Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] Συνέδριο - Κύπρος - Πανεπιστήμιο Κολούμπια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Πέργαμος - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Πάουελ - Κύπρος - Διακίνηση - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [10] (Κ) Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Χριστόφιας - Διακίνηση - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 4.212 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα μέχρι τις 9.30 σήμερα το πρωί ενώ 169 Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας.

    Από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές 163 Τ/Κ και 2.161 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα

    Μέσω του οδοφράγματος Περγάμου ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές έξι Τ/Κ και μετέβησαν στα κατεχόμενα 1.300 Ε/Κ, ενώ μέσω του οδοφράγματος των Στροβιλιών μετέβησαν στα κατεχόμενα 751 Ε/Κ.

    Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα συνολικά 9.158 Τ/Κ πέρασαν χθες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ενώ 22.948 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές 6.822 Τ/Κ και 11.347 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    [03] Συνέδριο - Κύπρος - Πανεπιστήμιο Κολούμπια

    Διήμερο συνέδριο με θέμα, «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - προκλήσεις και ευκαιρίες», διοργανώνει στις 4 και 5 Μαϊου, η Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Πέργαμος - Διακίνηση

    Σήμερα Δευτέρα Του Πάσχα, μέχρι τις 9.30 το πρωί, πέρασαν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Περγάμου 565 οχήματα Ελληνοκυπρίων με συνολικά 2052 άτομα, όπως ανέφερε ο Υπαστυνόμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, Ανδρέας Κωνσταντίνου.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 10:30 σήμερα, 326 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 300 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας και 26 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου.

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι όσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, 6,604 συνολικά πρόσωπα μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, 3,000 μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 2,429 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 1,175 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    Σημειώνεται ότι στην περιοχή του οδοφράγματος Περγάμου και Στροβιλιών έχει σχηματιστεί ουρά αυτοκινήτων που φθάνει τα 13 χιλιόμετρα περίπου, ενώ στην περιοχή του Λήδρα Πάλας η ουρά των αυτοκινήτων έχει φτάσει μέχρι την πλατεία Ελευθερίας.

    [06] (Κ) Πάουελ - Κύπρος - Διακίνηση - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές θα ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες των δύο πλευρών οι οποίοι να προχωρήσουν προς αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη του στην Νέα Ελληνική Τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα.

    Είπε επίσης ότι στο τρίτο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο παραμένει στο τραπέζι, υπάρχουν θετικά στοιχεία και οι δύο πλευρές μπορούν να εργαστούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Ντενκτάς

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι διεθνείς συνθήκες οδήγησαν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης των Ε/Κ και των Τ/Κ, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του στον Κάθηκα της Πάφου, ο κ. Χρυσοστομίδης επέκρινε το κατοχικό καθεστώς που επιμένει στην επίδειξη διαβατηρίων για να επιτρέψει στους Ε/Κ να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές και ανέφερε ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση αποτελεί σημαντική εξέλιξη χωρίς όμως να αποτελεί και τη λύση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 12:00 σήμερα, 577 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 543 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 31 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 3 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 13:00 σήμερα, 772 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 662 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 107 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 3 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [10] (Κ) Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό

    Η Τουρκία επιθυμεί μόνιμη λύση στην Κύπρο και κάνει νέα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιούλ.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Ρόιτερ'' σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή τουρκική εφημερίδα ''Τζιουμχουριέτ'' ο κ. Γκιούλ απέφυγε να αναφέρει ποια θα είναι αυτά τα βήματα ή μέτρα, ούτε και προσδιόρισε το χρόνο που θα εξαγγελθούν.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν θεωρεί επωφελής το σημερινό στάτους κβο.

    «Δεν θεωρούμε την απουσία λύσης ως λύση», σημείωσε ο κ. Γκιούλ.

    (ΚΥΠΕ - Ρόιτερ/ΜΦ/ΑΧΡ)

    [11] (Κ) Χριστόφιας - Διακίνηση - Κυπριακό - ΕΕ

    Στο επίκεντρο της προσοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Εθνικού Συμβουλίου είναι η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να δοθεί το μήνυμα ότι η ελεύθερη διακίνηση και η επαφή Τ/Κ και Ε/Κ μπορεί να αποτελέσει και κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, και ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ''Εθνικό Συμβούλιο''.

    ''Θα συζητηθεί αυτό θέμα, όμως από την άλλη'', όπως είπε, ''δεν πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι θεωρούμε ότι αποτελεί κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια, την ελεύθερη διακίνηση και την επαφή μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Κληθείς να πει τι αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ''θα γίνει μια εξέταση της όλης κατάστασης'' όπως διαμορφώθηκε, μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει και της εξαγγελίας των μέτρων στήριξης των Τ/Κ από την κυβέρνηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 April 2003 - 17:49:10 UTC