Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωβουλή - Κίκης Καζαμίας - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επαφές
  • [03] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μαρκ Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [08] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [09] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Εργατικό Κόμμα Βρετανίας
  • [10] (Κ) Γιάννος Παπαντωνίου - Κυριάκος Μαυρονικόλας - ΓΕΕΦ (1)
  • [11] (Κ) Γιάννος Παπαντωνίου - ''Νικηφόρος-Τοξότης''
  • [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αμμόχωστος
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβούλιο
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Αμμόχωστος - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) ΑΔΗΚ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [17] (Κ) Επαλξη - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [18] (Κ) Οικολόγοι - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Πρεσβευτής Συρίας
  • [20] (Κ) Ούγγροι βουλευτές - Επίσκεψη
  • [21] (Κ) Κυριάκος Μαυρονικόλας - Γιάννος Παπαντωνίου - Παρέλαση
  • [22] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Προσφυγές
  • [23] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [24] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [26] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Επαφές
  • [27] (Κ) ΝΕΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [28] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [29] (Κ) ΕΕ - Ευρωζώνη - Οικονομική ανάκαμψη
  • [30] (Κ) ΕΕ - Αγορά αυτοκινήτου - Νέο καθεστώς
  • [31] (Κ) ΚΕΑ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [32] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [33] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [34] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας
  • [35] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαρώσια - Ντενκτάς

  • [01] (Κ) Ευρωβουλή - Κίκης Καζαμίας - Κύπρος - ΕΕ

    Τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος προκειμένου να προσαρμοσθεί στο κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των μεταφορών, ανέλυσε χθες στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    [02] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επαφές

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου που πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επαφών και αύριο θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 9.40 σήμερα το πρωί ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Μαυρονικόλα και στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    Στις 11.15 ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο Σταυριανάκου της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και το απόγευμα στις 5.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ.

    Ο κ. Παπαντωνίου θα μεταβεί στη Βουλή για να συναντηθεί στις 5.30 με τον Πρόεδρο του σώματος και στις 6.15 θα συναντηθεί με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας.

    [03] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μαρκ Γκρόσμαν - Κυπριακό

    Ειρηνική, δίκαιη και ακριβοδίκαιη λύση για τον καθένα υποστηρίζει η Ουάσινγκτον στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Η αμερικανική θέση εκφράσθηκε από τον Υφυπουργό για Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη και τον ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό πρόβλημα και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τις οικονομικές παραμέτρους της λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, η ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εξαγγελίας από τουρκικής πλευράς για επιστροφή των κατοίκων της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου στην Κύπρο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η διακίνηση περιηγητών από και προς τα κατεχόμενα και η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η συνέχιση των ερευνών για τη διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής και η ακύρωση των σχεδίων ανάπτυξης της Πόλης Χρυσοχούς από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δημιουργούν μπαμπούλα για τη λύση'', ότι ΔΗΣΥ και ΕΔΗ επικρίνουν την κυβέρνηση και άλλα κόμματα για τη στάση που τηρούν έναντι του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου και της ομάδας που ετοίμασε τη μελέτη για τις οικονομικές παραμέτρους ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Επιχείρηση σωτηρίας από Λυσσαρίδη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''εξερράγη το καζάνι'' και ότι γίνονται ''δημοσίως πια οι καβγάδες'' στο ΚΣ ΕΔΕΚ και πως ''η κρίση που για μήνες σοβούσε στους κόλπους του κόμματος επισημοποιήθηκε με δημόσιες δηλώσεις και αλληλοκατηγορίες ανώτατων στελεχών του Κινήματος''. Ο Επίτιμος Πρόεδρος και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτά συμβαίνουν σε όλα τα κόμματα και πως ο ίδιος θα προσπαθήσει ώστε όλα τα στελέχη της ΕΔΕΚ να είναι παρόντα στο εκλογικό συνέδριο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που επέστρεψε χθες από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ευρωδιχοτόμησης, έστω και αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004 οπόταν η Κύπρος θα ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εβαλαν χέρι στην Εγκωμη'', γράφει πως ''οι γνωστοί αυλικοί'' και συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκονται στην πώληση συνολικής έκτασης 157 σκαλών γης στην περιοχή Εγκωμης - Μακεδονίτισσας και η οποία ανήκε στην Αρχιεπισκοπή, αλλά δεν καταβλήθηκαν ποτέ τα 3.540.000 λίρες που έπρεπε να μπουν στο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής. Αλλού γράφει ότι ξέσπασε μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου με αφορμή την έκθεση Βασιλείου για τις οικονομικές παραμέτρους της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Πέφτουν κι άλλα κεφάλια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι επίκεινται νέες διαθεσιμότητες στην Αρχιεπισκοπή για υποθέσεις σχετικές με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Αλλη είδηση είναι η επαναφορά της πρότασης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για φυλάκιση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όσων φιλάθλων παρεκτρέπονται και ότι ο Υπουργός θα προωθήσει σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή και αναμένει τη θετική στάση των Βουλευτών για ψήφισή του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''1,5 εκατομμύριο τουρίστες στα κατεχόμενα'', γράφει στο κύριο θέμα πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει κάνει μελέτη την οποία σήμερα αναμένεται να εξετάσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) και ότι, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, θα είναι αναπόφευκτος ο επηρεασμός της τουριστικής βιομηχανίας των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου από την ανάπτυξη του τουρισμού στα κατεχόμενα, μετά την άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τις περιοχές αυτές, χωρίς να έχει υπογραφεί πρώτα η λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει για τη χθεσινή άφιξη του κ. Παπαντωνίου στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη και αναφέρεται στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο με όλες της τις δυνάμεις, παρέχοντας ουσιαστική και αδιάλειπτη στήριξη.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Μόνο με το 550'', ότι όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επιστροφή του κλειστού τμήματος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε οδηγίες για την εφαρμογή ειδικού σχεδίου δράσης στην περίπτωση που η παράδοση της πόλης θα γίνει όπως προβλέπει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλη είδηση είναι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου της Πόλης Χρυσοχούς ύστερα από προσφυγή γνωστού επιχειρηματία και ότι μετά την απόφαση αυτή υπάρχει κίνδυνος ''να τιναχθούν στον αέρα'' τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 7.672 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις ---------------------------------------- Η θέση της ε/κ πλευράς για ανάγκη βελτιώσεων επί του σχεδίου Ανάν γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είχε σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

    ''Επιστρέφω ικανοποιημένος από επαφές που είχα και τα μηνύματα που έλαβα σχεδόν από όλους τους συνομιλητές'', δήλωσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές του στις ΗΠΑ είναι πως δεν αναμένεται ούτε και επιδιώκεται από κανένα η επανέναρξη των συνομιλιών πριν τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο.

    Σημείωσε πως ενώ τον περασμένο Μάρτη το σχέδιο Ανάν θεωρείτο από ορισμένους παράγοντες ''άκρως ισορροπημένο'' και ότι δεν επιδέχεται καμμία αλλαγή, ''σήμερα συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι και παράγοντες που εμπλέκονται στο σχέδιο αναγνωρίζουν ότι επιβάλλονται βελτιώσεις''.

    Εξήγησε πως οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν ούτε τη συμπλήρωση των νομοθετημάτων, με τα οποία ''θα προικοδοτηθεί το κοινό κράτος'', ούτε και την αλλαγή των ημερομηνιών, ''οι οποίες έτσι και αλλιώς έχουν ξεπεραστεί''.

    Η θέση της ε/κ πλευράς ''γίνεται ευρύτερα κατανοητή'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα είναι ''όταν τα Ηνωμένα Εθνη δεχθούν την επανέναρξη των συνομιλιών να μπορέσουμε να πείσουμε μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και όχι μονομερώς για τις αλλαγές που θα καταστήσουν την Κύπρο ένα εποικοδομητικό συνεταίρο στην ΕΕ και όχι ένα ενοχλητικό παριστάμενο''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδειξε να αποδέχεται τη θέση της ε/κ πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο ρόλος του Κόφι Ανάν δεν του επιτρέπει να εκφραστεί πάνω σε αυτά τα θέματα προτού αρχίσουν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εντύπωσή του είναι πως η ε/κ πλευρά έχει επιχειρήματα και εισηγήσεις που είναι πειστικά.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη κατά την επόμενη συνεδρία του Σώματος.

    Πρόσθεσε ότι στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε και με αρχηγούς κρατών της Ισλαμικής Διάσκεψης, από τους οποίους ζήτησε βοήθεια για να μην δοθεί αναβάθμιση στο ψευδοκράτος.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, τόσο με τον Κόφι Ανάν, όσο και με άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ, με αρχηγούς ξένων κρατών και αξιωματούχους των ΗΠΑ, είπε ότι επαναβεβαίωσε τη θέση της ε/κ πλευράς για μια το ταχύτερο δυνατό επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν και τόνισε τις βελτιώσεις που επιθυμεί η ε/κ πλευρά, ώστε το σχέδιο να καταστεί πιο λειτουργικό και βιώσιμο.

    Επίσης, κατά τις επαφές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και έγιναν εκτιμήσεις για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι κατά τις επαφές του δεν συζήτησε ενδεχόμενο μετάβασής του στην Ουάσινγκτον.

    Οσον αφορά τις πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα ανοίξει την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως πολλές ήταν οι φορές που ο ίδιος έλαβε τέτοιες πληροφορίες και κάποτε και επιβεβαιωμένες, χωρίς όμως να καθορίζεται τι είδους άνοιγμα εννοείται.

    ''Τίποτε δεν έχει διευκρινιστεί, ούτε αν θα είναι απλή πρόσκληση Ε/Κ να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο για να επαναδραστηριοποιηθούν εκεί, επενδύοντας δικά τους λεφτά, αν θα είναι η Αμμόχωστος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, όπως είναι σήμερα, ή αν θα είναι κάποια μικτή διαχείριση του κ. Ντενκτάς και των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση θα καλέσει τον κόσμο να μην πάει στην Αμμόχωστο ή να πράξει κατά συνείδηση σε περίπτωση που ανοίξει η Αμμόχωστος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ανοίξει.

    Ανέφερε πως από τον Μάιο, όταν έγινε η πρώτη αναφορά ότι θα άνοιγε η Αμμόχωστος, ο ίδιος είχε συνεννοηθεί με όλους τους παράγοντες της Αμμόχωστου, τον Δήμο και όλα τα κόμματα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''κανένας εχέφρων Ε/Κ δεν θα ήθελε να πάει να επενδύσει για να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα εγκλωβισμένων στην Αμμόχωστο''.

    Είπε ότι χωρίς να έχει δώσει τίποτε, ο Τ/Κ ηγέτης κατάφερε να μιλούν διάφοροι παράγοντες, κυρίως στο εξωτερικό, για δήθεν μέτρα και πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι οι συνεχείς αναφορές στο θέμα αυτό εξυπηρετούν την προπαγάνδα του κ. Ντενκτάς ως του διαλλακτικού ανθρώπου με πρωτοβουλίες.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις ------------------------------------------ Η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει την Κύπρο με όλες τις δυνάμεις της, με ουσιαστικό, συνεχή και αδιάλειπτο τρόπο, δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

    ''Η συνεργασία μεταξύ των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων (Κύπρου και Ελλάδας) είναι ουσιαστική και αποτελεσματική'', σημείωσε ο Ελληνας Υπουργός και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια και οι δύο πλευρές έκαναν πολλά για να δώσουν σάρκα και οστά στον ενιαίο αμυντικό χώρο, ''ο οποίος λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά και αποτρεπτικά με ιδιαίτερη δύναμη''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι διέρχεται μια ''εξαιρετικά ευαίσθητη φάση'' και πρόσθεσε πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία ''αποτέλεσε και αποτελεί ένα μείζον εθνικό επίτευγμα, που αναβαθμίζει τη θέση της Κύπρου στο διεθνές στερέωμα'', οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού ''πρέπει να είναι καλύτερες''.

    Είπε επίσης πως στις επαφές που θα έχει κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο και με τον πολιτικό κόσμο, θα διαγνώσει το πολιτικό κλίμα και τις σκέψεις όλων των παραγόντων όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

    Είπε πως η παρουσία του στην Κύπρο και οι επαφές που θα έχει υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τη συμπαράσταση και συμπαράταξη με τον Ελληνισμό της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγει για μία δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    ''Η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο με όλες της τις δυνάμεις. Η στήριξη αυτή είναι συνεχής, ουσιαστική και αδιάλειπτη. Είμαστε μαζί σας, είμαστε κοντά σας'', διαβεβαίωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Καλωσορίζοντας τον Ελληνα Υπουργό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μακρά σειρά ετών σε όλα τα εθνικά θέματα που απασχόλησαν τον τόπο.

    ''Η παρουσία του κ. Παπαντωνίου εδώ γίνεται για να έχουμε μια συνέχεια στα μεγάλα εθνικά θέματα'', είπε και πρόσθεσε πως η βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και σε διεθνείς οργανισμούς για σύντομη επίλυση του Κυπριακού ''ενισχύθηκαν από τη σημερινή διακυβέρνηση της Ελλάδας και από τον Ελληνισμό γενικότερα''.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επαφές ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου που πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επαφών και αύριο θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 9.40 σήμερα το πρωί ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Μαυρονικόλα και στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    Στις 11.15 ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο Σταυριανάκου της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και το απόγευμα στις 5.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ.

    Ο κ. Παπαντωνίου θα μεταβεί στη Βουλή για να συναντηθεί στις 5.30 με τον Πρόεδρο του σώματος και στις 6.15 θα συναντηθεί με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας.

    Στις 7.10 ο Ελληνας Υπουργός θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Νέων Οριζόντων, των Ενωμένων Δημοκρατών και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - ΑΚΕΛ -------------------------------------- Ουσιαστική και χρήσιμη χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου τη συνάντηση που είχε με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη και τον βουλευτή του κόμματος Δώρο Χριστοδουλίδη.

    Σε δηλώσεις μετά την 30λεπτη συνάντηση, ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, είπε πως η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και συμπαρατάσσεται με την Κύπρο και εγγυάται την ασφάλεια της νήσου.

    Επανέλαβε ότι το Κυπριακό διέρχεται μια ευαίσθητη φάση και είπε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ θα έχει σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα για μελλοντική επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    ''Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στην άλλη πλευρά για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό,'' είπε.

    Ο κ. Κατσουρίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ''παραγωγική'' και είπε πως σημειώθηκε συναντίληψη που στηρίζεται στη λογική ανάλυση των γεγονότων.

    Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράστασή της στον αγώνα της Κύπρου και είπε πως έχει ανοίξει ήδη ο δρόμος για να οδηγηθεί το Κυπριακό σε μια λειτουργική λύση.

    ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ - ΚΣ ΕΔΕΚ ---------------------- Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε χθες το βράδυ στην οικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μίση περίπου ώρα, ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε τη συνομιλία ''χρήσιμη, ουσιαστική και φιλική'' και επανέλαβε ότι η παρουσία του στην Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου και στηρίζει τους αγώνες της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ αποτελείτο από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Αντιπρόεδρο Σωκράτη Χάσικο και τους βουλευτές Σωτήρη Σαμψών και Αντώνη Καρά.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό για τα όσα έπραξε η Ελλάδα για την Κύπρο και σημείωσε πως με τη συμπαράσταση της Αθήνας συνεχίζεται το Δόγμα του ΕΑΧ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, που αποτελείτο από τον Α' Αντιπρόεδρο Νίκο Πιττοκοπίτη, και τους Κώστα Πετρίδη και Φύτο Κωνσταντίνου.

    Ακολούθως, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Μετά τις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου είχε χθες συνάντηση μισής ώρας περίπου με τους εκπροσώπους των εγκλωβισμένων Ριζοκαρπασιτών.

    Ακολούθως, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Λεμεσός - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Εκδήλωση ------------------------------------------ Για πρώτη φορά η κύρια εκδήλωση για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει στη Λεμεσό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αντί διαγγέλματος προς τον κυπριακό λαό θα μιλήσει για τη σημασία της επετείου στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, ειδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου.

    Εκπρόσωπος - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου - Παπαντωνίου ------------------------------------------------- Σκοπός της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου δεν είναι ούτε να προκληθεί ένταση, ούτε να γίνει επίδειξη δύναμης αλλά να τιμηθεί η ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου, ''είναι σημαντικό γεγονός και υποδηλώνει και τη συνεχιζόμενη σύσφιξη σχέσεων (Κύπρου - Ελλάδας) και στο επίπεδο της άμυνας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε πως φέτος δεν θα υπάρξει το καθιερωμένο διάγγελμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, αλλά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που θα γίνει στη Λεμεσό, το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου, για την επέτειο της Ανεξαρτησίας.

    Βρυξέλλες - ΥΠΕΞ Κύπρου - Βελγίου --------------------------------- Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο χθεσινό πρόγευμα εργασίας που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Βέλγος ομόλογό του Λουί Μισέλ.

    Σε δήλωσή στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών, διότι επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις της βελγικής κυβέρνησης στο Κυπριακό που είναι ταυτόσημες με αυτές της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, συζητήθηκε ο πιθανός ρόλος του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, ημερομηνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Μισέλ εξέφρασε την όποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αρθρώσει τη δικής της πολιτική θέση στο θέμα αυτό.

    Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενη Αμμόχωστος - ''Επιστροφή'' ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επιβεβαίωσε χθες ότι υπήρξαν φήμες για πιθανή υλοποίηση της εξαγγελίας για επιστροφή υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης από τους Τούρκους πόλης της Αμμοχώστου στους Ε/Κ κατοίκους της που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν το 1974.

    ''Είναι αλήθεια'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τη διοίκηση και διεύθυνση του ΚΥΠΕ, ''ότι εδώ και καιρό υπάρχουν πληροφορίες, ενίοτε και κάποιες εξαγγελίες από πλευράς του κ. Ντενκτάς και παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης, για 'νέα μέτρα καλής θέλησης' -όπως τα ονομάζουν- από τουρκικής πλευράς'' και ''είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι είχε επαφή και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την ανάγκη λήψης μέτρων που είχαν σχεδιασθεί για αντιμετώπιση μιας τέτοιας ενέργειας από τουρκικής πλευράς και διευκρίνισε ότι, ενώ θα ήταν καλοδεχούμενη μια τέτοια ενέργεια, σε καμμία περίπτωση δεν θα γινόταν αποδεκτό το άνοιγμα της περιοχής αυτής για να επιστρέψουν οι Ε/Κ υπό τ/κ διοίκηση.

    ''Υπήρξαν και πληροφορίες'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ότι ετοιμάζεται η τουρκική κυβέρνηση να κάνει τέτοια κίνηση και, έχοντας αυτά υπόψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές στους αρμόδιους Υπουργούς και παράγοντες να προετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης για την περίπτωση στην οποία η τουρκική κυβέρνηση θα παραδώσει στα Ηνωμένα Εθνη, με βάση το Ψήφισμα 550 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ/1984), την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου''.

    ''Η μόνη περίπτωση να αποδεχθούμε εμείς'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι να παραδοθεί στα Ηνωμένα Εθνη, όπως προβλέπεται στο 550''.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΜΚΕ - Λουξεμβούργο - Ομιλία ----------------------------------------------------- Γύρω στα 150 εναρμονιστικά νομοσχέδια, τα οποία καλύπτουν όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, απέμειναν να ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τον Δεκέμβρη ή τις αρχές του νέου έτους, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου σε ομιλία του στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου-ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Οπως είπε, μερικά από τα νομοσχέδια αυτά αφορούν σημαντικές πτυχές του κεκτημένου, όπως την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, το τραπεζικό σύστημα, τις οργανώσεις παραγωγών και τη στατιστική υπηρεσία.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΜΚΕ ΕΕ-Κυπρου ----------------------------------- Διεξοδική ενημέρωση για το Κυπριακό έκανε χθες στα μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας την ετοιμότητά της για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, θέλουμε και προσπαθούμε για λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαϊου του 2004, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ''Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν επαναλάβαμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην απροθυμία της τουρκικής πλευράς.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Φερχόιγκεν --------------------------------- Το Κυπριακό και η Τουρκία ήταν τα βασικά θέματα της ιδιαίτερης συνάντησης που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Γερμανό Επίτροπο για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την επίσκεψή του στην Κύπρο, αλλά και τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ενώ, όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η επίλυσή του και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Συνάντηση ------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Τουρκία να συνεισφέρει άμεσα στην επίλυση του Κυπριακού και να μην ελπίζει σε ανταλλαγή της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να αποσπάσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Την επισήμανση αυτή έκανε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, στη διάρκεια συνάντησης στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, μιας συνάντησης απρόβλεπτα μεγάλης, αφού η διάρκεια της έφτασε τις δύο ώρες έναντι μίας που είχε προγραμματισθεί αρχικά.

    Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση αυτή ήταν, σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, το Κυπριακό και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.

    Για το Κυπριακό, ο Επίτροπος ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν, με δεδομένο ότι ΕΕ επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου.

    Προειδοποίησε, όμως, ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από την Τουρκία η σύνδεση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού με τις διαπραγματεύσεις που θα κορυφώνονται του χρόνου τέτοια εποχή για τον ενδεχόμενο προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Μαρκ Γκρόσμαν - Κυπριακό ------------------------------------------------- Ειρηνική, δίκαιη και ακριβοδίκαιη λύση για τον καθένα υποστηρίζει η Ουάσινγκτον στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Η αμερικανική θέση εκφράσθηκε από τον Υφυπουργό για Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη και τον ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό πρόβλημα και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος σημείωσε πως ο κ. Γκρόσμαν είναι πολύ βοηθητικός σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ΟΗΕ- Γενική Συνέλευση - Πρωθυπουργός Μάλτας - Κυπριακό ------------------------------------------------------ Την ελπίδα ότι οι προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών συνοδευόμενες από τη δυναμική της Ευρωπαϊκή Ενωσης θα επιτύχουν τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας δρ Edward Fenech Adami προσφωνώντας την 58η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Η Μάλτα, πρόσθεσε, ελπίζει να καλωσορίσει μιαν επανενωμένη Κύπρο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Μάιο του 2004.

    Ευρωβουλή - Κίκης Καζαμίας - Κύπρος - ΕΕ ---------------------------------------- Τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος προκειμένου να προσαρμοσθεί στο κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των μεταφορών, ανέλυσε χθες στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Ο κ. Καζαμίας και οι άλλοι εννέα ομολογοί του των υπό ένταξη χωρών προσκλήθηκαν από την Επιτροπή αυτή της Ευρωβουλής και αντάλαξαν απόψεις για τα θέματα των μεταφορών και της προσαρμογής τους στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε ότι η Κύπρος επέλεξε την ένταξη στην ΕΕ με στόχο να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς της με την Ευρώπη και για να προσφέρει σε όλους τους πολίτες της, Ε/Κ και Τ/Κ, συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σεβασμού των δικαιωμάτων όλων, αλλά και για τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγει η ένταξη στην ΕΕ.

    Αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Κύπρος στον τομέα των μεταφορών και τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για την προσαρμογή της χώρας στο κοινοτικό κεκτημένο, τονίζοντας ότι το νομοθετικό έργο υιοθέτησης κανονισμών, οδηγιών και αποφάσεων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών επικεντρώθηκε κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας αφού η Κύπρος με την προσχώρησή της ενισχύει σημαντικά τον κοινοτικό στόλο. Ο Κύπριος Υπουργός σημείωσε πως πρόθεση και στόχος της Κύπρου είναι με την προσχώρησή της να προσφέρει στην ΕΕ τουλάχιστον τόσα όσα προσδοκεί να πάρει από αυτή.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τίμης Ευθυμίου ---------------------------------------- Την ιδιαιτερότητα της Κύπρου, λόγω των μικρών και απομονωμένων γεωργικών εκτάσεων, επικαλέσθηκε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, προκειμένου να ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών να χαρακτηρισθεί η Κύπρος ως ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

    Το όλο θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας με βάση ερωτηματολόγιο που έθεσε στα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες η ιταλική προεδρία της ΕΕ. Η βασική ερώτηση που τέθηκε ήταν αν τα κράτη μέλη κρίνουν σκόπιμο να καθορίζουν γεωγραφικές ζώνες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων γεωργικών προϊόντων.

    Απαντώντας, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι είναι χρήσιμο και σωστό οι χώρες μέλη να έχουν την επιλογή να καθορίζουν ζώνες ελεύθερες από γεωργικά τροποποιημένους οργανισμούς. Για τις πολύ μικρές χώρες, όμως, μια τέτοια ζώνη θα μπορούσε, όπως είπε, να καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια.

    Υπουργός Εσωτερικών - Σκανδαλίδης - Επίσκεψη -------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης φθάνει το Σάββατο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των διμερών επαφών μεταξύ των δύο υπουργείων.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας πως, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Σκανδαλίδη, το Υπουργείο έχει αποφασίσει να διοργανώσει διημερίδα με θέματα της επικαιρότητας αλλά και που απασχολούν το Υπουργείο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινή γνώμη.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Ελλαδίτης Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, θα έχει επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής τη Δευτέρα.

    Υπουργός Εμπορίου - Κατεχόμενες περιοχές - Ανοικοδόμηση ------------------------------------------------------- Διαμορφώνεται ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική για το θέμα της ανοικοδόμησης των κατεχόμενων περιοχών που σε περίπτωση λύσης θα επιστραφούν στους Ε/Κ ιδιοκτήτες τους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σε ερώτηση πώς προετοιμάζεται το Υπουργείο στο ενδεχόμενο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να ανοίξει την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων.

    ''Δεν αρκεί μόνο να τις ανοικοδομήσουμε από πλευράς έργων υποδομής αλλά θα απαιτηθεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί τουριστική αλλά και εμπορική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές'', είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου μετέχει σε διάφορες επιτροπές και σώματα, στα οποία γίνεται αυτή η επεξεργασία.

    Πρόεδρος Βουλής - Διοικητικό Συμβούλιο ΚΥΠΕ ------------------------------------------- Τρόπους ακόμα καλύτερης συνεργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) θα μελετήσει το κυπριακό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συζήτησε χθες με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Πρακτορείου τη δυνατότητα μετάδοσης των συνεδριών της Ολομέλειας και Επιτροπών της Βουλής μέσω του ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ στο Διαδίκτυο.

    Καλωσορίζοντας στο γραφείο του στη Βουλή τον Πρόεδρο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Αριστο Αριστοτέλους, τον Αντιπρόεδρο Πέτρο Ζαχαριάδη και το μέλος του Συμβουλίου Αντρέα Χατζηλοϊζου, καθώς και το Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο Πρακτορείο και στο έργο του, το οποίο χαρακτήρισε ως ''κοινωφελές'' και ''εθνικό''.

    Ο κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής εκ μέρους του ΚΥΠΕ επειδή ανταποκρίθηκε ''με μεγάλη ταχύτητα'' στο αίτημά τους για τη συνάντηση αυτή, κατά την οποία έθεσαν ενώπιόν του τους στόχους του Πρακτορείου για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και το ρόλο του σε σχέση και με τη Βουλή.

    ''Πρέπει να πω'', δήλωσε ο κ. Αριστοτέλους, ''ότι βρήκαμε μεγάλη κατανόηση από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον ευχαριστούμε θερμά ως Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τόσο για την αναγνώριση του ρόλου του ΚΥΠΕ όσο και για τη σημασία του στην ειδησεογραφία, αλλά και στην εθνική μας υπόθεση''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΚΥΠΕ, ''εσείς είστε οι δέκτες και οι πομποί των ειδήσεων και της πληροφόρησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό'', αλλά και ''δημιουργοί αναλύσεων που αφορούν την υπόθεσή μας''.

    ''Είμαι βέβαιος'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι έχετε οράματα για να απλώσετε φτερά ευρύτερα'' και δήλωσε έτοιμος να ακούσει λεπτομέρειες για το νέο σχεδιασμό του Πρακτορείου και για τυχόν αιτήματα, στα οποία υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

    ''Με ενημέρωσαν'', είπε ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε 45 περίπου λεπτά, ''για τις προοπτικές της δουλειάς του Πρακτορείου, για το πρόγραμμα το οποίο έχουν μπροστά τους για καλυτέρευση της δουλειάς του Πρακτορείου και βεβαίως για τη συνεργασία μεταξύ του ΚΥΠΕ και της Βουλής των Αντιπροσώπων''.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και ευχόμενος ''το συντομότερο δυνατό οργανωτική και άλλη αναβάθμιση'', ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θεωρεί το ΚΥΠΕ ''βραχίονα της Πολιτείας στο χώρο της μετάδοσης και λήψης των ειδήσεων από και προς την Κύπρο και εσωτερικά και από το διεθνή χώρο'' και ότι αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτό.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση ----------------------------- Δεν μπόρεσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να κλείσει για τρίτη κατά σειρά συνάντηση με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης πλησίασε το επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε τελικά αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,02%, κλείνοντας στις 87,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 609 χιλιάδες λίρες.

    Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,45% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 350,9 μονάδες

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει πως η αυριανή επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρεται για περισυλλογή, νηφάλια και ρεαλιστική αξιολόγηση της πορείας των πραγμάτων και για σχεδιασμό στρατηγικής και τακτικής που να στοχεύουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    [08] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα και η μαζική εξέγερση των Τ/Κ δημιούργησαν νέες συνθήκες και προσέδωσαν μια άλλη διάσταση στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της Ανεξαρτησίας το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    [09] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Εργατικό Κόμμα Βρετανίας

    Παρά τη βεβαιότητά μας ότι η Κύπρος μαζί με τις άλλες υποψήφιες χώρες θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ τον ερχόμενο χρόνο, δεν θα παραιτηθούμε από κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος πριν από την ένταξη, ανέφερε σήμερα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριακού, σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα ''Ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ'' που έγινε στο περιθώριο του Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας.

    [10] (Κ) Γιάννος Παπαντωνίου - Κυριάκος Μαυρονικόλας - ΓΕΕΦ (1)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια μαχητικής ισχύος και επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιβουλής.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και άλλους επιτελείς στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αξιοπιστία του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    ''Η Ελλάδα δεν είναι απλώς στα λόγια εγγυήτρια της ασφάλειας της Κύπρου. Η Ελλάδα με πολλές ενέργειες έχει εξοπλίσει και έχει στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δυνάμεις εδώ στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρές και γίνονται ισχυρότερες όσο περνά ο χρόνος'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως όλα τα οπλικά συστήματα τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν και την πρόσθετη διάσταση να καλύπτουν πλήρως τον ενιαίο αμυντικό χώρο. ''Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα μαχητικά αεροσκάφη F16, 70 σε αριθμό τα οποία μόλις προμηθευτήκαμε'', σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Συμπλήρωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F16 καλύπτουν πλήρως για πρώτη φορά τον ενιαίο αμυντικό χώρο και μπορούν να έρχονται και να φεύγουν από την Κύπρο χωρίς ανεφοδιασμό.

    [11] (Κ) Γιάννος Παπαντωνίου - ''Νικηφόρος-Τοξότης''

    Η άσκηση ''Νικηφόρος-Τοξότης'' θα γίνει κανονικά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου προσθέτοντας πως ''δεν έχει τεθεί θέμα να μην γίνει''.

    [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αμμόχωστος

    Σε περίπτωση που ανοίξει τελικά το Βαρώσι ''θα δώσουμε έντονη συμβουλή και η προτροπή μας (στους νόμιμους κατοίκους) θα είναι να μην επιστρέψουν διότι θα υπάρξουν κίνδυνοι για τη ζωή και την ασφάλειά τους αφού υπάρχει η πιθανότητα ανά πάσα στιγμή να επανακαταληφθεί η Αμμόχωστος και ουσιαστικά να λειτουργήσουν σαν ένα καθεστώς νέου εγκλωβισμού'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Αμμόχωστος - Σχέδιο Ανάν

    Η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της, αυτό έχει καταγραφεί και στο ψήφισμα 550 του 1984 και καμιά άλλη λύση ή μέθοδος ή μεθόδευση δεν μπορεί να παραπλανήσει και τους Αμμοχωστιανούς αλλά και εν γένει τους πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού όταν κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει πληροφορίες για άνοιγμα της κλειστής περιοχή των βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση.

    [16] (Κ) ΑΔΗΚ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [17] (Κ) Επαλξη - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Η φετινή επέτειος της Ανεξαρτησίας βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία ενισχυμένη με την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησής της στην ΕΕ, αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    [18] (Κ) Οικολόγοι - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Η ένταξη της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για ολοκλήρωση της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σύμπνοια, ενότητα, διορατικότητα και κοινούς αγώνες του κυπριακού λαού, αναφέρει σήμερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αυριανής 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Πρεσβευτής Συρίας

    Η Συρία υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα της Κύπρου σε κάθε πεδίο και θα συνεχίσει να το πράττει, διαβεβαίωσε ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Αντνάν Μπερνιέχ, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού.

    [20] (Κ) Ούγγροι βουλευτές - Επίσκεψη

    [21] (Κ) Κυριάκος Μαυρονικόλας - Γιάννος Παπαντωνίου - Παρέλαση

    Οι παρελάσεις και οι ασκήσεις μας πάντοτε έρχονται ορθολογιστικά να συνάδουν με τις γενικότερες πολιτικές, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Μαυρονικόλας απαντώντας σε ερώτηση για επίδειξη οπλικών συστημάτων στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, είπε ότι ''η παρέλαση έχει ως στόχο την εμψύχωση και όχι αποκλειστικά και μόνο την επίδειξη πολεμικού υλικού''.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι ''σημασία για τη θωράκιση της Κύπρου δεν έχει η επίδειξη, αλλά η παρουσία οπλικών συστημάτων''.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είπε: ''Με τεχνάσματα δεν επιλύεται το Κυπριακό, χρειάζεται σοβαρότητα''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα ελικόπτερα ''Χιούι'' έχουν περιπέσει σε απραξία. Οπως είπε, για το θέμα θα υπάρξει σύντομα λύση. ''Αναμένουμε ότι θα έχουμε σύντομα λύση για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα''.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [22] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Προσφυγές

    Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για να καταθέσει τις απόψεις της αναφορικά με δύο προσφυγές Ελληνοκυπρίων για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε σχέση με την υπό κατοχή περιουσία τους.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Αγκυρας, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Ελβετός Luzius Wildhaber έδωσε διορία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην τουρκική κυβέρνηση για να υποβάλει τις θέσεις και τα επιχειρήματά της γιατί η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών συνιστά εσωτερικό ένδικο μέσο που οι αιτητές θα πρέπει να εξαντλήσουν πριν προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

    [23] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7059            1,7161
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9931            2,0050
    Λίρα Αγγλίας                     1,1924            1,1995
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,7382        221,4961
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9184          2,9417
    Δολάριο Καναδά                     2,6820          2,7034
    Κορώνα Δανίας                     12,6565         12,7577
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9503         14,0619
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2270         15,3488
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6202          2,6411
    

    [24] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,97  ( 0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    396.545
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    179.128    350,61  (-0,08)
    FTSE Med 100 **                             5.380,79  (-0,50)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    129.465    100,09  ( 0,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     18.552     76,18  (-0,64)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.129     16,37  ( 2,63)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.581     59,19  ( 1,23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.066     79,82  ( 0,30)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     49.978     21,65  ( 0,65)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.062     75,87  (-0,90)
    Ετ. Πληροφορικής              £     30.572      3,66  ( 2,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.852     13,04  (-0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        336     12,07  ( 9,43)
    Ξενοδοχεία                    £      8.767     43,38  ( 0,95)
    Αλλες Εταιρείες               £     77.925     81,60  (-0,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Δεν ευοδώθηκαν ούτε και στη σημερινή συνάντηση οι προσπάθειες της χρηματιστηριακής αγοράς να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 88 μονάδων, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 88,08 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,97 μονάδες. Ιδιαίτερα περιορισμένο ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στις 396 χιλιάδες λίρες.

    [26] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Επαφές

    Με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου συναντήθηκε χθες και σήμερα, ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου έλαβε μέρος και στις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου.

    [27] (Κ) ΝΕΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατοχυρωθεί το συνταγματικό κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να βελτιωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιδιωχθεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, εκτιμούν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    [28] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Την επιθυμία για επίτευξη με ειρηνικά μέσα μιας λύσης του Κυπριακού η οποία ''θα επανενώσει τη μοιρασμένη πατρίδα μας, θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους και θα κατοχυρώσει την ασφάλεια του κυπριακού κράτους'', εκφράζει ο ΔΗΣΥ σε σημερινή του ανακοίνωση με την ευκαιρία της αυριανής 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    [29] (Κ) ΕΕ - Ευρωζώνη - Οικονομική ανάκαμψη

    Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεση-ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή της ευρωζώνης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    [30] (Κ) ΕΕ - Αγορά αυτοκινήτου - Νέο καθεστώς

    Από αύριο 1η Οκτωβρίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες που θα διέπουν την εμπορία του κλάδου των αυτοκινήτων (πωλήσεις-επισκευές) στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας. Ο βασικός άξονας που στηρίζεται το νέο καθεστώς είναι η κατάργηση της προνομιακής σχέσης μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του αντιπροσώπου. Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί παράλληλα με το προηγούμενο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2005, οπότε θα επέλθει και η πλήρης απελευθέρωση του τομέα.

    [31] (Κ) ΚΕΑ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Σήμερα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκπτώσεων στο Κυπριακό και συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι η σταθερότητα σε ό,τι προνοεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αυριανής 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    [32] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την επιδίωξη της επανενώσης της νήσου μέσα από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    [33] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό ανακτά την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική του, με αποτέλεσμα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού να γίνεται τώρα επιθυμία, απαίτηση και στόχος της ενωμένης Ευρώπης, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για την αυριανή Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέατρο ''Ριάλτο'' στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε τις θέσεις της Κύπρου γύρω από το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι γίνεται αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση και υπογραμμίζοντας ότι ''δεν επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε αναγκαστικά να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα και προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τ/Κ συμπατριώτες μας''.

    Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''στους αγωνιστές, στους πρωτεργάτες και στους θεμελιωτές της κυπριακής Ανεξαρτησίας αποδίδεται τιμή, ο οφειλόμενος δημόσιος έπαινος''.

    Πρόσθεσε ότι ''ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία απομακρύνθηκε από το ιδεώδες της ειρήνης, έστω και αν η ειρήνη δεν βασίλευε μόνιμα στο μικρό τόπο μας''.

    Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''ακολούθησε πορεία προσήλωσης σε αρχές και με συνέπεια στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη φιλοσοφία της μικτής οικονομίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην τουρκική εισβολή του 1974 και την τουρκική κατοχή και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''ανέσυρε από την ψυχή του λαού μας κάθε αρετή, δύναμη και δυνατότητα, αξιοποίησε κάθε ευκαιρία και κάθε μέσο για να προστατεύσει αποτελεσματικά το κύρος και την οντότητά της και να επιτελέσει το θαύμα της οικονομικής ανόρθωσης και προόδου στην περίοδο της θητείας του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού''.

    Στη συνέχεια, είπε πως ''με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν εκπληρώνεται απλώς και μόνο ένας μεγάλος στόχος μας'', αλλά ''στην ουσία και στην πράξη το κυπριακό πρόβλημα ανακτά τώρα την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική του''.

    Το Κυπριακό, είπε, ''αφορά τώρα και την Ευρώπη, όχι ως απεχθές βάρος αλλά ως θέμα αναφοράς και ως αντικείμενο ενδιαφέροντος''.

    ''Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, μια Κυπριακή Δημοκρατία που να ανταποκρίνεται πλήρως στις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου, ένα κυπριακό κράτος που θα μπορεί να λειτουργεί ομαλά, απρόσκοπτα και αρμονικά μέσα στους κόλπους της ΕΕ, γίνεται τώρα επιθυμία, απαίτηση και στόχος της ενωμένης Ευρώπης'', είπε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να καταστήσει "τη διακηρυγμένη σαφή πολιτική μας, αν είναι δυνατό, ακόμα σαφέστερη''.

    ''Αποδεχόμαστε το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε μέσω διαπραγματεύσεων, που τις επιζητούμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και συνεπακόλουθα βιώσιμη'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε αναγκαστικά να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα και προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τ/Κ συμπατριώτες μας''.

    ''Ολες οι εισηγήσεις μας για βελτιώσεις είναι μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και στη φιλοσοφία του και συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία αναγνωρίζουν τη βασιμότητα των επιχειρημάτων μας και την ανάγκη για βελτιώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις οικονομικές πρόνοιες του σχεδίου και αυτές που αφορούν την εποικοδομητική συμμετοχή μας στις διαδικασίες της ΕΕ'' πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''κανένας στο εξωτερικό και από όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες δεν αμφισβητεί την καλή μας πίστη και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας να συμβάλουμε στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, αν καταστεί δυνατό, πριν από την επίσημη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004''.

    ''Μόνο μερικοί κύκλοι στην Κύπρο αναλίσκονται στην προσπάθεια να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια των προθέσεών μας και να ανακαλύψουν 'σκιές' στη δέσμευσή μας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη στήριξη της Ελλάδας και του λαού της στις προσπάθειες για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    [34] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    Η λύση του Κυπριακού είναι «όρος απαράβατος» για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της Τουρκίας, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να αισθάνεται η Τουρκία ότι θα υπάρξουν χώρες μέλη της ΕΕ που θα συμφωνήσουν να την ανακηρύξουν υποψήφια για ένταξη στην Ενωση, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και με βάση τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα Ηνωμένα Εθνη».

    [35] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαρώσια - Ντενκτάς

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι τα Ηνωμένα Εθνη, που είναι δεσμευμένα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα δεχθούν την απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνδιαχείριση των Βαρωσίων, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά έχει κάνει διαβήματα για να είναι σεβαστό το ψήφισμα 550 των ΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 September 2003 - 17:49:28 UTC