Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κώστας Σημίτης - Χίλτον - Αφιξη
  • [02] (Κ) Κώστας Σημίτης - Λευκωσία - Υποδοχή
  • [03] (Κ) Κώστας Σημίτης - Λευκωσία - Δηλώσεις
  • [04] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Δείπνο

  • [01] (Κ) Κώστας Σημίτης - Χίλτον - Αφιξη

    Στο ξενοδοχείο ''Χίλτον'' στη Λευκωσία έφθασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Ενωρίτερα τον Ελληνα Πρωθυπουργό καλωσόρισαν στο νησί ο Δήμαρχος της Λάρνακας Ανδρέας Μωυσέως και πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στον κυκλικό κόμβο του Αεροδρομίου Λάρνακας.

    Ακολούθως η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, όπου και πάλιν ο Ελληνας Πρωθυπουργός έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αραδίππου Χριστάκης Λυμπέρης είπε ότι ο κ. Σημίτης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεύτερός του στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Κώστας Σημίτης - Λευκωσία - Υποδοχή

    Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε απόψε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη έξω από το ξενοδοχείο ''Χίλτον'' στη Λευκωσία.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας καλωσόρισε τον Ελληνα Πρωθυπουργό εκ μέρους της Λευκωσίας, της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, ''δεν θα είναι μοιρασμένη για πολύ''.

    Ο κ. Ζαμπέλας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, απένειμε στον κ. Σημίτη το Μετάλλιο της Πόλης, καθώς και τιμητικό δίπλωμα με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Λευκωσία.

    ''Η μοιρασμένη Λευκωσία'', είπε ο Δήμαρχος, ''που δεν θα είναι μοιρασμένη για πολύ καλωσορίζει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, και τη συνοδεία τους στη Λευκωσία και τους ευχαριστεί για την ουσιαστική προβολή και προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη''.

    Εξάλλου ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Πέτρου, σε σύντομο χαιρετισμό του και αποκαλώντας τον Ελληνα Πρωθυπουργό ''μεγάλο αδελφό και φίλο του κυπριακού λαού'' του εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον τεράστιο αγώνα και την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τους αγώνες του για μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε πως για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς θέλοντας να εκφράσει την αγάπη και την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Σημίτη τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη του ακριτικού Δήμου και του προσφέρει ''την ψυχή μας που είναι το Κλειδί της Πόλης μας''.

    Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η παράδοση στον Ελληνα Πρωθυπουργό μιας ενωμένης Κύπρου σε σύνθεση λουλουδιών από μία Ελληνοκύπρια και μια Τουρκοκύπρια. Μετά από μια σύντομη συνομιλία μαζί τους, ο κ. Σημίτης είπε ότι ''αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το δρόμο της συνεργασίας''.

    [03] (Κ) Κώστας Σημίτης - Λευκωσία - Δηλώσεις

    Την αταλάντευτη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος επαναβεβαίωσε απόψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης κατά την τελετή υποδοχής που του επιφυλάχθηκε στη Λευκωσία, τη μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    ''Θα υπάρχει συνέχεια γιατί θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μπροστά μας, έχουμε διαδικασίες έχουμε ημερομηνίες οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα και βεβαίως θέλω να το τονίσω ότι υπάρχει και η πολιτική μας, υπάρχει και η βούλησή μας, έναντι στην τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία να ξεπερνάμε προβλήματα'', σημείωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πετύχουμε το στόχο μας χάρη στην εκφρασθείσα ''βούλησή μας για φιλία και συνεργασία'', αλλά και στην ''πειθώ και την πεποίθηση την οποία δημιουργήσαμε στους ευρωπαϊκούς λαούς και στα ευρωπαϊκά κράτη ότι εσείς και εμείς είμαστε φορείς ειρήνης και συνεργασίας και για αυτό θα πετύχουμε''.

    Σημείωσε ότι ''η Τετάρτη που πέρασε ήταν μια ιστορική ημέρα όχι μονάχα γιατί προέκυψε μια άλλη Ευρώπη με 25 μέλη αλλά και γιατί η Κύπρος έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

    ''Δεν ήταν εύκολο και δεν ήταν μόνο δύσκολο γιατί οι προϋποθέσεις τις οποίες έθετε η ΕΕ ήταν πολλές, πολύπλοκες και δύσκολες όχι μονάχα γιατί η προσαρμογή χρειαζόταν προσπάθεια αλλά και γιατί πολλοί δεν ήθελαν, πολλοί έβαζαν εμπόδια, πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό δεν θα γίνει ότι δεν θα πρέπει έλεγαν να συμμετέχει στην ΕΕ ένα κράτος το οποίο είναι διαιρεμένο και σέρνει μαζί του ένα τέτοιο πολιτικό πρόβλημα'', είπε ο κ. Σημίτης.

    Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν ''χάρη στην κυπριακή ηγεσία και χάρη στην Ελλάδα''.

    ''Καταδείξαμε με την τακτική την οποία ακολουθήσαμε ότι εμείς είμαστε ανοικτοί ότι δεχόμαστε ρυθμίσεις, ότι αποδεχόμαστε στη βάση του σχεδίου Ανάν να συζητήσουμε, ότι θέλουμε την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία σε αυτό το νησί και τους πείσαμε ότι η άλλη πλευρά η οποία φώναζε, η οποία απειλούσε και η οποία δημιουργούσε συνεχώς δυσκολίες είναι εκείνη που στην πραγματικότητα δεν θέλει να προωθήσει'', σημείωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Είπε ότι καταφέραμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κερδίζοντας τη μάχη να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε ''ιδιαίτερη συγκίνηση'' για την εδώ παρουσία του διότι, όπως είπε, ''κοινός στόχος των Κυπρίων και των Ελλήνων είναι να ξεπεράσουμε το παρελθόν, να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του 1974 να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου''.

    [04] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Δείπνο

    Το ιστορικό γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιβραδύνει, ούτε ανακόπτει, ούτε διακόπτει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη.

    Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδος και του κ. Σημίτη προσωπικά στην επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ανέφερε ότι αν η προσχώρηση μπορέσει να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, αυτό θα είναι η πιο ουσιαστική και η πιο βαρύνουσα σημασία και προσφορά της ενταξιακής πολιτικής πράξης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καλωσόρισε τον κ. Σημίτη στην ''ευρωπαϊκή Κύπρο'' και εξέφρασε ''τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για την αποφασιστική προσωπική συμβολή σας, για την ενεργό συμπαράσταση της κυβέρνησής σας και για την ουσιαστική βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος στην επιτυχή κατάληξη των κοινών προσπαθειών για προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ''.

    Πρόσθεσε ότι ''ως Πρόεδρος της ανεξάρτητης, κυρίαρχης και ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, είχα προχθές το ιστορικό προνόμιο να υπογράψω στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Είπε, επίσης, ότι ''αυτό το ιστορικό προνόμιο ήταν το απότοκο των προσπαθειών όλων των προκατόχων μου Προέδρων, ζώντων και τεθνεώτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της διαπραγματευτικής ομάδας, των κρατικών λειτουργών και, πάνω απ' όλους, του κυπριακού λαού που δέχθηκε αγόγγυστα τις θυσίες και κατέβαλε το τίμημα της προσαρμογής μας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης σήμαινε τον ευτυχή επίλογο μιας μακρόχρονης προσπάθειας και τον αισιόδοξο πρόλογο ενός νέου κεφαλαίου στην κυπριακή ιστορία''.

    ''Οι τραυματικές εμπειρίες και συνέπειες της μεγάλης εθνικής τραγωδίας μας δεν μπόρεσαν να ανακόψουν το δημιουργικό πνεύμα και τη συστηματική προσπάθεια του λαού μας, να ικανοποιήσουμε όλα τα κριτήρια και όλες τις προϋποθέσεις για την προσχώρησή μας στην ΕΕ'', είπε και πρόσθεσε ότι ''απομένει τώρα να πετύχουμε και τη λύση του εθνικού μας θέματος''.

    Είπε ότι η λύση δεν θα πρέπει να είναι ''μια εύθραυστη και ετοιμόρροπη διευθέτηση, αλλά μια ανθεκτική, λειτουργική, βιώσιμη και μόνιμη λύση, που να επανενώνει το λαό και τη χώρα μας και θα καθιστά δυνατή την απρόσκοπτη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Τόνισα προχθές στην Αθήνα και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η λύση του Κυπριακού. Το ιστορικό γεγονός της προσχώρησής μας στην ΕΕ δεν επιβραδύνει, ούτε ανακόπτει, ούτε διακόπτει τις προσπάθειές μας να εργασθούμε και να συνεργασθούμε για τη λύση του προβλήματός μας'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ''πρώτιστο και κυρίαρχο ενδιαφέρον μας είναι η λύση του Κυπριακού, μέσα στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν'' και ανέφερε ότι ''αν η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ μπορέσει να συμβάλει σε αυτή τη λύση, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, αυτό θα είναι η πιο ουσιαστική και η πιο βαρύνουσα σημασία και προσφορά της ενταξιακής πολιτικής πράξης''.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η ειλικρινής επιθυμία και το πραγματικό συμφέρον των Τ/Κ προσέκρουσαν στην αναχρονιστική νοοτροπία και στην επιζήμια αδιαλλαξία της ηγεσίας τους και της Τουρκίας''.

    ''Ο δρόμος, βέβαια, δεν έκλεισε. Παραμένει ανοικτός. Και αναμένει τους συμπολίτες μας Τ/Κ να αφεθούν ελεύθεροι να πορευθούν μαζί μας, για να μπορέσουμε από κοινού να μεριστούμε τα αγαθά της ένταξης στην ενωμένη Ευρώπη και να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, σε μια κοινή και επανενωμένη πατρίδα, χωρίς τα τείχη και τις γραμμές του διαχωρισμού, χωρίς το στίγμα της μόνης διαιρεμένης χώρας στην αδιαίρετη ήπειρό μας'', είπε.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήρε τη συμβολή του Γιάννου Κρανιδιώτη στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και είπε: ''Αν η ζωή συνεχίζεται μετά θάνατον, είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του Γιάννου θα υπερίπτατο προχθές της Στοάς Αττάλου, ευτυχισμένη και γαλήνια για την εκπλήρωση του ονείρου του''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι η επιτυχία στο τέλος έχει την ''προσωπική ανεξίτηλη σφραγίδα'' του κ. Σημίτη, ο οποίος υπήρξε ''ο ουσιαστικός συντελεστής αυτής της επιτυχίας''.

    ''Σημειώνουμε με συγκίνηση, Κύριε Πρόεδρε, το συμβολισμό ότι, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχετε επιλέξει την Κύπρο ως πρώτη, για να πραγματοποιήσετε τις επισκέψεις σας στις δέκα χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη Προσχώρησης'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 April 2003 - 19:49:08 UTC