Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Επαφές - Ολοκλήρωση
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - Γκιούλ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας -- Παροικία - Εκδήλωση
  • [05] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ελλάδας - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ομιλία
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Χρυσοστομίδης - Πάουελ - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Κοινωνικό Φόρουμ - Πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ - Πορεία διαμαρτυρίας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Επαφές - Ολοκλήρωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στη Νέα Υόρκη με γεύμα εργασίας που είχε με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Οπως ο ίδιος είπε κοινό συμπέρασμα όλων των επαφών ήταν ότι «κανείς δεν περιμένει τίποτε να γίνει μέχρι την ψηφοφορία στα κατεχόμενα».

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κυπριακό

    Τις πιθανότητες για μια νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέτασαν σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου. Κατά τη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και το θέμα των αλλαγών που η ε/κ πλευρά επιζητά επί του σχεδίου Ανάν.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - Γκιούλ - Κυπριακό

    Ενας "νέος συνεταιρισμός" στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται «σε ένα συμβιβασμό μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και σε ένα ισότιμο καθεστώς", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος είχε στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν, τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, είχε επίσης χθες 20λεπτη συνομιλία με τον Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, η συζήτηση κάλυψε το Ιράκ και το Κυπριακό.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας -- Παροικία - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρευρέθηκε και μίλησε σε δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμή του στην Αστόρια, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο επιτετραμμένος της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Αχιλλέας Αντωνιάδης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου Δημήτρης Πλατής και Μάρθα Μαυρομμάτη και πλήθος κόσμου.

    Ενωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Προέδρους κυπριακών σωματείων.

    Στην ομιλία του προς τα μέλη της κυπριακής παροικίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε να μη διαψεύσει τις ελπίδες που του εναπόθεσε ο κυπριακός λαός ψηφίζοντάς τον, και τόνισε ότι δεν πρόκειται «να χάσουμε το δρόμο για τη σωτηρία της Κύπρου».

    [05] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα

    Το λευκωσιάτικο ντέρμπι Ομόνοιας - Ολυμπιακού στο ΓΣΠ δεσπόζει στη σημερινή πρώτη μέρα της 5ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8 το βράδυ.

    Οι άλλοι σημερινοί αγώνες είναι: ΑΕΚ - ΑΕΛ στο ΓΣΖ, ΕΝΠ - Αναγέννηση Δερύνειας στο Παραλίμνι και Πάφος - Δόξα Κατωκοπιάς στο Τσίρειο.

    Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 7 το βράδυ.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η έρευνα - μελέτη που έγινε από ομάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου για την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και η απάντηση που αυτός έδωσε στους επικριτές του, η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα της αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου καθώς και οι κινήσεις των Αμερικανών στο Κυπριακό, οι δηλώσεις για το Κυπριακό της αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαργκαρέτα Βίνμπεργκ, και η μη παρουσία ελληνικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης του Οκτώβρη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Πυρ ομαδόν κατά Βασιλείου'' γράφει ότι ''βεβιασμένη, άδικη, αδικαιολόγητη αλλά και λανθασμένη'' χαρακτήρισε την έντονη κριτική που ασκήθηκε χθες από όλες τις κομματικές ηγεσίες πλην του ΔΗΣΥ για το περιεχόμενο της μελέτης του για την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του κυρίως διότι όσοι βγήκαν και καταδίκασαν το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της μελέτης δεν είχαν το χρόνο να την μελετήσουν πριν την ρίξουν στην πυρά. Αλλού γράφει ότι την υποστήριξή της χώρας της στο σχέδιο Ανάν το οποίο αποτελεί ''καλή βάση για επίλυση του Κυπριακού'' εξέφρασε η αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαργκαρέτα Βίνμπεργκ, εκφράζοντας την ευχή όπως μια επανενωμένη Κύπρος γίνει σύντομα μέλος της ΕΕ.

    "Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καζάνι που βράζει το Παραλίμνι'' γράφει ότι το χθεσινό δημοσίευμά της για επιδρομές αγνώστων σε περιβόλια και περιουσίες κατοίκων Παραλιμνίου με την πρόφαση της πάταξης του κυνηγίου αμπελοπουλιών αποτέλεσε αφορμή να αναφερθούν δεκάδες καταγγελίες για τη δράση αυτών οι οποίοι απρόσκλητοι και με θρασύτητα επεμβαίνουν σε περιουσίες και προβαίνουν σε καταστροφές. Αλλού γράφει ότι αναλυτική εξέταση του Κυπριακού επιχειρείται σήμερα το πρωί σε ειδική συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, στην οποία θα παρευρεθεί και ο ιδρυτής του κόμματος Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του αναφέρεται σε ''τρεις υποθέσεις απίστευτης διαπλοκής που σχετίζονται με γη που αγόρασε ή και πώλησε η Αρχιεπισκοπή από και σε εταιρείες" συγκεκριμένου επιχειρηματία. Σύμφωνα με την εφημερίδα από τις υποθέσεις αυτές η Αρχιεπισκοπή έχασε εκατομμύρια λίρες "μέσω πράξεων ταχυδακτυλουργικής επινόησης και συνεννόησης των συνηθισμένων πλέον υπόπτων, συγγενών και αυλικών". Αλλού γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε οριστικά και τελεσίδικα να στηρίξει την αποστολή ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα επειδή είναι πεπεισμένη ότι η παρουσία τους θα αποτρέψει νοθεία στη διαδικασία ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πυρ ομαδόν κατά Βασιλείου'' γράφει ότι ολομέτωπη επίθεση δέχθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου από πολιτικούς αρχηγούς και οικονομικούς αναλυτές με αφορμή την έρευνα - μελέτη που πραγματοποίησε το επιστημονικό του επιτελείο υπό τη δική του καθοδήγηση, με θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν θα πετάξουν αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας, την 1η Οκτωβρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''ΗΠΑ: Νέο σενάριο με φόντο την ΕΕ'' γράφει ότι οι Αμερικανοί θα ενεργοποιήσουν το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα συνδέσουν την επίλυση του Κυπριακού με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας- ΕΕ. Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο να διατηρήσει από τώρα την κινητικότητα στο Κυπριακό, πλην όμως εκτιμά πως ακόμη και σε περίπτωση συντριπτικής νίκης της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει χρόνος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Μάιο. Αλλού γράφει ότι αναθεωρούνται ριζικά οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων και πιο συγκεκριμένα ο πειθαρχικός κώδικας, ο οποίος αφορά τις ποινές των μαθητών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Επικίνδυνες ωραιοποιήσεις'' γράφει ότι ''πυρ ομαδόν'' εξαπέλυσαν χθες κυβέρνηση, κόμματα της συμπολίτευσης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κατά των απόψεων που εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου και ''οι οποίες εξωραΐζουν και ωραιοποιούν τις οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν''. Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως ''δεν είναι ορθή η άποψη που αφήνει να εννοηθεί ότι τα πράγματα είναι ρόδινα'' ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι η μελέτη θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη πως η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύγκρουση και χρειάζεται σταθερότητα, ειρήνη και όραμα για το μέλλον.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Βασιλείου ανταποδίδει" , γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου απαντώντας σε όλους όσοι τον επέκριναν για τη δημοσιοποίηση της έρευνας που έγινε για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν δήλωσε ότι αυτοί θα έπρεπε να διαβάσουν πρώτα την έρευνα προτού την κριτικάρουν. Αλλού γράφει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ ενέκριναν χθες την εισήγηση για παροχή 12 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια προς τους Τ/Κ, με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ελλάδας - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ομιλία

    Την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ για το Κυπριακό τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως "δεν θα σταματήσουμε να ελπίζουμε μέχρις ότου όλοι οι Κύπριοι μπορέσουν να ζήσουν μαζί σε αρμονία και ασφάλεια σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα στο έδαφός της".

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν -------------------------------- Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα των λεγόμενων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, προέβησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως δήλωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως και ενεργητικά λύση του κυπριακού προβλήματος, ακριβοδίκαιη και καλή για όλα τα μέρη.

    ''Δήλωσα ότι παραμένουμε εντυπωσιασμένοι με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και το σχέδιό του. Είχα την ευκαιρία να ακούσω τις παρατηρήσεις του Προέδρου, πού εκτιμά ότι βαδίζουμε. Και αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα'', είπε.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ποιο είναι το εμπόδιο στις προσπάθειες για λύση, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι πρέπει ''οι παράγοντες σε όλες τις πλευρές να δεσμευθούν στην επίλυση του προβλήματος''.

    ''Οπως σας είπα πολλές φορές, συνεχίζω να πιστεύω ότι η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι κάτι το θετικό. Πιστεύω ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Κύπρος τώρα προς την ΕΕ είναι κάτι το θετικό'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ''πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο από τώρα μέχρι τον επόμενο χρόνο, κάποιοι μιλούν για τον Μάιο του 2004, και να δούμε τι μπορεί να γίνει''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στη συνάντηση επαναλήφθηκε η πεποίθηση ότι μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα είναι δυνατό να διανοιχτούν οι προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις λεγόμενες ''εκλογές'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''έγινε μεγάλο θέμα χωρίς λόγο''.

    ''Εχουμε διαφορετικές απόψεις. Εξήγησα τη θέση μας ότι η χρησιμότητα (των παρατηρητών) βασίζεται στο αν έχουν δικαίωμα να ελέγξουν κατά πόσο στους εκλογικούς καταλόγους είναι γραμμένοι έποικοι και πόσοι. Δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα διαφορετικών εκτιμήσεων'', είπε.

    Στην ερώτηση αν μετατίθεται το βάρος των προσπαθειών, των προσδοκιών από την 1η Μαϊου 2004 στον Δεκέμβριο του 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα ήθελε να κάνει προβλέψεις, γιατί ''η δική μας σταθερή θέση είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα''.

    ''Υπάρχει το σχέδιο Ανάν, χωρίς προϋποθέσεις, όποτε μας καλέσει σε συνομιλίες'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είδε κάποια διαφοροποίηση στο θέμα των αλλαγών που επιδέχεται το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''κατανοούν το δικαίωμά μας να ζητούμε διαφοροποιήσεις και πιστεύω ότι κατανοούν ότι αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες για να καταστήσουν το σχέδιο πιο βιώσιμο''.

    ''Πιστεύω ότι υπάρχει μετακίνηση από την προηγούμενη θέση, η οποία ήταν ότι το σχέδιο είναι ιερό και απαραβίαστο όπως έχει και ότι δεν επιδέχεται καμμία αλλαγή, πέρα από την ολοκλήρωση της νομοθεσίας που υπάρχει και την αναπόφευκτη αλλαγή των ημερομηνιών'', είπε.

    Στην ερώτηση αν αυτή είναι διαπίστωση από όλες τις συναντήσεις που είχε, μεταξύ των οποίων και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε: ''Ο κ. Ανάν άκουσε τα επιχειρήματά μας, κατά κύριο λόγο, δεν εξέφρασε ο ίδιος άποψη. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι και εκείνος το κατανοεί''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Επαφές - Ολοκλήρωση ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στη Νέα Υόρκη με γεύμα εργασίας που είχε με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Οπως ο ίδιος είπε κοινό συμπέρασμα όλων των επαφών ήταν ότι «κανείς δεν περιμένει τίποτε να γίνει μέχρι την ψηφοφορία στα κατεχόμενα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξήγησε αναλυτικά τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων καθώς και εκτιμήσεις για τις προοπτικές του Κυπριακού.

    Κληθείς μετά το γεύμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να σχολιάσει τη συζήτηση του με τους ''πέντε'' είπε ότι έγινε μια συζήτηση δύο ωρών, στη διάρκεια της οποίας οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους τις οποίες απάντησε αναφερόμενος στις γνωστές μας θέσεις.

    Σε ερώτηση αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει κάποιο ρόλο αυτή την περίοδο στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

    Από μέρους των πέντε στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Sergey Lavrov, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ. John Negroponte, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας Jean-Marc de La Sabliere, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Emyr Jones Parry και o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας Guangya Wang.

    Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Αντρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και λίγο προ της συνάντησης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και αντάλλαξαν απόψεις για τις επαφές τους, συγκρίνοντας τις εκτιμήσεις τους.

    Η συνάντηση επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την ομοφωνία στους χειρισμούς των δύο κυβερνήσεων, όπως οι κύριοι Παπαδόπουλος και Παπανδρέου ανέφεραν απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «ανασκοπήσαμε τις τελευταίες επαφές μας συγκρίνοντας εκτιμήσεις και μπορώ να πω παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Κοινή μας εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μια αναμονή από μέρους του διεθνούς παράγοντα όσο αφορά το Κυπριακό αλλά και οι δικές μας θέσεις κερδίζουν αρκετή υποστήριξη''.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ καλή την ανταλλαγή απόψεων που έγινε.

    ''Στην αξιολόγηση που κάναμε οι θέσεις μας παραμένουνε οι ίδιες και νομίζω είναι και σωστές και δίκαιες και έχουν απήχηση και στη διεθνή κοινότητα'', ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε πως ''η στάση αναμονήςπου βλέπουμε από τη διεθνή κοινότητα είναι μια προσμονή ότι οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα δώσουνε μια ευκαιρία για να μπορούν να πάρουνε, να ενισχύσουνε πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία όπως πάντα ενόψει των πιθανών αυτών εξελίξεων».

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χθεσινή τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, στη συνάντηση των ΗΠΑ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των «25» της ΕΕ, δείχνει την προτεραιότητα που οι Αμερικανοί θέτουν στην επίλυση του Κυπριακού.

    «Πιστεύω, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, ''ότι η συνέχιση αυτής της δραστηριοποίησης τους θα είναι φανερή και βεβαίως πάντα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την προχθεσινή του συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι του εξήγησε τις θέσεις της πλευράς μας.

    «Ο κ. Κόφι Ανάν άκουγε προσεκτικά. Κυρίως ήθελε να ακούσει τις δικές μας απόψεις. Και εγώ πρόβαλα τις θέσεις μας όσο αφορά την ανάγκη για τη βελτίωση του σχεδίου αναφέροντας τα κεφάλαια, τις περιοχές του σχεδίου που νομίζουμε ότι επιβάλλονται αλλαγές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

    Τέλος, σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν είπε ότι ήταν ουσιαστικά επανάληψη, σε κάποιο άλλο βαθμό, των όσων είχε πει στις δυο συναντήσεις που είχε με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Στη συνάντηση παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και οι κύριοι Τζιωνής και Μαυρογιάννης.

    Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρευρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην έδρα του ΟΗΕ, η Ελλάδα, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου εισήγαγε το ψήφισμα που καταθέτει η Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση, για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Παρόντες στη δεξίωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και ο Πρόεδρος της 58ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης,Julian Hunte.

    Στη δεξίωση παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, οι κύριοι Μαυρογιάννης και Τζιωνής και μέλη της κυπριακής διπλωματικής αποστολής καθώς επίσης πολλοί Υπουργοί Εξωτερικών χωρών που βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση.

    Πάουελ - Κυπριακό - Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Επαφές ------------------------------------------------ ''Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και πρέπει να λυθεί'', δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη στην Ενωση χωρών, στην οποία έλαβε μέρος και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου. Ο κ. Ιακώβου είχε επίσης χθες διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κένυας, του Σουδάν και του Τουρκμενιστάν.

    Λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, ο κ. Πάουελ έκανε αναφορά στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως ''το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι και θα πρέπει να ενθαρρυνθούν όλες οι πλευρές να βρουν τη λύση πριν από την 1η Μαΐου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου'' στην ΕΕ.

    Ανέφερε ακόμη πως ''οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού φυσικά συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης''.

    Ο κ. Ιακώβου σε παρέμβασή του είπε ότι η αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά. Η ε/κ πλευρά, είπε, έχει παραμείνει στη θέση που εξέφρασε στη Χάγη και για μήνες αναμένει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο του κ. Ανάν.

    Ταυτόχρονα, τόνισε, παρακολουθούμε με ανησυχία τη συνεχιζόμενη αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς και τη συνεχιζόμενη απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Εμείς υποστηρίζουμε την ένταξη μιας νομιμόφρονος και φιλειρηνικής Τουρκίας στην Ένωση που θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τη λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Η ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τον κ. Πάουελ που παρουσίασε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι περιλάμβανε τα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Ιράν και τα σχέδια της Ευρώπης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

    Ο κ. Ιακώβου είχε επίσης χθες διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κένυας, του Σουδάν και του Τουρκμενιστάν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Kalonzo Musyoka επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε εξάλλου τον Υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν Mustafa Osman Ismail για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Σουδανός Υπουργός πληροφόρησε τον κ. Ιακώβου ότι γνωρίζει καλά τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ από την περίοδο που αυτοί ήταν στην αντιπολίτευση της Τουρκίας.

    Η γνώμη του είπε είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας είναι σαφώς βελτιωμένη στις θέσεις της στο Κυπριακό σε σύγκριση με την κυβέρνηση των Ετζεβίτ - Τζεμ. Πρόσθεσε πως οι κύριοι Ερντογάν και Γκιουλ τον έχουν διαβεβαιώσει για την προθυμία τους να λύσουν το Κυπριακό για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Ευρώπη αλλά, όπως του είπαν, προσκρούουν σε αντιδράσεις στη Τουρκία.

    Με αίτημα του κ. Ιακώβου συζητήθηκε επίσης το θέμα της Ισλαμικής Διάσκεψης και τονίστηκε ότι τα ψηφίσματα της Ισλαμικής θα πρέπει να συνάδουν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικά να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Ο ΥΠΕΞ στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν Talbak Nazarov αναφέρθηκε στην πιθανότητα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων των δυο χωρών ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και συνεργασίας σε πολυμερή φόρα όπως στον ΟΑΣΕ και στον ΟΗΕ.

    Παρουσίασε τα τελευταία ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο και την επίρριψη ευθύνης για μη συνεργασία με τον ΓΓ και για την αποτυχία της συνάντησης της Χάγης τον περασμένο Μάρτιο στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, και κάλεσε τον Τουρκμένο Υπουργό να εργαστεί ώστε τα ψηφίσματα της Ισλαμικής Διάσκεψης να είναι συμβατά μ αυτά του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο Μάαστριχτ στα πλαίσια της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    ΥΠΕΞ - Ελλάδας - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ομιλία ---------------------------------------------- Την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ για το Κυπριακό τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως ''δεν θα σταματήσουμε να ελπίζουμε μέχρις ότου όλοι οι Κύπριοι μπορέσουν να ζήσουν μαζί σε αρμονία και ασφάλεια σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα στο έδαφός της''.

    Αναφερόμενος στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, ο κ. Παπανδρέου είπε πως αυτή ''δεν αποτελεί υποκατάστατο για μια συνολική διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος του νησιού''.

    Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ''διαμέσου των χρόνων, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες του ΓΓ για μια συνολική διευθέτηση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες η ΕΕ έχει ιδρυθεί (κοινοτικό κεκτημένο)''.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης πως την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος θα εκπληρώσει τη μεγάλη της φιλοδοξία να καταστεί μέλος της ΕΕ, και πρόσθεσε: ''Διατηρούμε την ελπίδα ότι ο τ/κ πληθυσμός θα απολαύσει επίσης την ασφάλεια και την ευημερία, την οποία η ένταξη στην ΕΕ θα επιφέρει. Αυτό είναι δυνατό''.

    ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - Γκιούλ - Κυπριακό ------------------------------------------ Ενας ''νέος συνεταιρισμός'' στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται «σε ένα συμβιβασμό μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και σε ένα ισότιμο καθεστώς'', δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος είχε στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν, τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, είχε επίσης χθες 20λεπτη συνομιλία με τον Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, η συζήτηση κάλυψε το Ιράκ και το Κυπριακό.

    Προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση, ο κ. Γκιούλ υποστήριξε ότι η χώρα του «επιθυμεί ειλικρινώς μιά διαρκή πολιτική διευθέτηση που θα εγκαθιδρύει έναν νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο. Αυτό το θέμα το έχουμε από το 1963. Οι προσπάθειες αλλοτρίωσης των γεγονότων στο νησί δεν πρόκειται να βοηθήσουν στις προσπάθειες που στοχεύουν σε συνολική διευθέτηση», είπε.

    Ο κ. Γκιούλ ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, και είπε πως ο «νέος συνεταιρισμός» θα πρέπει να βασίζεται «σε ένα συμβιβασμό μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και σε ένα ισότιμο καθεστώς. Επιπρόσθετα'', συνέχισε, ''μια διευθέτηση πρέπει να διατηρεί τη διζωνικότητα στη νήσο και να διασφαλίζει την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού 'λαού'''.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη πως «στο παρόν στάδιο είναι αναγκαία η δημιουργία μιας βάσης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε από τις τελευταίες προτάσεις του 'προέδρου' Ντενκτάς, που στοχεύουν στην υπερπήδηση της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών», είπε ο κ. Γκιούλ.

    Πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «αντί να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την προοπτική της μονομερούς ένταξης στην ΕΕ, θα έπρεπε να δράσει με πνεύμα καλής θέλησης και να συνεισφέρει στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ολα τα εμπάργκο και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην 'ΤΔΒΚ' θα πρέπει να αρθούν ως θέμα προτεραιότητας», ανέφερε ο κ. Γκιούλ.

    Πρόεδρος Βουλής - Σουηδή Αν. Πρωθυπουργός - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Την υποστήριξη της χώρας της στο σχέδιο Ανάν, το οποίο αποτελεί ''καλή βάση για επίλυση του Κυπριακού'', εξέφρασε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαργκαρέτα Βίνμπεργκ, εκφράζοντας την ευχή πως μια επανενωμένη Κύπρος θα γίνει σύντομα μέλος της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντηση χθες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η Σουηδή πολιτικός είπε ότι συζήτησε με τον κ. Χριστόφια θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το σχέδιο Ανάν και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, προσθέτοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τις ιδεολογικές θέσεις των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν.

    Η κ. Βίνμπεργκ, η οποία προέρχεται από το σουηδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον η χώρα της θα υποστήριζε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού. ''Δεν θέλω να σχολιάσω αυτό το θέμα, το οποίο θεωρώ πολύ επίμαχο'', είπε.

    Εξέφρασε ωστόσο την ευχή όπως το Κυπριακό επιλυθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, ημερομηνία που η ΕΕ θα αποφασίσει κατά πόσον θα δώσει στην Τουρκία το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Υποστηρίζουμε το σχέδιο Ανάν, το οποίο είναι μια καλή βάση για λύση του Κυπριακού και ελπίζουμε πως θα επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα, δηλαδή να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ'', είπε η κ. Βίνμπεργκ στο ΚΥΠΕ.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Ανάν ----------------------------------------------- Η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην 58η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο και μια καθοριστική ανάλυση πολλών θεμάτων που έχουν σχέση με την υπόθεση του νησιού.

    Στη δήλωση αυτή προέβη χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η παρουσία της Κύπρου στον ΟΗΕ ήταν ουσιαστική και πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα και κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το σχέδιο Ανάν και τις βελτιώσεις τις οποίες επιδιώκει.

    ''Ναι, ο Γενικός Γραμματέας δεν εξεπλάγη όταν επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις δικές μας προθέσεις για βελτιώσεις στη βάση θεμάτων που ήγειρε ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την εποχή της Χάγης και τα οποία εμπίπτουν πλήρως μέσα στο σχέδιο του σχεδίου Ανάν'', είπε.

    Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Γραμματέας αποδέχεται την αναγκαιότητα αλλαγών στο σχέδιό του, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Όχι κατ' ανάγκη, αλλά εκείνο το οποίο επιβεβαιώνεται είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει ακριβώς τις προθέσεις της δικής μας πλευράς και γνωρίζει ότι στη διαπραγμάτευση θα τεθούν μια σειρά θεμάτων με την επιδίωξη της δικής μας πλευράς για βελτιώσεις ούτως ώστε το σχέδιο Ανάν να καταστεί λειτουργικό και να υποβοηθήσει την παρουσία της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι τεχνικές επιτροπές για τις βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν θα ολοκληρώσουν το έργο τους τον Οκτώβριο, καθορίζοντας μίνιμουμ και μάξιμουμ δυνατοτήτων αλλαγών, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η εργασία των επιτροπών συνεχίζεται χωρίς την ύπαρξη καταλόγου.

    ''Ομως, εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι σε κάποιο στάδιο, όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να υπάρξει πολιτική απόφαση όσον αφορά τα σημεία επί των οποίων θα επιδιωχθούν οι βελτιώσεις'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Συνοψίζοντας τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε τις ευχαριστίες προς τον διεθνή οργανισμό, την αναφορά στην κατοχή της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, το ευαίσθητο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και την επαναβεβαίωση για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για άμεση επανέναρξη συνομιλιών επί του σχεδίου Ανάν, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Σημείωσε ακόμη την αναφορά στο θέμα της αποναρκοθέτησης και τη θέση της ε/κ πλευράς για μονομερή αποναρκοθέτηση στις ελεύθερες περιοχές και τη νεκρή ζώνη, που αποτελεί ''πλήρη δηλαδή συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Σύμβαση της Οτάβας''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βαρώσι ------------------------------------------- Δεν υπάρχει καμμιά συγκεκριμένη πληροφόρηση για άνοιγμα του Βαρωσιού το Σαββατοκύριακο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως όντως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε στη Νέα Υόρκη ότι πολλές φορές ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε ημερομηνίες για χειρονομίες όσον αφορά το Βαρώσι, όπως και για αυτό το Σαββατοκύριακο.

    ''Ομως, δεν υπάρχει καμμία συγκεκριμένη πληροφόρηση ότι θα ανοίξει, υπό ποιους όρους και πώς και πότε το Βαρώσι αύριο (σήμερα)'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ΕΕ - Κοινοτική χρηματοδότηση - Τ/Κ ---------------------------------- Η επιτροπή του προγράμματος PHARE ενέκρινε χθες και τυπικά τη χορήγηση 12 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, αλλά και την επαναπροσέγγιση Τ/Κ και Ε/Κ.

    Η απόφαση λήφθηκε σε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής PHARE μετείχαν και εκπρόσωποι του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η έγκριση της χρηματοδότησης ήταν τυπική, δεδομένου ότι είχε ληφθεί ήδη η απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης, η οποία έχει προβλεφθεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2003.

    Από το συνολικό ποσό των 12 εκ. ευρώ τα 9 εκ. ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης και τα 3 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση δράσεων, με στόχο την προσέγγιση της τ/κ κοινότητας με την ΕΕ.

    Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην απόφαση του Συμβουλίου υπενθυμίζεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία αν υπάρξει λύση του Κυπριακού θα δοθούν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου συνολικού ύψους 206 εκ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η διάθεση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω των παρακάτω προγραμμάτων:

    1. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: 6 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Το πρόγραμμα προβλέπει: α) τη βελτίωση των υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση κλπ), β) τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, γ) την τόνωση της οικονομίας μέσω της εμπλοκής τοπικών επιχειρήσεων, δ) τη βελτίωση της εικόνας της ΕΕ και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

    Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τη Λευκωσία, και κατά δεύτερο λόγο την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, ενώ θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μικρότερες πόλεις.

    2. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πρόκειται για δράσεις: α) κατάρτισης, β) παροχής συμβουλών και γ) μικρές οικονομικές ενισχύσεις.

    3. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ: 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό με στόχο την ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της νήσου. Η υλοποίησή του θα βασιστεί στην αρχική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2002 από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

    4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ: 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Η υλοποίησή του θα βασιστεί σε υπάρχον δικοινοτικό πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις και στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Προβλέπει την εφαρμογή στο βόρειο τμήμα μικρών προγραμμάτων ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών και διευκόλυνση της ενσωμάτωσής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    5. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ : 500.000 ΕΥΡΩ

    Η υλοποίησή του θα γίνει μέσω παγκύπριου φόρουμ συνδικαλιστικών οργανώσεων, και περιλαμβάνει: α) δραστηριότητες κατάρτισης, 2) επισκέψεις εργασίας, 3) ενίσχυση της διοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων.

    6. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ: 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Το πρόγραμμα αφορά επιλεγμένες ομάδες Τ/Κ που δραστηριοποιούνται στους χώρους της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών. Περιλαμβάνει σεμινάρια διδασκαλίας κοινοτικού κεκτημένου με συμμετοχή Ευρωπαίων ειδικών και πανεπιστημιακών.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Συναντήσεις ------------------------------------- Η πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε επιμέρους τομείς εξετάσθηκε χθες στις Βρυξέλλες στις συναντήσεις του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου με εκπροσώπους των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Λεοπόλντ Μάουρερ, με τον οποίο συζήτησε τη γενικότερη προετοιμασία για την εφαρμογή των κοινοτικών θεσμών στην Κύπρο. Υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων για την προετοιμασία στους διάφορους τομείς, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους φορείς και θα απαντηθούν.

    Επίσης, είχε συνάντηση με την εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης Λοτ Κνούτσεν με βασικό θέμα συζήτησης εκείνο του ασύλου. Ο Συντονιστής Εναρμόνισης διαβεβαίωσε την κοινοτική πλευρά ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την εξέταση όλων των αιτήσεων ασύλου μέχρι τον Απρίλιο. Επεσήμανε ότι για το θέμα αυτό ενδιαφέρθηκε και παρενέβη προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας Αλεξάντερ Τίλγκενκαμπ, ο Συντονιστικής Εναρμόνισης τον πληροφόρησε για τον διορισμό του Επιτρόπου στο Ταμείο Πληρωμών και για τις νέες υπηρεσίες που θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του έτους. Το ενδιαφέρον από κοινοτικής πλευράς ήταν μεγάλο διότι το 50% των κοινοτικών δαπανών προς τα κράτη μέλη προέρχονται από το Ταμείο Γεωργίας.

    Aναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις, ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνονται θετικές εκτιμήσεις για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι κοινοτικοί θα περιμένουν την εφαρμογή στην πράξη όλων των συμφωνιών.

    Η εντολή που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Επιτροπή είναι να επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα στην εξέταση του βαθμού προσαρμογής των υπό ένταξη χωρών στο κοινοτικό κεκτημένο. Στις εκθέσεις θα υπάρχει βαθμός προόδου για κάθε χώρα που θα μεταφράζεται με κάρτες (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη).

    Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση -------------------------------- Την πεποίθηση ότι η έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης θα αρχίσει σε δύο μήνες με τη βοήθεια της ΕΕ και του ΟΗΕ, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θα προβούν σε ''κάποιες γενναίες αποφάσεις'' για το όλο θέμα.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας χαρακτήρισε το θέμα της αποναρκοθέτησης ως ιδιαίτερα σημαντικό, μετά και τις δηλώσεις, όπως σημείωσε, του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το βήμα της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μαυρονικόλας κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί την πορεία μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Οτάβας που αναφέρεται στην αποναρκοθέτηση κατά προσωπικού ναρκών.

    Ανέφερε πως αυτή είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από καιρού στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην οποία θα δοθεί συνέχεια και εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    ''Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης και μονομερώς να συμβάλουμε σε αυτή την ενέργεια, ευελπιστώντας ότι επιτέλους τα λόγια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και των δυνάμεων κατοχής θα μετατραπούν σε πράξη και ότι θα αποφασίσουν και αυτοί τελικά να συμβάλουν στην αποναρκοθέτηση'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ''πλείστες των φορών είναι απλώς λόγια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο'', προσθέτοντας ότι θα ήταν ''πολύ πιο σύμφορο'' για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως η αποναρκοθέτηση γίνει με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών, της ΕΕ και του ΟΗΕ, βοηθώντας ''στο μέτρο και στο βαθμό που θα αναζητηθεί η δική μας συμμετοχή''. Πρόσθεσε πως ήδη έχουν υπάρξει οργανώσεις του εξωτερικού που φαίνεται ότι είναι έτοιμες να συμβάλουν και με χρηματικά ποσά σε σχέση με την αποναρκοθέτηση.

    Κληθείς να σχολιάσει το βαθμό της αποναρκοθέτησης που θα γίνει, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''εμείς μιλούμε για αποναρκοθέτηση ολόκληρης της γραμμής αντιπαράταξης''.

    Σημείωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Ντενκτάς σχετικά με την αποναρκοθέτηση αναφέρονταν μόνο στην περιοχή Λευκωσίας.

    ''Αναμένουμε από την άλλη πλευρά μια διαφορετική αντιμετώπιση και αντίκρυση του όλου θέματος'', σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα όπως ''δοθεί μια αρχή στο να συμβάλουν έστω ακόμη και στην επιμέρους αποναρκοθέτηση μιας μόνο περιοχής, όπως είναι η περιοχή Λευκωσίας''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως η αποναρκοθέτηση αυτών των ναρκοπεδίων εντός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός δεν δημιουργεί οποιουσδήποτε κινδύνους σε σχέση με την άμυνα του τόπου, καθότι, όπως είπε, τα ναρκοπέδια είναι παλαιά και χρονολογούνται από μακρού και το ερώτημα είναι κατά πόσον λειτουργούν.

    Εκπρόσωπος - Βασιλείου - Εκθεση - Λύση -------------------------------------- Σύγχυση προκαλεί η μελέτη που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου για τις οικονομικές επιπτώσεις της λύσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σχολιάζοντας τη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε προχθές, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''είναι δικαίωμα του κ. Βασιλείου και της ομάδας των ΕΔΗ να προβαίνουν σε μελέτες και να εκφράζουν απόψεις'', προσθέτοντας ωστόσο πως ''εκπλήττει ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η μελέτη, ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι είναι γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζει λεπτομερέστατες μελέτες για τις οικονομικές επιπτώσεις και ανάγκες που προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν''.

    Η κυβέρνηση, είπε ο Εκπρόσωπος, προχωρεί στο έργο της με τη συνεργασία πολλών τμημάτων (Κεντρική Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών, Γραφείο Προγραμματισμού και άλλων εμπειρογνωμόνων οικονομολόγων), ''θέλοντας να εξακριβώσει ποιο θα είναι πραγματικά το κόστος της λύσης, θέλοντας επίσης να αναζητήσει τρόπους κάλυψης αυτού του κόστους, το οποίο επί του παρόντος φαίνεται να είναι πέραν των δυνατοτήτων της χώρας μας''.

    Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, τα θέματα αυτά μελετούνται και από άλλα κόμματα ''και αναμένετο ότι θα γινόταν μια λεπτομερής εξέταση των οικονομικών παραμέτρων του σχεδίου Ανάν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    ''Θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μια συλλογική εξέταση στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου πριν τη δημόσια ανακοίνωση επιμέρους απόψεων'', προκειμένου, όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''ο Κύπριος πολίτης να λάβει στο τέλος μια συνολική εικόνα των οικονομικών δυσκολιών''.

    Σημείωσε ότι η μελέτη που παρουσίασε ο κ. Βασιλείου δεν έχει ακόμη τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης.

    ''Το να προκαταλαμβάνει κανείς τις λεπτομερείς μελέτες νομίζω δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό, και μονομερείς μελέτες συγχύζουν απλώς το σκηνικό και δημιουργούν αμφιβολίες όσον αφορά πλέον και το περιεχόμενο των επόμενων μελετών'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η παρουσίαση των οικονομικών πτυχών της μελέτης του κ. Βασιλείου απέληξε σε μια αισιόδοξη εικόνα ενόψει της λύσης, ενώ εξ όσων φαίνεται εκ πρώτης όψεως και μέσα στην ίδια τη μελέτη παρουσιάζονται σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και οικονομικές δυσκολίες από την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν''.

    Κληθείς να δώσει μιαν εικόνα από τις έρευνες της κυβέρνησης για τα οικονομικά της λύσης, είπε ότι οι προκαταρκτικοί αριθμοί είχαν μελετηθεί και πριν τη σύνοδο της Χάγης, ενώ τώρα γίνεται η προσπάθεια μελέτης των οικονομικών αναγκών της ανοικοδόμησης των κατεχομένων, σε περίπτωση λύσης, κάτι που, όπως σημείωσε, επιδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης για ουσιαστική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    ''Φαίνεται ότι μιλούμε για ένα κόστος τριών δισεκατομμυρίων λιρών τουλάχιστον και ένα επιπρόσθετο κόστος όσον αφορά περιουσίες και άλλες παραμέτρους του σχεδίου Ανάν πέραν των δέκα δισεκατομμυρίων λιρών'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αμφισβητείται η άποψη του κ. Βασιλείου ότι οι αποζημιώσεις περιουσιών δεν θα εμπίπτουν στην οικονομική ευθύνη του κράτους, προσθέτοντας πως ''πάρα πολλά από τα συμπεράσματα τα οποία παρέθεσε ο κ. Βασιλείου αποτελούν μιαν υπεραισιόδοξη προσέγγιση, ενώ δεν διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως να υπάρχει αυτή η δυνατότητα''.

    Υπενθυμίζοντας ''τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Γερμανία μετά την επανένωσή της, που δεν δίδουν αισιόδοξα μηνύματα'', αναφέρθηκε ''στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και με τη Διεθνή Τράπεζα και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως για τη διασφάλιση όλων εκείνων των κονδυλίων που χρειάζονται σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι μελέτες αυτού του είδους αφοπλίζουν την κυβέρνηση στην προβολή επιχειρημάτων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''συγχύζουν την εικόνα''.

    Εντούτοις, επεσήμανε πως και ο κ. Βασιλείου φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εισηγείται αλλαγές όσον αφορά τις οικονομικές πτυχές επί του σχεδίου Ανάν.

    Πρόεδρος Βουλής - Μελέτη για σχέδιο Ανάν - Πρόεδρος ΕΔΗ ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι δεν θεωρεί ορθή την άποψη που αφήνει να εννοηθεί ότι ''τα πράγματα είναι ρόδινα'' ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις και άλλες πτυχές της ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε προχθές ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, αλλά και οι Ε/Κ και Τ/Κ επιστήμονες που συνεργάστηκαν μαζί του στην εκπόνηση της μελέτης για τις οικονομικές παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση ''να αποφευχθούν στο παρόν στάδιο οι οποιεσδήποτε μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις πάνω σε οποιαδήποτε πτυχή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ), την ώρα που το Εθνικό Συμβούλιο έχει συναποφασίσει ότι θα διεκδικήσουμε κάποιες αλλαγές''.

    ''Εμένα, πρέπει να σας πω με ειλικρίνεια, με στενοχωρούν ορισμένες ανακοινώσεις και με στενοχώρησε η δήλωση ότι, 'εάν ήταν έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ο Ντενκτάς, θα το υπέγραφα και εγώ' και με στενοχωρεί το γεγονός ότι ο κ. Βασιλείου βγαίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη, δίδει τη δική του εκδοχή από μελέτη την οποία έχει κάνει και παρουσιάζονται τα πράγματα ρόδινα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Αναφερόμενος στις αλλαγές του σχεδίου Ανάν που θα επιδιώξει η ε/κ πλευρά, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς θα είναι αυτές και ''ούτε μπορούν αυτές να στοχεύσουν το απόλυτο''.

    Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, τα πράγματα είναι σε αδιέξοδο ''και μπροστά στο αδιέξοδο αυτό'', συνέχισε, ''εμείς αγωνιζόμαστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση αυτού του σχεδίου, υπογραμμίζοντας και τη δική μας τη θέληση να φτάσουμε σε λύση, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να πείσουμε και το διεθνή παράγοντα ότι κάποιες αλλαγές θα πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν σε αυτό το σχέδιο για να είναι μια πιο βιώσιμη και λειτουργική η λύση''.

    Αλλαγές, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν και στις οικονομικές παραμέτρους του σχεδίου Ανάν.

    Διοικητής ΚΤ - Βασιλείου - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακή οικονομία ----------------------------------------------------------- Η μελέτη της ομάδας του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου για τις οικονομικές παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν επιβεβαιώνει τις ''οδυνηρές επιπτώσεις'' του σχεδίου στην κυπριακή οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο του λαού, αν οι πρόνοιες του σχεδίου αυτού ''δεν διαφοροποιηθούν ουσιαστικά και ορθολογικά'', δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    ''Ενώ στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής επιβεβαιώνει την ανάγκη για δραστικές και ουσιαστικές αλλαγές των προνοιών του σχεδίου Ανάν, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη η λύση, εν τούτοις ο τρόπος παρουσίασής του από τον κ. Βασιλείου δίνει την εντύπωση ότι οικονομική ασφάλεια και οικονομική πρόοδος και ευημερία θα επέλθει με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, ως έχει'', πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη πάρει το πλήρες κείμενο της μελέτης και δεν την έχει μελετήσει επισταμένα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''το μεγάλο και βασανιστικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πώς θα αντιμετωπισθούν οι τεράστιες χρηματοδοτικές ανισοσκέλειες που δημιουργούνται από τις πρόνοιες για αποζημιώσεις και οι έκδηλα δυσανάλογες για τις δυνατότητες της οικονομίας μας λειτουργικές δαπάνες του νέου πολυκέφαλου κράτους'', προσθέτοντας ότι τα σχετικά στοιχεία και δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί ως περιεχόμενο της έκθεσης της ομάδας Βασιλείου ''πολύ απέχουν της πραγματικότητας''.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''οι λειτουργικές δαπάνες του νέου τρικέφαλου κράτους δεν φαίνεται να σταθμίζονται από τη μελέτη της ομάδας του κ. Βασιλείου με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το ύψος τους και να παρουσιάζονται μειωμένες''.

    Κληθείς να πει τι θα συνέβαινε στην οικονομία της Κύπρου εάν αύριο υπογραφόταν λύση σχεδίου Ανάν, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''θα είναι δραματικές οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία'' και ότι ''δεν είναι σε θέση η κυπριακή οικονομία να αντέξει τις επιπτώσεις των δισεκατομμυρίων'' από την ανοικοδόμηση και τις αποζημιώσεις.

    ''Οι εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της λύσης, όπως οι δαπάνες για την ανοικοδόμηση, που με βάση προκαταρκτικούς υπολογισμούς αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών ανέρχονται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια λίρες, και των αποζημιώσεων που προκαταρκτικά επίσης υπολογίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε 10 δισεκατομμύρια λίρες, και που κατά την έκθεση της ομάδας του κ. Βασιλείου είναι μάλλον υπερβολικές, στην πραγματικότητα συνιστούν πελώριο θέμα που άπτεται της αντοχής και επιβίωσης της κυπριακής οικονομίας'', επεσήμανε ο Διοικητής της ΚΤ.

    Οπως είπε, ''οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για ταμείο αυτοχρηματοδότησης και για δανεισμό, τις οποίες υιοθετεί και η έκθεση της ομάδας του κ. Βασιλείου, όχι μόνον δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά επιτείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας μας γιατί οι πρόνοιες αυτές είναι εξωπραγματικές''.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η μελέτη ''επιβεβαιώνει ουσιαστικά και θέτει επί τάπητος επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές, συμπληρώσεις και βελτιώσεις των προνοιών του Σχεδίου Ανάν καθόσον αφορά το καυτό θέμα των οικονομικών επιπτώσεων των προνοιών του (π.χ. δημιουργία μηχανισμού για συντονισμό των προϋπολογισμών και ελέγχου του δανεισμού, καθώς και πρόβλεψη για ευχέρεια διαφοροποίησης των φορολογικών δεδομένων)''.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι μαζί με τους συνεργάτες του θα μελετήσει επισταμένα το περιεχόμενο της έκθεσης της ομάδας του κ. Βασιλείου για αναλυτικότερο και πληρέστερο σχολιασμό της, αν απαιτηθεί.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Σχέδιο Ανάν - Μελέτη ----------------------------------- Η μελέτη που καταρτίστηκε για τις οικονομικές επιπτώσεις της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν δεν είναι το ''άγιο ευαγγέλιο'', δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι δεν ανάμενε να υπάρξουν οι αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με τη μελέτη.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ''εκεί που η μελέτη έχει αδυναμίες, 100 φορές να προβληθούν και να συζητηθούν με σοβαρή, αντικειμενική και ουσιαστική συζήτηση'', προσθέτοντας ότι επιθυμία με την κατάρτιση της μελέτης ήταν ''να συμβάλουμε στη σοβαρή συζήτηση και αντιμετώπιση του θέματος και μη επιτρέποντας να υπάρχει πουθενά ερμηνεία που να πάρει με τον α ή β τρόπο κομματικό χαρακτήρα''.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων για το θέμα, είπε πως του έκανε εντύπωση ότι ''σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θεώρησαν αναγκαίο να κάνουν δηλώσεις για τη μελέτη'' και πως εντύπωση του είναι ότι ''πολλές από αυτές τις δηλώσεις πρέπει να έγιναν χωρίς να έχει διαβαστεί προηγουμένως η μελέτη''.

    ''Δεν θεωρώ πως ό,τι πούμε εμείς είναι αλάνθαστο, αλλά νομίζω είναι λογικό να απαιτεί ένας σε μιαν επιστημονική μελέτη να υπάρχει απάντηση με ανάλογα επιστημονικά επιχειρήματα'', είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι, ''παρά τις πρώτες αντιδράσεις, θα κάτσουν όλοι να δουν σοβαρά αυτή τη δουλειά''.

    Οσον αφορά τον χρόνο δημοσιοποίησης της μελέτης, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτός ''επελέγη από την ίδια τη ζωή'', προσθέτοντας ότι μόλις ολοκλήρωσαν τη μελέτη τη δημοσιοποίησαν.

    Σε σχέση με τη θέση που εκφράσθηκε ότι η μελέτη έπρεπε να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Βασιλείου, αφού είπε ότι η μελέτη η ίδια δεν είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου, εξήγησε ότι αυτή είναι μια επιστημονική μελέτη την οποία ''είναι υποχρέωση να την παρουσιάσεις'' και όχι δήλωση κάποιου κόμματος.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι απορρίπτει αυτή την επιχειρηματολογία και θεωρεί ότι είναι ''άδικη, αδικαιολόγητη και απόλυτα λανθασμένη'', προσθέτοντας ότι ''ποτέ δεν διανοηθήκαμε ότι είναι δυνατό αυτή η μελέτη να υποσκάψει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι ''θα ήταν λάθος'' να δοθεί προηγουμένως η μελέτη για έγκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ''θα δεσμεύαμε την κυβέρνηση'', η οποία ''πρέπει να έχει την ελευθερία να δει τη μελέτη όπως και άλλες μελέτες, να πάρει εκείνο που είναι χρήσιμο και να το χρησιμοποιήσει στη συζήτηση''.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Βασιλείου είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι ''ο κόσμος θεωρεί ότι είναι καλύτερος οικονομολόγος από διάφορους άλλους'', προσθέτοντας ότι η δήλωση του Διοικητή αναφέρει ότι ''η μελέτη επιβεβαιώνει ουσιαστικά και θέτει επί τάπητος επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές, συμπληρώσεις και βελτιώσεις των προνοιών του σχεδίου Ανάν''.

    Κληθείς να πει εάν έδειξε το διαβατήριό του για να μεταβεί χθες στα κατεχόμενα ώστε να παρουσιάσει τη μελέτη, ο κ. Βασιλείου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι ''κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται, διότι όπως τόνισα είμαι κάθετα ενάντια στο να επιδεικνύει ένας το διαβατήριο του για να πηγαίνει στα κατεχόμενα για τουριστικές ή άλλες επισκέψεις''.

    ''Στην περίπτωση αυτή είχα να επιλέξω μεταξύ του να μην απευθυνθώ κατευθείαν προς τους Τ/Κ ή να απευθυνθώ'', είπε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως θεώρησε ότι ''σε μια τέτοια περίπτωση, εάν ήθελαν να δουν το διαβατήριο να το δουν, είναι γνωστό ότι υπάρχει''.

    ''Ούτε αναγνώριση του Ντενκτάς σημαίνει ούτε καν μπορεί να διανοηθεί ένας ότι αυτό που έκανα είχε αυτό τον στόχο'', είπε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι δεν παίρνει θέση για να επιδεικνύονται τα διαβατήρια, διότι ''διαφωνώ κάθετα με αυτή τη γραμμή''.

    Υπουργός Αμυνας - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου ---------------------------------------- Την άποψη ότι η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με την ευκαιρία της ανεξαρτησίας της Κύπρου θα είναι ''άκρως ικανοποιητική'' από πλευράς επίδειξης οπλικών συστημάτων, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, εξαίροντας ταυτόχρονα την παρουσία της Ελλάδας στην παρέλαση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και σημειώνοντας τη σημασία των ''ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων'' που θα δοθούν.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η παρουσία της Ελλάδας στην παρέλαση συμβολίζει τη συνεχή προσπάθειά της για τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η λύση του Κυπριακού, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

    Κληθείς να αναφέρει ποια οπλικά συστήματα θα προβληθούν κατά την παρέλαση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε: ''Tο τι οπλικά συστήματα θα συμμετέχουν στην παρέλαση, σε ποιον βαθμό και σε ποιον αριθμό, είναι κάτι το οποίο αποφασίζουμε εμείς με βάση τα δεδομένα των καιρών που περνούμε τώρα, αλλά και με βάση τα δεδομένα ότι ορισμένα θέματα αφορούν εθνικά συμφέροντα και δεν είναι πρώτης προβολής σε οποιανδήποτε παρέλαση''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας υπενθύμισε ότι ''η παρέλαση τέτοιων οπλικών συστημάτων δημιούργησε συγκεκριμένο πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία τουλάχιστον στην τελευταία παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ''συγκρατημένη'' παρέλαση οπλικών συστημάτων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είπε πως αυτό θα κριθεί στο τέλος της παρέλασης, σημειώνοντας πως το μήνυμα της παρέλασης θα πρέπει να είναι σε σχέση με τον αγώνα και την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Η δική μας προσφορά σε αυτή την παρέλαση και το μέγεθος της προσφοράς θα πρέπει να συνάδει και με ορισμένες παραμέτρους που απαιτούν τα εθνικά συμφέροντα'', σημείωσε.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα πετάξουν κατά τη διάρκεια της παρέλασης. ''Εχουμε την αίσθηση'', πρόσθεσε ωστόσο, ''ότι η παρέλαση θα είναι άκρως ικανοποιητική''.

    Εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι και η Κύπρος θα συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία του ιδίου.

    Ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Παπαντωνίου στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου ''έρχεται να επικυρώσει μιαν αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων''.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχουν, θα υπάρξει αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων που μπορούν να επιλυθούν και θα διασφαλίσουν τη συνέχιση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και των σχέσεων των δύο χωρών.

    Εξάλλου, ο κ. Μαυρονικόλας, διαβεβαίωσε χθες ότι το ΥΠΑΜ συνεχίζει τις εργασίες του για τη διεξαγωγή της άσκησης ''Νικηφόρος'', αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ''η διαδικασία για εμάς συνεχίζεται ως και η άσκηση διεξάγεται κανονικά''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως η Εθνική Φρουρά εμπλέκει στην άσκηση ''Νικηφόρος'' ένα μεγάλο αριθμό εφέδρων και εθνοφυλάκων, γι' αυτό χρειάζεται τουλάχιστον ένα 20ημερο προειδοποίηση για αναβολή της.

    Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση πεπραγμένων ---------------------------------------- Ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τη δεύτερη Σύνοδο της όγδοης Κοινοβουλευτικής Περιόδου 2002 - 2003, παρά τον αυξημένο όγκο εργασίας που είχε να αντιμετωπίσει εξαιτίας της εναρμόνισης, της διακοπής στη λειτουργία της Βουλής λόγω της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου και λαμβανομένων υπόψη των συχνών απουσιών πολλών Βουλευτών στο εξωτερικό σε κοινοβουλευτικές αποστολές.

    Παρουσιάζοντας χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την έκθεση πεπραγμένων της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας έδωσε λεπτομερή στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε το νομοθετικό σώμα και τη συμβολή του στην προώθηση του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία των Κυπρίων παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο και στην αδιάλειπτη συμμετοχή της Βουλής στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Σημαντικό γεγονός της δεύτερης Συνόδου της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ο κ. Χριστόφιας, ήταν η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη στη Λευκωσία τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Εχοντας υπόψη και τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα αναλάβει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και εφ' όσον υιοθετηθεί το σχέδιο Συντάγματος που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση, η Βουλή των Αντιπροσώπων επεξεργάζεται προτάσεις έτσι ώστε να είναι οργανωτικά και ουσιαστικά έτοιμη να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της αυτά, είπε ο κ. Χριστόφιας, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τη διεύθυνση και το προσωπικό της Βουλής, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, τα κόμματα, τους Βουλευτές και τις ηγεσίες τους, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης για τη συμβολή τους στην προώθηση και επιτέλεση του έργου αυτού.

    Γεωργιάδης - Πρεσβευτής ΕΕ - ''Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών'' - Βραβεία ------------------------------------------------------------------ Με την ευκαιρία της ημέρας ''Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών'' ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ απένειμαν χθες σε ειδική τελετή τα τέσσερα βραβεία και τον έναν έπαινο στα πέντε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου τα οποία διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ''Ευρωπαϊκή Διάκριση για τη Διδασκαλία και Εκμάθηση Γλωσσών'', ο οποίος εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης ''Σωκράτης''.

    Βραβεύτηκαν το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το Λανίτειο Λύκειο Α' Λεμεσού, το Λύκειο Αποστόλου Πέτρου και Παύλου Λεμεσού, και το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου. Επαινος δόθηκε στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού Λευκωσίας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Αν. Πρωθυπουργός Σουηδίας ------------------------------------------------ Η Κύπρος και η Σουηδία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας λευκής σαρκός, δήλωσε χθες η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σουηδίας Margareta Winberg.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου, η κ. Winberg είπε πως το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται έντονα στις βόρειες και τις βαλτικές χώρες.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε πως το πρόβλημα της παράνομης εμπορίας λευκής σαρκός δεν είναι μόνο της Κύπρου, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές χώρες.

    ''Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα του οποίου η επίλυση απαιτεί συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και εμπειριών'' μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της εμπορίας γυναικών, πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι με την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σουηδίας, η οποία είναι και Υπουργός Ισότητας για τις Γυναίκες, συζήτησαν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κάποια άλλα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κύπρο όσο και τις χώρες της βαλτικής και της σκανδιναβικής χερσονήσου.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ''επαναβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην απόφαση να πολεμήσουμε το φαινόμενο της παράνομης εμπορίας γυναικών με όλες μας τις δυνάμεις''.

    ''Δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο των χωρών από όπου προέρχονται οι γυναίκες αυτές αλλά και στη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζεται. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η παράνομη εμπορία γυναικών'', πρόσθεσε.

    ΚΥΠΕ - ΕΑΝΑ ----------- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), που συνήλθε προχθές και χθες στη Γενεύη.

    Το ΚΥΠΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Αριστο Αριστοτέλους και το Διευθυντή Θέμη Θεμιστοκλέους.

    Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης διοργανώθηκε ειδικό σεμινάριο για διευθυντικά στελέχη πρακτορείων ειδήσεων με θέμα την τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

    Η Γενική Συνέλευση της ΕΑΝΑ υιοθέτησε αναθεωρημένο κείμενο για την αποστολή και τους στόχους της Συμμαχίας το οποίο είναι προσαρμοσμένο με τα δεδομένα του νέου αιώνα και την επικράτηση της κοινωνίας της πληροφορίας.

    Με άλλη της απόφαση η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την επανένταξη στους κόλπους της του πρακτορείου ειδήσεων της Σερβίας/Μαυροβουνίου Τανγιούγκ. Εγινε επίσης αποδεκτό ως μέλος το πρακτορείο ειδήσεων της Εσθονίας Baltic News Servise.

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης οι κύριοι Αριστοτέλους και Θεμιστοκλέους είχαν σειρά επαφών με ομολόγους τους των ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με το Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορίου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Αντρέα Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσκάλεσε υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου, για συζήτηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων σε διάφορους τομείς και ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

    Τα πρακτορεία της Ευρώπης αποφάσισαν όπως η επόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΑΝΑ πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2004 στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ. Θα συνδυαστεί με το Παγκόσμιο Κογκρέσο Πρακτορείων Ειδήσεων που θα φιλοξενήσει το ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ την ίδια περίοδο στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΑΝΑ Ούφε Ρις Σόρενσεν όσο και όλα τα διευθυντικά στελέχη των πρακτορείων-μελών της Συμμαχίας εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες και εξήραν την άρτια διοργάνωση από το ΚΥΠΕ τον περασμένο Μάιο στη Λεμεσό σεμιναρίου της ΕΑΝΑ με θέμα την προσφορά ειδησεογραφικών υπηρεσιών για κινητή τηλεφωνία.

    Hellas Jet - Αθήνα - Επίσημη παρουσίαση --------------------------------------- Συνολικά 74.789 επιβάτες προτίμησαν την ελληνική αεροπορική εταιρεία Hellas Jet στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας της, δήλωσε ο Πρόεδρος της συνδεδεμένης εταιρείας με τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) Γιώργος Πολιτάκης, προσθέτοντας πως ο αριθμός αυτός ''επιβεβαιώνει και αποτυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλει η διεθνής αγορά τη νέα ελληνική αεροπορική εταιρεία''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα για την επίσημη παρουσίαση της εταιρείας, τόσο ο κ. Πολιτάκης όσο και ο Πρόεδρος των ΚΑ Κωνσταντίνος Λοϊζίδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας.

    Η εταιρεία που εδρεύει στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', συνδέει την Αθήνα με τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο και το Παρίσι προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθημερινών πτήσεων.

    ''Παρά τη σύντομη παρουσία της στη διεθνή αεροπορική αγορά, η Hellas Jet έχει επιτύχει την ταύτιση της με την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την ποιότητα μίας επιχείρησης διεθνούς κύρους καθώς και με το 'γνώριμο' φιλικό πρόσωπο μίας Ελληνικής εταιρείας'', δήλωσε ο κ. Πολιτάκης.

    Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε την υπερηφάνεια και ικανοποίησή του για τη λειτουργία της εταιρείας και πρόσθεσε: ''Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας, πως η θεμελίωση της φιλοσοφίας της Hellas Jet σε αξίες όπως η αξιοπιστία, η ποιότητα και η συνέπεια, έννοιες απόλυτα γνώριμες και στη φιλοσοφία των Κυπριακών Αερογραμμών, αποτελούν το βασικό κλειδί της επιτυχίας''.

    Η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις 20.000.000 Ευρώ, ενώ διαθέτει προσωπικό 200 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Κύπριος συνθέτης - Top 10 Αγγλίας --------------------------------- Τη χαρά της πρωτιάς γεύεται ο Κύπριος μουσικός Αντώνης Μέλας, γνωστός και ως ''Sniper'', τραγούδια του οποίου έχουν καταλάβει την 9η θέση στα 10 καλύτερα και πιο δημοφιλή τραγούδια της Αγγλίας (top 10).

    Τα τραγούδια του Μέλα, ''Broken Silence'' και ''Second Verse'' ηχογραφήθηκαν για το τελευταίο άλμπουμ των ''So Solid Crew'' που φέρνει τον τίτλο ''Second Verse''.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος --------------------------------- Νέα μικρή άνοδος παρουσίασε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά, ύστερα από καιρό, το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι πριν τη λήξη της συνάντησης άγγιξε τις 88 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 87,83 μονάδες, σημειώνοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,2%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος για τα Κυβερνητικά Χρεώγραφα Αναπτύξεως 6,75% 1ης σειράς (2001-2006) και για τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου.

    Μικρά κέρδη της τάξης του 0,6% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 352,48 μονάδες.

    Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα --------------------------------- Το λευκωσιάτικο ντέρμπι Ομόνοιας - Ολυμπιακού στο ΓΣΠ δεσπόζει στη σημερινή πρώτη μέρα της 5ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8 το βράδυ.

    Οι άλλοι σημερινοί αγώνες είναι: ΑΕΚ - ΑΕΛ στο ΓΣΖ, ΕΝΠ - Αναγέννηση Δερύνειας στο Παραλίμνι και Πάφος - Δόξα Κατωκοπιάς στο Τσίρειο.

    Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 7 το βράδυ.

    [09] (Κ) Χρυσοστομίδης - Πάουελ - Γκιουλ - Κυπριακό

    Η κυπριακή Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να λυθεί, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία.

    Κληθείς εξάλλου από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ομιλία του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι αναφορές του κ. Γκιουλ σημειώνονται από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναμένει αλλαγή των τουρκικών θέσεων στην πράξη.

    [10] (Κ) Κοινωνικό Φόρουμ - Πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ - Πορεία διαμαρτυρίας

    Μέσα σε ειρηνικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης, η οποία διοργανώθηκε από το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου, προς τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ακτιβιστών από την Παλαιστίνη, το Ιράν, και την Αραβία που ζουν στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 September 2003 - 17:49:12 UTC