Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Διεθνής Εκθεση Γελοιογραφίας - Εγκαίνια
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παγκόσμιο Ράλι Ιστορικού Αυτοκινήτου - Κύπρος
  • [05] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [06] (Κ) Σημίτης - Μπλερ - Συνάντηση
  • [07] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κίεβο - Πρωτόκολλα - Περιβάλλον
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - ΕΕ
  • [11] (Κ) Διακίνηση - Στατιστικά στοιχεία
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποζημιώσεις - Ψευδοκράτος
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδος
  • [14] (K) Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Νοτίου Αφρικής
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δημοψήφισμα - Ντε Σότο
  • [16] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - 7η Συνάντηση Ευρωπαίων Αρχηγών
  • [17] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Στρασβούργο - Βερολίνο
  • [18] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Ερευνητική Δραστηριότητα - 2001
  • [19] (Κ) Λαζαρίδης - Ομιλος Λαϊκής - Γενική Συνέλευση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διευθύνων Σύμβουλος Hellas Sat
  • [21] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Δημόσια Οικονομικά
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Bουλής - Πρωθυπουργός Ινδίας - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Διεθνής Εκθεση Γελοιογραφίας - Εγκαίνια

    Ο ρόλος της γελοιογραφίας τόσο στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και στο κυπριακό πρόβλημα, τονίστηκε χθες βράδυ κατά τα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Εκθεσης Γελοιογραφίας, που διοργανώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τον Πολιτισμό στην Αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη".

    Η έκθεση, με θέμα την παγκοσμιοποίηση, θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαϊου. Συμμετέχουν 240 γελοιογράφοι με 600 έργα από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Ε/Κ και Τ/Κ γελοιογράφων.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το παρασκήνιο γύρω από το Κυπριακό και η προετοιμασία που γίνεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τη δέσμη μέτρων με στόχο την προαγωγή του εμπορίου από τα κατεχόμενα προβάλλονται σήμερα από τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Από την εσωτερική επικαιρότητα ο κυπριακός Τύπος ασχολείται με την καταγγελία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για "εξωθεσμικές παρεμβάσεις" στο έργο της Αστυνομίας και την απάντηση της κυβέρνησης, την απόσυρση της υποψηφιότητας του Πρόδρομου Προδρόμου για το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ. Αλλα θέματα είναι η διαρροή των θεμάτων των ενιαίων απολυτήριων εξετάσεων των Τεχνικών Σχολών και η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης για ποινικοποίηση της διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Διάτρητη η αξιοπιστία της κυβέρνησης'' γράφει ότι ''διάτρητη παρουσιάζεται σε πολλούς τομείς η αξιοπιστία της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση, αφού πληθαίνουν καθημερινά οι πληροφορίες και καταγγελίες για διάφορα κομματικά παράκεντρα που προσπαθούν να ασκήσουν κομματικό έλεγχο στους χώρους της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Δημόσιας Υπηρεσίας''. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, "έχοντας διαπιστώσει το αρνητικότατο κλίμα που επικρατεί εναντίον του στη βάση του κόμματος", αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αδιαφορούν μπροστά στα σκάνδαλα'' γράφει ότι ''τα στραβά μάτια κάνει η κυβέρνηση στις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Αστυνομίας, θεωρώντας με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα λήξαν, χωρίς να προβεί σε εις βάθος έρευνα της υπόθεσης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε χθες τη λύπη του για τη ρηχή και πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ευαισθητοποιηθεί και να παρέμβει στα φαινόμενα αναξιοκρατίας που παρατηρούνται''. Αλλού γράφει ότι κρούσματα απάτης ενός ''οργανισμού'' τυχερών παιχνιδιών έχουν εντοπιστεί στην Ισπανία και το κοινό στην Κύπρο καλείται να είναι προσεκτικό στις συνδιαλλαγές του μέσω διαδικτύου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στήνει ταμείο αποζημιώσεων'' γράφει ότι ταμείο αποζημιώσεων προτίθενται να εξαγγείλουν Τουρκία και Ραούφ Ντενκτάς για αποζημίωση των Ε/Κ προσφύγων που απώλεσαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής. Οπως αποκαλύπτει ο λεγόμενος ''προεδρικός σύμβουλος'' του παράνομου καθεστώτος, κονδύλι για τη σύσταση του εν λόγω ταμείου θα περιληφθεί στον ''προϋπολογισμό'' του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι τα πρώτα συμπεράσματα για τις οικονομικές επιπτώσεις μετά την μερική άρση των περιορισμών ελεύθερης διακίνησης, καταθέτει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Σάλος για τη διαρροή θεμάτων'' γράφει ότι ''αίσθηση προκάλεσε στον εκπαιδευτικό κόσμο, στη Βουλή και στο Υπουργείο Παιδείας η χθεσινή αποκάλυψη ότι διέρρευσαν θέματα των ενιαίων απολυτηρίων εξετάσεων των Τεχνικών Σχολών. Ο Υπουργός Παιδείας, που παρουσιάστηκε χθες εκτάκτως στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, είπε ότι δεν πρόκειται για το τελικό δοκίμιο των εξετάσεων αλλά για προσχέδιο''. Αλλού γράφει ότι ανοίχτηκαν οι προσφορές για τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που προτίθεται να αγοράσει η κυβέρνηση και η όλη διαδικασία εξέτασης και επικύρωσης των προσφορών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι προσφορές κατατέθηκαν από τρεις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανακατεύουν την τράπουλα'' γράφει ότι ''οι μεσολαβητές αρχίζουν δειλά-δειλά να επανέρχονται στο προσκήνιο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιχειρούν να ανακατέψουν την τράπουλα και να μπορέσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για νέες πρωτοβουλίες. Στόχος είναι να μην αποτύχουν εκ νέου οι προσπάθειές τους και να καταρρεύσει η διαδικασία''. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης κατέθεσε χθες στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία θα ποινικοποιείται, με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια ή δύο χιλιάδες λίρες ή και τις δύο ποινές μαζί, η διανυκτέρευση στα κατεχόμενα σε ξενοδοχεία Ε/Κ που τώρα τα διαχειρίζονται Τούρκοι ή Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Με το βλέμμα στο 2004'' γράφει ότι ''οι ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού μεταφέρονται και εστιάζονται στο 2004, αφού εκτιμάται ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου και η αξιολόγηση της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, δημιουργούν δυναμική επίλυσης και του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο εισήγηση για την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ που θα διατεθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail''στο κύριο θέμα γράφει ότι ''πόλεμος λέξεων'' έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξ αιτίας ενός τηλεομοιότυπου το οποίο εστάλη κατά λάθος στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ από μια ομάδα αστυνομικών της Λεμεσού, αντί στο γραφείο του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους. Στο τηλεομοιότυπο εκφραζόταν η αντίθεση της ομάδας στο διορισμό ειδικού αστυνομικού ως επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας (ΚΥΠ) στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα ενοικιάσει δύο ρωσικά ελικόπτερα που θα στοιχίσουν 1,5 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πυρκαγιών που μαστίζει κάθε καλοκαίρι την Κύπρο.

    [04] (Κ) Παγκόσμιο Ράλι Ιστορικού Αυτοκινήτου - Κύπρος

    [05] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό με ανοικτές προθεσμίες εκτός εάν υπάρχει ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος τόνισε πως η όποια προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση κεφαλαίων στα οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές θα ήταν ατέρμονη.

    Σε συνέντευξή στο ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Σότο προειδοποίησε ότι επανέναρξη των συνομιλιών από την αρχή δεν θα είχε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο κατέληξαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις που ο ίδιος διεξήγαγε με τις δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρόλο που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θεωρεί το σχέδιο Ανάν νεκρό, το σχέδιο μπορεί να αναβιώσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. ντε Σότο είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν του έχει αναθέσει άλλα καθήκοντα αλλά ενδεχομένως να το πράξει, προσθέτοντας πως ο ίδιος ασχολείται με ένα - δύο θέματα, στα οποία απέφυγε να αναφερθεί. Ανέφερε, ωστόσο, ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβε την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο νησί εάν υπάρχει συμφωνία για διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη λύσης.

    Κληθείς να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ τις πλευρές να πράξουν πριν αναμειχθεί και πάλι στο Κυπριακό, ο κ. ντε Σότο είπε πως ο κ. Ανάν επιθυμεί να φέρει τις δύο πλευρές πίσω στο σημείο που βρίσκονταν κατά τις συνομιλίες στη Χάγη.

    Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συμφωνήσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν και εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητά του να μην ξανανοίξει σημαντικά κεφάλαια του σχεδίου υπό την προϋπόθεση ότι ούτε ο κ. Ντενκτάς θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου.

    [06] (Κ) Σημίτης - Μπλερ - Συνάντηση

    Συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ θα έχει αύριο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, ο οποίος από χθες βράδυ βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα.

    [07] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κίεβο - Πρωτόκολλα - Περιβάλλον

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/05/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9905            2,0024
    Λίρα Αγγλίας                     1,2112            1,2184
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     232,0099        233,8659
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0163          3,0404
    Δολάριο Καναδά                     2,6797          2,7011
    Κορώνα Δανίας                     12,6062         12,7070
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3374         13,4440
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5989         15,7236
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5605          2,5809
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,80  ( 0,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    349.703
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    198.215    343,55  ( 1,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    127.424     99,61  ( 0,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.270     72,81  (-1,13)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        991     16,08  ( 4,35)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     55.931     56,67  (-1,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.109     92,01  (-1,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.568     18,43  (-0,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.680     75,65  ( 0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.137      2,87  (-0,35)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.074     15,05  (-0,40)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,81  (-0,54)
    Ξενοδοχεία                    £      1.651     42,84  ( 0,90)
    Αλλες Εταιρείες               £     26.037     79,79  ( 0,16)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - ΕΕ

    [11] (Κ) Διακίνηση - Στατιστικά στοιχεία

    Από τις 23 Απριλίου, ημέρα της έναρξης της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης μέχρι και τις 15 Μαϊου, συνολικά 276.531 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα (73.429 πεζοί και 203.102 με αυτοκίνητο), ενώ 105.251 Τ/Κ ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές (95.435 πεζοί και 9.816 με αυτοκίνητο).

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποζημιώσεις - Ψευδοκράτος

    Το δικαίωμα της περιουσίας δεν είναι θέμα αποζημιώσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εξαγγελία για δημιουργία ''ταμείου αποζημιώσεων'' από πλευράς ψευδοκράτους.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδος

    Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης, παρά την περαιτέρω συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος ανοδικά από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, κατέγραψε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,29%, κλείνοντας στις 86,8 μονάδες. Περαιτέρω μείωση παρουσίασε το επενδυτικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των 349 χιλιάδων λιρών.

    [14] (K) Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Νοτίου Αφρικής

    Την υποστήριξη της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής στην εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Νοτίου Αφρικής Jannie Momberg, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν "πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις''.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δημοψήφισμα - Ντε Σότο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε σήμερα την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες επί της ουσίας στη βάση των όσων είχαν δηλωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Χάγη, προσθέτοντας πως όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τότε θα τεθούν και τα σημεία εκείνα που επηρεάζουν το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ενόψει και της τουρκικής στάσης, η κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμο τον καθορισμό δημοψηφίσματος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στο ΚΥΠΕ, στην οποία είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι πρόθυμα να εμπλακούν σε διαδικασία στο Κυπριακό εκτός αν υπάρχει ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''δεν διαφοροποιείται η κατάσταση από ότι ήταν η θέση του Γενικού Γραμματέα ήδη στη Χάγη και όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και επαναλαμβάνεται συνεχώς''.

    [16] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - 7η Συνάντηση Ευρωπαίων Αρχηγών

    Στενότερη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, προστασίας του Ευρώ, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Κολέγιο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Αποστολή στη Βοσνία, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της 7ης Συνάντησης των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη μεταξύ 18 και 20 Μαϊου.

    [17] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Στρασβούργο - Βερολίνο

    O Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας συμμετέχει στη 10η Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης (CLRAE) του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο από τις 20 μέχρι τις 22 Μαϊου.

    [18] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Ερευνητική Δραστηριότητα - 2001

    Oι συνολικές δαπάνες για ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο κατά το 2001 υπολογίζονται σε 15, 8 εκ. λίρες που αντιστοιχούν σε 0,27% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με 14,1 εκ. λίρες ή 0,26% του ΑΕΠ το 2000, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

    [19] (Κ) Λαζαρίδης - Ομιλος Λαϊκής - Γενική Συνέλευση

    Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το 2002 ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Κίκης Λαζαρίδης, σημειώνοντας ότι η αύξηση 7,3% που παρουσίασαν τα κέρδη από εργασίες του Ομίλου, πριν από τη ζημιά από διάθεση και επανεκτίμηση αξιών, σε σύγκριση με το 2001, αποδεικνύει την υγιή ανάπτυξη του Συγκροτήματος σε λειτουργικό επίπεδο.

    Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην 79η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου Λαϊκής, ο κ. Λαζαρίδης είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος, ''ύστερα και από σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε όπως υποβάλει εισήγηση για μη καταβολή μερίσματος το 2002''.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διευθύνων Σύμβουλος Hellas Sat

    Για την πορεία του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου Hellas-Sat μετά την επιτυχή εκτόξευσή του στο διάστημα στις 14 Μαϊου, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια 40λεπτης συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Hellas Sat Χριστόδουλο Πρωτοπαπά.

    [21] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Δημόσια Οικονομικά

    Η μέση αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο θα είναι της τάξης του 2,9% ετησίως το 2003 και 2004, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνονται σε έκθεση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών και των υπό ένταξη χωρών.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή μίλησε και τιμήθηκε στις 18 Μαΐου στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων (1914-1923), που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ποντίων των ΗΠΑ και του Καναδά σε συνεργασία με άλλες ποντιακές οργανώσεις.

    Στην ομιλία της, με θέμα «Οι αγώνες του ποντιακού και του κυπριακού λαού για δικαίωση», η κα Πρέσβειρα αναφέρθηκε πρώτα στη σημασία της εκδήλωσης τονίζοντας ότι η σημερινή μέρα μνήμης και τιμής για ένα κομμάτι του Ελληνισμού, του Ποντιακού Ελληνισμού, που τόσα υπέφερε αλλά και τόσα πρόσφερε ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά τον εθνικό κορμό, αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων μας. Αποτελεί εθνικό χρέος που θα το κουβαλούμε σαν Ελληνισμός, του κέντρου ή της διασποράς, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353,000 Ελλήνων του Πόντου που διαπράχθηκε από τους Νεότουρκους και την Κεμαλική Τουρκία.

    Επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός όπως και ο Ελληνισμός της Κύπρου έχουν βαθιές ρίζες, η κα Πρέσβειρα ανέπτυξε την αξιόλογη προσφορά του Ποντιακού και του Κυπριακού Ελληνισμού στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Αναφέρθηκε επίσης στους δύσκολους μακροχρόνιους αγώνες και των δύο, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες ταλαιπωρίες και κακουχίες δια μέσου των αιώνων από δεκάδες δυνάστες και κατακτητές, τα δύο αυτά άκρα του Ελληνισμού, ο Πόντος και η Κύπρος, διατήρησαν πεισματικά τον ελληνικό τους χαρακτήρα με τη δική τους ξεχωριστή διάλεκτο με τις ομηρικές ρίζες, και την ελληνική ορθόδοξη θρησκεία μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τις συλλογικές μνήμες μιας περήφανης ιστορίας και παράδοσης.

    Συνεχίζοντας, η κα Πρέσβειρα επισήμανε το κοινό νήμα που συνδέει τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου με τη γενοκτονία των Ποντίων, εξηγώντας ότι τόσο στην περίπτωση της γενοκτονίας των Ποντίων όσο και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που δένει αδιάρρηκτα του αγώνες του ποντιακού και του κυπριακού λαού για δικαίωση: η τουρκική αδιαλλαξία και η άρνηση εκ μέρους της Τουρκίας να παραδεχθεί τα εγκλήματα του παρελθόντος και αυτά της πιο πρόσφατης ιστορίας της. Η κα Μαρκουλλή πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης ένας άλλος κοινός παράγοντας που συνέβαλε στη διαιώνιση αυτής της επεκτατικής νοοτροπίας και της αλαζονικής προσέγγισης εκ μέρους της Τουρκίας. Και αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από την ανοχή της διεθνούς κοινότητας για τις παρανομίες και τα εγκλήματα της Τουρκίας.

    Επικρίνοντας την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν πολλές χώρες έναντι της Τουρκίας, η κα Πρέσβειρα χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως τη θεμελιώδη αιτία με την οποία συντηρείται και εκτρέφεται ο τουρκικός επεκτατισμός και η παρανομία.

    Παρά την άρνηση της Τουρκίας να παραδεχθεί τα εγκλήματά της, συμπλήρωσε η κα Πρέσβειρα, οι αγώνες του ποντιακού και του κυπριακού λαού συνεχίζονται και θα συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση που δεν είναι άλλη από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων εκ μέρους της Τουρκίας και του τερματισμού της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και της επανένωσης του νησιού και του λαού της.

    Σημειώνοντας ότι λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία φαίνεται να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η συνέχιση της αδιάλλακτης πολιτικής της στο Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τις δικές της προοπτικές για ένταξη, η κα Μαρκουλλή πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε ένα πραγματικά ιστορικό και δύσκολο σταυροδρόμι, όπου θα πρέπει να αποφασίσει αν η μελλοντική πολιτική πορεία της χώρας κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση που η Τουρκία οδηγηθεί προς μη ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση, τότε, προειδοποίησε η κα Πρέσβειρα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί και να αποδυναμωθεί.

    Καταλήγοντας, η κα Μαρκουλλή δήλωσε ότι είναι περήφανη για την ποντιακή καταγωγή της, σημειώνοντας ότι η οικογένειά της προέρχεται τόσο από τον Ποντιακό Ελληνισμό από την πλευρά της μητέρας της όσο και από τον Ελληνισμό της Κύπρου από την πλευρά του πατέρα της.

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου, που ήταν η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση, τιμήθηκε από τους διοργανωτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιπροσωπεύει την Κυπριακή Δημοκρατία με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό.

    Της εκδήλωσης προηγήθηκε μνημόσυνο για τη γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστορία της Νέας Υόρκης χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και στην παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΑΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κας Ε. ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στα πλαίσια της επίσκεψης της Υπατης Αρμοστή της Δημοκρατίας κας Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στον Καναδά, η Βουλευτής κα Ελένη Μπακοπάνου, μιλώντας από το βήμα της Καναδικής Βουλής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Καναδάς πάντα ενεθάρρυνε και υποστήριζε τη συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού μέσω των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενη στη μερική άρση των περιορισμών από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, είπε ότι χιλιάδες πολίτες διέσχισαν την τελευταία διαχωριστική γραμμή της Ευρώπης, την πράσινη γραμμή, προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά μπόρεσαν να πατήσουν το πόδι τους στα πάτρια εδάφη τους για πρώτη φορά μετά από 30 σχεδόν χρόνια.

    Καταλήγοντας, η κα Μπακοπάνου δήλωσε ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει να εργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για να πείσει την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εργαστούν στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, και ευχήθηκε στην Κύπρο ειρήνη και ενότητα.

    Ο ΠΡΕΣΒΗΣ κ. Μ. ΑΤΤΑΛΙΔΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ο Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση, Πρέσβης κ. Μιχάλης Ατταλίδης, συμμετείχε στις εργασίες της 20ης Συνόδου της Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ 15 -16 Μαΐου.

    Κύριο θέμα της Συνέλευσης ήταν η συζήτηση των προσχεδίων των άρθρων που αφορούν στα θεσμικά ζητήματα της Ένωσης και την εξωτερική της δράση. Το Προεδρείο παρουσίασε, επίσης, τα σχέδια άρθρων αναφορικά με τις ενισχυμένες συνεργασίες και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Ατταλίδης συμμετείχε στις εργασίες της Ομάδας των Κυβερνητικών Εκπροσώπων στη Συνέλευση, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για τα νέα σχέδια κειμένων που παρουσίασε το Προεδρείο αναφορικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Ατταλίδης προσκλήθηκε, επίσης, και συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Επίτροπος Verheugen για τους Εκπροσώπους των νεο-ενταχθείσων χωρών, όπου αντηλλάγησαν απόψεις για τα θέματα που συζητούνται στη Συνέλευση.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Bουλής - Πρωθυπουργός Ινδίας - Εκδήλωση

    Το ποιητικό παράδειγμα του Πρωθυπουργού της Ινδίας και ποιητή Aτάλ Mπιχαρί Bαζπεϊ ''αποτελεί για μας μετάληψη του μεγάλου ινδικού πολιτισμού και των πλούσιων παραδόσεων που αυτός διαχρονικά κληροδότησε στην παγκόσμια λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα'', είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 May 2003 - 17:49:18 UTC