Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σοσιαλιστικά Κόμματα - Λυσσαρίδης
  • [02] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - ΓΓ ΟΗΕ - Εποικοινωνία - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 19η αγωνιστική
  • [07] (Κ) Αμπντουλάχ Γκιούλ - Κυπριακό - Ιράκ
  • [08] (Κ) Γουέστον - Αναχώρηση - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Σχέδιο Ανάν - Ντε Σότο
  • [10] (Κ) Τουρκία - Κόφι Ανάν - Αφιξη
  • [11] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα - Μνημόνιο
  • [12] (Κ) Τουρκία - Ανάν - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα - Μνημόνιο (2)
  • [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό - Νέο σχέδιο Ανάν
  • [15] (Κ) ΕΕ - Σχέδιο Ανάν - Διαδήλωση
  • [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Ντε Σότο - Νέες Προτάσεις
  • [17] (Κ) Τουρκία - Ανάν - Κυπριακό - Λύση
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σοσιαλιστικά Κόμματα - Λυσσαρίδης

    Η κρίση στο Ιράκ ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή από την πλευρά του ΚΙΣΟΣ του επίτιμου Προέδρου του Βάσου Λυσσαρίδη και από το ΠΑΣΟΚ του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών υποστήριξε ότι το πρόβλημα του αφοπλισμού του Ιράκ πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μόνο ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος διερωτήθηκε στην παρέμβασή του για πόσο καιρό ακόμη θα περιμένει η διεθνής κοινότητα τον αφοπλισμό του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά κι αυτός απέφυγε να ταχθεί υπέρ μιας μονομερούς επέμβασης χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - ΓΓ ΟΗΕ - Εποικοινωνία - Κυπριακό

    Τη σημασία της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί για την ελληνική πρωτεύουσα στις 4.00μ.μ.

    Την Δευτέρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 10.45π.μ. με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ στις 11.30π.μ. θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, οι πληροφορίες για ένα τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο με κατάθεσή του ίσως και σήμερα, η μετάβαση του εκλελεγμένου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και η μαραθώνια συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα κυριακάτικου Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τις επιπτώσεις που θα έχει η Κύπρος από ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο Ιράκ.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η μεγαλοψυχία του Ανωτάτου έσωσε τους αποστάτες'' γράφει ότι τα εξαμάξης άκουσαν χθες στην Συνεδρία του Ανωτάτου του ΔΗΣΥ οι αποστάτες που υπονόμευσαν την απόφαση του κόμματος στις προεδρικές εκλογές αλλά τελικά ούτε διαγραφές υπήρξαν ούτε οποιοδήποτε άλλο πειθαρχικό μέτρο εναντίον τους. Ο ΔΗΣΥ προσβλέπει τώρα σε νέα σελίδα με σταθμό την εκλογή νέας ηγεσίας στις 23 Μαρτίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την τελική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αρχίζει σήμερα με την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Αγκυρα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ είναι εδώ'' γράφει ότι με εκ βάθους εξομολογήσεις, με δριμύ κατηγορώ, απολογίες αλλά και με διάθεση για ''άφεση αμαρτιών'' ολοκληρώθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ. Αναφέρει η συνεδρία ήταν συναισθηματικά φορτισμένη και ο ΔΗΣΥ κατάφερε μέσα από διαδικασίες διαφάνειας να γυρίσει σελίδα. Αλλού γράφει για δραματική μείωση στις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων σε χώρες του Αραβικού κόλπου αναμένεται ότι θα σημειωθεί εάν υπάρξει πολεμική σύρραξη στο Ιράκ και έτσι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήδη επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ενδεχόμενης κρίσης.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μέγα Παζάρι στα σημεία'' γράφει ότι η αυριανή μέρα είναι ίσως η πιο κρίσιμη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Την ώρα που ο νέος Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα διαβουλεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα διερευνά για τελευταία ίσως φορά τις τουρκικές προθέσεις σε συνομιλίες που θα κρίνουν εν πολλοίς και το περιεχόμενο της όλης του περιοδείας στην περιοχή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχουν κατασταλάξει που θα επικεντρώσουν την διαπραγμάτευση και που θα στοχεύσουν.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Παίζει θέατρο η Τουρκία'' γράφει ότι το Κυπριακό υπεισέρχεται από σήμερα σε μια κρίσιμη εβδομάδα με την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία έχοντας όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, στις αποσκευές του ένα τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ικανοποιεί ως επί το πλείστον την τουρκική πλευρά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι θολό εξακολουθεί να παραμένει ακόμα το τοπίο σε ότι αφορά την διανομή των υπουργείων ενώ έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει το σκηνικό των προτάσεων από μέρους των κομμάτων. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Τρίτη μετά την επιστροφή του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο''Μπους: Λύστε το τώρα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους παρενέβη προσωπικά στο Κυπριακό ζητώντας από την Αγκυρα να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Σεζέρ και κάλεσε την Αγκυρα, να βοηθήσει για συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα ΗΕ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν ενδεχομένως και σήμερα να καταθέσουν στις δύο πλευρές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία το νέο αναθεωρημένο έγγραφο για λύση του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εμπόδιο η τουρκική αδιαλλαξία'' γράφει ότι την στιγμή που η τουρκική πλευρά με επικεφαλής τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς παραμένει αρνητική και αδιάλλακτη και οι μεσολαβητές μεθοδεύουν τον εξευμενισμό της, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε σαφή μηνύματα με προληπτικό περιεχόμενο αλλά και αποφασιστικότητας για λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Αλλού επικαλούμενη πηγές γράφει για σοβαρή μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία μέχρι και 30% εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων αλλά και της εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Μεγάλη σημασία στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού, προσδίδει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ σε δηλώσεις του είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο με την ελπίδα να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ''ως θέμα αρχής δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στη διαδικασία''.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε σε δηλώσεις του ότι συζήτησε με το Λόρδο Χάνεϊ ''την σημερινή κατάσταση του Κυπριακού και τις προβλεπτές και αναμενόμενες εξελίξεις''.

    Ανέφερε ότι στο συγχαρητήριο μήνυμα που του απέστειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός για την εκλογή του, ο κ. Μπλέρ σημείωνε ότι καλούσε τον Λόρδο Χάνεϊ να βρίσκεται στην Κύπρο ''σ' αυτές τις αποφασιστικές μέρες που αναμένουμε την ερχόμενη βδομάδα', προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Λόρδου στην Κύπρο, αποτελεί εξέλιξη αυτής της δήλωσης.

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 19η αγωνιστική

    Η 19η αγωνιστική του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σήμερα με την Ομόνοια να υποδέχεται στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας και τη Νέα Σαλαμίνα να αντιμετωπίζει στο Στάδιο Αμμόχωστος τον Αρη.

    Στους χθεσινούς αγώνες, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τον Απόλλωνα με 1-0 στον πιο σημαντικό αγώνα της 19ης αγωνιστικής στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό.

    Στους υπόλοιπους αγώνες, η Ανόρθωση συνέτριψε την Αλκή στο ΓΣΖ με 7-1, ενώ ο Ολυμπιακός κατέβαλε την ΑΕΛ στη Λευκωσία με 3-2.

    [07] (Κ) Αμπντουλάχ Γκιούλ - Κυπριακό - Ιράκ

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σύσκεψη κατά την οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στην τρίωρη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μπακί Ιλκίν και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού Ερτουγρούλ Απάκαν.

    [08] (Κ) Γουέστον - Αναχώρηση - Κυπριακό

    Ικανοποιημένος από τις επαφές του στην Κύπρο και ιδιαίτερα από τη συνάντησή του με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο αναχώρησε το πρωί ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος επισήμανε ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να αφήνει τις δύο πλευρές απόλυτα ικανοποιημένες.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμός την Αθήνα, ο κ. Γουέστον είπε πως διαπίστωσε από τις επαφές του στην Κύπρο, τόσο με την ε/κ όσο και η τ/κ ηγεσία, μια ''έντονη επιθυμία να εκμεταλλευθούμε αυτή την πολύ σημαντική εβδομάδα για να πετύχουμε μια διευθέτηση αυτού του μακροχρόνιου θέματος''.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Σχέδιο Ανάν - Ντε Σότο

    Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι δεν έχει καμία πληροφορία που φέρει τα Ηνωμένα Εθνη να παρέδωσαν στις εμπλεκόμενες πλευρές ένα νέο αναθωρημένο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κέλι είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο για την Αγκυρα, όπου φθάνει αργότερα σήμερα ο κ. Ανάν για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέντ Σεζέρ, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αμπτουλάχ Γκιουλ, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [10] (Κ) Τουρκία - Κόφι Ανάν - Αφιξη

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν έφθασε γύρω στις 3.00μ.μ. στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου αναμένεται να αναχωρήσει για την Αγκυρα.

    [11] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα - Μνημόνιο

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα ότι τα ΗΕ του υπέβαλαν μνημόνιο στο οποίο συνοψίζεται το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε αυτές τις μέρες με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [12] (Κ) Τουρκία - Ανάν - Κυπριακό

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα - Μνημόνιο (2)

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έλαβε από τα Ηνωμένα Εθνη μνημόνιο που περιέχει τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του ιδίου και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο τις τελευταίες μέρες.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τη αναχώρηση του για την ελληνική πρωτεύουσα για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το μνημόνιο αυτό δεν αποτελεί το τρίτο σχέδιο.

    Παράληλλα, διαμήνυσε ότι ''μια βεβιασμένη υποβολή ενός σχεδίου και μάλιστα με την έννοια 'δεχθείτε το ή απορρίψτε το' είναι δυνατόν να καταβλάψει τις πιθανότητες αυτό το νέο σχέδιο να αποτελέσει την βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα, επαναβεβαίωσε την ευγνωμοσύνη όλου του κυπριακού λαού και της κυβέρνησης για την πολύμορφη και συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας τόσο στα θέματα της ένταξης μας στην ΕΕ όσο και της λύσης του Κυπριακού''.

    ''Μεταβαίνω στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού για μια επίσκεψη εργασίας'', είπε στις δηλώσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχει ''μακρά συνάντηση'' με τον Κώστα Σημίτη ''για να εξετάσουμε τόσο την παρούσα φάση όσο και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις''.

    Τόνισε ότι η συνεχής συναντίληψη και συνεννόηση με την Ελλάδα, όχι μόνο είναι αναγκαία αλλά ''είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζεται η συνέχιση του συντονισμού της συνεργασίας της στρατηγικής και των εκτιμήσεων και των δύο πλευρών που είναι το υπόβαθρο για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον φέρουν να πήρε σήμερα από ΗΕ μία επιστολή ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι έλαβε ''ένα μνημόνιο που περιλαμβάνει σε περίληψη τις συνομιλίες που είχαμε όλες αυτές τις τέσσερις - πέντε μέρες με τον κ. Ντε Σότο''.

    Ερωτηθείς αν η επιστολή περιέχει τα σημεία για τα οποία τα ΗΕ εισηγούνται για να αλλάξουν στο νέο σχέδιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους επανέλαβε ότι ''είναι επιστολή που αποτελεί σύνοψη των όσων συζητήθηκαν αυτές τις μέρες''.

    [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό - Νέο σχέδιο Ανάν

    Δεν έχει προκύψει κάποιο νέο στοιχείο σε σχέση με το λεγόμενο τρίτο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό δήλωσε ο

    [15] (Κ) ΕΕ - Σχέδιο Ανάν - Διαδήλωση

    Διαδήλωση εναντίον του σχεδίου Αναν και υπέρ του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, από τουρκικές οργανώσεις του Βελγίου, αλλά η παρουσία Τούρκων μεταναστών ήταν τόσο μικρή που προκάλεσε την απογοήτευση των διοργανωτών.

    [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Ντε Σότο - Νέες Προτάσεις

    Νέες προτάσεις διαλόγου κατέθεσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι αυτές θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην Αθήνα.

    [17] (Κ) Τουρκία - Ανάν - Κυπριακό - Λύση

    Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση του Κυπριακού μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, που έφθασε το απόγευμα στην Αγκυρα.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο Κόφι Αναν είπε ότι «δεν μας απομένει, παρά πολύ λίγος χρόνος, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην περιοχή για να ενθαρρύνει τις πλευρές να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της απόφασης για την Κύπρο».

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην Αθήνα επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη του υπέβαλαν μνημόνιο και όχι σχέδιο που αφορά τις συνομιλίες που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ κατά την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο Αθηνών για το ξενοδοχείο όπου θα διαμένει στην Αθήνα να αναφέρει ποιο μήνυμα θα διαβιβάσει στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα τον ευχαριστήσει ''για την πρόσκληση για αυτή την επίσκεψη εργασίας''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 23 February 2003 - 18:49:14 UTC