Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Κύπρος

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος θέλησε να τον αποχαιρετήσει.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Χρυσοστομίδης - Πάουελ - Γκιουλ - Κυπριακό ------------------------------------------- Η κυπριακή Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη χαιρέτισε χθες τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να λυθεί, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία.

    Κληθείς εξάλλου από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ομιλία του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι αναφορές του κ. Γκιουλ σημειώνονται από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναμένει αλλαγή των τουρκικών θέσεων στην πράξη.

    ''Είναι ήδη γνωστή η θέση της ε/κ πλευράς να επιδιώξει λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004'', ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή, μαζί με την ευρύτερη θέση για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έχει διατυπωθεί ξανά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους (Γκρόσμαν και Γουέστον).

    ''Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ευρίσκονται στο πνεύμα της γενικότερης επιθυμίας, της δικής μας πλευράς, της ΕΕ και των ΗΠΑ για υλοποίηση αυτής της επιθυμίας'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, για να σημειώσει ότι ''όμως εκείνο το οποίο αναμένεται είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης''.

    ''Χαιρετίζεται η δήλωση Πάουελ, αλλά θεωρούμε ότι αυτά τα μηνύματα απευθύνονται προς την Τουρκία'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ότι αφορά την ομιλία του κ. Γκιουλ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''σημειώνονται οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας'', προσθέτοντας ότι αναμένεται η αλλαγή της τουρκικής στάσης στην πράξη.

    ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές ------------------------ Συνεχίζοντας τις επαφές του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Μπαγκλαντές και του Λιβάνου, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό ζητώντας τη βοήθειά τους ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση κάποιου ψηφίσματος από την Ισλαμική Διάσκεψη, σύμφωνου με τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ιακώβου αφού ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Morshed Khan για το Κυπριακό και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το ταχύτερο δυνατό, είπε πως εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν περισσότερο από την ένταξη στην ΕΕ είναι οι Τουρκοκύπριοι και πως η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει την Τουρκία στη δική της πορεία.

    Παρά ταύτα, σημείωσε, η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν ήταν συνεργάσιμη τόσα χρόνια, σε βαθμό που οδήγησε σε αποτυχία την τελευταία προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά συνεχίζει αυτή την αρνητική στάση που συνοψίζεται στην δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και θαμμένο.

    Ο κ. Ντενκτάς, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει καινούργιες προτάσεις για λύση του Κυπριακού, οι οποίες οπωσδήποτε θα περιλαμβάνουν και θα ενσωματώνουν τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις του για δυο ξεχωριστά κράτη, θέση που έχει καταδικάσει επανειλημμένως η διεθνής κοινότητα μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    Πολύ φοβούμαι, είπε ο κ. Ιάκωβου, ότι ο κυριότερος στόχος του κ. Ντενκτάς είναι η σύνοδος της Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Κουάλα Λουμπούρ στις 11 Οκτωβρίου, με στόχο την παραπλάνηση της Διάσκεψης για να εξαπατήσει και να εξασφαλίσει κάποιο ψήφισμα υποστήριξης των γενικών θέσεων του.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης επιθυμούν να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας για το Κυπριακό, που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ευθύνες της τουρκικής πλευράς για την ύπαρξη αδιεξόδου στο Κυπριακό αυτή την στιγμή.

    Ο κ. Khan υποσχέθηκε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτά τα οποία του ανέφερε ο κ. Ιακώβου και ότι θα προσπαθήσει να είναι όσο το δυνατό πιο υποβοηθητικός στο θέμα της υιοθέτησης ψηφίσματος στην Ισλαμική Διάσκεψη.

    Ενημέρωσε επίσης τον κ. Ιάκωβου για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του που οδήγησαν σε ένα ρυθμό ανάπτυξης 5-7% κατά έτος. Το Μπαγκλαντές, είπε, συγχαίρει την Κύπρο για την προσχώρηση της στην ΕΕ και προσβλέπει σε ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τους και πολυμερούς συνεργασίας. Ο κ. Khan ευχαρίστησε επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία για την προθυμία της να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Μπαγκλαντές, όπως η ναυτιλιακή συνεργασία. Οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διεθνή θέματα.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Jean Obeid, ο κ. Ιακώβου αντάλλαξε απόψεις πάνω στο Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Λίβανο και την κατάσταση στη περιοχή της Μεσογείου γενικά. Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον Λιβάνιο ομόλογο του για το Κυπριακό, και παρακάλεσε την αντιπροσωπεία του Λιβάνου στην Ισλαμική Διάσκεψη της Κουάλα Λουμπούρ να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανές προσπάθειες της Τουρκίας να υιοθετηθούν αδιάλλακτες θέσεις του κ. Ντενκτάς κατά παρέκκλιση των προνοιών των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη από τη Νέα Υόρκη στις Βρυξέλλες, όπου αύριο Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Ακολούθως θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και θα συμμετάσχει στη δεξίωση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος θέλησε να τον αποχαιρετήσει.

    Το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη για το Λονδίνο. Στην Κύπρο θα αφιχθεί αύριο Δευτέρα η ώρα 3.25 το απόγευμα.

    Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ ----------------------- Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο εάν υπάρξει ένας νέος τρόπος σκέψης στην Αγκυρα, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Αγκυρα, σημειώνοντας πως για να υπάρξει λύση η πρωτοβουλία πρέπει να προέλθει από την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι ''το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους Τ/Κ, αλλά η (τουρκική) κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου, προτάσεις οι οποίες θα θέσουν τους Ε/Κ σε αμυντική θέση και θα δείξουν ότι η Τουρκία παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη''.

    Σε σχέση με τη θέση που διατυπώνεται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κυπριακό ως διαπραγματευτικό χαρτί με στόχο να εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε πως ''η ΕΕ δεν μπορεί να το κάνει αυτό''.

    ''Η Τουρκία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες'', ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης.

    Επίσης ανέφερε πως ''είτε η Τουρκία θα βοηθήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος και τελικά θα ενταχθεί στην ΕΕ, είτε θα διατηρήσει την κατοχή (της Κύπρου), που είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα απομακρυνθεί από την ΕΕ και θα ψάξει για άλλες περιφερειακές συμμαχίες''.

    Εξάλλου, Τούρκος σχολιαστής που δεν κατονομάζεται, δήλωσε σύμφωνα με το Ρόιτερς πως ''ο στρατός (στην Τουρκία) δεν θα συμφωνήσει ποτέ να δώσει την Κύπρο. Βλέπει μια ελληνοκυριαρχούμενη Κύπρο ως μια άμεση απειλή στα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, ένα μαχαίρι που στοχεύει στο υπογάστριο (της Τουρκίας)'', πρόσθεσε.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας Ντογκού Εργκίλ δήλωσε ότι ''παράνοια οδηγεί την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό'', προσθέτοντας ότι και αν ακόμη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τη σύναψη συμφωνίας για το Κυπριακό, θα αντιμετωπίσει αντίσταση από το λεγόμενο ''βαθύ κράτος'' της Τουρκίας, τους στρατιωτικούς, τις υπηρεσίες πληροφοριών και από τη γραφειοκρατία.

    ''Για την ώρα, η (τουρκική) κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να πληρώσει το τίμημα μιας τέτοιας σύγκρουσης'', είπε ο κ. Εργκίλ.

    Εξάλλου η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Βαρόνη Εμμα Νίκολσον αναφερόμενη στις ψευδοεκλογές δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να εναποτίθενται όλα στα αποτελέσματα των ''εκλογών'' του Δεκεμβρίου.

    Πρόσθεσε ότι πολλοί πολιτικοί στην ΕΕ αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και θα χρησιμοποιούσαν ευχαρίστως το Κυπριακό ως μια δικαιολογία για να μπλοκάρουν την ένταξή της.

    Ομήρου - Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Αμμοχώστου ------------------------------------------ Το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων και αλλαγών για να συνάδει με ένα δίκτυο κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Αμμοχώστου του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ''Η δική μας πλευρά τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά για συνομιλίες όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα μετά τις 16 Απριλίου ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή'', ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι ''το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων και αλλαγών για να συνάδει με ένα δίκτυο κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ''.

    ''Αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο έχει αποδειχθεί από τη συνάφεια Ε/Κ και Τ/Κ τους τελευταίους μήνες ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητες'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, μια κίνηση, η οποία, όπως είπε, επήλθε από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ενήργησε υπό το βάρος της εξέγερσης των Τ/Κ, της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αλλά και της καταδίκης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης για λύση του Κυπριακού.

    ''Ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τις πραγματικές προθέσεις του κατοχικού ηγέτη, είναι φανερό ότι το επιχείρημα συντήρησης της κατοχής με επίκληση του δήθεν αδύνατου της συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ έχει καταρρεύσει'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι ''οι χιλιάδες των πολιτών, που διακινήθηκαν και διακινούνται ένθεν και ένθεν της κατοχικής γραμμής που μοιράζει την πατρίδα μας, έχουν θρυμματίσει την επί 29 χρόνια επαναλαμβανόμενη μονότονα επιχειρηματολογία της δικαιολόγησης της κατοχής''.

    Γιώργος Περδίκης - Κυπριακό - Αποναρκοθέτηση -------------------------------------------- Την ανησυχία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την παρούσα φάση του Κυπριακού οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, ο οποίος έκανε παράλληλα λόγο για ''υπεροψία'' εκ μέρους ''παραδοσιακών κομμάτων'' έναντι των θέσεων του Κινήματος επί του Κυπριακού.

    Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Περδίκης χαιρέτισε εξάλλου την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Παπαδόπουλου από το βήμα της 58ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για μονομερή άρση των ναρκοπεδίων και καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού, σημειώνοντας ότι το Κίνημα ''είχε προ ετών και σε ανύποπτο χρόνο καταθέσει τις προτάσεις αυτές ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του τόπου''.

    Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε ''θλιβερή'' την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εξαιτίας της στάσης των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ''η κυβέρνηση και τα κόμματα της συμπολίτευσης που την στηρίζουν έχουν ενστερνιστεί το δόγμα της απραξίας ενώ με την πρόταξη ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει πολλά περισσότερα περιθώρια για πρωτοβουλίες αποφεύγουμε να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες παρόμοιες με την αποναρκοθέτηση οι οποίες θα εκθέσουν την τουρκική πλευρά και θα δώσουν παράλληλα πνοή και όραμα στην πολιτική για επανένταξη των Τ/Κ στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Πέραν όμως από αυτή την πολιτική αντιμετώπιση, υπάρχει όπως είπε ο κ. Περδίκης και μια ''πιο επικίνδυνη κατάσταση που είναι η πολιτική της εφαρμογής της προώθησης του σχεδίου Ανάν'' χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

    ''Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δυστυχώς φαίνεται ότι προωθούν περίπου ως εργολάβοι - πλασιέ την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν ή μέρους του'', είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι το Κίνημα κρίνει επίσης ''άστοχες και επικίνδυνες'' τις πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναγνώριση του ψευδοκράτους και των διαδικασιών που έχει επιβάλει στα πλαίσια της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ που έχει εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση ''έχουν βαλτώσει, υπάρχει τέλμα και δεν προχωράνε'' διότι όπως είπε, ''από την αρχή έγινε λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και δόθηκε έμφαση στο εμπόριο και στη διακίνηση προσώπων και αγαθών αντί στην υγεία, στην παιδεία και στην εργασία, τομείς οι οποίοι απευθύνονται στον κάθε Τ/Κ πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Πρόσθεσε ότι το Κίνημα ζητά όπως στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 6 Οκτωβρίου ''γίνει εξ υπαρχής επανεξέταση των μέτρων στήριξης προς την τ/κ κοινότητα και τους Τ/Κ, με βάση αυτό το σκεπτικό''.

    Κοινωνικό Φόρουμ - Πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ - Πορεία διαμαρτυρίας --------------------------------------------------------------- Μέσα σε ειρηνικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Λευκωσία πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης, η οποία διοργανώθηκε από το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου, προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ακτιβιστών από την Παλαιστίνη, το Ιράν, και την Αραβία που ζουν στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος της δικοινοτικής πρωτοβουλίας ενάντια στον εθνικισμό για τον πόλεμο Ντίνος Αγιομμαμίτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας ήταν μια ευκαιρία να ενώσουν Ε/Κ και Τ/Κ τη φωνή τους, με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που διαδηλώνουν σε ολόκληρο το κόσμο ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης.

    ''Είναι ένα μήνυμα που έχει τις προεκτάσεις του και στο δικό μας το χώρο, διότι όλοι που μας υπόσχονται την ειρήνη είναι αυτοί που ισοπεδώνουν την ειρήνη στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη. Και γι' αυτό το δικό μας το σύνθημα μας, 'Ειρήνη στον κόσμο. Ειρήνη στην Κύπρο', είναι ένα σύνθημα όχι μόνο αλληλεγγύης προς τον ιρακινό και παλαιστινιακό λαό, αλλά ένα σύνθημα που εκφράζει και την συντριπτική πλειοψηφία και των απλών ανθρώπων στην Κύπρο. Γι΄ αυτό είμαστε εδώ'', είπε.

    Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας με πρώτο προορισμό την αμερικανική πρεσβεία.

    Προχωρώντας στην ειρηνική τους πορεία, οι Ε/Κ διαδηλωτές συναντήθηκαν στην οδό Αιγύπτου, παρά το άγαλμα του Μάρκου Δράκου, με Τ/Κ, οι οποίοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα: ''Οχι στην κατοχή του Ιράκ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη''

    Γύρω στις 12.20 οι συμμετέχοντες στην πορεία έφθασαν στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φώναζαν συνθήματα όπως '' Μπους Σαρόν φονιάδες των λαών'', ''Μπους Μπλερ σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνονται παιδιά'', ''Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο'', ''Εξω τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ ''.

    Στις 12.40 ξεκίνησαν την πορεία τους προς την πρεσβεία του Ισραήλ και φώναξαν και εκεί συνθήματα όπως ''Μπους Σαρόν φονιάδες των λαών'', ''Νίκη στην Ιντιφάντα'', ''Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο''.

    Γύρω στις 1.15 οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν την πορεία τους πίσω στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Ο κ. Αγιομμαμίτης ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις του Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου που θα αφορούν το Κυπριακό και τον αγώνα για ειρήνη σε ολόκληρο το κόσμο.

    Την πορεία των διαδηλωτών παρακολουθούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αποτελέσματα -------------------------------------- Η Ομόνοια νίκησε χθες στο ΓΣΠ με 2-1 τον Ολυμπιακό, ο οποίος αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 38ο λεπτό, λόγω αποβολής του Ακη Αποστόλου.

    Η περσινή πρωταθλήτρια αναμένει τώρα την έκβαση του σημερινού ντέρμπι μεταξύ του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο, απ' όπου θα προκύψει αν θα παραμείνει μόνη στο ρετιρέ της βαθμολογίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ή όχι.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες, η ΑΕΚ εξήλθε ισόπαλη με την ΑΕΛ στο ΓΣΖ με 2-2, ενώ η Α.Ε. Πάφος συνέτριψε τη Δόξα Κατωκοπιάς με 5-0.

    Τέλος στο Κοινοτικό Στάδιο Παραλιμνίου, η τοπική Ενωση και η Αναγέννηση εξήλθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες από τα ΗΕ που φέρουν τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού να καλεί επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μόνο σε περίπτωση ήττας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στο περιθώριο της 58ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, η χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ασχολήθηκε με το Κυπριακό, η δολοφονία του Παύλου Χατζηκώστα στη Λεμεσό, η αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και τα θέματα που θα την απασχολήσουν και η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''ΔΗΣΥ: H κυβέρνηση δεν καίγεται για λύση'' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ το οποίο συνεδρίασε χθες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ''η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική και συμπεριφορά που επιδεικνύεται συνηγορεί στην εκτίμηση ότι το μόνο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η εδραίωση της (και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν) στην εξουσία''. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες κατηγορητήρια και φάκελοι με έγγραφα παλιών ποινικών υποθέσεων εδώ και τρεις μήνες περίπου, παραμένουν πεταμένα σε σωρό, εκτεθειμένα σε ανοικτό χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ακλόνητες οι διαφημιστικές πινακίδες'' γράφει ότι στα δικαστήρια θα κριθεί το θέμα της μετακίνησης των διαφημιστικών πινακίδων, ενώ η προθεσμία που δόθηκε για τη μετακίνηση ξεπερνιέται από τα γεγονότα χωρίς να εμφανίζεται ο νόμος. Ήδη ενδιαφερόμενοι έχουν εξασφαλίσει δικαστικά διατάγματα με τα οποία διασφαλίζεται η αναστολή της μετακίνησης των πινακίδων τους μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλού γράφει ότι δέκα περίπου Τ/Κ επισκέπτονται καθημερινά το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αποτάσσομαι τον Ντενκτάς'' γράφει επικαλούμενος εγκυρότατες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν είναι έτοιμος να καλέσει επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό μόνο σε περίπτωση που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χάσει τις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανάλυση των Αμερικανών οι οποίοι αν απομακρυνθεί ο κατοχικός ηγέτης βλέπουν το Κυπριακό να επιλύεται μέχρι τον Μάιο του 2004. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε μετά από συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι ''οι θέσεις μας παραμένουν οι ίδιες και νομίζω είναι και σωστές και δίκαιες και έχουν απήχηση και στη διεθνή κοινότητα''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ιερή ντροπή και κάθαρση'' γράφει ότι τις σημαντικές οφειλές του και γενικά όλο το πλέγμα των συναλλαγών συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία με την Αρχιεπισκοπή θα συζητήσει αύριο Δευτέρα σε νέα συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος. Ο προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος τόνισε την αποφασιστικότητα του συνόλου των ιεραρχών να ξεκαθαρίσουν όχι μόνο την περίπτωση αυτή αλλά και ολόκληρο το οικονομικό πλέγμα της Αρχιεπισκοπής Αλλού γράφει αν το σχέδιο Ανάν για επίλυση του Κυπριακού εγκριθεί ως έχει τότε το βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού θα μειωθεί κατά 30% - 40%, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ζητούν παρεκκλίσεις'' γράφει ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά και κάποιες που θα πρέπει να τύχουν της ομόφωνης έγκρισης των κρατών - μελών. Αναφέρει πως αυτή ήταν η θέση της ΕΕ κατά την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ και της τρόικας στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων θεμάτων, τέθηκε και η συμβατότητα του σχεδίου Ανάν με το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τονίζει ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κυπριακό πρόβλημα.

    Η '' Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επαφές ουσίας'' γράφει ότι η προάσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διάλογο προκειμένου το σχέδιο Ανάν να τύχει των ανάλογων αλλαγών, ώστε να καταστεί λειτουργικό για μια βιώσιμη λύση προς όφελος Ε/Κ και Τ/Κ ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Αλλού γράφει ότι στα δικά τους πόδια είναι υποχρεωμένες να στέκονται από εδώ και πέρα οι κυπριακές επιχειρήσεις καθώς οι δημόσιες επιδοτήσεις που τύγχαναν έως τώρα αίρονται η μια μετά την άλλη λόγω της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [05] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Κύπρος

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο μέχρι και την
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 September 2003 - 17:49:23 UTC