Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου
  • [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις - Αγίος Δομέτιος
  • [04] (Κ) Σύσκεψη Υπουργών - Μέτρα - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Αγιος Δομέτιος - Αρχισε η διέλευση οχημάτων Τ/Κ και Ε/Κ
  • [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ερντογάν
  • [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αρχηγός Αστυνομίας - Σύνοδος CESP
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αγιος Δομέτιος
  • [09] (Κ) Σημείο Διέλευσης Αγίου Δομετίου - Οχήματα
  • [10] (Κ) Πόλιν Γκριν - Κυπριακό - Παρουσίαση βιβλίου
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση μέχρι τις 12.30
  • [12] (Κ) Υπουργός Υγείας - Συμπόσιο Θαλασσαιμίας
  • [13] (Κ) Βλόσοβιτς - ΟΗΕ - Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου
  • [14] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές - Τουρκία - Ερντογάν
  • [15] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Υγεία
  • [16] (Κ) Δήλωση Κασουλίδη - Ερντογάν - Εσωκομματικές
  • [17] (K) ΔΗΚΟ - Ερντογάν

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

     Η παράνομη ολιγόωρη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις του για την ύπαρξη δύο δήθεν «κρατών» στην Κύπρο, είναι το κύριο θέμα με το οποίο ασχολούνται όλες οι εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος είναι η εισαγωγή του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο Νοσοκομείο, το άνοιγμα στις 11 το πρωί του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου για διακίνηση των οχημάτων από και προς τα κατεχόμενα και η επίσκεψη του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμαντος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Προέβαλε τις διεκδικήσεις του και έφυγε'' γράφει ότι ''ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη μονοήμερη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα όχι μόνο δεν έφερε κάτι που να διευκολύνει την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, αλλά προέβαλε μόνο διεκδικήσεις περί λύσης του προβλήματος στη βάση των πραγματικοτήτων και περί άρσης του εμπάργκο εις βάρος των κατεχομένων''. Αλλού γράφει ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης εισήχθη χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υπεβλήθη σε αγγειογραφία.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μίλησε με τη γλώσσα Ντενκτάς'' γράφει ότι ''την απόλυτη στήριξη της Τουρκίας στην πολιτική Ντενκτάς εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν στην παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Σε διάσκεψη Τύπου με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η «Αγκυρα υποστηρίζει τα μέτρα που πήρε πρόσφατα ο κατοχικός ηγέτης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην άρση των λεγομένων εμπάργκο''. Αλλού γράφει ότι δημοσκόπηση του διενήργησε η εταιρία CYMAR Market Research αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού πιστεύει πως την καλύτερη εικόνα μεταξύ των ιεραρχών έχει ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ξανάκτισε τον Αττίλα'' γράφει ότι ''ένα σόου χωρίς αντίκρισμα ήταν η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ουσιαστικά αποκάλυψε την πρόθεση της χώρας του να κρατήσει αιχμάλωτη την Κύπρο για να εκβιάζει την Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει για ένταξη, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η επίσκεψη αποφασίστηκε να γίνει την Ημέρα της Ευρώπης''. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος έχοντας την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εισήλθε στο κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ερντογάν με πρόσωπο Ντενκτάς'' γράφει ότι ''με πρόσωπο Ντενκτάς εμφανίστηκε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν πλήρως εναρμονισμένος με τη σκληρή γραμμή των γερακιών της Αγκυρας και μίλησε για λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών. Μάλιστα καθόρισε ότι η βάση για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι ''οι πραγματικότητες'' δηλαδή ''τα δύο ανεξάρτητα κράτη''. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την αίτηση Τουρκοκύπριου δικηγόρου για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ταύτιση με Ντενκτάς'' γράφει ότι ''ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσγείωσε ανώμαλα όσους ανέμεναν χειρονομίες από την Αγκυρα κατά τη διάρκεια της σύντομης παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας εν πολλοίς με τη φωνή του Ντενκτάς διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στις λεγόμενες πραγματικότητες και πρόταξε τη λογική της λύσης των δύο κρατών''. Αλλού γράφει ότι τίθεται σήμερα στις 11 το πρωί σε λειτουργία, εκτός απρόοπτου το νέο οδόφραγμα στην περιοχή Αγίου Δομετίου, από το οποίο θα διακινούνται μόνο οχήματα από και προς τα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ξεχάστε τα δύο κράτη'' γράφει ότι ''σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά απέστειλαν χθες με δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στη Κύπρο και ότι τα όποια μέτρα δεν αποτελούν τη λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι ο 45χρονος οικογενειάρχης Νίκος Μιχαήλ διευθυντής της εταιρίας Domoplex έχασε χθες τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε ανυψωτήρας εμπορευματοκιβωτίων βάρους 50 τόνων.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ''φίλησε χθες βρέφη Ελληνοκυπρίων και μίλησε με άτομα που περίμεναν στα αυτοκίνητά τους για να μεταβούν στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια βόλτας που έκανε στο σημείο ελέγχου του Λήδρα Πάλας''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα ήταν μια παράνομη ενέργεια που προέρχεται από τον ηγέτη μιας χώρας που εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα και με τη βία μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας την ανεξαρτησία , εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια εγγυήθηκε το 1960.

    [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου

    Την ελπίδα το κατοχικό καθεστώς να ανοίξει στις 11 σήμερα το πρωί το νέο σημείο διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές στον Αγιο Δομέτιο, παρά τον Ιππόδρομο, όπως ανακοινώθηκε χθες, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος σημείωσε ότι το νέο αυτό σημείο διέλευσης θα αφορά μόνο αυτοκίνητα είτε Ε/Κ είτε Τ/Κ.

    [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις - Αγίος Δομέτιος

    Είμαστε πλήρως έτοιμοι και αναμένουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να ανοίξει το κατοχικό οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου επισκέφθηκε το πρωί το νέο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου όπου επέβλεψε τα μέτρα που έχουν πάρει οι αρχές της Δημοκρατίας για να διευκολύνουν τη διέλευση των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές με τα οχήματά τους.

    [04] (Κ) Σύσκεψη Υπουργών - Μέτρα - Τ/Κ

    Oλοκληρώθηκε χθες η σύσκεψη Υπουργών και ανώτερων υπηρεσιακών λειτουργών για εξέταση της πορείας υλοποίησης της δέσμης μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 30.4.2003.

    [05] (Κ) Αγιος Δομέτιος - Αρχισε η διέλευση οχημάτων Τ/Κ και Ε/Κ

    Γύρω στις 11.15 το πρωί έφτασε το πρώτο αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου στο σημείο ελέγχου των αρχών της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο.

    Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου 10 αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων τα οποία και εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ερντογάν

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε σήμερα ότι ''τους τελευταίους μήνες, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχουν χτιστεί πολλές ελπίδες στο κενό'', για πιθανή λύση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ο κ. Θεοδώρου είπε ότι είχε δημιουργηθεί μια φημολογία ότι ο κ. Ερντογάν επρόκειτο να εξαγγείλει νέα μέτρα κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό ενόσω οι στρατιωτικοί στην Τουρκία εμπλέκονται στην πολιτική.

    [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αρχηγός Αστυνομίας - Σύνοδος CESP

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν πρόκειται να πετύχει την αναγνώριση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος του μέσα από την χαλάρωση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ενημερώνοντας μέσα από χαιρετισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό τους ξένους συνέδρους που συμμετέχουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων (CESP), η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο κ. Θεοδώρου πρόσθεσε ότι το ''μέγα μήνυμα και δεδομένο'' που έχει προκύψει από τη νέα αυτή εξέλιξη είναι ότι ''Ε/Κ και Τ/Κ επιθυμούν να πορευθούν μαζί το δρόμο της προόδου, της ευημερίας και της ειρήνης''.

    Ανέφερε ότι το ''τείχος του διαχωρισμού έχει αρχίσει να ραγίζει'', και κάλεσε τους συνέδρους και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν έτσι ώστε το τελευταίο ''σημείο του αίσχους που προσβάλει τον πολιτισμό της εποχής μας να γκρεμιστεί όπως έχει γκρεμιστεί και το τείχος του Βερολίνου''.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αγιος Δομέτιος

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί τη διέλευση αυτοκινήτων Τουρκοκυπρίων από το σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου και η ''κατάσταση εξελίσσεται ομαλά'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως ''οι μετακινήσεις είναι αναμενόμενες και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα''.

    [09] (Κ) Σημείο Διέλευσης Αγίου Δομετίου - Οχήματα

    Εβδομήντα συνολικά αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων στα οποία επέβαιναν 250 άτομα πέρασαν μέχρι τη 1315 το σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου με προορισμό τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

    Την ίδια ώρα 160 αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων στα οποία επέβαιναν 726 άτομα πέρασαν στα κατεχόμενα.

    Γύρω στη μία το μεσημέρι οι αρχές της Δημοκρατίας ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη και από τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους να αυξήσουν τη ροή των τουρκοκυπριακών οχημάτων προς τις ελεύθερες περιοχές.

    [10] (Κ) Πόλιν Γκριν - Κυπριακό - Παρουσίαση βιβλίου

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση μέχρι τις 12.30

    Μέχρι η ώρα 12:30 σήμερα, 2.528 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και 4.047 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, 1.656 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 702 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 127 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 43 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    [12] (Κ) Υπουργός Υγείας - Συμπόσιο Θαλασσαιμίας

    [13] (Κ) Βλόσοβιτς - ΟΗΕ - Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

    Την ελπίδα ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος στον Αγιο Δομέτιο θα ακολουθήσουν και άλλες εξίσου καλές ενέργειες ως ''φυσικό επακόλουθο'' αυτού που γίνεται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο με την μερική άρση στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων από και προς τα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βλόσοβιτς είπε ότι ''γινόμαστε μάρτυρες του ανοίγματος ενός καινούργιου δρόμου για συμφιλίωση στο νησί'' προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο το οποίο έχει εκτελεστεί με επιδεξιότητα και από τις δύο πλευρές''.

    [14] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές - Τουρκία - Ερντογάν

    Η απόφαση για τη διεξαγωγή Αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο θα ληφθεί ''με το τι θέλει η πλειοψηφία'' δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας ''αυστηρή'' την επιστολή που του απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην οποία αναφερόταν στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Εκκλησία της Κύπρου με την ασθένεια του Αρχιεπισκόπου.

    [15] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Υγεία

    Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, ενδεχομένως να υποβληθεί σε διαδερμική ενδοστεφανιαία επέμβαση (μπαλονάκι) για διάνοιξη αρτηρίας. Το πρόβλημα διεγνώσθη χθες όταν ο κ. Μαρκίδης υπεβλήθη σε αγγειογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Πηγή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει και η περίπτωση μετάβασης του κ. Μαρκίδη στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Μαρκίδης ''είναι πολύ καλά'' στην υγεία του ''έχει σηκωθεί και κινητοποιηθεί''.

    [16] (Κ) Δήλωση Κασουλίδη - Ερντογάν - Εσωκομματικές

    [17] (K) ΔΗΚΟ - Ερντογάν


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 May 2003 - 17:49:14 UTC