Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - Τρίτη Επιτροπή
  • [02] (K) Τ/Κ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών - ΜΚΕ Κύπρου- ΕΕ
  • [03] (Κ) Στρασβούργο - Χριστοδουλίδης - Τ/Κ πολιτικοί
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Χέμοφαρμ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Ολυμπιακή Εκεχειρία - Ψήφισμα
  • [08] (Κ) Κυπριακή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Ιρλανδία - Επαφές
  • [09] (Κ) Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού - Στάση εργασίας - Οδηγία ΕΕ
  • [10] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον
  • [11] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Ιρλανδοί βουλευτές - Συνάντηση
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τ/Κ - Μέτρα
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βρυξέλλες - ΟΑΠ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Σβίμερ
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση
  • [18] (Κ) ΕΕ - Μεσογειακά Προϊόντα
  • [19] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Δημόσια Διοίκησης - Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [20] (Κ) Φερχόιγκεν - Τ/Κ πολιτικοί - Ντενκτάς - Τουκία ΕΕ
  • [21] (Κ) ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος
  • [22] (Κ) Συμβούλιο Ευρώπης - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τιτίνα Λοϊζίδου - Φερχόϊγκεν - Γουέστον
  • [24] Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - Τρίτη Επιτροπή

    Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη διάρκεια της συζήτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευση των ΗΕ, καθώς μετά την κριτική που ασκήθηκε από τον Μόνιμο αντιπρόσωπο, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Ελληνα αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο Μιχάλη Δαρατζίκη, έλαβε το λόγο ο Τούρκος αντιπρόσωπος στην Επιτροπή ασκώντας το δικαίωμα απάντησης.

    Ο Τούρκος αντιπρόσωπος στην παρέμβαση του, στο τέλος της συζήτησης, αργά προχθές, σημείωσε πως μιλούσε εκ μέρους του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους και αναφέρθηκε στην δεκαετία 1960-1974 επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς στο Κυπριακό.

    [02] (K) Τ/Κ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών - ΜΚΕ Κύπρου- ΕΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι αν κερδίσουν τις επικείμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα θα εργαστούν για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν εξέφρασαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί της τ/κ "αντιπολίτευσης", οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης της Επιτροπής Εξωτερικών και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ.

    Στην κατάμεστη αίθουσα του κοινοβουλίου μίλησαν οι Μουσταφά Ακιντζί του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Αλί Ερελ του κόμματος "Λύση και ΕΕ". Οι τρεις βρίσκονται στο Στρασβούργο μετά από πρόσκληση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχαν επαφές με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [03] (Κ) Στρασβούργο - Χριστοδουλίδης - Τ/Κ πολιτικοί

    Η ε/κ πλευρά είναι αποφασισμένη και ειλικρινής στην επιδίωξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό, με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε στο Στρασβούργο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δώρος Χριστοδουλίδης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η φορολόγηση των αυτοκινήτων και η αναμενόμενη για σήμερα το πρωί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας επιβολής τελών στις διάφορες κατηγορίες μηχανοκίνητων οχημάτων είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου.

    Οι δηλώσεις πολιτικών τόσο στην Κύπρο όσο και στο Στρασβούργο για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, για τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα και για την καταβολή αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου από την Τουρκία σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η ανάθεση σε στρατηγικό επενδυτή της ανάπτυξης και διαχείρισης των αεροδρομίων και η διερεύνηση των καταγγελιών για τον Δήμο Παραλιμνίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δωρεάν τα αυτοκίνητα από τον πρόεδρο'', ότι ''προκλητικά ειρωνική'' από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν η αντιμετώπιση της εισήγησης του ΔΗΣΥ για αλλαγές στην πρόταση για τη φορολογία των αυτοκινήτων υπέρ των χαμηλά αμειβομένων πολιτών. Ο Πρόεδρος, αναφέρει η εφημερίδα, όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει τις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ, ''αντιπρότεινε με ειρωνεία ότι ο ίδιος μπορεί να πει ότι θα δίνει δωρεάν τα αυτοκίνητα''. Αλλη είδηση είναι ότι μεθαύριο το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών θα λάβει την τελική του απόφαση για τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Μηδενισμός φόρων για τ' αυτοκίνητα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τροποποίηση της φορολόγησης των αυτοκινήτων, ενώ ο ΔΗΣΥ προσβλέπει και στοχεύει σε μηδενικό φόρο κατανάλωσης για τα αυτοκίνητα, προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κύπριοι κατέχουν το ρεκόρ στις διγαμίες και πως οι δήμοι κάνουν χρυσές δουλειές με τους πολιτικούς γάμους. Τα τελευταία έξι χρόνια, γράφει η εφημερίδα, σε δεκαέξι δήμους έχουν τελεστεί 20.674 πολιτικοί γάμοι, από τους οποίους οι 4.427 στον Δήμο Αραδίππου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο '' 'Είναι υπόθεση της Αστυνομίας' '', γράφει πως το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να διορίσει σήμερα ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, σε γνωμοδότησή του, επισημαίνει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στο Δήμο Παραλιμνίου. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή για πρώτη φορά ''επίσημη'' παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αντιπροσωπείας των τ/κ πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς και η αμφισβήτηση από μέρους τους της πρόθεσης του Προέδρου Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Κούρσες για γερά νεύρα'' γράφει ότι σε ''παιχνίδι'' για γερά νεύρα εξελίσσεται η αποδοχή ή όχι από μέρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη νέα φορολόγηση των αυτοκινητών. Εν μέσω ''έντονων διαφωνιών και αντιδράσεων'' η πρόταση κατατίθεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αύριο αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία επιστρατεύει στο Στρασβούργο για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, ο οποίος εμφανίστηκε χθες με φόρμουλα, που φέρει μεν τη σφραγίδα της Αγκυρας, αλλά χαρακτηρίστηκε ως συμβιβαστική.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Θα το περάσουν με ΔΗΣΥ ή χωρίς'' γράφει ότι έτοιμη είναι η κυβέρνηση να εγκρίνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο πακέτο για τους φόρους κατανάλωσης, τα τέλη εγγραφής και τα τέλη αδειών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, το οποίο θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στην αγορά. Αλλού γράφει ότι ως ένα από τους πλέον σημαντικούς πελάτες της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας θεωρεί το Κέντρο Στρατηγικών και Τεχνολογικών Αναλύσεων της Μόσχας την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση αυτής της συνεργασίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ρεσιτάλ λαϊκισμού'' γράφει ότι ''διαζύγιο με την υπευθυνότητα'' φαίνεται να παίρνει η ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία χθες πλειοδότησε στο λαϊκισμό σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις σ΄ ό,τι αφορά τη φορολογία και τις εκπτώσεις στα αυτοκίνητα. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Dick Roche εξέφρασε την έκπληξη του για την παράνομη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, καθώς και την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα λυθεί κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Μπους προσγειώνεται στο Λονδίνο εν τω μέσω αντιπολεμικής οργής'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Αμερικανός Πρόεδρος πέταξε στη Βρετανία χθες για μια ιστορική επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος μαζί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του κύματος διαμαρτυριών για τον πόλεμο στο Ιράκ. Αλλού γράφει ότι η Επίτροπος Δημόσιας Διοίκησης Ηλιάνα Νικολάου επέδωσε χθες στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την έκθεσή της για το 2002, δηλώνοντας ότι περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στα κυβερνητικά τμήματα για συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της.

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Χέμοφαρμ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπανδρέου - ΥΠΕΞ ΕΕ - Πάουελ - Κυπριακό ---------------------------------------- Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του χθεσινού γεύματος των 25 Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Αμερικανό ομόλογό τους Κόλιν Πάουελ στις Βρυξέλλες. Στο γεύμα την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα.

    Ερωτηθείς σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και τη διατύπωση της παραγράφου για το Κυπριακό στα συμπεράσματα που θα εκδοθούν, ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και πως η διαδικασία προσχώρησης της Κύπρου εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γουέστον -------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε επιβεβαίωσε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού έκανε αναφορά στην προηγούμενη έκθεση του Κόφι Ανάν της 1ης Απριλίου και στο ψήφισμα 1475.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη ότι συζητείται και πάλι ευρέως το θέμα των θέσεων της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, επισημαίνοντας την αναφορά σε άρθρο εφημερίδας διεθνούς κυκλοφορίας ότι ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε έθεσε ως τις δύο προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την εφαρμογή του κεκτημένου και το κυπριακό πρόβλημα.

    Ερωτηθείς για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, με τη στήριξη πολλών ομολόγων του και ιδίως του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησε αποσαφήνιση στα συμπεράσματα τα οποία θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο με αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις ούτως ώστε να φαίνεται καθαρά ότι η έκκληση για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό αναφέρεται κυρίως στην Τουρκία.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη το κείμενο των συμπερασμάτων της Θεσσαλονίκης που ήταν αρκετά σαφές και δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

    Αναφορικά με την περιοδεία του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο Εκπρόσωπος είπε πως φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη στις 13:30, στις 15:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 16:45 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Τ/Κ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών - ΜΚΕ Κύπρου- ΕΕ ----------------------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι αν κερδίσουν τις επικείμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα εργαστούν για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν εξέφρασαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί της τ/κ ''αντιπολίτευσης'', οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης της Επιτροπής Εξωτερικών και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ.

    Στην κατάμεστη αίθουσα του κοινοβουλίου μίλησαν οι Μουσταφά Ακιντζί του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Αλί Ερελ του κόμματος ''Λύση και ΕΕ''. Οι τρεις βρίσκονται στο Στρασβούργο μετά από πρόσκληση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχαν επαφές με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Οι τρεις Τ/Κ ήγειραν το θέμα της τουρκικής γλώσσας, λέγοντας ότι με μεγάλη λύπη τους είδαν ότι δεν περιλήφθηκε η τουρκική ως επίσημη γλώσσα, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου. Ωστόσο οι θέσεις τους αντικρούστηκαν τόσο από Ε/Κ βουλευτές - παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που βρίσκονται στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όσο και από ευρωβουλευτές, οι οποίοι σημείωσαν ότι με τη λύση του Κυπριακού και την περίληψη των Τ/Κ στην κυπριακή ομάδα, η τουρκική γλώσσα θα είναι πλέον επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

    Πατ Κοξ - Ηγέτες τ/κ ''αντιπολίτευσης'' -------------------------------------- Τις θέσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό και τις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα εξέφρασαν οι ηγέτες της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' σε συνάντηση που είχαν χθες στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο αρχηγός του κόμματος ''Λύση και ΕΕ'' Αλί Ερέλ και ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί δήλωσαν ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Κοξ.

    Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -------------------------------------------- Η επίσκεψη των Τ/Κ ηγετών της «αντιπολίτευσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχολής της τ/κ κοινότητας που είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και παρατηρητής στο Ευρωκοινοβούλιο Παναγιώτης Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι Τ/Κ δεν έρχονται με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα εκτός από εκείνη των ηγετών της «αντιπολίτευσης» της τ/κ κοινότητας.

    Ερωτηθείς για το σκοπό της συνάντησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ με τους Τ/Κ πολιτικούς, ο κ. Δημητρίου είπε ότι εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συνάντησης είναι οι φίλοι της Κύπρου με σκοπό να δοθεί ενίσχυση στη σχολή της τ/κ κοινότητας που είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Στρασβούργο - Χριστοδουλίδης - Τ/Κ πολιτικοί ------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά είναι αποφασισμένη και ειλικρινής στην επιδίωξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό, με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε στο Στρασβούργο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά από τις συναντήσεις των Τ/Κ πολιτικών που βρίσκονται στο Στρασβούργο με την ομάδα της Ενοποιημένης Αριστεράς και με την Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπήρξαν διχογνωμίες ανάμεσά στους Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες της λεγόμενης αντιπολίτευσης.

    Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδός ΥΦΕΞ ------------------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Dick Roche εξέφρασε την ελπίδα ότι το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα.

    Εκφράζοντας έκπληξη για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο κ. Roche επεσήμανε τη σημασία της θέσης της ΕΕ ότι το Κυπριακό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.

    Ο Ιρλανδός αξιωματούχος μιλούσε ύστερα από τη συνάντηση με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Αριστοφάνης Γεωργίου, Νίκος Πιττοκοπίτης και Γιώργος Βαρνάβα, επισκέπτεται την Ιρλανδία ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής της χώρας Rory O'Hanlon.

    Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Ιρλανδοί βουλευτές -------------------------------------------------------- Την εκτίμηση της Κύπρου για την υποστήριξη της Ιρλανδίας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού και για την προθυμία ιδιαίτερα του ιρλανδικού Κοινοβουλίου να συμβάλει στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ από την Ιρλανδία, εξέφρασαν χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Περδίκης.

    Σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών της ιρλανδικής Βουλής και Γερουσίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη, έγινε ενημέρωση για την παρούσα φάση του Κυπριακού και εκφράστηκε από κοινού η ευχή όπως το πρόβλημα λυθεί πριν από την 1η Μαΐου 2004, ούτως ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της νήσου.

    Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιακώβου --------------------------------- Η πρόνοια του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος για θέσπιση θέσης Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι δυνατότητες αναθεώρησης σημείων του συντάγματος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, εξετάσθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στις Βρυξέλλες, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε παρέμβασή του στο θέμα του Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Προεδρίας να εξεύρει την απαιτούμενη συναίνεση και ανέφερε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του θεσμού αυτού με τη διπλή αρμοδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπρόεδρος) και του Συμβουλίου Υπουργών.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ιταλοί - Ιράκ ------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετέβη χθες το απόγευμα στην Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία και υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τους Ιταλούς που σκοτώθηκαν κατά την πρόσφατη επίθεση κατά της ιταλικής βάσης στο Ιράκ.

    ''Εκ μέρους του λαού της Κύπρου, της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού, εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια στον λαό της Ιταλίας και την κυβέρνησή της για αυτή τη μεγάλη απώλεια'', έγραψε στο βιβλίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα -------------------------------------------------- Η Κύπρος και η Ελλάδα με παρεμβάσεις τους στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία εξετάζει και συζητά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις τους σε διάφορες χώρες στον κόσμο, καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Εκ μέρους της Δημοκρατίας μίλησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, και εκ μέρους της Ελλάδας ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Μιχάλης Δαρατζίκης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης έθεσε τα θέματα των αγνοούμενων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Τ/Κ από τον κατοχικό στρατό. Για τους αγνοούμενος είπε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Μετά την κριτική που ασκήθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Ελληνα αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο Μιχάλη Δαρατζίκη, έλαβε το λόγο ο Τούρκος αντιπρόσωπος στην Επιτροπή ασκώντας το δικαίωμα απάντησης.

    Ο Τούρκος αντιπρόσωπος στην παρέμβαση του, στο τέλος της συζήτησης, σημείωσε πως μιλούσε εκ μέρους του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους και αναφέρθηκε στην δεκαετία 1960-1974 επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς στο Κυπριακό.

    Στον Τούρκο αντιπρόσωπο απάντησε ο αντιπρόσωπος της Κύπρου Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος είπε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν φαίνεται να πείθουν πια κανένα, ενώ τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η ε/κ πλευρά είναι η επικράτηση του διεθνούς δικαίου.

    ΥΠΕΣ - ΚΥΠΕ - SANA - Συμφωνία ---------------------------- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA επεξεργάζονται σχέδιο νέας συμφωνίας για συνεργασία που αναμένεται να υπογραφεί το 2004, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου μετά τη φιλοφρονητική συνάντηση που είχε χθες με τον Γενικό Διευθυντή του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων SANA Ghazi Al-Deeb και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους.

    Σε δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χρίστου είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Al-Deeb και την αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ για τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν αμοιβαία, για την καλύτερη συνεργασία και την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και ειδήσεων.

    Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - SANA ------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του με τον Γενικό Διευθυντή του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (SANA). Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ SANA και ΚΥΠΕ. Επίσης, σημειώθηκαν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

    ΓΓ ΥΠΕΞ Αυστρίας - Κύπρος - Επίσκεψη ----------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Johannes Kyrle θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 4 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Kyrle θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρώπης και σε διεθνή θέματα με έμφαση στο Μεσανατολικό και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Οι κ. Ζακχαίος και ο Kyrle θα συζητήσουν, επίσης, τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πληθωρισμός - Οκτώβριος - Κύπρος ------------------------------- Στο 3,7% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

    Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των προσχωρουσών χωρών καταγράφηκε στη Σλοβακία, ενώ ακολούθησαν η Σλοβενία και η Ουγγαρία. Στην τριάδα των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού βρέθηκαν η Λιθουανία στην οποία σημειώθηκε αποπληθωρισμός, η Τσεχία και η Πολωνία.

    Τίμης Ευθυμίου - Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας ------------------------------------------- Με τον επόμενο Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τον Ιρλανδό ομόλογό του Joe Walsh συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και ο κ. Ευθυμίου ενημερώθηκε από τον Ιρλανδό Υπουργό για τις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της από την 1η Ιανουαρίου 2004. Ο κ. Walsh υποσχέθηκε στον Υπουργό Γεωργίας κάθε δυνατή βοήθεια.

    Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - Εφευρέσεις --------------------------------------- Την εκτίμηση ότι, με την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κυρίως το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και την κοινωνικοοικονομική υποδομή της, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της ημερίδας με θέμα ''Πώς να εγγράψετε και να κατοχυρώσετε τις εφευρέσεις σας στην Ευρώπη'', ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''η υψηλή τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κυπριακών επιχειρήσεων και για την προώθηση νέων δραστηριοτήτων''.

    Κυβέρνηση - Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νέο συμβόλαιο ---------------------------------------------- Υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιμπανούλης εκτίμησε ότι σε ένα περίπου μήνα θα είναι έτοιμα τα πρώτα σχέδια των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο νέο συμβόλαιο και ότι η όλη εργασία θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, ανάλογα και με τους ρυθμούς ανταπόκρισης των εμπλεκόμενων φορέων (ΧΑΚ, Κεφαλαιαγοράς, Συνδέσμου Μελών ΧΑΚ και Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών).

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν μπόρεσε ούτε και χθες, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι, να ανακόψει την πτωτική πορεία που παρουσιάζει τις τελευταίες δύο συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο των 83 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,49%, κλείνοντας στις 83,84 μονάδες, τιμή που αποτελεί τη χαμηλότερη τους τελευταίους περίπου εφτά μήνες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 292 χιλιάδων λιρών.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,41% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 338,26 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Χέμοφαρμ ------------------------------

    [07] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Ολυμπιακή Εκεχειρία - Ψήφισμα

    Ψήφισμα με το οποίο καλούνται οι τρεις τοπικοί βουλευτές του Δήμου Μπάρνετ του Λονδίνου (Sir Sydney Chapman, Rudi Vis και Andrew Dismore) όπως μεταφέρουν στην Βουλή των Κοινοτήτων το μήνυμα αναβίωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενέκρινε ομόφωνα χθες σε συνεδρία της η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπάρνετ.

    To ψήφισμα κατέθεσε ο Ελληνοκύπριος Δημοτικός Σύμβουλος του Μπάρνετ Ανδρέας Ταμπουρίδης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και του δεύτερου συνεδρίου του «Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης» που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

    [08] (Κ) Κυπριακή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Ιρλανδία - Επαφές

    Η Ιρλανδία προσβλέπει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στη συνεργασία των δύο χωρών εντός της Ενωσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου Gay Mitchell, ο οποίος συναντήθηκε με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, που επισκέπτεται την Ιρλανδία.

    [09] (Κ) Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού - Στάση εργασίας - Οδηγία ΕΕ

    [10] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε φόβους μήπως η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα αξιοποιηθεί από κάποιους στα κατεχόμενα για να αποτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σημείωσε παράλληλα πως ''η επίσκεψη αυτή και οι συναντήσεις που είχε ο κ. Ερντογάν είχαν και ορισμένα θετικά στοιχεία''.

    [11] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Ιρλανδοί βουλευτές - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου είχε σήμερα ο Πρόεδρος και μέλη της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, που επισκέπτονται την Κύπρο.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7080            1,7182
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0351            2,0473
    Λίρα Αγγλίας                     1,1977            1,2048
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,3162        223,0867
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8188          2,8413
    Δολάριο Καναδά                     2,6469          2,6680
    Κορώνα Δανίας                     12,6915         12,7930
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9643         14,0760
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3393         15,4620
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6471          2,6682
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τ/Κ - Μέτρα

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα για την ομαλή ένταξη των Τουρκοκύπριων μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα και στήριξη των ενηλίκων Τ/Κ.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παροχή μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους Τ/Κ στο πλαίσιο των επιμορφωτικών κέντρων.

    Επίσης ενέκρινε την δωρεάν εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους Τ/Κ και πάλι στο πλαίσιο των επιμορφωτικών κέντρων.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,24  (-0,72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    492.338
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    238.320    335,91  (-0,69)
    FTSE Med 100 **                             5.651,12  ( 0,16)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    184.900     95,80  (-0,74)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     90.895     71,86  ( 0,41)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.050     16,01  (-0,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     45.002     56,95  (-0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        382     70,37  (-0,97)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.682     20,91  (-1,13)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     30.886     71,67  (-1,35)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.723      3,49  (-1,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.661     11,89  (-1,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,02  (-1,15)
    Ξενοδοχεία                    £     20.565     38,96  (-0,61)
    Αλλες Εταιρείες               £     77.552     76,19  (-0,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βρυξέλλες - ΟΑΠ

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Σβίμερ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε σήμερα την επιμονή της ε/κ πλευράς στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση, ενόψει και του τέταρτου καταδικαστικού ψηφίσματος που υιοθέτησε Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την περασμένη βδομάδα.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση

    Πτώση για τέταρτη στη σειρά συνάντηση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στο άνοιγμα της αγοράς, όταν ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 84,15 μονάδες. Η αγορά σημείωσε τελικά πτώση σε ποσοστό 0,72%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, στις 83,24 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 492 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) ΕΕ - Μεσογειακά Προϊόντα

    [19] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Δημόσια Διοίκησης - Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Στην αύξηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, μετά την ένταξη του νησιού στην ΕΕ, αναφέρθηκε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, από το βήμα της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου με θέμα το ρόλο της δημόσιας διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει της ένταξης στην ΕΕ.

    [20] (Κ) Φερχόιγκεν - Τ/Κ πολιτικοί - Ντενκτάς - Τουκία ΕΕ

    Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, επέρριψε έντονα ευθύνες στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την κατάσταση στα κατεχόμενα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των Τ/Κ πολιτικών αρχηγών, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Αλι Ερελ και Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Φερχόιγκεν είπε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει είτε με λύση είτε χωρίς, προσθέτοντας ότι η ΕΕ προτιμά μια λύση γιατί θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των Τ/Κ.

    Επίσης προειδοποίησε τον κ. Ντενκτάς ότι η ΕΕ είναι γνώστης για την παραγωγή Κυπρίων στα κατεχόμενα, ενόψει των λεγόμενων εκλογών.

    [21] (Κ) ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος

    Στα 1,5 δις Ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

    [22] (Κ) Συμβούλιο Ευρώπης - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία

    Εγγραφο με εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα ετοιμάσει η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν καταβάλει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    Οπως δήλώσε διπλωματικοί κύκλοι στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών δόθηκε αναβολή μιας εβδομάδας και οδηγίες προς την Γραμματεία να ετοιμάσει το έγγραφο με τις εισηγήσεις.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τιτίνα Λοϊζίδου - Φερχόϊγκεν - Γουέστον

    Την επιμονή της ε/κ πλευράς στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και την συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση, διατύπωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δηλώνοντας πως ''δεν δεχόμαστε συμβιβαστικές φόρμουλες''.

    [24] Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ισπανία - Πρέσβειρα Κύπρου - Κυπριακό ------------------------------------- Στις δραματικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και στις συνεχείς παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας, αναφέρθηκε η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ισπανία, Αθηνά Μαυρονικόλα, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) «Κύπρος, ιστορική πορεία και μελλοντική προοπτική».

    Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2003 στα πλαίσια του Συμποσίου Κλασσικών Σπουδών της Ισπανικής Αυτόνομης Επαρχίας Extremadura, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Caceres, η κ. Μαυρονικόλα, αφού ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου και την οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου για την ιδιαίτερη αυτή πρόσκληση για να συμμετάσχει η Κύπρος με έκθεση στο αξιόλογο αυτό Συμπόσιο, αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου ως αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού, αλλά και της ευρωπαϊκής κουλτούρας γενικότερα.

    Η Κύπρος, τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Μαυρονικόλα, συνεισέφερε ουσιαστικά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό διατηρώντας, παρά τους αλλεπάλληλους ισχυρούς κατακτητές της, αναλλοίωτο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το ελληνο-ευρωπαϊκό της πνεύμα στο τελευταίο αυτό φυσικό σύνορο της Ευρώπης.

    Η κ. Μαυρονικόλα σημείωσε τις δραματικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, την αδιαλλαξία και τις συνεχείς παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας. Τέλος η κα Μαυρονικόλα αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και στην αναμενόμενη πλήρη ένταξη της νήσου στην ΕΕ τον προσεχή Μάιο.

    Στο Συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Καθηγητών της Extremadura και το Ισπανικό Ίδρυμα Κλασσικών Σπουδών και το Επαρχιακό Κέντρο Καθηγητών, συμμετείχαν πέρα των 100 καθηγητών Κλασσικών Σπουδών και πλήθος φοιτητών του Πανεπιστημίου.

    Βερολίνο ΕΕ - Κοινή Γνώμη Κύπρος -------------------------------- Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο συνέδριο με θέμα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη όσον αφορά στη διεύρυνση και το σύνταγμα της Ε.Ε.. Το συνέδριο διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κίνημα Γερμανίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Ίδρυμα Konrad-Adenauer, το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU.

    Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν γύρω στα 200 άτομα (διπλωμάτες, εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΕΞ, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κ.α.), διεξήχθη σε μορφή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης στις οποίες συμμετείχαν Πρέσβεις των υπό ένταξη στην Ε.Ε. χωρών, βουλευτές και αξιωματούχοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχε επίσης, ως ομιλήτρια, η Γραμματέας Β και δεύτερη τη τάξει της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού.

    Στα πλαίσια της παρουσίασής της, η κ. Παπακυριακού αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εκθέτοντας τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης στα διάφορα επί μέρους θέματα. Οσον αφορά στην άποψη των Κυπρίων σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε., είπε ότι οι Κύπριοι τάσσονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. συνδέοντας την ένταξη με το μέλλον του νησιού. Τόσο το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. γενικότερα, αλλά και της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. ειδικότερα όσο και το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος συζητούνται ευρέως στην Κύπρο και απασχολούν έντονα τα ΜΜΕ, είπε.

    Κατόπιν ερώτησης του συντονιστή της συζήτησης Δρ. Jopp για την άποψη των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η κ. Παπακυριακού υπογράμμισε ότι η αναφορά της σε υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Κύπρου συμπεριελάμβανε ασφαλώς όλους τους Κυπρίους. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρίσκονται στο υπό κατοχή από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου, δεν είναι δυστυχώς σε θέση να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν, λόγω των περιορισμών που τους επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς, παρά μόνο μερικώς, τις μεγάλες ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται με την ένταξή μας στην Ε.Ε., σημείωσε.

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εφαρμόσει εδώ και πολύ καιρό μια εκστρατεία ενημέρωσης των Τουρκοκυπρίων για την ενταξιακή μας πορεία στην Ε.Ε. και πράττει το παν δυνατόν, ούτως ώστε όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να επωφεληθούν εξίσου και αδιακρίτως από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε., είπε η κ. Παπακυριακού.

    Οσον αφορά στην πρακτική εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού μέχρι το Μάιο του 2004, η κ. Παπακυριακού ανέφερε ότι ευελπιστούμε ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι την ημερομηνία της πλήρους ένταξής μας στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου 2004.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη, ως δεδηλωμένη πολιτική της και εμπράκτως αποδεδειγμένη στάση της, να διαπραγματευτεί τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεκόπησαν λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς και της Τουρκίας.

    Είπε ωστόσο ότι σε περίπτωση που το Κυπριακό δεν λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2004 τότε, ως αναφέρεται και στην τελευταία Έκθεση Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, θα τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. το οποίο προνοεί την αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό τον


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 November 2003 - 18:49:22 UTC