Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Ολοκλήρωση εργασιών
  • [04] (Κ) Μαυρονικόλας - Γιάννος Παπαντωνίου - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος'' - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Διευθυντής ΚΥΠΕ - Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [09] (Κ) Διευθυντής ΓΤΠ - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [10] (Κ) ΕΦ - Ορκωμοσία Υποψηφίων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Διυπουργική επιτροπή - Ανοικοδόμηση κατεχομένων
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο
  • [15] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Heritage Foundation - Κύπρος
  • [16] (Κ) Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Xαιρετισμοί εκπροσώπων οργανώσεων
  • [17] (Κ) Επιτροπή Παιδείας - Νομοσχέδιο - Θέσεις ΑΑΕΙ
  • [18] (Κ) Αναστασιάδης - Πρόταση νόμου - Ποινικοποίηση ''προσφυγών'' Ε/Κ
  • [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός
  • [20] (Κ) Ολομέλεια - ΑΑΕΙ Ελλάδας - Θέσεις φοίτησης
  • [21] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Εκλογές
  • [22] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Συνάντηση - Επαναπροσέγγιση με Τ/Κ
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση

    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση διεκδικούν απόψε την πρόκριση στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος την Ζελέσνιτσαρ Βοσνίας, έχοντας στόχο να ανατρέψει το 1-0 του πρώτου αγώνα.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το θέμα της προσφυγής στα ψευδοδικαστήρια για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, η συνάντηση Προέδρου της Βουλής και του Πρεσβευτή της ΕΕ, η συμμετοχή Τ/Κ στις ευρωεκλογές στην Κύπρο, η πρόσκληση Ε/Κ από το ΕΒΚΑΦ για ανταλλαγή περιουσιών, η νέα υπόθεση κακοποίησης πολίτη από αστυνομικούς, η μη συμμετοχή 10 εταιρειών σε προσφορές του Δημοσίου, το παρασκήνιο γύρω από την πυρκαγιά στην Επισκοπή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ποινικό αδίκημα η προσφυγή σε ψευδοδικαστήρια'' ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, μετά από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, καταθέτει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της προσφυγής Ε/Κ σε ψευδοδικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος για αποζημιώσεις. Αλλού αναφέρει πως εκστρατεία ενημέρωσης στα κατεχόμενα ετοιμάζει η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων με σκοπό τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών, ευελπιστώντας πως με αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν τα ίχνη αγαπημένων τους.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Νέα αστυνομικά κατορθώματα'' γράφει ότι σοβαρό επεισόδιο κακοποίησης πολίτη από αστυνομικούς σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λεμεσό, όταν άνδρες της ομάδας ''Ζ'' διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο σε πάρκα της οδού Ρίτσου στη βιομηχανική περιοχή Υψωνα για εντοπισμό νεαρών που προκαλούσαν οχληρία. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως αύριο αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τη δεύτερη κατανομή των θέσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και θα δοθεί τελικά τέλος στην αγωνία αρκετών υποψηφίων που παρακάθησαν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρώσει τη νομοτυπική διαδικασία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ευρωεκλογές Πονοκέφαλος'' γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν οι υπηρεσίες του κράτους 60.000 Τ/Κ θα μπορούν να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι όλοι οι Τ/Κ που κατέχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ψηφίσουν. Μια τέτοια πιθανότητα, η οποία προβλέπεται από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, θα δημιουργεί πολύ σοβαρή τεχνική προετοιμασία. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κράτησε συνολικά 10 ώρες και σε αυτήν εξετάστηκαν γύρω στα 150 θέματα. Το Σώμα αποφάσισε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη λειτουργία του φορέα που θα αναλάβει τη μελέτη της ανοικοδόμησης μετά τη λύση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Νοκ άουτ 10 εταιρείες'' γράφει ότι κόκκινη κάρτα δείχνει σε 10 εταιρείες το Συμβούλιο Προσφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εταιρείες είχαν κατά καιρούς υποβάλει προτάσεις για διάφορες προσφορές που είχε προκηρύξει το δημόσιο, ωστόσο λόγω του ότι δεν εκτέλεσαν πλήρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες προέκυπταν από τα συμβόλαια, αποφασίστηκε η επιβολή ποινής στέρησης του δικαιώματος συμμετοχής σε διαγωνισμό του δημοσίου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε άλλη είδηση προβάλλει την έναρξη χθες των εργασιών του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που ολοκληρώνεται σήμερα, κατά την οποία ο Πρόεδρος της οργάνωσης Φίλιπ Κρίστοφερ παρουσίασε την έκθεση της ΠΣΕΚΑ.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''ΕΒΚΑΦ καλεί Ε/Κ για ανταλλαγές'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι δύο δικηγόροι τ/κ καταγωγής, ένας ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος στη Γενεύη με οδηγίες του ΕΒΚΑΦ προσεγγίζουν Ε/Κ πρόσφυγες προτείνοντάς τους ανταλλαγή περιουσίων. Επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές η εφημερίδα προσθέτει ότι οι δικηγόροι ζητούν από τους Ε/Κ να αποδεχθούν να εκχωρήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα έναντι άλλων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετά από συνάντηση χθες με τον Πρωθυπουργό Σημίτη ανακοίνωσε την κάθοδο του στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και την ηγεσία των κομμάτων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια'' ότι τη νέα έξαρση αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς κατάγγειλε στον Πρεσβευτή της ΕΕ Αντριαν βαν ντε Μιρ, ο Πρόεδρος της Βουλής σε χθεσινή συνάντηση με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, κατά την οποία έθεσε το θέμα της άρνησης του κατοχικού ηγέτη στο αίτημα για επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Αλλού αναφέρει ότι έκκληση απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής σε ομιλία του στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ όπως οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, που αναμένεται να αναληφθούν μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ολοκληρωθούν πριν την 1η Μαϊου, ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Κοπεγχάγης όπου επιχειρήθηκε η επιβολή εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων για υπογραφή λύσης χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση.

    [03] (Κ) Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Ολοκλήρωση εργασιών

    Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία.

    [04] (Κ) Μαυρονικόλας - Γιάννος Παπαντωνίου - Επίσκεψη

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος'' - Κυπριακό

    Από τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα εξαρτά τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'' ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [06] (Κ) Διευθυντής ΚΥΠΕ - Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μπορεί να γίνει ''το όχημα για την επικοινωνία μεταξύ της Κύπρου και των αποδήμων'', δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους, μιλώντας ενώπιον του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που διεξάγεται στη Λευκωσία.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο ---------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσκεψη στην Κύπρο, πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου, και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εκπροσώπους κομμάτων και μέλη της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χθες, ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είπε: ''Θα ταξιδέψω στην Κύπρο σχετικά σύντομα και θα έχω συναντήσεις με μέλη της κυπριακής κυβέρνησης και με τον Πρόεδρο της Κύπρου''.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Πρωθυπουργό Σημίτη συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ''τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά την 'τελωνειακή ένωση' με το ψευδοκράτος''.

    Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή - ΟΗΕ - Ευρωκοινοβούλιο - ΣτΕ -------------------------------------------------------- O Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, με χθεσινή επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πίτερ Σίντερ, τους καλεί να προβούν ''σε όλες τις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου''.

    Επίσης, ζητά ''να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα το δικαίωμα της ελευθερίας πρόσβασης στην εκπαίδευση των λιγοστών Ε/Κ που εξακολουθούν να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου''.

    Με αφορμή την χθεσινή απόρριψη από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς του αιτήματος για επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ''είναι με βαθιά απογοήτευση'' που τους απευθύνει την επιστολή, ''αντιμετωπίζοντας ακόμα ένα δείγμα κυνισμού του Τ/Κ ηγέτη κ. Ντενκτάς''.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι, ''σε μιαν περίοδο που η επιθυμία μας και η επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για σύντομη και δίκαιη λύση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία και εμψυχώνεται από το αυθόρμητο και θερμό συναπάντημα Ε/Κ και Τ/Κ, ο κ. Ντενκτάς αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι μοναδικός του σκοπός είναι η μονιμοποίηση της διαίρεσης της Κύπρου''.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Adriaan Van Der Meer, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη λειτουργία του Γυμνασίου προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να μείνουμε με χέρια σταυρωμένα και θα καταγγείλουμε τη στάση του κ. Ντενκτάς όπου είναι δυνατό''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ήδη κατήγγειλε στον κ. Van Der Meer ''αυτή τη νέα έξαρση αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς''.

    Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς - 14 σημεία ---------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι επιτελείς του δεν είναι αφελείς, αλλά άνθρωποι με πολιτικό κριτήριο και φοβερή πείρα σε θέματα διεθνών διαφορών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα πέσουν στην παγίδα των τεχνασμάτων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του υιού του, Σερντάρ Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι απέστειλε μνημόνιο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με 14 σημεία του σχεδίου Ανάν, τα οποία η τ/κ πλευρά επιθυμεί να αλλάξει διαπραγματευόμενη το σχέδιο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''οι Ντενκτάς, πατέρας και υιός, στην προσπάθεια τους να διαιωνίσουν τη στασιμότητα στο Κυπριακό και τα τετελεσμένα στην Κύπρο, έχουν χρησιμοποιήσει πάρα πολλά τεχνάσματα''.

    Ανέφερε ότι ''είμαστε μάρτυρες προσφάτων τεχνασμάτων που χρησιμοποίησαν πάντα με στόχο την αναγνώριση δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο''.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΕΕ - Ευρωεκλογές --------------------------------------------- Η συζήτηση για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και της συμμετοχής των Τ/Κ τροχιοδρομείται από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

    Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκε και το θέμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η ΕΕ κατανοεί ότι στην Κύπρο είμαστε μια ξεχωριστή περίπτωση από πολιτική άποψη''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχει κατοχή που δημιουργεί προβλήματα εφαρμογής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο υπό κατοχή μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ελέγχου που πρέπει να ασκεί η νόμιμη κυβέρνηση σε όλη την επικράτεια και όλα όσα συνοδεύονται από την κατοχή''.

    Ανέφερε ότι και στην ΕΕ υπάρχει προβληματισμός, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τον προβληματισμό της κυπριακής κυβέρνησης. ''Επιθυμούν και εκείνοι όπως και εμείς, εάν είναι δυνατό, οι Τ/Κ να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές'', είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός ----------------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και οι συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, έχουν καταστήσει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ''επιβεβλημένες και απαραίτητες'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση της ΠΣΕΚΑ που γίνεται στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα φέρουν την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά ''προετοιμάζεται εντατικά για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις, όπως πάντοτε θετικά και με καλή διάθεση''.

    Σημείωσε ωστόσο πως, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχουν, οι πρωτοβουλίες αυτές ''θα πρέπει έγκαιρα να ολοκληρωθούν, δηλαδή πριν από την 1η του Μάη, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Κοπεγχάγης, όπου στην προοπτική της λήψης απόφασης για την ένταξη της Κύπρου επιχειρήθηκε η επιβολή εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων για υπογραφή της λύσης χωρίς την ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός ------------------------------------------------------ Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να προβληθεί προς τα έξω από τους μηχανισμούς της διαφωτιστικής προσπάθειας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες σε κατάσταση στασιμότητας μετά το αδιέξοδο της Χάγης, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή με μια πολιτική που εστιάζεται σε τρεις άξονες, δηλαδή τη συνέχιση των προσπαθειών προς επίλυση του Κυπριακού, την ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την αύξηση των επαφών και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους Τ/Κ.

    ''Αυτή την πολιτική ακολουθεί με συνέπεια η κυπριακή κυβέρνηση και αυτή η πολιτική θα πρέπει να προβληθεί προς τα έξω, μέσα από τους φορείς και τους μηχανισμούς της διαφωτιστικής μας προσπάθειας'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''θα πρέπει να μεταφέρουμε σε όλους τη σαφή και ξεκάθαρη θέση μας στο Κυπριακό, την οποία εξέθεσε επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και την οποία διαβίβασε πρόσφατα με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Συνέδριο Αποδήμων - Συνάντηση ΠΣΕΚΑ ----------------------------------- Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αγώνας των αποδήμων για υποβοήθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού πρέπει να ενταθεί, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε ομιλία του στη συνάντηση της Επιτροπής στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίων των Απόδημων Κυπρίων, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι στην κρίσιμη αυτή φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό ''ο αγώνας έχει αλλάξει''.

    ''Δεν νομίζω ότι οι Κύπριοι πρέπει να δεχτούνε λύση η οποία να μην διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ'', είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, προσθέτοντας πως ''προπάντων τώρα που είμαστε στην ΕΕ, πιστεύω ότι ο αγώνας μας θα πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη''.

    Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - Επικοινωνία Κύπρου και αποδήμων ------------------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ''η αναβάθμιση της ενημέρωσης και επικοινωνίας με τις κοινότητες των αποδήμων Κυπρίων είναι απαραίτητη στο σημερινό περιβάλλον του 'πλανητικού χωριού' και της άμεσης ηλεκτρονικής πληροφόρησης''.

    Αυτό αναφέρεται σε γραπτή παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη στη συζήτηση για την επικοινωνία της Κύπρου με τις παροικίες, στο περιθώριο των εργασιών του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    ''Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μόλις μια ανάσα πριν από την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε μια συγκυρία όπου οι διεργασίες για λύση στο Κυπριακό βρίσκονται στο απόγειο'', προστίθεται στη γραπτή παρέμβαση.

    Αναφέρεται, επίσης, πως ''για επίτευξη της αναβάθμισης υλοποιείται σταδιακά η αναβάθμιση των προγραμμάτων του Cyprus Sat, ενώ τροχιοδρομήθηκε ήδη η διαδικασία για τη μεταφορά του σήματος του δορυφορικού προγράμματος στη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία''.

    ΠΟΜΑΚ - Συμπεράσματα Επιτροπών - Οικονομικά ------------------------------------------- Η παροικιακή παιδεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι και οι παλιννοστούντες, η λειτουργία της ΠΟΜΑΚ και η συνεργασία της με μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν τα θέματα τα οποία συζήτησαν τρεις από τις Επιτροπές, οι οποίες είχαν συσταθεί κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που συνεχίστηκαν και σήμερα στη Λευκωσία.

    Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της του Παγκοσμίου Συνεδρίου της ΠΟΜΑΚ έγινε και συζήτηση για τα οικονομικά της οργάνωσης.

    Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ ------------------------ Με εκλογές για τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της οργάνωσης, στο περιθώριο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Χάρης Σοφοκλείδης.

    Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Πανίκος Παπανικολάου (ΗΠΑ), Αντρέας Παπαευριπίδης (Ηνωμένο Βασίλειο), Πανίκος Μηνά (Αυστραλία), Κώστας Σταματάρης (Ελλάδα), Αθηνά Χαραλαμπίδου (Καναδάς), Φίλιππος Φιλίππου (Νότιος Αφρική), Νέστορας Νέστορος (Υπόλοιπη Αφρική) και Αντώνης Βαφέας (Υπόλοιπη Ευρώπη).

    Γενικός Γραμματέας εξελέγη η Πατρίτσια Τόμσον (Αυστραλία), Οργανωτικός Γραμματέας ο Γιώργος Μιχαηλίδης (Ελλάδα) και Ταμίας Ανδρέας Κωμοδρόμος (ΗΠΑ).

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Επιτροπή Διαφώτισης -------------------------------------------------- Συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μελλοντική της δραστηριότητα και με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις αλλαγές που θα προκύψουν από την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έλαβε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Διαφώτισης για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    ''Η Επιτροπή'', όπως δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ''αποφάσισε τη χρησιμοποίηση εμπειρογνωμόνων, που έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, για τον καταρτισμό κάποιων σχεδίων και στρατηγικών εισηγήσεων γύρω από τα θέματα διαφώτισης''.

    ''Για να προωθηθεί το διαφωτιστικό έργο της Συντονιστικής Επιτροπής'', είπε ο κ. Χατζηδημητρίου μετά την πρωινή σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, ''προγραμματίζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες προβολής και εμφάνισης των διαφόρων θεμάτων και καταχωρήσεις - δημοσιεύσεις στον Τύπο και γενικότερα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας''.

    ΥΠΑΜ Ρουμανίας - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ολιγόωρη στάση ----------------------------------------------------- Ενας καινούργιος δρόμος θα ανοίξει για τις σχέσεις Ρουμανίας και Κύπρου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ioan Mircea Pascu, προσθέτοντας ότι υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών γέφυρα στον τομέα της άμυνας.

    Ο κ. Pascu, προερχόμενος από το Κουβέιτ, στάθμευσε χθες για τρεις ώρες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως Ρουμανία και Κύπρος ''είχαν πάντοτε πολύ φιλικές και αρμονικές σχέσεις'', προσθέτοντας ότι ''πρέπει να επιδιώξουμε για την καλύτερη απόδοση των εθνικών στόχων, τόσο της Ρουμανίας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο Ρουμάνος Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι ''υπάρχει μια γέφυρα μεταξύ Ρουμανίας και Κύπρου και στον τομέα της άμυνας'', αφού και οι δύο χώρες μπορούν να μιλούν την ίδια επαγγελματική γλώσσα.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Πρώτο εξάμηνο - Αποτελέσματα ----------------------------------------------------- Το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών πραγματοποίησε ζημιές μετά τη φορολογία ύψους 17.607 εκατομμυρίων λιρών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σε σύγκριση με 3.376 εκ. λίρες κέρδος το 2002, ενώ πριν τη φορολογία παρουσίαζε ζημιές ύψους 20.384 εκ. λίρες έναντι 1.686 εκ. λιρών ζημιές την ίδια περίοδο πέρσι.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές σε ανακοίνωση τους αναφέρουν πως τα συνολικά εισοδήματα του Συγκροτήματος, εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρείας Κυπριακές Αερογραμμές (Καταστήματα Αδασμολόγητων Ειδών) Λτδ., ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2003 σε 74.2 εκ. λίρες σε σύγκριση με 79.3 εκατομμύρια λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Σημειώνουν πως ''η πτώση αυτή οφείλεται στη μείωση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο και της μέσης απόδοσης των ναύλων που είναι επακόλουθα του πολέμου στο Ιράκ, καθώς και της οικονομικής ύφεσης που επηρεάζει ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα''.

    Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου --------------------------------------------- Τα οργανικά κέρδη, πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν τη φορολογία, του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 46,5 εκ. λίρες, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, η αύξηση αυτή οφείλεται στην πολύ καλή απόδοση των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα, όπως και στα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών για βελτίωση της επιτοκιακής ψαλίδας και για συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του Συγκροτήματος.

    Λαϊκή Τράπεζα - Α' εξάμηνο 2003 - Αποτελέσματα ---------------------------------------------- Αυξημένα κατά 4,4% είναι τα κέρδη του Ομίλου Λαϊκής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, φθάνοντας τα 6,5 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα κέρδη από εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών ζημιών, έφτασαν στα 31,1 εκ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Ο Ομιλος Λαϊκής αναφέρει ότι τα συνολικά λειτουργικά έσοδα του Ομίλου είχαν άνοδο 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν μια πολύ ικανοποιητική αύξηση 10,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου, το οποίο αυξήθηκε από 2,75% που ήταν στις 31.12.02 σε 2,8% στις 30.06.03.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε χθες αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χθες στο επίπεδο των 91 μονάδων, ως αποτέλεσμα της αρνητικής εικόνας που παρουσίασαν οι κλαδικοί δείκτες. Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,89%, υποχωρώντας στις 91,99 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρουσιάστηκε μειωμένος σε σχέση με χθες, με συναλλαγές 1,3 εκ. λιρών.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,09% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 384,86 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση -------------------------------- ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση διεκδικούν απόψε την πρόκριση στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος την Ζελέσνιτσαρ Βοσνίας, έχοντας στόχο να ανατρέψει το 1-0 του πρώτου αγώνα.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [09] (Κ) Διευθυντής ΓΤΠ - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Τη διαβεβαίωση ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τόσο το κέντρο στη Λευκωσία όσο και τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να παρέχει στην Ομογένεια κάθε δυνατή βοήθεια με στόχο την ενίσχυση του διαφωτιστικού έργου που επιτελεί, έδωσε σήμερα προς τους απόδημους ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιαννάκης Σολωμού.

    [10] (Κ) ΕΦ - Ορκωμοσία Υποψηφίων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενισχύει την άμυνά της προκειμένου να προστατέψει τα ζωτικά της συμφέροντα και την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά ταυτόχρονα παραμένει έτοιμη για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7059            1,7161
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8521            1,8632
    Λίρα Αγγλίας                     1,1813            1,1883
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,1383        218,8754
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9017          2,9249
    Δολάριο Καναδά                     2,5985          2,6192
    Κορώνα Δανίας                     12,6673         12,7686
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1375         14,2506
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7319         15,8577
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6275          2,6485
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Διυπουργική επιτροπή - Ανοικοδόμηση κατεχομένων

    Στο πλαίσιο της προώθησης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να διορίσει διυπουργική επιτροπή που θα αναλάβει την όλη οργάνωση της επιστροφής εκτοπισμένων σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργων και Παιδείας, θα αναλάβει την οργάνωση για μελέτες, σχέδια υποδομής και οικονομικό κόστος για την επιστροφή σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση

    Για τρίτη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη υπό τη σκιά των ανακοινώσεων των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών. Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,04%, υποχωρώντας στις 90,11 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,8 εκατομμύρια λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 60% του σημερινού τζίρου.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο

    [15] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Heritage Foundation - Κύπρος

    Η Κύπρος κατατάσσεται για το 2003 στην 22η θέση της διεθνούς κατάταξης για τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας διαφόρων οικονομιών, διατηρώντας τη θέση που κατείχε και στην αξιολόγηση του 2002, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διενεργεί κάθε χρόνο το Heritage Foundation του Wall Street Journal.

    [16] (Κ) Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Xαιρετισμοί εκπροσώπων οργανώσεων

    Εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων κάλεσαν σήμερα τους απόδημους να δώσουν τα σωστά μηνύματα στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν ώστε να πεισθούν για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    [17] (Κ) Επιτροπή Παιδείας - Νομοσχέδιο - Θέσεις ΑΑΕΙ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση 707 θέσεων φοίτησης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας οι οποίες δεν είχαν διατεθεί με τη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων επειδή δεν είχαν ανακοινωθεί εμπρόθεσμα.

    [18] (Κ) Αναστασιάδης - Πρόταση νόμου - Ποινικοποίηση ''προσφυγών'' Ε/Κ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταθέτει σήμερα στη Βουλή πρόταση Νόμου με την οποία θα καθίσταται ποινικό αδίκημα με προβλεπόμενη ποινή τη φυλάκιση μέχρι και 10 χρόνια, η εν γνώση συνεργασία με όργανο ή αρχή που εγκαθιδρύθηκε σαν αποτέλεσμα της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός

    [20] (Κ) Ολομέλεια - ΑΑΕΙ Ελλάδας - Θέσεις φοίτησης

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο σήμερα το απόγευμα, με τον οποίο προσφέρονται 707 επιπλέον θέσεις φοίτησης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας για διεκδίκηση από τους υποψήφιους φοιτητές που είχαν παρακαθήσει στις εφετινές εισαγωγικές εξετάσεις.

    [21] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Εκλογές

    Διεξήχθησαν σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των αξιωματούχων της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    [22] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Συνάντηση - Επαναπροσέγγιση με Τ/Κ

    Την ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση με τους Τ/Κ εξέφρασαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που διεξήχθη στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Ωστόσο, επεσήμαναν ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς πως όλοι οι Τ/Κ μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τους Ε/Κ, και εισηγήθηκαν τη διοργάνωση σεμιναρίων, συζητήσεων, συνεδρίων, συναντήσεων και εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Τ/Κ.

    Εξάλλου, η ΠΣΕΚΑ ενέκρινε σειρά ψηφισμάτων, στα οποία επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και διατρανώνει την αποφασιστικότητα των αποδήμων να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Xαιρετισμοί εκπροσώπων οργανώσεων ------------ Εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων κάλεσαν σήμερα τους απόδημους να δώσουν τα σωστά μηνύματα στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν ώστε να πεισθούν για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ζήτησαν την παρέμβαση των αποδήμων για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και την προώθηση του θέματος των αγνοουμένων με σκοπό τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε χαιρετισμό του στο ΙΓ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς ζήτησε δραστηριοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, που παραμένει κλειστό από τον Ιούνιο του 1975.

    Ο κ. Φαλάς εξέφρασε την αγωνία των εγκλωβισμένων της Καρπασίας για το μέλλον τους. Κάλεσε τους απόδημους να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις και να κινητοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση, στην Κύπρο, Ελλάδα, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, στις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των χωρών όπου ζουν ''για τη σωτηρία της ακριτικής Καρπασίας και τη δικαίωση των εγκλωβισμένων''.

    ''Η Καρπασία είναι η καρδιά του έθνους, η συνισταμένη της εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας'', είπε ο κ. Φαλάς, προσθέτοντας πως ''όλοι έχουμε χρέος να δικαιώσουμε πρωτίστως τις θυσίες των σκλαβωμένων, των ελεύθερων πολιορκημένων, για να μπορούμε να τους αντικρίσουμε κατάματα, με το κεφάλι ψηλά''.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος του Σωματείου ''Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία'' Ανδρέας Ασσιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα εισβολής και κατοχής κι όχι δικοινοτική διαφορά.

    Ανέφερε ότι πρωταρχικός σκοπός του Σωματείου παραμένει πάντοτε η απελευθέρωση της Κύπρου και η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.

    ''Οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή προσπάθεια για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο κ. Ασσιώτης, ''πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1950 για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Μιλώντας στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου εξέφρασε την αγωνία και το δράμα που ζουν εδώ και τόσα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 οι συγγενείς των αγνοουμένων.

    ''Είναι άδικο μετά από 29 χρόνια, να ζητούμε να μάθουμε τι έχουν απογίνει οι δικοί μας και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία να μας το αρνούνται'', είπε.

    Ο κ. Θεοδοσίου ενημέρωσε τους συνέδρους για τη συνεργασία που έχει η Επιτροπή με την κυβέρνηση και είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διαβεβαίωσε πως ''θα εφαρμοστεί μια νέα δομή για τα θέματα των αγνοουμένων''.

    Στην ομιλία τους στους συνέδρους, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων Χρίστος Αρτεμίου είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος υπήρξε ''συστατικός συντελεστής ανάπτυξης και με τις θυσίες του διαφύλαξε την κρατική οντότητα της Κύπρου''.

    Ο κ. Αρτεμίου σημείωσε ωστόσο ότι ο προσφυγικός κόσμος, μετά από 29 χρόνια, ''απαιτεί σωστή μεταχείριση''.

    ''Δεν αποτελεί λύση το στοίβαγμα προσφύγων σε συνοικισμούς που βρίσκονται υπό κατάρρευση και αναδομούνται ούτε ο πρόχειρος και χωρίς προγραμματισμό δανεισμός από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών'', είπε ο κ. Αρτεμίου.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν μπορεί να γίνει λύση χωρίς την κατοχύρωση του δικαιώματος περιουσίας κι ούτε χωρίς την αποζημίωση των χαμένων εισοδημάτων''.

    Ο Δήμαρχος Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς κάλεσε τους απόδημους να δώσουν τα ανάλογα μηνύματα ώστε να πείσουν τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν ότι ''μια ενιαία, ενωμένη, δημοκρατική Κύπρος χωρίς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.''

    Ο Δήμαρχος Κερύνειας ανέφερε ότι τα τελευταία τεχνάσματα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι αδιάλλακτες θέσεις του ''δυστυχώς οδηγούν και τη δική μας πλευρά σε απογοητευτικές αποφάσεις και ενέργειες''.

    ''Η δική μας θέση'', είπε ο κ. Ωρολογάς, ''είναι ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί σύντομα και ο αέρας ελευθερίας τον οποίο σήμερα αναπνέουν οι Τ/Κ συμπατριώτες μας στην ελεύθερη Κύπρο θα επεκταθεί και στην κατεχόμενη πατρίδα μας, αρκεί εμείς οι ίδιοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με πάθος για τα δίκαια μας και την ελευθερία μας''.

    ΠΣΕΚΑ - Εκλογές ----------------

    Διεξήχθησαν σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των αξιωματούχων της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Χωρίς ανθυποψήφιο αναδείχθηκαν Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Γενικός Γραμματέας ο Λοϊζος Αραβής και Ταμίας ο Νίνος Κουμέττου, ενώ διεξήχθησαν εκλογές για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, την οποία εξασφάλισε ο Σάββας Τσίβικος.

    Εξάλλου, οι ομοσπονδίες γνωστοποίησαν τα ονόματα των Αντιπροέδρων της ΠΣΕΚΑ ως ακολούθως: Μιχάλης Ελληνας για το Ηνωμένο Βασίλειο, Μιχάλης Χριστοδούλου για την Αυστραλία, Μιχάλης Παναγή για τον Καναδά, Γεώργιος Συλλούρης για την Ελλάδα, Ευαγόρας Μαυρομμάτης για την Υπόλοιπη Ευρώπη, Κώστας Κολατσής για τη Νότιο Αφρική, Κώστας Κλωστρής για την Υπόλοιπη Αφρική, και Τάσος Ζαμπάς για τις ΗΠΑ.

    ΠΣΕΚΑ - Συνάντηση - Επαναπροσέγγιση με Τ/Κ

    Την ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση με τους Τ/Κ εξέφρασαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Την ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση με τους Τ/Κ εξέφρασαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που διεξήχθη στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Ωστόσο, επεσήμαναν ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς πως όλοι οι Τ/Κ μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τους Ε/Κ, και εισηγήθηκαν τη διοργάνωση σεμιναρίων, συζητήσεων, συνεδρίων, συναντήσεων και εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Τ/Κ.

    Εξάλλου, η ΠΣΕΚΑ ενέκρινε σειρά ψηφισμάτων, στα οποία επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και διατρανώνει την αποφασιστικότητα των αποδήμων να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Στη συνάντηση μίλησε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου, η οποία επεσήμανε την ανάγκη η ε/κ πλευρά να συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού, και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι η επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ είναι απαραίτητη, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι οι Τ/Κ ''πιστεύουν εκατό τοις εκατό σε αυτά που πιστεύουμε εμείς''.

    Είπε ότι ''οι Τ/Κ έχουν τις αμφιβολίες τους'' για τις θέσεις των Ε/Κ και έχουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.

    Στη συνέχεια, έγιναν αναφορές από τους εκπροσώπους των απόδημων Κυπρίων για τις εμπειρίες τους σε θέματα επαναπροσέγγισης και συνεργασίας με Τ/Κ στις χώρες όπου διαμένουν.

    Αναφέρθηκε ότι δεν θα ήταν ορθό να αναμένεται πως δεν θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, αφού υπάρχουν διαστάσεις απόψεων μεταξύ των ιδίων των Ε/Κ.

    Επίσης, επισημάνθηκε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι ''πολέμιος της συνεργασίας και της επαναπροσέγγισης'' και ως εκ τούτου όσοι Τ/Κ συνεργάζονται με τους Ε/Κ αποτελούν ''τροχοπέδη στους μηχανισμούς του Ντενκτάς''.

    Εγινε, εξάλλου, η επισήμανση ότι ''συμφωνούμε με τους Τ/Κ ότι πρέπει να γίνει αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και αποχώρηση των εποίκων''.

    Ανάμεσα στις εισηγήσεις που κατατέθηκαν ήταν η διοργάνωση σεμιναρίων, συζητήσεων, συνεδρίων, συναντήσεων και εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Τ/Κ, και η ενίσχυση των σχέσεων Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Στη συνάντηση της ΠΣΕΚΑ, εγκρίθηκαν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, και την τ/κ κοινότητα.

    Στα ψηφίσματά της, η ΠΣΕΚΑ επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και επισημαίνει την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους.

    Αναφέρει, επίσης, ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα έχει καταρρίψει τον μύθο του κ. Ντενκτάς ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ.

    Η ΠΣΕΚΑ διατρανώνει την αποφασιστικότητα των αποδήμων στις χώρες όπου διαμένουν να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μέχρι την τελική δικαίωση.

    Τέλος, η ΠΣΕΚΑ χαιρετίζει την υπογραφή από την Κύπρο της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ.

    Σε χαιρετισμό της στη συνάντηση της ΠΣΕΚΑ, η κ. Γιαννάκου Κουτσίκου ανέφερε ότι η παρούσα περίοδος είναι ''κρίσιμη και ενδιαφέρουσα για την Κύπρο και την Ελλάδα'' και σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ''επιτυχία ολόκληρου του Ελληνισμού''.

    Είπε, επίσης, ότι μέσα από τις διαδικασίες συμβιβασμού ιδεολογιών, πολιτισμού και νοοτροπίας στην ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να προωθήσει τις δικές της επιδιώξεις και να έχει ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα.

    Αναφερόμενη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε πως ''ό,τι και να γίνει, σημασία έχει το πώς θα εφαρμοστεί η λύση''.

    Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη η ε/κ πλευρά να συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού και να μην βασίσει τα επιχειρήματά της στην τουρκική αδιαλλαξία.

    Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ''υψίστης σημασίας εθνικό θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση''.

    Είπε, εξάλλου, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζουν τη νομική διάσταση του Κυπριακού. ''Ετσι, η νομική επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το ψευδοκράτος δεν μπορεί να σταθεί'', εξήγησε.

    Η Κυπριακή Κοινότητα Σίδνεϊ στη Γιορτή του Κρασιού -------------------------------------------------- Η Κυπριακή Κοινότητα Σίδνεϊ και Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας θα συμμετάσχει φέτος στη Γιορτή του Κρασιού που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού, στο κηποθέατρο της πόλης, από τις 2 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

    Η οργάνωση θα συμμετάσχει στη Γιορτή με δικό της περίπτερο, το οποίο θα εγκαινιαστεί από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και τον Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη στη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Το επόμενο βράδυ, θα επισκεφθεί το περίπτερο, που θα φέρει την ονομασία Australiana Stall, ο Υπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο Φρανκ Ινγκρουμπερ.

    Στο πλαίσιο αδελφοποίησης με τη Λεμεσό, η Κυπριακή Κοινότητα διοργάνωσε στις αρχές περασμένου Μαϊου την πρώτη δική της Γιορτή του Κρασιού στο Σίδνεϊ, που ήταν τριήμερη και συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν αναπαράσταση των Διονυσίων από τους μαθητές του σαββατιάτικου σχολείου της Κοινότητας, χορευτικές παραστάσεις, θέατρο από τον όμιλο της Κοινότητας, το πατητήρι και βραδιά ταβέρνας με το καλλιτεχνικό τρίο ''Γιωργαλέττοι'' από τη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 August 2003 - 17:49:21 UTC