Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωβουλή - Κωνσταντίνος Καραμανλής
  • [02] (Κ) Γουέστον - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Προειδοποίηση
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Διαβήματα - Κατεχόμενα - Διαβατήρια
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λύση - Σχέδιο Ανάν - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός (2)
  • [10] (Κ) Βρυξέλλες - Χατζηδημητρίου - Επαφές
  • [11] (Κ) Επίσκεψη - Τοπική Πρωθυπουργός Βόρειας Επικράτειας Αυστραλίας
  • [12] (Κ) Πρόγραμμα επίσκεψης Ελληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο
  • [13] (Κ) Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά - ΕΕ

  • [01] (Κ) Ευρωβουλή - Κωνσταντίνος Καραμανλής

    Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τίμησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας το όνομά του σε γέφυρα που ενώνει τα δυο κεντρικά κτίριά του στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό τοποθετεί τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στους οραματιστές και «πατέρες» της Ευρώπης, τον Γάλλο Ρουμπέρ Σουμάν, τον Γερμανό Κόνραντ Αντενάουερ, τον Ιταλό Αλσίντ Ντε Γκάσπερ και τον Βέλγο Ανρι Σπάακ.

    [02] (Κ) Γουέστον - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Προειδοποίηση

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον προειδοποίησε χθες την Αγκυρα να μην επιχειρηθεί νοθεία στις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά την αναμέτρηση.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι παρασκηνιακές ενέργειες των Αμερικανών και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, η μετάβαση στην κατεχόμενη Καρπασία αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ και η αναζήτηση και τιμωρία των υπευθύνων για την κλοπή αυτοκινήτου - τεκμηρίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η πρώτη συνεδρία της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για τις ευρωεκλογές, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2004, τα σχέδια για ανοικοδόμηση των κατεχομένων, η μετάβαση τεσσάρων Δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και η έναρξη των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αποστολή προσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ'', ότι τα τ/κ κόμματα που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς απάντησαν στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, που θα επισκεφθεί την Κύπρο αύριο και μεθαύριο, ότι δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του για να τον συναντήσουν, όμως το ουσιαστικό μέρος της αποστολής του κ. Παπανδρέου θα υλοποιηθεί και θα έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει πως τριμελής επιτροπή θα εκδικάσει τελικά πειθαρχική υπόθεση εναντίον αστυνομικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την κλοπή αυτοκινήτου - τεκμηρίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κλείνει τ' αυτιά του ο Τάσσος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας το θέμα της πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην κατεχόμενη Καρπασία, τη στιγμή που η τήρηση χαμηλών τόνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ''αφοπλίζει τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων''. Αλλη είδηση είναι η έναρξη χθες των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία, όπου όλα εξελίχθηκαν ομαλά, ενώ για τη Μέση Εκπαίδευση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Ηλίας Δημητρίου εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη -όπως είπε- 40 διδακτικών βιβλίων.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Παρατηρητές φέρνει από Τουρκία ο Γουέστον'', γράφει πως ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στρέφει την προσοχή του σε μη κυβερνητικές οργανώσεις της Τουρκίας, επιδιώκοντας την εξασφάλιση παρατηρητών στις λεγόμενες ''εκλογές'' του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για τις ευρωεκλογές συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά και όλα τα κόμματα εξέφρασαν τη θέλησή τους να υποστηρίξουν την κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους τους Κυπρίους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των Τ/Κ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Επτά αστυνομικοί στο εδώλιο'' γράφει στο κύριό της θέμα ότι η πολύκροτη υπόθεση της κλοπής και του εμπρησμού του αυτοκινήτου - τεκμηρίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας προσλαμβάνει νέες διαστάσεις και προσθέτει ότι, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα δύο αστυνομικά πορίσματα, χθες ανακοίνωσε το διορισμό τριμελούς επιτροπής που θα προχωρήσει σε πειθαρχική δίκη εναντίον των επτά αστυνομικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα της μετάβασης των τεσσάρων δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα στις 23 του περασμένου Ιουνίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ανακατεύουν την τράπουλα '' γράφει στο κύριο του θέμα ότι Αθήνα και Λευκωσία διαμορφώνουν εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα των ψευδοεκλογών, τα οποία, όπως γράφει, θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη αύριο και μεθαύριο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου χθες άρχισε η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2004, ο οποίος παρουσιάζει αυξημένες δαπάνες κατά 320 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2003. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των τακτικών αναπτυξιακών δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4%.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Δεν θα χαριστεί σε κανένα'' γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ετοιμάζει κατηγορητήρια πειθαρχική υπόθεση εναντίον και των εφτά υπό διαθεσιμότητα μελών της Αστυνομίας, για την κλοπή του αυτοκινήτου τεκμηρίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε χθες μήνυμα αποφασιστικότητας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε να ''κουκουλώσει'' υποθέσεις ούτε να χαριστεί σε οιονδήποτε, ανεξάρτητα του βαθμού και της θέσης που κατέχει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος ανοικοδόμησης των κατεχομένων θα φθάσει στα 6 δισεκατομμύρια λίρες, ποσό για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει βοήθεια από διάφορους φορείς του εξωτερικού.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Γουέστον - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Προειδοποίηση ------------------------------------------------------- Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον προειδοποίησε χθες την Αγκυρα να μην επιχειρηθεί νοθεία στις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά την αναμέτρηση.

    Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Ρώμη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του κ. Γουέστον σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Κυπριακό, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα ισοδυναμούν με δημοψήφισμα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικές και για την πορεία του Κυπριακού.

    ''Θα προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία στις ΗΠΑ οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άδικες και μη δημοκρατικές εκλογές'', είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ο κ. Γουέστον, αναφερόμενος σε ανησυχίες για πρόσφατο κύμα Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, επανέλαβε ότι ''θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά'' την κατάσταση.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει την έκταση του προβλήματος στο παρόν στάδιο, αλλά πρόσθεσε: ''Θα θεωρούσαμε οποιαδήποτε αύξηση πληθυσμού πέραν της φυσιολογικής ως άδικη και μη δημοκρατική''.

    ''Οι εκλογές του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε ό,τι αφορά το κατά πόσο θα υπάρξει διευθέτηση ή όχι του Κυπριακού'', ανέφερε ο Τόμας Γουέστον.

    Εξήγησε ότι με το πρωτόκολλο των κομμάτων της λεγόμενης ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα για ανατροπή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει δημιουργηθεί μια ''ρευστή κατάσταση'' με την οποία παρέχεται ευκαιρία για επίτευξη διευθέτησης του Κυπριακού.

    ''Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν'', είπε ο κ. Γουέστον, προσθέτοντας πως ''η κατάσταση θα αλλάξει με ένα καθοριστικό τρόπο, πρακτικά, νομικά και πολιτικά μετά την 1η Μαϊου 2004''.

    Διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ''απόλυτο χρονοδιάγραμμα'', ο κ. Γουέστον πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα έντονη η αντίληψη ότι θα υπάρξουν ωφελήματα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απέφυγε να δώσει χαρακτηρισμούς στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι κατά τη γνώμη του, ''ο κ. Ντενκτάς επιθυμεί μια λύση, αλλά δυστυχώς η λύση που βλέπει δεν είναι ρεαλιστική''.

    Σημίτης - Τουρκία - Κυπριακό -------------------------------- Βήματα από την Τουρκία και τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και της διευθέτησης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας αναμένει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σημίτης τόνισε πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ''απόλυτη συνείδηση'' ότι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να διευθετήσει τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν όσον αφορά την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η στάση της Τουρκίας δίνει ελπίδα για επίλυση των θεμάτων αυτών, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι γνωστό πώς η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να ακολουθήσει μία πολιτική, ιδίως στον εσωτερικό τομέα, στον τομέα των δικαιωμάτων και τον κοινωνικό τομέα, διαφορετική ή πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι επιδιώκει η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιθυμεί να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η νέα τουρκική κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Σημίτης, έχει κατανοήσει ότι για να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να λύσει και ορισμένα προβλήματα, τα οποία χρονίζουν.

    ''Πιστεύω ότι έχει απόλυτη συνείδηση ότι εάν θελήσει να πετύχει τηνέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει και να διευθετήσει τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν όσον αφορά την Κύπρο και όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και γενικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις'', τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ''κινείται σε ένα πλαίσιο, το οποίο καθορίζεται και από αντιλήψεις παλιές, τις μέχρι τώρα πρακτικές, τις νοοτροπίες που βλέπουν την Τουρκία ως συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να παίζει έναν αντίστοιχο ρόλο και σε όλα αυτά, συστήματα και απόψεις που παρεμποδίζουν την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ελλάδα και την λύση του Κυπριακού''.

    Οπως ανέφερε, από τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό σχημάτισε την εντύπωση ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση θέλουν να κάνουν βήματα για υπέρβαση των δυσκολιών που υπάρχουν.

    ''Περιμένω τα βήματα αυτά. Δεν έχω δει μέχρι σήμερα μία έμπρακτη απόδειξη, ότι πράγματι αλλάζουν τα πράγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκούν οι καλές προθέσεις τις οποίες σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ. Πρέπει να υπάρξουν κινήσεις, να υπάρξουν δράσεις, οι οποίες δείχνουν ότι θέλουμε να υπερβούμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές που μας χωρίζουν και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή'', τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Η Αθήνα, συνέχισε, έχει δείξει ότι το θέλει αυτό και περιμένει τώρα από την Τουρκία έμπρακτα να προχωρήσει σε βήματα τέτοια, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνιών για τα εκκρεμή θέματα.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη - Κύπρος --------------------------------------- Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο των συναντήσεών του αλλά και του δείπνου το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού και θα γίνει προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ καθηγητών στο ''Λήδρα Πάλας'' για το μέλλον της παιδείας στην Κύπρο. Οι εκπρόσωποι κομμάτων της τ/κ κοινότητας αρνήθηκαν πρόσκληση να συναντηθούν με τον κ. Παπανδρέου.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης «πιστεύαμε ότι αυτή θα ήταν η κατάλληλη περίοδος που θα έδινε την ευκαιρία για μια νέα ανταλλαγή απόψεων επί του Κυπριακού. Θεωρούσαμε απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε ανταλλαγή απόψεων αλλά εναπόκειτο στη διάθεση των τουρκοκυπριακών κομμάτων εάν θα γινόταν συνάντηση. Θέλαμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους, καθώς αρχικά είχαν εκφραστεί υπέρ του σχεδίου Ανάν''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η Αθήνα θα έβλεπε θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά, όπως διευκρίνισε, σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες.

    Οπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο, πρόσθεσε, λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν δημιουργούνται οι συνθήκες για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, υπενθύμισε τον τελικό στόχο που είναι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου του 2004.

    Απαντώντας σε ερώτημα για την επίσκεψη εργασίας που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή ενδεχομένως να γίνει μέσα στον Οκτώβριο αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία.

    Εξάλλου, μετά την επιστροφή στην Αθήνα από την Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στις ΗΠΑ (15-16 Σεπτεμβρίου) για να παραστεί σε εκδήλωση ερευνητικού ιδρύματος το οποίο θα τον βραβεύσει για την προσφορά του από τη θέση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ το περασμένο εξάμηνο.

    Στο περιθώριο της επίσκεψης αυτής ο Υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράϊς.

    ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Απαγόρευση εισαγωγής αντικειμένων ----------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τρίχρονη παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες βυζαντινών εκκλησιαστικών, τελετουργικών και εθνολογικών αντικειμένων χωρίς άδεια εξαγωγής από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις κατηγορίες αντικειμένων που συμπεριλαμβάνονται στο απαγορευτικό διάταγμα βρίσκονται αντικείμενα που παρασκευάστηκαν από μέταλλο, ξύλο και ελεφαντόδοντο, καθώς και υφαντουργίες, λίθινα αντικείμενα (μωσαϊκά) και τοιχογραφίες που ανάγονται στην περίοδο από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα μ.Χ.

    Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1999, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO του 1970 αναφορικά με τα Μέσα Απαγόρευσης και Αποτροπής της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας.

    Η τρίχρονη παράταση είναι η μέγιστη που προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία.

    ΕΕ - Συντονιστής Εναρμόνισης - Συναντήσεις ------------------------------------------------- Ικανοποιητικά θεωρούνται τα αποτελέσματα των πρώτων συναντήσεων που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιους για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου συναντήθηκε χθες το πρωί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, οι οποίοι του έθεσαν σειρά ερωτήσεων σχετικά με την πορεία της φιλελευθεροποίησης της αγοράς τηλεπικοινωνιών, δηλαδή την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνάντησης, ο Συντονιστής Εναρμόνισης δήλωσε ότι δόθηκαν οι απαντήσεις για το έργο που έχει γίνει στην Κύπρο, ενώ έχει, όπως είπε, την εντύπωση, ότι από κοινοτικής πλευράς θα υπάρξει επανεκτίμηση προς το θετικότερο απέναντι στην Κύπρο για το θέμα των τηλεπικοινωνιών.

    Η δεύτερη συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπείας έγινε με αξιωματούχους της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδιοι για θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ενημέρωσε τους κοινοτικούς για τις εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών, στη διάρκεια των οποίων έγινε πολύ δουλειά με τη δημιουργία των αρμόδιων υπηρεσιών, που θα αναλάβουν τα θέματα των προσφύγων. Δόθηκαν όλες οι πληροφορίες στους κοινοτικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με το Συντονιστή Εναρμόνισης, εμφανίζουν μια επιφυλακτικότητα, διότι περιμένουν να υπάρξουν απτά δείγματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νέων θεσμών.

    "Δώσαμε τη διαβεβαίωση ότι το νέο σύστημα θα είναι αποτελεσματικό και ότι θα υπάρξει πρόοδος και για την Κύπρο που υφίσταται την πίεση των αιτούντων ασύλου αλλά και την ΕΕ, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον", δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, εκφράζοντας την εντύπωση ότι οι νέες πληροφορίες που δόθηκαν από κυπριακής πλευρά λήφθηκαν υπόψη.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα συναντηθούν και με την ομάδα-Μάουρερ, όπου θα εξετασθούν και τα 30 κεφάλαια για την ανάλυση της προόδους που έχει επιτευχθεί σχετικά με την προσαρμογή στο κεκτημένο. Οι επαφές ολοκληρώνονται σήμερα το πρωϊ με τις συναντήσεις με εκπροσώπους των διευθύνσεων ναυτιλίας και περιβάλλοντος.

    Ευρωβουλή - Κωνσταντίνος Καραμανλής ------------------------------------------ Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τίμησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας το όνομά του σε γέφυρα που ενώνει τα δυο κεντρικά κτίριά του στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό τοποθετεί τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στους οραματιστές και «πατέρες» της Ευρώπης, τον Γάλλο Ρουμπέρ Σουμάν, τον Γερμανό Κόνραντ Αντενάουερ, τον Ιταλό Αλσίντ Ντε Γκάσπερ και τον Βέλγο Ανρι Σπάακ.

    Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωβουλή με τη συμμετοχή κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, εκπροσώπων της κυβέρνησης, του Προέδρου της ΝΔ και πολλών φίλων και συνεργατών, οικουμενική ήταν η διαπίστωση για την προσωπικότητα και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή τόσο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας όσο και στην προώθηση της «ευρωπαϊκής ιδέας».

    Ενδεικτική ήταν η φράση του Προέδρου της Ευρωβουλής Πατ Κοξ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τον Ελληνα που ήταν ευρωπαϊστής πριν από τον καιρό του. Με ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικών ομάδων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει το όνομα του κ. Καραμανλή σε μια γέφυρα που ενώνει δύο κτίρια και που συμβολίζει τη συνεργασία και όχι τη διαίρεση και το διχασμό, είπε ο Ιρλανδός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    Υπουργός Εμπορίου - Κανκούν - ΠΟΕ ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για το Κανκούν του Μεξικού για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, 2003.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της Υπουργικής Διάσκεψης του Κανκούν είναι η αξιολόγηση της πορείας του ΠΟΕ και του έργου που επιτελέστηκε αναφορικά με την εφαρμογή των προνοιών των διαφόρων συμφωνιών.

    Θα αξιολογηθεί επίσης η πρόοδος που επιτελέστηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στα πλαίσια του αναπτυξιακού γύρου που αποφασίσθηκε στη Ντόχα.

    Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αναμένεται ότι οι Υπουργοί των χωρών μελών του ΠΟΕ θα αποφασίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για όλα τα υπό συζήτηση θέματα μέχρι το τέλος του 2004.

    Ευρωπαϊκό Φόρουμ - Διάσκεψη - Κύπρος -------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Φόρουμ AEGEE Ευρώπης διοργανώνει διάσκεψη στο Κέντρο Φούλμπραϊτ στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά Ευρωπαίους φοιτητές και φοιτήτριες από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο σε ένα ανοικτό διάλογο για την κατάσταση στο νησί.

    Οπως ανέφερε η Νταϊάνα Φιλίπ, Πρόεδρος του AEGEE Ευρώπης στόχος είναι οι φοιτητές συζητήσουν για το ρόλο της Ευρώπης, την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, ''να συνομιλήσουν για τις φιλοδοξίες τους και πως μπορούν να υπερπηδήσουν τα διάφορα προβλήματα και θέματα που απασχολούν τις δύο κοινότητες».

    Τη διάσκεψη θα προσφωνήσει ο υπεύθυνος για πολιτικά θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κάναν Ρατζαραθίναμ και ο τέως Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση Μιχάλης Ατταλίδης, ενώ από τ/κ πλευράς θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί.

    Θα συμμετάσχουν 25 φοιτητές από τις δύο κοινότητες καθώς και φοιτητές από την Ευρώπη ενώ συνδιοργανωτές είναι τα Ηνωμένα Εθνη, το Φούλμπραϊτ και η δικοινοτική οργάνωση νεολαίας Youth Promoting Peace.

    Θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια για τη ''Σημασία του διαπολιτιστικού διαλόγου'' και του ''Ευρωπαϊκού Ρόλου'' με στόχο να συμφωνηθεί μια κοινή γραπτή δήλωση η οποία θα παρουσιαστεί ενώπιον δημόσιας συζήτησης στο τέλος της διάσκεψης.

    Στοιχειώδης Εκπαίδευση - Εναρξη μαθημάτων ----------------------------------------------- Χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα άρχισε η καινούργια σχολική χρονιά και τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός στο Γραφείο της Διεύθυνσης Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Λοΐζος Γιάσουμας.

    Τα μαθήματα στα 347 Δημοτικά Σχολεία στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και στα εννέα Ειδικά Σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες και στο Δημοτικό Σχολείο στην κατεχόμενη Καρπασία, όπως ανέφερε ο κ. Γιάσουμας, έχουν αρχίσει κανονικά.

    Τα βιβλία έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, είπε ο κ. Γιάσουμας, προσθέτοντας πως κάποια μικροπροβλήματα που υπήρξαν σχετικά με τη στελέχωση των σχολείων έχουν διευθετηθεί.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιάσουμας, ο συνολικός αριθμός των μαθητών και μαθητριών στα Δημοτικά είναι 57.858, από τους οποίους οι 8.870 είναι οι νεοεγγραφέντες της πρώτης τάξης.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------------------- Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, 2.100 συνολικά Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ 6.942 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 393 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 243 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 382 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.082 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ, 2.789 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.328 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 543 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.282 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σε 20 πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι κυπριακής καταγωγής.

    ''Κύπρια 2003'' - Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Λονδίνου - Τιρίμος -------------------------------------------------------------------- Το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ ''Κύπρια 2003'' παρουσιάζει σήμερα και αύριο την παγκοσμίου φήμης Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, με σολίστα τον Κύπριο, Μαρτίνο Τιρίμο, υπό τη διεύθυνση του Enrique Diemecke, στο Θέατρο του Δήμου Στροβόλου στη Λευκωσία.

    Σήμερα θα ακουστούν τα έργα του Περικλή Κούκου ''In Memoriam'' για ορχήστρα εγχόρδων, το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αριθμός 1 του Johanes Brahms και η Συμφωνία αριθμός 8 σε σολ μείζονα, έργο 88 του Antonio Dvorak.

    Την Τετάρτη το πρόγραμμα αρχίζει με την Εισαγωγή στο Μαγικό Αυλό του W.A Mozart, ακολουθεί η Συμφωνία αριθμός 8 του Franz Schubert και το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αριθμός 2 του Johanes Brahms.

    Χρηματιστήριο - Πτώση στο επίπεδο των 88 μονάδων ------------------------------------------------------ Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε στη χθεσινή συνάντηση στο επίπεδο των 88 μονάδων, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των πιέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,06%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, στις 88,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 777 χιλιάδες λίρες, ποσό που περιλαμβάνει και μεταφορές μεγάλων πακέτων μετοχών.

    [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Διαβήματα - Κατεχόμενα - Διαβατήρια

    Σε σειρά έντονων διαβημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την παράνομη αξίωση των κατοχικών αρχών να επιδεικνύουν διαβατήριο όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις κατεχόμενες περιοχές προβαίνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,57  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    824.113
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    405.444    360,64  (-0,05)
    FTSE Med 100 **                             5.648,17  (-2,30)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    296.398    103,22  (-0,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     50.165     76,34  (-0,88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.356     15,12  ( 0,60)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.282     58,03  ( 1,97)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.373     83,12  (-1,35)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     29.702     20,46  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     30.375     74,53  ( 0,42)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.553      3,43  ( 1,48)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     25.926     13,28  ( 0,23)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,78  ( 1,12)
    Ξενοδοχεία                    £     25.537     42,78  (-0,58)
    Αλλες Εταιρείες               £     72.799     81,59  (-0,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λύση - Σχέδιο Ανάν - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Παράρτημα που αναλύει τα οικονομικά ζητήματα που εγείρονται από την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα σε σχέση με λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ), που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός (2)

    Συνολικές δαπάνες 3,4 δισεκατομμύρια λίρες και συνολικά έσοδα 2,8 δισεκατομμύρια λίρες προνοεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2004, που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την έναρξη των εργασιών της.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το Αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ), το οποίο εντός της εβδομάδας θα σταλεί στην ΕΕ.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2004 προβλέπεται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο οποίος έγινε με το νέο ολοκληρωμένο σύστημα Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης, να μειωθεί στο 3,7% (260 εκ. λίρες) του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σύγκριση με 5,4% (358 εκ. λίρες) το 2003 και 3,5% (220 εκ. λίρες) το 2002.

    [10] (Κ) Βρυξέλλες - Χατζηδημητρίου - Επαφές

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ενημέρωση που είχε από τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και την ομάδα των Κυπρίων λειτουργών που τον συνοδεύει στις Βρυξέλλες σχετικά με την πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο. Περιμένει, όμως, την τήρηση στην πράξη των διαβεβαιώσεων που της δόθηκαν από κυπριακής πλευράς και κυρίως την έκτακτη σύγκλιση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προωθηθούν τα απαραίτητα νομοσχέδια.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μεθαύριο Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνολική ενταξιακή πορεία της Κύπρου (προσαρμογή στο κεκτημένο), όπως και για την ύπαρξη συγκεκριμένων προβλημάτων, στα οποία χρειάζεται να δοθεί λύση πριν την επίσημη συνάντηση με τους κοινοτικούς στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές διότι από το βαθμό προσαρμογής της Κύπρου και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου, η οποία θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο Φθινόπωρο.

    [11] (Κ) Επίσκεψη - Τοπική Πρωθυπουργός Βόρειας Επικράτειας Αυστραλίας

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας για τριήμερη επίσημη επίσκεψη η τοπική Πρωθυπουργός της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας Κλερ Μάρτιν.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    [12] (Κ) Πρόγραμμα επίσκεψης Ελληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο

    Φθάνει αύριο για διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής αντιπροσωπείας υπηρεσιακών παραγόντων.

    [13] (Κ) Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά - ΕΕ

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 September 2003 - 17:49:14 UTC