Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K)13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σύνοδος ΠΣΕΚΑ
  • [02] (Κ) Περιφερειακό φόρουμ για το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών - Κύπρος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Λαϊκή Τράπεζα - Α' εξάμηνο 2003 - Αποτελέσματα
  • [07] (Κ) Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [12] (Κ) ΥΠΑΜ Ρουμανίας - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ολιγόωρη στάση
  • [13] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Πρώτο εξάμηνο - Αποτελέσματα
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς - 14 σημεία
  • [15] (Κ) Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - Επικοινωνία Κύπρου και αποδήμων
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή - ΟΗΕ - Ευρωκοινοβούλιο - ΣτΕ
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΕΕ - Ευρωεκλογές
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός
  • [20] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός
  • [21] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Συνάντηση ΠΣΕΚΑ
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

  • [01] (K)13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σύνοδος ΠΣΕΚΑ

    Aρχίζουν σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία στα πλαίσια του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων οι εργασίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    [02] (Κ) Περιφερειακό φόρουμ για το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών - Κύπρος

    Με τη συμμετοχή οκτώ αρχηγών κρατών, πολιτικών ηγετών, ειδικών, θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στις 29 - 30 Αυγούστου, στην Οχρίδα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, περιφερειακό Ευρωπαϊκό Φόρουμ για το Διάλογο Μεταξύ των Πολιτισμών, που οργανώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Boris Trajkovski μαζί με την ΟΥΝΕΣΚΟ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και η αντίδραση της κυβέρνησης, οι σκέψεις των κομμάτων για συμπερίληψη Τ/Κ στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, η δημοσιονομική κρίση στην κυπριακή οικονομία, καθώς και το θέμα του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι η συμφωνία στην οποία αναμένεται να καταλήξει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη η κυπριακή κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ για ίδρυση ερευνητικού κέντρου και η κόντρα της Δημάρχου Αγίας Νάπας Βαρβάρας Περικλέους και του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Μας μιμούνται οι Τουρκοκύπριοι'' γράφει ότι την τακτική της ε/κ πλευράς έναντι του σχεδίου Ανάν φέρεται να υιοθετεί τελικά η σημερινή τ/κ ηγεσία και αντί της απόρριψης του σχεδίου, επιλέγεται η αποδοχή του ως βάση για συζήτηση, όπως δηλαδή κάνει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Αλλού αναφέρει ότι την παρέμβαση των ΗΠΑ και προσωπικά του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον καθώς και των Ηνωμένων Εθνών ζητά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση ο Ραούφ Ντενκτάς και να επιτρέψει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το ΑΚΕΛ παγίδευσε τον Λιλλήκα'' ότι ''το μένος και η εκδικητικότητα του ΑΚΕΛ έναντι της Δημάρχου της Αγίας Νάπας εκδηλώθηκαν άλλη μια φορά και στάθηκε αφορμή για να προκληθεί σύγκρουση της κ. Περικλέους με τον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος έπεσε θύμα των μεθοδεύσεων του ΑΚΕΛ που επιχείρησε να πλήξει το κύρος της Δημάρχου''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται η κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διαδικασία ίδρυσης ερευνητικού κέντρου στους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το οποίο θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο ερευνών στη γύρω περιοχή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Καμπάνα Ευρώπης για ελλείμματα'' γράφει ότι η δημοσιονομική κρίση δεν έχει απλώς κτυπήσει την πόρτα της κυπριακής οικονομίας, αλλά έχει εγκατασταθεί και σίγουρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει πριν από το 2004. Σύμφωνα με τον ''Π'', το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του χρόνου θα υπερβαίνει το 5%, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει. Αλλού αναφέρει ότι απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα ζήτησε με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, ο Τ/Κ πολιτικός Μουσταφά Ακκιντζί, εκφράζοντας φόβους ότι οι έποικοι που έλαβαν τη λεγόμενη ''τ/κ ιθαγένεια'' θα κληθούν από το καθεστώς Ντενκτάς να ψηφίσουν στις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανάστατοι οι δημόσιοι υπάλληλοι'' ότι βόμβα στα θεμέλια της Δημόσιας Υπηρεσίας έριξε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας με την εισήγησή του για ριζική αλλαγή του ωραρίου εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου εξέφρασε τη διαφωνία του στα όσα υποστήριξε ο κ. Λιλλήκας αναφορικά με το υφιστάμενο ωράριο των δημόσιων υπαλλήλων. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως φθηνότερα τέλη στη σταθερή τηλεφωνία και σε υπηρεσίες διαδικτύου θα προσφέρει το κονσόρτιουμ εταιρειών, στους οποίους η ΑΗΚ θα ενοικιάσει τις οπτικές ίνες, προσφέροντας ελκυστικά πακέτα σε δημόσιους οργανισμούς, τράπεζες και εταιρείες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τουρκοκύπριοι στα ψηφοδέλτια'' γράφει πως όλα τα κόμματα συζητούν τη συμπερίληψη Τ/Κ στα ψηφοδέλτια, με τα οποία θα κατέλθουν στην εκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές. Αλλού γράφει πως τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ενόψει κινητικότητας για το Κυπριακό το Φθινόπωρο. Αναφέρει επίσης ότι τον ερχόμενο μήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πολύ πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Προσχέδιο ανοικοδόμησης κατεχομένων'' γράφει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα κατατεθεί πρόταση για σύσταση τριμελούς υπουργικής επιτροπής για εξέταση των οικονομικών, κοινωνικών και άλλων πτυχών αναφορικά με την ανοικοδόμηση των κατεχομένων. Αλλού αναφέρεται στις εργασίες του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που ολοκληρώνονται αύριο. Σήμερα θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα επτά επιτροπών που ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα που αφορούν τους απόδημους ενώ το απόγευμα αρχίζουν οι εργασίες της ΠΣΕΚΑ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι χειρότερες απώλειες στην ιστορία των Κυπριακών Αερογραμμών'' πως οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες απώλειες της τάξης των 22.8 εκατ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 4.7 εκατ. που ήταν οι απώλειες κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αλλού γράφει πως η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε χθες των σχεδίων της να ενοικιάσει μεγάλο και ακριβό κτίριο στη Μόσχα όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της πρεσβείας.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Κυπριακό ----------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, καταδίκασε την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, στα κατεχόμενα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε εξάλλου ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη ότι οι Ε/Κ ''ξεσηκώθηκαν για νίκη της αντιπολίτευσης'' στις λεγόμενες ''εκλογές στα κατεχόμενα'' και είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, η οποία στηρίζει την πολιτική Ντενκτάς.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι η απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου είναι αρνητική.

    Αναφορικά με τις τοποθετήσεις Ντενκτάς στο θέμα των περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο κ. Ντενκτάς εξακολουθεί να είναι αρνητικός και ψευδολογεί, λέγοντας ότι απειλούνται ή επιβάλλονται εμπόδια σε Κυπρίους που θέλουν να διαθέσουν τις περιουσίες τους''.

    Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, δηλαδή ότι ''δεν προτίθεται να επιβάλει οποιουσδήποτε περιορισμούς υπό τη μορφή νομοθεσίας'' και τόνισε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι απέτρεψε όσους προσπάθησαν να μεταπείσουν κάποιους οι οποίοι ήθελαν να αποταθούν στην ούτω καλούμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του Ντενκτάς.

    Σαρρής - Ντενκτάς - Σχολείο - Παραστάσεις ------------------------------------------- Σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ύστερα από την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε χθες ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο οποίος ''πράγματι προσπάθησε να βοηθήσει πάρα πολύ και εξέφρασε την απογοήτευσή του'', όπως είπε.

    Ο κ. Σαρρής είπε, επίσης, ότι έχει προβεί σε παραστάσεις προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή και τα Ηνωμένα Εθνη και ότι θα προβεί σε παραστάσεις και προς την ΕΕ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εμπορίου - Αντιπροσωπεία Χάρβαρντ

    Μέχρι αύριο αναμένεται η κυπριακή κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διαδικασία ίδρυσης ερευνητικού κέντρου στους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το οποίο θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο ερευνών στη γύρω περιοχή.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος συνόδευσε χθες αντιπροσωπεία του Χάρβαρντ που επισκέπτεται το νησί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε τελική συμφωνία το τέλος του έτους και να αρχίσει τις εργασίες για την κατασκευή του κέντρου μέσα στο 2004.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, η πρόταση του αμερικανικού πανεπιστημίου, η οποία προνοεί τη δημιουργία του κέντρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα καλύπτει την Ευρώπη και την Αφρική, αντιμετωπίζεται θετικά από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί Γερουσιαστές ----------------------------------------------------------------- Πολύ εγκάρδια, χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τους Γερουσιαστές Λίντζεϊ Γκράχαμ και Τζον Μακέιν.

    Ερωτηθείς αν εξακολουθούν να εμμένουν στις θέσεις τους ότι η Κύπρος ενδεχομένως να προσφέρεται ως ''άντρο τρομοκρατών», ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''επί του παρόντος δεν έχουν επαναλάβει τις θέσεις αυτές''.

    ΟΗΕ - Εποικισμός Βαρωσίων - Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ισπανίας ---------------------------------------------------------------- Στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις απειλές Ντενκτάς να εποικίσει τα Βαρώσια, η οποία έγινε κεκλεισμένων θυρών στις 24 Ιουλίου, αναφέρεται έγγραφο που εσωκλείεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ισπανίας στα Ηνωμένα Εθνη, ημερομηνίας 11 Αυγούστου, προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τον Ιούλιο η Ισπανία είχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο έγγραφο αυτό γίνεται μια συνολική εκτίμηση της δουλειάς του Σώματος κατά το μήνα Ιούλιο.

    Εκπρόσωπος - S-300 --------------------- Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη συντήρηση των πυραύλων S-300, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος απαντούσε σε σωρεία ερωτήσεων για το θέμα των ρωσικών πυραύλων.

    ''Από δηλώσεις του ΥΠΑΜ χθες (προχθές) φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως να μην τα εξογκώνουμε'', είπε ο Εκπρόσωπος. ''Λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, αν θα ανακοινωθούν θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη ------------------------------------------------ Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 6-7 Σεπτεμβρίου ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Jan Peter Balkenende, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διμερή και διεθνή θέματα και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Επίσκεψη Ρουμάνου ΥΠΑΜ ----------------------------- Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ioan Mircea Pascu, συνοδευόμενος από 25μελή αντιπροσωπεία, προερχόμενος από το Κουβέιτ.

    Ανακοίνωση του ΥΠΑΜ αναφέρει ότι κατά την παραμονή του στο νησί, από τις 12.40 μέχρι 1540, ο Ρουμάνος ΥΠΑΜ θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ.

    Εκπρόσωπος - Ρώσος ΥΦΕΞ --------------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ φθάνει στην Κύπρο στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, τη Δευτέρα ο κ. Τσιζόφ θα έχει συνάντηση και συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Σώτο Ζακχαίο για εξέταση των διμερών συμφωνιών και τη συμβατότητά τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως από την 1η Ιανουαρίου 2004 ''επανεισάγεται η υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων για επισκέπτες από τη Ρωσία'' και το θέμα αυτό θα συζητηθεί για να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ -------------------------------- Συνολικά 2.940 Ε/Κ μετέβησαν προχθές στα κατεχόμενα και 5.005 Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 425 Ε/Κ πέρασαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 422 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 597 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.476 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Από τους Τ/Κ, 2.780 εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.039 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 458 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.664 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σε 18 πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, λόγω του ότι δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτά είναι κυπριακής καταγωγής.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΔΗΣΥ - Τάκης Κληρίδης --------------------------------------------------- Ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου ενημέρωσε χθες τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Εναρμόνισης του ΔΗΣΥ και τέως Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για την πορεία νομοθετικής εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για το πώς προχωρεί η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρακτική εφαρμογή του κεκτημένου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε μία ώρα περίπου, πως ο ίδιος εκτιμά τις γνώσεις και τις εμπειρίες του κ. Κληρίδη και έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν επαφή και επικοινωνία, προκειμένου ο κ. Κληρίδης, με τις σκέψεις και απόψεις του, να βοηθήσει στην επίλυση των εκκρεμούντων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την εναρμόνιση και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως με τον κ. Κληρίδη συζήτησε και επιμέρους πτυχές θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και άλλα ζητήματα για τα οποία αναμένει ότι θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας τους μελλοντικά.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σύνοδος ΠΣΕΚΑ -------------------------------------------------- Aρχίζουν σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία στα πλαίσια του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων οι εργασίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Κατά την πρωινή σύνοδο του Συνεδρίου θα γίνει συζήτηση με θέμα επικοινωνία Κύπρου και παροικιών ενώ οι επιτροπές που χθες ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα που αφορούν τους απόδημους θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους.

    Στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθούν ψηφίσματα και θα εκλεγεί το Κεντρικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ).

    Το απόγευμα, κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της ΠΣΕΚΑ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ θα παρουσιάσει έκθεση της Επιτροπής.

    Τους συνέδρους θα προσφωνήσουν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και προσωπικότητες από το εξωτερικό που προσκλήθηκαν να παραστούν.

    Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Αμερικανός Βουλευτής Φρανκ Παλόνε, ο Πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Σέλντον Σίλβερ, ο Πολιτειακός Βουλευτής Νέας Υόρκης Μάικλ Γκιανάρης και οι Βρετανοί Βουλευτές Νικ Χόκινς (Συντηρητικός) και Ρούντι Βις (Εργατικός).

    Οι εργασίες της ΠΣΕΚΑ θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη.

    Εκπρόσωπος - Συνέδριο Αποδήμων ----------------------------------- Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το 13ο Συνέδριο Αποδήμων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    ''Καλωσορίζω το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων στην Κύπρο, το οποίο θεωρώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, ένα τμήμα της πατρίδας που ζει και δρα στο εξωτερικό έστειλε τους αντιπροσώπους του στην Κύπρο για το συνέδριο και όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη στενότερη συνεργασία μεταξύ αποδήμων Κυπρίων γενικά''.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αποδήμων στο ΥΠΕΞ, υπό την εποπτεία πρέσβη ο οποίος θα επιλεγεί σε συνεργασία με τις οργανώσεις αποδήμων, τη δημιουργία νέων θέσεων στην ίδια υπηρεσία, τη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οργανώσεις αποδήμων και τακτικές επισκέψεις αντιπροσωπείας τους στην Κύπρο για συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προγραμματισμό.

    Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Επιτροπές --------------------------------------------------- Η παροικιακή παιδεία, η διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων, η λειτουργία της ΠΟΜΑΚ και θέματα επικοινωνίας των αποδήμων και παλιννοστούντων με τις κρατικές υπηρεσίες, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι επτά επιτροπές που συνήλθαν χθες στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται και σήμερα στη Λευκωσία.

    Της συνεδρίας των επιτροπών προηγήθηκε απολογισμός δραστηριοτήτων από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Κυπριακή Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής, την Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων Υπολοίπου Ευρώπης και την Κυπριακή Ομοσπονδία Υπόλοιπης Αφρικής.

    Συνέδριο Αποδήμων - Μη συμμετοχή Τ/Κ - Αντιπρόεδρος ΠΟΜΑΚ ------------------------------------------------------------ Η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Βρετανίας, η οποία μετέχει στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, δεν κατέστη δυνατή λόγω διαφόρων προβλημάτων ''τα οποία δεν είναι πολιτικά'', δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΑΚ και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας Χριστόδουλος Στυλιανού.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας ''απηύθυνε πρόσκληση προς μια τ/κ οργάνωση για συμμετοχή της στην αντιπροσωπεία, αλλά ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να σταλούν μέλη της, αυτό δεν κατέστη δυνατό για δικούς της λόγους''.

    Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ ---------------------------------------- Προβλήματα συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των οργανώσεων αλλά και των μελών νεολαίας στις χώρες διαμονής τους, αντιμετωπίζουν οι νέοι του απόδημου Ελληνισμού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Μένοικος Κούβαρος.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούβαρος ανέφερε ότι οι νέοι που αντιπροσωπεύουν τις χώρες διαμονής τους σε χωριστή συνεδρία, στο περιθώριο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως θέματα καλύτερου συντονισμού μεταξύ τους.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σχέσεις Κύπρου με παροικίες

    Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το έργο της κυπριακής εκπαιδευτικής αποστολής που υπηρετεί στη Βρετανία και, όπως διαβεβαίωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πέτρος Καρεκλάς τους εκπροσώπους των οργανώσεων Κυπρίων αποδήμων, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση του αριθμού των εκεί υπηρετούντων δασκάλων (36 μόνιμοι δάσκαλοι και ένας επιθεωρητής) ενόσω συνεχίζεται η αξιολόγηση και η μελέτη των συμπερασμάτων για το έργο τους αυτό.

    Κατά την απογευματινή σύνοδο της δεύτερης ημέρας του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Καρεκλάς και άλλοι επτά ανώτεροι λειτουργοί από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τα Τμήματα Τελωνείων και Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και από το Γραφείο του Λειτουργού Μετανάστευσης άκουσαν με προσοχή τις ερωτήσεις των αποδήμων και έδωσαν απαντήσεις για ζητήματα που τους απασχολούν.

    Στην ειδική αυτή συζήτηση για τις σχέσεις της Κύπρου με τις παροικίες των αποδήμων ανά τον κόσμο, τέθηκαν θέματα για την παροικιακή παιδεία, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, θέματα επαναπατρισμού, αλλά και ειδικότερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την περίθαλψη, την απόκτηση ταυτότητας και το δικαίωμα ψήφου και τη διδασκαλία της ιστορίας και γεωγραφίας της Κύπρου στα παιδιά των αποδήμων.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων στο Υπουργείο Εξωτερικών Χαράλαμπος Ιωαννίδης υποσχέθηκαν ότι θα μεταφέρουν γραπτώς στους πολιτικούς προϊσταμένους των διαφόρων Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών διάφορα αιτήματα και εισηγήσεις για τα οποία οι κρατικοί λειτουργοί δεν ήσαν σε θέση χθες να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

    Κύπρος - Ινδία - Βομβιστική επίθεση - Καταδίκη ----------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών ''καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων''.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ''αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούν ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα τη δέσμευσή της να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της με σκοπό την εξάλειψη αυτής της απειλής''.

    Εκπρόσωπος - Σύμβουλοι Τύπου - Μεταθέσεις ----------------------------------------- Παράταση, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις μεταθέσεις των Συμβούλων Τύπου έδωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''το θέμα αυτό βρίσκεται υπό μελέτη και εξέταση''.Οι μεταθέσεις των Συμβούλων Τύπου, είπε, ''είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ολοι οι λειτουργοί του ΓΤΠ και εδώ και στο εξωτερικό είχαν γνώση του θέματος''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατό να γίνουν οι απαραίτητες μεταθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2003 ''θα υπάρξει περίοδος μέχρι τον Ιούνιο του 2004 για τις μεταθέσεις''.

    ΥΠΕΞ - Πρεσβεία Μόσχας - Ασφάλεια Υπουργείων -------------------------------------------- Η απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά τη στέγαση της πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μόσχα είναι όπως συγκεντρωθούν όλα τα γραφεία σε ένα κτίριο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως επιτροπή από τη Λευκωσία θα μεταβεί στην Μόσχα για να διαπραγματευτεί το ενοίκιο του κτιρίου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν είναι δυνατό η Κύπρος ως χώρα της ΕΕ να στεγάζει τις πρεσβείες της στις ''φτωχογειτονιές μιας πρωτεύουσας'', προσθέτοντας πως η πρεσβεία πρέπει να έχει κάποιες προδιαγραφές.

    Σημείωσε παράλληλα πως ''το προξενείο (στη Μόσχα) και μόνο εκδίδει ίσως 200.000 βίζες ετησίως'', προσθέτοντας πως το κόστος της βίζας είναι 30 ευρώ.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας των Υπουργείων, ο κ. Ιακώβου είπε πως το θέμα αυτό αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Χρηματιστήριο - Τέρμα στο σερί ανόδου ---------------------------------------- Πτώση σε ποσοστό 1,57% κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, θέτοντας τέρμα στο σερί ανόδου που παρουσίασε κατά τις οχτώ τελευταίες ημέρες.

    Ο Γενικός Δείκτης ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, έκλεισε στις 92,82 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε ψηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατομμύρια λίρες.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Λαϊκή Τράπεζα - Α' εξάμηνο 2003 - Αποτελέσματα

    [07] (Κ) Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ

    Με εκλογές για τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της οργάνωσης, στο περιθώριο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Χάρης Σοφοκλείδης.

    Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Πανίκος Παπανικολάου (ΗΠΑ), Αντρέας Παπαευριπίδης (Ηνωμένο Βασίλειο), Πανίκος Μηνά (Αυστραλία), Κώστας Σταματάρης (Ελλάδα), Αθηνά Χαραλαμπίδου (Καναδάς), Φίλιππος Φιλίππου (Νότιος Αφρική), Νέστορας Νέστορος (Υπόλοιπη Αφρική) και Αντώνης Βαφέας (Υπόλοιπη Ευρώπη).

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας θα αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία θα καταγγέλλει την αδιάλλακτη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο ανθρωπιστικό θέμα της λειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7059            1,7161
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8583            1,8694
    Λίρα Αγγλίας                     1,1842            1,1913
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,5128        220,2609
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9046          2,9278
    Δολάριο Καναδά                     2,6024          2,6232
    Κορώνα Δανίας                     12,6663         12,7676
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2451         14,3590
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7870         15,9132
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6175          2,6384
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,99  (-0,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.361.822
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    506.845    384,86  (-0,09)
    FTSE Med 100 **                             5.922,82  (-1,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    341.309    110,31  (-0,84)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    128.978     78,98  (-0,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     15.364     15,14  (-2,64)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.811     57,89  (-1,14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     13.002     86,15  (-0,46)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     33.978     21,10  (-1,95)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.751     71,66  (-0,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £     42.887      3,59  (-2,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    148.970     14,01  (-2,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        302     12,28  (-0,73)
    Ξενοδοχεία                    £     16.952     43,64  ( 0,21)
    Αλλες Εταιρείες               £    127.742     83,29  (-0,75)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σήμερα στο επίπεδο των 91 μονάδων, ως αποτέλεσμα της αρνητικής εικόνας που παρουσίασαν οι κλαδικοί δείκτες. Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,89%, υποχωρώντας στις 91,99 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρουσιάστηκε μειωμένος σε σχέση με χθες, με συναλλαγές 1,3 εκ. λιρών.

    [12] (Κ) ΥΠΑΜ Ρουμανίας - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ολιγόωρη στάση

    Ενας καινούργιος δρόμος θα ανοίξει για τις σχέσεις Ρουμανίας και Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ioan Mircea Pascu, προσθέτοντας ότι υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών γέφυρα στον τομέα της άμυνας.

    Ο κ. Pascu έφθασε σήμερα το μεσημέρι για ολιγόωρη στάση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    [13] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Πρώτο εξάμηνο - Αποτελέσματα

    Το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών πραγματοποίησε ζημιές μετά τη φορολογία ύψους 17.607 εκατομμυρίων λιρών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σε σύγκριση με 3.376 εκ. λίρες κέρδος το 2002, ενώ πριν τη φορολογία παρουσίαζε ζημιές ύψους 20.384 εκ. λίρες έναντι 1.686 εκ. λιρών ζημιές την ίδια περίοδο πέρσι.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές σε ανακοίνωση τους αναφέρουν πως τα συνολικά εισοδήματα του Συγκροτήματος, εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρείας Κυπριακές Αερογραμμές (Καταστήματα Αδασμολόγητων Ειδών) Λτδ., ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2003 σε 74.2 εκ. λίρες σε σύγκριση με 79.3 εκατομμύρια λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς - 14 σημεία

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι επιτελείς του δεν είναι αφελείς, αλλά άνθρωποι με πολιτικό κριτήριο και φοβερή πείρα σε θέματα διεθνών διαφορών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα πέσουν στην παγίδα των τεχνασμάτων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του υιού του, Σερντάρ Ντενκτάς.

    [15] (Κ) Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - Επικοινωνία Κύπρου και αποδήμων

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ''η αναβάθμιση της ενημέρωσης και επικοινωνίας με τις κοινότητες των αποδήμων Κυπρίων είναι απαραίτητη στο σημερινό περιβάλλον του 'πλανητικού χωριού' και της άμεσης ηλεκτρονικής πληροφόρησης''.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσκεψη στην Κύπρο, πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου, και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εκπροσώπους κομμάτων και μέλη της κυπριακής κυβέρνησης.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή - ΟΗΕ - Ευρωκοινοβούλιο - ΣτΕ

    O Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, με σημερινή επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πίτερ Σίντερ, τους καλεί να προβούν ''σε όλες τις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου''.

    Επίσης, ζητά ''να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα το δικαίωμα της ελευθερίας πρόσβασης στην εκπαίδευση των λιγοστών Ε/Κ που εξακολουθούν να ζουν στις πατρογονικές τους εστίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου''.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΕΕ - Ευρωεκλογές

    Η συζήτηση για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και της συμμετοχής των Τ/Κ τροχιοδρομείται από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και οι συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, έχουν καταστήσει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ''επιβεβλημένες και απαραίτητες'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [20] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να προβληθεί προς τα έξω από τους μηχανισμούς της διαφωτιστικής προσπάθειας.

    [21] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Συνάντηση ΠΣΕΚΑ

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αγώνας των αποδήμων για υποβοήθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού πρέπει να ενταθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε σύντομη ομιλία του στη συνάντηση της Επιτροπής στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίων των Απόδημων Κυπρίων, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι στην κρίσιμη αυτή φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό ''ο αγώνας έχει αλλάξει''.

    ''Δεν νομίζω ότι οι Κύπριοι πρέπει να δεχτούνε λύση η οποία να μην διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ'', είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, προσθέτοντας πως ''προπάντων τώρα που είμαστε στην ΕΕ, πιστεύω ότι ο αγώνας μας θα πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη''.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Κεντρικό Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ ------------------------ Με εκλογές για τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της οργάνωσης, στο περιθώριο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Χάρης Σοφοκλείδης.

    Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Πανίκος Παπανικολάου (ΗΠΑ), Αντρέας Παπαευριπίδης (Ηνωμένο Βασίλειο), Πανίκος Μηνά (Αυστραλία), Κώστας Σταματάρης (Ελλάδα), Αθηνά Χαραλαμπίδου (Καναδάς), Φίλιππος Φιλίππου (Νότιος Αφρική), Νέστορας Νέστορος (Υπόλοιπη Αφρική) και Αντώνης Βαφέας (Υπόλοιπη Ευρώπη).

    Γενικός Γραμματέας εξελέγη η Πατρίτσια Τόμσον (Αυστραλία), Οργανωτικός Γραμματέας ο Γιώργος Μιχαηλίδης (Ελλάδα) και Ταμίας Ανδρέας Κωμοδρόμος (ΗΠΑ).

    Τα πέντε μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής αποτελούν οι: Βασίλης Νικοδήμου (Ελλάδα), Σίμος Κουππάρης (Ηνωμένο Βασίλειο), Γιώργος Λαζαρής (Αυστραλία), Τάσος Ζαμπάς (ΗΠΑ) και Γλαύκος Παπαγιάννης (Υπόλοιπη Ευρώπη).

    Στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΟΜΑΚ συμμετέχουν επίσης ως μέλη επτά άτομα από την Ομοσπονδία Αυστραλίας, επτά άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δώδεκα άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε άτομα από την Ελλάδα, τρία από τον Καναδά, δύο από τη Νότιο Αφρική, δύο από την Υπόλοιπη Αφρική και δύο άτομα από την Υπόλοιπη Ευρώπη.

    ΠΟΜΑΚ - Συμπεράσματα Επιτροπών - Οικονομικά ------------------------------------------- Η παροικιακή παιδεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι και οι παλιννοστούντες, η λειτουργία της ΠΟΜΑΚ και η συνεργασία της με μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν τα θέματα τα οποία συζήτησαν τρεις από τις Επιτροπές, οι οποίες είχαν συσταθεί κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που συνεχίστηκαν και σήμερα στη Λευκωσία.

    Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της του Παγκοσμίου Συνεδρίου της ΠΟΜΑΚ έγινε και συζήτηση για τα οικονομικά της οργάνωσης.

    Στην πρωινή συνεδρία, η Επιτροπή για την Παροικιακή Παιδεία και τα Πολιτιστικά Θέματα ανέλυσε τα συμπεράσματά της και σημείωσε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτούς τους τομείς.

    Στις διαπιστώσεις της, η Επιτροπή θεωρεί αναγκαίο όπως διατηρηθεί και ενισχυθεί η εκπαιδευτική ενότητα μεταξύ των διαφόρων εκπαιδευτικών φορέων που υπηρετούν την παροικιακή εκπαίδευση. Ζητήθηκε όπως ενισχυθούν αριθμητικά οι εκπαιδευτικές αποστολές και όπως αποστέλλεται το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό εγκαίρως στις παροικίες.

    Ζητήθηκε, επίσης, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα πλαίσια της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η αξιοποίηση του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου για την εκπομπή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η ανταλλαγή πολιτιστικών συγκροτημάτων.

    Οπως αναφέρθηκε, τα κοινά προβλήματα της παροικιακής παιδείας σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν Κύπριοι απόδημοι είναι, μεταξύ άλλων, ο μικρός αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των βιβλίων.

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποδήμων, η οποία ασχολήθηκε με τα προβλήματα των αποδήμων και παλιννοστούντων, ζήτησε όπως γίνουν διευκολύνσεις στο θέμα της απόκτησης στέγης στην Κύπρο για τους πρόσφυγες μετανάστες, να μειωθούν από τις Κυπριακές Αερογραμμές οι τιμές των ναύλων και να γίνει αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αφρική.

    Επίσης, ζητήθηκε η παροχή δικαιώματος ψήφου στους Κύπριους μετανάστες και το δικαίωμα οι απόδημοι να μπορούν να πληρώνουν ασφάλιστρα χωρίς να εργάζονται στην Κύπρο, κατοχυρώνοντας με τον τρόπο αυτό συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο νησί.

    Η Επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα της μνήμης και τιμής για τον Κύπριο απόδημο ανέφερε στα συμπεράσματά της πως ο κύριος λόγος για τη δημιουργία του Ιδρύματος Μνήμης και Τιμής για τον Κύπριο Απόδημο είναι η διαπίστωση ότι η εθνική, οικονομική και γενικότερη προσφορά των αποδήμων στο γίγνεσθαι της Κύπρου δεν έχει βρει το συμβολικό αντίκρισμά του στην κυπριακή ζωή.

    Το κενό αυτό, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής, μπορεί να πληρωθεί με τη δημιουργία ενός ιδρύματος, του οποίου ο βασικός πυρήνας θα αποτελείται από ένα μουσείο με τεκμήρια από το δράμα της μετανάστευσης, τις συνθήκες ζωής και τις δραστηριότητες των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους.

    Εγινε, επίσης, εισήγηση όπως δημιουργηθεί αρχείο ιστορίας του κόσμου των αποδήμων, καθώς και μία κατά μικρογραφία του μνημείου Ellis Island, με αναφορά σε ιστοσελίδα των θανόντων με τη δυνατότητα βιογραφικού σημειώματος.

    Στόχος της δημιουργίας του μνημείου αυτού είναι να παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία του Κύπριου απόδημου ανά τον κόσμο και να ενημερωθεί για τα σημερινά τεκταινόμενα.

    Η Επιτροπή για τη Λειτουργία της ΠΟΜΑΚ - Διεθνείς Σχέσεις - Συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εισηγήθηκε όπως συσταθεί επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τις πιθανότητες συμμετοχής σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μέλη που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς των αποδήμων.

    Επίσης, έγιναν εισηγήσεις για άμεση αναβάθμιση και στελέχωση της Υπηρεσίας Αποδήμων για αποτελεσματική αξιοποίηση του δυναμικού των αποδήμων, αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΠΟΜΑΚ και σύσταση επιτροπής από επώνυμες προσωπικότητες για σκοπούς διαφώτισης.

    Οικονομικά ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ ------------------------ Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της του Παγκοσμίου Συνεδρίου της ΠΟΜΑΚ έγινε και συζήτηση για τα οικονομικά της Οργάνωσης.

    Τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής ΠΟΜΑΚ ΠΣΕΚΑ για την περίοδο Αυγούστου 2001 - Αυγούστου 2003, αφού έλεγξαν τις ταμειακές εκθέσεις των δύο οργανώσεων, διαπίστωσαν ότι οι ταμειακές εκθέσεις για την ΠΟΜΑΚ συνάδουν πλήρως με τα ταμειακά στοιχεία που προκύπτουν από τις εισπράξεις και πληρωμές για την περίοδο αυτή.

    Οσον αφορά την ΠΣΕΚΑ, η Ελεγκτική Επιτροπή διαπίστωσε πως, παρ' όλο που δεν έχουν γίνει έξοδα ή εισπράξεις στο ταμείο της Συντονιστικής Επιτροπής για την περίοδο Αυγούστου 2001 - Αυγούστου 2003, δεν κατέστη δυνατή η προσκόμιση κατάστασης τραπεζικού λογαριασμού για την περίοδο, όσον αφορά τον λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου που είχε υπόλοιπο τον Αύγουστο του 2001 το ποσό των 18.320,29 λιρών.

    Επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε να εξετάσει και να διευθετήσει το θέμα του τραπεζικού λογαριασμού και να ενημερώσει τον Ταμία των ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και την Ελεγκτική Επιτροπή πριν από το τέλος των εργασιών του συνεδρίου.

    Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - Επικοινωνία Κύπρου και αποδήμων ------------------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ''η αναβάθμιση της ενημέρωσης και επικοινωνίας με τις κοινότητες των αποδήμων Κυπρίων είναι απαραίτητη στο σημερινό περιβάλλον του 'πλανητικού χωριού' και της άμεσης ηλεκτρονικής πληροφόρησης''.

    Αυτό αναφέρεται σε γραπτή παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη στη συζήτηση για την επικοινωνία της Κύπρου με τις παροικίες, στο περιθώριο των εργασιών του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    ''Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μόλις μια ανάσα πριν από την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε μια συγκυρία όπου οι διεργασίες για λύση στο Κυπριακό βρίσκονται στο απόγειο'', προστίθεται στη γραπτή παρέμβαση.

    Αναφέρεται, επίσης, πως ''για επίτευξη της αναβάθμισης υλοποιείται σταδιακά η αναβάθμιση των προγραμμάτων του Cyprus Sat, ενώ τροχιοδρομήθηκε ήδη η διαδικασία για τη μεταφορά του σήματος του δορυφορικού προγράμματος στη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία''.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Ανδρέας Χριστοδούλου, σε παρέμβασή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για το 2003 έχει διατεθεί κονδύλι ύψους 120 χιλιάδων λιρών για αναβάθμιση των προγραμμάτων του Cyprus Sat.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2004 για αύξηση του κονδυλίου, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του προγράμματος του Cyprus Sat, ύστερα από υποβολή εισηγήσεων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Μάριος Μαυρίκιος ανέφερε ότι σταδιακά αναβαθμίζεται το δορυφορικό πρόγραμμα του κρατικού καναλιού.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν παράπονα αναφορικά με το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ και διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα αυτά χρόνο με τον χρόνο θα μειώνονται.

    Ο κ. Μαυρίκιος ανέφερε ότι ορισμένες από τις εκπομπές που περιλαμβάνονται στο δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ θα εξακολουθήσουν να μεταδίδονται και ότι θα προστεθούν και άλλες.

    Ο Θανάσης Τσόκκος, εκπρόσωπος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), ανέφερε ότι ο Οργανισμός υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και έχει δικό του προϋπολογισμό, που παρέχεται προς όφελος των νέων, μεταξύ αυτών και των αποδήμων.

    Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των αποδήμων είναι εθνικός και υψίστης σημασίας, σημειώνοντας πως εξ ίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των αποδήμων νέων.

    Ο κ. Τσόκκος ανέφερε ότι από τον προϋπολογισμό του 2003, ποσό ύψους 50 χιλιάδων λιρών θα διατεθεί για τους απόδημους νέους.

    Από το ποσό αυτό, είπε, οι 20 χιλιάδες λίρες θα διατεθούν για ενίσχυση των δομών της νεολαίας και 20 χιλιάδες για το πρόγραμμα φιλοξενίας αποδήμων Κυπρίων νέων που δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κύπρο. Οι υπόλοιπες 10 χιλιάδες λίρες θα διατεθούν για το πρόγραμμα μακράς διαρκείας φιλοξενίας αποδήμων Κυπρίων νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο και θα ασχοληθούν με έρευνες ή μελέτες που αφορούν το αντικείμενο των σπουδών τους.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να καταθέσει την άποψη της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στο θέμα της επικοινωνίας μεταξύ της Κύπρου και των αποδήμων και τον ρόλο των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος ανέφερε ότι μια ειδική επιτροπή πρέπει να πραγματοποιήσει μελέτη για τα προβλήματα επικοινωνίας και να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

    Ο κ. Καννάουρος εισηγήθηκε όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στα ΜΜΕ, δηλαδή ιδιωτικής και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ΕΣΚ, Συνδέσμου Εκδοτών, ΚΥΠΕ και Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να μελετηθούν οι διαπιστώσεις της έρευνας και όλοι μαζί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε ελλείψεων και προβλημάτων που υπάρχουν στην επικοινωνία μεταξύ της Κύπρου και των παροικιών.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ εξέφρασε την άποψη ότι η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και τα έντυπα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν στο θέμα της επικοινωνίας Κύπρου και παροικίας.

    Των παρεμβάσεων ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Προεδρείου, των φιλοξενουμένων και των συνέδρων.

    Η πλειονότητα των συνέδρων ζήτησε να ενημερωθεί για το δορυφορικό πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος της Κύπρου, για το θέμα της λειτουργίας του δορυφόρου Hellas Sat και για τρόπους συνεργασίας του Cyprus και του Hellas Sat.

    Οι απόδημοι της Αφρικής, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας ζήτησαν όπως καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να λαμβάνουν και αυτοί το δορυφορικό πρόγραμμα του κρατικού καναλιού μέσω του Cyprus Sat.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σύνοδος ΠΣΕΚΑ ----------------------------------------------- Αρχισαν σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία στα πλαίσια του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων οι εργασίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Το απόγευμα, κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της ΠΣΕΚΑ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ παρουσίασε έκθεση της Επιτροπής.

    Τους συνέδρους προσφώνησαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και προσωπικότητες από το εξωτερικό που προσκλήθηκαν να παραστούν.

    Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Αμερικανός Βουλευτής Φρανκ Παλόνε, ο Πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Σέλντον Σίλβερ, ο Πολιτειακός Βουλευτής Νέας Υόρκης Μάικλ Γκιανάρης και οι Βρετανοί Βουλευτές Νικ Χόκινς (Συντηρητικός) και Ρούντι Βις (Εργατικός).

    Οι εργασίες της ΠΣΕΚΑ θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη.

    Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός ---------------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και οι συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, έχουν καταστήσει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ''επιβεβλημένες και απαραίτητες'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση της ΠΣΕΚΑ που γίνεται στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα φέρουν την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά ''προετοιμάζεται εντατικά για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις, όπως πάντοτε θετικά και με καλή διάθεση''.

    Σημείωσε ωστόσο πως, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχουν, οι πρωτοβουλίες αυτές ''θα πρέπει έγκαιρα να ολοκληρωθούν, δηλαδή πριν από την 1η του Μάη, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Κοπεγχάγης, όπου στην προοπτική της λήψης απόφασης για την ένταξη της Κύπρου επιχειρήθηκε η επιβολή εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων για υπογραφή της λύσης χωρίς την ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η λύση του Κυπριακού πρέπει ''να αποκαθιστά πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των δύο κοινοτήτων, των πολιτών, αλλά και ολόκληρου του λαού μας στο σύνολο''.

    ''Μέσα από αυτό το πλαίσιο και διαπραγματευόμενοι στη βάση του Σχεδίου Ανάν, επιδιώκουμε την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου κάτω από την ομπρέλα μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Διευκρίνισε πως ''με τη διαπραγμάτευση του Σχεδίου δεν στοχεύουμε στην εξουδετέρωσή του, αλλά στη βελτίωσή του προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, ειδικά σε σχέση με τη λειτουργικότητα της λύσης, χωρίς βέβαια να αλλάζει η φιλοσοφία πάνω στην οποία το Σχέδιο Ανάν έχει δομηθεί''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στις κριτικές που ακούγονται σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας περί δήθεν αποδοχής του Σχεδίου Ανάν ''ως μέρος μιας τακτικής που στηρίζεται στην άρνηση του κ. Ντενκτάς να το αποδεχτεί'', σημειώνοντας πως οι κριτικές αυτές ''ποσώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα''.

    ''Η προθυμία και η διάθεση της πλευράς μας και του ιδίου του Προέδρου για ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση επί του Σχεδίου με στόχο την εξεύρεση λύσης έχει εκφραστεί πολλές φορές, στη Χάγη δε έχει αποδειχθεί και στην πράξη'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αφού έκανε μια αναδρομή στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με κορυφαίες την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση ως την ''έκφραση της πολιτικής για βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος''.

    Σημείωσε όμως ότι η συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ ''ανέτρεψε το βασικό επιχείρημα του κ. Ντενκτάς ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να συμβιώσουν και υπογράμμισε τον αναχρονισμό της διχοτόμησης''.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως ''είναι ξεκάθαρο ότι με τον κ. Ντενκτάς ως συνομιλητή της τ/κ κοινότητας, λύση δεν μπορεί να υπάρξει'', αφού ''οι θέσεις του είναι άκρως αρνητικές και τυγχάνουν στήριξης από το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο στην Αγκυρα''.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ''η νίκη των δυνάμεων της 'αντιπολίτευσης' και η ενδεχόμενη απομάκρυνση του κατοχικού ηγέτη από τη θέση του συνομιλητή θα βοηθούσε στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, φτάνει βέβαια οι δυνάμεις που 'αντιπολιτεύονται' τον κ. Ντενκτάς να είναι έτοιμες για ουσιαστική διαπραγμάτευση''.

    Αφού εξέφρασε τη λύπη του για τις θέσεις που εκφράστηκαν στα κατεχόμενα για τους εποίκους, θέσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως ''το λιγότερο ατυχείς και λανθασμένες'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''τέτοιες θέσεις, έστω και αν γίνονται για εξυπηρέτηση 'προεκλογικών' σκοπιμοτήτων, δημιουργούν δεσμεύσεις που στην πορεία θα είναι δύσκολο να αναιρεθούν και θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης''.

    Σημείωσε όμως ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των λεγόμενων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, για να λυθεί το Κυπριακό χρειάζεται να υπερνικηθούν και εκείνες οι δυνάμεις στην Τουρκία που στέκονται εμπόδιο στη λύση''.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην υπογραφή ''συμφωνίας πλαισίου'' μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, σημειώνοντας πως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι ''οι παράγοντες που δεν επιθυμούν λύση διαδραματίζουν ακόμα σοβαρό ρόλο στο Κυπριακό και ουσιαστικά καθορίζουν την πολιτική στο πρόβλημα''.

    ''Ο κατοχικός ηγέτης και η Αγκυρα συνεχίζουν να επιμένουν στον βασικό τους στόχο, που είναι η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''αυτό μάλιστα επιχειρούν να το πετύχουν με νέα τεχνάσματα, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια του διεθνούς παράγοντα''.

    Αναφερόμενος στη σύσταση της λεγόμενης ''επιτροπής αποζημιώσεων'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''δυστυχώς, σε αυτή την παγίδα που στήνει ο κ. Ντενκτάς κάποιοι Ε/Κ δείχνουν έτοιμοι να πιαστούν, επιχειρώντας παράλληλα να εκβιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα προσφύγουν σε αυτά αν δεν αποζημιωθούν για την απώλεια των περιουσιών τους''.

    ''Τέτοιοι εκβιασμοί είναι και ηθικά ανεπίτρεπτοι και πολιτικά απαράδεκτοι και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής και προειδοποίησε πως η εξαγορά κατεχόμενων περιουσιών από το κατοχικό καθεστώς ''θα ξεπουλήσει την κρατική μας οντότητα, θα ξεπουλήσει την Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως στην παρούσα περίοδο και με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού ανοικτή, η Κύπρος και ο λαός της χρειάζονται τη βοήθεια όλων και έχουν και την ανάγκη της βοήθειας των αποδήμων.

    ''Είμαι βέβαιος ότι μέσα στο πλαίσιο των δυνάμεων του κινήματος των αποδήμων μπορείτε να θέσετε το δικό σας λιθάρι για να μπορέσει ο λαός μας να βρει το απάνεμο λιμάνι της ειρήνης και της συνεργασίας'', είπε ο κ. Χριστόφιας και διαβεβαίωσε ότι κυπριακή Βουλή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των αποδήμων και μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της θα συνεχίσει να βοηθά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων συναντούν.

    ''Θα συνεχίσουμε την παρέμβασή μας, ασκώντας ακόμα πιο δραστήρια κοινοβουλευτική διπλωματία, με στόχο την προώθηση της υπόθεσής μας στον διεθνή χώρο'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Χαιρετισμός ------------------------------------------------------ Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να προβληθεί προς τα έξω από τους μηχανισμούς της διαφωτιστικής προσπάθειας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες σε κατάσταση στασιμότητας μετά το αδιέξοδο της Χάγης, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή με μια πολιτική που εστιάζεται σε τρεις άξονες, δηλαδή τη συνέχιση των προσπαθειών προς επίλυση του Κυπριακού, την ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την αύξηση των επαφών και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους Τ/Κ.

    ''Αυτή την πολιτική ακολουθεί με συνέπεια η κυπριακή κυβέρνηση και αυτή η πολιτική θα πρέπει να προβληθεί προς τα έξω, μέσα από τους φορείς και τους μηχανισμούς της διαφωτιστικής μας προσπάθειας'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''θα πρέπει να μεταφέρουμε σε όλους τη σαφή και ξεκάθαρη θέση μας στο Κυπριακό, την οποία εξέθεσε επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και την οποία διαβίβασε πρόσφατα με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, ''η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευση της να συνεχίσει να εργάζεται θετικά και εποικοδομητικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου του για την επίτευξη μιας λειτουργικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή ''θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να εγγυάται προς όλους του Κυπρίους νόμιμους πολίτες, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, ένα σταθερό, ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον αναγκαίο για την ευημερία, την πρόοδο και την προκοπή τους''.

    ''Είμαστε λοιπόν έτοιμοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με σκοπό την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη ''χωρίς όρους και προϋποθέσεις'' να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, ''πρέπει σε ορισμένους τομείς με ορθολογιστική διαπραγμάτευση να βελτιωθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την κατάρρευση των ντενκτασικών μύθων ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί ή ότι χρειάζονται αυξημένοι στρατοί και εγγυήσεις για την ασφάλεια των κοινοτήτων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι ''στόχος της ε/κ πλευράς είναι να επιτευχθεί μια σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου του 2004, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί επίσημα πλέον στην ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι αυτά ''δεν συνδέονται με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, παρά μόνο στην έκταση και στον βαθμό που τείνουν να βελτιώσουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο και να συνεισφέρουν, στον βαθμό που είναι δυνατό, στην ανάπτυξη των επαφών και σχέσεων ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στην απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος να απαιτεί ''θεώρηση'' διαβατηρίου κατά τη διέλευση από το κατοχικό οδόφραγμα, σημειώνοντας ότι ''η επιδίωξη του κατοχικού καθεστώτος να ενισχύσει με τέτοιες μεθόδους την αποσχιστική οντότητα είναι παράνομη, καταδικαστέα, αλλά και μάταιη''.

    ''Δεν πρόκειται ποτέ οι Κύπριοι να νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της κατοχής και τη διαιρετική πολιτική του κ. Ντενκτάς'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης και συνέχισε: ''Ούτε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δεχθεί την υπόσκαψη της κρατικής οντότητας και νομιμότητας. Αντίθετα, το μήνυμα που στέλλουν και οι δυο κοινότητες είναι πως ο λαός της Κύπρου επιθυμεί την κατάργηση του ακρωτηριασμού της πατρίδας του''.

    Στη ομιλία του, ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στην υπογραφή της ''συμφωνίας πλαισίου'' για τη λεγόμενη ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας και ψευδοκράτους και σημείωσε: ''Είναι μια άνευ σημασίας ενέργεια, δεδομένου ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υποτελής διοίκηση της κατοχικής δύναμης, μια προέκταση ουσιαστικά της παράνομης εξουσίας που ασκεί η Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή. Είναι μια υπογραφή ενός κειμένου της Τουρκίας με την Τουρκία''.

    ''Είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Ντενκτάς να διεμβολίσουν τις ευρωπαϊκές θεσμικές διαδικασίες, είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού, απελπισίας στην επικύρωση από την κυπριακή Βουλή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ'', ανάφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι ''η συνεχιζόμενη παρουσία του Αττίλα στην Κύπρο καθιστά δύσκολο και άνισο τον αγώνα μας''.

    ''Δεν θα παύσουμε όμως να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, δεν θα σταματήσουμε να χτυπούμε την κάθε πόρτα και να εγείρουμε το Κυπριακό σε κάθε διεθνές βήμα. Θα συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα μας με τη δική σας βοήθεια, με τη βοήθεια της Ελλάδας, του όπου γης Ελληνισμού και όλων των φίλων μας που πιστεύουν στο δίκαιο, σε ιδανικά και αξίες'', είπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, στον αγώνα αυτό η συμβολή των αποδήμων ''είναι σημαντική και ουσιαστική και το έργο σας δύσκολο και πολυσχιδές, ένα έργο που συμπληρώνει και ενισχύει τη γενικότερη προσπάθεια της Κύπρου για σωστή ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, των οργανωμένων συνόλων και γενικά της διεθνούς κοινότητας πάνω στο Κυπριακό''.

    ''Είναι έργο εθνικό, για το οποίο δικαιούστε να αισθάνεστε περήφανοι'', είπε και κατέληξε: ''Δεν έχω αμφιβολία ότι με τη δική σας πολύτιμη συμβολή, όπως και ολόκληρου του Ελληνισμού της διασποράς, και με τη δεδομένη και αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της Ελλάδας, που αποτελεί το κύριο στήριγμα του αγώνα μας, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο που θα οδηγήσει στην ελευθερία''.

    Συνέδριο Αποδήμων - Συνάντηση ΠΣΕΚΑ ----------------------------------- Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αγώνας των αποδήμων για υποβοήθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού πρέπει να ενταθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε σύντομη ομιλία του στη συνάντηση της Επιτροπής στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίων των Απόδημων Κυπρίων, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι στην κρίσιμη αυτή φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό ''ο αγώνας έχει αλλάξει''.

    ''Δεν νομίζω ότι οι Κύπριοι πρέπει να δεχτούνε λύση η οποία να μην διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ'', είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, προσθέτοντας πως ''προπάντων τώρα που είμαστε στην ΕΕ, πιστεύω ότι ο αγώνας μας θα πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη''.

    Σε χαιρετισμούς τους στη συνάντηση, τόσο Αμερικανός βουλευτής όσο και δύο Βρετανοί βουλευτές επέκριναν την αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό.

    Ο Εργατικός βουλευτής στο βρετανικό Κοινοβούλιο Ρούντι Βις αποδοκίμασε την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρα στο Κυπριακό και συνεχάρη την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου τόσο για την ετοιμότητά της να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού όσο και για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ.

    Χαρακτήρισε τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα ως ''προπέτασμα καπνού'', σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Εργατικός βουλευτής εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για την στάση που αναμένεται τηρήσει η Τουρκία στο Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, η Αγκυρα το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Συντηρητικός βουλευτής Νικ Χόκινς είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, το οποίο θα βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον κ. Χόκινς, ακόμα ένα ''ελπιδοφόρο μήνυμα'' είναι και το γεγονός ότι στο βρετανικό Κοινοβούλιο μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών που υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις.

    Τέλος, ο κ. Χόκινς αναφέρθηκε και στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που εξάγεται από την κίνηση αυτή είναι ότι Ε/Κ και Τ/Κ έχουν έλθει πιο κοντά.

    Ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε κάλεσε τους Κύπριους απόδημους να δράσουν προκειμένου να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οπότε η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Ο χρόνος είναι κατάλληλος για τις ομογενειακές οργανώσεις να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο για να πιέσουν την Τουρκία για λύση του Κυπριακού πριν τον Μάιο, είπε ο κ. Παλόνε, ο οποίος δικαιολόγησε τη θέση του αυτή στις κακές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία δεν βοήθησε τις αμερικανικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Επεσήμανε ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Χάγη, λόγω της στάσης του Ραούφ Ντενκτάς, μέλη του Κογκρέσου νοιώθουν απογοήτευση από την κυβέρνηση Μπους, η οποία δεν θέλησε να πιέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Παλόνε είπε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική διαχωρίζεται σε δυνάμεις ''του καλού και του κακού'' και αναφέρθηκε και στις επερχόμενες λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην εξουσία των Τ/Κ.

    [23] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

    Τα οργανικά κέρδη, πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν τη φορολογία, του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 46,5 εκ. λίρες, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 August 2003 - 17:49:23 UTC