Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24.00
  • [02] (K) Ράλι Κύπρος - Εκκίνηση - Λεμεσός
  • [03] (Κ) Ανδρέας Χριστοφίδης - Ετήσιο μνημόσυνο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής - Επιστροφή (1)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής - Επιστροφή (2)
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέρχι τις 12.00

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24.00

    [02] (K) Ράλι Κύπρος - Εκκίνηση - Λεμεσός

    Δόθηκε στις 7.30 το πρωί στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού η εκκίνηση του τρίτου και τελευταίου σκέλους του 31ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος. Ο τερματισμός του Ράλι και η απονομή βραβείων θα γίνει στις 3.30 το απόγευμα, στο χώρο της Επίχωσης στη Λεμεσό.

    [03] (Κ) Ανδρέας Χριστοφίδης - Ετήσιο μνημόσυνο

    Τελέστηκε στις 9 σήμερα το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Χριστοφίδη.

    Στο μνημόσυνο παρέστη ο Αρχισυντάκτης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Πρακτορείου. Στον τάφο του εκλιπόντος τελέστηκε τρισάγιο.

    Ο Χριστοφίδης διετέλεσε την περίοδο 1985 1988 Υπουργός Παιδείας, ενώ από το 1996 μέχρι και το θάνατό του υπήρξε Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε ελληνική εφημερίδα, οι ενέργειες ΗΠΑ και ΕΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Τούρκου ΥΠΕΞ για το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου, καθώς και η αντίδραση της Κύπρου μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Εξαλλος ο Κλεάνθους με τον Μάρκο'' γράφει πως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είναι εντονότατα ενοχλημένος από την πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού να προωθήσει συνένωση με το ΚΙΣΟΣ. Γράφει πως η Υποεπιτροπή Παιδείας της Βουλής θεωρεί πως η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιβάλλεται να γίνει δραστικότερη. Η ''Α'' σημειώνει πως τα ψηφίσματα για το θέμα αυτό που εξασφάλισε η Κύπρος δεν είναι αρκετά, καθώς συνεχίζεται η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' προβάλλει πρωτοσέλιδα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Γκεράρντο λα Φραντσέσκα, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το ερχόμενο εξάμηνο. Ο Ιταλός διπλωμάτης είπε ότι η ιταλική προεδρία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό. Προσθέτει ότι η Ιταλία δεν έχει ακόμη σχέδιο δράσης για το Κυπριακό, αλλά σημειώνει πως οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θα τύχουν μεγάλης προσοχής. Αλλού γράφει ότι πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για το διαμοιρασμό των προεδρείων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Μηχανογράφηση για κλάααματα'' γράφει ότι με εκατομμύρια λίρες επιβαρύνεται ετησίως το Δημόσιο, ως λειτουργικό κόστος μηχανογράφησης. Προσθέτει ότι το Δημόσιο θα μπορούσε με ορθότερη και προσεκτικότερη διαχείριση να είχε αποφύγει να πληρώσει τα ποσά αυτά, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα σε εκθέσεις τους τόσο η Γενικός Ελεγκτής, όσο και το Γενικό Λογιστήριο. Αλλού γράφει ότι με το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χαλκιδικής, και μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, η Κύπρος καλείται να επιλύσει το θέμα της πολιτικής της εκπροσώπησης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2004, αφού ούτε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών θα μπορούν να παρίστανται διαρκώς στις επίπονες διαπραγματεύσεις.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ζητείται κατάργηση της ΑΤΑ'' γράφει ότι οι εργοδότες θα επαναφέρουν το θέμα της κατάργησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στα πλαίσια της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ενώ οι συντεχνίες δηλώνουν πως το θέμα αυτό έχει κλείσει. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Ερντογάν και Γκιούλ, οι οποίοι πρόβαλαν όρους για να καταβάλει η Τουρκία την αποζημίωση προς την Τιτίνα Λοιζίδου. Είπαν πως το ψευδοκράτος (προφανώς μέσω της Τουρκίας) θα καταθέσει νομική πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και θα υποστηρίζει ότι οι Ε/Κ πρόσφυγες θα μπορούν να προσφεύγουν σε ειδικά ''δικαστήρια'' στο ψευδοκράτος για το θέμα των περιουσιών. Είπαν επίσης ότι η υπόθεση Λοϊζίδου δεν θα μπορεί έτσι να αποτελεί προηγούμενο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ενταξιακές και χρήμα στην Τουρκία'' γράφει πως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης για επίλυση του Κυπριακού και στρέφονται προς την Αγκυρα για το σκοπό αυτό. Προσθέτει πως θα θέσουν προς την Τουρκία θέμα σημαντικής οικονομικής βοήθειας, ενώ στο παιχνίδι αυτό θα εμπλακεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό να προχωρήσει η χώρα στην επίλυση του Κυπριακού και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατέθεσε στη Γερουσία τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό. Σε επιστολή που συνοδεύει την έκθεση εκφράζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' φέρει τον τίτλο ''Δυνατές οι αλλαγές'' και γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον ''Κόσμο του Επενδυτή'' είπε ότι το σχέδιο Ανάν έχει ανάγκη από ουσιαστικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα όχι όμως τη φιλοσοφία και σύλληψή του. Προσθέτει ότι δεν τίθεται θέμα προσχώρησης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Αλλού γράφει ότι στην περιοχή του υγροβιότοπου του Ακρωτηρίου στις Βρετανικές Βάσεις, επικρατούσε χθες ανήσυχη ηρεμία, καθώς οι Βρετανοί έστηναν τα δύο από τα τέσσερα κομμάτια του πρώτου πυλώνα της γιγαντοκεραίας Πλούτων 2. Πάνοπλοι στρατιώτες φρουρούσαν τις εργασίες, φοβούμενοι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καταβάλει προσπάθειες, ούτως ώστε να αρθεί πλήρως το λεγόμενο ''εμπάργκο'' στα κατεχόμενα, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ανατολή.

    Η συνάντηση Ανάν-Γκιούλ, διάρκειας 20 λεπτών, έγινε σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Αμάν της Ιορδανίας.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής - Επιστροφή (1)

    Εντελώς ανεδαφικούς χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τους όρους που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για να καταβάλει την αποζημίωση που της επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Ο Πρόεδρος τόνισε πως η συμμόρφωση της Τουρκίας προς την τελική απόφαση του ΕΔΑΔ δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει το Δικαστήριο σχετικά με τους άλλους Ε/Κ που υπέβαλαν προσφυγές.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από τη Θεσσαλονίκη όπου μετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση, εκτίμησε ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2004 θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να μπορέσει η ΕΕ να προσαρμόσει τη Συνθήκη Προσχώρησης προς τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις συνομιλίες.

    Επεσήμανε ότι το νομικό πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού μπορεί να κλείσει πολύ γρήγορα, ενώ τα άλλα θέματα του σχεδίου Ανάν μπορούν να ολοκληρωθούν εάν η τουρκική πλευρά αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά στη δημιουργία δύο ''κρατών'' στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε τόσο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την επιτυχή προώθηση των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής - Επιστροφή (2)

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου είναι σαφής και δεν εξαρτάται από όρους που θέτει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ή οποιοσδήποτε άλλος, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χαλκιδικής.

    Χαρακτήρισε ''εντελώς ανεδαφικούς'' τους όρους που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για να καταβάλει την αποζημίωση που της επεδίκασε το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου, ενώ αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο, είπε ότι αυτά είναι πολύ θετικά και ισχυρά.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέρχι τις 12.00


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 June 2003 - 17:49:08 UTC