Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΥΠΕΞ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ΕΠΕΥ - ''Αέρα''
  • [04] (Κ) ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο - Κύπρος - Προεδρία
  • [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκπρόσωπος Τύπου - Κατεχόμενη Καρπασία
  • [06] (K) Εκπομπή για ομογένεια
  • [07] (Κ) Σημίτης - Τουρκία - Κυπριακό
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Απαγόρευση εισαγωγής αντικειμένων
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Στοιχειώδης Εκπαίδευση - Εναρξη μαθημάτων
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση στο επίπεδο των 88 μονάδων
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κανκούν - ΠΟΕ
  • [15] (Κ) ''Κύπρια 2003'' - Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Λονδίνου - Τιρίμος
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Φόρουμ - Διάσκεψη - Κύπρος
  • [17] (Κ) ΕΕ - Συντονιστής Εναρμόνισης - Συναντήσεις
  • [18] (Κ) Γουέστον - Τουρκία - Ψευδοκράτος - "Εκλογές"

  • [01] (K) ΥΠΕΞ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ

    Tο θέμα που αφορά την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και προβλημάτων μεταξύ των μελών και υπό ένταξη και αιτητριών χωρών, έθεσε κατά το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του στην Κύπρο από την Ιταλία, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και όφειλε μέχρι σήμερα να είχε διαπραγματευθεί μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η περιοδεία του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον σε ευρωπαϊκές χώρες, η χθεσινή μετάβαση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα με την επίδειξη διαβατηρίων και οι αντιδράσεις που η επίσκεψη αυτή προκάλεσε, η δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πως μέχρι το Μάιο του 2004 θα προκύψουν προβλήματα στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η αντίδραση που προκάλεσε χθεσινή συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ολοταχώς προς τα πίσω ο Χριστόφιας'' αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στον ''Φ'' και γράφει πως ο κ. Χριστόφιας έχει εξαπολύσει ''προκλητική επίθεση'' κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, βρίσκεται σε ''κατά μέτωπο σύγκρουση'' με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ενώ ''προσπαθεί να οδηγήσει προς τα πίσω τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού''. Αλλού γράφει πως οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας υποδέχθηκαν χθες με δάκρυα στα μάτια και με προσδοκίες για άμβλυνση των προβλημάτων τους την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, αποτελούμενη από την εκ των αντιπροέδρων Καίτη Κληρίδη και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Σωτήρη Δράκο, Φοίβο Νικολαίδη και τον Εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Μητσόπουλο.

    ''Το Θάρρος'' φέρει σήμερα τον τίτλο ''Σκάνδαλο ολκής στο Υπουργείο Γεωργίας'' και αποκαλύπτει ''σκάνδαλο ολκής'' με ''αδιαφανείς διαδικασίες σε προσφορές για σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών στον Ακάμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ''. Αλλού γράφει πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε πως μέχρι το Μάιο του 2004 όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ θα προκύψουν προβλήματα για τη λύση του Κυπριακού, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη και να προσπαθήσει να επιτύχει λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο '' Πισώπλατη από 4 Δικαστές'' γράφει ότι η πρόσφατη ενέργεια τεσσάρων δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μεταβούν παράνομα στα κατεχόμενα (μέσω Κωνσταντινούπολης) και να διανυκτερεύσουν στο ε/κ ιδιοκτησίας ξενοδοχείο ''Ντόουμ'' στην Κερύνεια δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα έχει δύο χωριστές κατ' ιδίαν συναντήσεις και μια δημόσια παρέμβαση με ομιλία προς μικτό ακροατήριο Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο '' Πόρισμα Φάντασμα'' αναφέρει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης με αφορμή την παραλαβή της συμπληρωματικής έκθεσης του ερευνώντα αξιωματικού Βοηθού Αρχηγού Διοίκησης Γεωργίου Παναγιώτου, σχετικά με την κλοπή και εμπρησμό αυτοκινήτου τεκμηρίου στις 19 Αυγούστου στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, θα δώσει σήμερα προγραμματισμένη δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα αναφερθεί εκτενώς στην υπόθεση. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν να στρώσουν το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά από τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του ψευδοκράτους, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Επείγονται για δημοψήφισμα'' γράφει στο κύριο του θέμα πως ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ζήτησε από την ΕΕ ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού με στόχο τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν στις αρχές του 2004, καθώς και υποστήριξη της Τουρκίας στο αίτημά της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού ο ''Φ'' γράφει πως Κύπρος και Μάλτα μετατρέπονται σε Κέντρα Συντονισμού της ΕΕ για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, ενώ η Κύπρος έχει ζητήσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων σε τεχνικά μέσα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ΕΠΕΥ - ''Αέρα''

    Η αγορά μετοχών με τη μέθοδο του ''αέρα'' θα αρχίσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις κυπριακές ΕΠΕΥ (Εταιρείες Παροχής Επενδυντικών Υπηρεσιών) την 1η Ιανουαρίου 2004, με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας των ΕΠΕΥ και των τραπεζών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο με την έναρξη του νέου έτους.

    [04] (Κ) ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο - Κύπρος - Προεδρία

    Την Προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ διεκδικεί η Κύπρος, η οποία συμμετέχει στο Κίνημα από το 1984, μαζί με άλλες υποψήφιες χώρες.

    Αντιπρόεδρος σήμερα της Ομοσπονδίας καθώς και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ο Γιώργος Χριστοφίδης.

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκπρόσωπος Τύπου - Κατεχόμενη Καρπασία

    Μέχρι και αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους ετοιμάζεται να προωθήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παράλληλα με την κατάθεση υπομνήματος στις κυβερνητικές υπηρεσίες προς επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Ε/Κ εγκλωβισμένους της Καρπασίας και τους Μαρωνίτες της κατεχόμενης περιοχής Κορμακίτη.

    [06] (K) Εκπομπή για ομογένεια

    Σημίτης - Συνέντευξη - Κυπριακό ---------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη χθες στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως μέσα στο 2004 θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι ''θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι''.

    Αναλύοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία είπε ότι ''ένα πρώτο σημαντικό θέμα για τη χώρα είναι το θέμα το οποίο σχετίζεται με την Κύπρο''.

    Είπε ότι το 2004 η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και τόνισε ότι είναι φανερό πως ''μέχρι τότε θα γίνει μια προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού'', σημειώνοντας ότι ''πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις και να προσπαθήσουμε να υπάρχει λύση του Κυπριακού''.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρόσθεσε ότι ''στο τέλος του 2004 πρόκειται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει λύσει η Τουρκία τα προβλήματα τα οποία έχει στο Αιγαίο, σε σχέση με την Ελλάδα''.

    ''Χρειάζεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, να υπάρξει μία ρύθμιση σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων'' ανέφερε ο κ. Σημίτης.

    ΥΠΕΞ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ---------------------------------- Tο θέμα που αφορά την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και προβλημάτων μεταξύ των μελών και υπό ένταξη και αιτητριών χωρών, έθεσε κατά το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του στην Κύπρο από την Ιταλία, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και όφειλε μέχρι σήμερα να είχε διαπραγματευθεί μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου.

    ''Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν έπραξε αλλά επέλεξε να υπογράψει μια συμφωνία ή ένα πλαίσιο τελωνειακής ένωσης με ένα ανύπαρκτο κράτος, χωρίς να συμβουλευθεί την ΕΕ. Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί παρά το γεγονός ότι τα έχω υποδείξει με επιστολή μου προς την Επιτροπή αλλά και προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Οπως είπε σε συνομιλία που είχε τον Πρόεδρο του Ατυπου Συμβουλίου και άλλα μέλη του απεκόμισε την εντύπωση πως ''η Τουρκία προσπαθεί να απαμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, λέγοντας ότι αυτή η λεγόμενη συμφωνία πλαίσιο Τουρκίας-ψευδοκράτους δεν θα κυρωθεί από οποιοδήποτε συνταγματικό θεσμό της Τουρκίας και συνεπώς η Ευρώπη ας μην ανησυχεί».

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε επίσης πως τα θέματα που απασχόλησαν το άτυπο Συμβούλιο ήταν οι προτάσεις του Υπατου Εκπρόσωπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα μελετήσει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης και διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα, όπως το Μεσανατολικό, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλα.

    ''Ελαβα το λόγο και στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά, ενώ το δικό μου θέμα ήταν η ένταξη του συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας ως θέμα διεθνούς, πολυμερούς διπλωματίας που εκπροσωπείται οικουμενικά από τα Ηνωμένα Έθνη'', ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

    ΔΗΣΥ - Εκπρόσωπος Τύπου - Κατεχόμενη Καρπασία ----------------------------------------------------- Μέχρι και αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους ετοιμάζεται να προωθήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παράλληλα με την κατάθεση υπομνήματος στις κυβερνητικές υπηρεσίες προς επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Ε/Κ εγκλωβισμένους της Καρπασίας και τους Μαρωνίτες της κατεχόμενης περιοχής Κορμακίτη.

    Οπως ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος μαζί με την Αντιπρόεδρο του κόμματος Καίτη Κληρίδου και τα Μέλη του Πολιτικού Γραφείου Σωτήρη Δράκο και Φοίβο Νικολαΐδη, επισκέφθηκαν χθες τους εγκλωβισμένους στην κατεχόμενη Καρπασία, έχουν καταγράψει με λεπτομέρεια τα προβλήματα των χωριών της Καρπασίας, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο, καθώς και της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και σύντομα θα επισκεφθούν και τους Μαρωνίτες της κατεχόμενης περιοχής Κορμακίτη για τον ίδιο σκοπό.

    ''Ηταν μία εμπειρία η οποία ήταν συγκλονιστική, από τις συγκλονιστικότερες της ζωής μου. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Δέος, κατάνυξη, σεβασμός, τιμή σε αυτούς, οι οποίοι υπομένουν αγόγγυστα τόσα χρόνια το μαρτύριο της κατοχής'', είπε ο κ. Μητσόπουλος στο ΚΥΠΕ, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα συναισθήματά τους στη διάρκεια των επαφών που είχε με τους εγκλωβισμένους.

    ''Νομίζω'', συνέχισε, ''ότι ήταν για εμάς ένα αναβάπτισμα και πραγματικά πήραμε δύναμη από τη δικής τους δύναμη, εμπνευστήκαμε από τον αγώνα τους, δώσαμε όμως ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, πως, όταν εμείς είμαστε παρόντες, δεν υπάρχει πιθανότητα να ερημώσουν τα χωριά μας και δεν υπάρχει πιθανότητα να τουρκοποιηθεί η κατεχόμενη Κύπρος''.

    Υπουργός Εμπορίου - Αφιξη από Θεσσαλονίκη ----------------------------------------------- Ομάδες εργασίας έχουν σχηματιστεί για την ετοιμασία ενός σχεδίου δράσης για αξιοποίηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για να καταστεί το νησί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του στην Κύπρο από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι σε συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο καθορίστηκαν κάποιοι βασικοί άξονες συνεργασίας και ορίστηκαν ''ομάδες εργασίας, οι οποίες εντός των επόμενων δύο μηνών θα ετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης για αξιοποίηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και υλοποίηση αυτού που λέμε ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής''.

    ''Αυτό θα είναι μια στρατηγική που θα έχει οικονομικό άξονα και επιχειρηματικό άξονα με βάση την Κύπρο'', είπε.

    Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Επαφές -------------------------------------------- Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και κοινής συνεργασίας στους τομείς της νέας τεχνολογίας, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της ενέργειας και του εμπορίου συζήτησαν προχθές ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Κοινοτική Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χάρη Καστανίδη και τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιλλήκας είχε επαφές με τον Πρόεδρο και τον Εκτελεστικό Σύμβουλο της HELEXPO ΑΕ και της ΔΕΘ, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις όσον αφορά την καλύτερη δυνατή συνεργασία στον τομέα των εκθέσεων, καθώς και με το προεδρείο του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, με το οποίο συζήτησε θέματα κοινής επιχειρηματικής δράσης μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Εξάλλου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Κυπριακών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, την οποία συνόδευε ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης και στην οποία παρευρίσκονταν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Α. Θεοχάρους.

    Επίσης, ο Υπουργός παρέστη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

    Τέλος, ο κ. Λιλλήκας παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στα εγκαίνια της έκθεσης ''ΚΥΠΡΟΣ 1700-2000'', τα οποία τέλεσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και συνδιοργάνωσαν προς τιμή της Κύπρου το Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ και η HELEXPO-ΔΕΘ.

    ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο - Κύπρος - Προεδρία --------------------------------------------- Την Προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ διεκδικεί η Κύπρος, η οποία συμμετέχει στο Κίνημα από το 1984, μαζί με άλλες υποψήφιες χώρες.

    Αντιπρόεδρος σήμερα της Ομοσπονδίας καθώς και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ο Γιώργος Χριστοφίδης.

    Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τα επόμενα 4 χρόνια και του νέου Συμβουλίου θα γίνουν αύριο το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ, που πραγματοποιείται στην Kύπρο και θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστοφίδης η διεκδίκηση της προεδρίας είναι ''σημαντική'' αφού ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει τη δυνατότητα μόνο με την ιδιότητά του και την εθνική του προέλευση να προβάλλει τη χώρα του.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας που θα εκλεγεί θα εκπροσωπεί γύρω στις πέντε χιλιάδες Ομίλους και Συνδέσμους σε 120 περίπου χώρες, το συντονισμό και την παρακολούθηση των οποίων θα έχει.

    Θεσσαλονίκη - Εκθεση ''Κύπρος 1700-2000'' - Σημίτης ---------------------------------------------------------- Πανόραμα του κυπριακού πολιτισμού κατά την ιστορική περίοδο από τον 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας αποτελεί η μεγάλη έκθεση με τίτλο ''Κύπρος 1700-2000'' που εγκαινίασε την Παρασκευή το βράδυ στο Τελλόγλειο Ιδρυμα της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης.

    Την έκθεση διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα σε συνεργασία με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια, ο κ. Σημίτης είπε πως ''ο δυναμισμός της κυπριακής κοινωνίας είναι το πιο αποτελεσματικό εφαλτήριο για να κλείσει η ανοικτή πληγή του Κυπριακού, όπως το επιθυμούμε όλοι για να ζήσουν οι δύο κοινότητες ειρηνικά, δημιουργικά, σε μία ενιαία ευρωπαϊκή Κύπρο''.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως ''τώρα, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, που η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι ένα γεγονός που αλλάζει ριζικά το συσχετισμό των δυνάμεων σε σχέση με το ανοιχτό πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, το εκθεσιακό αυτό γεγονός μαζί με τον ιστορικό και μοναδικό πίνακα του Διαμαντή, μαζί με τα υλικά του Αρχείου Σπητέρη, μας επιτρέπει να σκεφτούμε, όπως περίπου θα σκεφτόταν ο Γιώργος Σεφέρης, την Κύπρο ως ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή των ιστορικών υλικών''.

    Η έκθεση περιλαμβάνει το μνημειακό έργο του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Διαμαντή Διαμαντή, ''Ο Κόσμος της Κύπρου'', συνοδευόμενο από όλα τα προσχέδιά του, τη μεγάλη έκθεση ''Ταξιδιώτες Ζωγράφοι στην Κύπρο, 1700-1960'', με συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας προερχόμενα από το Ιδρυμα Σεβέρη, ενώ παράλληλα εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό για την κυπριακή τέχνη από το αρχείο του ιστορικού της τέχνης Τώνη Σπητέρη, το οποίο δωρίστηκε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα.

    Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ΕΠΕΥ - ''Αέρα'' ------------------------------------------------------ Η αγορά μετοχών με τη μέθοδο του ''αέρα'' θα αρχίσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις κυπριακές ΕΠΕΥ (Εταιρείες Παροχής Επενδυντικών Υπηρεσιών) την 1η Ιανουαρίου 2004, με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας των ΕΠΕΥ και των τραπεζών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο με την έναρξη του νέου έτους.

    [07] (Κ) Σημίτης - Τουρκία - Κυπριακό

    Βήματα από την Τουρκία και τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και της διευθέτησης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας αναμένει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Απαγόρευση εισαγωγής αντικειμένων

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7112            1,7214
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8940            1,9053
    Λίρα Αγγλίας                     1,1938            1,2009
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,0731        222,8416
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9310          2,9544
    Δολάριο Καναδά                     2,5960          2,6167
    Κορώνα Δανίας                     12,6952         12,7967
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0839         14,1965
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5767         15,7013
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6301          2,6511
    

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη - Κύπρος

    Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο των συναντήσεών του αλλά και του δείπνου το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού και θα γίνει προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,73  (-1,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    777.922
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    345.588    360,83  (-1,58)
    FTSE Med 100 **                             5.780,89  (-0,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    227.302    103,89  (-1,40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.714     77,02  (-0,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        462     15,03  ( 0,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     44.078     56,91  (-1,93)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.132     84,26  (-0,01)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     55.062     20,47  (-1,96)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     33.525     74,22  (-0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.884      3,38  (-2,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     54.785     13,25  (-1,92)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        210     11,67  (-0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      9.319     43,03  (-0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £    145.923     81,70  ( 0,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Στοιχειώδης Εκπαίδευση - Εναρξη μαθημάτων

    Χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα αρχίζει η καινούργια σχολική χρονιά και τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός στο Γραφείο της Διεύθυνσης Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Λοΐζος Γιάσουμας.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση στο επίπεδο των 88 μονάδων

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση στο επίπεδο των 88 μονάδων, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των πιέσεων στη μετοχή της Τράπεζας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,06%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, στις 88,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 777 χιλιάδες λίρες, ποσό που περιλαμβάνει και μεταφορές μεγάλων πακέτων μετοχών.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κανκούν - ΠΟΕ

    [15] (Κ) ''Κύπρια 2003'' - Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Λονδίνου - Τιρίμος

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Φόρουμ - Διάσκεψη - Κύπρος

    Το Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Φόρουμ AEGEE Ευρώπης διοργανώνει διάσκεψη στο Κέντρο Φούλμπραϊτ στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά Ευρωπαίους φοιτητές και φοιτητές από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο σε ένα ανοικτό διάλογο για την κατάσταση στο νησί.

    [17] (Κ) ΕΕ - Συντονιστής Εναρμόνισης - Συναντήσεις

    Ικανοποιητικά θεωρούνται τα αποτελέσματα των πρώτων συναντήσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιους για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο.

    [18] (Κ) Γουέστον - Τουρκία - Ψευδοκράτος - "Εκλογές"

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Γουέστον προειδοποίησε την Αγκυρα να μην νοθεύσει τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, οι οποίες αποτελούν δημοψήφισμα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 September 2003 - 17:49:16 UTC