Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) 1η Οκτωβρίου - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - Ισότητα φύλων
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ΥΠΑΜ
  • [06] (Κ) Επέτειος Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αρχηγός ΕΦ - Στρατιωτική παρέλαση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική μελέτη
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Αμμόχωστος - Φερχόιγκεν
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

  • [01] (K) 1η Οκτωβρίου - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Η 43η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας γιορτάζεται σήμερα με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επέτειος της Ανεξαρτησίας και της σύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας που εορτάζεται σήμερα και η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στην εκδήλωση που έγινε χθες στη Λεμεσό, η παρέλαση και οι αμερικανικές πιέσεις για απόσυρση των αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εθνική Φρουρά, οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η συνεχιζόμενη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου στην Κύπρο είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες.

    Οι τουρκικές προσπάθειες για την αναγνώριση της λεγόμενης ''επιτροπής αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, ο ευρωστρατός, οι προσπάθειες ελέγχου των δαπανών στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και η κατάργηση χρήσης της μολυβδούχας βενζίνης είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Στην ΕΛΔΥΚ τα αμερικανικά όπλα της Ε.Φ.'' ότι οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Γιάννος Παπαντωνίου και Κυριάκος Μαυρονικόλας αντιστοίχως, κατέληξαν χθες σε συμβιβαστική λύση και στην απόφαση όπως τα αμερικανικής κατασκευής όπλα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά παραδοθούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), αντί να απομακρυνθούν από την Κύπρο και επιστραφούν στην Ελλάδα όπως αξιώνουν οι ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει πως, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν χθες από ανώτερους κρατικούς λειτουργούς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν από το 1990 και εντεύθεν μπορούν άφοβα και χωρίς οποιαδήποτε μηχανολογική μετατροπή να χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Βόμβα στην Εθνική Φρουρά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το Υπουργείο Αμυνας προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία τέσσερεις απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για ''εξόφληση προεκλογικών λογαριασμών'', για ''ρουσφέτι'' και ''εξαργύρωση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου'' και όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή, κατά την οποία ''το Υπουργείο Αμυνας εγκαταλείπει εξοπλιστικά προγράμματα, υποβαθμίζει και κουτσουρεύει τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας''. Αλλη είδηση είναι ότι τα μικρά κόμματα, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2004, καταβάλουν προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής ''πλατφόρμας συνεργασίας'', έτσι ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη μία από τις έξι θέσεις Κυπρίων Ευρωβουλευτών.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τούρκος δικαστής αλωνίζει στο ΕΔΑΔ'', γράφει πως η Τουρκία ζήτησε και πήρε παράταση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μέχρι τη 15η Οκτωβρίου προκειμένου να καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου την αποζημίωση που επέβαλε το δικαστήριο για την αποστέρηση του δικαιώματος απόλαυσης της περιουσίας της στα κατεχόμενα. Η Τουρκία, μέσω του ιδίου του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της, επιχειρεί την αναγνώριση από το ΕΔΑΔ της λεγόμενης ''επιτροπής αποζημιώσεων'' που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κ. Παπαντωνίου, που συνεχίζει σήμερα για τρίτη ημέρα την επίσκεψή του στο νησί, δήλωσε χθες πως ''δεν δεχόμαστε πιέσεις'' και ότι θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Φρένο στον Ευρωστρατό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να βάλουν φρένο στην ενίσχυση του ευρωστρατού και στη δημιουργία ανεξάρτητου ευρωπαϊκού επιτελείου με το οποίο θα απαγκιστρώνεται η άμυνα της ΕΕ από το ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί, γράφει η εφημερίδα, καλούν την Ελλάδα να μη συμμετάσχει στην κίνηση των τεσσάρων χωρών - μελών της ΕΕ, δηλαδή της Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου που επιχειρούν ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση της σημερινής παρέλασης για την επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία -όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας- έχει στόχο την εμψύχωση του λαού και όχι μόνον την επίδειξη οπλισμού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τρέμουν όλοι για πρόωρες εκλογές'', γράφει στο κύριο θέμα πως στην Αγκυρα επίκειται ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και προσφυγή στις κάλπες και ότι ανησυχούν Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες για την αστάθεια που αναμένεται να προκληθεί από τον κίνδυνο νέων εκλογών και τη συνεπαγόμενη καθυστέρηση που θα υπάρξει στις εξελίξεις για δρομολόγηση λύσης του Κυπριακού, αλλά και στην εσωτερική μεταρρύθμιση της ίδιας της Τουρκίας για εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. ''Η Κύπρος δεν είναι αντικείμενο εμπορίας, ούτε αντικείμενο ανταλλαγής'', είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μαχαίρι στις σπατάλες'', ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου προτίθεται να σταματήσει τις σπατάλες και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και ότι έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή από λειτουργούς του Υπουργείου για ετοιμασία σχετικής μελέτης. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή εορταστική εκδήλωση στη Λεμεσό για την επέτειο της Ανεξαρτησίας που τιμάται σήμερα και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στην οποία ανέφερε πως η Κύπρος αναμένεται να ενταχθεί στην ΕΕ σε επτά ακριβώς μήνες και ότι αυτό οφείλεται στην ανεξαρτησία και κρατική οντότητα που απέκτησε το νησί πριν σαράντα τρία χρόνια και την οποία διατήρησε μέχρι σήμερα με συνεχείς αγώνες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η απεργία σε καταφύγιο ζώων προκαλεί χάος στην Πάφο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης ανάγκασαν ιδιοκτήτες καταφυγίου αδέσποτων σκύλων να κλείσουν τις πόρτες και να ανταποκρίνονται μόνον σε έκτακτα περιστατικά. Στους πολίτες δόθηκαν οδηγίες να αφήνουν τυχόν ανεπιθύμητα ζώα στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς, αλλά όταν αυτοί επιχειρούν κάτι τέτοιο, οι αστυνομικοί τούς παραπέμπουν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Καταναλωτών επισημαίνει την ακρίβεια που παρατηρείται τελευταία στα φρούτα και λαχανικά, δηλώνοντας ότι σε αυτό συμβάλλει ενδεχομένως και η εποχιακή διακύμανση των τιμών.

    [03] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - Ισότητα φύλων

    Οι νέες πρωτοβουλίες δράσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ευαισθητοποιούν τις χώρες-μέλη για θέματα ισότητας των φύλων και τροχιοδρομούν έμπρακτα αλλαγές για διασφάλιση της συμμετοχής γυναικών στις εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών- μελών, δήλωσε η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    1η Οκτωβρίου - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Η 43η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας γιορτάζεται σήμερα με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα παρακολουθήσει την παρέλαση ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος στις 10 σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπαντωνίου αναχωρεί από την Κύπρο σήμερα στις 4 το απόγευμα.

    Η παρέλαση, που αρχίζει στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χ'Ιωσήφ στη Λευκωσία.

    Κατά την ανατολή του ήλιου σήμερα ρίφθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Οπως ανακοινώνει το Υπουργείο Αμυνας, 21 χαιρετιστήριες βολές θα ριφθούν και κατά τη δύση του ήλιου.

    Εξάλλου σήμερα από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του Φωτεινή Παπαδοπούλου παραθέτουν δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της σημερινής επετείου. Η δεξίωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση για το διπλωματικό σώμα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος Ανεξαρτησίας ---------------------------------------------------- Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό ανακτά την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική του, με αποτέλεσμα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού να γίνεται τώρα επιθυμία, απαίτηση και στόχος της ενωμένης Ευρώπης, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για την Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέατρο ''Ριάλτο'' στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε τις θέσεις της Κύπρου γύρω από το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι γίνεται αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση και υπογραμμίζοντας ότι ''δεν επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε αναγκαστικά να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα και προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τ/Κ συμπατριώτες μας''.

    Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''στους αγωνιστές, στους πρωτεργάτες και στους θεμελιωτές της κυπριακής Ανεξαρτησίας αποδίδεται τιμή, ο οφειλόμενος δημόσιος έπαινος''.

    Πρόσθεσε ότι ''ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία απομακρύνθηκε από το ιδεώδες της ειρήνης, έστω και αν η ειρήνη δεν βασίλευε μόνιμα στο μικρό τόπο μας''.

    Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''ακολούθησε πορεία προσήλωσης σε αρχές και με συνέπεια στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη φιλοσοφία της μικτής οικονομίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην τουρκική εισβολή του 1974 και την τουρκική κατοχή και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''ανέσυρε από την ψυχή του λαού μας κάθε αρετή, δύναμη και δυνατότητα, αξιοποίησε κάθε ευκαιρία και κάθε μέσο για να προστατεύσει αποτελεσματικά το κύρος και την οντότητά της και να επιτελέσει το θαύμα της οικονομικής ανόρθωσης και προόδου στην περίοδο της θητείας του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού''.

    Στη συνέχεια, είπε πως ''με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν εκπληρώνεται απλώς και μόνο ένας μεγάλος στόχος μας'', αλλά ''στην ουσία και στην πράξη το κυπριακό πρόβλημα ανακτά τώρα την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική του''.

    Το Κυπριακό, είπε, ''αφορά τώρα και την Ευρώπη, όχι ως απεχθές βάρος αλλά ως θέμα αναφοράς και ως αντικείμενο ενδιαφέροντος''.

    ''Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, μια Κυπριακή Δημοκρατία που να ανταποκρίνεται πλήρως στις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου, ένα κυπριακό κράτος που θα μπορεί να λειτουργεί ομαλά, απρόσκοπτα και αρμονικά μέσα στους κόλπους της ΕΕ, γίνεται τώρα επιθυμία, απαίτηση και στόχος της ενωμένης Ευρώπης'', είπε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να καταστήσει ''τη διακηρυγμένη σαφή πολιτική μας, αν είναι δυνατό, ακόμα σαφέστερη''.

    ''Αποδεχόμαστε το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε μέσω διαπραγματεύσεων, που τις επιζητούμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και συνεπακόλουθα βιώσιμη'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε αναγκαστικά να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα και προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τ/Κ συμπατριώτες μας''.

    ''Ολες οι εισηγήσεις μας για βελτιώσεις είναι μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και στη φιλοσοφία του και συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία αναγνωρίζουν τη βασιμότητα των επιχειρημάτων μας και την ανάγκη για βελτιώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις οικονομικές πρόνοιες του σχεδίου και αυτές που αφορούν την εποικοδομητική συμμετοχή μας στις διαδικασίες της ΕΕ'' πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''κανένας στο εξωτερικό και από όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες δεν αμφισβητεί την καλή μας πίστη και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας να συμβάλουμε στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, αν καταστεί δυνατό, πριν από την επίσημη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004''.

    ''Μόνο μερικοί κύκλοι στην Κύπρο αναλίσκονται στην προσπάθεια να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια των προθέσεών μας και να ανακαλύψουν 'σκιές' στη δέσμευσή μας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη στήριξη της Ελλάδας και του λαού της στις προσπάθειες για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Καταλήγοντας, είπε ότι τα συνθετικά στοιχεία μιας τέτοιας λύσης είναι ''η επανένωση του λαού και της χώρας μας, η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, η διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατοχύρωση των βασικών προϋποθέσεων της ομαλής λειτουργίας και ευρυθμίας του κράτους''.

    Γιάννος Παπαντωνίου - ''Νικηφόρος-Τοξότης'' ------------------------------------------------- Η άσκηση ''Νικηφόρος-Τοξότης'' θα γίνει κανονικά, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου προσθέτοντας πως ''δεν έχει τεθεί θέμα να μην γίνει''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και άλλους επιτελείς στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ο κ. Παπαντωνίου ερωτηθείς αν υπήρξαν αμερικανικές πιέσεις ώστε να μην γίνει η άσκηση απάντησε: ''Δεν δεχόμαστε πιέσεις''.

    Σε άλλη ερώτηση αν η άσκηση θα περιλαμβάνει και έλευση ελληνικών αεροσκαφών, είπε πως η άσκηση θα γίνει με τρόπο τον οποίον θα υποδείξουν οι στρατιωτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

    ''Δεν είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας να καθορίσει τον τρόπο διεξαγωγής της άσκησης'', είπε.

    Γιάννος Παπαντωνίου - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία ------------------------------------------------- Η οποιαδήποτε απειλή στο μέλλον εναντίον του κυπριακού εδάφους είναι απειλή κατά της ΕΕ και φέρει τις συνέπειες που έχει οποιαδήποτε απειλή εναντίον οποιουδήποτε άλλου τμήματος της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, ο κ. Παπαντωνίου είπε πως ''τώρα η Κύπρος είναι ισχυρότερη, είναι ισχυρότερη πολιτικά αλλά ισχυρότερη και αμυντικά''.

    Πρόσθεσε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''άλλαξε τους όρους και τους συσχετισμούς, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας'', τονίζοντας ότι ''η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία είναι η γραμμή που χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ''.

    ''Γι' αυτό'', σημείωσε, ''είναι μια μείζων κατάκτηση για τον κυπριακό λαό και τον ελληνισμό γενικότερα''.

    Ανέφερε παράλληλα πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''είναι μια κρίσιμη αλλαγή, καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου και τις προοπτικές που διαγράφονται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια''.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε την τεράστια σημασία της μεγάλης εθνικής επιτυχίας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αναφέροντας πως ''αλλάζει τα δεδομένα του κυπριακού προβλήματος, ενισχύει σε κρίσιμο βαθμό τη διαπραγματευτική ικανότητα της Κύπρου και διασφαλίζει πολύ καλύτερες προοπτικές για επίλυση του κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, την οποία χαρακτήρισε ως ''καθοριστικό παράγοντα'', είπε ότι η δική μας γραμμή παραμένει σαφής και αταλάντευτη στην στήριξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    ''Εναπόκειται στην Τουρκία να εκφράσει τη δική της άποψη και προς το παρόν γνωρίζουμε ότι είναι αρνητική. Προσβλέπουμε σε προσαρμογή και αλλαγή της τουρκικής στάσης αλλά θέλουμε να επισημάνουμε και το εξής-ότι η πράσινη γραμμή στην Λευκωσία είναι η γραμμή που χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ'', σημείωσε ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    ''Ας μην τρέφει αυταπάτες η Τουρκία ότι η επιμονή της και εμμονή της στις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της μπορεί να συμβιβαστεί με την προώθηση της υποψηφιότητάς της στην ΕΕ'', είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Πρόσθεσε ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια τελείως διαφορετική αντίληψη στο θέμα. ''Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα το κατανοήσει έγκαιρα κι όταν λέω έγκαιρα, έγκαιρα για την διευθέτηση του κυπριακού σε δίκαιη βάση για το συντομότερο δυνατό'', είπε.

    Κυριάκος Μαυρονικόλας - Γιάννος Παπαντωνίου - Παρέλαση ------------------------------------------------------------- Οι παρελάσεις και οι ασκήσεις μας πάντοτε έρχονται ορθολογιστικά να συνάδουν με τις γενικότερες πολιτικές, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Μαυρονικόλας απαντώντας σε ερώτηση για επίδειξη οπλικών συστημάτων στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, είπε ότι ''η παρέλαση έχει ως στόχο την εμψύχωση και όχι αποκλειστικά και μόνο την επίδειξη πολεμικού υλικού''.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι ''σημασία για τη θωράκιση της Κύπρου δεν έχει η επίδειξη, αλλά η παρουσία οπλικών συστημάτων''.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είπε: ''Με τεχνάσματα δεν επιλύεται το Κυπριακό, χρειάζεται σοβαρότητα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    Η λύση του Κυπριακού είναι «όρος απαράβατος» για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της Τουρκίας, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να αισθάνεται η Τουρκία ότι θα υπάρξουν χώρες μέλη της ΕΕ που θα συμφωνήσουν να την ανακηρύξουν υποψήφια για ένταξη στην Ενωση, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και με βάση τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα Ηνωμένα Εθνη».

    Σε δηλώσεις ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπαντωνίου είπε πως «πρέπει να είναι γνωστό στους πάντες ότι στο εθνικό θέμα της Κύπρου είμαστε όλοι ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος».

    Οσον αφορά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι «όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει γίνει πολύ περισσότερο αξιόπιστο τα τελευταία χρόνια λόγω κινήσεων, ενεργειών και στις δύο πλευρές, και Ελλάδα και Κύπρο που έχουν προσδώσει στο αμυντικό σύστημα της Ελλάδας περισσότερη αξιοπιστία στην κάλυψη του ενιαίου αμυντικού χώρου», κάτι που, όπως είπε, γνωρίζει η Τουρκία.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου είναι η ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο Ανάν είναι πάνω στο τραπέζι και θα εργαστούμε πάνω σε αυτό το σχέδιο και με βάση αυτό το σχέδιο για να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του προβλήματος».

    Ο κ. Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική και φιλικότατη τη συνάντηση, είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ανταλλάγησαν «εκτιμήσεις πάνω στις εξελίξεις και για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν συμφωνεί με τον πολύ θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το εάν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και ποιές θα πρέπει να είναι αυτές οι αλλαγές.

    ''Ο,τι έχουμε να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με προσοχή, με σοβαρότητα, ο χώρος είναι το Εθνικό Συμβούλιο, είναι το κανάλι της πολύ αγαστής συνεργασίας της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και χωρίς αφορισμούς εκατέρωθεν», είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπαντωνίου για την επαναβεβαίωση της αμέριστης συμπαράστασης της Ελλάδας προς την Κύπρο και είπε πως και η Κύπρος όσο είναι δυνατό και όσο χρειάζεται η Ελλάδα συμπαρίσταται.

    Ο κ. Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση φιλική και χρήσιμη, είπε ότι επιβεβαιώθηκε «η απόλυτη συναντίληψη που έχουμε όχι σε ό,τι αφορά τους στόχους, αυτό είναι δεδομένο, αλλά και σε ό,τι αφορά την τακτική και τους χειρισμούς που πρέπει να ακολουθήσει η κυπριακή και η ελληνική πλευρά για να πετύχει το μεγάλο στόχο της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».

    «Πρέπει να παραμένουμε επίμονοι στη στήριξη των διεθνών πρωτοβουλιών με βάση το σχέδιο Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και πρέπει η άλλη πλευρά, η τ/κ και η τουρκική πλευρά, να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί για να συναινέσει στις αρχές του διεθνούς δικαίου που θα πρέπει να διέπουν την εξεύρεση αυτής της λειτουργικής λύσης», επίσημανε ο Ελληνας ΥΠΑΜ.

    «Είναι φανερό ότι διέρχεται (το Κυπριακό) μια κρίσιμη φάση που επιβεβαιώνεται από την παρέλευση των διαφόρων χρονοδιαγραμμάτων», είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    «Παραμένουμε σταθερή στην εθνική γραμμή που έχει χαραχθεί, καταρχήν στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου που είναι το κυρίαρχο όργανο όπου χαράσσονται οι γραμμές και οι τακτικοί χειρισμοί αλλά και η συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας και γενικότερα με τον πολιτικό κόσμο».

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ότι «η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας είναι η γραμμή που χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ».

    Το επείγον σήμερα, είπε, «είναι να πεισθεί η Τουρκία να συζητήσει με βάση το σχέδιο Ανάν και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων δυνάμεων, οι οποίες επηρεάζουν την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με το Κυπριακό».

    «Πρέπει να παραμένουμε σταθερή στη γραμμή μας», επανέλαβε ο Ελληνας ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι «κάθε σχέδιο θέλει τη δική του διαπραγμάτευση, όταν έλθει η ώρα».

    Πρόεδρος Βουλής - Βαρώσια - Ντενκτάς

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι τα Ηνωμένα Εθνη, που είναι δεσμευμένα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα δεχθούν την απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνδιαχείριση των Βαρωσίων, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά έχει κάνει διαβήματα για να είναι σεβαστό το ψήφισμα 550 των ΗΕ.

    ''Εάν και εφόσον θα επιστραφεί η Αμμόχωστος, μόνο με εφαρμογή του 550, δηλαδή να επιστραφεί στα ΗΕ, υπό την διοίκηση των ΗΕ, και να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ερωτηθείς κατά πόσον τα ΗΕ μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνδιαχείριση των Βαρωσίων.

    ''Δεν νομίζω ότι τα ΗΕ, που είναι δεσμευμένα με το ψήφισμα 550, θα κάνουν κάτι τέτοιο'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννο Παπαντωνίου.

    ''Δεν μπορούν και δεν πρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο'', επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ερωτηθείς εάν έχουν γίνει διαβήματα από την ε/κ πλευρά για το θέμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''έχουν γίνει διαβήματα για να είναι σεβαστό το ψήφισμα 550''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη -----------------------------------

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε χθες από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο για τη Νέα Υόρκη όπου θα συνεχίσει τις επαφές του με ομολόγους του άλλων χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ιακώβου, μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, θα μεταβεί στην ιταλική πρωτεύουσα όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που αρχίζει στη Ρώμη στις 4 Οκτωβρίου.

    ΕΔΑΔ - Τουρκία - Προσφυγές ---------------------------------- Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για να καταθέσει τις απόψεις της αναφορικά με δύο προσφυγές Ελληνοκυπρίων για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε σχέση με την υπό κατοχή περιουσία τους.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Αγκυρας, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Ελβετός Luzius Wildhaber έδωσε διορία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην τουρκική κυβέρνηση για να υποβάλει τις θέσεις και τα επιχειρήματά της γιατί η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών συνιστά εσωτερικό ένδικο μέσο που οι αιτητές θα πρέπει να εξαντλήσουν πριν προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

    Η υπόθεση αυτή αφορά δύο προσφυγές που καταχώρησαν δύο Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας και προχθές με επιστολή το Δικαστήριο ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι έχει δοθεί στην Τουρκία παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να παραθέσει τις απόψεις της.

    Στην πρώτη επιστολή του ΕΔΑΔ, με ημερομηνία 7 Ιουλίου, το Δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να υποβάλει περαιτέρω γραπτές παρατηρήσεις για το παραδεκτό και την ουσία της υπόθεσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Αγκυρα να περιορίσει τις παρατηρήσεις της στις ακόλουθες πτυχές της υπόθεσης και να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα: ''Εχοντας υπόψη την υιοθέτηση και την εφαρμογή στις 30 Ιουνίου 2003 του νόμου για αποζημιώσεις για ακίνητη περιουσία που βρίσκεται εντός των ορίων της ΤΔΒΚ, έχουν εξαντληθεί οι εσωτερικές θεραπείες;''

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβούλιο ---------------------------------------------------- Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει λεπτομερώς και με ακρίβεια, όπως πάντοτε, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη''.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Επαφές -------------------------------------- Με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου συναντήθηκε τη Δευτέρα και Τρίτη ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου έλαβε μέρος και στις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης συναντήθηκε χθες με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργο Ζορζ Σαντέρ με τον οποίο συζήτησε κοινοτικά θέματα και το Κυπριακό. Στα κοινοτικά εξετάσθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει το Λουξεμβούργο στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ.

    Για το Κυπριακό συζητήθηκε η πολιτική του Ντενκτάς και της Αγκυρας. Ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε ότι οι στρατιωτικοί κύκλοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε λύση, ενώ ο Ντενκτάς εκπροσωπεί αυτήν την αδιαλλαξία. Ο κ. Σαντέρ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κατάσταση στην Κύπρο με τη διαίρεση του νησιού ήταν και είναι απαράδεκτη για το Λουξεμβούργο. Η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ πιο έντονη κυρίως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

    Προχθές ο Συντονιστής Εναρμόνισης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος του Λουξεμβούργο Εζέν Μπερζέ με τον οποίο συζήτησε θέματα περιβάλλοντος και το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα αυτό.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι μικρές χώρες μέλη αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες προκειμένου να προσαρμοσθούν στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοτικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις έχουν ως κριτήριο τις μεγάλες χώρες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρότερων.

    Κύπρος - Ρωσία - Θεωρήσεις - Ακύρωση συμφωνίας ------------------------------------------------------ Από την 1η Ιανουαρίου 2004 καταργείται η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την Κατάργηση Θεωρήσεων Διαβατηρίων, οπότε και θα χρειάζεται η έκδοση θεωρήσεων για τους υπηκόους των δύο χωρών.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ''στα πλαίσια της εναρμόνισης με την ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σήμερα στην καταγγελία της Συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία'', θέμα για το οποίο ''υπήρξε ήδη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ''.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Εσθονίας ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον Πρεσβευτή της Εσθονίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Jaak Joeruut, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε στον κ. Joeruut ότι η επίλυση του προβλήματος και η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο όλων των Κυπρίων.

    Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τις ευρύτερες προοπτικές που διανοίγονται από την επικείμενη ένταξη της Εσθονίας και της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Εσθονός Πρεσβευτής διαβίβασε τη θετική απάντηση της Προέδρου του Εσθονικού Κοινοβουλίου Ene Ergman σε πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής για επίσκεψή της στην Κύπρο. Η επίσκεψη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου.

    ΑΚΕΛ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ------------------------------------- Η μια και μόνη κυριαρχία, η μια ιθαγένεια, η μια διεθνής προσωπικότητα, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Κυπρίων πολιτών, η πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή ερμηνεύεται στα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να απουσιάζουν από μια πραγματικά δίκαιη υπό τις περιστάσεις και βιώσιμη λύση, τονίζει το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του για την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Παράλληλα σημειώνει πως ''το κλειδί της λύσης του προβλήματος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα, η οποία εξακολουθεί να δίδει κάλυψη στον Ντενκτάς'' και για αυτό ''προς την Αγκυρα είναι που ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στρέψει την προσοχή και τις πιέσεις του προκειμένου να διαφοροποιηθούν ριζικά η φιλοσοφία και η πολιτική της Τουρκίας και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού''.

    ΔΗΣΥ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ------------------------------------ Την επιθυμία για επίτευξη με ειρηνικά μέσα μιας λύσης του Κυπριακού η οποία ''θα επανενώσει τη μοιρασμένη πατρίδα μας, θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους και θα κατοχυρώσει την ασφάλεια του κυπριακού κράτους'', εκφράζει ο ΔΗΣΥ σε σημερινή του ανακοίνωση με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Ο ΔΗΣΥ επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του ''στην πολιτική της επιδίωξης άμεσης επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ και μετά από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    ΔΗΚΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ----------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρεται για περισυλλογή, νηφάλια και ρεαλιστική αξιολόγηση της πορείας των πραγμάτων και για σχεδιασμό στρατηγικής και τακτικής που να στοχεύουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, το ΔΗΚΟ προσθέτει πως ''πρώτιστο καθήκον όλων είναι η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνέχιση της προσπάθειας για αποκατάσταση της ενότητας της χώρας και του λαού της''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος Ανεξαρτησίας --------------------------------------- Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα και η μαζική εξέγερση των Τ/Κ δημιούργησαν νέες συνθήκες και προσέδωσαν μια άλλη διάσταση στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της Ανεξαρτησίας το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σημειώνει πως στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων και αλλαγών για να συνάδει με ένα δίκτυο κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ. ''Τροποποιήσεις που να σχετίζονται με τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λειτουργικότητα του κράτους'', αναφέρει στο ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ΝΕΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ---------------------------------- Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατοχυρωθεί το συνταγματικό κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να βελτιωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιδιωχθεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, εκτιμούν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    Σε ανακοίνωσή τους για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι ''οι ευρωεκλογές θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα των Τ/Κ να συμμετάσχουν με πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μέσα από ενιαίο εκλογικό κατάλογο''.

    ΕΔΗ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ----------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την επιδίωξη της επανενώσης της νήσου μέσα από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Με ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ χαιρετίζουν την 43η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία, όπως σημειώνουν, βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ. Οι ΕΔΗ προσθέτουν ωστόσο ότι τα κατοχικά και διχοτομικά δεδομένα συνεχίζουν.

    ΑΔΗΚ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ------------------------------------ Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Μια λύση η οποία θα ωφελήσει εξίσου Ε/Κ και Τ/Κ και θα συμβάλει στην ειρήνη, την ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής'', συμπληρώνει το ΑΔΗΚ.

    Οικολόγοι - Επέτειος Ανεξαρτησίας ----------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για ολοκλήρωση της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σύμπνοια, ενότητα, διορατικότητα και κοινούς αγώνες του κυπριακού λαού, αναφέρει σήμερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    ''Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της και λειτουργεί ως κράτος μετά από αγώνες και οδυνηρούς συμβιβασμούς'', αναφέρουν οι Οικολόγοι και προσθέτουν ότι ''43 χρόνια μετά το κυπριακό κράτος όχι μόνο λειτουργεί, αλλά αποτελεί και μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    Επαλξη - Επέτειος Ανεξαρτησίας ------------------------------------- Η φετινή επέτειος της Ανεξαρτησίας βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία ενισχυμένη με την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησής της στην ΕΕ, αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    ''Μια νέα εποχή ανοίγεται για τη χώρα μας και τους πολίτες της, ανεξάρτητα από εθνική ταυτότητα ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα χώρο όπου τυγχάνουν ιδιαιτέρου σεβασμού αρχές και ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε ο λαός μας πολλές φορές στο πέρασμα του χρόνου'', αναφέρει η Επαλξη.

    ΚΕΑ - Επέτειος Ανεξαρτησίας ---------------------------------- Σήμερα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκπτώσεων στο Κυπριακό και συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι η σταθερότητα σε ό,τι προνοεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Το ΚΕΑ αναφέρει ότι ''η διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν μεταξύ των διαφορετικών σχολών σκέψης της ε/κ πλευράς αποτελεί τεράστιο λάθος τακτικής, αφού δίνει στην Τουρκία και στον Ραούφ Ντενκτάς την ευχέρεια των 'πρωτοβουλιών', χωρίς να υποχωρούν ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις τους''.

    Εκπρόσωπος - Αντιπολίτευση - Εκθεση Βασιλείου - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------------------------------- Μόνο στην Κύπρο αμφισβητείται η ειλικρίνεια των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ιδίως από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως αυτό έχει ''αντανακλαστικές επιρροές'' στο εξωτερικό.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις της αντιπολίτευσης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''μετά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου επιδεικνύει την εκφραστική του ταυτότητα: Του μεν πρώτου το ύφος οργίλο και μη πρέπον, του δευτέρου αφ υψηλού και με γενικότητες και αφορισμούς.''

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Νεοφύτου ότι ο Εκπρόσωπος προσπάθησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και σχολιάζοντας την αναφορά του στις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχέδιο Ανάν στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ο Εκπρόσωπος είπε:

    ''Φαίνεται ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει διαβάσει καν τις παραγράφους 56 και 138 της έκθεσης του ΓΓ'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως αντί τα πυρά της αντιπολίτευσης ή τα συγκεντρωμένα πυρά της δικής πλευράς να στρέφονται εναντίον του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εκφράζονται ''εδώ πρώτα και μόνον εδώ αμφιβολίες και αμφισβητήσεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος αισθάνθηκε να υποσκάπτεται από τη δημοσιοποίηση της μελέτης, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι ''υπάρχουν αντανακλάσεις και στο εξωτερικό'' κάνοντας αναφορά σε εκθέσεις και ξένα πρακτορεία ''τα οποία που και που εκδηλώνουν αμφιβολίες, οι οποίες προέρχονται από το εσωτερικό και όχι από το εξωτερικό ούτε από τους επίσημους συνομιλητές''.

    Προβαίνοντας σε σχόλια για την έκθεση του Προέδρου των ΕΔΗ, είπε ότι ο κ. Γιώργος Βασιλείου ''φαίνεται ότι προτείνει στον οικονομικό τομέα του σχεδίου Ανάν 8 με 10 σημαντικές τροποποιήσεις και αλλαγές''.

    Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε πόσες αλλαγές θα πρότεινε εάν επρόκειτο να εξετάσει ολόκληρο το σχέδιο Ανάν. Πέραν τούτου, ανέφερε ότι στην έκθεση χρησιμοποιούνται κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία οδηγούν σε λανθασμένους υπολογισμούς.

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι έχει υποχωρήσει στην απαίτησή του για κωδικοποίησή των θέσεων της δικής μας πλευράς όσον αφορά τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ίσως διότι συμβουλεύτηκε τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    ''Ο κ. Μαρκίδης είχε δηλώσει ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχει πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει η δική μας πλευρά σε κωδικοποίηση των θέσεων σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Ισως τούτο να επηρέασε και τη θέση του ΔΗΣΥ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως το οικονομικό στοιχείο του σχεδίου Ανάν ήταν εκείνο το οποίο πρώτος προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι ένα σημείο πάνω στο οποίο υπάρχει σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των ξένων συνομιλητών του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    ''Μόνο στην Κύπρο αμφισβητείται η ειλικρίνεια των προθέσεων του Προέδρου όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ιδίως από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Τούτο έχει ασφαλώς και αντανακλαστικές επιρροές και στο εξωτερικό'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε πως όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό οι θέσεις της ε/κ πλευράς βρίσκουν ευήκοον ους και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιθυμία για αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν ώστε να καταστεί λειτουργικό.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου ------------------------------------------------------------------ Για προσπάθεια ''μείωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης'' από την κυβέρνηση και τον Eκπρόσωπό της Κύπρο Χρυσοστομίδη έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος απαντώντας στα όσα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του καταλόγισε χθες είπε ότι ''η ανατροφή μου δεν μου επιτρέπει και δεν θα μου επιτρέψει ποτέ να δω οποιονδήποτε συνάνθρωπό μου αφ' υψηλού''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην προσπάθεια του κ. Χρυσοστομίδη να παρουσιάσει ότι γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης ένας αγώνας για βελτίωση του σχεδίου Ανάν και της σωτηρίας αυτού του τόπου και σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ ''δεν αμφισβητεί τα ελατήρια, ούτε έθεσε κάτω από ερωτηματικά τον πατριωτισμό του οποιουδήποτε Κύπριου πολιτικού, πολιτικού κόμματος ή κυβέρνησης''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αν είναι υπόσκαψη του αγώνα που διεξάγει ο τόπος η αναφορά της αντιπολίτευσης σε κάποιες δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες αγωνιστές της αντίστασης.

    ''Διερωτούμαι, αυτές οι ιδέες, αυτές οι δηλώσεις τι ζημιά ενδεχομένως να έχουν προξενήσει στον τόπο'', είπε ο κ. Νεοφύτου και συνέστησε ''να αποφεύγουμε τέτοιες εκδηλώσεις ή και τέτοιες δηλώσεις''.

    Αναφορά από τον κ. Νεοφύτου έγινε και σε χθεσινές δηλώσεις του Κύπρου Χρυσοστομίδη ο οποίος είπε ότι ''ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει διαβάσει καν τις παραγράφους 56 και 138 της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Απαντώντας στο σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Νεοφύτου έδωσε στους δημοσιογράφους αντίγραφο της παραγράφου 140 της έκθεσης του Κόφι Ανάν ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, στο συγκεκριμένο σημείο ''είναι σαφέστατος ότι η δική μας πλευρά δεσμεύτηκε πως δεν θα ξανανοίξει προς συζήτηση κεφαλαιώδη ζητήματα στο σχέδιο Ανάν εκτός και αν η άλλη πλευρά και ο κ. Ντενκτάς το πράξουν''.

    Δεν επιθυμούμε να κάνουμε κριτική στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ούτε θέλουμε να εκληφθεί με αυτό τον τρόπο ότι ο ΔΗΣΥ δέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει, είπε ο κ. Νεοφύτου και επανέλαβε ότι και για την παράταξή του το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση όπως ''όλοι μαζί χωρίς επίθετα και χωρίς να μπούμε σε λογικές περασμένων δεκαετιών όταν προσπαθήσαμε να φανούμε κάποιοι από εμάς περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες από τους άλλους, να σταματήσουμε να αμφισβητούμε τον πατριωτισμό του οποιουδήποτε''.

    ''Εμείς ποτέ δεν θα αμφισβητήσουμε τις αγνές προθέσεις και της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για το μέλλον αυτού του τόπου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας όταν κρίνουμε ότι κάτι δεν είναι σωστό'', είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Αστυνομία - Κατοχικό καθεστώς - Ε/Κ - Ελεύθεροι ------------------------------------------------------- Αφέθηκαν προχθές ελεύθεροι από το κατοχικό καθεστώς ο Αλέξης Κωνσταντίνου από την Αγία Νάπα και η Σαμίνα Σάντου από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι είχαν ''συλληφθεί'' στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στον τ/κ Τύπο στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Κωνσταντίνου και η Σάντου ''συνελήφθηκαν'' με τον ισχυρισμό ότι εισήλθαν με ταχύπλοο σκάφος στα λεγόμενα ''χωρικά ύδατα'' του ψευδοκράτους τα οποία, παραβίασαν κατά 5100 μέτρα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το κατοχικό καθεστώς άφησε χθες ελεύθερους και τους άλλους δύο Ε/Κ, τον Χρυσόστομο Φιλίππου και τον Αβραάμ Προδρόμου, οι οποίο είχαν ''συλληφθεί'' με τη δικαιολογία ότι μετέφεραν στα κατεχόμενα φυσίγγια.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη ---------------------------------- Δεν ευοδώθηκαν ούτε και στη χθεσινή συνάντηση οι προσπάθειες της χρηματιστηριακής αγοράς να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 88 μονάδων, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 88,08 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,97 μονάδες. Ιδιαίτερα περιορισμένο ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στις 396 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ΥΠΑΜ

    Οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ωστόσο πως η αμυντική ισχύς της Κύπρου σε συνδυασμό με την πολιτική αναβάθμιση της συμμάχου Ελλάδας έχει ενισχύσει πολύ τη θέση της νήσου στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ο κ. Παπαντωνίου προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά την οποία έγινε μια ευρεία συζήτηση για την άμυνα της Κύπρου και το Κυπριακό.

    [06] (Κ) Επέτειος Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, που παρακολούθησε την παρέλαση εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ο κυπριακός λαός τίμησαν σήμερα την 43η επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον κ. Παπαντωνίου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και, για πρώτη φορά εφέτος, παρουσιάστηκε πεζοπόρο τμήμα της Εθνοφρουράς με στολές, εξαρτήσεις και οπλισμό που έφεραν οι πρώτοι Εθνοφρουροί το 1964 όταν πρωτοσυστάθηκε η Εθνική Φρουρά.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αρχηγός ΕΦ - Στρατιωτική παρέλαση

    Πλήρη ικανοποίηση για το αξιόμαχο των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασαν τόσο ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Δηλώσεις

    Με τον επαγγελματισμό και την επίδειξη συναισθήματος ευθύνης που επέδειξαν σήμερα στην παρέλαση οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δώσει στο λαό μας δίκαιη υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση ότι είναι σε θέση να προασπίσουν τα πάτρια εδάφη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ταυτοχρόνως ευχαριστίες στην Ελλάδα για τη βοήθεια που παρέχει στην Κύπρο.

    Τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 43η επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πειθαρχία και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και των άλλων σωμάτων και επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στην άμυνα και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την άψογη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην 43η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη μη παρουσίαση πτητικών μέσων στη σημερινή παρέλαση.

    ''Οπλικά συστήματα, πειθαρχία, άψογοι σχηματισμοί, όλα αυτά αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για την ετοιμότητα και την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και γενικά των Δυνάμεων Αμυνας της Κύπρου να εκπληρώσουν το έργο τους ως μία ευέλικτη, αποτελεσματική και αποτρεπτική δύναμη'', είπε ο Πρόεδρος.

    [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική μελέτη

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι πριν το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη μελέτη της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Αμμόχωστος - Φερχόιγκεν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία.

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 October 2003 - 17:49:12 UTC