Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γουέστον - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αφιξη
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδία - Επαφές - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Στατιστικές Εμπορίου
  • [08] (Κ) Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου - Συνέντευξη
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Επίσημη ανακοίνωση
  • [10] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [14] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ψευδοεκλογές
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γουέστον
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων - Επίσκεψη στα κατεχόμενα - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Ομιλία (1)
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Ομιλία (2)

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γουέστον - Κυπριακό

    Ο στόχος της νέας περιοδείας του του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον στην περιοχή, είναι να διαβιβάσει απόψεις για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, ανέφερε ότι οι απόψεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες: «καλούμε όλα τα μέρη να εκφράσουν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν την απαιτούμενη πολιτική βούληση που έχει ζητήσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό το πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτό συζητά ο Πρέσβης Γουέστον σε όλα τα ταξίδια του».

    [02] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αφιξη

    Φθάνει σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον φθάνει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 13:30 και στις 15:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για αναδιάρθρωση των φόρων κατανάλωσης καθώς και των τελών κυκλοφορίας και φόρου εγγραφής αυτοκινήτων και η ψήφισή του που αναμένεται σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι δηλώσεις πολιτικών τόσο στην Κύπρο όσο και στο Στρασβούργο για την καταβολή αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου από την Τουρκία σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η ανάθεση σε στρατηγικό επενδυτή της ανάπτυξης και διαχείρισης των αεροδρομίων και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ποινική ανάκριση στο Δήμο Παραλιμνίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η σκυτάλη στη Βουλή για τα αυτοκίνητα'' γράφει ότι το λόγο για πιο φθηνά αυτοκίνητα έχει σήμερα η Βουλή, μετά τη χθεσινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για αναδιάρθρωση των φόρων κατανάλωσης καθώς και των τελών κυκλοφορίας και φόρου εγγραφής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Επιτρόπου για την Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την κατάσταση στα κατεχόμενα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πάρε-δώσε Ε/Κυπρίων με Ντενκτάς'' γράφει πως "οι επιχειρηματικές δραστηριότητες Ε/Κ στα κατεχόμενα και συνεργασίες με το ψευδοκράτος του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι δυστυχώς πραγματικότητα" και αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία επιχειρηματίας έχει ανοίξει στην κατεχόμενη Λευκωσία γραφείο παροχής υπηρεσιών και εξευρέσεως εργασίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστου Πουργουρίδη και του τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη με αφορμή επικρίσεις του πρώτου κατά του δεύτερου για το θέμα του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Δίχτυ Βουλής για τον Βλίττη'' γράφει πως το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στο Δήμο Παραλιμνίου που εντοπίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα μέσα από το πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οδήγησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο στην απόφαση να αναθέσει στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα τη διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων από την Αστυνομία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών πως ''δεν δεχόμαστε συμβιβαστικές φόρμουλες'' όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και την συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ωρα μηδέν για τ΄ αεροδρόμια'' γράφει πως στήθος με στήθος αγωνίζονται οι τρεις κοινοπραξίες-κολοσσοί που έχουν απομείνει και διεκδικούν την ανάληψη της διαχείρισης των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο της αυτόματης χρηματοδότησης (ΒΟΤ) ενώ αύριο αναμένεται να αποφασιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών η ανακοίνωση της βαθμολογίας που έλαβαν οι τρεις κοινοπραξίες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να καταστρέψει μονομερώς τις νάρκες κατά προσωπικού, εντάσσεται η καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού που θα πραγματοποιήσει σε επίσημη τελετή η Εθνική Φρουρά, στις 2 Δεκεμβρίου στη Βυζακιά.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Κάνουν πλάτες στην Τουρκία'' γράφει ότι στο Στρασβούργο εφαρμόζονται πιέσεις για υιοθέτηση φόρμουλας που θα επιτρέπει στην Τουρκία να μην εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Προσθέτει ότι το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται αποσκοπεί στο να παραπεμφθεί για εξέταση στο τέλος του 2005 η βασική πτυχή της απόφασης για το δικαίωμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας από την κ. Λοϊζίδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας τέθηκαν από χθες σε κινητοποίηση ενόψει της έναρξης αύριο Παρασκευή του Ραμαζανίου στα κατεχόμενα, προκειμένου να ανακοπούν οι λαθρέμποροι όπλων και ναρκωτικών καθώς και επιτήδειοι που κουβαλούν λαθραία τσιγάρα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φθηνότερα αυτοκίνητα'' γράφει ότι ριζικές αλλαγές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων επέρχονται από σήμερα με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που κατά πλειοψηφία προβλέπεται να ψηφίσει σήμερα η Βουλή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση μέτρων χθες από την κυβέρνηση, που στοχεύουν στην ομαλή ένταξη των Τ/Κ μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα μέτρα αφορούν δωρεάν παροχή μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους Τ/Κ στο πλαίσιο των επιμορφωτικών κέντρων.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γουέστον - Κυπριακό ----------------------------------- Ο στόχος της νέας περιοδείας του του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον στην περιοχή, είναι να διαβιβάσει απόψεις για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, ανέφερε ότι οι απόψεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες: «καλούμε όλα τα μέρη να εκφράσουν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν την απαιτούμενη πολιτική βούληση που έχει ζητήσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό το πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτό συζητά ο Πρέσβης Γουέστον σε όλα τα ταξίδια του».

    Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο κ. Ιριλάι τόνισε ότι το σημαντικό είναι πώς θα ερμηνευθούν οι δηλώσεις του από τους διάφορους παίκτες στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο κ. Γουέστον φθάνει σήμερα στην Κύπρο. Το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου.

    Παπανδρέου - Γουέστον ---------------------------- Ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε φόβους μήπως η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα αξιοποιηθεί από κάποιους στα κατεχόμενα για να αποτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σημείωσε παράλληλα πως ''η επίσκεψη αυτή και οι συναντήσεις που είχε ο κ. Ερντογάν είχαν και ορισμένα θετικά στοιχεία''.

    Ο κ. Γουέστον μιλούσε στην Αθήνα ύστερα από συνάντησή του με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμους και σημαντικούς τους επόμενους μήνες για το Κυπριακό. Εξάλλου ο κ. Γουέστον είπε πως διαπίστωσε ταυτότητα απόψεων κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου.

    ''Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι γιατί εντάσσεται η Κύπρος στην ΕΕ και αξιολογείται η Τουρκία για τη στάση που θα τηρήσει στο Κυπριακό αλλά και για μια σειρά από άλλα θέματα'', τόνισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς πιστεύει ότι ''στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα''.

    Ο κ. Γουέστον, ο οποίος μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα από την Αγκυρα, δήλωσε ''ενθουσιασμένος'' από την ταυτότητα απόψεων που διαπίστωσε στις συνομιλίες του με τον κ. Παπανδρέου και επεσήμανε ότι με τις τακτικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές ''ενισχύεται η συνεργασία μας για την επίλυση του Κυπριακού και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας''.

    Φερχόιγκεν - Τ/Κ πολιτικοί - Ντενκτάς - Τουκία ΕΕ ------------------------------------------- Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επέρριψε ευθύνες στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την κατάσταση στα κατεχόμενα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τους Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Αλί Ερέλ και Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Φερχόιγκεν είπε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει είτε με λύση είτε χωρίς, προσθέτοντας ότι η ΕΕ προτιμά μια λύση γιατί θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των Τ/Κ.

    Επίσης προειδοποίησε τον κ. Ντενκτάς ότι η ΕΕ είναι γνώστης για την παραγωγή Κυπρίων στα κατεχόμενα, ενόψει των λεγόμενων εκλογών.

    Από την πλευρά τους, οι Τ/Κ πολιτικοί δήλωσαν ότι είχαν μια παραγωγική συνάντηση και ότι ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε λεπτομέρεια για τα πλεονεκτήματα της ένταξης.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Φερχόιγκεν καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσκαλέσει τους Τ/Κ για μια απευθείας πληροφόρηση για την κατάσταση στην τ/κ κοινότητα και το τι θα συμβεί πριν τις ''εκλογές'', την ημέρα των ''εκλογών'' και μετά τις ''εκλογές''.

    Υπενθύμισε ότι η ΕΕ, τα μέλη της και τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναγνωρίζουν την τ/κ κοινότητα ως κράτος και «επομένως δεν αναγνωρίζουμε τη βουλή», είπε. Ωστόσο είπε ότι οι λεγόμενες εκλογές έχουν μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία και ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι σημαντικό είναι επίσης οι ''εκλογές'' ''να διεξαχθούν δημοκρατικά και τίμια''.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, όπου ευθυγραμμιζόταν απόλυτα με τον κ. Ντενκτάς, ο κ.Φερχόιγκεν είπε ότι «αν αναλύσει κανείς τις δηλώσεις του, υπήρξαν και πιο σκληρές φωνές από την Τουρκία».

    Ο κ. Φερχόιγεκν είπε ότι δεν θα ανέμενε πριν από τις «εκλογές» ο Ερντογάν να μιλά για αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. «Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι ενδιαφέρον», κατέληξε.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ μίλησε για μεγάλο ενδιαφέρον της ΕΕ για την κατάσταση στην Κύπρο. «Διεξάγουμε προεκλογική εκστρατεία για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια λύση στην Κύπρο γιατί γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι προσπάθειες για διατήρηση του στάτους κβο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει την πρόοδο».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τ/Κ θα ξέρουν τι θα κάνουν στις «εκλογές» και θα «μας υποστηρίξουν, όπως μια λύση για το Κυπριακό, ένταξη στην ΕΕ».

    Από την πλευρά του, ο κ. Ερέλ είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική, προσθέτοντας πως ο κ. Φερχόιγκεν τους ανέλυσε τις πραγματικότητες της διεύρυνσης.

    «Συμφωνώ απόλυτα ότι οι πράξεις του κ. Ντενκτάς κοστίζουν πολύ ακριβά στους ΤΚ καθώς και στην Τουρκία και πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται η Τουρκία και προσπαθεί να εξεύρει τρόπους να τον παρακάμψει'', ανέφερε.

    Ο κ. Ακιντζί με τη σειρά του είπε ότι η ΕΕ είναι ο χώρος για ομοφωνία και τη δημιουργία συνθηκών για όλους να βγουν κερδισμένοι. «Πιστεύω ότι ακόμα έχουμε ευκαιρία να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να βγούμε κερδισμένοι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ώστε μια ενωμένη Κύπρος μπορεί να καταστεί μέλος της ΕΕ και όταν έρθει η ώρα και πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η Τουρκία να πάρει την ημερομηνία που ζητά».

    Υπουργός Εξωτερικών - Τιτίνα Λοϊζίδου - Φερχόϊγκεν - Γουέστον ------------------------------------------------------------ Την επιμονή της ε/κ πλευράς στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και την συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση, διατύπωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δηλώνοντας πως ''δεν δεχόμαστε συμβιβαστικές φόρμουλες''.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι ο ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμμερ κινήθηκε παρασκηνιακά για επίτευξη ενδιάμεσης λύσης στο θέμα, για να προσθέσει ότι η όλη προσπάθεια προσέκρουσε στη αντίθεση και διαμαρτυρία της ε/κ πλευράς.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν έχει καμιά αμφιβολία πως η ΕΕ θα ήθελε την Τουρκία να πληρώσει χωρίς οποιονδήποτε όρο.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέβαλε την συζήτηση για την επόμενη Τετάρτη αφού, όπως σημείωσε, σήμερα κανονικά θα γινόταν η συζήτηση για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

    Διευκρίνισε ωστόσο πως κατεβλήθησαν διάφορες προσπάθειες για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής πρότασης ύστερα από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιουλ ότι η χώρα του ήταν πρόθυμη να καταβάλει τα διάφορα ποσά κάτω από κάποιους όρους.

    ''Κάποιοι ανέλαβαν να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες'', είπε δηλώνοντας πως ''εμείς δεν δεχόμαστε συμβιβαστικές φόρμουλες''.

    Η απόφαση της Επιτροπής, σημείωσε, είναι να μελετήσει κυρώσεις μέχρι η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις χωρίς όρους.

    Συμβούλιο Ευρώπης - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία -------------------------------------- Εγγραφο με εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα ετοιμάσει η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν καταβάλει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    Οπως δήλωσε διπλωματικοί κύκλοι στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών δόθηκε αναβολή μιας εβδομάδας και οδηγίες προς την Γραμματεία να ετοιμάσει το έγγραφο με τις εισηγήσεις.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, με την εξέλιξη αυτή έγινε ένα πρώτο βήμα για εφαρμογή του τέταρτου ενδιάμεσου ψηφίσματος.

    Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Σβίμερ ------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε χθες την επιμονή της ε/κ πλευράς στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση, ενόψει και του τέταρτου καταδικαστικού ψηφίσματος που υιοθέτησε Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την περασμένη βδομάδα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν το ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ να κινείται παρασκηνιακά για να καταφέρει μια ενδιάμεση λύση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Σβίμερ ''είναι εντολοδόχος της εξ υπουργών επιτροπής, εφαρμόζει τις αποφάσεις της εξ Υπουργών Επιτροπής και ως εκ τούτου η επιμονή η δική μας είναι η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου''.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τ/Κ - Μέτρα ------------------------------------ Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα για την ομαλή ένταξη των Τουρκοκύπριων μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα και στήριξη των ενηλίκων Τ/Κ.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παροχή μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους Τ/Κ στο πλαίσιο των επιμορφωτικών κέντρων.

    Επίσης ενέκρινε την δωρεάν εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους Τ/Κ και πάλι στο πλαίσιο των επιμορφωτικών κέντρων.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την εργοδότηση δίγλωσσων εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά τις πρωινές ώρες, με σκοπό τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των Τ/Κ γονέων και μαθητών με το σχολείο.

    Ευρωκοινοβούλιο - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Απειλές -------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταποκρινόμενο στα διαβήματα της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταγγέλλει ως παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης τις απειλές και διώξεις που υφίστανται οι δημοσιογράφοι της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε επιστολή προς την Ενωση στην οποία σημειώνεται ότι ''το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι τέτοιες απειλές εναντίον δημοσιογράφων, αποτελούν παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης και είναι εξαιρετικά θλιβερές κατά την περίοδο που προηγείται των εκλογών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου''.

    Κυπριακή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Ιρλανδία - Επαφές ------------------------------------------------------------- Η Ιρλανδία προσβλέπει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στη συνεργασία των δύο χωρών εντός της Ενωσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου Gay Mitchell, ο οποίος συναντήθηκε με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, που επισκέπτεται την Ιρλανδία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυπριακή αντιπροσωπεία συνεχίζοντας την επίσκεψή της στην Ιρλανδία παρευρέθηκε χθες στις εργασίες της Ολομέλειας του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου και συναντήθηκε με την Μικτή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενημερώνοντάς την για τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό.

    ''Προσβλέπουμε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το διάστημα της Ιρλανδικής προεδρίας, καθώς και στη συνεργασία που μπορούμε να αναπτύξουμε στα πλαίσια της Ενωσης'', είπε ο κ. Mitchell.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει με συνέπεια μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία επιμένουν σε λύση που να βασίζεται στη δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, παρά την έντονη επιθυμία των Τ/Κ για επίλυση του προβλήματος και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Ιρλανδοί βουλευτές - Συνάντηση --------------------------------------------------------- Συνάντηση με τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου είχε χθες ο Πρόεδρος και μέλη της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, ο κ. Χατζηδημητρίου ενημέρωσε τους Ιρλανδούς βουλευτές για την πορεία εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ως μικρά κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου αναχωρεί στο μεταξύ σήμερα το βράδυ για τις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει κυρίως το θέμα της ίδρυσης του μηχανισμού Ταμείου Αγροτικών Πληρωμών.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Δημόσια Διοίκησης - Τοπική Αυτοδιοίκηση ---------------------------------------------------------------- Στην αύξηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, μετά την ένταξη του νησιού στην ΕΕ, αναφέρθηκε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, από το βήμα της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου με θέμα το ρόλο της δημόσιας διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει της ένταξης στην ΕΕ.

    Αφού τόνισε τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της ΕΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι ''για να μπορέσει να διαδραματίσει το σωστό της ρόλο θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα σχήματα''. Είπε επίσης ότι ''η συνεργασία μεταξύ των Δήμων όπως και μεταξύ Κοινοτήτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη και τη διεκπεραίωση νέων ευθυνών και καθηκόντων''.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ γίνεται πιο δυναμικός και πιο ουσιαστικός ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας στην Κυβέρνηση και τη Βουλή.

    ''Γι αυτό που θα πρέπει να στηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε να συζητούνται έγκαιρα τα προβλήματα και να λαμβάνονται σαφείς και συγκεκριμένες αποφάσεις'' είπε και τόνισε ότι προς τούτο ''χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής που να περιέχει τι εμείς περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι μπορούμε να προσφέρουμε στην ΕΕ'', ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Οπως ανέρερε ο κ. Χατζηδημητρίου ''με την ΕΕ θα αποκτήσουμε νέες προοπτικές ανάπλασης της πατρίδας μας με πολλές ευκαιρίες για όσους θέλουν να πρωτοτυπήσουν''.

    Υπουργός Εργασίας - Παρίσι --------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός μετέβη στη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει σε Διάσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για την Οικογένεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

    ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος ------------------------------ Στα 1,5 δις Ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν σε αξία και σε σχέση με τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002 κατά 13%, ενώ μειωμένες κατά 6% ήταν και οι εξαγωγές.

    Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση --------------------------------------- Πτώση για τέταρτη στη σειρά συνάντηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στο άνοιγμα της αγοράς, όταν ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 84,15 μονάδες. Η αγορά σημείωσε τελικά πτώση σε ποσοστό 0,72%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, στις 83,24 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 492 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδία - Επαφές - Κυπριακό

    Την ελπίδα ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε συνδυασμό με την επιδίωξη της Τουρκίας για να ενταχθεί και η ίδια στην ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας Ιρλανδούς επισήμους κατά την επίσκεψη κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Ιρλανδία.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [07] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Στατιστικές Εμπορίου

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2003 η ΕΕ προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας 748,6 εκατομμυρίων λιρών ή 55,0% ενώ κατά την ίδια περίοδο οι χώρες της ΕΕ απορρόφησαν εμπορεύματα αξίας 80,3 εκ. ή 61,1% των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, εξαιρουμένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων.

    [08] (Κ) Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου - Συνέντευξη

    Με ανοίγματα προς την τ/κ κοινότητα, νέους κλάδους σπουδών και πρωτοποριακούς τρόπους διδασκαλίας με τη χρήση του διαδικτύου, υποδέχεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, στο εντατικό θερινό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας φοίτησαν το 2003 15 Τ/Κ από τα κατεχόμενα, ενώ άλλοι 16 έχουν εγγραφεί για αυτή την ακαδημαϊκή περίοδο και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε διάφορα επίπεδα.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Επίσημη ανακοίνωση

    [10] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7080            1,7182
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0368            2,0490
    Λίρα Αγγλίας                     1,1943            1,2014
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,9380        223,7135
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8137          2,8362
    Δολάριο Καναδά                     2,6521          2,6733
    Κορώνα Δανίας                     12,6881         12,7896
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9434         14,0549
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3176         15,4401
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6425          2,6636
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,26  ( 0,02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    298.623
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    185.626    335,83  (-0,02)
    FTSE Med 100 **                             5.639,91  (-0,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    122.969     95,78  (-0,02)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.548     71,68  (-0,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.094     16,23  ( 1,37)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.581     57,44  ( 0,86)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.786     71,75  ( 1,96)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.546     20,85  (-0,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.214     71,94  ( 0,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.443      3,45  (-1,15)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.652     11,84  (-0,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,23  ( 1,75)
    Ξενοδοχεία                    £      5.204     38,78  (-0,46)
    Αλλες Εταιρείες               £     60.464     75,96  (-0,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν τελικά με οριακές μεταβολές και τους τραπεζικούς τίτλους να παραμένουν στο σύνολο τους αμετάβλητοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 83,26 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 298 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ψευδοεκλογές

    [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γουέστον

    Μιάμιση ώρα διήρκησε η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αμερικανό Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων - Επίσκεψη στα κατεχόμενα - Κυπριακό

    «Εφτασε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υψηλόβαθμη ομάδα του οποίου επισκέπτεται αύριο τα κατεχόμενα, προκειμένου να υποστηρίξει, όπως αναφέρεται, τα κόμματα της «αντιπολίτευσης» ενόψει της «ψηφοφορίας του Δεκεμβρίου».

    [17] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Ομιλία (1)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού απηύθυνε από του βήματος της ολομέλειας της Βουλής έκκληση προς όλα τα κόμματα για συναίνεση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, οι οποίοι, όπως είπε, ''θα είναι προς όφελος όλων''.

    Καταθέτοντας την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό στην ολομέλεια, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε γενικά στους δείκτες της κυπριακής οικονομίας δηλώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να εξυγιανθεί η κυπριακή οικονομία.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον - Συνάντηση

    Λιγότερο βέβαιος για την έκβαση του αποτελέσματος των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα εμφανίστηκε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος επίσης εκτίμησε ότι εάν εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία για το Κυπριακό αυτή θα είναι τον Ιανουάριο, υπό τη μορφή τουρκικών προτάσεων, εκτός της διαδικασίας του ΟΗΕ.

    [19] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Ομιλία (2)

    Τους πέντε βασικούς στόχους καθώς και την οικονομική στρατηγική που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η Κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι και η στρατηγική θα προσαρμοστούν ''εποικοδομητικά στις δεσμεύσεις αλλά και στις ευκαιρίες'' που διανοίγει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαΐου του 2004, η οποία θέτει την Κύπρο ενώπιον ''μεγάλων προκλήσεων''.

    Παρουσιάζοντας σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2004, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ''ιδιαίτερα σημαντικός'', διότι αποτελεί τον πρώτο προϋπολογισμό που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ως χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, όπως είπε, ''οι κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεικνύουν ότι η Κύπρος περνά σε μια νέα φάση, σε μια νέα εποχή''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 November 2003 - 18:49:20 UTC