Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό - Λοϊζίδου
  • [02] (Κ) Ράλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Εκκίνηση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00
  • [05] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων - Λήξη
  • [08] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Αιγαίο
  • [09] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [10] (Κ) ΕΕ - Δυτικά Βαλκάνια - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [11] (Κ) Ράλι Κύπρος - Σόλμπεργκ - Επικεφαλής
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό - Λοϊζίδου

    Το σχέδιο Ανάν δεν απορρίπτεται από την Τουρκία, δήλωσε χθες βράδυ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι διατεθειμένη να καλύψει τα οικονομικά βάρη που απορρέουν από την έκβαση της υπόθεσης Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέτοντας όμως μία σειρά από προϋποθέσεις σε σχέση με άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

    [02] (Κ) Ράλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Εκκίνηση

    Δόθηκε στις 6.00 το πρωί στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους του 31ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος.

    Στο δεύτερο σκέλος του Ράλι, που περιλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 158 χλμ., λαμβάνουν μέρος 42 πληρώματα, από τα 51 που είχαν ξεκινήσει χθες.

    Ο τερματισμός του δεύτερου μέρους του Διεθνούς Ράλι Κύπρος αναμένεται να γίνει γύρω στις 19.30 σήμερα, στο νέο Λιμάνι Λεμεσού.

    Επικεφαλής και του δεύτερου σκέλους παραμένει ο Φιλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ, με Peugeot 206 WRC.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αγκυρα και το ψευδοκράτος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στη Χαλκιδική για επίλυση του Κυπριακού, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο για το μέλλον τόσο στο θέμα της σύνταξης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος όσο και στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας καθώς και το γεγονός ότι η Κύπρος θα επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 7 Ιουλίου, σε ειδική πανηγυρική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αντικατάσταση προσωπικού και ανανέωση διαφόρων οπλικών συστημάτων του κατοχικού στρατού, η μελέτη του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΚ) για την ανοικοδόμηση της κατεχόμενης πόλης των Βαρωσίων καθώς και τα στοιχεία που έδωσε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος όσον αφορά τη σύληση των εκκλησιών στα κατεχόμενα.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μια νέα Ευρώπη γεννιέται'' γράφει ότι η αυλαία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χαλκιδική έπεσε με πανηγυρικό τρόπο αλλά την ίδια ώρα άνοιξε η οδός της νέας Ευρώπης, αφού οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διήμερη σύνοδο των 25 ηγετών της ΕΕ έθεσαν γερές βάσεις για το μέλλον τόσο στο θέμα της σύνταξης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος όσο και στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Κούλη Μαυρονικόλα ότι σε αντικατάσταση προσωπικού και ανανέωση των διαφόρων οπλικών του συστημάτων προχώρησε πρόσφατα ο κατοχικός στρατός.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τούρκοι πράκτορες στο Ευρωκοινοβούλιο'' γράφει ότι Τούρκοι πράκτορες 'αλωνίζουν' στο Ευρωκοινοβούλιο και έχουν θέσει σε κλοιό Ευρωβουλευτές και κοινοβουλευτικές ομάδες, διοχετεύοντας την προπαγάνδα της χώρας τους όσον αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, η ηγεσία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΚ) για την κατάθεση του σχεδίου που ετοίμασε για την ανοικοδόμηση της κατεχόμενης πόλης των Βαρωσίων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ευρωπαϊκή Νότα προς Τουρκία για Κύπρο'' γράφει ότι σαφείς υποδείξεις προς την Αγκυρα και το ψευδοκράτος για επίλυση του Κυπριακού έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στη Χαλκιδική. Η Ευρώπη ζητά συνομιλίες στη βάση των προτάσεων Ανάν για λύση, που θα συνάδει με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαβεβαιώσεις για παραπομπή των προσφυγών Ελληνοκυπρίων για περιουσιακά ζητήματα σε ''επιτροπή'' του ψευδοκράτους ισχυρίζεται ότι πήρε η Τουρκία για να συναινέσει στην καταβολή των αποζημιώσεων προς την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σοκ για τις εκκλησίες μας'' γράφει ότι σοκ προκάλεσαν στην κοινή γνώμη τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος για τη σύληση εκκλησιών στα κατεχόμενα. Μιλώντας ενώπιον της Υπεπιτροπής για τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ανέφερε ότι γύρω στους 70 ναούς και μονές έχουν καταστραφεί, βεβηλωθεί ή μετατραπεί σε τεμένη ή στάβλους και για τα οποία δεν υπάρχει οποιαδήποτε καταγραφή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει στους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, ότι δεν υπάρχει βιασύνη στην ανακοίνωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πρώτο άλμα ενοποίησης'' γράφει ότι σε Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004 παρέπεμψαν χθες οι ηγέτες της ΕΕ το σχέδιο συντάγματος, χαρακτηρίζοντάς το ως 'μια καλή βάση εκκίνησης' στο δρόμο της απόκτησης νέων θεσμικών δομών για την Ενωση. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η Κύπρος θα επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 7 Ιουλίου σε ειδική πανηγυρική συνεδρία της Βουλής. Ο Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Πόρτο Καρράς εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της περί Κύπρου παραγράφου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διαφωνίες Αρχής'' γράφει ότι σημεία επί θεμάτων αρχής και θεσμικών διευθετήσεων, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχθεί, περιέχονται στο προσχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παραπέμπεται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δήλωση της Αγκυρας πως θα καταβάλει την αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου ότι ''δεν είναι ακόμα σαφές ποιά είναι η απόφαση της Τουρκίας.''

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Η Σύνοδος συνοδεύτηκε από βία'' αναφέρεται στα επεισόδια αναρχικών, οι οποίοι επιχείρησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα της Αστυνομίας στη γέφυρα του Μαρμαρά, όπου σε κοντινή απόσταση διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεχόμενοι τα δακρυγόνα της Αστυνομίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι η διαφοροποίηση στη νομική προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα των περιουσιών δεν πρέπει να αγνοηθεί, αλλά να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' υπό τον τίτλο ''Μαζί και χώρια'' γράφει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε στην ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, η οποία ήταν ''το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και όχι τα διάφορα ρητορικά που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα''. Αλλού γράφει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της έρευνας για το σκάνδαλο του ΧΑΚ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αποτελεί στόχο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00

    [05] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

    Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στο θέρετρο Πόρτο Καρράς.

    Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται σε επίπεδο προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών εξωτερικών, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη Λόρδου Αλσντούν, του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μ. Στάινερ και του Ειδικού Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ε. Μπουσέ.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Κύπρος ----------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε χθες στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική την ακόλουθη αναφορά για την Κύπρο:

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση μάς δημιουργεί ήδη ευνοϊκές συνθήκες προκειμένου οι δύο κοινότητες να καταλήξουν σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Προς το σκοπό αυτό, η Ενωση υποστηρίζει σθεναρώς τη συνέχιση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1475/2003.

    Η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στις επαφές και την επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων υπήρξε θετική και έχει καταδείξει ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη νήσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ενωσή μας δεν θεωρεί αυτό ως υποκατάστατο μιας συνολικής λύσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνεπώς, προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και, στο πλαίσιο αυτό, ζητεί τη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεων του.

    Προς το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει περαιτέρω για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Η Ενωσή μας υπενθυμίζει τη βούλησή της να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει βοήθεια για ταχεία λύση μέσα στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου.

    Επίσης χαιρετίζει την Ανακοίνωση της Επιτροπής για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και προσβλέπει στην υλοποίηση των μέτρων αυτών σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και σε διαβούλευση με την κυβέρνηση της Κύπρου.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- Διάσκεψη Τύπου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ----------------------------------------------------------------- Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την παράγραφο για την Κύπρο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι περιλήφθηκαν χωρίς οποιανδήποτε αντίρρηση όλα τα σημεία που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την τρίτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στο θέρετρο Πόρτο Καρράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κυπριακό είναι «ένα από τα μέτρα για την άσκηση πιέσεων για να βοηθήσει η Τουρκία στην επίλυση του Κυπριακού» και σημείωσε ότι είναι «μύθος» ότι υπάρχει διαφοροποίηση στην πολιτική της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η παράγραφος για την Κύπρο έχει εγκριθεί ως είχε και περιέχει όλα τα σημεία τα οποία είχαμε επιδιώξει να συμπεριληφθούν, δηλαδή την έκκληση για συνέχιση του διαλόγου κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση και η μερική άρση των περιορισμών στην επικοινωνία που έχει επιτρέψει ο κ. (Ραούφ) Ντενκτάς δεν αποτελεί τη λύση, καλεί η ΕΕ και τις δύο πλευρές να δείξουν πολιτική θέληση για λύση και ιδιαιτέρως καλεί την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να βοηθήσουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

    «Γενικά η παράγραφος είναι ικανοποιητική για μας και έχει εγκριθεί ομόφωνα, χωρίς οποιανδήποτε παρατήρηση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε οποιαδήποτε αντίρρηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την παράγραφο των συμπερασμάτων που αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

    «Δεν εκφράστηκε κανένα σχόλια, καμία αντίρρηση για την παράγραφο που αφορά την Κύπρο», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Τουρκίας να καταβάλει αποζημιώσεις στην Τιτίνα Λοϊζίδου, συμμορφούμενη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «δεν είναι ακόμα σαφές ποια είναι η απόφαση της Τουρκίας».

    «Υπάρχουν διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες και κάπως συγχυσμένες δηλώσεις του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χαιρετίσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η υπόθεση Λοϊζίδου δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα των περιουσιών διότι, όπως εξήγησε, «είναι απόφαση δικαστηρίου, είναι συγκεκριμένη για την περίπτωση της κ. Λοϊζίδου, παρόλο που στην απόφαση τίθενται βασικές αρχές, οι οποίες δεν είναι δυνατό να παραγνωριστούν σε οποιανδήποτε μελλοντική απόφαση».

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ ότι θα μπορούσε να ασκηθεί από την ΕΕ πίεση προς την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού και ερωτηθείς εάν μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ ενισχύεται αυτή η αισιοδοξία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «το Κυπριακό σε κάθε περίπτωση πρέπει να μείνει μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ».

    Σε ερώτηση αναφορικά με το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η πρόταση του Προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν «αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για διαμόρφωση των θέσεων».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνθήκη Προσχώρησης - Επικύρωση ------------------------------------------------------------ Στις 7 Ιουλίου, σε ειδική πανηγυρική συνεδρία της, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χθες στη Χαλκιδική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τον τρόπο επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ήδη το σχετικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έχει συζητηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, μέσω των νενομισμένων διαδικασιών.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρόεδρος - Συνταγματική Συνθήκη --------------------------------------------------------- Σημεία επί θεμάτων αρχής και θεσμικών διευθετήσεων, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχθεί, περιέχονται στο προσχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παραπέμπεται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του στις εργασίες της δεύτερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι το προσχέδιο Συντάγματος αποτελεί μια καλή βάση για έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και σημείωσε πως η Συνθήκη θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν το Μάιο του 2004, όμως η υπογραφή να γίνει αργότερα και πριν τις Ευρωεκλογές, ώστε τα νέα μέλη να υπογράψουν τη Συνθήκη ισότιμα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν για την εργασία που επιτελέστηκε στη Συνέλευση και την όλη προεργασία που οδήγησε στην προετοιμασία του προσχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Είπε, επίσης, ότι το προσχέδιο αποτελεί μια καλή βάση για έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να συζητηθεί αν είναι «βάση για διαπραγμάτευση» ή «βάση συμφωνίας», διότι η Κύπρος έχει μεγάλη πείρα σε σχέση με τους όρους αυτούς.

    Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το χρόνο έναρξης της Διακυβερνητικής ήταν να μην συγκληθεί πριν τον Οκτώβριο, ώστε να ενημερωθούν στο μεταξύ οι πολίτες της κάθε χώρας μέλους και για να προετοιμαστεί κατάλληλα η Διάσκεψη.

    ΕΕ - Σημίτης - Πρόντι - Σολάνα - Εγκριση συμπερασμάτων ---------------------------------------------------------- Με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί από την Ελληνική Προεδρία, αλλά και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ενδεικτικό της επιτυχίας της Συνόδου είναι και το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι όσο και ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, έπλεξαν δημόσια το εγκώμιο του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Πρόντι στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης εξέφρασε τις «ειλικρινείς ευχαριστίες» στον Ελληνα Πρωθυπουργό και την ομάδα του διότι, όπως είπε, εργάσθηκαν καλά και ολοκλήρωσαν με πλήρη επιτυχία τα θέματα της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Σολάνα εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον κ. Σημίτη για την πρόοδο που επιτεύχθηκε αλλά και την άριστη συνεργασία που είχε ο ίδιος με την Ελληνική Προεδρία, η οποία, όπως είπε, απέσπασε την καθολική αναγνώριση όλων.

    Ο Προεδρεύων της Συνόδου, στην εισαγωγική ομιλία στη δημοσιογραφική διάσκεψη, υπογράμμισε ότι όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί εκπληρώθηκαν.

    Κατ αρχήν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, πίστευαν ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να τελειώσουν πριν το τέλος του έτους. Χάρις τις προσπάθειες της Προεδρίας, τα ταξίδια στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών αλλά και τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο Προεδρείο της Συνέλευσης, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η ΕΕ έχει το σχέδιο συντάγματος , είπε ο κ. Σημίτης.

    Στον τομέα της λαθρομετανάστευσης και του ασύλου, οι αποφάσεις που λήφθηκαν χαρακτηρίσθηκαν από τον κ. Σημίτη ως ιδιαίτερα σημαντικές, κυρίως η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, ιδιαίτερα στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, καθώς και η εντολή που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.

    Στην παρούσα Σύνοδο , συνέχισε, εμβαθύναμε υπάρχουσες πολιτικές και προωθήσαμε νέες σε θέματα που ταλαιπωρούσαν την Κοινότητα και την ευρωπαϊκή κοινωνία πολλά χρόνια.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συνέλευση - Συμπεράσματα ------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτηρίζει «καλή βάση εκκίνησης» το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος, που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος της συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν.

    Οπως τονίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, η παρουσίαση αυτή αποτελεί ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης των στόχων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι η παρουσίαση του σχεδίου, όπως το παρέλαβε, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των καθηκόντων της Συνέλευσης. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη ορισμένες καθαρά τεχνικές εργασίες και το έργο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου το αργότερο.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Σύνταγμα Ευρώπης ------------------------------------------- Η Σύνοδος Κορυφής της Χαλκιδικής αποφάσισε χθες τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης προκειμένου να δώσει οριστική μορφή στο σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης. Ομόφωνα οι 25 ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν το σχέδιο της Συνέλευσης ως το βασικό κείμενο στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

    Ο Προεδρεύων της Συνόδου, Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως «σημαντική» στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι η πρώτη φορά, όπως είπε, που η Ευρώπη μέσα από το διάλογο και μετά από 16 μήνες αποκτά ένα σχέδιο που θα γίνει το σύνταγμά της. Ολες οι χώρες, συνέχισε, εξέφρασαν την αναγνώρισή τους στη σημαντική εργασία που επιτέλεσαν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, το Προεδρείο και τα μέλη της Συνέλευσης, ενώ υπενθύμισε και την ουσιαστική συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Ζισκάρ ντ' Εστέν αφού έκανε αναφορά στο προοίμιο του σχεδίου διαβάζοντας στα ελληνικά τη ρήση του Θουκυδίδη περί δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συναίνεση που επικράτησε στη Συντακτική Συνέλευση, η οποία επέτρεψε και την υιοθέτηση του σχεδίου με ευρεία πλειοψηφία, ενώ αναφέρθηκε και στην ευρεία υποστήριξη που απέσπασε το σχέδιο στη διάρκεια της σημερινή συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής.

    Η Συντακτική συνέλευση θα συνεχίσει τις εργασίες της μέχρι τις 15 Ιουλίου προκειμένου να διευκρινισθούν ορισμένα σημεία. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ο κ. Ζισκάρ ντ΄ Εστέν εξέφρασε την ελπίδα η τελική απόφαση να μην αποκλίνει πολύ από το σχέδιο της Συντακτικής Συνέλευσης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αφού χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ιστορική», υπογράμμισε ότι το σχέδιο αποδεικνύει την επιτυχία της Συνέλευσης διότι πρόκειται για ένα «γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός».

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Σολάνα - Ασφάλεια ---------------------------------------------- Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία θα καταθέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Σολάνα υπέβαλε, στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χαλκιδικής για μια σφαιρική στρατηγική στον τομέα της αρμοδιότητάς του. Οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον Ισπανό αξιωματούχο της ΕΕ να συνεχίσει το έργο του, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, προκειμένου να καταρτίσει ολοκληρωμένο έγγραφο για τη στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ.

    Oπως σημειώνεται στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στη Χαλκιδική, η στρατηγική αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των κρατών μελών και επίσης τις προτεραιότητες των πολιτών και να συνιστά ''ζωντανό έγγραφο'' που θα μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και να αναθεωρείται όταν υπάρχει ανάγκη.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία ---------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χαλκιδικής κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ακόμα σημαντικές περαιτέρω προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

    Στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρετίζεται ''η δέσμευση της Τουρκίας'' να προχωρήσει με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα με την εναπομένουσα νομοθετική εργασία μέχρι το τέλος του 2003.

    Εκφράζεται επίσης υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Κομισιόν - Τουρκία - Μεταρρυθμίσεις ----------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση νέας δέσμης μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της εκπλήρωσης από την Τουρκία των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση στα τέλη του 2004 ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Επιτροπή σημείωσε ταυτόχρονα την εμμονή της στη σημασία της εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν, από την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία, ''σε διάφορα επίπεδα σε όλη τη χώρα''.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες και διανεμήθηκε παράλληλα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική αναφέρει ότι η ομόφωνη υιοθέτηση της έκτης δέσμης μεταρρυθμίσεων από την εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ''αποτελεί σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της χώρας να προχωρήσει με τις αναγκαίες αλλαγές''.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Διεύρυνση ----------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε στη Χαλκιδική κάλεσε τα δέκα υπό ένταξη κράτη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, να συνεχίσουν την προετοιμασία τους προκειμένου να είναι έτοιμα να αναλάβουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους ως ισότιμων μελών με την ένταξή τους στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Στα τελικά συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της διεύρυνσης της ΕΕ, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των προετοιμασιών αυτών έχει εντατικοποιηθεί στη βάση εκθέσεων που υποβάλλονται τακτικά από την Επιτροπή.

    Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, κάτω από την επικεφαλίδα ''Διεύρυνση'', μετά την υπογραφή στην Αθήνα στις 16 Απριλίου της Συνθήκης Προσχώρησης, τα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Τσεχία ''προσδίδουν πρόσθετη δυναμική στη διαδικασία της επικύρωσης''.

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Δυτικά Βαλκάνια --------------------------------------------- Πλήρη υποστήριξη στην προοπτική ένταξης στην ΕΕ της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

    Οπως αναφέρεται στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, οι πέντε αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενταχθούν ως πλήρη μέλη στην ΕΕ όταν εκπληρώσουν τα καθιερωμένα κριτήρια.

    Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, θα έχουν αύριο Σάββατο συνάντηση με τις πέντε βαλκανικές χώρες, στο πλαίσιο της διαδικασίας προώθησης των ειδικών σχέσεων με την περιοχή αυτή.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Σχέσεις με ΗΠΑ -------------------------------------------- Προτεραιότητες στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την ενισχυμένη συνεργασία προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα βάσει της ήδη επιτευχθείσας προόδου σε πολλούς τομείς και της ανάπτυξης νέων τομέων συνεργασίας, θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη σύνοδο κορυφής με τις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουνίου.

    Η κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ επανεξετάστηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Χαλκιδική και όπως αναφέρεται στα τελικά συμπεράσματα, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι ''η εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων στη βάση της ισοτιμίας εξακολουθεί να είναι άκρως σημαντική σε κάθε τομέα, όχι μόνο για τα δύο μέρη αλλά και για τη διεθνή κοινότητα''.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με την υλοποίηση των κοινών στρατηγικών της ΕΕ για τη Ρωσία και τη Μεσόγειο και συμφώνησε για την παράταση της περιόδου εφαρμογής της κοινής στρατηγικής για τη Ρωσία μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2004.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παπαδόπουλος - Παρέμβαση ------------------------------------------------------ Η Κύπρος, με την πείρα της σε θέματα λαθρομετανάστευσης, συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος προσβλέπει στη συνεργασία της ΕΕ και στον καταμερισμό των βαρών.

    Σε παρέμβασή του στις προχθεσινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ασχολήθηκε με θέματα εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε την πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Σύμβαση του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 σχετικά με τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και μέσω Τουρκίας και των κατεχομένων.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λαθρομετανάστευση -------------------------------------------- Σημαντικές αποφάσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης έλαβαν χθες στη Χαλκιδική οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο στον προληπτικό τομέα (έλεγχος εξωτερικών συνόρων) όσο και στον τομέα της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στις χώρες τους.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ταχεία σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με βασικές τρίτες χώρες καταγωγής καθώς και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας με αυτές. Οι συμφωνίες αυτές θα έχουν συνολικό χαρακτήρα και θα αφορούν την ΕΕ με κάθε μια χώρα, που θα αναλάβει την υποχρέωση για στενή συνεργασία στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

    ΕΕ - Προεδρία - Υποψήφιες χώρες ------------------------------------- Η ελληνική προεδρία της ΕΕ είχε χθες βράδυ συνάντηση με τις τρεις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, τις οποίες ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

    Η ενημέρωση έγινε από τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στο θέρετρο Πόρτο Καρράς, προς τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πουρβάνοφ και τον Πρωθυπουργό της χώρας Σιμεόν Σάξε-Κόμπουργκ Γκόθα, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου και τον Πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, σε επίπεδο Προέδρων, Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη Λόρδου Αλσντούν, του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μ. Στάινερ και του Ειδικού Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ε. Μπουσέ.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου, θα υιοθετηθεί η Δήλωση της Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, αναμένεται να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει προοπτική ένταξης των χωρών αυτών μέχρι το 2006.

    Ερντογάν - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό - Λοϊζίδου -------------------------------------------------------- Το σχέδιο Ανάν δεν απορρίπτεται από την Τουρκία, δήλωσε χθες βράδυ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι διατεθειμένη να καλύψει τα οικονομικά βάρη που απορρέουν από την έκβαση της υπόθεσης Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέτοντας όμως μία σειρά από προϋποθέσεις σε σχέση με άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

    Κατά τη διάρκεια συνένευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στη Χαλκιδική, ο κ. Ερντογάν είπε ότι εισέπραξε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους ιθύνοντες της ενωμένης Ευρώπης όσον αφορά στις νομοθετικές αλλαγές στην Τουρκία και δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές θα συνεχιστούν.

    Υπουργός Αμυνας - Κατοχικός στρατός - Αναβάθμιση ---------------------------------------------------- Σε αντικατάσταση προσωπικού αλλά και σε ανανέωση των διαφόρων οπλικών του συστημάτων, προχώρησε πρόσφατα ο κατοχικός στρατός, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα.

    Σε δηλώσεις του ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε ότι οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν αύξηση του κατοχικού στρατού, είτε σε αριθμό, είτε σε οπλικά συστήματα, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μείωση της αριθμητικής δύναμης του κατοχικού στρατεύματος η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή πέραν των 40.000 στρατιωτών.

    ''Παραμένει ένας ετοιμοπόλεμος κατοχικός στρατός και με αυτό τον τρόπο τον αντιμετωπίσαμε και θα τον αντιμετωπίσουμε μελλοντικά'', ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Υπουργός Αμυνας - ''Δήμητρα 2003'' - ΕΠΥ --------------------------------------------- Ομαλά εξελίσσεται η άσκηση διοικητικής μέριμνας ΤΑΜΣ ''ΔΗΜΗΤΡΑ - 2003'' που ξεκίνησε χθες, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας, στην 4ήμερη άσκηση στην οποία συμμετέχουν έφεδροι από όλες τις μονάδες της ΕΦ, αλλά και πολιτικοί φορείς (ΥΠΣΕΑ), περιλαμβάνονται διάφορα σενάρια που αφορούν ιατρικά θέματα, διακοπή ρεύματος, διακοπή επικοινωνιών και γενικά ένα ευρύ φάσμα περιστατικών που περιλαμβάνονται στις δυνατότητες διαχείρισής τους από την ΕΦ.

    Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρεσβευτής ΗΠΑ ------------------------------------- Οι ΗΠΑ παραμένουν σθεναρά και ενεργά εμπλεκόμενες στην εξεύρεση και προώθηση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Κλόσον απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόσφατη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο πρόβλημα.

    Ανέφερε πως το κυπριακό πρόβλημα είναι κάτι που όλοι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε όχι μόνο στο επίπεδο του ειδικού συντονιστή Γουέστον αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι με τον κ. Κλόσον συμφώνησαν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί μια επείγουσα προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο. ''Δεν μπορούμε'', είπε, ''να μιλάμε για λύση του Κυπριακού με τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν ληφθεί ή έχουν ανακοινωθεί είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρόλο που αυτά είναι ευπρόσδεκτα και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που να διευκολύνει την λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00 ------------------------------------- Μέχρι η ώρα 24:00 χθες, 4.891 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και 3.258 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Σε ελέγχους που διενήργησε η Αστυνομία σε συνεργασία με τις Τελωνειακές Αρχές, εντοπίστηκαν στην κατοχή 5 προσώπων 7 κούτες τσιγάρα.

    Σημειώνεται, ότι σε 15 πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι αυτοί είναι Κυπριακής καταγωγής.

    Ράλι Κύπρος - Δεύτερο σκέλος - Εκκίνηση -------------------------------------------- Δόθηκε στις 6.00 το πρωί στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους του 31ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος.

    Στο δεύτερο σκέλος του Ράλι, που περιλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 158 χλμ., λαμβάνουν μέρος 42 πληρώματα, από τα 51 που είχαν ξεκινήσει χθες.

    Ο τερματισμός του δεύτερου μέρους του Διεθνούς Ράλι Κύπρος αναμένεται να γίνει γύρω στις 19.30 σήμερα, στο νέο Λιμάνι Λεμεσού.

    Επικεφαλής και του δεύτερου σκέλους παραμένει ο Φιλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ, με Peugeot 206 WRC.

    Στη δεύτερη θέση παραμένει ο Χάρι Ροβανπέρα, επίσης από τη Φιλανδία, με Peugeot 206 WRC και στην τρίτη ο Πέτερ Σόλμπεργκ, από τη Νορβηγία, με Subaru Impreza WRC.

    Ομόνοια - Τσάμπιονς Λιγκ - Κλήρωση ----------------------------------------- Την Ιρτις Πλάβονταρ του Καζακστάν θα αντιμετωπίσει η Ομόνοια, στο πλαίσιο του Α' προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε χθες στη Νιον της Ελβετίας, ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 16 Ιουλίου και ο επαναληπτικός μία εβδομάδα αργότερα (23 Ιουλίου) στο Καζακστάν.

    Σε περίπτωση που προκριθεί, η Ομόνοια θα αντιμετωπίσει στον Β' προκριματικό γύρο στις 30 Ιουλίου εκτός έδρας την Πολωνική Βίσλα Κρακοβίας. Ο επαναληπτικός έχει προγραμματισθεί για τις 6 Αυγούστου.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ---------------------------------- Στο επίπεδο των 85 μονάδων παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, κλείνοντας, ωστόσο για τρίτη κατά σειρά ημέρα με αρνητικό πρόσημο. Η αγορά κατέγραψε οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,23%, κλείνοντας στις 85,63 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του από τις 3 Οκτωβρίου 2002, κλείνοντας στις 217 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων - Λήξη

    [08] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Αιγαίο

    Ούτε το Κυπριακό, αλλά ούτε και το θέμα του Αιγαίου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ στη Χαλκιδική ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε μετά από δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής πλευράς όσον αφορά στο Κυπριακό, έχουν απαλύνει την προσέγγιση της ΕΕ προς την Τουρκία.

    [09] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε χθες ότι εάν επιτευχθεί συμβιβασμός στο θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τότε η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα της καταβολής αποζημίωσης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, απαντώντας χθες βράδυ σε ερώτηση για την υπόθεση Λοϊζίδου, ο κ. Γκιούλ είπε ότι το ψευδοκράτος έχει υιοθετήσει ένα νέο ''νόμο'', ο οποίος επιτρέπει στους Ε/Κ που έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΕΔΑΔ, να αποταθούν στα λεγόμενα ''δικαστήρια'' στο ψευδοκράτος.

    [10] (Κ) ΕΕ - Δυτικά Βαλκάνια - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι μη αντιστρέψιμη δόθηκε κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική, και στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος.

    [11] (Κ) Ράλι Κύπρος - Σόλμπεργκ - Επικεφαλής

    Με τη συμπλήρωση της 8ης ειδικής διαδρομής του Ράλι Κύπρος, επικεφαλής πέρασε ο Νορβηγός της Subaru Impreza WRC, Πέτερ Σόλμπεργκ, ο οποίος ξεκίνησε πολύ δυνατά τη δεύτερη μέρα και κέρδισε μία από τις τέσσερις πρωινές ειδικές διαδρομές και ήταν δεύτερος στις άλλες τρεις.

    Ο κ. Σόλμπεργκ εκμεταλλεύθηκε την αποχώρηση του Φιλανδού Μάρκος Γκρόνχολμ ύστερα από τη βλάβη που παρουσιάσε το αυτοκίνητό του μάρκας Peugeot 206 WRC στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης στους τροχούς. Ο κ. Γκρόνχολμ, ο οποίος προηγείτο στη χθεσινή μέρα, έφυγε από τον αγώνα μετά το τέλος της 5ης ειδικής διαδρομής.

    Το Νορβηγό οδηγό της Subaru ακολουθεί από κοντά ο Φιλανδός Χάρι Ροβανπέρα με Peugeot 206 WRC. Ο Φιλανδός οδηγός ήταν δεύτερος σε δύο από τις τέσσερις πρωινές ειδικές και βρίσκεται μόλις 10.3 δευτερόλεπτα πίσω από το Νορβηγό.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ

    Η τουρκική πολιτική «αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά αναξιόπιστη», τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την απόφαση της Τουρκίας σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Σε δηλώσεις του από το Πόρτο Καρράς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η εκ προθέσεως παραπλάνηση της Ευρώπης από την Τουρκία είναι ολοφάνερη», προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ πρέπει να καταγράψουν τη νέα τουρκική προσβολή της νοημοσύνης της διεθνούς κοινότητας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 June 2003 - 17:49:13 UTC