Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [04] (Κ) Βραβείο ''Γεώργιος Παρασκευαϊδης'' - Nancy Pelosi
  • [05] (K) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [06] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πετρούπολη - Σύνοδος - Εορτασμοί
  • [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αγκυρα - Τ/Κ - Οικονομική Βοήθεια
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιούλ - Ισλαμική - Κυπριακό
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Ιταλίας
  • [14] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Λουξεμβούργο
  • [15] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Κύπρος
  • [16] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [18] (Κ) Τορναρίτης - ΕΕ - Επιτροπές Περιβάλλοντος - Διάσκεψη

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό

    Τη θέση ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να ξαναρχίσουν, το συντομότερο δυνατό, διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν εξέφρασε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά την τοποθέτηση των εξωτερικών διαφημιστικών πινακίδων, το οποίο ψηφίστηκε τελικά χθες από την Ολομέλεια της Βουλής είναι από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες είναι η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και ο κίνδυνος που διέτρεξαν οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ύστερα από πληροφορίες πως στην περιοχή υπήρχαν φορτηγά πλοία που μετέφεραν εκρηκτικά και τρομοκράτες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κριτική της ΕΕ για τη οικονομία'' γράφει ότι ''με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, ενώ δεν παραλείπει να προβαίνει και σε εισηγήσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αναμένει σύντομα βελτίωση των δημοσίων οικονομικών σύμφωνα με τα υπεσχημένα από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης''. Αλλού γράφει ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων του ΔΗΣΥ για διεκδίκηση θέσης ευρωβουλευτή είναι ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Συλλούρης και ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Διαπλοκές για τις πινακίδες'' γράφει ότι ''άναψαν τα αίματα και πάλι χθες στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όταν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ κατηγόρησαν αλλήλους για διαπλοκή και χρηματισμό κομμάτων. Στη συζήτηση για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά την τοποθέτηση των εξωτερικών διαφημιστικών πινακίδων ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου κατηγόρησε αξιωματούχους και βουλευτές του ΔΗΚΟ για διαπλεκόμενα συμφέροντα και χρηματισμό''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε χθες ότι στην ουσία δεν υπάρχει συγκυβέρνηση αλλά συνεχιζόμενη αντιπολίτευση εκ μέρους του ΑΚΕΛ για την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χτίζουν το τείχος με 450 εκατομμύρια δολάρια'' γράφει ότι ''ταχύτατα αντέδρασε η Τουρκία στα προαναγγελθέντα από τις Βρυξέλλες μέτρα στήριξης των Τ/Κ. Αγκυρα και ψευδοκράτος ανακοίνωσαν αντι-πακέτα 450 εκατομμυρίων δολαρίων και 40 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών για στήριξη των Τ/Κ επιχειρώντας να δείξουν ότι είναι σε θέση να στηρίξουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους Τ/Κ απ' ότι η ΕΕ η οποία θα τους προσφέρει 12 εκ. ευρώ''. Αλλού γράφει ότι "τα προβλήματα και οι χειρισμοί των εκάστοτε κυβερνήσεων για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες και η μετατροπή τους σε εργαλεία ψηφοθηρίας και ρουσφετιού άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις".

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μεγάλο 'παζάρι' για φόρους'' γράφει ότι ''μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης άνοιξαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναφορικά με την κακή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΗΣΥ για κακοδιαχείριση στα δέκα χρόνια διακυβέρνησής του, ενώ ο ΔΗΣΥ καταγγέλλει ότι η τότε αντιπολίτευση ακολούθησε λαϊκίστικη πολιτική και οδήγησε τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα''. Αλλού γράφει ότι εκρηκτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον τομέα των φαρμάκων λόγω των επικίνδυνων ελλείψεων που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καταφεύγουν τώρα στους Ισλαμιστές'' γράφει ότι ''η Αγκυρα παίζει το χαρτί της Ισλαμικής Διάσκεψης, στοχεύοντας να αποσπάσει πολιτικά οφέλη και πρωτίστως την αναβάθμιση του ψευδοκράτους των κατεχομένων. Υστερα από έντονο παρασκήνιο που άρχισε εδώ και εβδομάδες, ... τέθηκε στη σύνοδο που άρχισε προχθές στην Τεχεράνη, η αξίωση για να καταστεί το ψευδοκράτος πλήρες μέλος''. Αλλού γράφει ότι σε ''κόκκινο συναγερμό'' τέθηκαν, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, οι πλωτές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας όταν έγκυρη κρατική πηγή τους ανέφερε την ύπαρξη δύο μικρών φορτηγών που απέπλευσαν από το Λίβανο μεταφέροντας εκρηκτικά και τρομοκράτες.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μακρο-Σκάνδαλο'' αναφέρεται σε στοιχεία ''αναφορικά με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος που προέκυψε από την παράτυπη και σκανδαλώδη συμφωνία μεταξύ του μικροχειρούργου Αλκη Αλκιβιάδη και του Υπουργείου Υγείας επί διακυβέρνησης Κληρίδη''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ έχει αποστείλει πρόσκληση σε ε/κ και τ/κ κόμματα για κοινή συνάντηση, στην οποία γίνεται λόγος για "κοινοβουλευτικό σώμα του βορρά".

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η Τουρκία είναι έτοιμη να αποζημιώσει την Λοϊζίδου'' γράφει ότι το ΚΥΠΕ μετέδωσε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσημα την καταβολή αποζημίωσης στην πρόσφυγα από την Κερύνεια Τιτίνα Λοϊζίδου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα εάν το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφωνήσει να αναγνωρίσει "ειδικά δικαστήρια" που θα συσταθούν στα κατεχόμενα για να χειρίζονται υποθέσεις ε/κ περιουσιών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει πρόνοια νόμου η οποία επιβάλλει πρόστιμα σε πολίτες που καθυστερούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ληξιαρχικά βιβλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Περισσότερα κονδύλια για χώρους κληρονομιάς'' γράφει ότι ''οι ΗΠΑ θα δώσουν περισσότερα χρήματα για αναπαλαίωση χώρων κληρονομιάς που χρειάζονται συντήρηση και στις δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως απεκάλυψε χθες ο Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for International Development) Αντριου Νάτσιος''. Αλλού γράφει ότι κατά την άφιξή του στην Αγία Πετρούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήρε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [04] (Κ) Βραβείο ''Γεώργιος Παρασκευαϊδης'' - Nancy Pelosi

    [05] (K) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [06] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ουάσινγκτον - Βραβείο ''Γεώργιος Παρασκευαϊδης'' - Nancy Pelosi --------------------------------------------------------------- Στην αρχηγό της ομάδας των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο Nancy Pelosi, η οποία κατέχει την πιο υψηλόβαθμη θέση που κατείχε ποτέ γυναίκα στο σώμα αυτό θα απονεμηθεί στις 11 Ιουνίου 2003 στην Ουάσιγκτον, το βραβείο ''Γεώργιος Παρασκευαϊδης'' που περιέχει ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα.

    Στο κάτω μέρος του αρχαίου ελληνικού νομίσματος γράφεται το εξής: ''Αυτό το ελληνικό νόμισμα, όπως τα ελληνικά ιδεώδη, παρόλο ότι αρχαίο, έχει μια σπάνια και παντοτινή αξία στο σύγχρονο κόσμο''.

    Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο σε εκείνη την προσωπικότητα, η οποία, όπως και ο Γιώργος Παρασκευαϊδης, έχει αξιοποιήσει τις αρχαίες ελληνικές αρετές για να βοηθήσει τα κράτη και τους λαούς της Κύπρου και των ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση στη Λευκωσία.

    Νέα Υόρκη - Ζακχαίος - Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ------------------------------------------------ Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ αποχαιρετιστήρια δεξίωση προς τιμή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου, την οποία διοργάνωσε η ηγεσία της ομογένειας στη λέσχη του Πανεπιστημίου Χάρβαντ στη Νέα Υόρκη, παρουσία παραγόντων της παροικίας και μελών του διπλωματικού σώματος περιλαμβανομένου και του Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, σε σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο έργο του Κύπριου ομολόγου του και το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρέσβης μερίμνησε να μην επιτρέψει να παραμεριστεί ποτέ η Κύπρος, φέρνοντάς την στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην έδρα του ΟΗΕ. Ο κ. Νεγκροπόντε πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ποτέ δεν θα ξεχάσει την Κύπρο και το πρόβλημά της.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Επιμελητηρίου στην Νέα Υόρκη Ανδρέας Κωμοδρόμος, κ.ά. αναφέρθηκαν επίσης στο έργο του κ. Ζακχαίου κατά τη θητεία του στη Νέα Υόρκη και τις επιτυχίες του στα Ηνωμένα Εθνη όπου αντιπροσώπευσε επάξια την Κυπριακή Δημοκρατία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μέσω ευνοϊκών για την κυπριακή κυβέρνηση, ψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφάλειας.

    Με τη σειρά της, η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εξέφρασε τη θέλησή της να προσθέσει τη φωνή της σε αυτήν της ομογένειας ευχαριστώντας τον κ. Ζακχαίο για το έργο του και την εξαιρετική συνεργασία τους στην προσπάθεια να φέρουν την Κύπρο στο προσκήνιο.

    Πρόσθεσε ότι το κυπριακό ζήτημα παραμένει και υπάρχει μακρύς δρόμος για την επίλυση του, όμως οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις προσφέρουν ελπίδες για περαιτέρω πρόοδο.

    Μίλησαν επίσης, η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Γιώργος Κασουλίδης, ο Εμπορικός Σύμβουλος Ντένης Δρουσιώτης, ο Πρόεδρος του Cyprus Childrens Fund Peter Pappas, o επιχειρηματίας John Catsimatides και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, Πρέσβης Abdulaziz Nasser R. Al-Shamsi.

    Στον κ. Ζακχαίο απονεμήθηκαν επίσης αναμνηστικά δώρα από τους Προέδρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας, της ΠΣΕΚΑ και του Αμερικανο-Κυπριακού Επιμελητηρίου.

    Ο ομογενής επιχειρηματίας Στέφανος Τσερπέλης πρόσφερε σε ένδειξη εκτίμησης προς το έργο του Μονίμου Αντιπροσώπου, επιταγή 5000 δολαρίων προς το Cyprus Childrens Fund.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ομογένεια και το αίσθημα ικανοποίησης που νιώθει συμπληρώνοντας την αποστολή του εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση στα Ηνωμένα Εθνη.

    Αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να αναδείξει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό και την κρίσιμη σημασία του ΟΗΕ, όχι μόνο στη διασφάλιση της ειρήνης αλλά και στην εξάλειψη της φτώχειας, των επιδημιών, της αντιμετώπισης του θέματος της τρομοκρατίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Εκπροσωπώντας την Κύπρο, πρόσθεσε, αποτέλεσε τεράστια ευθύνη και παρά το μικρό μέγεθός της η Κύπρος αντιπροσωπεύει στα Ηνωμένα Εθνη μεγάλα ιδανικά όπως την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την επαναπροσέγγιση.

    Ο κ. Ζακχαίος σημείωσε ότι προσπάθησε να είναι εκπρόσωπος και η φωνή των προσφύγων μας για επιστροφή και για τερματισμό του δράματος των οικογενειών των αγνοούμενων μας και καταδίκης της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόνισε επίσης ότι ήταν εκφραστής της επιθυμίας όλων των Κυπρίων για ειρήνη και επαναπροσέγγιση.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακής πλευράς για ειρηνική, δίκαιη και λειτουργική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της νήσου.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ζακχαίος ευχαρίστησε τους ομογενείς για την υποστήριξη και καλοσύνη προς αυτόν και την οικογένειά του καθόλη τη διάρκεια της θητείας του στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Ζακχαίος επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει από την 1η Ιουνίου Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από σχεδόν 5 1/2 χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Καναδάς - Εκθεση ζωγραφικής Αρμενικής καταγωγής Κύπριου καλλιτέχνη -------------------------------------------------------- Ο αρμενικής καταγωγής Κύπριος καλλιτέχνης Vartan Tashdjian βρίσκεται στον Καναδά όπου εκθέτει την τελευταία του δουλειά σε λάδι και ακουαρέλα σε δύο χωριστές εκθέσεις στο Τορόντο και στο Μοντρεάλ.

    Οι εκθέσεις διοργανώθηκαν από το Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ινστιτούτου Mελκονιάν στην Κύπρο και τις Αρμενικές Κοινότητες του Τορόντο και Μοντρεάλ και τελούν υπό την αιγίδα του πρεσβευτή της Αρμενίας στην Οττάβα Αra Babian.

    Είναι η 43η ατομική έκθεση του ζωγράφου Vartan Tashdjian και η πρώτη στον Καναδά μετά από επιτυχείς εκθέσεις σε Λος Αντζελες, Ντουπάι, Αθήνα, Βηρυτό, Βελιγράδι, Λονδίνο και σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Ελαβε επίσης μέρος σε σαράντα ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο.

    Για τη μακροχρόνια υπηρεσία και την προσφορά του στην παιδεία, στον πολιτισμό και τις καλές τέχνες, ο Vartan Tashdjian έχει βραβευθεί από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πατριάρχη της Αρμενίας Aram.

    Tην Παρασκευή, 23 Μαΐου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο Ευστάθιος Ορφανίδης τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης του Tashdjian, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Τορόντο.

    Ο κ. Ορφανίδης, αφού καλωσόρισε τον αρμενικής καταγωγής Κύπριο καλλιτέχνη και την οικογένεια του στο Τορόντο, αναφέρθηκε στο έργο του και στην προσφορά του στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και των καλών τεχνών.

    Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου στο Σύνδεσμο Αποφοίτων των Αρμενίων του Ινστιτούτου Μελκονιάν, καθώς επίσης στην Αρμενική Κοινότητα Τορόντο που μου έδωσαν τη χαρά και τη τιμή να τελέσω το εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Vartan Tashdjian, είπε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου.

    Είμαστε περήφανοι που στην Κύπρο έχουμε την αρμενική κοινότητα, η οποία είναι δραστηριοποιημένη στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Είμαστε επίσης ευτυχείς γιατί μέλος της είναι και ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Vartan Tashdjian, τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αρμένιος καλλιτέχνης ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο για τα καλά του λόγια, καθώς επίσης και την Αρμενική Κοινότητα για τη διοργάνωση της έκθεσης.

    Μιλώντας σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, ελληνικά και αρμενικά, είπε και τα εξής:

    ''Βάζω το πινέλο στην καρδιά μου και ζωγραφίζω την Κύπρο. Η ζωή είναι σαν ένας κενός καμβάς, τον οποίο προσπαθώ με το πινέλο να γεμίζω με διάφορα όμορφα τοπία της Κύπρου''.

    Εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων καλωσόρισε τον καλλιτέχνη πρώην μαθήτρια του Ινστιτούτου Μελκονιάν, στο οποίο ο Tashdjian υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν περίπου 200 απόδημοι Αρμένιοι και Κύπριοι του Τορόντο. Ο καλλιτέχνης είχε την ευκαιρία να συναντήσει αρκετούς μαθητές του και συναδέλφους του καθηγητές που υπηρέτησαν στο Ινστιτούτο Μελκονιάν στην Κύπρο.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μοντρεάλ θα γίνουν σήμερα, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.

    Καναδάς - Εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου ------------------------------------------------------------------ Με την ευκαιρία της επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο σε συνεργασία με το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, την Ελληνική Κοινότητα Μητροπολιτικού Τορόντο, την Κυπριακή Κοινότητα Τορόντο, την ΠΣΕΚΑ Καναδά και την Ομοσπονδία Νήσων Αιγαίου και άλλες ομογενειακές οργανώσεις, διοργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις (18-20 Μαίου) μνήμης, αφιερωμένες στον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου.

    Την Κυριακή, 18 Μαΐου, 2003 τελέσθηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες Ελληνες του Πόντου στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Τορόντο, χοροστατούντος του Επισκόπου Αντίδων Χριστοφόρου, βοηθούμενου από τον Κύπριο πρόσφυγα ιερέα πατέρα Χαράλαμπο Ελλέ. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Η χορωδία ''Ορφέας'' της Ελληνικής Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο έψαλε ύμνους και πατριωτικά τραγούδια.

    Οι επίσημοι που παρέστησαν στην τελετή κατάθεσαν στεφάνια και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, αναφερόμενοι στη θυσία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, και τονίζοντας την αναγκαιότητα να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο Ευστάθιος Ορφανίδης κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο και στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

    ''Τιμούμε τη μνήμη και τη θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας της περιόδου 1916-1923. Εκτοτε ο Ελληνισμός μνημονεύει τους νεκρούς του Μικρασιατικού Ελληνισμού και διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής για τα θύματα των πολιτών του Ευξείνου Πόντου, αλλά και της Θράκης, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου και όλου του ελληνικού κόσμου της Ανατολής'', είπε ο κ. Ορφανίδης.

    Αναφερόμενος στο μνημείο που έκτισε ο Ποντιακός Ελληνισμός στο Τορόντο, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου είπε ότι το μνημείο αυτό θα θυμίζει κάθε φιλελεύθερο λαό της γης ότι δεν πρέπει να γίνει ξανά καμιά γενοκτονία σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, γιατί σήμερα οι κοινωνίες των εθνών θέλουν την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ τους.

    Τελειώνοντας, είπε ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, ''δεν ξεχνούμε τα δεινά και τα μαρτύρια που υπέστηκε ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. Δεν ξεχνούμε επίσης τα θύματα του πολέμου, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου''.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου σχετικά με τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου.

    Ο Επίσκοπος Αντίδων Χριστόφορος, μιλώντας με θέμα ''Εξισλαμισμοί της Μικράς Ασίας'', έκαμε μια ιστορική αναδρομή στους λόγους που οδήγησαν τους χριστιανούς λαούς της περιοχής της Μικράς Ασίας να εξισλαμισθούν, καθώς επίσης στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για να εξισλαμίσουν τους χριστιανικούς λαούς ή να τους αναγκάσουν με διάφορες μεθόδους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής έκαμε δύο ομιλίες με θέμα ''Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων του Πόντου υπό το φως της σημερινής πραγματικότητας'' και '' Το Αιγαίο, η Κύπρος και ο τουρκικός επεκτατισμός''.

    Μετά τη δεύτερη ομιλία έγινε λαμπαδηφορία σε κεντρικό δρόμο του Τορόντο.

    Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο και την οργάνωσε η Κυπριακή Κοινότητα Τορόντο.

    Ομιλητής ήταν και πάλιν ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής, με θέμα ''Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων''.

    Aφού έκαμε ιστορική αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σαρρής είπε ότι επικρατεί μια αστάθεια στην εσωτερική πολιτική της χώρας, η οποία οφείλεται εκτός από τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στη στάση που τήρησε στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Η εσωτερική κατάσταση είναι επικίνδυνη, λόγω του γεγονότος ότι άλλη στάση θέλει να τηρήσει η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν και άλλη το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι για να επιτύχει μια λύση πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο και το σύνταγμα που θα υπογραφεί πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων και να μην έχει διαιρετικά στοιχεία για τις δύο κοινοτήτες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πετρούπολη - Σύνοδος - Εορτασμοί

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αγκυρα - Τ/Κ - Οικονομική Βοήθεια

    Προσπάθεια υπερφαλάγγισης των μέτρων που αναμένεται να εξαγγείλει την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΕ, αλλά και των μέτρων στήριξης των Τ/Κ που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιούλ - Ισλαμική - Κυπριακό

    Η πολιτική του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν υποδηλοί ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα αλλαγής της τουρκικής στάσης σε σχέση με το Κυπριακό επί του παρόντος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, από την Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/05/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6984            1,7085
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0098            2,0218
    Λίρα Αγγλίας                     1,2193            1,2266
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     238,3686        240,2755
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0801          3,1047
    Δολάριο Καναδά                     2,7475          2,7694
    Κορώνα Δανίας                     12,5943         12,6950
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3878         13,4949
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4915         15,6154
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5924          2,6131
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,05  (-0,94)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    605.630
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    310.947    341,21  (-1,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    256.254     99,00  (-1,71)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     66.557     72,97  (-0,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.003     15,50  (-1,84)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     79.607     56,26  (-0,62)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.699     91,59  (-1,47)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.289     18,10  (-1,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.951     74,22  ( 0,50)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.845      2,77  (-1,07)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     40.985     14,86  ( 0,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,44  ( 2,39)
    Ξενοδοχεία                    £      6.301     42,78  (-0,23)
    Αλλες Εταιρείες               £     61.601     78,83  (-0,14)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Πτώση, ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες ανόδου, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, ο κλάδος των οποίων σημείωσε ζημιές της τάξης του 1,71%. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,94%, κλείνοντας στις 86,05 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 605 χιλιάδες λίρες με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει το 22,2% του ημερήσιου τζίρου.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Ιταλίας

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης του λαού της Κύπρου σε μιαν επανενωμένη πατρίδα, επεσήμανε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ιταλίας Μαρτσέλο Πέρα, δηλώνοντας την πρόθεση της χώρας του να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαιτέρως τώρα που η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ο κ. Πέρα ''ενδιαφέρθηκε και για το τί μπορεί να κάνει η ιταλική προεδρία προς αυτή την κατεύθυνση'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο της Γερουσίας, μετά την ωριαία περίπου συνάντηση που είχε μαζί του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [14] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός αναχωρεί την Κυριακή για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και για υποθέσεις Καταναλωτών (ΣΑΚΠΥΚ).

    [15] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Κύπρος

    Το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος εξέτασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου επιβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων χωρών σε θεσμικά θέματα, που αφορούν τη λειτουργία του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Από κυπριακής πλευράς, στις εργασίες της Συνέλευσης έλαβαν μέρος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Μιχάλης Ατταλίδης και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Μιχάλης Δημητρίου και Ελένη Μαύρου (τακτικά μέλη) και ο Μάριος Ματσάκης (αναπληρωματικό μέλος).

    [16] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το 2004 και ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο'' εναντίον του ψευδοκράτους.

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ κ. ΣΩΤΟΥ ΖΑΚΧΑΙΟΥ

    Πραγματοποιήθηκε προχθές με μεγάλη επιτυχία, αποχαιρετιστήρια δεξίωση προς τιμή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη κ. Σώτου Ζακχαίου, την οποία διοργάνωσε η ηγεσία της ομογένειας στη λέσχη του Πανεπιστημίου Harvard στη Νέα Υόρκη, στην παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος περιλαμβανομένου του Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. John Negroponte.

    Κατά την εκδήλωση η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ, κα. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Ζακχαίο για το έργο του και την εξαιρετική συνεργασία τους στην προσπάθεια να φέρουν την Κύπρο στο προσκήνιο. Πρόσθεσε ότι το κυπριακό ζήτημα παραμένει και υπάρχει μακρύς δρόμος για την επίλυση του, όμως οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις προσφέρουν ελπίδες για περαιτέρω πρόοδο.

    Ο κ. Negroponte αναφέρθηκε στα εξαιρετικά επιτεύγματα του κ. Ζακχαίου στη Νέα Υόρκη και το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρέσβης μερίμνησε να μην επιτρέψει την Κύπρο να παραμεριστεί ποτέ και να τη φέρνει στο κέντρο του ενδιαφέροντος στον ΟΗΕ. Ο κ. Negroponte πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ποτέ δεν θα ξεχάσει την Κύπρο και το πρόβλημά της.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ προσφώνησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του κ. Ζακχαίου κατά τη θητεία του στη Νέα Υόρκη και τις επιτυχίες του στα Ηνωμένα Έθνη όπου αντιπροσώπευσε επάξια την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Κρίστοφερ τόνισε τον αγώνα του Μονίμου Αντιπροσώπου για την επανένωση της Κύπρου βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την επιτυχημένη πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ) κ. Πανίκος Παπανικολάου μίλησε για το έργο που επιτέλεσε ο κ. Ζακχαίος κατά τα 5 ½ χρόνια υπηρεσίας του στον ΟΗΕ και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μέσω ευνοϊκών για την Κυπριακή Κυβέρνηση, ψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Ο Πρόεδρος της ΚΟΑ πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου τον διόρισε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών όπου θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη περισσότερο στην πατρίδα του.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Επιμελητηρίου στη Νέα Υόρκη, κ. Ανδρέας Κωμοδρόμος αναφέρθηκε στις πρόσφατες κρίσιμες στιγμές που πέρασε η Κύπρος και στη σημαντική συμβολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ ο οποίος ανταποκρίθηκε επάξια σε όλες τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν.

    Ακολούθως μίλησαν και οι συνάδελφοι του Μόνιμου Αντιπροσώπου, ο Πρόεδρος του Cyprus Childrens Fund κ. Peter Pappas, o επιχειρηματίας κ. John Catsimatides και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Abdulaziz Nasser R. Al-Shamsi. Στον κ. Ζακχαίο απονεμήθηκαν επίσης αναμνηστικά δώρα από τους Προέδρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας, της ΠΣΕΚΑ και του Αμερικανο-Κυπριακού Επιμελητηρίου.

    Ο Ελλαδίτης επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κ. Στέφανος Τσερμπέλης πρόσφερε σε ένδειξη εκτίμησης προς το έργο του Μονίμου Αντιπροσώπου, επιταγή $5000 προς το Cyprus Childrens Fund.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ομογένεια και το αίσθημα ικανοποίησης που νιώθει συμπληρώνοντας την αποστολή του εκπροσωπώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του να αναδείξει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό και στην κρίσιμη σημασία του ΟΗΕ όχι μόνο στη διασφάλιση της ειρήνης αλλά και στην εξάλειψη της φτώχειας, των επιδημιών, της αντιμετώπισης του θέματος της τρομοκρατίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η εκπροσώπηση της Κύπρου, πρόσθεσε, αποτέλεσε τεράστια ευθύνη και παρά το μικρό μέγεθος της η Κύπρος αντιπροσωπεύει στα Ηνωμένα Έθνη μεγάλα ιδανικά, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ειρήνη και η επαναπροσέγγιση.

    Ο κ. Ζακχαίος σημείωσε ότι προσπάθησε να είναι εκπρόσωπος και η φωνή των προσφύγων μας για επιστροφή, για τερματισμό του δράματος των οικογενειών των αγνοούμενων μας και για καταδίκη της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόνισε επίσης ότι ήταν εκφραστής της επιθυμίας όλων των Κυπρίων για ειρήνη και επαναπροσέγγιση. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για ειρηνική, δίκαιη και λειτουργική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της νήσου. Καταλήγοντας, ο κ. Ζακχαίος ευχαρίστησε τους ομογενείς για την υποστήριξη και καλοσύνη προς αυτόν και την οικογένειά του καθόλη τη διάρκεια της θητείας του στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Ζακχαίος επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει από την 1η Ιουνίου Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από σχεδόν 5,5 χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο κ. Ευστάθιος Ορφανίδης παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στον ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, που διοργανώθηκαν από τις 18 μέχρι τις 20 Μαΐου με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

    Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο σε συνεργασία με το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, την Ελληνική Κοινότητα Μητροπολιτικού Τορόντο, την Κυπριακή Κοινότητα Τορόντο, την ΠΣΕΚΑ Καναδά, την Ομοσπονδία Νήσων Αιγαίου και άλλες ομογενειακές οργανώσεις .

    Στις 18 Μαΐου τελέσθηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες Έλληνες του Πόντου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Τορόντο χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αντίδων κ.κ. Χριστοφόρου και βοηθούμενου από τον Κύπριο πρόσφυγα Ιερέα Χαράλαμπο Ελλέ. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνος δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού. Η χορωδία Ορφέας της Ελληνικής Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο έψαλε ύμνους και πατριωτικά τραγούδια. Οι επίσημοι που παρέστησαν στην τελετή κατέθεσαν στεφάνια και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς αναφερόμενοι στη θυσία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου και τονίζοντας την ανάγκη όπως υπάρξει αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα.

    Τιμούμε τη μνήμη και τη θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας της περιόδου εκείνης. Έκτοτε ο Ελληνισμός μνημονεύει τους νεκρούς του Μικρασιατικού Ελληνισμού και διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής για τα θύματα των πολιτών του Εύξεινου Πόντου, αλλά και της Θράκης, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου και όλου του Ελληνισμού της Ανατολής, τόνισε ο κ. Ορφανίδης.

    Αναφερόμενος στο Μνημείο που έκτισε ο Ποντιακός Ελληνισμός στο Τορόντο, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου είπε ότι αυτό θα θυμίζει σε κάθε φιλελεύθερο λαό της γης ότι δεν πρέπει να γίνει ξανά καμιά γενοκτονία σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη γιατί σήμερα οι κοινωνίες των εθνών θέλουν την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ τους.

    Τελειώνοντας το σύντομο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν ξεχνούμε τα δεινά και τα μαρτύρια που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. Δεν ξεχνούμε επίσης τα θύματα του πολέμου, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από τον Ιούλιο του 1974.

    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου σχετικά με τον Ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου.

    Εξάλλου η Κυπριακή Κοινότητα Τορόντο διοργάνωσε εκδήλωση, αφιερωμένη στην Κύπρο που επίσης πραγματοποιήθηκε στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    Στην εκδήλωση αυτή κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής, ο οποίος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα και στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι για να πετύχει μια λύση πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο και το σύνταγμα που θα υπογραφτεί θα πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων και να μην έχει διαιρετικά στοιχεία για τις δύο κοινότητες.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Σαρρής είπε ότι επικρατεί μια αστάθεια στην εσωτερική πολιτική της χώρας η οποία οφείλεται, εκτός από τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και στη στάση που τήρησε η Τουρκία στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η εσωτερική κατάσταση είναι επικίνδυνη λόγω του γεγονότος ότι άλλη στάση θέλει να τηρήσει η Ισλαμική Κυβέρνηση του Ερντογάν και άλλη το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, είπε ο κ. Σαρρής.

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΤΕΛΕΣΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ VARTAN TASHDJIAN

    Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο κ. Ευστάθιος Ορφανίδης τέλεσε την περασμένη βδομάδα τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Αρμένιου καλλιτέχνη Vartan Tashdjian στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Τορόντο.

    Ο αρμενικής καταγωγής Κύπριο καλλιτέχνης Vartan Tashdjian εκθέτει την τελευταία του δουλειά σε λάδι και ακουαρέλα σε δύο χωριστές εκθέσεις στο Τορόντο και στο Μοντρεάλ.

    Οι εκθέσεις διοργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ινστιτούτου Μελκονιάν στην Κύπρο και τις Αρμενικές Κοινότητες του Τορόντο και Μοντρεάλ και τελούν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Οττάβα κ. Ara Babian.

    Είναι η 43η ατομική έκθεση του ζωγράφου Vartan Tashdjian και η πρώτη στον Καναδά μετά από επιτυχείς εκθέσεις στο Λος Αντζελες, το Ντουμπάι, την Αθήνα, τη Βηρυτό, το Βελιγράδι, το Λονδίνο και αρκετές εκθέσεις σ όλες τις πόλεις της Κύπρου.

    Για τη μακροχρόνια υπηρεσία και την προσφορά του στην παιδεία, στον πολιτισμό και τις καλές τέχνες ο Vartan Tashdjian έχει βραβευθεί από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον Πατριάρχη της Αρμενίας Aram I, Catholicos of Cilicia.

    Ο κ. Ορφανίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά του καλλιτέχνη στο τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και των καλών τεχνών.

    Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου στο Σύνδεσμο Αποφοίτων των Αρμενίων του Ινστιτούτου Μελκονιάν καθώς επίσης και στην Αρμενική Κοινότητα Τορόντο που μου έδωσαν τη χαρά και την τιμή να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Vartan Tashdjian, είπε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου. Και πρόσθεσε: Ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης καλωσορίζω στο Τορόντο έναν διάσημο Κύπριο καλλιτέχνη, τον Vartan Tashdjian στον οποίο διαβιβάζω τις καλύτερες ευχές μου για δύο επιτυχείς εκθέσεις στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ και μια ευχάριστη παραμονή στον Καναδά. Είμαστε υπερήφανοι που στην Κύπρο έχουμε την Αρμενική Κοινότητα η οποία είναι δραστηριοποιημένη στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Είμαστε επίσης ευτυχείς γιατί μέλος αυτής της Κοινότητας είναι και ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Vartan Tashdjian.

    Ο Αρμένιος καλλιτέχνης, παράλληλα, ευχαρίστησε την Αρμενική Κοινότητα για τη διοργάνωση της έκθεσης, και είπε χαρακτηριστικά: «Βάζω το πινέλο στην καρδιά μου και ζωγραφίζω την Κύπρο. Η ζωή μας είναι ένας καμβάς τον οποίο προσπαθώ με το πινέλο να γεμίζω με διάφορα όμορφα τοπία της Κύπρο».

    [18] (Κ) Τορναρίτης - ΕΕ - Επιτροπές Περιβάλλοντος - Διάσκεψη

    Τούρκος βουλευτής παραδέχθηκε σε σημερινή τοποθέτηση του ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Διάσκεψη των Επιτροπών Περιβάλλοντος των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ και των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι ο Τούρκος βουλευτής, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα το όποιο δεν πρέπει να συζητείται στις Επιτροπές Περιβάλλοντος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 May 2003 - 17:49:16 UTC