Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Ομόνοια - Βίσλα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κόφι Ανάν - Επιστολή
  • [04] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Συνέντευξη
  • [05] (Κ) Δήμοι Λαπήθου και Καραβά - ΟΗΕ - Ψήφισμα
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - ΕΦ - Ετοιμότητα
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπ. Παιδείας - Εγγραφα - Πόρισμα (Ορθή επανάληψη)
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πόρισμα - Τ/Κ - Απέλαση
  • [09] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Ανακοίνωση - Αξιολόγηση Moody's
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Τελωνειακή ένωση''
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ρευστοποιήσεις κερδών
  • [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Ντενκτάς - Τουρκία
  • [16] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - ΕΕ - Κατάθεση Πράξης Επικύρωσης Προσχώρησης
  • [17] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Ιούλιος - Μείωση
  • [19] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ -- Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Κλόσον
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Ομόνοια - Βίσλα

    Διεξάγεται απόψε στο ΓΣΠ ο επαναληπτικός αγώνας Ομόνοιας Βίσλα Κρακοβίας για το β' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8 το βράδυ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συμφωνία ''τελωνειακής ένωσης'' Τουρκίας - ψευδοκράτους που αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή στα κατεχόμενα, καθώς και οι προεκτάσεις που θα έχει αυτή η κίνηση στο Κυπριακό, η αύξηση στις τιμές των κρεάτων, το ασυμβίβαστο στο θέμα των διορισμών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, καθώς και η δεύτερη έρευνα που διεξήγαγε η Στατιστική Υπηρεσία για τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Το δημόσιο συμφέρον σε ρουλέτα'' γράφει ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είπε πως η κυβέρνηση έχει θέσει το δημόσιο συμφέρον σε "ρουλέτα" με την απόφασή της να κρίνει το νόμο περί του ασυμβίβαστου στους διορισμούς στα διοικητικά συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών "ως ασαφή και να τον ερμηνεύσει κατά το δοκούν, ώστε να θεωρήσει ότι όλοι οι διορισμοί που έγιναν είναι συμβατοί". Αλλού γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης των Τ/Κ για έκδοση κυπριακών διαβατηρίων καθώς και μετά την πλήρη ένταξη της νήσου στην ΕΕ θα εκδίδονται διαβατήρια, απορρίπτοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα''.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Κουραστήκαμε με την κυβέρνηση'' γράφει πως ο βουλευτής του συγκυβερνώντος Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είναι "απηυδησμένος με τη νοοτροπία του Προεδρικού και των τριών μεγάλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ) καθώς και την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι Οικολόγοι από την κυβέρνηση". Αλλού γράφει πως χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο φθάνει καθημερινά στα πιάτα χιλιάδων ανυποψίαστων καταναλωτών κρέας, το οποίο μπορεί να θέσει άμεσα σε κίνδυνο την υγεία πολλών πολιτών, αφού προέρχονται από σφαγεία που λειτουργούν χωρίς άδεια και έλεγχο.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Η Αγκυρα τον τσαμπουκά της'' γράφει πως με την ''τελωνειακή ένωση'' που προτίθεται να υπογράψει την Παρασκευή η Τουρκία με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή τεσσάρων Τούρκων Υπουργών εκ των οποίων και ο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ, ''η Τουρκία ουσιαστικά εγκαταλείπει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και στρέφεται προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης των κατεχομένων. Η Λευκωσία, προσθέτει, προετοιμάζεται για κινήσεις στην ΕΕ. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι Κύπριοι είναι πιο περήφανοι για την ταυτότητά τους από οποινδήποτε άλλον, υπό ένταξη στην ΕΕ, λαό. Νιώθουν όμως και Ευρωπαίοι.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο '''Καίνε' οι τιμές των κρεάτων'' γράφει πως η διαφορά κρεοπωλών με το Σφαγείο Κοφίνου μεταφέρεται στην τσέπη του καταναλωτή λόγω των αυξήσεων στα τέλη σφαγής από το σφαγείο Κοφίνου και σημειώνει πως οι τιμές του βοδινού και του κρέατος των αμνοεριφίων θα ''καίνε'', αφού από σήμερα θα πωλούνται 30 μέχρι 40 σεντ ακριβότερα. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης χαρακτήρισε σοβαρό το ποσοστό του 10% των Κυπρίων μαθητών που είναι αναλφάβητοι και εξήγγειλε τη λήψη μέτρων, όπως η μείωση του αριθμού μαθητών κατά τάξη, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η δημιουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Οικονομική προσάρτηση'' γράφει ότι οι τουρκικές μεθοδεύσεις με αποκορύφωμα την υπογραφή συμφωνίας ''τελωνειακής ένωσης'' μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους την Παρασκευή, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες επιτυχίας της όποιας πρωτοβουλίας προτίθενται να αναλάβουν εντός Σεμπτεμβρίου οι διεθνείς μεσολαβητές και ο ΟΗΕ. Αλλού γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας σε γραπτή του δήλωση τονίζει πως από τη Νομική Υπηρεσία έχει ληφθεί κάθε πρόσφορο μέτρο για αντιμετώπιση του των τουρκικών επινοήσεων σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ενώ σημειώνει πως έχει προβεί και σε προσωπική παρέμβαση προς τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ για το θέμα.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Στην πρωτιά η Κύπρος'' γράφει πως στατιστική έρευνα θέτει την Κύπρο πρώτη ανάμεσα στις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, που θα φθάσει τα επίπεδα της ΕΕ και όπως δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου, η Κύπρος θα φθάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα σε 15-20 χρόνια. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ζήτησε την ανάκληση όλων των αδειών των λειτουργών του Υπουργείου, ώστε να μπορέσει το ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου επιστρέφουν όλοι οι λειτουργοί λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων για εξασφάλιση θέσεων στη Β' κατανομή στα ΑΑΕΙ.

    H αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Περισσότερα από 8,6 εκ. λίρες δαπανήθηκαν από τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα'' γράφει ότι σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε τον Ιούλιο από τη Στατιστική Υπηρεσία, οι Ε/Κ που διακινήθηκαν προς τα κατεχόμενα από τις 23 περασμένου Απριλίου, οπότε και άρχισε η ελεύθερη διακίνηση, ξόδεψαν περισσότερα από 5,5 εκ. λίρες ενώ οι Τ/Κ 3,1 εκ. λίρες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) που δείχνει ότι η κρίση στην τουριστική βιομηχανία είναι βαθύτερη από ό,τι παραδέχεται η κυβέρνηση.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κόφι Ανάν - Επιστολή

    Την πεποίθηση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, τονίζει στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, η οποία εστάλη σε απάντηση της επιστολής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Κόφι Ανάν.

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 18 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν και υπογραμμίζει ότι πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν ως βάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    [04] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Συνέντευξη

    Πολύ εφικτή θεωρεί τη λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο 2004 ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ο οποίος επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το σχέδια Ανάν και το συναπάντημα Ε/Κ και Τ/Κ μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, ενώ τονίζει την ανάγκη η πολιτική ηγεσία ''να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε'' στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη διαπίστευσή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν αλλαγή στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ένας νέος διαπραγματευτής για την τ/κ κοινότητα θα μπορούσε να φέρει μια νέα προσέγγιση.

    Ο κ. Κλόσον είπε ακόμα ότι, ανεξάρτητα από την εμπιστοσύνη που έχουν ή δεν έχουν οι δύο πλευρές στην Ουάσιγκτον, η λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ στη διαδικασία των συνομιλιών, ευθύνη που η χώρα του αναλαμβάνει.

    Ανέφερε επίσης πως η Αγκυρα αναγνωρίζει ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρεται από τώρα μέχρι το Μάιο 2004 για λύση του Κυπριακού και επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ σε λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως τον ''καλύτερα ισοζυγισμένο τρόπο'' για προώθηση λύσης.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, είπε πως είναι πολύ στερεές και εποικοδομητικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσής τους, ενώ για τις σχέσεις του με Κύπριους, πολιτικούς και μη, ανέφερε ότι οι Κύπριοι εκφράζουν τις θέσεις τους με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές.

    [05] (Κ) Δήμοι Λαπήθου και Καραβά - ΟΗΕ - Ψήφισμα

    Οι Δήμοι και τα Σωματεία Λαπήθου και Καραβά σε ψήφισμα που επέδωσαν σήμερα προς τα Ηνωμένα Εθνη με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την κατάληψη των κωμοπόλεων από τα τουρκικά στρατεύματα, αναμένουν πως ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εμμένει σε μια δίκαιη και βίωσιμη λύση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού και όχι στα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - ΕΦ - Ετοιμότητα

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπ. Παιδείας - Εγγραφα - Πόρισμα (Ορθή επανάληψη)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ''δεν φέρει καμιά ευθύνη, ούτε είχε ανάμιξη ή σ χ έ σ η με την απώλεια των δύο φακέλων συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε πριν αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα Υπουργού'', αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας σχετικά με απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή ιδιώτη.

    Στην τρισέλιδη περίληψη του πορίσματος της Αστυνομίας που ανέγνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ''συνάγεται σαφώς ότι οι ευθύνες για τους συγκεκριμένους φακέλους πρέπει να αναζητηθούν στον όλο μηχανισμό του Υπουργείου Παιδείας πριν τον Δεκέμβριο του 2002''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πόρισμα - Τ/Κ - Απέλαση

    [09] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Ανακοίνωση - Αξιολόγηση Moody's

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εμμένοντας σταθερά στα μέτρα που έχει πάρει και τις οδηγίες που έχει δώσει, είναι αισιόδοξη για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Τελωνειακή ένωση''

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πρόθεση του ψευδοκράτους και της Τουρκίας να υπογράψουν "συμφωνία" για "τελωνειακή ένωση" μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6991            1,7092
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9358            1,9474
    Λίρα Αγγλίας                     1,1984            1,2055
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,9537        233,8093
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9731          2,9968
    Δολάριο Καναδά                     2,7080          2,7296
    Κορώνα Δανίας                     12,6190         12,7199
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9159         14,0272
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6379         15,7630
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6047          2,6255
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,34 (-1,61)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    646.349
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    376.498    357,29  (-1,55)
    FTSE Med 100 **                             5.672,00  ( 0,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    343.680    103,25  (-1,79)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.644     74,56  (-1,71)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.190     14,08  (-1,95)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.548     55,52  (-1,03)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.239     85,25  (-1,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.079     19,20  (-1,39)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.536     68,65  (-1,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £     45.461      3,21  (-3,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.739     13,03  (-2,03)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,71  ( 0,47)
    Ξενοδοχεία                    £     11.042     40,76  (-1,76)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.500     78,14  (-1,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση που θα έχει αύριο στις 9.30 το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ''αρκούντως ειλικρινής'', εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ρευστοποιήσεις κερδών

    Σε ρευστοποιήσεις μέρος των κερδών της τάξης του 3,25% που κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τις τελευταίες τρεις συναντήσεις, προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,61%, κλείνοντας στις 86,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στις 646 χιλιάδες λίρες, ύστερα από τα χθεσινά υψηλά επίπεδα του ενός εκατομμυρίου λιρών.

    [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Ντενκτάς - Τουρκία

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος χαρακτήρισε ''ελάχιστης σημασίας'' την ανακοίνωση από πλευράς Τουρκίας ότι προχωρεί την Παρασκευή στην υπογραφή ''τελωνειακής σύνδεσης'' με το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αυτό το γνωρίζει τόσο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς όσο και το καθεστώς του.

    [16] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - ΕΕ - Κατάθεση Πράξης Επικύρωσης Προσχώρησης

    [17] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Ιούλιος - Μείωση

    [19] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ -- Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Κλόσον

    Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να αντιδράσουν στην ανακοίνωση από την Τουρκία πως προχωρεί την Παρασκευή στην υπογραφή ''τελωνειακής σύνδεσης'' με το ψευδοκράτος, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι ''τώρα είναι η ώρα της ενοποίησης της Κύπρου και όχι της ενοποίησης των κατεχομένων με την Αγκυρα''.

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Τορόντο - Βιβλιοθήκη -------------------- Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου έγινε ειδική τελετή στους χώρους της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καναδά όπου η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Ακαδημίας ονομάσθηκε ''Βιβλιοθήκη Τράπεζας Κύπρου''.

    Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και η Διοίκηση της Θεολογικής Ακαδημίας αποφάσισαν να ονομάσουν τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας σε ''Bιβλιοθήκη Tράπεζας Κύπρου'' ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την οικονομική βοήθεια ύψους εκατό χιλιάδων δολαρίων Καναδά που πρόσφερε το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου για την ίδρυση της Θεολογικής Ακαδημίας.

    Η τελετή άρχισε με σύντομη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ιωάννη του Θεολόγου της Μητροπόλεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριου και βοηθούμενου από ιερείς του Τορόντο.

    Στη συνέχεια ο πανιερώτατος μαζί με τον Ανώτερο Διευθυντή του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Νικηφόρο Ορφανό και το Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στο Τορόντο Ευστάθιο Ορφανίδη και το Διευθυντή του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Κύπρου στο Τορόντο αποκάλυψαν την πλάκα με τη νέα ονομασία της Βιβλιοθήκης.

    Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ευστάθιος Ορφανίδης, ο Ανώτερος Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου Νικηφόρος Ορφανός και ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος.

    Ο κ. Ορφανίδης αφού συγχάρηκε την Τράπεζα Κύπρου για τη γενναιόδωρη οικονομική εισφορά για την ίδρυση της Θεολογικής Ακαδημίας στη συνέχεια είπε ότι το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου είναι ένας σημαντικός οικονομικός οργανισμός που έχει στηρίξει οικονομικά την Κύπρο και παράλληλα προσφέρει στην Κύπρο και το εξωτερικό στον πολιτιστικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό τομέα.

    Η Τράπεζα Κύπρου, είπε, δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τον απόδημο Ελληνισμό και για την Εκκλησία και έχει ιδρύσει τράπεζες και γραφεία αντιπροσωπείας σε χώρες όπου ζει απόδημος Ελληνισμός. Με διάφορους τρόπους προσπαθεί να βοηθήσει τους οργανωμένους φορείς των αποδήμων Ελλήνων και Κυπρίων και παράλληλα την ορθοδοξία.

    Τελειώνοντας ο Γενικός Πρόξενος συγχάρηκε το Μητροπολίτη για το ποικιλόμορφο και σημαντικό έργο που επιτελεί στον Καναδά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και γιατί είχε το όραμα να ιδρύσει τη Θεολογική Ακαδημία.

    Ο κ. Ορφανός είπε ότι το κυριότερο στήριγμα του απόδημου Ελληνισμού και ο συνδετικός κρίκος με την πατρίδα και την Ορθοδοξία είναι αναμφίβολα η Εκκλησία πέρα από το πολύτιμο έργο που επιτελούν οι οργανωμένοι φορείς της ελληνικής και κυπριακής παροικίας.

    Το έργο που έχει επιτελέσει η Εκκλησία στον Καναδά είναι πολυδιάστατο και έχει κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της πίστης προς την Ορθοδοξία και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Οι εκκλησίες που τις συναντούμε σχεδόν παντού στον Καναδά όπου υπάρχει το ελληνικό στοιχείο ζεσταίνουν τις καρδιές των Ελλήνων και τις ενώνουν με την πατρίδα σφυρηλατώντας βαθιά μέσα τους κάθε ωραίο, ευγενικό και ελληνικό, σημείωσε.

    Ο κ. Ορφανός είπε ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένα παράδειγμα οικονομικής στήριξης από το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, μιας αξιόλογης πρωτοβουλίας της Μητρόπολης Καναδά για την αναβάθμιση της Θεολογικής Ακαδημίας.

    Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για την οικονομική βοήθεια που πρόσφεραν στη Θεολογική Ακαδημία.

    Ο κ. Σωτήριος αναφέρθηκε στους μεγάλους δωρητές της Θεολογικής Ακαδημίας τους οποίους συγχάρηκε για τη σημαντική οικονομική βοήθεια που πρόσφεραν ούτως ώστε το όραμα για την ίδρυση της Θεολογικής Ακαδημίας να γίνει πραγματικότητα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 August 2003 - 17:49:44 UTC