Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Βουλής - Μόσχα - Επαφές
  • [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Νέα Σαλαμίνα - Κύπελλο
  • [03] (Κ) Αμερικανική Βουλή - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - ΣΑ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - ΣΑ - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Βουλής ΗΠΑ
  • [08] (Κ) ΘΟΚ - Κύπριοι ηθοποιοί - Εκδήλωση εναντίον του πολέμου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλός Υφυπουργός
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΣΑ - Ρωσία (1)
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τουρκία - Ιράκ - Σύσκεψη
  • [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδος - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [16] (Κ) Νέος Πρεσβευτής Αργεντινής - Διαπιστευτήρια
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τ/Κ - Μέτρα - Υποεπιτροπή
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μόσχα - Επιστροφή
  • [20] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Πολιτικά κριτήρια
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράκ - Ρωσία
  • [22] (Κ) Louis Cruise Line - Νέο κρουαζιερόπλοιο - Εκδήλωση
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΣΜΕΧΑΚ

  • [01] (K) Πρόεδρος Βουλής - Μόσχα - Επαφές

    Αν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα, που θα περιέχει το σχέδιο Ανάν, ως λύση και όχι ως βάση διαπραγμάτευσης αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που εκείνη θέλει, δηλαδή, απαιτώντας διπλή κυριαρχία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ.

    «Υπάρχουν πολλά κενά και αδυναμίες στο σχέδιο Ανάν που θα πρέπει να ξεπεραστούν», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας πως η κατάσταση δεν είναι καλή και πως ενώ προηγουμένως όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ μιλούσαν για λύση που θα προνοούσε ένα ενιαίο κράτος, με μια διεθνή προσωπικότητα, σήμερα Αγγλία και Αμερική, κατά απαίτηση της Τουρκίας, προωθούν την ίδρυση συνομοσπονδίας στην Κύπρο, δηλαδή την ίδρυση ουσιαστικά, δύο κυρίαρχων κρατών.

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Νέα Σαλαμίνα - Κύπελλο

    Το νταμπλ στην Πετόσφαιρα πέτυχε η Νέα Σαλαμίνα, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή νίκης της στον τελικό του Κυπέλλου επί του ΑΠΟΕΛ με 3 2 σετ, στο στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία.

    [03] (Κ) Αμερικανική Βουλή - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους ηγέτες να επαναλάβουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για να επιλυθεί το πρόβλημα της Κύπρου.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - ΣΑ

    Η απουσία συμφωνίας στο Κυπριακό φαίνεται να οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης παρά στην απουσία ευνοϊκών συνθηκών, εκτιμά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση για τη μη επίτευξη λύσης, ο κ. ντε Σότο είπε πως είναι δύσκολο να δει κάποιος συνθήκες για επίτευξη λύσης που θα είναι τόσο κατάλληλες όσο αυτές που υπήρχαν τα τελευταία τρία περίπου χρόνια.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συζήτηση για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι αναμένει αλλαγή της στάσης και των δύο πλευρών στην Κύπρο, προκειμένου να συγκατανεύσει στην επαναδραστηριοποίησή του στο Κυπριακό προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται και στις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ιράκ, στην επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και στη μίνι συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί το ΔΗΚΟ'' γράφει πως το Δημοκρατικό Κόμμα "είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, αφού βλέπει το ρόλο του στην πολυμερή συγκυβέρνηση να είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι πασιφανές ότι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο". Αλλού αναφέρει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προειδοποίησε χθες πως αναμένει γνήσια αλλαγή της στάσης και των δύο πλευρών στην Κύπρο, προκειμένου να συγκατανεύσει στην επαναδραστηριοποίησή του στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εγινε το θέλημα ΑΚΕΛ και ΕΔΗ'' αναφέρει πως 20μελής αποστολή πολιτικών από την Κύπρο θα μεταβεί στην Αθήνα για την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρει πως ΑΚΕΛ και ΕΔΗ απαίτησαν και θα εκπροσωπηθούν στην αποστολή εις διπλούν με το αιτιολογικό ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου μετέχουν στην αποστολή υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής και του τέως Διαπραγματευτή για την ΕΕ, αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως συνέρχεται σήμερα το μίνι Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, για να μελετήσει τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ -τα οποία θα εξαγγελθούν μετά τη 16η Απριλίου- και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Ο ''Πολίτης'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Βαβυλωνία'' αναφέρεται στον πόλεμο του Ιράκ και σημειώνει πως παρόλο που οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι ασφάλισαν το κέντρο της Βαγδάτης, οι πολίτες δεν νοιώθουν διόλου ασφαλείς, καθότι οι λεηλασίες στις οποίες επιδίδονται εδώ και οι δύο ημέρες οι συμμορίες δεν έχουν τέλος. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φθάνει στην Κύπρο την Παρασκευή, 18 Απριλίου, για διήμερη επίσκεψη, ενώ το πρόγραμμά του είναι ακόμα υπό συζήτηση. Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως όπως έχουν τα πράγματα ο κ. Σημίτης θα παρακαθήσει το βράδυ της Παρασκευής σε επίσημο δείπνο προς τιμή του, ενώ το Σάββατο θα μιλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τουρκικό θρίλερ στο Β. Ιράκ'' γράφει ότι η έφοδος των Κούρδων στην πόλη του Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ και η κατάληψή της με τη βοήθεια των Αμερικανών έθεσε σε συναγερμό την Τουρκία, η οποία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην παραίτηση του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρη Λοϊζίδη και γράφει ότι θα διοριστεί στο μέλλον Εκτελεστικός Πρόεδρος στις ΚΑ, αλλάζοντας ουσιαστικά το μέχρι σήμερα καθεστώς της εταιρείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην έγκριση του ψηφίσματος για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας κάτω από τον τίτλο ''Μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για Κύπρο''. Η εφημερίδα γράφει πως σε "θρίλερ" εξελίσσεται η έγκριση του ψηφίσματος για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς παραμένουν οι έντονες διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί από Ρωσία, Κίνα και Γαλλία για το κείμενο που κατέθεσαν οι Αγγλοαμερικανοί. Αλλού αναφέρει πως το θέμα των συνεχών αναβολών των μεταγγίσεων στους θαλασσαιμικούς έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους τελευταίους έξι μήνες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρότατο κίνδυνο η ίδιά τους η ζωή.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο ''Νεκροταφείο η Βαγδάτη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι παρά το γεγονός ότι η γενική αίσθηση είναι ότι ο πόλεμος τελειώνει, οι μάχες δεν σταματούν στα περίχωρα της Βαγδάτης η οποία μοιάζει με ένα απέραντο νεκροταφείο. Προσθέτει ότι δεκάδες πτώματα μεταξύ των οποίων και παιδιών, κείτονται στα πεζοδρόμια ή είναι εγκλωβισμένα σε απανθρακωμένα αυτοκίνητα στη συνοικία Ντούρα της νότιας Βαγδάτης. Αλλού γράφει ότι η μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα του Πρόεδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ήταν καθ' όλα επιτυχής και χρήσιμη. Προσθέτει ότι στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ συζητήθηκε το Κυπριακό, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα αναφέρεται στο πόλεμο στο Ιράκ. Γράφει ότι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν τη βόρεια πόλη του Κιρκούτ σε μια αναίμακτη διαδρομή, ενώ βομβιστής σε επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου ανατινάχθηκε σκοτώνοντας μερικούς Αμερικανούς στρατιώτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος θα στείλει αποστολή 20 ατόμων στην Αθήνα για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Στην επίσημη αποστολή θα είναι μεταξύ άλλων ένας αντιπρόσωπος από κάθε πολιτικό κόμμα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο τέως επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας Γιώργος Βασιλείου και ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Χάος στη Βαγδάτη'' γράφει ότι στη Βαγδάτη και τη νότια πόλη Μπάρσα, επικρατεί χάος και αναρχία, ενώ η είσοδος των Κούρδων μαχητών στο Κιρκούτ επαναφέρει τους φόβους της Τουρκίας ότι η βόρεια πόλη του πετρελαίου θα καταστεί η έδρα του κουρδικού έθνους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελλάδα δήλωσε χθες ότι απορρίπτεται η τουρκική πρόταση για συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου των εγγυητριών δυνάμεων εκτός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρίστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν υπέβαλε την πρόταση κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Σύνοδο των Βαλκανίων στο Βελγράδι.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - ΣΑ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είναι πιθανόν να μην υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό μέχρι τη Δευτέρα.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Βουλής ΗΠΑ

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, για το ψήφισμα για την Κύπρο που υιοθέτησε ομόφωνα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [08] (Κ) ΘΟΚ - Κύπριοι ηθοποιοί - Εκδήλωση εναντίον του πολέμου

    Με ένα μαύρο πανό δεμένο στις κολώνες της εισόδου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και στο οποίο έγραφε ''Οχι στου πόνου την κραυγή'' οι Κύπριοι ηθοποιοί και οι άνθρωποι του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ένωσαν τα χέρια στις 9.30 σήμερα το πρωί δημιουργώντας μιαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Δημοτικό Θέατρο, διαδηλώνοντας σιωπηλά την αντίστασή τους στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ψήφισμα στο Κυπριακό οφείλονται σε διαφωνίες επί ζητημάτων αρχής, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δηλώνει την ετοιμότητά της για ειλικρινή διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλός Υφυπουργός

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΣΑ - Ρωσία (1)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6995            1,7096
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8239            1,8348
    Λίρα Αγγλίας                     1,1611            1,1680
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,8959        220,6470
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0125          3,0366
    Δολάριο Καναδά                     2,6497          2,6708
    Κορώνα Δανίας                     12,6011         12,7019
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3850         13,4920
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4904         15,6143
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5412          2,5615
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,97  (-0,54)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    509.343
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    509.343    333,30  (-1,02)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    131.873     96,01  (-1,14)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.631     74,59  (-0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.363     17,98  (-1,37)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.054     58,68  (-0,91)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.056     90,12  (-0,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.945     18,24  ( 0,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.197     74,27  ( 3,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.261      2,96  (-0,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     29.153     15,98  ( 0,13)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        479     12,06  ( 2,55)
    Ξενοδοχεία                    £      3.251     43,77  (-0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     70.916     79,32  (-1,26)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τουρκία - Ιράκ - Σύσκεψη

    Εκτακτη σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη με θέμα το Βόρειο Ιράκ υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Αμυνας, του αρχηγού των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και άλλων αξιωματούχων.

    [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδος - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου βαίνει προς ολοκλήρωση και επιτυγχάνεται έτσι μετά από πολλές δυσκολίες, ο ένας από τους δύο στρατηγικούς στόχους που έθεσαν Αθήνα και Λευκωσία, υπογράμμισε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος.

    [16] (Κ) Νέος Πρεσβευτής Αργεντινής - Διαπιστευτήρια

    Η Αργεντινή ''επικυρώνει επίσημα ακόμα μια φορά την υποστήριξή της στο σχέδιο που υποβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ελπίζει ότι ο λαός της Κύπρου θα επιτύχει σύντομα δίκαιη ειρήνη σε μιαν επανενωμένη Κύπρο'', δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Αργεντινής στην Κύπρο Atilio Norberto Molteni.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Molteni είπε ότι η Αργεντινή συμμερίζεται την τιμή και τη χαρά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τ/Κ - Μέτρα - Υποεπιτροπή

    Διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Κυπριακό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και με την ΕΕ, σε σχέση με τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των Τ/Κ, θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η διαδικασία αυτή αναμένεται να τοποθετήσει χρονικά την ανακοίνωση των μέτρων μετά το Πάσχα.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Εντονες διαφωνίες μεταξύ των μονίμων μελών, καθώς και σοβαρές ενστάσεις μεταξύ των μη μονίμων μελών, παρατηρούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το ψήφισμα που προωθούν οι Αμερικανοβρετανοί για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μόσχα - Επιστροφή

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ταυτισμένη με την Κύπρο όσον αφορά τις συζητήσεις για το Κυπριακό και θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε το ψήφισμα που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκφράζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [20] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Πολιτικά κριτήρια

    Βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, εξακολουθούν να υφίστανται στην Τουρκία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει ενεργά τις προσπάθειες εξάλειψής τους, ενώ θα ζητηθεί επίσης ο περιορισμός του ρόλου του στρατού και η πλήρης άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    Η κοινοτική παρέμβαση θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράκ - Ρωσία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι οι πρωτοβουλίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνεργασία και συντονισμό με άλλες δυνάμεις, να αποκαταστήσουν τον ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις, μετά την τραγική εμπειρία του πολέμου στο Ιράκ, "ώστε να επανέλθουμε στην επίλυση των όποιων προβλημάτων και διαφορών με ειρηνικά μέσα".

    [22] (Κ) Louis Cruise Line - Νέο κρουαζιερόπλοιο - Εκδήλωση

    Εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στο Λιμάνι Λεμεσού η έναρξη των δρομολογίων από την Κύπρο του εντυπωσιακού κρουαζιερόπλοιου ''Spirit'', το οποίο ανήκει στο συγκρότημα Louis Cruise Line. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΣΜΕΧΑΚ

    Πριν το Πάσχα θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μελών ΧΑΚ (ΣΜΕΧΑΚ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 April 2003 - 17:49:19 UTC