Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 16η Αγωνιστική
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 19η Αγωνιστική
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παπαδόπουλος - Γουέστον
  • [05] (Κ) Ερντογάν - Σοϊζάλ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Εναρξη
  • [07] (Κ) Τουρκία - Ντε Σότο - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ολυμπιακή φλόγα - Κύπρος
  • [09] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στο ΑΠΕ
  • [10] (Κ) Παπαδόπουλος - Γουέστον (Επανάληψη)
  • [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Δημητρίου
  • [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Χάσικος
  • [13] (Κ) Γουέστον - Χριστόφιας - Κυπριακό - Ανάν
  • [14] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Συλλούρης
  • [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Χριστοφόρου
  • [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Ερωτοκρίτου
  • [17] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Προδρόμου
  • [18] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Διαφωνούντες - Απόφαση
  • [19] (Κ) Παπαδόπουλος - Συνεργαζόμενες Δυνάμεις - Κυπριακό - Κυβέρνηση
  • [20] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Καταστατικό
  • [21] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Εκλογικό Συνέδριο - Αναστασιάδης
  • [22] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Ιωαννίδης - Γεωργίου
  • [23] (Κ) ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ - Επίδοση Λιστών - Νέα Κυβέρνηση
  • [24] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Καρράς
  • [25] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Πουργουρίδης
  • [26] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο- Ιωνάς Νικολάου
  • [27] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Κασουλίδης

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 16η Αγωνιστική

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 19η Αγωνιστική

    Ο αγώνας μεταξύ Απόλλωνα - ΑΠΟΕΛ που αρχίζει στις 7.00μ.μ. στο Τσίρειο στη Λεμεσό, ξεχωρίζει στις σημερινές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις για την 19η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄Κατηγορίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και οι πληροφορίες γύρω από τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις επαφές του Τόμας Γουέστον και των άλλων ξένων μεσολαβητών στην Κύπρο, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας για θέματα ασφάλειας και στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο εκλελεγμένος Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Απεύχονται κατάθεση τρίτου σχεδίου'' γράφει ότι ''Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας στέλνουν μηνύματα προς τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα για μη κατάθεση τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου, η Τουρκία θεωρεί βέβαιη την κατάθεση τρίτου σχεδίου ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε στάση αναμονής''. Αλλού γράφει ότι δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως διαβεβαίωσε ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ γυρίζει σελίδα'' γράφει ότι ''χωρίς διαγραφές αλλά με καταλογισμό ευθυνών φαίνεται ότι θα διεξαχθεί σήμερα το ΑΣ του ΔΗΣΥ με το οποίο αναμένεται να τροχιοδρομηθεί η λήξη της εσωκομματικής αντιπαράθεσης''. Προσθέτει ότι τη Δευτέρα αναμένεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΔΗΣΥ ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Αλλού αναφέρεται σε αδιέξοδο της χθεσινής πρώτης συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στην Αγκυρα για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Φως για υπουργούς'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ ''δεν άφησε περιθώρια επιλογής στον Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς χθες επέλεξε όχι μόνο τα υπουργεία αλλά και τα στελέχη του που θα τα αναλάβουν, το ΔΗΚΟ κατέθεσε τις εισηγήσεις ενώ πριν την αναχώρηση του νέου Προέδρου αύριο για την Αθήνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα''. Αλλού γράφει ότι ο Τόμας Γουέστον που έφτασε χθες στην Κύπρο για επαφές δήλωσε ότι οι Κύπριοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του νησιού.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ετοιμες οι λίστες υπουργών'' γράφει ότι ''έτοιμες είναι οι λίστες των κομμάτων στις οποίες αναφέρονται τα ονόματα που κατά την προτίμησή τους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο''. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία εξαπέλυσε χθες απειλές εναντίον της Αιγύπτου σχετικά με την υπογραφή οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' η Αγκυρα σε ρηματική διακοίνωση προς την Αίγυπτο προβάλλει τον ισχυρισμό πως χωρίς τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου η συμφωνία καθίσταται άνευ νομιμότητος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αδιέξοδο γι' Ασφάλεια'' γράφει ότι σε αδιέξοδο οδήγησαν οι Τούρκοι την πρώτη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, στην παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο, για το θέμα της ασφάλειας σε μια κίνηση τακτικής ενόψει του νέου εγγράφου Ανάν. Αλλού γράφει ότι οι συγγενείς των Κυριάκου και Νίκου Συνέση, που εξαφανίστηκαν από το περασμένο Σάββατο, προσφέρουν αμοιβή 50 χιλιάδων λιρών σε όποιον δώσει πληροφορίες για εντοπισμό τους, νεκρών ή ζωντανών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Βεβιασμένες κινήσεις'' γράφει ότι ο ''ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε, ύστερα από συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, σαφή προειδοποίηση με αποδέκτη τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τους ξένους μεσολαβητές για να μην κατατεθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει τις πρώτες του επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που διεξάγουν ασκήσεις στη Μεσόγειο μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας , με αποτέλεσμα ο Υπουργός Εξωτερικών να διαβιβάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία διπλωματική Νότα για τήρηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Αλλού γράφει ότι υπεξαίρεση μεγάλου ποσού διαπιστώθηκε σε ΣΠΕ μικρής κοινότητας της κεντρικής ορεινής Πάφου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Νέα αφετηρία'' γράφει ότι ''νέα σελίδα στις σχέσεις Λευκωσίας Αθήνας ανοίγει με τη συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κώστα Σημίτη'' συνάντηση που πραγματοποιείται ύστερα από την πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. Αλλού γράφει ότι ο απερχόμενος και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναποφάσισαν τη συνεργασία τους στο Κυπριακό πρόβλημα.

    [04] (Κ) Παπαδόπουλος - Γουέστον

    [05] (Κ) Ερντογάν - Σοϊζάλ - Κυπριακό

    [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Εναρξη

    Με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν αποδοκιμασίες ή επιδοκιμασίες των ομιλούντων, ξεκίνησε γύρω στις 10.00π.μ. το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ''θα κάνουμε με τόλμη την αυτοκριτική μας, έτσι που αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας, να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε γωνιά της Κύπρου ότι δεν υπάρχει κρίση στο κόμμα μας''.

    ''Το πρώτο θέμα είναι η επικύρωση καταστατικών αλλαγών, το οποίο μεταθέτω για να συζητηθεί μετά το 2 και 3 που μπορούν να αποτελέσουν ένα θέμα'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    [07] (Κ) Τουρκία - Ντε Σότο - Κυπριακό

    Ενας συμβιβασμός στο Κυπριακό δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς μια συμφωνία στα θέματα της ασφάλειας, είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο, μετά τις επαφές του στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Τα θέματα ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας σε έναν συμβιβασμό στο Κυπριακό, είπε ο κ. ντε Σότο και πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές στο Κυπριακό θεωρούν τα ζητήματα ασφάλειας ως την ουσία των διαπραγματεύσεων.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων στο Κυπριακό και τόνισε ότι αναμένει να υπάρξουν αποτελέσματα στις συνομιλίες για την ασφάλεια το γρηγορότερο δυνατόν.

    Ο Ντε Σότο είπε ότι δεν γνωρίζει πότε και που θα γίνει η δεύτερη συνάντηση για τα θέματα της ασφάλειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    [08] (Κ) Ολυμπιακή φλόγα - Κύπρος

    [09] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στο ΑΠΕ

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι χωρίς διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών είναι δύσκολο να αναμένονται εξελίξεις.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα θελήσει πρώτα να αξιολογήσει τις προοπτικές αποδοχής ενός αναθεωρημένου σχεδίου προτού προχωρήσει να το υποβάλει.

    Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι ''η δική μας πλευρά είναι

    [10] (Κ) Παπαδόπουλος - Γουέστον (Επανάληψη)

    [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Δημητρίου

    Στην υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη απέδωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου Παναγιώτης Δημητρίου, την ήττα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, η οποία όπως υποστήριξε οδήγησε στην αναίρεση της χρησιμότητας και αιτιολογίας της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη και στη διάσπαση της κομματικής ηγεσίας.

    Ο κ. Δημητρίου ανακοίνωσε επίσης και την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει κανένα πολιτικό αξίωμα στο επερχόμενο Εκλογικό Συνέδριο.

    Σε ανάλυση των αιτιών της ήττας του κόμματος των Προεδρικών Εκλογών ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην εξαγγελία της υποψηφιότητας Μαρκίδη η οποία, είπε, προκάλεσε την διάσπαση των στελεχών του κόμματος, αλλά και οδήγησε το ίδιο το κόμμα σε ένα διχασμό, καθώς και έδωσε στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ''είτε την αιτία είτε τη αφορμή'' να στραφεί προς την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Η αιτιολογία και η χρησιμότητα της υποψηφιότητας Κληρίδη αναιρείτο καθημερινά από την επιχειρηματολογία στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Μαρκίδη'', ανάφερε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι λόγω της υποψηφιότητας Μαρκίδη, ''πρώτη φορά ο ΔΗΣΥ και ο συναγερμικός κόσμος αντιμετώπισε το δράμα του διχασμού σε μια σημαντικότατη πολιτική διεργασία, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Δημητρίου υπεραμύνθηκε της απόφασης του κόμματος που ακύρωνε την προηγούμενη απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου και οδήγησε στη στήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη, προσθέτοντας ότι με την ανακήρυξη της υποψηφιότητας Μαρκίδη, το ΚΙΣΟΣ βρήκε ''είτε την αφορμή είτε την αιτία και επανήλθε στη συμμαχία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου".

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Χάσικος

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κατηγόρησε σήμερα τα στελέχη του ΔΗΣΥ που διαφώνησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας του κόμματος για υποστήριξη του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι ''δυναμίτισαν την στρατηγική του ΔΗΣΥ, υπονόμευσαν την επιλογή του κόμματος και ναρκοθέτησαν την επιλογή του Γλαύκου Κληρίδη''.

    Μιλώντας ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Χάσικος σημείωσε ακόμη πως εάν τα στελέχη αυτά διαφωνήσουν και σε άλλα κορυφαία θέματα όπως το Κυπριακό και επιδείξουν ανάλογη συμπεριφορά τότε δεν θα έχουν θέση στο κόμμα.

    [13] (Κ) Γουέστον - Χριστόφιας - Κυπριακό - Ανάν

    Τις ανησυχίες του αναφορικά με ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας στον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η οποιαδήποτε νέα κίνηση να είναι μελετημένη, και να μην εξωθεί τον κυπριακό λαό σε αρνητικές τοποθετήσεις.

    Παράλληλα, ο κ. Γουέστον συμφώνησε πως οτιδήποτε κάνει ο ΓΓ, θα πρέπει να είναι ισοζυγισμένο, επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης του σχεδίου σε συνάρτηση με το θέμα της αποδοχής του στα δημοψηφίσματα στο νησί. Εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Οπως ανέφερε η αμερικανική πλευρά συμφωνεί πως οτιδήποτε κάνει ο ΓΓ, σε σχέση με το σχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιόν μας, «χρειάζεται να είναι ισοζυγισμένο ώστε να μην πλησιάζει τη μια πλευρά μόνο, και να διατηρεί τις πιθανότητες για μια συμφωνία. Θα πρέπει να παραμείνει, αυτό που πιστεύουμε, ένα ισοζυγισμένο κείμενο, και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει».

    [14] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Συλλούρης

    Οι λανθασμένοι χειρισμοί κατά τη δεκαετή παραμονή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εξουσία, οι οποίοι ''έδωσαν συμμαχίες της τάξης του 60% στην αντιπολίτευση'', αποτελούν κατά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη τον κύριο λόγο της ήττας του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

    Μιλώντας ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για λάθη που οδήγησαν σε κομματική απομόνωση αλλά και σε λάθη στην εσωτερική διακυβέρνηση.

    [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Χριστοφόρου

    Η υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη δυστυχώς λόγω της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη, ''μετατράπηκε σε γεφύρι της Αρτας'', δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την διαγραφή των διαφωνούντων στελεχών από το κόμμα.

    [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Ερωτοκρίτου

    Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ ''αποδεχόμενη το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για τους χειρισμούς και τις επιλογές σε μια διαδρομή από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2003''.

    Μιλώντας ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ο κ. Ερωτοκρίτου αποδέχθηκε την ευθύνη που ανέλαβε όπως είπε έμπρακτα και στο μερίδιο που του αναλογεί στο γεγονός ότι υπήρχαν δύο υποψηφιότητες από το κόμμα "και δεν καταφέραμε να είναι μόνο μία'' και αναφέρθηκε στην παραίτησή του από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ''δεν ήταν καθόλου θεατρινίστικη, αλλά ήταν ειλικρινής και τίμια''.

    [17] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Προδρόμου

    Ετοιμος να καταθέσει ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, το πολιτειακό αξίωμα που κατέχει, δηλαδή τη βουλευτική έδρα, εάν ο Πρόεδρος του κόμματος κρίνει πως είναι ''χρήσιμο και απαραίτητο'', δήλωσε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου.

    Μιλώντας ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ο κ. Προδρόμου είπε πως θα καταθέσει γραπτό υπόμνημα στο οποίο θα αναλύει τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική αποτυχία, για να προσθέσει πως ο Γλαύκος Κληρίδης δεν έχασε τις εκλογές μόνο γιατί υπέβαλε υποψηφιότητα ο Αλέκος Μαρκίδης. Εχασε, πρόσθεσε γιατί ''μέσα από παλινδρομήσεις και αντιφατικές κινήσεις μιας αγωνιώδους αναζήτησης σανίδας σωτηρίας, του δόθηκε ο πρώτος ρόλος σε κάτι που είχε φανεί από την αρχή ως σενάριο έντιμης ήττας''.

    [18] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Διαφωνούντες - Απόφαση

    Χωρίς να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα κατά των στελεχών που δεν ακολούθησαν την απόφαση του κόμματος για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίας του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ που ασχολήθηκε με την αποτίμηση της εκλογικής ήττας της 16ης Φεβρουαρίου.

    [19] (Κ) Παπαδόπουλος - Συνεργαζόμενες Δυνάμεις - Κυπριακό - Κυβέρνηση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τις δυνάμεις που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

    Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο περίπου ώρες παρέστησαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Επάλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο Πρόεδρος της Κίνησης Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας Τίμης Ευθυμίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό ενώ αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης είπε ''δεν μας ενδιαφέρουν οι λίστες''.

    Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης ερωτηθείς αν έχουν υποβληθεί προτάσεις εκ μέρους των συνεργαζομένων δυνάμεων και κινήσεων όσον αφορά τις υπουργοποιήσεις είπε: ''Απ' ότι ξέρω ακόμα όχι''.

    [20] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Καταστατικό

    Το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ επικύρωσε, μετά από μαραθώνια συνεδρία που διήρκησε επτά και πλέον ώρες, τις τροποποιήσεις του καταστατικού που αποφάσισε το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος στις 6 Ιουλίου 2002.

    Σημαντικότερες τροποποιήσεις θεωρούνται η κατάργηση της Επιτροπής Ελέγχου, του Πειθαρχικού Συμβούλιου, του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, της Πολιτικής Επιτροπής και της διπλοθεσίας, ενώ περιορίζονται οι θητείες των κομματικών αξιωματούχων. Επίσης θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας και Κώδικας Πολιτικής Ηθικής και Ακεραίας Συμπεριφοράς.

    [21] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Εκλογικό Συνέδριο - Αναστασιάδης

    Το Ανώτατο Συμβούλιο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε ομόφωνα το απόγευμα όπως το Σάββατο 22 Μαρτίου πραγματοποιηθεί το Παγκύπριο Συνέδριο και την Κυριακή, 23 Μαρτίου η Εκλογική Συνέλευση του κόμματος.

    [22] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Ιωαννίδης - Γεωργίου

    Το έργο της κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη εξήρε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, μιλώντας ενώπιον του ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ.

    [23] (Κ) ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ - Επίδοση Λιστών - Νέα Κυβέρνηση

    Το Δημοκρατικό Κόμμα και το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, επέδωσαν σήμερα στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τις λίστες με τα ονόματα των ατόμων με τα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Το ΑΚΕΛ επέδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Ντίνας Ακκελίδου, Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία και Γιώργου Λιλλήκα.

    [24] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Καρράς

    [25] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Πουργουρίδης

    Ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Πουργουρίδης σε ομιλία του απέδωσε την ήττα του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές σε ''πενήντα λόγους'' οι οποίοι έχουν σχέση με την υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη.

    [26] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο- Ιωνάς Νικολάου

    Την παραίτησή του από την θέση του Επαρχιακού Γραμματέα Λευκωσίας, υπέβαλε ο βουλευτής του κόμματος Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου.

    [27] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανώτατο Συμβούλιο - Κασουλίδης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ''για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος αμφισβήτησε την επιλογή μας'' όταν υποστηρίζαμε την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    Μιλώντας ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ''όταν θέλουμε να κάνουμε συμμαχίες γιατί φοβόμαστε την απομόνωση, πρώτα θα πρέπει να σκεφτόμαστε τους δικούς μας'' ψηφοφόρους ''εν ανάγκη να προηγηθεί η διαβούλευση με τη βάση, να πείσουμε τη βάση του κόμματος και σιγά - σιγά να οδηγήσουμε τα πράγματα εκεί που θέλουμε''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 February 2003 - 18:49:20 UTC