑ - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια ------------------------------------------------- Την άποψη ότι υπάρχει ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο του 2004, διατύπωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε ακόμα πως μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του προβλήματος θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών στην Κύπρο αλλά και της γύρω περιοχής, και σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τον Μάρτιο προς ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάν, η οποία όπως επεσήμανε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Παρέμβαση -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε χθες τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας να κάνει στο ανακοινωθέν της ''συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο για να αποστείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να παραμείνει ενεργώς αναμιγμένη στο κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Τέτοιο μήνυμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και, όπως ελπίζω, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, εάν απευθύνεται και καθαρά κατονομάζει την πλευρά που είναι υπεύθυνη για αδιαλλαξία, όπως και αυτούς που στηρίζουν τέτοιες συμπεριφορές'', ανέφερε σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''αυτό καταδείχθηκε επαρκώς από πρόσφατες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί και σε αυτή τη διάσκεψη της Κοινοπολιτείας το Κυπριακό παραμένει άλυτο, επανέλαβε και από το βήμα της Κοινοπολιτείας την προθυμία του να ανταποκριθεί ''θετικά σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου του, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ευρωβουλή - Διεύρυνση - Κυπριακό --------------------------------- Η επίλυση του Κυπριακού θα ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την απόφαση για ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αναφέρει κοινό ψήφισμα των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, το οποίο ασχολείται με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (12-13 Δεκεμβρίου).

    Οσον αφορά την Κύπρο, το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να διαδραματίσει το ρόλο του εξασφαλίζοντας ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμβάλλουν πλήρως στην αναζήτηση συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

    Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ελπίδα ότι οι «εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 14 Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα θα συμβάλουν στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - ΦΕΝΑ - Κυπριακό ------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε χθες τα μέλη του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς να συνδράμουν ώστε η θέση που εκφράστηκε στην Εκθεση Στρατηγικής της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ότι η μη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας, να αποτελέσει μέρος των κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Εμείς, εκτιμώντας ως θετική αυτή την εξέλιξη, θεωρούμε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά, ώστε στην πορεία να μην επικρατήσουν οι όποιες σκοπιμότητες και η ΕΕ να μετατρέψει αυτή τη θέση σε ένα από τα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του ενώπιον του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι προοπτικές για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004 δεν κρίνονται ευοίωνες ούτε θετικές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρωεκλογές - Τ/Κ --------------------------- Την πρόθεση του ΑΚΕΛ να συμπεριλάβει Τ/Κ στο ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας από το βήμα του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που ξεκίνησε χθες στη Λευκωσία.

    Ερωτηθείς από Ελλαδίτη μέλος του Φόρουμ για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στις εκλογές είναι ''τελεσίδικη''.

    Εξήγησε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο μετά τη μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει εκλογικά κέντρα κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης, προκειμένου να διευκολύνονται οι Τ/Κ που θα έρχονται από τα κατεχόμενα για να ψηφίσουν.

    ''Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και ο κ. Ντενκτάς και το κατοχικό καθεστώς να αφήσουν ελεύθερους τους Τ/Κ να μπορέσουν να ψηφίσουν'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Τ/Κ ηγέτης - Αρθρο - Κυπριακό ----------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται με δηλώσεις περί ''πραγματικοτήτων'' και σημειώνει ότι ''η μη αποδοχή της νομιμότητας μας δεν έχει φέρει λύση και δεν θα φέρει λύση''.

    Σε άρθρο του με τίτλο ''Τι θέλουμε'', που φιλοξενείται στην τέταρτη σελίδα της εφημερίδας ''Turkish Daily News'', ο κ. Ντενκτάς αναφέρει ότι για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να τεθούν κατά μέρος οι κατηγορίες περί μη νομιμότητας και να αναζητηθούν τρόποι να εργαστούν οι δύο κοινότητες μαζί ως πολιτικά ίσες με στόχο την επίλυση κοινών προβλημάτων.

    Ο κ. Ντενκτάς αναφέρει ότι ''θέλουμε να ενισχύσουμε την διακοινοτική μας συνεργασία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα'', προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ανθρωπιστικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με καλή θέληση.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας ---------------------------------------------- Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Κύπριο ομόλογό του Δώρο Θεοδώρου, είχε χθες συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έχουν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά τη συνεργασία της ελληνικής και κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και των πυροσβεστικών υπηρεσιών, οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι ''η Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ασφάλεια των Αγώνων, καθώς η νήσος κατέχει μια κρίσιμη θέση στη γωνιά αυτή του κόσμου''.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κίκης Καζαμίας ---------------------------------------- Η προώθηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων οδικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Στον κατάλογο των 56 έργων των Διευρωπαϊκών Δικτύων (μεταφορές, ενέργειας, τηλεπικοινωνίες) περιλαμβάνεται και ο θαλάσσιος διάδρομος Αδριατικής-Ελλάδας-Κύπρου, που προβλέπει την υλοποίηση έργων υποδομής στα λιμάνια των τριών χωρών.

    Στην παρέμβαση του, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κύπρος στηρίζει τον θεσμό των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και την ενίσχυσή τους από την Κοινότητα και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το πρόγραμμα των θαλάσσιων διαδρόμων συμπεριλαμβάνει και τη διακίνηση των επιβατών.

    ΕΕ - Διαγωνισμός - Προσλήψεις - Προσχωρούσες χώρες --------------------------------------------------- H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχθές τη διεξαγωγή διαγωνισμού στις 10 προσχωρούσες χώρες και στις Βρυξέλλες για την πρόσληψη κοινοτικών υπαλλήλων. Στον διαγωνισμό θα μετάσχουν και 1.041 Κύπριοι για 60 κοινοτικές θέσεις.

    Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι υποψήφιοι έχουν ειδοποιηθεί από τον προηγούμενο μήνα. Ο διαγωνισμός αφορά την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού (European public administration), νομικών οικονομολόγων και οικονομικών ελεγκτών.

    Αναφορικά με την Κύπρο, στον τομέα του διοικητικού προσωπικού θα λάβουν μέρος 547 υποψήφιοι στο διαγωνισμό που θα γίνει στη Λευκωσία και 63 στις Βρυξέλλες, ενώ οι συνολικές θέσεις που θα διεκδικηθούν από τους διαγωνιζόμενους είναι 20.

    Στον τομέα των νομικών, θα λάβουν μέρος 137 υποψήφιοι στη Λευκωσία και 20 στις Βρυξέλλες, όπου θα διεκδικήσουν επίσης 20 θέσεις κοινοτικών υπαλλήλων.

    Στον τομέα των οικονομολόγων, θα λάβουν μέρος 168 υποψήφιοι στο διαγωνισμό της Λευκωσίας και 13 στις Βρυξέλλες. Οι θέσεις που θα καταληφθούν είναι 10.

    Τέλος, για τις θέσεις οικονομικών ελεγκτών θα λάβουν μέρος 89 υποψήφιοι στον διαγωνισμό της Λευκωσίας και τέσσερις στις Βρυξέλλες. Οι προς κάλυψη θέσεις είναι 10.

    Κατεχόμενα - Τούρκοι Υπουργοί - Τ/κ Τύπος ----------------------------------------- Φθάνουν αυτό το Σαββατοκυρίακο στα κατεχόμενα τρεις Τούρκοι Υπουργοί, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    Πρόκειται για τους Αμπτουλατίφ Σενέρ, Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για κυπριακές υποθέσεις, Χιλμί Γκιουλέρ, Υπουργό Ενέργειας και Κιουρσάτ Τουζμέν, Υπουργό Προεδρίας.

    Η ''Κίπρις'' γράφει ότι οι Τούρκοι Υπουργοί θα παραμείνουν στο νησί 4 μέρες και θα έχουν επαφές με αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

    Η ''Αφρίκα'' αποδίδει την κάθοδο των Υπουργών στη στήριξη του Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι μετά την κάθοδο του Προέδρου και 125 μελών του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκυρας στα κατεχόμενα, τώρα καταφθάνουν και Υπουργοί για να στηρίξουν τον κ. Ντενκτάς.

    Γράφει ακόμη ότι η επίσκεψη, παραμονές των εκλογών, επηρεάζει τη βούληση του κόσμου.

    Η ''Ορτάμ'' γράφει ότι κατά την παραμονή των Υπουργών στο νησί θα ανακοινωθεί η αποδέσμευση μέρους του δανείου των 160 εκατ. δολαρίων που η Τουρκία θα παραχωρήσει στο ψευδοκράτος.

    Εξάλλου, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Σενέρ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας και ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στο νησί πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες.

    Κατεχόμενα - Γραφεία Μουσταφά Ακιντζί και Αλί Ερέλ - Επιθέσεις ------------------------------------------------- ------ Μια ομάδα ατόμων κατέστρεψε χθες ταμπέλα του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και φωτογραφία του Τ/Κ πολιτικού, χρησιμοποιώντας μαύρη μπογιά σε σπρέι.

    Επίσης, έκλεψαν πανό από κτίριο του Κινήματος, έσκισαν σημαίες και προκάλεσαν ζημιές σε σύστημα φωτισμού.

    Ο επαρχιακός πρόεδρος Λευκωσίας του Κινήματος Μπαρίς Μπουρτσού δήλωσε ότι ''αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν τον κόσμο να ''ψηφίσει'' στις λεγόμενες εκλογές.

    Εξάλλου επίθεση δέχθηκαν χθες το πρωί και τα γραφεία του Κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση του Αλί Ερέλ στα κατεχόμενα.

    Αγνωστοι έγραψαν διάφορα συνθήματα με μπογιά πάνω στα πανό καθώς και προπαγανδιστικά συνθήματα με μαύρη μπογιά πάνω σε αυτοκίνητα. Επίσης έκλεψαν όλες τις σημαίες έξω από το κτίριο, ενώ έγραψαν αισχρόλογα πάνω στους τοίχους του κτιρίου.

    Η λεγόμενη αστυνομία άρχισε έρευνα για το επεισόδιο ενώ ο κ. Ερέλ, σε δήλωσή του είπε ότι είναι απόδειξη ότι έμεινε ελάχιστος χρόνος ζωής του στάτους κβο.

    «Δεν είναι δυνατό να καλύψεις τις πραγματικότητες με μαύρη μπογιά ή λάσπη», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η επίθεση αντανακλά την απελπισία των ανθρώπων που είναι εναντίον της ΕΕ. Ο κ. Ερέλ είπε ότι το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος βρίσκεται στη λεωφόρο Bedreddin Demirel και διερωτήθηκε πώς οι ένοχοι διέπραξαν τέτοιο κακούργημα σε πολυσύχναστο δρόμο.

    ΓΤΠ - Νέα Εκδοση - ''Περί Κύπρου'' ----------------------------------- Η σύγχρονη Κύπρος, με τους σημαντικότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και τις διάφορες πτυχές της ζωής της προβάλλεται στη νέα έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών που κυκλοφόρησε χθες, με τίτλο «Περί Κύπρου».

    Η νέα έκδοση του ΓΤΠ φιλοδοξεί να καταστεί μια πολύτιμη πηγή αναφοράς αλλά και ένα ενημερωτικό και διαφωτιστικό έντυπο τόσο για τον ερευνητή όσο και για τον ομογενή και τον απλό πολίτη.

    Πρόκειται για μια έγχρωμη έκδοση 496 σελίδων, εμπλουτισμένη με 200 περίπου φωτογραφίες που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα σε 15.000 αντίτυπα. Στόχος της νέας έκδοσης είναι να δοθεί στον αναγνώστη μια σφαιρική εικόνα για την Κύπρο του σήμερα παρέχοντας μέσα από το κυβερνητικό έργο, χρήσιμες πληροφορίες και πρόσφατα στοιχεία ή/και πίνακες για τους κυριότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας στον τόπο μας.

    Περιλαμβάνει, επίσης, μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου, αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα καθώς και αξιολόγηση της Κύπρου από διεθνείς οργανισμούς.

    Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις ------------------------------- Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, ύστερα από τρεις ημέρες πτωτική πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει στο επίπεδο των 81 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 81,09 μονάδες. Περιορισμένο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των 247 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή άνοδο της τάξης του 0,4% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 324,41 μονάδες.

    ΦΙΦΑ - Μουντιάλ 2006 - Κλήρωση - Κύπρος --------------------------------------- Στον 4ο όμιλο κατέταξε την Κύπρο η κλήρωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Φραγκφούρτη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006.

    Το εθνικό μας συγκρότημα θα έχει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1998 Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, το Ισραήλ και τα νησιά Φαρόε.

    Η Ελλάδα κληρώθηκε στον δεύτερο όμιλο, έχοντας να αντιμετωπίσει την Τουρκία, τη Δανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αλβανία και το Καζακστάν.

    Την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2006, που θα πραγματοποιηθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, θα εξασφαλίσουν οι πρώτες ομάδες των ομίλων και οι δύο καλύτερες δεύτερες ομάδες.

    Οι αγώνες της προκριματικής φάσης θα αρχίσουν στις 4 Σεπτεμβρίου 2004 και θα ολοκληρωθούν στις 12 Οκτωβρίου 2005.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες -------------------------------- Το ντέρμπι Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων της 13ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία και θα αρχίσει στις 7 το βράδυ.

    Σήμερα διεξάγονται επίσης στις 2.30 το απόγευμα οι αγώνες Δόξα - Απόλλων στο Μακάρειο, ΑΕΛ - Ονήσιλος στο Τσίρειο, ΑΕΚ - Διγενής στο ΓΣΖ, Αθλητική Ενωση Πάφος - Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Παφιακό και Αναγέννηση Δερύνειας - Εθνικός Αχνας στη Δερύνεια.

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή των πρεσβευτών των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αγκυρα ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι τον Μάιο του 2004 και πως είναι λάθος η πλήρης απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Μπλερ

    Το Κυπριακό και το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ήταν στο επίκεντρο σύντομης συνομιλίας που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της Κοινοπολιτείας, με τη συμμετοχή 52 αρχηγών κρατών από τα 54 κράτη μέλη.

    [08] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Ρομάνο Πρόντι - Επίσκεψη στην Τουρκία - Κυπριακό

    O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 15 και 16 Ιανουαρίου.

    [09] (Κ) ΦΕΝΑ - Συνάντηση - Δεύτερη μέρα εργασιών

    Η κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή καθώς και η κατάσταση στο Ιράκ και ο ρόλος του ΟΗΕ και της ΕΕ στο θέμα αυτό είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου της 25ης συνάντησης του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (ΦΕΝΑ), που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 December 2003 - 18:49:09 UTC