Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κυπριακό - Ενταξη στην ΕΕ - Συνεργασία Κύπρου με Ελλάδα
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Κυπριακό - Ομιλία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη και οι επαφές που είχε με την κυβέρνηση, τα ε/κ και τ/κ κόμματα και ιεράρχες της εκκλησίας είναι το κύριο θέμα με το οποίο ασχολούνται οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα του κυπριακού Τύπου είναι η συνεχιζόμενη διαμάχη στο ΔΗΚΟ για την εκπροσώπηση του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι προοπτικές για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Λύση στο δρόμο του Σχεδίου Ανάν'' γράφει ότι ''η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο, άφησε αρκετά μηνύματα και υποδείξεις προς την κυπριακή κυβέρνηση αλλά κυρίως προς τα συγκυβερνώντα κόμματα, προς τα οποία εμμέσως μεν, με σαφήνεια δε, απευθύνθηκε ουκ ολίγες φορές αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, υπογραμμίζοντας πως αυτό παραμένει ζωντανό''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέλαβε να ετοιμάσει πακέτο φιλίας προς την Τουρκία, καθώς θεωρεί πως το βάρος της διατήρησης των ευρώ-τουρκικών σχέσεων σε ένα καλό επίπεδο βρίσκεται πλέον στα ελληνικά χέρια.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μόνο το ξύλο έλειπε στο ΔΗΚΟ'' γράφει ότι ''αγεφύρωτο παραμένει στο ΔΗΚΟ το χάσμα στο θέμα της εκπροσώπησης στο Εθνικό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο'' αφού κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος όχι μόνο δεν υπήρξε ''προσέγγιση στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, αλλά τα πνεύματα οξύνθηκαν τόσο πολύ που μόνο ξύλο έλειψε, όταν στη συνέχεια συνήλθε και το Εκτελεστικό Γραφείο σε επίσης ατελέσφορη συνεδρία''. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάθηκε ότι κακώς το Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε το δικηγόρο Μιχαλάκη Κυπριανού σε πενθήμερη φυλάκιση με την αιτιολογία της καταφρόνησης των δικαστών του.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Να γίνετε Ευρωπαίοι'' γράφει ότι ''η διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Κώστα Σημίτη ξεκαθάρισε την εικόνα σε σχέση με την πορεία Ελλάδας Κύπρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επιμένουμε στο σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ζητούμε από την Τουρκία, εάν επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ, να κάνει τις σωστές κινήσεις για λύση του Κυπριακού και καλούμε τους Τ/Κ να συμμετέχουν ενεργά σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο''. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο οποίος έκανε άνοιγμα προς την κυβέρνηση της Λευκωσίας για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, λέγοντας ότι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Λύση με βάση το κεκτημένο'' γράφει ότι ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα αφού η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε τα επόμενα βήματα Αθηνών και Λευκωσίας για το Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κυπριακή αγορά πετρελαιοειδών προοιωνίζει η ανάγκη για πλήρη εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, με την κυβέρνηση να προωθεί πλήρη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και ελευθεροποίηση των τιμών των καυσίμων.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αποφάσεις για τη λύση'' γράφει ότι κατά την επίσκεψη του Κώστα Σημίτη στην Κύπρο ''Αθήνα και Λευκωσία έχουν καθορίσει νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται τώρα, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ'' και ότι στις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, αποφασίστηκε η συγκρότηση ''κοινής ελλαδο-κυπριακής επιτροπής σε επίπεδο τεχνοκρατών'' που θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και ''με πτυχές που αφορούν το σχέδιο Ανάν και χρήζουν βελτίωσης''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 Μαϊου για συνομιλίες.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Νέα εποχή για την Κύπρο'' γράφει ότι ''η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ, ο ρόλος και οι ευθύνες της καθώς και τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο νησί''. Αλλού γράφει ότι βελτιώνεται μέρα με τη μέρα το σκηνικό στην τουριστική βιομηχανία, αφού οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι, μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, προσλαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα, ενώ εκπρόσωπος του ΚΟΤ εξέφρασε την εκτίμηση πως με τα έκτακτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και εφαρμόζονται ήδη, ο στόχος της έλευσης φέτος στην Κύπρο 2,4 εκατομμυρίων τουριστών όσων και το 2002, είναι απόλυτα εφικτός.

    [02] (Κ) Κυπριακό - Ενταξη στην ΕΕ - Συνεργασία Κύπρου με Ελλάδα

    Τη σύσταση μιας καινούργιας ομάδας εργασίας Κυπρίων και Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων, για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αποφάσισαν χθες οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, κατά τις συναντήσεις και συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Κυπριακό - Ομιλία

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 1600

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα επίτευγμα ιστορικής σημασίας που επιβραβεύει προσπάθειες πολλών χρόνων και εκπληρώνει ένα μεγάλο όραμα του λαού μας'', επανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια εκδήλωση του Γυναικείου Ομίλου του Σωματείου ''Δόξα'' Κατωκοπιάς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι ''η χαρά και η ικανοποίησή μας για την ένταξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν αυτές τις ιστορικές στιγμές μπορούσαμε να τις μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε μια ενωμένη Κύπρο, με λυμένο το Κυπριακό και τους πρόσφυγες στα σπίτια τους''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 April 2003 - 17:49:06 UTC