Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Διακίνηση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος Βρετανικών Βάσεων - Περγαμος - Στροβίλια
  • [05] (Κ) ''Αφρίκα'' - Τουρκία - ΕΔΑΔ
  • [06] (Κ) Τ/κ Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κίνημα Οικολόγων
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ - Τουρκία
  • [08] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Χάρης Σοφοκλείδης - Τιμητική εκδήλωση
  • [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Δίοδος πεζών
  • [10] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [11] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Πρόγραμμα ανταλλαγής δεδομένων
  • [12] (K) Πέργαμος - Στροβίλια - Διακίνηση - Αριθμοί
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πολιτική Ντενκτάς
  • [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [15] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [16] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Τεσσάρων - Αμυνα
  • [17] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ-Τ/Κ - Στοιχεία
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [19] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σύσκεψη - Διακίνηση
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [21] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διακίνηση - Διανυκτέρευση
  • [22] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδος - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [23] (Κ) ΕΕ - Πατ Κοξ - Πρόεδροι Κοινοβουλίων των ''10''
  • [24] (Κ) Δίελευση - Πέργαμος - Εκπρόσωπος Βάσεων
  • [25] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Βουλής
  • [26] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διακίνηση - Εργασία
  • [27] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [28] (Κ) Αστυνομία - Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Πέραν των τριάντα χιλιάδων Ελληνοκυπρίων μετέβησαν χθες, Δευτέρα του Πάσχα, στις κατεχόμενες περιοχές.

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι από τις 30.728 Ελληνοκυπρίους που μετέβησαν στα κατεχόμενα, 14.166 διακινήθηκαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 10.298 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου και 6.264 μέσω του οδοφράγματος των Στροβιλιών.

    Οσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους μέχρι τις 12 χθες τα μεσάνυκτα 2.326 συνολικά εισήλθαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 2.021 εισήλθαν μέσω του Λήδρα Πάλας, 251 μέσω του Περγάμου και 54 μέσω των Στροβιλιών.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Διακίνηση

    Ενθαρρυντική θεωρούν τη διακίνηση των Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα τα Ηνωμένα Εθνη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να έχει θετικές επιπτώσεις στην επίλυση του προβλήματος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη μετάβαση Ε/Κ και Τ/Κ προς τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, αντίστοιχα, καθώς και η σημερινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για μελέτη τόσο της κατάστασης αυτής όσο και των μέτρων προς τους Τ/Κ που θα ανακοινωθούν αύριο, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι οι απόψεις που εκφράζονται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τον ΟΗΕ πως με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Καλούν τους ηγέτες να πάρουν τα μηνύματα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ όσο και ο ΟΗΕ στέλνουν τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο προκειμένου να συζητήσουν, όπως είπε, τα θέματα που σχετίζονται με τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάρτε επιτέλους θαρραλέες αποφάσεις'' γράφει ότι "απογοήτευση" προκαλεί σε μεγάλη μερίδα Ε/Κ αλλά και στον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη η στάση της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων που την απαρτίζουν μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης στα κατεχόμενα εδάφη μας. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες από την Πάφο ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι διεθνείς συνθήκες οδήγησαν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ. Επέκρινε παράλληλα το κατοχικό καθεστώς που επιμένει στην επίδειξη διαβατηρίων για να επιτρέψει στους Ε/Κ να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών'' γράφει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι όπως η πολιτική ηγεσία αντιδράσει στο δρόμο που έχουν δείξει οι χιλιάδες των πολιτών της. Σημειώνει επίσης πως χθες οι Ε/Κ που μετέβησαν στα κατεχόμενα ξεπέρασαν τις 30.000, ενώ μόνο 2 και πλέον χιλιάδες Τ/Κ ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι ενώπιον δικαστηρίου θα οδηγηθούν σήμερα οι δύο Ε/Κ που φέρονται να έχουν προκαλέσει σωματική βλάβη σε δύο Τ/Κ και ένα Ε/Κ όταν προχθές τους επιτέθηκαν την ώρα που επισκέπτονταν την τ/κ συνοικία στη Λεμεσό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ετοιμος να δώσει την Αμμόχωστο'' γράφει ότι μετά το πρώτο τουρκικό μέτρο της μερικής ελεύθερης διακίνησης που φέρνει τα πάνω κάτω στο Κυπριακό, έπεται η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, είτε στους Ε/Κ, είτε σε καθεστώς του ΟΗΕ και της ΕΕ για επαναλειτουργία των ξενοδοχιακών μονάδων της περιοχής με σκοπό το αμοιβαίο οικονομικό όφελος. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές όπως δήλωσε ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας Τάσος Αγγελής με την πλήρη προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, θα μπορούν ελεύθερα να εκτελούν οποιαδήποτε δρομολόγια στην ενωμένη Ευρώπη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Και νέα κίνηση από Ντενκτάς'' γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς θα εξαγγείλει σύντομα νέο πακέτο μέτρων ενώ η Αγκυρα δια του Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιούλ κάνει λόγο για βήματα που θα κάνει προσεχώς στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα το νέο πακέτο με τα έξι μέτρα συνδέει το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου με την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο'' που έχει επιβληθεί στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα τεθεί σήμερα το αίτημα των Τ/Κ για διέλευσή τους στις ελεύθερες περιοχές με τα αυτοκίνητά τους όπως συμβαίνει και με τους Ε/Κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος Βρετανικών Βάσεων - Περγαμος - Στροβίλια

    [05] (Κ) ''Αφρίκα'' - Τουρκία - ΕΔΑΔ

    Γύρω στις 2.600 υποθέσεις εναντίον της Τουρκίας εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα''.

    [06] (Κ) Τ/κ Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κίνημα Οικολόγων

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ - Τουρκία

    [08] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Χάρης Σοφοκλείδης - Τιμητική εκδήλωση

    Σε μια σεμνή αλλά επιβλητική τελετή, ο Δήμος του Μπάρνετ στο Λονδίνο τίμησε χθες βράδυ τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Χάρη Σοφοκλείδη για την προσφορά του στην ε/κ κοινότητα.

    [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Δίοδος πεζών

    [10] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Το κύμα συναδέλφωσης που παρατηρείται στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, χαιρέτισαν κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    [11] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Πρόγραμμα ανταλλαγής δεδομένων

    Πρωτόκολλο συνεργασίας για συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής δεδομένων, υπέγραψαν η Κύπρος και άλλες πέντε προσχωρούσες χώρες, την περασμένη εβδομάδα με την ΕΕ.

    [12] (K) Πέργαμος - Στροβίλια - Διακίνηση - Αριθμοί

    Συνολικά 30.367 E/K με 7.499 οχήματα και 2.950 Τ/Κ πέρασαν μέχρι το μεσημέρι σήμερα, από το σημείο ελέγχου στο Πέργαμος, από την ημέρα που άρχισε η διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πολιτική Ντενκτάς

    Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, γιατί εκείνο στο οποίο επιμένει είναι η συνεχής αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Η κυβέρνηση επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι ''με την παρουσία μας εδώ ακριβώς προσπαθούμε να επιλύσουμε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και είναι καθημερινά''.

    [15] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    [16] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Τεσσάρων - Αμυνα

    Τις βάσεις για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινής άμυνας έθεσαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι οποίοι απηύθυναν πρόσκληση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμετάσχουν, ενώ θα φέρουν τις προτάσεις τους για συζήτηση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

    Στη σημερινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, έλαβαν επίσης μέρος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

    [17] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ-Τ/Κ - Στοιχεία

    Μέχρι τις 2 μμ σήμερα 12.267 Ε/Κ πέρασαν στις κατεχόμενες περιοχές ενώ 1.474 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση 3.100 Ε/Κ πέρασαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 6.554 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 2.613 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Η Ολυμπιακή ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα με πάρα πολλούς πρωταθλητές της, συνοδευόμενη από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της απόφασης για προπόνησή της στην Κύπρο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Lyn Parker.

    [19] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σύσκεψη - Διακίνηση

    Δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και στη νέα δίοδο που άνοιξε σήμερα παρά το παλιό στάδιο της Τσετίν Γκιαγιά συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος παρακάθησε σε σύσκεψη στο Σπίτι της Καρπασίας, που ανακαινίστηκε παρά το Λήδρα Πάλας.

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Δήμος Μπάρνετ - Χάρης Σοφοκλείδης - Τιμητική εκδήλωση --------------------------------------------------------- Σε μια σεμνή αλλά επιβλητική τελετή, ο Δήμος του Μπάρνετ στο Λονδίνο τίμησε χθες βράδυ τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Χάρη Σοφοκλείδη για την προσφορά του στην ε/κ κοινότητα.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος.

    Η Δήμαρχος Τζόαν Σκάνελ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ ο κυπριακής καταγωγής Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ταμπουρίδης εξήρε το έργο του τιμωμένου σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων υπέρ της ε/κ παροικίας.

    Ο κ. Ταμπουρίδης αναφέρθηκε επίσης στο συσχετισμό του Δήμου Μπάρνετ με την ομογένεια, σημειώνοντας τις πρωτοβουλίες του Δημοτικού Συμβουλίου, με ψηφίσματα, επιστολές και συζητήσεις για το Κυπριακό, καθώς και την αδελφοποίηση του Δήμου με το Δήμο Μόρφου.

    Η Δήμαρχος επέδωσε στον κ. Σοφοκλείδη κιβώτιο ενδεικτικό της τιμής με χαραγμένο το οικόσημο του Δήμου Μπάρνετ και αναμνηστικό δώρο.

    Απαντώντας ο κ. Σοφοκλείδης αναφέρθηκε στον ιστορικό συσχετισμό της Κύπρου με τη Βρετανία και στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της παροικίας και του Δήμου Μπάρνετ, όπου διαμένουν 35.000 Κύπριοι, που αποτελούν το 26% των κατοίκων του προέρχονται από εθνικές μειονότητες.

    Εξέφρασε ευχαριστίες για τη συμπαράσταση του Δήμου, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό, όσο και με τα προβλήματα της ομογένειας και τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για περισσότερη εμπλοκή της ομογένειας στα πολιτικά δρώμενα της Βρετανίας.

    Ο κ. Ιακώβου και ο Αρχιεπίσκοπος σε σύντομες ομιλίες τους συνεχάρησαν τον τιμώμενο και ευχαρίστησαν το Δήμο Μπάρνετ για την πρωτοβουλία του.

    Βρετανία - Κατάλογος πλούτου - Κύπριοι ------------------------------------------ Επτά Κύπριοι και δύο Ελλαδίτες περιλαμβάνονται στο φετινό κατάλογο των χιλίων πλουσιοτέρων ατόμων της Βρετανίας που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα ''Sunday Times''.

    Πρώτος ανάμεσα στους Κυπρίους είναι ο Κρις Λαζαρή, ο οποίος με περιουσία 372 εκατομμυρίων στερλινών καταλαμβάνει τη 79η θέση.

    Ο ηλικίας 56 ετών εκατομμυριούχος κατάγεται από τη Δορά της Λεμεσού και μετέβη στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του '70 και ασχολήθηκε με κτηματικές επιχειρήσεις και με βιομηχανίες κατασκευής ενδυμάτων.

    Δεύτερος μεταξύ των πλουσιοτέρων Κυπρίων είναι ο 36χρόνος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος καταλαμβάνει την 140η θέση με περιουσία 157 εκατομμυρίων στερλινών.

    Ακολουθεί στην 309η θέση ο Τάσος Συμεωνίδης, 53 χρονών, με περιουσία 130 εκατομμυρίων στερλινών. Ασχολείται με την πληροφορική.

    Ο 60χρονος Τώνης Γερολέμου, ο οποίος διαθέτει βιομηχανία τροφίμων κατατάσσεται στην 315η θέση με περιουσία 102 εκατομμυρίων στερλινών.

    Στην 377η θέση με περιουσία 100 εκατομμυρίων στερλινών συναντούμε το 43χρονο Θίο Παφίτη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα του γραφειακού εξοπλισμού και του ποδοσφαίρου και είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Millwal.

    Τα αδέλφια Στέφανος και Στέλιος Στεφάνου, ηλικίας 50 και 61 ετών αντιστοίχως, κατατάσσονται στην 534η θέση με περιουσία 68 εκατομμυρίων στερλινών. Ασχολούνται με εργοληπτικές επιχειρήσεις.

    Λίγο πιο κάτω, στην 558η θέση, βρίσκεται ο διάσημος τραγουδιστής George Michael, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια στερλίνες.

    [21] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διακίνηση - Διανυκτέρευση

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του ενδεχομένου να επιτραπεί η διανυκτέρευση στα κατεχόμενα με την επιθυμία του καθενός να επισκεφθεί το σπίτι του ή το χωριό του, προσθέτοντας ότι για να αποφασίσει κάποιος να διανυκτερεύσει στα κατεχόμενα πρέπει να συντρέχουν και να συνηγορούν και άλλοι παράγοντες.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου και ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς επιτρέψει διανυκτέρευση Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου είπε πως ''δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση ενός τέτοιου ενδεχομένου με την επιθυμία του καθενός να επισκεφθεί το σπίτι του ή το χωριό του η οποία εκδηλώνεται έντονα αυτή τη στιγμή''.

    [22] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδος - Κύπρος - Επίσκεψη

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατά την παραμονή του στο νησί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [23] (Κ) ΕΕ - Πατ Κοξ - Πρόεδροι Κοινοβουλίων των ''10''

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των 10 νέων χωρών και των 3 υποψηφίων για ένταξη, χαιρέτισε τη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετά από σχετικό αίτημα του κ. Κοξ ενημέρωσε τους συνέδρους για τις σημαντικές εξελίξεις.

    Στη διάρκεια των εργασιών της σημερινής συνάντησης στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κοξ κάνοντας ειδική αναφορά στην Κύπρο υπογράμμισε τα εξής:

    «Αντλώ έμπνευση από την πρωτοβουλία που βλέπουμε να έχει πάρει ο λαός της Κύπρου. Τα όσα εξαιρετικά συμβαίνουν, περισσότερες από 100 χιλιάδες έχουν διακινηθεί (από τα σημεία ελέγχου), αποτελούν μια πραγματική λαϊκή επανάσταση.''

    Ο λαός, συνέχισε ο κ. Κοξ, έχει μιλήσει, τόσο δυνατά όσο να ακουστεί στις Βρυξέλλες και πιστεύω και στα άλλα κέντρα εξουσίας.

    [24] (Κ) Δίελευση - Πέργαμος - Εκπρόσωπος Βάσεων

    Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η διέλευση Ε/Κ προς τα κατεχόμενα και Τ/Κ προς τις ελεύθερες περιοχές, τόσο από το οδόφραγμα στο Πέργαμος, όσο και από το οδόφραγμα στα Στροβίλια.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων, Ρομπ Νιντ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από τις 7.00 το πρωί μέχρι τώρα έχουν περάσει από το οδόφραγμα στο Πέργαμος, στις κατεχόμενες περιοχές, συνολικά 9.135 Ε/Κ και 2.140 οχήματα, ενώ από το ίδιο οδόφραγμα πέρασαν προς τις ελεύθερες περιοχές συνολικά 229 Τ/Κ.

    Η ουρά των αυτοκινήτων που αναμένουν να περάσουν στα κατεχόμενα από το Πέργαμος φθάνει, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα 8 χιλιόμετρα περίπου.

    Από το οδόφραγμα στα Στροβίλια πέρασαν, στις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Νιντ, 5.290 E/K και 1.318 οχήματα, ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που πέρασε προς τις ελεύθερες περιοχές από το ίδιο οδόφραγμα, ανέρχεται στους 240.

    [25] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Βουλής

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης και τη νέα Συνθήκη που θα διέπει τη λειτουργία της ΕΕ, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της λήψης αποφάσεων (από το Συμβούλιο) με ενισχυμένη ή υπερενισχυμένη, όπως χαρακτηριστικά είπε, πλειοψηφία ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αναγκαίας συναίνεσης στη λήψη αποφάσεων και να είναι η διευρυμένη ΕΕ αποτελεσματική. Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του τομέα συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [26] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διακίνηση - Εργασία

    Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα υποβληθεί από Τ/Κ πολίτες, που θα αφορά θέματα απασχόλησης, εξεύρεσης εργασίας και κατάρτισης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    Σε δηλώσεις μετά το πρωτομαγιάτικο μήνυμα που απηύθυνε προς τους εργαζομένους, ο κ. Κεραυνός, ερωτηθείς αν ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας από την εργοδότηση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές είπε πως ''σε περίπτωση ξαφνικής εισροής ατόμων σε μια συγκεκριμένη αγορά είναι πιθανόν να παρουσιαστεί κάποια άνοδος της ανεργίας αλλά αυτό είναι εντελώς θεωρητικό. Αν υπάρξει αύξηση της ανεργίας, θα είναι πολύ βραχυχρόνια''.

    ''Η αγορά εργασίας της Κύπρου παρουσιάζει ελλείψεις σε πάρα πολλές ειδικότητες και ότι γι΄ αυτό το λόγο εισάγουμε ξένο εργατικό δυναμικό. Επομένως, δεν νομίζω ότι η ένταξη των Τ/Κ στην αγορά εργασίας στις ελεύθερες περιοχές θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανεργίας. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει βασικές ανάγκες'', πρόσθεσε.

    [27] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση

    Μέχρι τις 19:00 σήμερα, 2,530 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα, 2,050 από αυτούς εισήλθαν μέσω του σημείου ελέγχου του Λήδρα Πάλας, 240 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 240 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [28] (Κ) Αστυνομία - Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Μέχρι τις 20:00 απόψε είχαν περάσει στα κατεχόμενα 6.780 Ε/Κ από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αστυνομίας, καταμετρήθηκαν 284 αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν 1.175 άτομα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 April 2003 - 17:49:24 UTC