Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Τελευταία αγωνιστική
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πολεμιστές Β Παγκοσμίου Πολέμου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πολεμιστές Β Παγκοσμίου Πολέμου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη
  • [07] (Κ) Πολεμιστές Β 'Παγκοσμίου Πολέμου - Ψήφισμα - ΟΗΕ
  • [08] (Κ) Αδούλωτη Κερύνεια - Μήνυμα προς Τ/Κ
  • [09] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Αγιος Δομέτιος - Σημείο διέλευσης
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Τελευταία αγωνιστική

    Με τρεις αγώνες ''φωτιά'', τα αποτελέσματα των οποίων θα αναδείξουν το Πρωταθλητή Κύπρου στο ποδόσφαιρο, ολοκληρώνεται σήμερα η 26η και τελευταία αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας.

    Η ΑΕΛ φιλοξενεί στο Τσίρειο στάδιο το δεύτερο στη βαθμολογία ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ υποδέχεται στο στάδιο ΓΣΖ την Ανόρθωση που βρίσκεται στη τρίτη θέση και η πρωτοπόρος Ομόνοια συγκρούεται στο νέο στάδιο ΓΣΠ με τον Απόλλωνα.

    Εξάλλου χθες διεξήχθησαν τέσσερις αγώνες στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις μετά την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και το άνοιγμα του νέου σημείου ελέγχου στον Αγιο Δομέτιο από το οποίο χθες πέρασαν για πρώτη φορά στις ελεύθερες περιοχές Τ/Κ με τα αυτοκίνητά τους είναι από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ που θα διεξαχθεί στις 25 Μαϊου και η κατάσταση της υγείας του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Καταγράφουν έλλειψη πολιτικής βούλησης'' γράφει ότι ''έλλειψη αποφασιστικότητας και πολιτικής βούλησης στο να ζητηθεί ουσιαστική επανεμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, διαπιστώνουν ξένοι πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, οι οποίοι επισημαίνουν παράλληλα το γεγονός ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την κυπριακή κυβέρνηση στο εσωτερικό, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, καθώς η διεθνής διπλωματία δεν εργάζεται κατ' αυτό τον τρόπο''. Αλλού γράφει ότι άνοιξε χθες το πρωί το σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία και τα πρώτα αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Γιορτασμοί μαθητών στα κατεχόμενα'' γράφει ότι ''ανεγκέφαλοι μαθητές παρασυρόμενοι από το κλίμα των ημερών αλλά και το παράδειγμα των μεγαλυτέρων τους, επιχειρούν να οργανώσουν εκδρομές με διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα. Αλλοι μαθητές ζήτησαν από καθηγητές τους όπως επίσημα τα σχολεία διευθετήσουν εκδρομές σε κατεχόμενες περιοχές. Η απάντηση των διευθύνσεων των σχολείων ήταν κατηγορηματική και άμεση άρνηση, με αποτέλεσμα το θέμα να μη προχωρήσει σε σοβαρή συζήτηση''. Αλλού γράφει ότι μορφή φιέστας θα έχει το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στις 25 Μαϊου και στην έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι Ε/Κ, Τ/Κ και ελλαδικών κομμάτων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Νέα έκπληξη από Ντενκτάς'' γράφει ότι ''διπλωματικές πηγές που έχουν συστηματικές επαφές με τα κατεχόμενα, αναφέρουν πως ο Ντενκτάς μετά την αποχώρηση Ερντογάν από την Κύπρο και σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ο ίδιος έχει στα χέρια τα ηνία των εξελίξεων, αναμένεται να προβεί σε νέες πρωτοβουλίες, με στόχο να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα του διεθνώς. Οι διπλωμάτες αναφέρουν πως η επόμενη κίνηση Ντενκτάς θα είναι η κατάργηση της επίδειξης διαβατηρίων στα σημεία ελέγχου''. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για να πάρει οριστική απόφαση στο θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αποκαλυπτική έρευνα'' γράφει ότι ''έρευνα που έκανε η ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. από τις 8 9 Μαϊου, αποκαλύπτει ότι οι Ε/Κ θεωρούν τα μέτρα της μερικής ελεύθερης διακίνησης και των διανυκτερεύσεων στα κατεχόμενα, παγίδα του Ντενκτάς. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μπορεί να φέρει θετικές εξελίξεις στην επίλυση του Κυπριακού, αφού καταρρίπτεται ο μύθος που προβάλλει ο Ντενκτάς ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί''. Αλλού γράφει ότι πολλοί Τ/Κ αποτάθηκαν στα αρμόδια τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποκτήσουν το δικαίωμα για επιχειρηματική δραστηριότητα στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Τάσσος: Δεν θα δέσουμε τα χέρια'' γράφει ότι ''σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα φροντίσει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους και μη για το Κυπριακό και τις θέσεις της πλευράς μας στο σχέδιο Ανάν, θα ζητήσουμε από τα ΗΕ να βολιδοσκοπήσουν την τ/κ πλευρά εάν είναι διατεθειμένη να αλλάξει θέση για να αρχίσουν συνομιλίες. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν λύνεται όσο είναι εκεί ο Ντενκτάς''. Αλλού γράφει ότι τ/κ οργανώσεις δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μέση, την Ανώτερη και την Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικά την Παιδεία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Διπλωματική επίθεση'' γράφει ότι ''η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση σε όλα τα επίπεδα στο διεθνή χώρο, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά της για άμεσες, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και η συναίνεση της Αγκυρας στη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο τη λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ''. Αλλού γράφει ότι άνευ προηγουμένου αναμένεται να είναι οι ζημιές για φέτος στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι ζημιές υπολογίζεται να ανέλθουν στα 6,5 εκατομμύρια λίρες.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Μέχρι η ώρα 11:00 σήμερα, 2.986 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 1.700 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 221 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 329 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 736 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πολεμιστές Β Παγκοσμίου Πολέμου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε σήμερα ότι ''εμείς εδώ στην Κύπρο, με τον Αττίλα να κατέχει το ένα τρίτο της πατρίδας μας και να απειλεί το υπόλοιπο, συνεχίζουμε το δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα μας εναντίον ενός κατακτητή που έχει εφαρμόσει παρόμοιες μεθόδους με εκείνες που είχε βιώσει ολόκληρη η ανθρωπότητα πριν μισό περίπου αιώνα'' κατά τη διάρκεια δηλαδή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πολεμιστές Β Παγκοσμίου Πολέμου

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος προτίθεται να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

    Σημείωσε ότι θα ζητηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη να βολιδοσκοπήσουν την άλλη πλευρά, εάν είναι διατεθειμένη να αλλάξει θέση για να αρχίσουν συνομιλίες και επεσήμανε ότι όσο είναι εκεί ο Ντενκτάς, το κυπριακό δεν λύνεται, γιατί, όπως είπε ακολουθεί την τακτική της κωλυσιεργίας που ακολουθούσε πάντοτε.

    [07] (Κ) Πολεμιστές Β 'Παγκοσμίου Πολέμου - Ψήφισμα - ΟΗΕ

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου χαιρετίζει τη δυναμική η οποία δημιουργείται με τη διακίνηση χιλιάδων πολιτών που διακινούνται από και προς τα κατεχόμενα μετά τη μερική άρση των περιορισμών για ελεύθερη διακίνηση και ελπίζουν ότι αυτή η δυναμική θα αποβεί καταλυτική για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σε δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη βάση, στα πλαίσια των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    [08] (Κ) Αδούλωτη Κερύνεια - Μήνυμα προς Τ/Κ

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ προσφέρει την προοπτική πλήρους αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ε/Κ και Τ/Κ και θα αποτελέσει την εγγύηση για την ασφάλεια και την ειρηνική συμβίωση ως ισότιμων πολιτών ενός αδιαίρετου και ενιαίου κυπριακού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

    [09] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Αγιος Δομέτιος - Σημείο διέλευσης

    Μέχρι το μεσημέρι έχουν διέλθει από το σημείο ελέγχου της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο 300 οχήματα Τ/Κ και 500 οχήματα Ε/Κ, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι σήμερα ο αριθμός των αυτοκινήτων θα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με χθες.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψη του στο σημείο διέλευσης στον Αγιο Δομέτιο, που άνοιξε χθες, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι λόγω του Σαββατοκύριακου ''αρκετές εκατοντάδες αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές θέλουν να διέλθουν'', προσθέτοντας ότι ''ανταποκρίνονται όλες οι υπηρεσίες για να βοηθήσουν''.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Μέχρι η ώρα 14:00 σήμερα, 4.581 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 2.010 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 311 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 460 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.800 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας, 9.530 συνολικά Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, 1.740 μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 3.400 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 2.145 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.245 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 11 May 2003 - 19:49:10 UTC