Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Προεδρικό Μέγαρο
  • [03] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Προεδρικό - Συνομιλίες
  • [04] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Κώστας Σημίτης - Καλωσόρισμα
  • [05] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Συνάντηση με κόμματα
  • [06] (Κ) Προεδρικό Μέγαρο - Τουρκοκύπριοι Δημοσιογράφοι
  • [07] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Κόμματα
  • [08] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [09] (K) Κώστας Σημίτης - Παπαδόπουλος - Βουλή
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σημίτης - Ολομέλεια
  • [11] (Κ) Κώστας Σημίτης - Βουλή
  • [12] (Κ) Σημίτης - Βουλή - Λήξη ειδικής συνεδρίας
  • [13] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Ερωτήσεις
  • [14] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο
  • [15] (Κ) Σημίτης - Ε/Κ - Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες
  • [16] (Κ) Κώστας Σημίτης - Βουλή - Προσφώνηση
  • [17] (Κ) Κώστας Σημίτης - Συγγενείς αγνοουμένων
  • [18] (Κ) Σημίτης - Πολιτικοί ηγέτες
  • [19] (Κ) Σημίτης - Κληρίδης
  • [20] (Κ) Σημίτης - Τ/Κ ηγέτες
  • [21] (Κ) Κώστας Σημίτης - Γλαύκος Κληρίδης
  • [22] (Κ) Σημίτης - Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες - Πληροφορίες
  • [23] (Κ) Ηττα-σοκ δέχθηκε ο ΑΠΟΕΛ - Παραίτηση Λεμονή
  • [24] (Κ) Λάρνακα - Σημίτης - Αναχώρηση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστα Σημίτη, στην Κύπρο, οι θερμές εκδηλώσεις υποδοχής από τον κυπριακό λαό και την ηγεσία του τόπου και οι τουρκικές αντιδράσεις είναι το κύριο θέμα σήμερα σε όλες τις εφημερίδες.

    Το πρόβλημα φωνής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Διαβεβαίωση Σημίτη προς Τ/κυπρίους'', ότι ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, κατά την ιστορική του επίσκεψη στην Κύπρο, έφερε σαφές και ελπιδοφόρο μήνυμα για την επίλυση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ταυτοχρόνως στους Τ/Κ την ανάγκη επίδειξης πολιτικής βούλησης για λύση και για να επωφεληθούν των αγαθών της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σε άλλο θέμα γράφει πως η Κύπρος θα προχωρήσει στην κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία, κάνοντας έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα για εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της επιβάλλει η ευρωπαϊκή της ταυτότητα.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Η Ελλάδα, η Ευρώπη, είναι εδώ'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο κυπριακός Ελληνισμός υποδέχθηκε χθες τον Ελληνα Πρωθυπουργό με αισθήματα ευγνωμοσύνης και λατρείας, ως τον αρχιτέκτονα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σημίτη, οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να σταματήσουν και η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πορεία ένταξής της στην ΕΕ προϋποθέτει την κατάργηση της ''πράσινης'' διαχωριστικής γραμμής. Αλλού γράφει ότι Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες, παρά την απαγόρευση που επέβαλαν το κατοχικό καθεστώς και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, θα περάσουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές, για να συναντηθούν με τον κ. Σημίτη.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Να ξεπεράσουμε το παρελθόν!'', γράφει πως η Κύπρος επεφύλαξε χθες βράδυ παλλαϊκή υποδοχή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος έφτασε στο νησί, ως πρώτο σταθμό στην περιοδεία του στις νεο-εντασσόμενες στην ΕΕ χώρες, μεταφέροντας ισχυρά μηνύματα και καλώντας τους Τ/Κ να ξεπεράσουν το παρελθόν. Ο κ. Σημίτης απέρριψε τις προτάσεις για ''διμερή'' ή ''πενταμερή'' σύνοδο για επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχισθούν στο πλαίσιο πάντα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι, την περασμένη Τρίτη, στο Κέντρο Μελετών ης Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των υπευθύνων των οργανωτικών γραφείων των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ με τον Επίσκοπο Νικηφόρο και το επιτελείο του και ότι τα τέσσερα αυτά κόμματα αποφάσισαν να στηρίξουν την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Τρεις άξονες Σημίτη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο στηρίζεται σε τρεις άξονες, με πρώτο τις επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004, οπόταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, ο δεύτερος αφορά τεχνικά θέματα για την ολοκλήρωση της θεσμικής εναρμόνισης με την ΕΕ και ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν υπέρ των Τ/Κ. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαίρει άκρας υγείας και ότι αναμένεται να ανακτήσει πλήρως τη φωνή του εντός έξι εβδομάδων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αγκυρα: Σπεύδει να δελεάσει Τ/Κ'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Προεδρίας και Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, έφτασε παράνομα στα κατεχόμενα, λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, για να προλάβει αντικατοχικές εκδηλώσεις των Τ/Κ και για να τους καθησυχάσει, υποσχόμενος οικονομική βοήθεια από την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, υποσχέθηκε στην Ενωση Κοινοτήτων ότι θα δημιουργηθούν Τοπικά Σχέδια για κάθε κοινότητα και δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου η κατάργηση της Δήλωσης Πολιτικής, που αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη των κοινοτήτων και που καλύπτει ποσοστό πέραν του 90% των ελεύθερων περιοχών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Στόχος η επανένωση'', ότι πολιτική ηγεσία και λαός υποδέχθηκαν χθες στην Κύπρο τον κ. Σημίτη με θερμές εκδηλώσεις ευχαριστιών. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, ότι η πορεία της προς την ΕΕ περνά από την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στο 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο, ανέφερε ότι βασικότερος στόχος της κοινωνίας και του λαού είναι η επανένωση της πατρίδας μας και η αρμονική συμβίωση με τους Τ/Κ, με τη μετατροπή της Κύπρου σε γέφυρα ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Σημίτης: Δεν θα επαναπαυθούμε μέχρις ότου βρούμε μια λύση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, έφτασε χθες βράδυ στο νησί, υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του δεν θα ησυχάσει, μέχρις ότου εξευρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αλλη είδηση είναι ότι ο κ. Ντενκτάς ζήτησε χθες απευθείας συνομιλίες με την ΕΕ, η οποία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη Συνθήκη Προσχώρησης με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

    [02] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Προεδρικό Μέγαρο

    Συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με επικεφαλής των αντιπροσωπειών τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Προδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη άρχισαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Κώστας Σημίτης κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    [03] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Προεδρικό - Συνομιλίες

    Αρχισαν λίγο πριν τις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη και της αντιπροσωπείας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Στις 9.30 ο κ. Σημίτης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς αποτελούμενο από άνδρες των τριών σωμάτων, στρατού, ναυτικού και αεροπορίας απέδιδε τιμές.

    Στις συνομιλίες λαμβάνουν μέρος από ελλαδικής πλευράς εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιος Σκοπελίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακού Κωνσταντίνος Τριτάρης, οι σύμβουλοι του Υπουργού Εξωτερικών Χαράλαμπος Παμπούκης και Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι.

    Από κυπριακής πλευράς εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, παρόντες στις συνομιλίες είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Πρέσβης Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Τάσος Τζιωνής και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 11 οπότε και θα ακολουθήσει συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    [04] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Κώστας Σημίτης - Καλωσόρισμα

    Με ''αδελφική αγάπη'' καλωσορίζει στην Κύπρο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ).

    ''Καλωσορίζουμε τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και εκφράζουμε ευγνώμονες ευχαριστίες για την πρωταγωνιστική συμβολή του ιδίου και της κυβέρνησής του στη μεγάλη επιτυχία'' της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αναφέρει το ΚΙΣΟΣ σε σημερινή του ανακοίνωση.

    Προσθέτει πως η επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού, ''επικυρώνει πανηγυρικά τη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Το ΚΙΣΟΣ σημειώνει ότι ''μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον διαμορφώνονται τώρα καλύτερες προϋποθέσεις για την επιδίωξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα πρέπει πλέον να μην εμπεριέχει μακρές και αδικαιολόγητες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    [05] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Συνάντηση με κόμματα

    Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η κοινή συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Στη σύσκεψη παρακάθονται, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Γύρω στις 12 το μεσημέρι, αμέσως δηλαδή μετά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα δώσει κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [06] (Κ) Προεδρικό Μέγαρο - Τουρκοκύπριοι Δημοσιογράφοι

    Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν περίπου 33 Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας τ/κ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να καλύψουν την κοινή διάσκεψη Τύπου που θα δώσουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι θα παρακολουθήσουν την έκτακτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία θα προσφωνήσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    [07] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Κόμματα

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου.

    Τη διάσκεψη Τύπου καλύπτουν επίσης και 33 Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας τ/κ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ακολούθως ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα προσφωνήσει έκτακτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [08] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Κύπρος και Ελλάδα τόνισαν ότι η στασιμότητα στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού οφείλεται στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, ένεκα της κωλυσιεργίας που επιδεικνύουν η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Παράλληλα προειδοποίησαν ότι αν οι δύο αυτές πλευρές και ιδιαίτερα αν η τ/κ συνεχίσει τη στάση της, θα αποτρέψει την επανένωση της Κύπρου και θα αποστερήσει τους Τ/Κ τη δυνατότητα να γευτούν τους καρπούς της ανάπτυξης που δημιουργεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η θέση αυτή εκφράζεται σε κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, μετά το πέρας συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Οι δύο πλευρές εξέφρασαν κοινή προσήλωση στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, και επανατονίστηκε η κοινή θέση των δύο κυβερνήσεων πως το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση για μια λειτουργική, βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τις αρχές που θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [09] (K) Κώστας Σημίτης - Παπαδόπουλος - Βουλή

    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων έφθασαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον κ. Χριστόφια. Ακολούθως θα προσφωνήσει την ειδική συνεδρία της ολομέλειας.

    Στην αίθουσα της ολομέλειας έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σημίτης - Ολομέλεια

    Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως πρέπει να ''εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά της όνειρα'' αν εξακολουθεί να τηρεί την ίδια στάση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

    Προσφωνώντας ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη θέληση της πλευράς μας ''να συνεχίσει σκληρά και με συνέπεια να εργάζεται για την υλοποίηση του κύριου στρατηγικού στόχου της επίλυσης του Κυπριακού''.

    ''Ηρθε ο καιρός η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται στο Κυπριακό, αν συνεχίσει να παραμένει κατοχική δύναμη και με την πολιτική της να διαιωνίζει τη διχοτόμηση, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά της όνειρα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει, υπό το φως του τελευταίου ψηφίσματος 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση της πατρίδας, την άρση της κατοχής και τη διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών ολόκληρου του λαού μας, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ο ''κύριος στρατηγικός στόχος της απαλλαγής από την κατοχή και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν έχει ακόμα επιτευχθεί παρά τις έντονες προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια''.

    Σημείωσε πως την ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό έχει η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Δεν έχει επιτευχθεί, παρά την καλή θέληση που η δική μας πλευρά επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια, ένεκα της αρνητικής στάσης της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς, που συνεχίζουν να επιμένουν στη διχοτόμηση του κυρίαρχου και ενιαίου κυπριακού κράτους και στη δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ''η φιλοσοφία αυτή της τουρκικής πλευράς, που εμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού, είναι αντίθετη με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και με τις συμφωνίες που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει υπογράψει''.

    Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως όλοι εκτίμησαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''ως μοχλό προώθησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό δεδομένης και της επιδίωξης της Τουρκίας να ενταχθεί σε αυτήν''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''τώρα που το όραμα της ένταξης, υλοποιείται, η προσμονή μας, αλλά και η επιμονή μας για επανένωση της πατρίδας μας γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, ενώ ο πόθος μας για να συμβιώσουμε με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, γίνεται ακόμα πιο φλογερός''.

    Πρόσθεσε πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με την κοινή πάλη των Ε/Κ και Τ/Κ που πιστεύουν πως αυτή η χώρα είναι δική μας.

    ''Θα τον πετύχουμε με τη βοήθεια της ΕΕ, και με δική σας βοήθεια, τη βοήθεια της Ελλάδας. Θα τον πετύχουμε με την εμμονή μας σε αρχές και στο δίκαιο'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η επικείμενη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα υλοποιήσει τον ένα από τους δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους που ως χώρα είχαμε θέσει, σε συνθήκες και δεδομένα δύσκολα, ειδικά για τις μικρές και αδύνατες χώρες''.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναμφίβολα ανοίγει μια νέα εποχή για το λαό μας, διανοίγει νέες προοπτικές και μας φέρνει μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''θα χρειαστεί πολλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουμε για την εναρμόνισή μας με το κεκτημένο της Ενωσης''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ''πολιτεία και λαός με αίσθημα ευθύνης, θα εργαστούμε σκληρά να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας έχοντας στο κέντρο της προσοχής μας τον απλό άνθρωπο''.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την Ελλάδα ''το σταθερό στήριγμα, το ασφαλές και σίγουρο καταφύγιο της πατρίδας μας για διασφάλιση του παρόντος και του μέλλοντος του λαού μας, στους δύσκολους καιρούς που περνά η Κύπρος, με την κατοχή και την ντε φάκτο διχοτόμηση να της υποθηκεύουν το μέλλον''.

    ''Από το επίσημο τούτο βήμα εκφράζουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του λαού και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου σε σας, στον Υπουργό σας των Εξωτερικών, την κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την πολιτική ηγεσία και το λαό της Ελλάδας'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος ''ως μέλος ακούραστο της Κυβέρνησής σας, ως στενός συνεργάτης σας, διαδραμάτιζε ταυτόχρονα με πειθώ και με μεγάλη επιτυχία το ρόλο του Πρεσβευτή της Κύπρου και της υπόθεσής της στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση της Ελλάδας''.

    Είπε ότι η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού ''αυτές τις ιστορικές ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι συμβολική και υπογραμμίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την ολόπλευρη αλληλεγγύη που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία και ο λαός της Ελλάδας εκφράζουν στην Κύπρο και το λαό της''.

    [11] (Κ) Κώστας Σημίτης - Βουλή

    Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Κύπριοι βουλευτές, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

    Τον κ. Σημίτη συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο Υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Ο κ. Σημίτης κάθησε αριστερά του Προέδρου των Σώματος Δημήτρη Χριστόφια και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεξιά.

    Ανάμεσα στους 237 προσκεκλημένους, παρέστησαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Βασιλείου.

    Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης, ο Πάφου Χρυσόστομος.

    Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ξένοι πρεσβευτές και άλλοι επίσημοι.

    Στον Ελληνα Πρωθυπουργό επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην είσοδο του Κοινοβουλίου εκατοντάδες Κύπριοι με ελληνικές και κυπριακές σημαίες.

    [12] (Κ) Σημίτης - Βουλή - Λήξη ειδικής συνεδρίας

    Με την ευχή "καλή Ανάσταση και καλή Ανάσταση στην Κύπρο" κήρυξε τη λήξη πριν από λίγο της ειδικής συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    "Καλό Πάσχα" ευχήθηκε μεγαλοφώνως από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, προς τιμήν του οποίου συνήλθε εκτάκτως σήμερα το κυπριακό Κοινοβούλιο.

    [13] (Κ) Σημίτης - Παπαδόπουλος - Ερωτήσεις

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, δήλωσε σήμερα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες τώρα για επίτευξη αυτού του στόχου είναι καλύτερες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο πλευρών, ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι από την περασμένη Τετάρτη, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, έχει δημιουργηθεί πλειάδα προβλημάτων τα οποία είναι και προβλήματα της Κύπρου τα οποία σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτά, είπε, θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Κύπρου και θα πρέπει να μας απασχολούν όλους.

    Κληθείς από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο της «Κίπρισλι» να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου είναι "παράνομη", ο κ. Σημίτης απάντησε, «δεν είναι παράνομη, δεν είναι ενάντια στις συνθήκες που υπάρχουν. Εκείνο που είναι παράνομη είναι η επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο".

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξετάσει τρεις φορές τους ισχυρισμούς για "παρανομία" και τους έχει απορρίψει ως αβάσιμους και νομικά και πολιτικά.

    «Οσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι το αίτημά μας είναι να μετέχουν και αυτοί στα πλαίσια μιας ενωμένης Κύπρου στα πλεονεκτήματα που θα μας προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση Ελλαδίτη δημοσιογράφου τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ ώστε το σχέδιο Ανάν να γίνει πιο συμβατό με τις ελευθερίες της ΕΕ στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Σημίτης είπε ότι το σχέδιο Ανάν «θίγει πάρα πολλά θέματα», μερικά από τα οποία ρυθμίζονται με τρόπο που «χρειάζεται βελτίωση για να γίνει πιο λειτουργικό, για να γίνει βιώσιμη η λύση, για να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία του νέου κράτους».

    Οσον αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, είπε ότι μπορεί να υπάρχει βελτίωση των ρυθμίσεων "και γι 'αυτό θα επιδιώξουμε στην τυχόν αυτή διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει, την οποία επιδιώκουμε και την οποία ζητούμε, να υπάρξουν τέτοιες βελτιώσεις».

    Σημείωσε ότι η «καλύτερη λειτουργία του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο θα εξασφαλίσει και την καλύτερη ένταξη του συνόλου της Κύπρου μέσα στις κοινοτικές διαδικασίες».

    «Οπως είπαμε, το σχέδιο Ανάν είναι μια βάση διαπραγμάτευσης. Κάθε μέρα δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά θα ήτανε λίγο παρακινδυνευμένο να πούμε ότι η ρύθμιση άλφα ή η ρύθμιση βήτα τώρα δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχουν και κάποιες (ρυθμίσεις) οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν λόγω αυτού του γεγονότος. Πιστεύω όμως ότι οι δυνατότητες τώρα είναι πολύ καλύτερες», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σημίτης προέβη στην επισήμανση ότι από την Τετάρτη και πέρα υπάρχει «μια πλειάδα προβλημάτων. Πάρα πολλά προβλήματα τα οποία είναι και προβλήματα της Κύπρου τα οποία σχετίζονται με την ΕΕ, τα οποία θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Κύπρου και θα πρέπει να μας απασχολούν όλους».

    «Για παράδειγμα τα ταμεία, οι πόροι, οι πολιτικές συνοχής, οι εργασιακές πολιτικές, της κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει λοιπόν να δούμε ότι και το πολιτικό πρόβλημα τίθεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον και θα πρέπει εδώ στην Κύπρο να προσέχουμε και αυτό το ευρύτερο περιβάλλον. Γιατί αν η Κύπρος αναδειχθεί με πρωτοβουλίες ως ένας ισχυρός εταίρος, ως ένας εταίρος που έχει γνώμη για παράδειγμα στα μεσογειακά πράγματα, τότε θα μπορέσει κατά πολύ να διευκολύνει και τη θέση της στα άλλα προβλήματα».

    Σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι δεν πρόκειται να ζητήσουμε από το ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αυτός. Υπενθύμισε ότι μίλησε με το ΓΓ την περασμένη Πέμπτη και οι δύο δήλωσαν ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος, αλλά θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν κάποιες πιο ευνοϊκές συνθήκες» και να επιδειχθεί από την άλλη πλευρά θέληση.

    Επεσήμανε ο κ. Σημίτης ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση διαφαίνεται, θα πρέπει να έχει σοβαρές επιτυχίες που να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα. «Οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα με στόχο να δείξουν στην άλλη πλευρά ότι η στάση της είναι αδιέξοδη, να δείξουν ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε μια πιο λειτουργική λύση, να δημιουργήσουνε σε όλους τους συμμετέχοντες, ιδίως στα ΗΕ, την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει λύση. Χρειάζεται να αλλάξουνε προς το καλύτερο το περιβάλλον. Και αυτό θα προσπαθήσουμε τώρα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η όλη αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον, τις παγκόσμιες συγκυρίες, τις εξελίξεις στην ΕΕ «και θα κρίνουμε εμείς σε συνεργασία πάντα με τα ΗΕ, πότε είναι σωστό να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια, και πότε θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια».

    «Υπάρχουν κάποια χρονικά ορόσημα", είπε, "όπως η 1η Μαϊου 2004 είναι ένα τέτοιο ορόσημο», αλλά και «πριν από τη 1η Μαϊου 2004 οι διαδικασίες έγκρισης, επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης είναι διαδικασίες οι οποίες θα δώσουν αφορμή να σκεφτούν τα μέλη της ΕΕ τη λύση του Κυπριακού".

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι όσο περνάει ο καιρός προς τα χρονικά αυτά σημεία, η πίεση θα αυξάνεται, θα συναισθάνεται και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η τουρκική πλευρά ότι θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει τους άλλους στόχους της, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον».

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου αν η Αγκυρα και η Αθήνα θα πρέπει να είναι περισσότερο αναμεμιγμένες στην ειρηνευτική διαδικασία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ε/κ και η τ/κ κοινότητα πιστεύουν ότι μια τέτοια συζήτηση θα ήταν παραγωγική μόνο αν τα βασικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν γίνουν αποδεκτά από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διχάζουν την Ευρώπη, όπως οι διαφωνίες που υπήρξαν αναφορικά με το Ιράκ, θα μπορούσαν να απειλήσουν τον εκτροχιασμό μιας διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης και τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής, όσον αφορά την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης είπε ότι τα προβλήματα αυτά, κατά τη γνώμη του, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

    Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα αυτά βέβαια παίζουν κάποιο ρόλο όσον αφορά άλλες ρυθμίσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην ΕΕ, σε σχέση με τους πόρους, πολιτικές οι οποίες έχουν και επίπτωση στην Κύπρο».

    Σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου ότι αφού η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ, και μία από τις επίσημες γλώσες της είναι και η τουρκική, δεν θα έπρεπε η τουρκική γλώσσα να είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι όταν υπάρξει λύση αυτό θα αποφασιστεί από την ΕΕ. Η αρχή που επικρατεί τώρα στην ΕΕ είναι ότι όλες οι

    [14] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο

    [15] (Κ) Σημίτης - Ε/Κ - Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες

    [16] (Κ) Κώστας Σημίτης - Βουλή - Προσφώνηση

    ''Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα σήμερα της οποίας η πρωτεύουσα χωρίζεται από ένα τείχος που χωρίζει το παρελθόν από το μέλλον, την καθυστέρηση από την πρόοδο, την αντίθεση, την αντιπαράθεση από τη συνεργασία''.

    Αυτό δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως η ιστορική στιγμή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι «μια επιτυχία που αντανακλά τις προσπάθειες ολόκληρου του κυπριακού λαού και της κυπριακής ηγεσίας τα περασμένα χρόνια, των προέδρων Κυπριανού, Βασιλείου και Κληρίδη».

    Τα ''μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνισμού για ειρήνη και προκοπή υποδεικνύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην επανένωση'', πρόσθεσε.

    Οπως είπε, «αντανακλά τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου και του σημερινού Προέδρου του κ. Παπαδόπουλου ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη για τη νέα πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, αντανακλά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη».

    Είναι, είπε, «μια εθνική πολιτική που με ομοψυχία οδηγήθηκε σε αίσιο τέλος. Κατακτήσαμε αυτή την ιστορική στιγμή για την Κύπρο και τον ελληνισμό γιατί όλοι μαζί εργαστήκαμε σκληρά με σχέδιο και επιμονή και συνεργαστήκαμε αρμονικά για να πετύχουμε το στόχο γιατί οικοδομήσαμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας γιατί με τις επιδόσεις σας στον οικονομικό τομέα, τα νηφάλια επιχειρήματά σας υπερβήκατε σκοπέλους και πολλές αντιστάσεις γιατί όλοι μαζί δεν χάσαμε στιγμή και είμαστε πάντα πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Και αυτή η εμπειρία της επιτυχίας ας είναι η εμπειρία που θα έχουμε οδηγό μας στα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι «δεν ολοκληρώθηκε η άλλη μείζον εθνική πολιτική: η λύση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της Κύπρου».

    «Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα σήμερα της οποίας η πρωτεύουσα χωρίζεται από ένα τείχος που χωρίζει το παρελθόν από το μέλλον την καθυστέρηση από την πρόοδο, την αντίθεση, την αντιπαράθεση από τη συνεργασία», είπε.

    Η ηγεσία των Τ/Κ επέδειξε δυστυχώς αρνητική στάση ακόμη και απέναντι στην απαίτηση των Τουρκοκυπρίων «να ξεπεραστεί η διαίρεση αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες εκφράστηκαν θετικά για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι με «την ένταξή της η Κύπρος γυρίζει μια σελίδα στην ιστορία της» και επεσήμανε τη «δυνατότητα, την προοπτική κάθε κράτους μέλους άρα και την Κύπρου να αναβαθμίσει τη θέση της γενικά μέσω των ενωτικών διαδικασιών, να έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη φωνή της να επηρεάσει τα πράγματα να επηρεάσει τις εξελίξεις πέρα από τη δύναμη που της δίνει το μέγεθος της οικονομίας και ο πληθυσμός της.

    Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κεφάλαιο και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο μπορεί να πολλαπλασιάζει τα αυτονόητα ωφελήματα από την ένταξη», είπε.

    «Τα θέματα της εποχής είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να είναι κυρίαρχα και αυτό χρειάζεται νέες προσαρμογές, νέες κατευθύνσεις, νέες πρωτοβουλίες από όλους μας», είπε.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και συμφώνησαν όπως συνεργαστούν, Ελλάδα και Κύπρος, «ακριβώς ώστε αυτή η φάση να περάσει γρήγορα και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός της ένταξης για να κερδίσουμε αυτό το πολιτικό κεφάλαιο που θα μας επιτρέψει να έχουμε περισσότερη απήχηση μια πιο δυνατή φωνή από ό,τι υπό άλλες συνθήκες.

    Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει προϋποθέσεις για να δημιουργήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο. Μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα διανοίγουν στη νέα Ευρώπη», είπε.

    Στην Αθήνα, την Πέμπτη συζήτησαν τη σχέση της ΕΕ με τους νέους γείτονές της που είναι στο βορρά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι γείτονές στα νότια της μεσογειακής λεκάνης, στη Μέση Ανατολή.

    Η ΕΕ, είπε, ψάχνει ακόμη «να βρει τη μεσογειακή της πολιτική και εσείς είστε κατεξοχήν κατάλληλοι να συμβάλετε στον προσδιορισμό αυτής της μεσογειακής πολιτικής και να βοηθήσετε την ΕΕ να ακολουθήσει κάποιους άλλους δρόμους πιο αποτελεσματικούς από σήμερα ή με περισσότερο πληροφόρηση στο σχεδιασμό από ό,τι έχει σήμερα».

    «Και πιστεύω ότι η Κύπρος επανενωμένη χωρίς τα δεσμά και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την παρούσα κατάσταση θα κατακτήσει οπωσδήποτε τη θέση που της αξίζει γιατί μια ενωμένη Κύπρος θα έχει πολύ πιο εύκολο δρόμο στην ΕΕ από ό,τι θα έχει η τωρινή διαιρεμένη μέρα», είπε.

    «Γιατί η τωρινή διαιρεμένη Κύπρος παρόλο που έχει το δίκαιο με το μέρος της, παρόλο που έχει τα επιχειρήματα, πάντα θα αντιμετωπίζει κάποια ερωτηματικά κάποιες κακόπιστες αντιδράσεις που πολλές φορές είναι σκόπιμες και πολλές.

    Και αν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα δεν βοηθάμε την ένωση του νησιού αλλά βοηθάμε τη δυναμική της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ», είπε.

    Ο Πρωθυπουργός Σημίτης είπε ότι «δεν θεωρούμε ότι εξαντλήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

    «Οσο ποτέ άλλοτε είναι διάχυτη η αίσθηση της ανάγκης για μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Οσο ποτέ άλλοτε έχουν ωριμάσει οι πολιτικές συνθήκες για μια ποιοτική μετεξέλιξη της Ενωσης παράλληλα προς τη μεγέθυνσή της. Το καταληκτικό στάδιο θα είναι αναπόφευκτα σε λίγα χρόνια ένα σχήμα που θα επιτρέπει ενσωματώσεις κρατών παρά την ανομοιογένειά τους και τις διαφορές τους σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης».

    «Η Ενωση», είπε, «ξεκίνησε ως ένα μικρό σύνολο χωρών οι οποίες είχαν το ίδιο περίπου επίπεδο ανάπτυξης», αλλά δεν είναι πια έτσι και αυτό φαίνεται. «Υπάρχει ανομοιογένεια. Και γι' αυτό και η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική διεύρυνσης έχοντας πια ως δεδομένο ότι η ανομοιογένεια αυτή είναι επίσης δεδομένη και πρέπει να ξεπερνιέται μακροπρόθεσμα».

    «Τι σημαίνει αυτό στο δικό μας θέμα;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε: «Οτι η ένταξη της Τουρκίας είναι δυνατή, ότι η Τουρκία θα μπορεί να ενταχθεί και να προσαρμόζεται αλλά υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση. Για να ενταχθεί, για να μπει σ' αυτή τη διαδικασία της ομογενοποίησης, είναι τα κριτήρια της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που αποτελούν τα ελάχιστα κοινά ζητούμενα για κάθε υποψήφια χώρα».

    «Και αυτές δεν είναι απλές εκφράσεις οι οποίες λέγονται γιατί πρέπει να λέγονται. Συγκεκριμενοποιούνται ή εκφράζονται μάλλον, αυτή είναι η σωστή περιγραφή, στα κριτήρια της Κοπεγχάγης τα οποία ελέγχει η ΕΕ σε κάθε υποψήφια χώρα, πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και πρέπει επίσης με βάση τα κριτήρια αυτά, να δείξει και τις Συμφωνίες του Ελσίνκι ότι αποδέχεται τις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο».

    Το συμπέρασμα, πρόσθεσε, είναι «ότι ζούμε σε μια συγκυρία που διατηρεί ζωντανούς τους πυρήνες μιας δυναμικής που μπορεί να οδηγήσει σε λύση, να επανενώσει το νησί, να ανοίξει καινούργιους δρόμους στους λαούς των δύο κοινοτήτων, νέες προοπτικές για την Τουρκία αλλά και για τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή».

    «Είναι φυσικό ότι μια που έχουν έτσι τα πράγματα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις αποφάσεις της Λευκωσίας και να επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου. Αν και αναμφίβολα υπάρχουν ή θα υπάρχουν φωνές που καλούν σε άλλες δήθεν πιο βολικές κατευθύνσεις η πεποίθησή μας είναι ότι τόσο η πολιτική συμπεριφορά των Ε/Κ στα σχέδια Ανάν όσο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνισμού για ειρήνη και προκοπή υποδεικνύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην επανένωση.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση στο Ιράκ προσθέτοντας πως ''η νέα κυβέρνηση της Αγκυρας θα επαναποκτήσει τη διάθεσή της για συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας'' αργότερα, αφού όπως είπε ''τις μέρες αυτές την απασχόλησε ο πόλεμος στα σύνορά της. Μόλις όμως'', συνέχισε, ''το θέμα αυτό γίνει πιο φλέγον, πιο επείγον, πιο πιεστικό, όταν σκεφτεί ότι πρέπει, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι μέχρι το 2004 να πάρει τις αποφάσεις της, να δείξει ότι αναγνωρίζει το κοινοτικό κεκτημένο, τις κοινοτικές αρχές, την ανάγκη συνεργασίας, τότε θα είναι και η στιγμή εκείνη της κρίσης γι 'αυτήν και η στιγμή της κρίσης για τους εταίρους''.

    Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Σημίτης, ''δεν θα μπορεί να αναζητά μια θέση στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών όταν δεν αναγνωρίζει ένα μέλος της οικογένειας αυτής'', προσθέτοντας ότι η Αγκυρα ''θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Θα πρέπει να βοηθήσει στη μεταμόρφωση και την αλλαγή, στο ξεπέρασμα του προβλήματος''.

    Η αίσθηση της ανάγκης για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σημαίνει ''ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι δυνατή, ότι η Τουρκία θα μπορεί να ενταχθεί και να προσαρμόζεται αλλά υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση''.

    Η Τουρκία για να ενταχθεί στην ΕΕ ''πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και πρέπει επίσης με βάση τα κριτήρια αυτά, να δείξει και τις Συμφωνίες του Ελσίνκι ότι αποδέχεται τις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο''.

    Το συμπέρασμα, ανέφερε, ''είναι ότι ζούμε σε μια συγκυρία που διατηρεί ζωντανούς τους πυρήνες μιας δυναμικής που μπορεί να οδηγήσει σε λύση, να επανενώσει το νησί, να ανοίξει καινούργιους δρόμους στους λαούς των δύο κοινοτήτων, νέες προοπτικές για τη Τουρκία αλλά και για τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ''η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις αποφάσεις της Λευκωσίας και να επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου. Αν και αναμφίβολα υπάρχουν ή θα υπάρχουν φωνές που καλούν σε άλλες δήθεν πιο βολικές κατευθύνσεις η πεποίθησή μας είναι ότι τόσο η πολιτική συμπεριφορά των Ε/Κ στα σχέδια Ανάν όσο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνισμού για ειρήνη και προκοπή υποδεικνύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην επανένωση''.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε πως ''αν η Κύπρος θέλει να παίξει ένα αυτοδύναμο ρόλο, να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Ευρώπη, τις ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα ως ενωμένη οντότητα παρά ως διχασμένη πολιτεία''.

    ''Η αποτυχία της Χάγης'', συνέχισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ''δεν είναι το τέλος στην πορεία της επανένωσης. Υπάρχει ένας νέος χρονικός ορίζοντας για την επίλυση και αυτός βρίσκεται μέσα στο 2004 ανάμεσα στην ενεργή κυπριακή ένταξη και στη δοκιμασία της τουρκικής υποψηφιότητας''.

    Επανέλαβε επίσης ότι ''η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες η πράσινη γραμμή δεν εξυπηρετεί τώρα πια τα συμφέροντα της Τουρκίας και η πράσινη γραμμή δεν καταργείται μόνο με λόγια και ελιγμούς. Καταργείται με πράξεις, δράσεις, πρωτοβουλίες, καταργείται με αλλαγή κλίματος, καταργείται με πολιτική θέληση να έχουμε ένα ενωμένο νησί. Και αυτή τη πολιτική θέληση περιμένουμε να τη δούμε''.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα συνεχιστούν και μετά τη Συνθήκη Προσχώρησης, προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο έστειλε, και στείλαμε και σήμερα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ενα μήνυμα προς την ηγεσία της αλλά και προς τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό που μαζικά εκδηλώνουν την πεποίθησή τους διαδηλώνοντας ''αυτή η Κύπρος είναι η πατρίδα μας''. Και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον με ισοδύναμες ελπίδες ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ''πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στη συνέχιση. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παραμένει διεθνές πρόβλημα πόσο μάλλον που η περιοχή γύρω από την Κύπρο διανύει μια περίοδο ιδιαίτερης αστάθειας'', σημειώνοντας ωστόσο πως δεν συμφωνεί με τις προτάσεις ''της Τουρκίας για συνομιλίες των εγγυητριών δυνάμεων, ή για απευθείας συνομιλίες εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    ''Η Κύπρος έχει όλες τις προϋποθέσεις μια πετυχημένης πορείας και σταθερότητας. Μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια πορεία που δεν αλλοιώνει την μέχρι τώρα πορεία της Κύπρου, αλλά τονίζει το δυναμισμό και την προσωπικότητα των Κυπρίων, μια πορεία που δίνει προοπτικές στις νέες γενιές, μια πορεία δημιουργίας και ειρήνης μέσα στην ΕΕ μαζί με την ΕΕ, μια πορεία αισιοδοξίας και προοπτικής που την αξίζει η Κύπρος, που την αξίζει πριν απ' όλα, πάνω απ' όλα ο κυπριακός λαός''.

    Ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση γεννιέται και εδώ στην Κύπρο''.

    Μπορούμε, πρόσθεσε, ''να έχουμε την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι πολύ πιο διαφορετικό και ότι σιγά σιγά θα δημιουργήσουμε στο νησί νέες συνθήκες, νέες συνθήκες, με μια βιώσιμη λειτουργική λύση του Κυπριακού, νέες συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν στην Κύπρο στο κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, να αναπτύξουν όλες τις ικανότητές τους όλες τις δυνατότητες τους''.

    [17] (Κ) Κώστας Σημίτης - Συγγενείς αγνοουμένων

    Με την ευχή όπως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων υποδέχθηκαν συγγενείς αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    [18] (Κ) Σημίτης - Πολιτικοί ηγέτες

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης συνομιλεί αυτήν την ώρα με ηγέτες ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου παρά το Λήδρα Πάλας.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντάται με ηγέτες τ/κ κομμάτων.

    Από ε/κ πλευράς παρευρίσκονται οι ηγέτες όλων των κομμάτων ενώ από τ/κ πλευράς δεν προσήλθαν όλοι.

    Μεταξύ των Τ/Κ πολιτικών που παίρνουν μέρος στη συνάντηση είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Χουσεϊν Αγκολεμλί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, ο Αλπάι Ντουρντουράν του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, ο Ιζέτ Ιζτζιάν του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη ων κομμάτων αυτών.

    Αρνήθηκαν να παραστούν στη συνάντηση οι αρχηγοί του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    [19] (Κ) Σημίτης - Κληρίδης

    Με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη συναντάται αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό καλωσόρισε στα σκαλιά της οικίας Κληρίδη ο τέως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και στενός συνεργάτης του κ. Κληρίδη, Παντελής Κούρος.

    Στη βεράντα του σπιτιού καλωσόρισε τον κ. Σημίτη ο ίδιος ο κ. Κληρίδης και εισήλθαν μαζί στην οικία.

    [20] (Κ) Σημίτης - Τ/Κ ηγέτες

    ''Δυνατό μήνυμα'' δήλωσε ότι πήρε από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στη Λευκωσία με τους ηγέτες ε/κ και τ/κ κομμάτων, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης.

    Υπάρχει, είπε, κοινή θέληση για λύση του Κυπριακού στο δρόμο που δείχνει το σχέδιο Ανάν.

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους εταίρους και στα όργανα της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η δυναμική μέχρι που να επιτευχθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι είχε μια ''πολύ ενδιαφέρουσα'' συνομιλία με εκροσώπους της τ/κ ''αντιπολίτευσης'', σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που Ελληνας Πρωθυπουργός και η πρώτη φορά που Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντάται με ηγέτες τ/κ κομμάτων.

    ''Θα συγκρατήσω ένα γενικό συμπέρασμα'', είπε ο κ. Σημίτης, ''ότι από πλευράς συνομιλητών μου υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Παρατήρησε ότι η πολιτική αυτή βούληση της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' συμπίπτει με την πολιτική βούληση των ε/κ κομμάτων. Το μήνυμα μού εδόθη δυνατά...'', πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Είπε ότι ένα μεγάλο τμήμα της τ/κ κοινότητας βλέπει ότι η πρόοδος δεν είναι δυνατή αν δεν ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί και αν δεν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση και η βάση αυτής της κατάστασης είναι το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο αυτό πρέπει να συμπληρωθεί, να υπάρξουν διορθώσεις, τροποποιήσεις και να υπάρξει συζήτηση για να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό και να διευθετηθούν κάποια θέματα.

    Το σχέδιο, επανέλαβε ο κ. Σημίτης, είναι βάση για διαπραγματεύσεις και αυτό αποτελεί κοινή άποψη. Οι απόψεις δυνατό να διαφέρουν τώρα επίν ενός ή άλλου σημείου, ''αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινή θέληση να λυθεί το πρόβλημα στο δρόμο που δείχνει το σχέδιο Ανάν, και αυτό πιστεύω είναι πολύ σημαντικό και θα το μεταφεέρω στους εταίρους μας και στα όργανα της ΕΕ''.

    Οπως είπε, ''η δυναμική πρέπει να κρατηθεί σε ψηλό βαθμό, να συζητήσουμε, για να μπορέσουμε επιτέλους να φθάσουμε σε μια ρύθμιση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας''.  

    Από ε/κ πλευράς πήραν μέρος στη συνάντηση, που έγινε στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, οι ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ από τ/κ πλευράς δεν προσήλθαν όλοι.

    Μεταξύ των Τ/Κ πολιτικών που πήραν μέρος στη συνάντηση ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Χουσεϊν Αγκολεμλί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, ο Αλπάι Ντουρντουράν του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, ο Ιζέτ Ιζτζιάν του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη ων κομμάτων αυτών.

    [21] (Κ) Κώστας Σημίτης - Γλαύκος Κληρίδης

    Χρόνια πολύ καλής και πολύ φιλικής συνεργασίας χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης τα έξι χρόνια διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, κατά τα οποία οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία και είχαν αγαστή συνεργασία.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση περίπου μισής ώρας, που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην οικία του στη Λευκωσία.

    Σε ερώτηση τι θυμάται από τα έξι χρόνια συνεργασίας με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Ελληνας Πρωθυπουργός απάντησε ''θυμάμαι ως χρόνια πολύ καλής και πολύ φιλικής συνεργασίας.''

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε στον κ. Κληρίδη ασημένιο αντίγραφο αρχαίου ελληνικού αντικειμένου ως αναμνηστικό δώρο, για την καλή συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια.

    [22] (Κ) Σημίτης - Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες - Πληροφορίες

    Συναντήσεις στην Αθήνα ζήτησαν να έχουν τα τουρκοκυπριακά κόμματα, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνάντησης των ηγετών των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου παρά το Λήδρα Πάλας.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε θετικά.

    Οσον αφορά το θέμα των ευρωβουλευτών, ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε τις απόψεις του για το θέμα, αλλά πήρε διαβεβαιώσεις ότι μόλις υπάρξει η λύση οι δύο θέσεις για τους Τ/Κ θα τους παραχωρηθούν.

    Σχεδόν όλοι οι Τ/Κ πολιτικοί ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από την Αθήνα, εκφράζοντας στην ελληνική πλευρά την ευαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν επαναπαύθηκαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ότι επιθυμεί λύση.

    Ζήτησαν επίσης όπως γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ορισμένοι μίλησαν για το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ άλλοι το χαρακτήρισαν ως βάση για λύση.

    Οι Τ/Κ πολιτικοί, που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς, ήταν όλοι θετικοί για τις ελληνικές πρωτοβουλίες, σημειώνοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί.

    Οι Τ/Κ πολιτικοί ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι έχουν ελπίδες στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, έστω και αν έχει κάνει λίγο «πίσω, μπρος», κατά την έκφρασή τους.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά και στα μέτρα που προτίθεται να εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση, και οι Τ/Κ πολιτικοί έθεσαν ορισμένα ερωτηματικά για συγκεκριμένα σημεία. Για τα τουριστικά μέτρα που έχουν διαρρεύσει, είπαν ότι τα βλέπουν θετικά, ενώ για άλλα εξέφρασαν επιφυλάξεις.

    [23] (Κ) Ηττα-σοκ δέχθηκε ο ΑΠΟΕΛ - Παραίτηση Λεμονή

    Ηττα-σοκ 2-3 δέχθηκε το απόγευμα ο ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ΓΣΠ από το Διγενή Μόρφου, που ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία για την παραμονή του στην κατηφορία των "μεγάλων".

    Η ήττα της λευκωσιάτικης ομάδας, που τη φέρνει πίσω από το στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, οδήγησε αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα τον Ελλαδίτη τεχνικό Τάκη λεμονή να δηλώνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ.

    Η Ανόρθωση πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της ΑΕΛ που τη φέρνει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Η Νέα Σαλαμίνα πήρε τη νίκη εντός έδρας με 3-1 από τον Απόλλωνα, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα αφού ο Δίγενης εξασφάλισε σήμερα και τους τρεις βαθμούς. Η ομάδα της Αμμοχώστου βρίσκεται προ του φάσματος της διαβάθμισης.

    Από την άλλη η Ενωση Νέων Παραλιμνίου οριστικοποίησε την παραμονή της στην Α' Κατηγορία μετά την εντός έδρας νίκη της με 4-2 επί της Αθλητικής Ενωσης Πάφου.

    Αύριο θα διεξαχθούν τρεις αγώνες.

    Ο κυριότερος αγώνας, που ίσως κρίνει και το φετινό τίτλο θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ μεταξύ του Ολυμπιακού και της Ομόνοιας.

    [24] (Κ) Λάρνακα - Σημίτης - Αναχώρηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης αναχώρησε απόψε από την Κύπρο, επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς.

    Κατά τη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψής του στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Σημίτης είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και προσφώνησε την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Είχε επίσης συναντήσεις με ηγέτες ε/κ και τ/κ πολιτικών ηγετών, τον


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 April 2003 - 17:49:23 UTC