Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [03] (Κ) Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι "θα είναι μεγάλη βραδιά" η αποψινή για τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αφού "θα μελετήσει το νέο αναθεωρημένο έγγραφο" του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συνάντηση αφορούσε "διάφορα θέματα". Ερωτηθείς, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει δει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο.

    [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΗΠΑ - Ομογενείς - Εκλογική νίκη Παπαδόπουλου -------------------------------------------- Οι ηγέτες της οργάνωσης των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ ''Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων'' (CEH) συγχαίρουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογική του νίκη στις προεδρικές εκλογές.

    Χαρακτηρίζοντας τον κ. Παπαδόπουλο ως ''έναν από τους πλέον έμπειρους πολιτικούς ηγέτες του τόπου'', οι αρχηγοί της οργάνωσης Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ και Αντριου Μανάτος εκφράζουν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τον κ. Παπαδόπουλο στη συνέχιση του αγώνα για ειρήνη, ευημερία και επανένωση του νησιού.

    Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται, επίσης, ότι ο κ. Παπαδόπουλος διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και συνέβαλε στη σύνταξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους της διεθνούς κοινότητας συγχαίρουμε τον κ. Παπαδόπουλο και προσβλέπουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τον κ. Παπαδόπουλο στη συνέχιση του αγώνα στον οποίο πρωτοστατούμε από το 1974 για ειρήνη, ευημερία και επανένωση της Κύπρου'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Κονέκτικατ - Εκδήλωση - Κύπρος ------------------------------ Εκδήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ της πόλης Danbury του Connecticut στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Γιώργος Κασουλίδης.

    Η εκδήλωση σκοπό είχε την ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας του Danbury για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου αλλά και την γνωριμία της νεολαίας με το κυπριακό πρόβλημα.

    Στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ''Beyond Division: Reunifying the Republic of Cyprus''.

    Την ταινία παρουσίασε στο κοινό η Σύμβουλος Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Ζουπανιώτη, η οποία είπε ότι το ντοκιμαντέρ εξετάζει τους λόγους που συνηγορούν στην επίλυση του Κυπριακού την χρονική αυτή στιγμή και εξηγεί πώς η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένα νησί σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, υπηρετώντας τα ευρύτερα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας.

    Για την εμπειρία του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής και την προσφυγοποίησή του μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Kyp Kyprianou. Εξάλλου, ο δημοσιογράφος Dino Kolitsas αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες γύρω από το θέμα της Κύπρου από τη θέση του ως αρχισυντάκτη της ομογενειακής εφημερίδας GreekAmerican.

    Στην ομιλία του με τίτλο ''Η Κύπρος σε σταυροδρόμι'', ο Αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην παρούσα φάση του Κυπριακού και στις συνθήκες μέσα στις οποίες αναζητείται σήμερα λύση του προβλήματος. Τόνισε ότι η διαδικασία που άρχισε με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ βαδίζει τώρα στο τελευταίο της κεφάλαιο.

    Η ιστορία στην Κοπεγχάγη, σημείωσε, βγήκε μέσα από τον πάγο, όταν η Κύπρος πρώτη μεταξύ ίσων έγινε δεκτή να μπει στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί το σταυροδρόμι μιας περίπλοκης διαδρομής που θα σφραγιστεί με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου σε μια ειδική τελετή κάτω από την Ακρόπολη.

    Αφού έκανε μιαν εκτενή αναφορά στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των συμβούλων του να πετύχουν μια οριστική διευθέτηση στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου του Κόφι Ανάν και στους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία τις προσπάθειες αυτές, είπε ότι υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ μέχρι στις 16 Απριλίου, νοουμένου ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες της θέσεις.

    Επεσήμανε ότι σταθερή θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας και υπογράμμισε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από την πρώτη στιγμή της εκλογής του διακήρυξε ότι αποτελεί δέσμευση και καθήκον του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με ευελιξία και καλή βούληση ώστε να μπορεί να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση προς όφελος τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ.

    Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε τους ομογενείς να μην ξεχνούν ότι η δικαιοσύνη και η νομιμότητα βρίσκεται με το μέρος της Κύπρου και να μην παύσουν να το υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα. Τους κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα επίπεδα, υπενθυμίζοντας τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες ότι οι θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας που δημιούργησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υπερισχύσουν το ίδιο και στην Κύπρο.

    [03] (Κ) Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις

    Με ανανεωμένη την ελπίδα ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή, επέστρεψε στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γουέστον είπε ότι επιστρέφει στην Κύπρο ''σε μια εποχή εξαιρετικής σημασίας'', προσθέτοντας ότι μετέβηκε στην Αγκυρα και την Αθήνα όπου είχε ''πολύ εκτενείς σε ουσία συνομιλίες στο θέμα της ημέρας το οποίο είναι η υποστήριξη των προσπαθειών για επίτευξη διευθέτησης" στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 26 February 2003 - 20:49:07 UTC