Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Γουέστον
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΗΕ
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Νέα Σαλαμίνα - Σούπερ Καπ
  • [04] (Κ) Πάουελ - Γκιούλ - Συνάντηση
  • [05] (Κ) ΟΗΕ - Ιακώβου - Συναντήσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλγερία - Σενεγάλη - Κουβέιτ
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ /Κ
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόπαπας - Επίσκεψη
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Επαφές
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [16] (Κ) Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου - Βραβεία - Επαινοι
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή - Μελέτη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ Ηνωμένων Εθνών - Ομιλία (1)
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ Ηνωμένων Εθνών - Ομιλία (2)
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ ΟΗΕ - Ομιλία (πλήρες κείμενο)
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση (1)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - ΟΗΕ (2)
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση (2)
  • [25] (Κ) Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - ΟΗΕ (3)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Γουέστον

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν σημασία στα αποτελέσματα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε Κύπριους και Ελλαδίτες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών του στη Νέα Υόρκη με Τόμας Γουέστον και Αλβαρο ντε Σότο.

    Ανέφερε ακόμη ότι η εντύπωση που απεκόμισε από τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο είναι ότι πλέον αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και διεξαγωγής ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ενόσω ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις χθεσινές του συναντήσεις στη Νέα Υόρκη χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. Σημείωσε ότι με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον συναντήθηκε επανειλημμένα και ότι οι συναντήσεις ήταν ''όλες ενδιαφέρουσες και όλες χρήσιμες όπως πάντα''.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ανέφερε, έγινε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης και συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου. ''Οι Αμερικανοί αποδίδουν σημασία στα αποτελέσματα των εκλογών που θα γίνουν στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει στις 5 σήμερα το απόγευμα ώρα Κύπρου τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Νέα Σαλαμίνα - Σούπερ Καπ

    [04] (Κ) Πάουελ - Γκιούλ - Συνάντηση

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και του Τούρκου ομόλογού του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Στις συνομιλίες ηγέρθησαν επίσης η κατάσταση στο Ιράκ και άλλα διμερή θέματα.

    Παρών στη διάρκεια της συνάντησης ήταν και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [05] (Κ) ΟΗΕ - Ιακώβου - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, του Ομάν, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, της Τυνησίας και της Λιβύης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές - Κυπριακό

    Ο τύπος των τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν και η διαδικασία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να συζητηθούν οι επιδιωκόμενες βελτιώσεις και εισηγήσεις τέθηκαν στη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ κατά την οποία αναφέρθηκε στις επαφές του τόσο με τον κ. ντε Σότο όσο και με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    Οπως ανέφερε, κατά τις συναντήσεις αυτές έγινε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού, υπό το πρίσμα των προοπτικών που ανοίγονται από τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα το Δεκέμβρη και η δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου μετά από αυτές, ενώ επισήμανε ότι σήμερα είναι γενική η παραδοχή ότι το σχέδιο Ανάν είναι «δεκτικό βελτιώσεων».

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλγερία - Σενεγάλη - Κουβέιτ

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η σημερινή προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου, οι λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και η αποστολή παρατηρητών είναι από τα θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο είναι η ασφάλεια των αεροδρομίων, η θέση του Γενικού Εισαγγελέα για την αλλαγή του Δικαίου της Απόδειξης, ο διορισμός ποινικών ανακριτών για διερεύνηση της υπόθεσης ανεύρεσης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και οι αυξήσεις που αναμένεται να φέρουν στο τιμαριθμικό δείκτη οι αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πελαγοδρομεί η κυβέρνηση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, εναντίον των αλλαγών στο Δίκαιο της Απόδειξης "προκαλεί αλαλούμ στην κυβέρνηση". Αλλού γράφει ότι αν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν υπάρξει οριστική απάντηση από πλευράς Εκκλησίας για το πρόγραμμα αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, τότε η προσπάθεια που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Εθνη κινδυνεύει, ενώ παράλληλα το θέμα κατάρρευσης της Μονής θα είναι θέμα χρόνου.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ μετέφερε τα φυσίγγια'' γράφει ότι εκδηλώνονται συγκρουόμενες απόψεις μεταξύ Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας και Υπουργού Συγκοινωνιών για το θέμα με τα ξεχασμένα φυσίγγια που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Αγαπίου ξέχασε τα φυσίγγια στην τσάντα του και δεν τα εντόπισαν οι ανιχνευτές του αεροδρομίου. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τρεις ποινικούς ανακριτές για την εξέταση του θέματος της τοποθέτησης συσκευής παρακολούθησης συνδιαλέξεων στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''ΑΤΗΚ συνεργός σε υποκλοπές'' γράφει ότι "η ΚΥΠ, η Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες του κράτους άκουγαν και πιθανότατα και σήμερα ακούνε τις οποίες συνδιαλέξεις κρίνουν σκόπιμο με τα αυτιά της ΑΤΗΚ". Προσθέτει ότι αυτό προκύπτει από μαρτυρίες και στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα από ανθρώπους που δούλεψαν στην ΑΤΗΚ και έχουν γνώση της κατάστασης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο λεγόμενος ''υπουργός εξωτερικών'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι η επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο θα γίνει πριν από τις λεγόμενες ''εκλογές'', προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται για την επιδιόρθωση των κτιρίων.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φουρτούνες φέρνουν τα καύσιμα'' γράφει ότι αύξηση του τιμαριθμικού δείκτη, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και αποδυνάμωση του εισοδήματος των εργαζομένων, θα επιφέρει η επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας με δηλώσεις του στην εφημερίδα διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί πολύ σύντομα να άρει τα εμπάργκο για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία, καθώς και για τα πλοία γενικότερα που προηγουμένως προσέγγιζαν κυπριακά λιμάνια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ε/Κ στην Τουρκία μέσω κατεχομένων'' γράφει πως Ε/Κ μεταβαίνουν παράνομα στην Τουρκία μέσω του κατεχόμενου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, χωρίς σφραγίδα στα διαβατήριά τους καθώς οι πτήσεις θεωρούνται εσωτερικές. Σημειώνει επίσης πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός αυτό πολιτικά, και αναφέρει πως η κυπριακή αστυνομία κατέχει στοιχεία και παρακολουθεί το θέμα. Αλλού γράφει πως κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη πως η αποστολή παρατηρητών στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα θα αποτρέψει αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Τεκμηριωμένες αλλαγές'', γράφει ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με το ΓΓ του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλμπάι Ντουρντουράν, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι ο αριθμός των αλλαγών που θα ζητήσει η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι περιορισμένος και τεκμηριωμένος. Αλλού γράφει πως σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στον οποίο θα επεξηγήσει τη λογική των αλλαγών στο σχέδιο Ανάν που επιθυμεί η ε/κ πλευρά. Αναφέρει επίσης πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν θα εμπλακεί στο Κυπριακό και θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια με τον κ. Ανάν.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΗΕ ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει στις 5 σήμερα το απόγευμα ώρα Κύπρου τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στις 6.30 το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 7 θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές - Κυπριακό ----------------------------------------- Ο τύπος των τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν και η διαδικασία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να συζητηθούν οι επιδιωκόμενες βελτιώσεις και εισηγήσεις τέθηκαν στη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ κατά την οποία αναφέρθηκε στις επαφές του τόσο με τον κ. ντε Σότο όσο και με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    Οπως ανέφερε, κατά τις συναντήσεις αυτές έγινε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού, υπό το πρίσμα των προοπτικών που ανοίγονται από τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα το Δεκέμβρη και η δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου μετά από αυτές, ενώ επισήμανε ότι σήμερα είναι γενική η παραδοχή ότι το σχέδιο Ανάν είναι «δεκτικό βελτιώσεων».

    Αναφερόμενος στο θέμα της αποστολής παρατηρητών στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, είπε πως εξήγησε για μια ακόμη φορά στους συνομιλητές του γιατί η πλευρά μας δεν θεωρεί ότι η αποστολή τους θα διασφαλίσει την ακεραιότητα του αποτελέσματος, σημειώνοντας πως ''είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι εκτός συζήτησης η αποστολή εκπροσώπων κυβερνήσεων ως παρατηρητές''.

    Εκείνο που συζητείται, πρόσθεσε, είναι ''αν το ίδιο αποτέλεσμα των παρατηρήσεων μπορεί να γίνεται από δημοσιογράφους ή από προσωπικό πρεσβειών, και ίσως και άλλους παρατηρητές».

    Για τη συνάντησή του με τον κ. Γουέστον είπε: ''Κάναμε μία ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού, συζητήσαμε τις προοπτικές που ανοίγονται από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα το Δεκέμβρη και τη δυνατότητα για επανέναρξη του διαλόγου. Οπως και οι δύο εκτιμούμε, μετά την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου και όχι προηγουμένως''.

    Αναφορικά με τη μακρά συνάντησή του με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζητήθηκε σε έκταση το σχέδιο Ανάν, οι τροποποιήσεις που επιδιώκει η ε/κ πλευρά και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

    Επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση ανασκοπήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στο σχέδιο Ανάν και διατύπωσε ξανά την άποψή του ότι ''παραμένουμε πάντοτε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Αναν, τονίζοντας και πάλι ότι επιθυμούμε να επέλθουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο σχέδιο''.

    Ερωτηθείς γιατί οι ξένοι θέλουν τη συγκατάθεση της κυβέρνησης στο θέμα των παρατηρητών στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Κανείς δεν είπε ότι ζητούν συγκατάθεση. Απλά ζητούν την άποψή μας. Και είπα ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος που θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα των εκλογών. Η ύπαρξη παρατηρητών απλώς και μόνο, θα δώσει το πρόσχημα σε οποιονδήποτε κερδίσει αργότερα ότι έχει δημοκρατικά δοθείσα εντολή από τους Τ/Κ και ότι όπως δήλωσε κι ο κ. Ντενκτάς χθες δεν πρέπει να αναγνωρίζεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εκπροσωπούσα ολόκληρη την Κύπρο''.

    Ερωτηθείς με βάση τις πληροφορίες, που φέρουν τους Αμερικανούς να ζητούν από το ΓΓ του ΟΗΕ να μην επιμένει τόσο πολύ στους όρους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να διασφαλιστεί ότι σίγουρα θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αν βλέπει αυτή τη φορά διαφορετική τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μίλησε στο ΚΥΠΕ και για τη συνάντησή του με τη συντακτική ομάδα των Νιου Γιορκ Τάιμς κατά την οποία απάντησε σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, καθώς και για τις συναντήσεις που είχε με ηγέτες κρατών που μετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη.

    Οπως ανέφερε, στις απογευματινές διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelaziz Bouteflika, τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah και τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Abdoulaye Wade προέβη σε μία γενική ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού που, όπως εξήγησε, δεν είναι θέμα θρησκευτικής αντιδικίας, αλλά θέμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.

    ''Και παρακάλεσα για τη βοήθεια και στήριξή τους στην προσεχή σύνοδο των Ισλαμικών Χωρών, που θα γίνει στην Κουάλα Λουμπούρ'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα είχε συνάντηση με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Γουέστον ------------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν σημασία στα αποτελέσματα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε Κύπριους και Ελλαδίτες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών του στη Νέα Υόρκη με Τόμας Γουέστον και Αλβαρο ντε Σότο.

    Ανέφερε ακόμη ότι η εντύπωση που απεκόμισε από τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο είναι ότι πλέον αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και διεξαγωγής ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ενόσω ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τις χθεσινές του συναντήσεις στη Νέα Υόρκη χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. Σημείωσε ότι με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον συναντήθηκε επανειλημμένα και ότι οι συναντήσεις ήταν ''όλες ενδιαφέρουσες και όλες χρήσιμες όπως πάντα''.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ανέφερε, έγινε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης και συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου. ''Οι Αμερικανοί αποδίδουν σημασία στα αποτελέσματα των εκλογών που θα γίνουν στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξήγησε ότι λίγο πολύ η θέση των Αμερικανών είναι ότι ''μέχρι το Δεκέμβρη δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε σημάδι επανέναρξης διαπραγματεύσεων και το θέμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο και τους συνεργάτες του, Νταν και Τζόουνς, ''κάναμε μια ανασκόπηση του πού οδηγήθηκαν οι διάφορες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Γιατί η μια, γιατί η άλλη. Αναφερθήκαμε στις δεκαήμερες διαπραγματεύσεις από την εκλογή μου το Φεβρουάριο και μιλήσαμε για τη Χάγη''.

    ''Εχω την εντύπωση ότι ο κ. Ντε Σότο αποδέχεται πλέον ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και διεξαγωγής ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ενόσω ο κ. Ντενκτάς παραμένει διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας. Καθένας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν η Τουρκία επιθυμεί μπορεί να αντικαταστήσει τον κ. Ντενκτάς από συνομιλητή'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τρεις συναντήσεις στα γραφεία του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ, τον Πρόεδρο της Αλγερίας και τον Πρόεδρο της Σενεγάλης.

    Οπως ανέφερε σε αυτές τις συναντήσεις εξήγησε ότι το Κυπριακό ''δεν είναι θέμα θρησκευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κύπρο διότι και οι τρεις συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη και ζήτησα και τη βοήθειά τους ώστε να μην αναβαθμιστεί ο ρόλος του καθεστώτος του κ. Ντενκτάς όπως κάθε χρόνο ζητά από την Ισλαμική Διάσκεψη''.

    ''Ειδικότερα για τη Σενεγάλη, διότι του χρόνου το Μάιο θα γίνει εκεί Κοινοβουλευτική Διάσκεψη των ισλαμικών χωρών, ώστε να μην παραστούν οι εκπρόσωποι της ψευδοβουλής με καθεστώς πέραν του παρατηρητή'', είπε.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Αλγερίας είναι σταθερός φίλος της Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια.

    Μετά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας και άλλους Ελληνες επισήμους για συντονισμό των ενεργειών ενόψει των συνομιλιών με τον κ. Ανάν.

    Προέδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν -------------------------------- Τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η κινητικότητα του αμερικανικού παράγοντα με εμπλοκή στη διαδικασία και του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, έχει ζητήσει και θα έχει συνάντηση αυτή την εβδομάδα ή τις αρχές της επόμενης με τον κ. Ανάν.

    Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο κ. Γκρόσμαν θα μεταφέρει στον κ. Ανάν την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να γίνουν ελαστικότεροι οι όροι του ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τον Ιανουάριο του 2004.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλγερία - Σενεγάλη - Κουβέιτ ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος σε χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλγερίας και της Σενεγάλης καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη τόνισε ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα θρησκευτικής αντιπαράθεσης αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Στις συναντήσεις με τον Αλγερινό Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ παρέστη επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Με τους ηγέτες και των τριών χωρών έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, ενημέρωση για το Κυπριακό και συζητήθηκαν θέματα της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Στην συνάντηση με τον Αλγερινό Πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika επαναβεβαιώθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί Κύπρου και Αλγερίας και τονίστηκε η συμπαράσταση που παρέχει η Αλγερία προς την Κύπρο σε όλα τα φόρα, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητά της ως μέλους της Ομάδας Επαφής των Αδεσμεύτων για το Κυπριακό.

    Με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah διαπιστώθηκαν κοινά σημεία και θέματα συζήτησης αφού και το Κουβέιτ υπήρξε θύμα εισβολής και κατοχής. Ο Πρωθυπουργός του Κουβέιτ εξέφρασε την ευχή για ταχεία επίλυση του Κυπριακού.

    Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Abdoulaye Wade συζητήθηκε το κυπριακό πρόβλημα υπό το φως της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στη σενεγαλέζικη τηλεόραση είπε ότι ήταν χαρά και τιμή η συνάντησή του με τον κ. Wade, ένα πρόσωπο που χαίρει διεθνούς φήμης με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εξήγησε την κατάσταση στην Κύπρο και ζήτησε τη συνεργασία της Σενεγάλης για ο κυπριακό πρόβλημα, ένα πρόβλημα, όπως είπε, εισβολής και κατοχής.

    Ερωτηθείς τι αναμένει από το Σενεγαλέζο Πρόεδρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αναμένει ότι θα ασκήσει την επιρροή και το μεγάλο του κύρος ώστε να αποφευχθεί κάθε ενέργεια στην Ισλαμική Διάσκεψη ή αλλού που θα έδιδε αναγνώριση στο καθεστώς του κ. Ντενκτάς, είναι καθεστώς εξαρτημένο από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε στενότερες σχέσεις με τη Σενεγάλη και ότι τόνισε την ανάγκη για συνεργασία στον εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως εξήγησε και στους τρεις «ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα θρησκευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κύπρο. Και οι τρεις συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη και ζήτησα και τη βοήθειά τους ώστε να μην αναβαθμιστεί ο ρόλος του καθεστώτος του κ. Ντενκτάς όπως κάθε χρόνο ζητά από την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Ειδικότερα για τη Σενεγάλη, διότι του χρόνου το Μάιο θα γίνει εκεί η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη των Ισλαμικών χωρών, ώστε να μην παραστούν οι εκπρόσωποι της ψευδοβουλής με καθεστώς πέραν του παρατηρητή».

    ΟΗΕ - Ιακώβου - Συναντήσεις --------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, του Ομάν, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, της Τυνησίας και της Λιβύης.

    Κατά τις συναντήσεις ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε την ανάγκη όπως τα ψηφίσματα του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης για την Κύπρο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, ζητώντας από τους ομολόγους του να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Kassymzihgomart K. Tokaev ο Κύπριος Υπουργός εξήγησε τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την ευθύνη του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία των συνομιλιών. Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε πως τα ψηφίσματα του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης πρέπει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Tokaev απάντησε ότι η κυβέρνηση του δεν αναγνωρίζει ούτε προτίθεται να αναγνωρίσει ή να έχει οποιαδήποτε σχέση με το ψευδοκράτος, και υποσχέθηκε ότι το Καζακστάν θα βοηθήσει ούτως ώστε να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα το οποίο να είναι πιο ισορροπημένο.

    Ο κ. Ιακώβου είχε ακολούθως χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ομάν Yousef Al-Alawi Bin Abdulla και του Κατάρ Sheikh Hamad bin Jabar Al-Thani.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία σε διεθνείς και άλλους οργανισμούς. Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τους δυο Υπουργούς για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και τους ενεχείρησε έγγραφο με τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα της Ισλαμικής Διάσκεψης, παρακαλώντας τις δύο χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους για την υιοθέτηση ψηφίσματος της Ισλαμικής Διάσκεψης που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ καλωσόρισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ανοίξει Πρεσβεία στην Ντόχα και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η απόφαση θα είναι η απαρχή στενότερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Sheikh Mohammed bin Mubarak Al-Kahalifa στη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου μνημόνευσε τη φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργών και των χωρών τους και επαίνεσε την πρόοδο της Κύπρου διαχρονικά από την εποχή της εισβολής και πιο πρόσφατα, που την οδήγησαν στους κόλπους της ΕΕ.

    Στη συνέχεια συνεχάρη τον κ. Ιακώβου για την επιτυχία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία θα της δώσει και πολλές πιθανότητες να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και ευρύτερα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν ζήτησε να πληροφορηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και ο κ. Ιακώβου τον ενημέρωσε, σημειώνοντας πως οι ευθύνες για το αδιέξοδο βρίσκονται στην τουρκική πλευρά και υποδεικνύοντας ότι η ευθύνη της τουρκικής πλευράς τεκμηριώνεται από το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε επίσης ότι το ψήφισμα της Ισλαμικής Διάσκεψης πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες όπως παρουσιάζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας. Ο κ. Al-Kahalifa υποσχέθηκε ότι θα έχει συνεργασία και με άλλους Υπουργούς Εξωτερικών χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης για το θέμα αυτό.

    Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η συνάντηση του κ. Ιακώβου με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ Habib Ben Yahia, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου Τυνησίας και είπε ότι αυτό είναι ενδεικτικό της βούλησης της Τυνησίας για στενότερες σχέσεις με την Κύπρο.

    Η Τυνησία προσβλέπει, είπε, σε στενότερη συνεργασία με την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, διμερώς και στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

    Ο κ. Ιακώβου παρακάλεσε τον κ. Ben Yahia να εργαστεί για ένα πιο αντιπροσωπευτικό ψήφισμα της Ισλαμικής Διάσκεψης ή/και να υποβάλει γραπτή επιφύλαξη αν αυτό δεν διαφοροποιηθεί επαρκώς. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα λάβει χώρα στη Νεάπολη της Ιταλίας, στις αρχές Νοεμβρίου.

    Συνεχίζοντας τις επαφές του, ο Κύπριος Υπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Abdurrahman Mohamed Shalghemr, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις διμερείς μεσογειακές και διεθνείς σχέσεις. Ο κ. Shalghemr συνεχάρη την Κύπρο για την επιτυχία ένταξης στην ΕΕ και ζήτησε να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ιακώβου τον ενημέρωσε σχετικώς και παρακάλεσε όπως η Λιβύη ασκήσει επιρροή στην Ισλαμική Διάσκεψη για ένα ψήφισμα που θα αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Λιβύη έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της με την άρση του εμπάργκο και φιλελευθεροποιεί τα οικονομικά της και ότι οι Κύπριοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του.

    Συμφωνήθηκε όπως εξεταστούν συμφωνίες των δύο χωρών για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν κενά. Ο κ. Shalghemr υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην Ισλαμική Διάσκεψη αλλά και στις εγγενείς προσπάθειες για επίλυση όλων των προβλημάτων της περιοχής.

    Πάουελ - Γκιούλ - Συνάντηση --------------------------- Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και του Τούρκου ομόλογού του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Στις συνομιλίες ηγέρθησαν επίσης η κατάσταση στο Ιράκ και άλλα διμερή θέματα.

    Παρών στη διάρκεια της συνάντησης ήταν και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι η ''ψηφοφορία'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα μπορεί να αποτελέσει σημαντική καμπή στη διαδικασία ενώ και οι δύο υποστήριξαν την ανάγκη να επαναρχίσουν μετά το Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά θα είναι στο προσκήνιο σήμερα και αύριο καθώς τόσο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αφενός θα προσφωνήσουν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχουν συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, και αφετέρου θα έχουν συναντήσεις με Αμερικανούς και Ευρωπαίους επισήμους.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Παπανδρέου και Γκιούλ θα προβούν σε ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Στο θέμα της υφαλοκρηπίδας αναμένεται να επαναβεβαιωθεί το θετικό της συνέχισης των διερευνητικών επαφών. Για το Κυπριακό οι Τούρκοι αναμένεται να διαβεβαιώσουν ότι η ''ψηφοφορία'' της 14ης Δεκεμβρίου θα ανοίξει το δρόμο για διευθέτηση.

    Την Παρασκευή πρόκειται να λάβει χώρα στην έδρα του ΟΗΕ εκδήλωση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Προέδρου Παπαδόπουλου και άλλων διεθνών παραγόντων.

    Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν ----------------------- Οι επιθυμίες της ε/κ πλευράς για βελτίωση του σχεδίου Ανάν βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο και στη φιλοσοφία του σχεδίου, ενώ οι τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγές βρίσκονται μακράν κατά παρασάγγας του σχεδίου Ανάν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Είπε πως το ''θέμα των ισορροπιών (του σχεδίου) ασφαλώς θα ληφθεί υπόψη'' και σημείωσε πως ''εκείνο το οποίο επιδιώκουμε δεν είναι να αφαιρέσουμε δικαιώματα από τους Τ/Κ συμπατριώτες μας''.

    ''Απεναντίας θέλουμε ένα ισορροπημένο, βιώσιμο και λειτουργικό σχήμα, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί ομαλά μέσα στα πλαίσια της ΕΕ για να μην είμαστε ενόχληση αλλά απεναντίας ένα παραγωγικό μέλος, ένας παραγωγικός εταίρος στην ΕΕ'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν θα ήταν σωστό πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να ανακοινωθούν δημόσια τα σημεία στα οποία επιδιώκει αλλαγές η ε/κ πλευρά, δεδομένου και του ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει εκδηλώσει οποιαδήποτε πρόθεση επί του παρόντος για επανέναρξη συνομιλιών.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι όταν ο κ. Γκιούλ μεταβεί στην Αθήνα θα κάμει κάποιες κινήσεις σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι ''η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα''.

    Εκπρόσωπος - Δήλωση Μπερλουσκόνι ------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τη χθεσινή δήλωση του Προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως χαιρετίζει τη δήλωση του κ. Μπερλουσκόνι ''ο οποίος έχει δηλώσει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει με κάθε μέσο τις προσπάθειες και θα βοηθήσει το ΓΓ στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια συνολική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ''.

    Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Εκθεση Προόδου ------------------------------------------- Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ετοιμασίας από την Επιτροπή της τελικής Εκθεσης Προόδου για την Κύπρο.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Sabrizio Barbaso. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ομάδας Κύπρου στην ΕΕ Λέοπολντ Μάουρερ.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με την Ελληνίδα Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου και θα μιλήσει στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    Υπουργός Δικαιοσύνης- Βαν ντερ Μιρ - Ψευδοεκλογές - Μέτρα --------------------------------------------------------- Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ δήλωσε χθες ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η ΕΕ να στείλει παρατηρητές για τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Είπε, επίσης, ότι αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο κονδύλι ύψους 12 εκ. ευρώ για προγράμματα στη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, τα οποία αφορούν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου για τα πακέτα μέτρων στήριξης των Τ/Κ, ο κ. Βαν ντε Μιρ ανακοίνωσε επίσης την άφιξη στην Κύπρο τη Δευτέρα δύο ειδικών φυτο-υγειονόμων, ενός από την Πορτογαλία και ενός από την Ιταλία, οι οποίοι θα διενεργήσουν στα κατεχόμενα ελέγχους σε περιβόλια και σε σοδειές πριν από τον θερισμό.

    Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη --------------------------------------------- Ο συνολικός αριθμός εσωτερικών και εξωτερικών περιθάλψεων Τ/Κ, από την ημέρα ανακοίνωσης της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης προς στήριξη των Τ/Κ μέχρι σήμερα, ανήλθε στους 3.567, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Τ/Κ στη βάση σημειώματος που υπέβαλε η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου.

    Επίσης, το Υπουργικό ενημερώθηκε και για το θέμα παροχής ειδικών υπηρεσιών από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής σε Τ/Κ ασθενείς.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η συνέχιση της συνεργασίας του Ινστιτούτου με Τ/Κ γιατρούς κρίνεται σκόπιμη, ειδικότερα λόγω της δικοινοτικότητας του Ινστιτούτου.

    Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Ολοκλήρωση ------------------------------------------------ Ολοκληρώθηκαν χθες στη Λεμεσό οι εργασίες του τριήμερου Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συνεδρίου ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' με θέμα ''Διευρύνοντας τους Ναυτιλιακούς Ορίζοντες''.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Πρόεδρος του Συνεδρίου Συμεών Μάτσης επεσήμανε ότι κοινή εκτίμηση αποτελεί η σημαντική πρόοδος της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα.

    ''Είμαστε πολύ προχωρημένοι στον τομέα της εναρμόνισης με την ΕΕ'', είπε ο κ. Μάτσης, σημειώνοντας πως ''έχουμε μεταφέρει σχεδόν ολόκληρο το νομοθετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο στην κυπριακή νομοθεσία και παραμένουν μόνο τα τελευταία στοιχεία του 2002 που θα πρέπει να μεταφέρουμε, ενώ δημιουργούμε τώρα τους μηχανισμούς υλοποίησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι μέχρι την 1η Μαϊου του 2004''.

    Ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι ''οι εκτιμήσεις που έχουμε σε αυτό το στάδιο είναι ότι η κυπριακή σημαία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, έχει επιτύχει να ρίξει τον μέσο όρο των πλοίων που κατακρατούνται μετά από επιθεωρήσεις''.

    ''Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα μετά από τις χώρες που ανήκουν στη λευκή και γκρίζα ζώνη και αναμένουμε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί πολύ σύντομα θα μπορέσει η Κύπρος να φύγει από τη μαύρη λίστα, μια υποχρέωση που έχουμε αναλάβει και έναντι της ΕΕ'', είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

    Ο Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Θωμάς Καζάκος δήλωσε πως ''το γεγονός ότι έχουμε προσελκύσει για 14η συνεχή χρόνια πέραν των 800 ξένων συνέδρων από 42 χώρες καταδεικνύει την αναγνώριση που έχει η κυπριακή ναυτιλία στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα''.

    Είπε, επίσης, πως δόθηκε η ευκαιρία στην κυπριακή πλευρά ''να παρουσιάσουμε στους συνέδρους όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία 6 ως 7 χρόνια από πλευράς τόσο της κυβερνήσεως όσο και της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας''.

    Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Κύπρος - Εργοδότηση - ΕΕ ---------------------------------------------------- Οι πολίτες της Κύπρου και της Μάλτας θα έχουν αυτόματο δικαίωμα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την πλήρη ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ το Μάιο του 2004, αναφέρει ανακοίνωση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

    Στην ανακοίνωση διαψεύδονται ως ανακριβή σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι ο Υφυπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντένις Μακσέιν έχει ανακοινώσει πως οι πολίτες της Κύπρου και της Μάλτας έχουν αμέσως αυτόματα το δικαίωμα να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες ------------------------------------- Με την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, τα φαινόμενα άφιξης λαθρομεταναστών στο νησί ''αναμένονται να επιταθούν'', δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Κληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή άφιξη στην Πάφο ομάδας λαθρομεταναστών, ο κ. Χρίστου είπε ότι ''αυτά είναι φαινόμενα τα οποία θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο συχνά και πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις''.

    ΑΚΕΛ - ΚΠΕ - Κυπριακό - Ευρωεκλογές ----------------------------------- Καθοριστικός παράγοντας για την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσαν χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Νουρντουράν, οι οποίοι συμφώνησαν μεταξύ τους για στενότερη συνεργασία τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για τις ευρωεκλογές του 2004, για τις οποίες συμφώνησαν όπως διεξαχθούν με ενιαίο εκλογικό κατάλογο και κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας δίωρης σχεδόν συνάντησης αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ντουρντουράν αναφέρθηκε σε προβλέψεις στα κατεχόμενα για νίκη των δυνάμεων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς και χαιρέτισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιτήρηση της όλης διαδικασίας από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, ο κ. Ντουρντουράν ανέφερε ότι κυκλοφορεί πολύ χρήμα και παρατηρούνται μαζικές εγγραφές εποίκων στους λεγόμενους ''εκλογικούς καταλόγους''.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες από τον διεθνή παράγοντα πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο για λύση του Κυπριακού και αμφισβήτησε το κατά πόσον οι λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' θα αναδείξουν και τον εκπρόσωπο των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Χριστόφιας και Ντουρντουράν συμφώνησαν ότι ''το κλειδί για να επαναρχίσει ο διάλογος και προπάντων για να είναι δημιουργικός και καρποφόρος είναι στην Αγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στην τ/κ κοινότητα και οι διαθέσεις των Τ/Κ συμπατριωτών μας'', όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ηττα ---------------------------- Την ήττα με 2 1 γνώρισε χθες βράδυ στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ από την ισπανική Μαγιόρκα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και καθίσταται πλέον δύσκολο το έργο του στον επαναληπτικό αγώνα στην Ισπανία.

    Πετόσφαιρα - Νέα Σαλαμίνα - Σούπερ Καπ -------------------------------------- Η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας κατέκτησε χθες βράδυ το Σούπερ Καπ, ύστερα από τη νίκη με 3 0 σετ επί του ΑΠΟΕΛ.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση ------------------------------ Καθοριστικά για την τελική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποδείχθηκαν τα τελευταία λεπτά της χθεσινής συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος, σημείωσε τελικά αμελητέα πτώση της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 87,29 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων από τίτλους της περιφέρειας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 637 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το μισό του ημερήσιου τζίρου.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ /Κ

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόπαπας - Επίσκεψη

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7064            1,7166
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9599            1,9716
    Λίρα Αγγλίας                     1,1833            1,1903
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,0833        220,8359
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8723          2,8952
    Δολάριο Καναδά                     2,6394          2,6605
    Κορώνα Δανίας                     12,6571         12,7583
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7038         13,8134
    Κορώνα Σουηδίας                   15,1636         15,2849
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6410          2,6621
    

    [13] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Επαφές

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,67  ( 0,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    987.504
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    518.607    350,45  ( 0,07)
    FTSE Med 100 **                             5.518,02  ( 0,86)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    443.549    100,29  ( 0,67)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     45.451     76,50  ( 0,64)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.232     16,08  ( 1,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    156.349     57,62  (-0,57)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.595     79,81  ( 0,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.684     21,17  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.932     75,01  ( 0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £     17.645      3,39  ( 1,19)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     23.567     13,25  ( 0,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         76     11,68  ( 4,38)
    Ξενοδοχεία                    £     24.823     43,78  ( 0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £     84.063     81,38  (-0,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα κέρδη που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 87,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 987 χιλιάδες λίρες με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 38,2% του τζίρου.

    [16] (Κ) Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου - Βραβεία - Επαινοι

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή - Μελέτη

    Η επανένωση της Κύπρου και η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, όπως θα συμφωνηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής ευημερίας και ασφάλειας για όλη τη νήσο, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την πρώτη, όπως είπε, σε βάθος οικονομική μελέτη των επιπτώσεων της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ Ηνωμένων Εθνών - Ομιλία (1)

    Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα αγκαλιάσει όλους τους Κύπριους και θα βοηθήσει τη χώρα μας να καταλάβει πλήρως τη θέση και το ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το βήμα της 58ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε παράλληλα την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αρχίσει μονομερώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και να προχωρήσει φέτος το Νοέμβριο στην καταστροφή ενός σημαντικού αριθμού αποθηκευμένων ναρκών κατά προσωπικού, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, ''ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οτάβα''.

    Οσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ''είμαστε πάντοτε έτοιμοι οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας να εμπλακούμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του Σχεδίου του για να εξεύρουμε λύση όσο το δυνατό συντομότερα σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι ''σύντομα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για εξεύρεση διευθέτησης''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι ''στην Κύπρο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων, από την τουρκική εισβολή του 1974''.

    ''Αυτό είναι ένα κύριο θέμα καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ζητούμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου ώστε να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα τόσων πολλών οικογενειών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η συνεργασία και η πολιτική βούληση της Τουρκίας,'' πρόσθεσε.

    Επιπλέον, ανέφερε πως τα δικαιώματα των λίγων εγκλωβισμένων που έχουν απομείνει στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου συνεχίζουν να παραβιάζονται και πως οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους, ενώ ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζει νέα τετελεσμένα από τον κατοχικό στρατό όπως στην περίπτωση της προέλασης του τουρκικού στρατού στα Στροβίλια.

    ''Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, είμαστε αποφασισμένοι να εμμένουμε στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ διαβεβαίωσε πως ''συνεχίζουμε από την πλευρά μας να κάνουμε κάθε τι το δυνατό να τους φέρουμε μαζί μας και έχουμε υιοθετήσει μια φιλόδοξη πολιτική με στόχο να βελτιώσουμε το βιοτικό τους επίπεδο και να διασφαλίσουμε ότι θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ωφελήματα που δικαιούνται ως Κύπριοι''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως ''η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διεθνή προσπάθεια κατά της εξάπλωσης των ναρκών και στην αποναρκοθέτηση'' και για αυτό ''έχει αναλάβει πρωτοβουλία για αποναρκοθέτηση όλων των ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη που είχαν τοποθετηθεί από την Εθνική Φρουρά αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο''.

    ''Εν προκειμένω, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω την απόφαση και σταθερή δέσμευση της κυβέρνησής μου, πρώτον: να αρχίσει μονομερώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και, δεύτερον: μονομερώς να προχωρήσει φέτος το Νοέμβριο στην καταστροφή ενός σημαντικού αριθμού αποθηκευμένων ναρκών εναντίον προσωπικού'', πρόσθεσε σημειώνοντας πως αυτό ''αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οτάβα''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''αντιμετωπίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της επιδρομής και αγωνιζόμαστε πάνω από 29 χρόνια για λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας μας από μέρους της Τουρκίας. Παρ όλες τις προσπάθειες η τουρκική αδιαλλαξία δεν έχει καμφθεί και η περιφρόνηση από μέρους της Τουρκίας πολυάριθμων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζεται αμείωτη'', πρόσθεσε.

    Οπως είπε, ''αυτή η στάση είναι όχι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις αλλά επίσης είναι εντελώς αναχρονιστική και ακατανόητη για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Περαιτέρω βρίσκεται σε αντίθεση με τη βούληση και την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ίδιων των Τουρκοκυπρίων που επιμένουν να ζητούν λύση και συμμετοχή στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήρε τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε πως ''πάντοτε βασιζόμαστε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και στην εμπλοκή τους και θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σ αυτά''.

    ''Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα Ηνωμένα Εθνη, είμαστε ευγνώμονες για το ενδιαφέρον και την εμπλοκή τους και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στο Γενικό Γραμματέα για τις άοκνες προσπάθειές του μέσα στα πλαίσια της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο που του ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε ακόμη πως θέλει να επαινέσει το έργο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και όλων των μελών της ομάδας του, του Βοηθού Ειδικού Αντιπροσώπου και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και των χωρών που συνεισφέρουν σ αυτή την προσπάθεια.

    ''Πιστεύω ότι αξίζει να το αναφέρω στο σημείο αυτό επειδή όπως όλοι γνωρίζετε η συνεχιζόμενη και από μακρού υφιστάμενη τουρκική αδιαλλαξία πριν λίγους μήνες κατέστρεψε την πιο ισχυρή ίσως πρωτοβουλία που υπήρξε μέχρι τώρα από μέρους των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε πως ''κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την πικρία και την απογοήτευση όλων των εμπλεκομένων για την αποτυχία αυτή, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες''.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ Ηνωμένων Εθνών - Ομιλία (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναβεβαίωσε σήμερα την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί στενά με εταίρους του ΟΗΕ για την καθολική εφαρμογή τους.

    Σε ομιλία του ενώπιον της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία, ενώ έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δυστυχώς, η παρούσα σύνοδος πραγματοποιείται μέσα σε βαριά και φορτισμένη ατμόσφαιρα'' και σημείωσε ότι ''οι φονικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη τόσο τον περασμένο μήνα όσο και πρόσφατα, πριν δύο μέρες, εξακολουθούν να μας γεμίζουν με πικρία και αγανάκτηση''.

    ''Ολοι μοιραζόμαστε το αίσθημα ότι έχει διαπραχθεί μια μεγάλη αδικία και μια προσβολή κατά της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας. Επιθυμώ ακόμη μια φορά να εκφράσω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά μας προς τους τραυματίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μας αποτρέψουν από το να επιδιώκουμε τα υψηλά ιδανικά και την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο ''αποτελούν οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία υπερβαίνει σύνορα και επιτίθεται εναντίον οικουμενικών αξιών''.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει ζωτική σημασία είναι ''να υπάρξει πραγματική παγκόσμια κινητοποίηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'' για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.

    ''Η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια και συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία. Επίσης, έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''η μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής έχει δίκαια αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη'' και σημείωσε ότι ''ο κίνδυνος απόκτησης τέτοιων όπλων από τρομοκρατικές ομάδες τονίζει ακόμη περισσότερο πόσο σοβαρά και επείγοντα είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν''.

    ''Εν προκειμένω, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν να διαδραματίσουν έναν πραγματικά αποφασιστικό ρόλο. Η καθολική αποδοχή και η συμμόρφωση προς τις πολυμερείς συνθήκες για τον αφοπλισμό και τη μη εξάπλωση των όπλων, καθώς και οι μηχανισμοί επαλήθευσης και ο διεθνώς συντονισμένος έλεγχος εξαγωγών αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στις προσπάθειες μας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη γνήσια αφοσίωσή μας στους διεθνείς κανόνες για τον αφοπλισμό και είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι νωρίτερα φέτος η Κύπρος επικύρωσε τη Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και τη Σύμβαση της Οττάβα''.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε ενθαρρυνθεί από την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 1483 (2003) και 1500 (2003) και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερπηδήσει τις διχόνοιες του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος μέσα σε ένα νέο κλίμα συνεργασίας, προς όφελος του λαού του Ιράκ''.

    ''Στην εκπλήρωση του καθήκοντός μας για οικοδόμηση ενός ασφαλούς, δημοκρατικού, οικονομικά υγιούς Ιράκ θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση καθώς και την πλούσια εμπειρία τους στην υποβοήθηση της πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί στην εγκαθίδρυση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα ασκεί κυριαρχία στο Ιράκ'', είπε.

    Οσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα'', προσθέτοντας ότι ''ο 'οδικός χάρτης' της Τετραμερούς, που έχει τη συντριπτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί''.

    Σημείωσε ότι δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κλιμακούμενη βία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ''πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες πράξεις, προς την ορθή κατεύθυνση''.

    ''Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω τη σταθερή θέση μας υπέρ μιας δίκαιης διευθέτησης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών, που θα θέσει τέρμα στην κατοχή και θα πραγματοποιήσει τους πόθους του παλαιστινιακού λαού για εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, που θα ζει δίπλα από το Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Η Κύπρος, χώρα της περιοχής με παραδοσιακά στενές σχέσεις και με τα δυο μέρη, είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο'', διαβεβαίωσε.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η πραγματοποίηση του οράματος του Χάρτη για ένα δίκαιο, ειρηνικό και ευημερούντα κόσμο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δέσμευση για προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών που να συνάδει με την καθολική, αδιαίρετη και αλληλένδετη φύση τους''.

    Πρόσθεσε ότι ''από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην κατεύθυνση της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως''.

    ''Ως αποτέλεσμα, συμμεριζόμαστε όλοι τώρα ένα κοινό όραμα για ένα κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας. Η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, υπερβαίνει κατά πολύ τη διασφάλιση του σεβασμού ενός θεωρητικού νομικού κατασκευάσματος. Συνεπάγεται αποφασιστικότητα για λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων ώστε το όραμά μας να έχει απτά αποτελέσματα'', είπε.

    Ανέφερε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ακόμα μάρτυρας σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της από ξένες ένοπλες δυνάμεις, θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής της''.

    Πρόσθεσε ότι ''καθώς εργάζεται σκληρά σήμερα για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της υπό τις σκληρές συνθήκες που επιβλήθηκαν από την εισβολή και κατοχή σημαντικού τμήματος του εδάφους της, η Κύπρος δεν παραβλέπει ποτέ την παγκόσμια διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδραματίζει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και παρακολουθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο''.

    Επίσης, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της να εργαστεί στενά με εταίρους του ΟΗΕ για την καθολική εφαρμογή τους''.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ''η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη της φτώχειας και ανισότητας, όπως περικλείονται στους στόχους της χιλιετίας και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στις Συναντήσεις Κορυφής του Μόντερεϊ και του Τζοχάνεσμπουργκ, αποτελούν αμοιβαία εξαρτώμενα βήματα προς το παγκόσμιο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης''.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος παραμένει έντονα προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές και ως νέο μέλος της ΕΕ, που αρχίζει να γίνεται χώρα δωρητής σε περιορισμένο βαθμό, είναι αποφασισμένη να μην φεισθεί προσπαθειών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για βοήθεια για αναπτυξιακούς σκοπούς σε χώρες που έχουν ανάγκη''.

    ''Ενόψει των νέων προκλήσεων που τα Ηνωμένα Εθνη καλούνται να αντιμετωπίσουν, η Κύπρος υποστηρίζει έντονα τους στόχους του Γενικού Γραμματέα για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσαρμογή της εσωτερικής δομής και της κουλτούρας του Οργανισμού στις νέες προσδοκίες. Γι' αυτό χαιρετίζει τη δουλειά που έγινε για την ενίσχυση της διεύθυνσης και της διοίκησης, καθώς και για το νοικοκύρεμα του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών'', είπε.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ ΟΗΕ - Ομιλία (πλήρες κείμενο)

    Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ενώπιον της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (πλήρες κείμενο)

    Κύριε Πρόεδρε,

    Θα ήθελα να σας εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως Προέδρου της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που βλέπουμε Υπουργό κράτους της Κοινοπολιτείας, και μάλιστα ενός νησιώτικου κράτους, να προεδρεύει της συνόδου. Είμαι βέβαιος ότι οι διπλωματικές σας ικανότητες, η πείρα σας και η βαθιά γνώση των θεμάτων θα κατευθύνουν με αρμονικό τρόπο το έργο μας. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μας προς τον προκάτοχό σας κ. Jan Kavan για την εξαίρετη προεδρία του.

    Φέτος η χώρα μου πρόκειται να εκπληρώσει την πλέον φιλόδοξη επιδίωξή της, να ενταχθεί δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης τον περασμένο Απρίλιο, αναμένουμε να καταστούμε πλήρες μέλος με άλλες εννιά προσχωρούσες χώρες την 1η Μαΐου 2004. Ήδη, όμως, έχουμε εμπλακεί στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουμε σε όλες τις συναντήσεις και δραστηριότητες της νέας Ευρωπαϊκής οικογένειας των 25. Γι αυτό το λόγο, η δήλωση της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει και την Κύπρο η οποία υπογράφει πλήρως το περιεχόμενο της.

    Δυστυχώς, η παρούσα σύνοδος πραγματοποιείται μέσα σε βαριά και φορτισμένη ατμόσφαιρα. Οι φονικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη τόσο τον περασμένο μήνα όσο και πρόσφατα, πριν δύο μέρες, εξακολουθούν να μας γεμίζουν με πικρία και αγανάκτηση. Όλοι μοιραζόμαστε το αίσθημα ότι έχει διαπραχθεί μια μεγάλη αδικία και μια προσβολή κατά της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας. Επιθυμώ ακόμη μια φορά να εκφράσω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά μας προς τους τραυματίες.

    Ταυτόχρονα θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μας αποτρέψουν από το να επιδιώκουμε τα υψηλά ιδανικά και την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

    Τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο, από τη Βαγδάτη στην Τζακάρτα, από τη Ρωσία στην Ινδία, και οι ειδεχθείς επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν δύο χρόνια, αποτελούν οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία υπερβαίνει σύνορα και επιτίθεται εναντίον οικουμενικών αξιών. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να υπερασπιστεί τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια την ανθρωπότητα με επιμονή και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις μας είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα πολύτιμα ιδανικά που θέλουμε να διαφυλάξουμε. Εφόσον δυστυχώς η απειλή δεν έχει εκλείψει, αυτό που έχει ζωτική σημασία ώστε αυτή η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία είναι να υπάρξει πραγματική παγκόσμια κινητοποίηση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια και συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία. Επίσης έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών.

    Η μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής έχει δίκαια αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη. Ο κίνδυνος απόκτησης τέτοιων όπλων από τρομοκρατικές ομάδες τονίζει ακόμη περισσότερο πόσο σοβαρά και επείγοντα είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εν προκειμένω, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν να διαδραματίσουν ένα πραγματικά αποφασιστικό ρόλο. Η καθολική αποδοχή και η συμμόρφωση προς τις πολυμερείς συνθήκες για τον αφοπλισμό και τη μη εξάπλωση των όπλων, καθώς και οι μηχανισμοί επαλήθευσης και ο διεθνώς συντονισμένος έλεγχος εξαγωγών αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στις προσπάθειες μας. Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη γνήσια αφοσίωσή μας στους διεθνείς κανόνες για τον αφοπλισμό και είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι νωρίτερα φέτος η Κύπρος επικύρωσε τη Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και τη Σύμβαση της Οττάβα.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διεθνή προσπάθεια κατά της εξάπλωσης των ναρκών και στην αποναρκοθέτηση. Για το λόγο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλία για αποναρκοθέτηση όλων των ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη που είχαν τοποθετηθεί από την Εθνική Φρουρά αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Εν προκειμένω, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω την απόφαση και σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησής μου, πρώτον: να αρχίσει μονομερώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και, δεύτερον: μονομερώς να προχωρήσει φέτος το Νοέμβριο στην καταστροφή ενός σημαντικού αριθμού αποθηκευμένων ναρκών εναντίον προσωπικού, κάτι που αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οττάβα.

    Στο θέμα του Ιράκ, έχουμε ενθαρρυνθεί από την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 1483 (2003) και 1500 (2003) και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερπηδήσει τις διχόνοιες του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος μέσα σε ένα νέο κλίμα συνεργασίας, προς όφελος του λαού του Ιράκ. Στην εκπλήρωση του καθηκόντος μας για οικοδόμηση ενός ασφαλούς, δημοκρατικού, οικονομικά υγιούς Ιράκ θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση καθώς και την πλούσια εμπειρία τους στην υποβοήθηση της πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί στην εγκαθίδρυση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα ασκεί κυριαρχία στο Ιράκ.

    Φέτος και πάλιν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα. Ο «οδικός χάρτης» της Τετραμερούς, που έχει τη συντριπτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς η τυφλή και κλιμακούμενη βία τορπιλίζει τις προσπάθειες για εγκαθίδρυση και διατήρηση αυτής της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε διευθέτηση του προβλήματος. Πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες πράξεις, προς την ορθή κατεύθυνση. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω τη σταθερή θέση μας υπέρ μιας δίκαιης διευθέτησης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών, που θα θέσει τέρμα στην κατοχή και θα πραγματοποιήσει τους πόθους του Παλαιστινιακού λαού για εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, που θα ζει δίπλα από το Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Η Κύπρος, χώρα της περιοχής με παραδοσιακά στενές σχέσεις και με τα δυο μέρη, είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

    Η πραγματοποίηση του οράματος του Χάρτη για ένα δίκαιο, ειρηνικό και ευημερούντα κόσμο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δέσμευση για προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών που να συνάδει με την καθολική, αδιαίρετη και αλληλένδετη φύση τους.

    Από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην κατεύθυνση της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, συμμεριζόμαστε όλοι τώρα ένα κοινό όραμα για ένα κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας. Η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, υπερβαίνει κατά πολύ τη διασφάλιση του σεβασμού ενός θεωρητικού νομικού κατασκευάσματος. Συνεπάγεται αποφασιστικότητα για λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων ώστε το όραμά μας να έχει απτά αποτελέσματα.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ακόμα μάρτυρας σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της από ξένες ένοπλες δυνάμεις, θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής της. Καθώς εργάζεται σκληρά σήμερα για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της υπό τις σκληρές συνθήκες που επιβλήθηκαν από την εισβολή και κατοχή σημαντικού τμήματος του εδάφους της, η Κύπρος δεν παραβλέπει ποτέ την παγκόσμια διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδραματίζει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και παρακολουθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξη της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σ΄ ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της να εργαστεί στενά με εταίρους των Ηνωμένων Εθνών για την καθολική εφαρμογή τους.

    Στην Κύπρο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων, από την τουρκική εισβολή του 1974. Αυτό είναι ένα κύριο θέμα καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ζητούμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου ώστε να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα τόσων πολλών οικογενειών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η συνεργασία και η πολιτική βούληση της Τουρκίας.

    Επιπλέον, τα δικαιώματα των λίγων εγκλωβισμένων που έχουν απομείνει στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου συνεχίζουν να παραβιάζονται. Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους ενώ ο λαός μας αντιμετωπίζει νέα τετελεσμένα από τον κατοχικό στρατό όπως στην περίπτωση της προέλασης του τουρκικού στρατού στα Στροβίλια. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, είμαστε αποφασισμένοι να εμμένουμε στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη της φτώχειας και ανισότητας, όπως περικλείονται στους στόχους της χιλιετίας και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στις Συναντήσεις Κορυφής του Μόντερεϊ και του Τζοχάννεσμπουργκ, αποτελούν αμοιβαία εξαρτώμενα βήματα προς το παγκόσμιο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης.

    Η Κύπρος παραμένει έντονα προσηλωμένη σ΄ αυτές τις αρχές και ως νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει να γίνεται χώρα δωρητής σε περιορισμένο βαθμό, είναι αποφασισμένη να μη φεισθεί προσπαθειών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για βοήθεια για αναπτυξιακούς σκοπούς σε χώρες που έχουν ανάγκη.

    Ενόψει των νέων προκλήσεων που τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται να αντιμετωπίσουν, η Κύπρος υποστηρίζει έντονα τους στόχους του Γενικού Γραμματέα για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσαρμογή της εσωτερικής δομής και της κουλτούρας του Οργανισμού στις νέες προσδοκίες. Γι΄ αυτό χαιρετίζει τη δουλειά που έγινε για την ενίσχυση της διεύθυνσης και της διοίκησης, καθώς και για το νοικοκύρεμα του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στη βελτίωση της διακυβερνητικής δομής και των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών και την αναζωογόνηση της Γενικής Συνέλευσης, ως ουσιωδών στοιχείων της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, στόχος της οποίας είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο σύστημα Ηνωμένων Εθνών που θα μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες που υιοθετήθηκαν στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία.

    Φυσικά χρειαζόμαστε την αποτελεσματικότητα αλλά δεν μπορούμε να τη διαχωρίσουμε από την νομιμότητα. Στην Κύπρο γνωρίζουμε από την πείρα μας τόσο τη σημασία της νομιμότητας όσο και την ανάγκη για αποτελεσματικότητα. Αντιμετωπίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της επιδρομής και αγωνιζόμαστε πάνω από 29 χρόνια για λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας μας από μέρους της Τουρκίας. Παρ όλες τις προσπάθειες η τουρκική αδιαλλαξία δεν έχει καμφθεί και η περιφρόνηση από μέρους της Τουρκίας πολυάριθμων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζεται αμείωτη. Αυτή η στάση είναι όχι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις αλλά επίσης είναι εντελώς αναχρονιστική και ακατανόητη για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Περαιτέρω βρίσκεται σε αντίθεση με τη βούληση και την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ίδιων των Τουρκοκυπρίων που επιμένουν να ζητούν λύση και συμμετοχή στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζουμε από την πλευρά μας να κάνουμε κάθε τι το δυνατό να τους φέρουμε μαζί μας και έχουμε υιοθετήσει μια φιλόδοξη πολιτική με στόχο να βελτιώσουμε το βιοτικό τους επίπεδο και να διασφαλίσουμε ότι θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ωφελήματα που δικαιούνται ως Κύπριοι.

    Στην Κύπρο, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες για τόσα χρόνια και επιβιώσαμε. Επομένως, γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιμείνουμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα Ηνωμένα Έθνη, είμαστε ευγνώμονες για το ενδιαφέρον και την εμπλοκή τους και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στον Γενικό Γραμματέα για τις άοκνες προσπάθειές του μέσα στα πλαίσια της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο που του ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίσης θα ήθελα να επαινέσω το έργο του Ειδικού του Συμβούλου κ. Άλβαρο ντε Σότο και όλων των μελών της ομάδας του, του Βοηθού Ειδικού Αντιπροσώπου και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και των χωρών που συνεισφέρουν σ αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι αξίζει να το αναφέρω στο σημείο αυτό επειδή όπως όλοι γνωρίζετε η συνεχιζόμενη και από μακρού υφιστάμενη τουρκική αδιαλλαξία πριν λίγους μήνες κατέστρεψε την πιο ισχυρή ίσως πρωτοβουλία που υπήρξε μέχρι τώρα από μέρους των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την πικρία και την απογοήτευση όλων των εμπλεκομένων για την αποτυχία αυτή, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες. Πάντοτε βασιζόμαστε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και στην εμπλοκή τους και θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σ αυτά. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας να εμπλακούμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του Σχεδίου του για να εξεύρουμε λύση όσο το δυνατό συντομότερα σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι σύντομα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για εξεύρεση διευθέτησης.

    Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως λύση. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα αγκαλιάσει όλους τους Κύπριους και θα βοηθήσει τη χώρα μας να καταλάβει πλήρως τη θέση και το ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο στην ενωμένη Ευρώπη που να ευημερεί και να συμπορεύεται με τους άλλους εταίρους της προς ένα ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον συνεργαζόμενη με όλα τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση των πανανθρώπινων αξιών.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Με τον Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στην Ενωση Ανταποκριτών του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ είπε ότι όλες οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για διάφορα μέτρα και το άνοιγμα των Βαρωσίων, αποδείχθηκαν κινήσεις εντυπωσιασμού καθώς τίποτε δεν έγινε.

    Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία της πλευράς μας για λύση πριν την 1η Μαϊου 2004.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση (1)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - ΟΗΕ (2)

    Οι αποφάσεις της τουρκικής πλευράς για το κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένου και του ποιος θα αντιπροσωπεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια πρόοδος, εξ αιτίας της τουρκικής στάσης και όλοι αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας και κατά συνέπεια και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα δεν αφορά ούτε τη θέση του ούτω καλούμενου «προέδρου», ούτε τη θέση του συνομιλητή.

    «Για να απομακρυνθεί από την εξουσία ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να ηττηθεί στις «εκλογές» με πολύ σημαντική διαφορά, ώστε να νιώσει η Αγκυρα υποχρεωμένη και να έχει τη δικαιολογία να αντικαταστήσει τον κ. Ντενκτάς από κάποιο άλλο».

    Διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψή του η τουρκοκυπριακή στάση, ακόμη και με άλλον, δεν πρόκειται να μεταβληθεί χωρίς σύνθημα από την Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε:

    Με τον κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με τις ίδιες του τις δηλώσεις, δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, αφού θεωρεί το σχέδιο νεκρό και θαμμένο. Με κάποιον άλλο τουλάχιστο υπάρχει ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούμε με διαφορετική συμπεριφορά από την Αγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά, είπε ότι το μόνο που έγινε είναι το ημίμετρο της άρσης των εμποδίων, τα οποία ο ίδιος είχε εγείρει.

    «Εμείς δεν εγείραμε κάποιο εμπόδιο στη διακίνηση», είπε, διευκρινίζοντας ότι όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για διάφορα μέτρα και το άνοιγμα των Βαρωσίων που έγιναν αποδείχθηκαν κινήσεις εντυπωσιασμού, με στόχο να κερδίσει «πολιτικά σημεία κυρίως στον Τύπο».

    «Είπε ότι θα κάνει, τίποτε δεν έγινε. Το κεντρικό σημείο είναι η Αμμόχωστος, που ανακοινώθηκε πέντε φορές από την Χάγη, ότι θα ανοίξει. Το τελευταίο είναι ότι θα ανοίξει την Αμμόχωστο αυτό το Σαββατοκύριακο. Είναι τέταρτη φορά από τον Αύγουστο που το ακούσαμε», είπε ο Πρόεδρος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε τι εννοεί ο κ. Ντενκτάς μιλώντας για «άνοιγμα της Αμμοχώστου. «Να παραμείνει υπό τουρκικό έλεγχο και να καλέσει τον κόσμο να την ανοικοδομήσει;», διερωτήθηκε.

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι για το Βαρώσι υπάρχουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.. Σε ερώτηση για το που επιρρίπτονται οι ευθύνες για την αποτυχία, είπε ότι σαφώς η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιρρίπτει απερίφραστα τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά, την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους και τον ίδιο προσωπικά, να βρεθεί λύση προς της 1ης Μαϊου, γιατί αν η Κύπρος ενταχθεί χωρίς λύση, θα υπάρχουν πρακτικά προβλήματα.

    «Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο, όμως υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με τους περιορισμούς που πρέπει να θέσουμε στην διακίνηση προσώπων, προϊόντων και κεφαλαίων, βάση των προϋποθέσεων που θέτει η Ε.Ε. Αυτό θα παγιώσει περισσότερο την διαίρεση της νήσου, που δεν το επιθυμούμε», είπε.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι το μαγικό πίσω από αυτή την ημερομηνία και υπενθύμισε κινδυνολογίες ότι αν δεν υπήρχε λύση μέχρι τις 16 Απριλίου θα ήταν το τέλος του κόσμου.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση (2)

    Την άποψη ότι δεν θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού εφόσον παραμείνει η ίδια ηγεσία στην τ/κ κοινότητα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει ''αμφιβολίες εάν και μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα δημιουργούνται οι συγκυρίες για γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μισής ώρας στη Νέα Υόρκη με τον κ. Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές στις δηλώσεις του προς τους Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους ότι ούτε πιέσεις του ασκήθηκαν, αλλά ούτε και εξέφρασε ανησυχία που η ε/κ πλευρά μιλά για την ανάγκη βελτιώσεων του σχεδίου Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''προβήκαμε από κοινού σε μία ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης, της δυνατότητας να αρχίσει νέα προσπάθεια για διαπραγματεύσεις''.

    ''Εχω την εντύπωση ότι δεν θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια εφόσον παραμένει η ίδια ηγεσία στην τ/κ κοινότητα. Μιλήσαμε για τις δικές μας θέσεις. Επανέλαβα τις θέσεις που είχαμε εκφράσει και στη Χάγη και έκτοτε για την ανάγκη βελτιώσεων στο σχέδιο. Δεν εξέφρασε ούτε ανησυχία, όπως αρέσκονται μερικοί να λένε, ούτε μίλησε για το ιερό και απαραβίαστο των σχεδίων του. Αντίθετα υπέδειξε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές, παρά βοηθητικές'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ''ούτε ο Γενικός Γραμματέας μίλησε και πίεσε για δημοψηφίσματα και επανέναρξη των συνομιλιών στο παρόν στάδιο, έχοντας ακόμη και αμφιβολίες εάν και μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα δημιουργούνται οι συγκυρίες για γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''πολλά εξαρτώνται όχι μόνον από το αποτέλεσμα, αλλά τι είδος αποτέλεσμα θα υπάρχει και πώς αυτό θα επηρεάσει την Τουρκία''.

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο κ. Ανάν έχει κάποιο σχέδιο για τους επόμενους τρεις μήνες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Οχι. Φαίνεται δεν θα έχει διαβάσει τον κυπριακό Τύπο''.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής.

    [25] (Κ) Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - ΟΗΕ (3)

    "Ο Ραούφ Ντενκτάς έχει το δικό του όραμα για τη λύση του Κυπριακού, το οποίο αποκαλώ εφιάλτη", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε διάσκεψη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας ότι ο εφιάλτης αυτός μιλά για την εγκαθίδρυση δύο χωριστών κρατών με χωριστές κυριαρχίες.

    Aναφορικά με το σχέδιο Ανάν και τις προτάσεις για βελτιώσεις από την πλευρά μας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "αυτές οι εισηγήσεις στοχεύουν σε περισσότερο λειτουργική και κατά συνέπεια βιώσιμη λύση. Είναι προς το συμφέρον όλων η λύση να είναι βιώσιμη. Οχι απλά να υπογράψουμε ένα κομμάτι χαρτί που θα καταρρεύσει πριν καν εφαρμοστεί. Τα Ηνωμένα Εθνη επίσης βλέπουν τη λογική αυτής της σκέψης".

    Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα, είπε ότι αν η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία συμφωνήσει πάνω στην τελική μορφή του σχεδίου, ο λαός θα το υποστηρίξει.

    Σε σχετική ερώτηση απέφυγε να δηλώσει αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για τις προοπτικές λύσης.

    "Ο κ. Ντενκτάς έχει το δικό του όραμα για τη λύση του Κυπριακού, το οποίο αποκαλώ εφιάλτη. Την εγκαθίδρυση δύο χωριστών κρατών, με χωριστές κυριαρχίες. Θα έχουμε το γελοίο αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει δύο ψήφους στην Ε.Ε. ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία με τη Βρετανία μία...", είπε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν διαφορές προσέγγισης μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των στρατιωτικών, είπε ότι δεν το διαπιστώνει από τις δημόσιες δηλώσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 September 2003 - 17:49:25 UTC