Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΠΟΕΛ - Μαγιόρκα
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα Γυναικών - Απόλλωνας - Σούπερ Πρωταθλήτρια
  • [04] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις με ΥΠΕΞ
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Αφιξη
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Σημερινές επαφές
  • [08] (Κ) Μπερλουσκόνι - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [10] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Μπερλουσκόνι
  • [12] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Εκθεση Προόδου
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [16] (Κ) Πάφος - Πλοιάριο - Λαθρομετανάστες
  • [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες
  • [18] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επαγγελματικές ασθένειες
  • [19] (Κ) ΑΚΕΛ - ΚΠΕ - Κυπριακό - Ευρωεκλογές
  • [20] (Κ) Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Κύπρος - Εργοδότηση - ΕΕ
  • [21] (Κ) Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Ολοκλήρωση
  • [22] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον
  • [23] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον (2)
  • [24] (Κ) Ευρωβουλή - Σύνταγμα - Διακυβερνητική
  • [25] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης- Βαν ντερ Μιρ - Ψευδοεκλογές - Μέτρα
  • [26] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - ΕΕ - Δημοψήφισμα - Ματσάκης
  • [27] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΠΟΕΛ - Μαγιόρκα

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) την πρώτη του συνάντηση, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο επισκέφθηκε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για το Κυπριακό και συζήτησαν τις δραστηριότητες της κυπριακής παροικίας στη Νέα Υόρκη.

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα Γυναικών - Απόλλωνας - Σούπερ Πρωταθλήτρια

    [04] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις με ΥΠΕΞ

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, οι κινήσεις Αμερικανών και ΕΕ σε ό,τι αφορά το θέμα αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ''ψευδοεκλογές'', η απελευθέρωση από το κατοχικό καθεστώς δυο Ε/Κ, ενός Τ/Κ και ενός γαϊδουριού που συνελήφθησαν παράνομα κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης και ο αναμενόμενος διορισμός σήμερα ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του κοριού που εντοπίστηκε στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ελάχιστα τα περιθώρια αλλαγών'' γράφει πως σαφές μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Γουέστον λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη καθιστώντας σαφές ότι τα περιθώρια αλλαγών στο σχέδιο Ανάν είναι πολύ περιορισμένα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς θα αναμένουν Λευκωσία και Αθήνα για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους σε σχέση με τη διεξαγωγή των ασκήσεων ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σύγκρουση Ανωτάτου και Αστυνομίας'' γράφει πως το Ανώτατο Δικαστήριο έσπευσε να απαντήσει, με ανακοίνωσή του, στις κατηγορίες της Αστυνομίας ''ότι οι δικαστικές Αρχές δεν επιδεικνύουν την ευαισθησία που επιβάλλεται σε υποθέσεις επίθεση κατά μελών της Αστυνομίας και δεν παρέχουν την οφειλόμενη προτεραιότητα στην εκδίκαση υποθέσεων αυτής της φύσης, ενώ οι ποινές που επιβάλλουν δεν είναι αποτρεπτικές''. Αλλού αναφέρει πως την πλήρη ικανοποίησή τους εξέφρασαν όλες οι φοιτητικές οργανώσεις για την απόφαση για δημιουργία Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε αντίθεση με τις σοβαρές ενστάσεις που προέβαλε το ακαδημαϊκό προσωπικό.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στην 'πρώτη θέση' ο σταφυλόκοκκος'' πως ασθενείς με σταφυλόκοκκο MRSA, που είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά και υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί και να αποδειχθεί και θανατηφόρος, απομονώνονται σε θαλάμους πρώτης και δευτέρας τάξεως του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως λόμπι χωρών που θα στηρίξουν τις θέσεις της Κύπρου και θα αποτρέψουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, προσπαθεί να στήσει η Λευκωσία - σε συνεργασία με την Αθήνα - ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Μαλαισία.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Αλαλούμ στα νοσοκομεία'' αναφέρεται σε ''πρωτοφανή διάσταση απόψεων'' για τα αίτια θανάτου ασθενούς που ενώ σύμφωνα με το Διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Νίκο Αγγελίδη πέθανε λόγω καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων, σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό ο θάνατος οφείλεται σε σηψαιμία. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως διορίζονται σήμερα οι τρεις ποινικοί ανακριτές σε σχέση με την υπόθεση εντοπισμού κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Οι τρεις ανακριτές θα ετοιμάσουν έκθεση, η οποία θα τεθεί στη διάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''ΗΠΑ - ΕΕ αναζητούν τους παρατηρητές'' πως το θέμα της καθόδου ξένων παρατηρητών στις ψευδοεκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα συζήτησαν στις Βρυξέλλες σε πρόσφατη συνάντησή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η τρόικα της ΕΕ. Αποφασίσθηκε όπως αναζητηθούν τρόποι και μέσα που να διασφαλίζουν την ''ομαλή, διαφανή και δίκαιη διεξαγωγή των 'εκλογών''' στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις στον Τ/Κ γιατρό Αχμέτ Τζαβίτ Αν, ο οποίος προσέφυγε στο ΕΔΑΔ διαμαρτυρόμενος επειδή οι κατοχικές αρχές δεν του επέτρεπαν να περάσει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, η Τουρκία επιχείρησε να δώσει υπόσταση στο ψευδοκράτος, καταθέτοντας τα χρήματα εκ μέρους της λεγόμενης ''ΤΔΒΚ''.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Κερδίζουν έδαφος οι αλλαγές'' αναφέρεται στις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το σχέδιο Ανάν τις οποίες θα επεξηγήσει τόσο στο ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και σε ηγέτες και αξιωματούχους άλλων κρατών που θα συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι την αμέριστη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ θα έχει ο ΚΟΑ προκειμένου να επιτελέσει το σημαντικό κοινωνικό του ρόλο, διαβεβαίωσε χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΚΟΑ κατά την οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα του αθλητισμού.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' προβάλλει στο κύριο της θέμα την αύξηση κατά τον Αύγουστο στον τουρισμό κατά 7% στις αφίξεις εξισορροπώντας την κατάσταση, όπως προκύπτει από την χθεσινή ομιλία του αρμόδιου Υπουργού Γιώργου Λιλλήκα στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA). Αλλού γράφει ότι τρεις άνθρωποι και ένα γαϊδούρι αφέθηκαν χθες ελεύθεροι και αναφέρεται στην περιπέτεια που έζησαν στις φυλακές του ψευδοκράτους οι δύο Ε/Κ και ο Τ/Κ που προσπάθησαν να περάσουν ένα κυπριακό γαϊδούρι στα κατεχόμενα, επιδεικνύοντας ''διαβατήριο'' του γαϊδουριού, στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Αφιξη

    Με τον Ραούφ Ντενκτάς δεν υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που θα έχει στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ηδη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ το βράδυ παρευρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή των ηγετών των χωρών που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος Μπους.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Σημερινές επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Επίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Edward Fenech, τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelaziz Bouteflika, τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah και τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Abdoulaye Wade.

    [08] (Κ) Μπερλουσκόνι - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τη θέληση της ΕΕ να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [10] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις ------------------------------------------- Με τον Ραούφ Ντενκτάς δεν υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη και ειδικά με ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στις οποίες το το κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι το σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    «Θα επαναλάβω την γνωστή μας θέση ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις. Εχουμε σημεία που αφορούν το σχέδιο Ανάν, τα οποία είναι γνωστά, τα είχα υποβάλει στον ίδιο γραπτώς στην Κύπρο όταν ήρθε, τα επανέλαβα στη Χάγη και δεν έχουν αποσυρθεί ποτέ.

    Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε βρίσκονται μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, αποβλέπουν στο να καταστήσουν το σχέδιο πιο λειτουργικό άρα πιο βιώσιμο».

    Υπογράμμισε ότι «οι αλλαγές που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική και πιο ομαλή τη συμμετοχή μας στα διάφορα όργανα της ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των Τουρκοκυπρίων αφού φαίνεται ότι είναι κοινή επιθυμία και των δύο κοινοτήτων και ολόκληρου του λαού ή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού η αποτελεσματική συμμετοχή μας στην ΕΕ. Θέλουμε να είμαστε παραγωγικό και χρήσιμο μέλος της ΕΕ και όχι ενοχλητικός εταίρος».

    Με το Γενικό Γραμματέα και τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού θα συζητηθούν επίσης το θέμα των αγνοουμένων, η διαβίωση των εγκλωβισμένων και διάφορα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο και στα οποία ο ΟΗΕ μπορεί να βοηθήσει.

    Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί στο θέμα της αποναρκοθέτησης, πρόταση που υπέβαλε προ διετίας η κυπριακή κυβέρνηση, και αφορά τόσο τα ναρκοπέδια που είναι στις ελεύθερες περιοχές όσο και τα ναρκοπέδια που βρίσκονται κοντά στη νεκρή ζώνη και μέσα στη νεκρή ζώνη.

    «Γι' αυτά τα ναρκοπέδια χρειάζεται η βοήθεια και συμπαράσταση των Ηνωμένων Εθνών. Τα δικά μας ναρκοπέδια, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά εμείς έστω και μονομερώς θα συνεχίσουμε την άρση των ναρκοπεδίων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για τους παρατηρητές στην ''ψηφοφορία'' που θα λάβει χώρα στα κατεχόμενα στις 14 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το ερώτημα δεν είναι «αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι παρατηρητές», αλλά «τι θα κάνουν αυτοί οι παρατηρητές».

    «Λέτε ότι αν δεν υπάρξουν παρατηρητές θα υπάρξει νοθεία. Ξαναρωτώ 'πότε; Την ημέρα των εκλογών;'. Η νοθεία έχει ήδη συντελεστεί και η νοθεία έγκειται στην προσθήκη στους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδων εποίκων και μιλούν ακόμα για τους καταλόγους που χρησιμοποίησαν πριν ένα χρόνο για τις δημοτικές εκλογές», είπε.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την άποψη που εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, ότι αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαϊου 2004 που ολοκληρωτικά η Κύπρος θα έχει μπει στην ΕΕ, τότε οι πιθανότητες διευθέτησης μετά θα είναι πολύ δυσκολότερες, είπε:

    Δεν θα είναι ούτε πολύ δυσκολότερες ούτε πολύ ευκολότερες από ό,τι είναι σήμερα για τον απλούστατο λόγο ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Αγκυρας και όχι από την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.

    Ομως αυτό είναι ένα επιχείρημα που το χρησιμοποιούμε εμείς από την ανάποδη πλευρά. Αυτοί δηλαδή που λένε ότι 'η Κύπρος ενδιαφέρεται μόνο για την ένταξη και αφού πετύχει την ένταξη δεν ενδιαφέρεται πλέον για την λύση' είναι ανεδαφικό, γιατί αν ενταχθεί η Κύπρος ως επανενωμένη χώρα, πάρα πολλά έχει να κερδίσει ο πληθυσμός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    Ενα μικρό παράδειγμα λέγω, θα μπορούμε να δικαιούμαστε βοήθεια από τα ταμεία στήριξης για την περιφερειακή ανάπτυξη που τώρα δεν δικαιούται η Κύπρος και δεν μετέχει.

    Από την άλλη αν η ένταξη γίνει χωρίς λύση, τότε ναι δημιουργούνται σοβαρά πρακτικά προβλήματα, κανένα από τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητο αλλά δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα όσο αφορά τη διακίνηση προσώπων και προϊόντων και ακόμα ίσως και πρόβλημα εφαρμογής της συνθήκης του Σιέγκεν.

    Αρα'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''είναι κακόβουλοι οι ισχυρισμοί ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για λύση πριν από την 1η του Μαϊου.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί όποια ηγεσία κι αν αναδειχθεί από τις ψευδοεκλογές. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η 'ψηφοφορία' αν θα αναδείξει νέα ηγεσία με τέτοιου είδους έκφραση της θέλησης των Τουρκοκυπρίων, ώστε η Αγκυρα είτε να έχει δικαιολογία είτε να μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα αν όντως θέλει να μετακινήσει τον κ. Ντενκτάς, να πει ότι έπαυσε να εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους. Ομως έτσι πιο απλά, δεν νομίζω μαζί με τον κ. Ντενκτάς να υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

    Ο ίδιος λέει, ο ίδιος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το έγγραφο Ανάν είναι νεκρό, ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση και πρέπει να απορριφθεί για να αρχίσει άλλο εξ υπαρχής, ενώ ο οιοσδήποτε άλλος πολιτικός ηγέτης αν όχι τη βεβαιότητα παρέχει μια ελπίδα ότι πιθανόν να είναι διάφορος από τον κ. Ντενκτάς, τόσο όσον αφορά τη προσέγγιση όσο και όσο αφορά το λεγόμενο όραμα του κ. Ντενκτάς που δεν παραλείπω να λέω, εκείνος το λέει όραμα, εγώ το λέω εφιάλτη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συναντήσεις ----------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Επίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Edward Fenech, τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelaziz Bouteflika, τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah και τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Abdoulaye Wade.

    Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με συντακτική ομάδα των New York Times.

    Μπερλουσκόνι - ΟΗΕ - Κύπρος --------------------------- Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τη θέληση της ΕΕ να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε πως ''σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) την πρώτη του συνάντηση, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο επισκέφθηκε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για το Κυπριακό και συζήτησαν τις δραστηριότητες της κυπριακής παροικίας στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να ασκήσει την επιρροή του προς την αμερικανική πολιτική ηγεσία, ώστε να προχωρήσουν οι αποτελματωμένες διαδικασίες της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ενός ανθρωπιστικού θέματος που βασανίζει εκατοντάδες οικογένειες για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

    Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τον οποίο, όπως είπε, ενημέρωσε για το Κυπριακό ''που πολύ απασχολεί την κοινότητα όπως και τον ίδιο. Δεν έχει πολιτική ιδιότητα ο σεβασμιότατος, όμως το Κυπριακό είναι θέμα που απασχολεί όλους τους Ελληνες και τους Ελληνοκύπριους'', πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε επίσης τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τον οποίο είπε πως είναι ''ένας άνθρωπος ο οποίος παλεύει με όλον τον κυπριακό λαό για ό,τι καλύτερο, ωραιότερο και εντιμότερο υπάρχει, απτόητος από τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Μάλλον τα εμπόδια τον δυναμώνουν παρά αδυνατίζουν'', πρόσθεσε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χθες το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) έλαβε μέρος σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική των συναντήσεων που επρόκειτο να έχουν οι 25 της ΕΕ αργότερα χθες και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουερ.

    Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης επικεντρώθηκε στην κατάσταση που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στο Ιράν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών χθες το πρωί παρευρέθηκε στην εναρκτήρια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης την οποία προσφώνησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους.

    Χθες το μεσημέρι ο κ. Ιακώβου παρακάθισε στο γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

    Ο κ. Ιακώβου συνέχισε τις επαφές του με συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

    Στη συνάντηση με την Ελβετίδα ομόλογό του Micheline Calmy-Rey, προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ελβετίας και των σχέσεων τους στους διεθνείς οργανισμούς ειδικά στα ευρωπαϊκά φόρα.

    Ο κ. Ιακώβου διαπίστωσε ότι αυτές βρίσκονται σε πραγματικά ψηλό επίπεδο, συμπέρασμα το οποίο συμμερίστηκε απόλυτα και η Ελβετίδα Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και ότι αυτή δίδει ιδιαίτερες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία με τη Ελβετία. Είπε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είχε δύο προτεραιότητες, λύση του Κυπριακού και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επεσήμανε ότι επιθυμία της ε/κ πλευράς ήταν λύση του προβλήματος πριν από την ένταξη κάτι που δεν επετεύχθη λόγω της αρνητικότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς και της πολιτικής της Τουρκίας. Ακολούθως ο κ. Ιακώβου έκανε μια ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η Ελβετίδα Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, όσο αφορά το Κυπριακό, στη συνεισφορά της Ελβετίας με ειδικούς προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εξέφρασε την προθυμία της χώρας της να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες ειδικών αν παραστεί ανάγκη.

    Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν να ανταλλάξουν επισκέψεις για προώθηση των διμερών σχέσεων.

    Στη συνάντηση με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Kamal Kharazzi έγινε μια ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου της Βουλής της Κύπρου στο Ιράν.

    Ο κ. Ιακώβου ενεχείρισε έγγραφο στον κύριο Kharazzi με τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Γουέστον - Παροικία - Κυπριακό ------------------------------ Ως την καλύτερη ευκαιρία η πολιτική θέληση που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις να καταστεί πολιτική βούληση ολόκληρης της τ/κ κοινότητας, χαρακτήρισε τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της παροικίας που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία, η ΠΣΕΚΑ και το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αστόρια, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι ασφαλώς οι «εκλογές» είναι παράνομες και κανείς πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει το καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ότι οι ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης είναι εύλογες.

    Ωστόσο, σημείωσε πως αν και παράνομες, οι «εκλογές» αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ευκαιρία έκφρασης της πολιτικής βούλησης των Τ/Κ, η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν.

    Ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε πολύ εντατική την περίοδο μέχρι το Μάιο του 2004 και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τότε οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον ------------------------------ Η διεθνής κοινότητα έχει πεισθεί ότι πράγματι χρειάζονται αλλαγές - βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, υπό το φως των εξελίξεων που συνέβησαν στο μεταξύ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει λύση στο Κυπριακό, πριν από την 1η Μαΐου 2004.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ότι είναι λογικά αυτά που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ώστε αυτό να γίνει πιο λειτουργικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''η διεθνής κοινότητα που εκπροσωπείται και σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις του κ. Γουέστον έχει πεισθεί ότι πράγματι χρειάζονται αλλαγές, βελτιώσεις, στο σχέδιο Ανάν ενόψει και των εξελίξεων που συνέβησαν στο μεταξύ''.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά ''μιλά για αλλαγές και βελτιώσεις μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, μετά από καλόπιστες διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά, και δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο, όπως ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος θέλει και επιμένει σε ξεχωριστή κυριαρχία, ανεξάρτητα κράτη, δημιουργία ουσιαστικά μιας συνομοσπονδίας, όπως την καταλαβαίνει ο κ. Ντενκτάς''.

    Εκπρόσωπος - Στρατιωτικές ασκήσεις - Γκιούλ ------------------------------------------- Από τις πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί αν θα ματαιωθεί η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος Τοξότης'', επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, ενώ στο μεταξύ οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της άσκησης συνεχίζονται.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για κινήσεις των Αμερικανών για ματαίωση της άσκησης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό ''δεν είναι κάτι το καινούργιο'' αφού κάθε χρόνο καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων για μείωση της έντασης στην περιοχή.

    Σχολιάζοντας άλλες πληροφορίες που φέρουν την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα να συνοδεύεται με εκπλήξεις σε ότι αφορά και το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα υποδεικνύουν για άλλη μια φορά την τακτική της Τουρκίας να επιχειρεί με διοχέτευση ειδήσεων ''να κερδίσει διπλωματικούς πόντους στο διεθνές προσκήνιο''.

    ''Εμείς αναμένουμε να υπάρξουν μέτρα άρσης της κατοχής, μερικώς ή ολικώς. Οσα μέτρα ληφθούν από την κατοχική δύναμη - και είναι στο χέρι της άρση μέτρων κατοχής - είναι για μας ευπρόσδεκτα'', είπε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι όποιες εκπλήξεις της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι ''ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς ------------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''παραμένει ένας φανατικός εθνικιστής, ο οποίος δεν είναι δυνατό να αλλάξει νοοτροπία'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι εκείνοι που επιθυμούν να επιβλέψουν τη διεξαγωγή των λεγόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένου και της ΕΕ, θα πρέπει να ενημερώσουν «επίσημα» το ψευδοκράτος.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ο κ. Ντενκτάς επαναλαμβάνει τον εαυτό του, εξακολουθεί να παραμένει στο παρελθόν, δεν έχει αντιληφθεί τις αλλαγές που έχουν γίνει στο μεταξύ, και ούτε αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες της τ/κ κοινότητας''.

    Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Ενταξη -------------------------------- Η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) την 1η Μαΐου 2004 είναι προς το ευρύτερο συμφέρον, δήλωσε προχθές στο Λονδίνο ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, προσθέτοντας πως το κατά πόσον αυτή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος εξαρτάται από άλλους που έχουν ακόμη την ευθύνη λήψης αποφάσεων.

    Σε διάλεξή του στο Λονδίνο με τίτλο ''Κύπρος: χαμένες ευκαιρίες και ο δρόμος προς τα εμπρός'', ο κ. Χάνεϊ αναφέρθηκε και στις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του προσεχούς Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα και στη σημασία του αποτελέσματός τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, με την εξακολούθηση της εκεί παρουσίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην εξουσία, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην επταετή θητεία του ως Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό και στην παραίτησή του τον περασμένο Μάιο από τη θέση αυτή, ο κ. Χάνεϊ δήλωσε ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας της απόλυτης άρνησης του κ. Ντενκτάς -την οποία υποστήριζε η τουρκική κυβέρνηση- να θέσει το δύο φορές αναθεωρηθέν σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα για αποδοχή του ή όχι από τους Τ/Κ.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Σέρβος Υπουργός Δικαιοσύνης ----------------------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Vladan Batic επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φιλία που ενώνει την Κύπρο και τη Σερβία θα συνεχιστεί προς αμοιβαίο όφελος.

    Ο κ. Batic μιλούσε στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησής του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξέφρασε στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη του λαού και της κυβέρνησης της Σερβίας στην υπόθεση της Κύπρου, η οποία χρονολογείται από την ίδρυση του κινήματος των αδεσμεύτων, στα πλαίσια της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ο' Neil - Μητρόπουλος ---------------------------------------------- Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορεί πλέον ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργεί ως ναυτιλιακή γέφυρα, αλλά και ως κέντρο υπηρεσιών για τις χώρες της περιοχής, εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνάντησή του χθες με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού William Ο' Neil και τον νεοεκλελεγμένο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Ευθύμιο Μητρόπουλο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τους κύριους O' Neil και Μητρόπουλο για το κυπριακό πρόβλημα και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο

    Υπουργός Οικονομικών - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ - Συνελεύσεις ---------------------------------------------------------- Την υποστήριξη της Κύπρου στη διεθνή μάχη εναντίον του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εξέφρασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών των Γενικών Συνελεύσεων της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πραγματοποιούνται στο Dubai.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είναι και ο Διοικητής της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο είπε ότι ''η Κύπρος, ως μία μικρή και ανοικτή οικονομία, η οποία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 και σκοπεύει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική ΄Ενωση το συντομότερο έχει επηρεασθεί από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κυρίως στον τουρισμό''.

    Πρόσθεσε ότι παρά τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης η κυπριακή οικονομία ''αναπτύσσεται με ρυθμούς γύρω στο 2% χάριν των προσπαθειών της κυβέρνησης να υιοθετήσει μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προς αντιμετώπιση της μείωσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο''.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας ------------------------------------------ Τη διευκόλυνση της ελεύθερης εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, προβλέπει η κατ΄ αρχήν υιοθέτηση (πολιτική απόφαση) της σχετικής πρότασης οδηγίας στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο οποίο την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σωτήρης Σωτηρίου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Η οδηγία αυτή θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ακολουθήσει διαβούλευση (διαδικασία συναπόφασης) με το Συμβούλιο Υπουργών, ενώ προβλέπεται να υιοθετηθεί οριστικά πριν τις ευρωεκλογές (Ιούνιος 2004) και να τεθεί σε ισχύ το 2005.

    Η βασική διευκόλυνση για τους πολίτες είναι ότι όταν θα εγκαθίστανται σε άλλο κράτος μέλος δεν θα χρειάζονται την έκδοση δελτίου ταυτότητας, αλλά απλώς θα εγγράφονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους υποδοχής, με ελάχιστες διατυπώσεις. Τους τρεις πρώτους μήνες μετά την άφιξη ενός Ευρωπαίου πολίτη σε άλλο κράτος μέλος δεν θα χρειάζεται καμία διατύπωση.

    Μακσέιν - Κύπρος- Μάλτα - Εργοδότηση - Βρετανία ----------------------------------------------- Οι πολίτες της Κύπρου και της Μάλτας με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των χωρών τους στην ΕΕ έχουν αυτόματα το δικαίωμα να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της διεύρυνσης της ΕΕ, οι πολίτες των οποίων αποκτούν το δικαίωμα αυτό με την πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ το Μάιο του 2004.

    Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα της ΕΕ Ντένις Μακσέιν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - 4ο μέρος Συνόδου 2003 ΚΣΣΕ

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Χρήστο Πουργουρίδη, Δώρο Χριστοδουλίδη και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναχωρεί αύριο για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 4ου Μέρους της Συνόδου 2003 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2003.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Σύνοδος θα αρχίσει με κοινή συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα Κτίζοντας μια ενιαία Ευρώπη. Tης κοινής συνεδρίας θα συμπροεδρεύσουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Peter Schieder και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox.

    Θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο της Συνέλευσης θα είναι η απειλή για τη δημοκρατία από εξτρεμιστικά κόμματα στην Ευρώπη, η κατάργηση της θανατικής ποινής στις χώρες υπό καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η διεθνής οικονομία, τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και η κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου.

    Ε/Κ - Τ/Κ - Γαϊδούρι - Αφέθηκαν ελεύθεροι ----------------------------------------- Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι από το κατοχικό καθεστώς οι δύο Ε/Κ και ο Τ/Κ που είχαν ''συλληφθεί'' προχθές παράνομα από τις κατοχικές ''αρχές'' στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας.

    Πρόκειται για τον Σάββα Χριστοδούλου από το Δάλι, ιδιοκτήτη γαϊδουριού το οποίο οδηγήθηκε προχθές στο οδόφραγμα με ''διαβατήριο'' στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τον Αντη Κυριάκου, οδηγό ταξί, και τον Σαλίχ Τασκέντ, ο οποίος είναι μέλος δικοινοτικής οργάνωσης.

    Εκπρόσωπος - Παράνομες''συλλήψεις'' - Απελευθέρωση ------------------------------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι όλοι ειρωνεύονται τη δική του απαίτηση και επιθυμία για επίδειξη διαβατηρίων στη δική μας τη χώρα, για την ελεύθερη διακίνηση'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση για την απελευθέρωση χθες από το κατοχικό καθεστώς των δύο Ε/Κ και του Τ/Κ που είχαν ''συλληφθεί'' χθες παράνομα από το κατοχικό καθεστώς μαζί με ένα γαϊδαρο, κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας.

    ''Είναι καιρός ο κ. Ντενκτάς να άρει αυτή την απαίτηση του, για να υπάρξει πλήρης και ελεύθερη διακίνηση των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, στη χώρα τους'', είπε ο Εκπρόσωπος, ύστερα από τη συνάντησή του με το νέο ΔΣ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο κ. Ντενκτάς ''θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι η χθεσινή ιστορία με το συμπαθέστατο τετράποδο ήταν η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία των τελευταίων 29 χρόνων''.

    Ιταλός Πρεσβευτής - Δικοινοτικό πρόγραμμα - Συντήρηση αντικειμένων ------------------------------------------------------------------ Οκτώ Ε/Κ και οκτώ Τ/Κ ένωσαν τη γνώση και την αγάπη τους για την αρχαιολογία, στο τέταρτο δικοινοτικό πρόγραμμα με θέμα τη συντήρηση αρχαίων αντικειμένων, που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Πρεσβεία της προεδρεύουσας της ΕΕ Ιταλίας στη Λευκωσία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρεσβευτής της Ιταλίας Τζεράρντο λα Φραντσέσκα εξήρε τη σημασία του δικοινοτικού προγράμματος συντήρησης αρχαίων αντικειμένων, το οποίο όπως είπε, έδωσε την ευκαιρία σε Ε/Κ και Τ/Κ να δουλέψουν μαζί στο Λήδρα Πάλας για κάτι χρήσιμο και θετικό και για τις δύο κοινότητες.

    Στο δικοινοτικό πρόγραμμα συντήρησης αρχαίων αντικειμένων 16 Κύπριοι από τις δύο κοινότητες εργάστηκαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τις επόμενες μέρες πάνω σε δύο αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, μία εικόνα και ένα μπαούλο.

    Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Επίσκεψη ---------------------------- Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) είναι ''ιδιαίτερα σημαντικές για το κράτος, για την Κυπριακή Δημοκρατία'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως με τους στόχους που έχει θέσει το ΚΥΠΕ θα μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με το νέο ΔΣ του ΚΥΠΕ και τον Διευθυντή του Πρακτορείου Θέμη Θεμιστοκλέους, την οποία χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα'', ο Εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκαν λεπτομέρειες ''σε σχέση με την αναβάθμιση και την καλύτερη οργάνωση του ΚΥΠΕ, με στόχο πάντοτε την εξυπηρέτηση του κράτους, του πολίτη, την ενημέρωση μέσω του εξωτερικού και γενικά την παρουσία της Κύπρου στο διεθνές προσκήνιο'', προσθέτοντας πως "προχωρούμε καλά''.

    ''Η δική μου συνεργασία με το ΚΥΠΕ θα είναι συνεχής και μόνιμη και ελπίζω και από τη δική τους πλευρά, με τους στόχους που έχουν θέσει, να μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χρυστοστομίδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συνάντηση, η οποία είχε σκοπό, όπως είπε, τη συζήτηση του θέματος της αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του Πρακτορείου.

    Ο κ. Αριστοτέλους εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Εκπρόσωπο, διότι, όπως είπε, ''ήταν πολύ θετικός σε αυτό το ζήτημα (της αναβάθμισης του ΚΥΠΕ) και θα αναλάβει την περαιτέρω προώθηση του''.

    ''Ενα έργο, πρόσθεσε ο κ. Αριστοτέλους, ''που είναι πολύ σημαντικό και πολύτιμο και εξυπηρετεί άμεσα την κοινωνία της πληροφόρησης, τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής πολιτείας και κατ΄ επέκταση το εθνικό πρόβλημα''.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη ---------------------------- Την πορεία σταθεροποίησης του εντός του επιπέδου των 87 μονάδων συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη μείωση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,35 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον υποχώρησε στις 546 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 211 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 40,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Αντίθετα ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων σημείωσε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 347,03 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΠΟΕΛ - Μαγιόρκα -------------------------------

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Μπερλουσκόνι

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα τη χθεσινή δήλωση του Προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    [12] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Εκθεση Προόδου

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ετοιμασίας από την Επιτροπή της τελικής Εκθεσης Προόδου για την Κύπρο.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7067            1,7169
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9580            1,9697
    Λίρα Αγγλίας                     1,1822            1,1892
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,3630        220,1099
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8908          2,9139
    Δολάριο Καναδά                     2,6542          2,6754
    Κορώνα Δανίας                     12,6673         12,7686
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7735         13,8836
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2327         15,3545
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6473          2,6684
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,29  (-0,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    637.100
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    398.035    350,21  ( 0,92)
    FTSE Med 100 **                             5.470,85  ( 0,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    321.559     99,62  ( 0,40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.163     76,01  (-0,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.227     15,81  (-1,25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.514     57,95  ( 0,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.556     79,76  (-1,23)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.986     21,16  (-0,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     34.223     74,89  (-1,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.810      3,35  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     38.372     13,15  (-0,68)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,19  (-1,58)
    Ξενοδοχεία                    £     24.065     43,35  ( 0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     40.008     81,52  (-0,50)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Καθοριστικά για την τελική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποδείχθηκαν τα τελευταία λεπτά της σημερινής συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος, σημείωσε τελικά αμελητέα πτώση της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 87,29 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων από τίτλους της περιφέρειας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 637 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το μισό του ημερήσιου τζίρου.

    [16] (Κ) Πάφος - Πλοιάριο - Λαθρομετανάστες

    Η Αστυνομία συνέλαβε 43 λαθρομετανάστες που φέρονται να αποβιβάστηκαν από σκάφος κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχή της Πάφου.

    [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες

    Με την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, τα φαινόμενα άφιξης λαθρομεταναστών στο νησί ''αναμένονται να επιταθούν'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [18] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επαγγελματικές ασθένειες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Ελληνίδας Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, συνέστησε στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα πρόληψης ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται συνήθως στον χώρο εργασίας. Με την ίδια σύσταση ζητά την πρόβλεψη εθνικής νομοθεσίας που θα εισάγει το δικαίωμα αποζημίωσης στους εργαζόμενους με επαγγελματική ασθένεια.

    [19] (Κ) ΑΚΕΛ - ΚΠΕ - Κυπριακό - Ευρωεκλογές

    Καθοριστικός παράγοντας για την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Νουρντουράν, οι οποίοι συμφώνησαν μεταξύ τους για στενότερη συνεργασία τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για τις ευρωεκλογές του 2004, για τις οποίες συμφώνησαν όπως διεξαχθούν με ενιαίο εκλογικό κατάλογο και κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Τ/Κ.

    [20] (Κ) Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Κύπρος - Εργοδότηση - ΕΕ

    Οι πολίτες της Κύπρου και της Μάλτας θα έχουν αυτόματο δικαίωμα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την πλήρη ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, αναφέρει ανακοίνωση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

    [21] (Κ) Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Ολοκλήρωση

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες του τριήμερου Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2003" με θέμα "Διευρύνοντας τους Ναυτιλιακούς Ορίζοντες".

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Πρόεδρος του Συνεδρίου Συμεών Μάτσης επεσήμανε ότι κοινή εκτίμηση αποτελεί η σημαντική πρόοδος της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα.

    [22] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον

    Συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο ξενοδοχείο Γουόρλντορφ Αστόρια στη Νέα Υόρκη.

    [23] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον (2)

    Συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο ξενοδοχείο Γουόρλντορφ Αστόρια στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ενώ από αμερικανικής πλευράς παρακάθισε η υπεύθυνη του Κυπριακού στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Αννα Χολμς.

    Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Γουέστον προέβησαν σε ανασκόπηση των εξελίξεων ενόψει της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Μεταξύ των θεμάτων που καλύφθηκαν στη συζήτηση ήταν και πώς θα μεθοδευτεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με τις ψευδοεκλογές, ηγέρθη ξανά από τον κ. Γουέστον το θέμα της αποστολής παρατηρητών από διεθνείς οργανισμούς.

    Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται η κινητικότητα του αμερικανικού παράγοντα με εμπλοκή στη διαδικασία και του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, έχει ζητήσει και θα έχει συνάντηση αυτή την εβδομάδα ή τις αρχές της επόμενης με τον κ. Ανάν.

    [24] (Κ) Ευρωβουλή - Σύνταγμα - Διακυβερνητική

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ευρύτατη πλειοψηφία (335 ψήφοι υπέρ, 106 κατά και 53 αποχές) την έκθεση των ευρωβουλευτών Δημήτρη Τσάτσου και Χιλ Ρόμπλες, με την οποία η Ευρωβουλή δίνει τη γνώμη της για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και την επικείμενη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    [25] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης- Βαν ντερ Μιρ - Ψευδοεκλογές - Μέτρα

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η ΕΕ να στείλει παρατηρητές για τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα.

    Είπε, επίσης, ότι αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο κονδύλι ύψους 12 εκ. ευρώ για προγράμματα στη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, τα οποία αφορούν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

    [26] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - ΕΕ - Δημοψήφισμα - Ματσάκης

    Οι ανεξάρτητοι Ευρωβουλευτές Philip Claeys και Koen Dillen θέτουν θέμα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, με αφορμή τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, σχετικά με την ενδεχόμενη προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [27] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 September 2003 - 17:49:24 UTC