Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Εδαφικό
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Προημιτελικοί
  • [03] (Κ) Γκιούλ - Τσέινι - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Παπανδρέου - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Γκιούλ - Τσέινι - Κυπριακό (2)
  • [07] (Κ) Πρώην Υπουργοί - Τάσσος Παπαδόπουλος - Υποστήριξη
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Ομιλία
  • [09] (Κ) Λονδίνο - Ε/Κ - Τ/Κ - Συγκέντρωση
  • [10] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Εκλογές
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κροάτης Υπουργός
  • [12] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [13] (Κ) Κασουλίδης - Λίβανος
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Κουτσού - Κυπριακό - Πρόσφυγες
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δήμαρχος Μόρφου
  • [17] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λίβανος - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 88 μονάδων
  • [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εργο πενταετίας 1998 - 2002
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΧΑΚ
  • [22] (Κ) Χριστόφιας - Πρόσφυγες - Προεδρικές εκλογές
  • [23] (Κ) Τουρκία - Μπουλούτς - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ινδία - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΠΑ - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [26] (Κ) Κασουλίδης - ΗΠΑ - Πάουελ - Συλλυπητήριο Τηλεγράφημα
  • [27] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [28] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου
  • [29] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο
  • [30] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Συλλυπητήρια
  • [31] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές
  • [32] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Τελικό κείμενο
  • [33] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό
  • [34] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [35] (Κ) ΕΕ - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Προδρόμου
  • [36] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λύση - Οίκος Fitch
  • [37] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο
  • [38] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Ιράκ
  • [39] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λάρνακα - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Εδαφικό

    Τις απόψεις τους στο εδαφικό, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα σε βάθος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατά τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Προημιτελικοί

    Ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ ήταν οι νικητές των δύο χθεσινοβραδινών προημιτελικών του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Ανδρών, εξασφαλίζοντας έτσι το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ της διοργάνωσης.

    Η λευκωσιάτικη ομάδα απέκλεισε στο ''Ελευθερία'' τον Αχιλλέα Καϊμακλίου με 86-70, ενώ η ΑΕΛ κέρδισε στο ''Νίκος Σολομωνίδης'' τον Κεραυνό Στροβόλου με 86-78, αποκλείοντας τον έτσι από τη διοργάνωση.

    ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ αναμένουν τους αντιπάλους τους για την τετράδα, οι οποίοι θα βγουν από τους σημερινούς αγώνες μεταξύ της ΕΝΑΔ και του Απόλλωνα στο Κοινοτικό Στάδιο Αγίου Δομετίου και μεταξύ της Ομόνοιας και της ΕΘΑ Εγκωμης στο ''Ελευθερία''.

    [03] (Κ) Γκιούλ - Τσέινι - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    [04] (Κ) Παπανδρέου - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει ως παρατηρητής την ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει πειστήρια που αποδεικνύουν διασυνδέσεις του καθεστώτος της Βαγδάτης με την Αλ Κάιντα κι ότι το παραβιάζει το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρών στη συνεδρίαση επίσης θα είναι ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ.

    Στις 4.15 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι, και αμέσως μετά θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας (μέλος του ΣΑ) και της Ρουμανίας.

    Στις 8.30 το βράδυ αναμένεται να λάβει χώρα διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με θέματα συζήτησης το Ιράκ, αλλά και το Κυπριακό. Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Παπανδρέου (υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντα της ΕΕ) με τους Υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν στο ΣΑ (Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία). Στη συνάντηση αυτή ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να τηρήσουν κοινή γραμμή στο ΣΑ, στο πλαίσιο της απόφασης της 27ης Ιανουαρίου. Μελετάται ακόμη η πιθανότητα διευθέτησης συναντήσεων με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Κίνας.

    Στις 11.30 το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνομιλία με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Εκτός της κατάστασης στο Ιράκ, θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Οπως ανέφερε ανώτερη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου θα επισημάνει στο ΓΓ ότι σε τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα έθεσε στην Τουρκία θέμα, να συμφωνήσουν οι δύο χώρες στο θέμα της ασφάλεια αναφορικά με την Κύπρο.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της επιστροφής των προσφύγων καθώς και το θέμα της παραχώρησης των τίτλων ιδιοκτησίας, το ενδεχόμενο κατάθεσης τρίτου αναθεωρημένου εγγράφου, οι προεδρικές εκλογές και οι εντάσεις που δημιουργούνται, η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στον τουρισμό λόγω της ενδεχόμενης κρίσης στο Ιράκ, τα μέτρα ασφαλείας στα κυπριακά αεροδρόμια, το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου, Συρίας, Λιβάνου, Ιορδανίας και Αιγύπτου σε θέματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιστροφή των περισσότερων προσφύγων'' γράφει ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών μέσα από τις συνομιλίες είναι η επιστροφή όσο το δυνατό περισσοτέρων Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και παράλληλα ο σχεδιασμός επί χάρτου να γίνει κατά τρόπο ώστε η μετακίνηση Τ/Κ από τις περιοχές που ζουν σήμερα να είναι η λιγότερο δυνατή. Αλλού γράφει ότι την ''πλήρη ικανοποίησή'' τους για τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κύπρος να μηδενίσει μέχρι το 2005 το δημοσιονομικό της έλλειμμα εξέφρασαν χθες τα μέλη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch στον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Θορυβημένη η αντιπολίτευση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''αμηχανία και ταραχή'' προκάλεσε στις τάξεις της αντιπολίτευσης η επαναβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας προσφυγικών οικιών στους δικαιούχους τους. Η εξαγγελία του Προέδρου Κληρίδη για υλοποίηση της πολιτικής που εξήγγειλε το 1993 και προσωρινά ανέστειλε η Βουλή, ''θορύβησε και ενόχλησε'' την αντιπολίτευση εξαιτίας της απήχησης που βρήκε μεταξύ του προσφυγικού κόσμου. Αλλού γράφει ότι μεγαλειώδης συγκέντρωση υπέρ της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό, όπου πλήθος κόσμου έστειλε ''ξεκάθαρα μηνύματα νίκης'' και καταχειροκρότησε τους ηγέτες του.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο ''Κόντρα από το παρελθόν'', γράφει ότι η υπόθεση των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες που κυριάρχησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Γλαύκου Κληρίδη το 1998 "επανέρχεται για να επιβεβαιώσει ότι 'όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν'...κι ότι η πολιτική ζωή της Κύπρου μονίμως ανακυκλώνεται". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πραγματικότητα γίνεται αυτό που για χρόνια περίμεναν οι Κύπριοι, να πετάξουν δηλαδή με χαμηλότερα ναύλα, αφού με την απελευθέρωση της αγοράς στην Κύπρο, θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδεύουν με ναύλο που θα είναι κατά 40 μέχρι και 50 λίρες πιο φθηνό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καβγάς για τους πρόσφυγες'' γράφει ότι χθες πυροδοτήθηκε νέα ένταση στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας με επίκεντρο τον προσφυγικό κόσμο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα αφορμή για τον καβγά υπήρξε η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, σύμφωνα με την οποία έχουν δοθεί 5.000 τίτλοι ιδιοκτησίας των σπιτιών που βρίσκονται σε κυβερνητική γη, στα οποία διαμένουν σήμερα πρόσφυγες. Αλλού αναφέρει ότι οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού στην Κύπρο επεσήμαναν χθες την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης κρίσης στο Ιράκ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τελική απόφαση Ανάν'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσανατολίζονται να εξαγγείλουν, εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα την πρόθεσή τους, να υποβάλουν το νέο αναθεωρημένο έγγραφο μετά τις προεδρικές εκλογές. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως το έγγαφο θα υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου και εάν οι εξελίξεις το επιτρέπουν δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την Κύπρο και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα μέτρα ασφαλείας στα κυπριακά αεροδρόμια καθίστανται πιο αυστηρά, μετά από απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αστυνομία και την πολιτική αεροπορία να συντονίζονται, ενισχύοντας τον εξοπλισμό σε κάθε επίπεδο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κοροϊδεύουν τους πρόσφυγες'' προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ζήτησε από τους κυβερνώντες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τον τερματισμό "της καπηλείας των αισθημάτων των προσφύγων και του προσφυγικού ζητήματος", χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συμπεριφορά τους "πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη". Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε χθες ότι η κυβέρνηση Κληρίδη ότι "ενόψει των προεδρικών εκλογών παραχώρησε πολεοδομικές διευκολύνσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών που μένουν στις μαρίνες της Κύπρου, πρόκειται να αγκυροβολήσουν αλλού, για να γλιτώσουν από το 38% του φόρου που επεβλήθηκε για στάθμευση των σκαφών αυτών στις μαρίνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στην Κύπρο αυξάνεται ημέρα με την ημέρα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Τα πάνω κάτω στις τηλεπικοινωνίες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η CosmoOTE η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σε αριθμό πελατών στην Ελλάδα και η Panafon-Vodafone η δεύτερη μεγαλύτερη, αναμένεται να είναι ανάμεσα στα φαβορί της κούρσας διεκδίκησης της δεύτερης άδειας GSM. Αλλού γράφει ότι πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Συρίας, Λιβάνου, Ιορδανίας και Αιγύπτου σε θέματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας υπογράφηκε χθες στη Λευκωσία παρουσία του διευθυντή της Eurocontrol.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Γκιούλ - Τσέινι - Κυπριακό (2)

    Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αμπτουλάχ Γκιούλ στις πιέσεις που επιχείρησε να ασκήσει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι για το Ιράκ και την Κύπρο στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', η οποία κάτω από τον τίτλο ''Απάντηση που προκάλεσε αμηχανία στο Λευκό Οίκο'' σημειώνει ότι οι αμερικανικές πιέσεις πάνω στην Τουρκία ''εντάθηκαν χθες στο ανώτατο επίπεδο''.

    Σύμφωνα με τη "Χουριέτ", ο κ. Τσέινι τηλεφώνησε στον κ. Γκιούλ και του ζήτησε να δεσμευτεί ότι μέχρι την Πέμπτη, θα ληφθεί απόφαση από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση του τουρκικού εδάφους από αμερικανικές δυνάμεις ως ορμητηρίου κατά του Ιράκ.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι το θέμα θα ευρίσκεται στην ημερησία διάταξη της Εθνοσυνέλευσης στις 18 Φεβρουαρίου.

    Οταν στη συνέχεια ο κ. Τσέινι άρχισε να μιλά για την ανάγκη βημάτων για ταχεία επίλυση του Κυπριακού, γράφει η ''Χουριέτ'', ο κ. Γκιούλ ''προκάλεσε αμηχανία'' στο συνομιλητή του, απαντώντας ως εξής:

    [07] (Κ) Πρώην Υπουργοί - Τάσσος Παπαδόπουλος - Υποστήριξη

    Κοινή δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, 37 πρώην Υπουργών των κυβερνήσεων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Σπύρου Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου και Γλαύκου Κληρίδη, έδωσε στην δημοσιότητα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στην κοινή τους δήλωση οι 37 πρώην Υπουργοί αναφέρουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι: ''η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σοβαρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν με στόχο την κατάληξη σε λύση βιώσιμη και λειτουργική του κυπριακού προβλήματος.''

    Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η εκλογή του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου ''για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, για την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς του κράτους και στην κοινωνία και για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, έτσι που να εμπεδωθούν συνθήκες κράτους δικαίου και ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.''

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Ομιλία

    Θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα στο 2003, ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε δείπνο που οργάνωσε η λέσχη Λάιονς σε ξενοδοχείο της Λεμεσού κατά τη διάρκεια του οποίου εξήγησε γιατί αναμένει σημαντικές εξελίξεις και γιατί αποφάσισε να υποβάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

    «Η δική μου εκτίμηση, βασισμένη σε αναλύσεις των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και διεθνώς, μού λέει ξεκάθαρα ότι ναι, θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις μέσα στο 2003», είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, λέγοντας πως «είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πορείας μας προς λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στη στάση που θα τηρήσει η νέα τουρκική κυβέρνηση και στο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα. Για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε πως αναμένεται να αλλάξει με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως υπάρχουν μοχλοί οι οποίοι πιέζουν τη νέα κυβέρνηση.

    «Ο κ. Ερντογάν μας έχει πει πως η πολιτική που ακολούθησαν προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις στο Κυπριακό ήταν λανθασμένη, ότι ζήμιωσε ύψιστα τα συμφέροντα της Τουρκίας και ότι θα έχει μια νέα πολιτική επί του κυπριακού προβλήματος. Ο λόγος που δεν έχει εξαγγείλει αυτή την πολιτική είναι γιατί δεν έχει πάρει ακόμα το αξίωμα του Πρωθυπουργού,'' ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Ο κ. Ερντογάν, πρόσθεσε, ξέρει ότι ''αν δεν λυθεί το Κυπριακό, για να πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρώπη και να λέει ότι δεν αναγνωρίζει χώρα που είναι ήδη ενταγμένη. Δεν μπορεί να επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε έδαφος το οποίο θα είναι έδαφος της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Οι μοχλοί πίεσης που υπάρχουν και που πιέζουν την κυβέρνηση Ερντογάν να αναθεωρήσει την πολιτική της στο Κυπριακό θα κινητοποιηθούν εντός του 2003 γιατί η Τουρκία, αν θέλει να βαδίσει στο πρόγραμμα που της έχει καθορίσει η ΕΕ για να πάρει ημερομηνία ένταξης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2003 να δείξει ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΕ, μία εκ των οποίων θα είναι και η λύση του Κυπριακού. Επεσήμανε επίσης το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα το οποίο δεν υπήρξε, όπως είπε, ποτέ ξανά σε τέτοιο βαθμό.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο Ραούφ Ντεκτάς βρίσκεται υπό πίεση και έχει μείνει στη γωνία. «Ο κ. Ντεκτάς έχει μπει στη γωνία από την πίεση της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Τουρκίας αλλά και των Τ/Κ οι οποίοι βλέποντας πως η Κύπρος είναι πλέον στην Ευρώπη και θέλοντας να επωφεληθούν δεν θέλουν να προχωρήσει η Κύπρος και να μείνουν αυτοί εκτός», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι σε τρεις επιστολές του προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν υπέδειξε ότι η λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ήταν εκτός πραγματικότητας, σημειώνοντας πως «δεν υπήρχαν τα περιθώρια να συζητηθούν πολλά και καυτά προβλήματα τα οποία προκύπτουν και από αυτό το ίδιο το σχέδιο του Κόφι Ανάν».

    Αναφερόμενος στην απόφασή του να υποβάλει υποψηφιότητα ο Γλαύκος Κληρίδης είπε πως γι' αυτή την απόφαση, υπήρξαν «προβληματισμοί που με οδήγησαν να πω ότι είχα καθήκον να προσφέρω ξανά τις υπηρεσίες μου και ότι εναπόκειται στον κυπριακό λαό αν ήθελε να συνεχίσω ή όχι».

    «Επρεπε να προβληματιστώ αν ήταν σωστό προτού ολοκληρώσουμε την ένταξη, προτού προχωρήσουμε να δούμε τις πιθανότητες, τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης να αλλάξει αυτή η ομάδα η οποία παρακάθισε τόσο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες όσο και στις απευθείας. Αν αλλάζαμε την ομάδα και επικρατούσαν διαφορετικοί τρόποι χειρισμού, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτό το μεγάλο ευεργέτημα που αποκτήσαμε ότι εμείς ειλικρινά διαπραγματευόμαστε, ειλικρινά επιθυμούμε λύση αλλά και ότι εμπόδιο είναι η τουρκική πλευρά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Δεν θα είχα ήσυχη τη συνείδησή μου αν έλεγα ότι εγκαταλείπω τον αγώνα για την ολοκλήρωση της ένταξης, εγκαταλείπω τον αγώνα για την εξεύρεση λύσης,'' είπε.

    Μιλώντας για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το σχέδιο μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις εφόσον υπάρξει συγκατάθεση και των δυο πλευρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «εάν θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση με την ένταξή μας στην ΕΕ και αρχίσουμε να δείχνουμε αδιαλλαξία, μπορεί να δημιουργηθεί ουσιαστικός κίνδυνος να μας πει το Ευρωκοινοβούλιο, περιμένετε να λύσετε το Κυπριακό και ύστερα να ολοκληρώσετε την ένταξή σας».

    [09] (Κ) Λονδίνο - Ε/Κ - Τ/Κ - Συγκέντρωση

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι της Βρετανίας πραγματοποίησαν χθες βράδυ σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής συγκέντρωση, κατά την οποίαν εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις των Τ/Κ στα κατεχόμενα και την αποφασιστικότητά τους να συμβάλουν στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, που να κατοχυρώνει συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας για τις δυο κοινότητες σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ.

    [10] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Εκλογές

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε σήμερα πως ''το ρολόι της λύσης κτυπά και αν δεν ακούσουμε τους κτύπους του ίσως χρειαστεί να κτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο'' για να προσθέσει πως ''η ψήφος στον Πρόεδρο Κληρίδη είναι απαραίτητη για να μην ψάχνουμε στη συνέχεια το λάθος''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στην οποία παρουσίασε το κυβερνητικό έργο στους τομείς της γεωργίας, των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος κατά την πενταετία 1998 - 2002, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο νικητής της δεύτερης Κυριακής των εκλογών θα είναι ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως το πρωί της επομένης της δεύτερης Κυριακής των εκλογών θα θέσει ενώπιον του Προέδρου την παραίτησή του για δυο λόγους: επειδή πιστεύει ότι σε αυτή την πενταετία οι κεντρικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και ο ίδιος είναι ικανοποιημένος ότι έχει ολοκληρώσει ένα σχεδιασμό και είναι έτοιμος να φύγει με τη συνείδησή του ήσυχη και επειδή θέλει να έχει την ευχέρεια ο Πρόεδρος Κληρίδης να υλοποιήσει την υπόσχεση που έχει δώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση καθολικής ενότητας.

    ''Η απόφασή μου από τα τώρα είναι να διευκολύνω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί. Μια κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής ενότητας.'', ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ενεργήσει, και είναι απόλυτα συνταγματικό του δικαίωμα ο σχηματισμός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου με τον τρόπο που εκείνος θα αποφασίσει''.

    Κληθείς να πει αν πιστεύει ότι θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή εκλογών, είπε πως ''δεύτερη Κυριακή σίγουρα θα υπάρξει αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο νικητής των εκλογών της δεύτερης Κυριακής θα είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης''.

    Κληθεί να σχολιάσει το γεγονός πως πρώην Υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη βρίσκονται ανάμεσα στους 37 πρώην Υπουργούς που εξέφρασαν υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως ''ο κ. Παπαδόπουλος διεκδικεί πενταετία εξουσίας και ίσως κάποιοι να ορέγονται ξανά την εξουσία''.

    Πρόσθεσε πως ''είμαι βέβαιος ότι ίσως εκείνοι από τους πρώην Υπουργούς που δεν έχουν δηλώσει στήριξη να είναι περισσότεροι. Τα μακρά κοντά έγιναν ας αναμένουμε σε 2,5 βδομάδες να δούμε πώς θα έχουν τα πράγματα'', ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει ούτε την Καρπασία ούτε τη Μόρφου στους Ε/Κ, ο κ. Θεμιστοκλέους παρέπεμψε σε δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Ο κ. ντε Σότο είπε, και νομίζω πρέπει να το προσέξουμε αυτό, ότι σημασία δεν έχει πώς τοποθετείται ο κάθε ηγέτης ή η κάθε πλευρά δημόσια και ίσως πολλές φορές παραπέμπει και σε εσωτερική κατανάλωση. Είπε επίσης ότι για τον ίδιο (τον κ. ντε Σότο) έχει σημασία το τι λεν οι συνομιλητές στο τραπέζι του διαλόγου και όχι τι λεν σε συνεντεύξεις ή σε εκδηλώσεις'', ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Πρόσθεσε πως ''τα ΗΕ επιμένουν, η ΕΕ επιμένει σε διεκπεραίωση των συνομιλιών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Επομένως έχουμε μπροστά μας ακόμα κάποιον χρόνο'' για να προσθέσει πως είναι βέβαιος πως οι εξελίξεις θα έλθουν μέσα στο 2003.

    Το 2002 ήταν η χρονιά ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Την ίδια βεβαιότητα που είχα ότι το 2002 θα ήταν η χρονιά της ένταξης έχω και για το ότι το 2003 θα είναι η χρονιά λύσης του Κυπριακού, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως σε μια διαπραγμάτευση και προσπάθεια για τη λύση ενός προβλήματος γίνεται πιο επίπονη και πιο δύσκολη η εργασία όταν φτάνεις στο τέλος της.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κροάτης Υπουργός

    Για την πορεία του κυπριακού προβλήματος και για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τον Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Κροατίας Neven Mimica.

    [12] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    Δύο περίπου ώρες διήρκεσε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    [13] (Κ) Κασουλίδης - Λίβανος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο Πέμπτη για επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,24  (-1,79)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    636.027
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    296.886    336,06  (-3,07)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    228.367     97,39  (-2,97)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.157     77,53  (-1,35)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.793     19,01  (-4,14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.556     62,17  (-0,45)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.866     96,60  (-2,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.996     18,54  (-2,01)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     29.616     71,07  ( 0,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.086      3,16  (-0,94)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.332     17,49  (-2,24)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         28     13,66  ( 5,73)
    Ξενοδοχεία                    £      8.565     44,69  (-0,91)
    Αλλες Εταιρείες               £     99.027     82,97  (-0,40)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Κουτσού - Κυπριακό - Πρόσφυγες

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος των ΝΕΟ, Νίκος Κουτσού κάλεσε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ξεκαθαρίσει κατά πόσον δέχεται ότι το σύνολο των εποίκων αποτελεί μέρος του νόμιμου πληθυσμού των κατεχομένων όταν αναφέρει ότι με βάση το σχέδιο Ανάν επιστρέφουν υπό τ/κ διοίκηση 60.000 Ελληνοκύπριοι.

    Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο Κληρίδη να εξηγήσει γιατί συζητά επιστροφή της Καρπασίας με βάση το σχέδιο Ανάν και όχι με βάση τη συμφωνία της 3ης Βιέννης για την Καρπασία που τόσο ο ίδιος (ο Πρόεδρος Κληρίδης) όσο και ο κ. Ντενκτάς την υπέγραψαν, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Philips College, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά μεγάλα ερωτηματικά'' από τον αριθμό των Ε/Κ, τον οποίο έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ''μίλησε για 60 χιλιάδες Ε/Κ που μπορούν να επιστρέψουν στα 18 χρόνια υπό τ/κ διοίκηση'', προσθέτοντας ότι από τις δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ''ως νόμιμο αριθμό πληθυσμού'' των κατεχομένων τις 180.000 με 185.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 120 με 125 χιλιάδες έποικους.

    ''Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης στις συνομιλίες;'', διερωτήθηκε ο κ. Κουτσού και πρόσθεσε: ''Είναι τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να ξεκαθαριστεί''.

    Ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει κατά πόσον ''δέχεται ότι το σύνολο των εποίκων αποτελεί μέρος του πληθυσμού'' των κατεχομένων πάνω στο οποίο θα υπολογιστεί ''το 28% σε περίπτωση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν'' για να καθοριστεί ο αριθμός των Ε/Κ που θα επιστρέψουν.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι ''ο κ. Παπαπέτρου ψεύδεται αφού μιλά για 162.000 πρόσφυγες Ε/Κ γενικά'' και τον κάλεσε ''να επανορθώσει ή να διαψεύσει.''

    Πρόσθεσε ότι με βάση τα επίσημα στατιστικά του Υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των Ε/Κ που έχουν ταυτότητα πρόσφυγα είναι 246.000 και ''εάν υπολογίσουμε και τους πρόσφυγες που έχουν μητέρα πρόσφυγα και όχι πατέρα τότε ο αριθμός ανέρχεται στις 350.000''.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ είπε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι θα πρέπει να συγκληθεί και να ενημερωθεί το Σώμα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει την Καρπασία και την Μόρφου, ο κ. Κουτσού κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να πει ''γιατί δεν ζητά εφαρμογή της συμφωνίας της 3ης Βιέννης για την Καρπασία που τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ντενκτάς την υπέγραψαν, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    ''Γιατί συζητάμε και διεκδικούμε την Καρπασία στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν και δεν τη διεκδικούμε στη βάση της συμφωνίας της 3ης Βιέννης, με βάση την οποία επετράπη στους Τ/Κ το 1975 να πάνε στα κατεχόμενα;'', διερωτήθηκε ο κ. Κουτσού. ''Η συμφωνία αυτή'', συνέχισε, ''είναι η απαρχή της τραγωδίας για τη διζωνικότητα της λύσης και οφείλει σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης να απαιτήσει εφαρμογή της ανεξάρτητα από το σχέδιο Ανάν ή από τη λύση.''

    Ερωτηθείς εάν αποτελεί διαφοροποίηση από προηγούμενες του θέσεις η δήλωση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη για ''ξεκάθαρη λύση'', ο κ. Κουτσού είπε ότι επαφίεται στον κάθε πολίτη να κρίνει, ''πως ένας υμνητής του σχεδίου Ανάν και ο οποίος έλεγε να το υπογράψουμε πριν από τις 12 Δεκεμβρίου σήμερα παίρνει αυτές τις θέσεις''.

    ''Συνεχιστής της πολιτικής του κ. Κληρίδη και λύση με βάση το κεκτημένο και την ένταξή μας στην Ευρώπη είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα'', είπε ο κ. Κουτσού, προσθέτοντας ότι ''ή υπάρχει διχασμένη πολιτική προσωπικότητα ή υπάρχει προσπάθεια παραπληροφόρησης''.

    Σχολιάζοντας την εξαγγελία της κυβέρνησης για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας προσφυγικών οικιών, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''από τη στιγμή που άρχισε η τιτλοποίηση έπρεπε να είχε τελειώσει'', προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος Κληρίδης να θέτει το θέμα δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δήμαρχος Μόρφου

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ''δεν είναι μόνο η πόλη της Μόρφου που πρέπει να επιστραφεί αλλά και η γεωργική περιοχή γύρω από αυτή η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστροφή και την επιβίωση της πόλης''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Δήμαρχο της Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''δεν υπάρχει Κύπριος που δεν στηρίζει αυτό το αίτημα και δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να πούμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου υποστηρίζουμε αυτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόρφου''.

    ''Δεν έχω καμιά ενημέρωση σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και έτσι δεν είμαι σε θέση να πω στους κατοίκους τι είναι η πιθανότητα να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Πίττας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ''ότι σήμερα απέναντί μας έχουμε την τουρκική αδιαλλαξία η οποία συνεχίζεται εδώ και 28 χρόνια και δεν βλέπουμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτή την αδιαλλαξία και καταπιανόμαστε να συζητούμε και να διαπραγματευόμαστε με τους εαυτούς μας για το εθνικό μας θέμα''.

    Είπε πως η Μόρφου βάσει του σχεδίου Ανάν ''επιστρέφεται σαν μια ελεύθερη πολιορκημένη πόλη''.

    ''Επιστρέφεται η πόλη για να παν πίσω περίπου 10.000 κάτοικοι αλλά η ευρύτερη περιοχή παραμένει υπό τουρκική διοίκηση, πράγμα που για μας είναι και απαράδεκτο αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό αν οι Μορφίτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πόλη κάτω από αυτές τις συνθήκες'', είπε ο κ. Πίττας.

    [17] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7189            1,7292
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8758            1,8870
    Λίρα Αγγλίας                     1,1352            1,1420
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,2815        225,0677
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1619          3,1871
    Δολάριο Καναδά                     2,8369          2,8595
    Κορώνα Δανίας                     12,7582         12,8602
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9680         13,0717
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8850         16,0120
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5178          2,5379
    

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λίβανος - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Στρατηγό Εμίλ Λαχούντ θα έχει την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Λίβανο.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα επαφών, την Παρασκευή το πρωί ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με το Λιβάνιο ομόλογό του Μαχμούντ Χαμούντ.

    Το μεσημέρι ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει ο κ. Χαμούντ.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο της Βηρυτού Ελίας Αούντι και αργότερα με τον Πατριάρχη Μαν Νασράλλαχ Μπουτρος Σφείρ.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 88 μονάδων

    Σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις από βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου και κυρίως από τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές ζημιές της τάξης του 1,8%, κλείνοντας στις 88,24 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 636 χιλιάδες λίρες με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν πέραν του 50% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εργο πενταετίας 1998 - 2002

    Στα 300 σχεδόν εκατομμύρια λίρες ανέρχεται η οικονομική στήριξη προς τον γεωργικό τομέα κατά την πενταετία 1998 - 2002, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποίαν παρουσίασε το κυβερνητικό έργο κατά την πενταετία αυτή στους τομείς της αρμοδιότητας του.

    ''Αυτό το ποσό είναι μια καταφανής ένδειξη του φιλαγροτικού τρόπου, της στοργής με την οποία η κυβέρνηση προσέγγισε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου'', είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός του περιβάλλοντος της ΕΕ θα υπάρξει βελτίωση των εισοδημάτων και της θέσης των Κυπρίων αγροτών.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε το έργο του Υπουργείου του υπό τη μορφή ενός δωδεκαλόγου που αφορά στο υδατικό, τη δημόσια υγεία, την αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια, τη διαχείριση δασών, τη γεωργία, τη γεωργική ασφάλιση, τη γεωργική έρευνα, τον αναδασμό, το περιβάλλον, τη μετεωρολογία, την προώθηση της ενταξιακής πορείας και την εναρμόνιση, και την στήριξη του γεωργικού τομέα.

    Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την εκτίμηση πως ο κυπριακός λαός είναι ικανοποιημένος από το έργο που έχει επιτελεστεί στους τομείς αυτούς. ''Λογικά'', πρόσθεσε, ''αυτό το έργο έπρεπε να ικανοποιεί και την αντιπολίτευση, αλλά φαίνεται ότι μάλλον την δυσανασχετεί ή μάλλον την ενοχλεί''.

    Ερωτηθείς αν έχει εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως θεωρεί ότι ''τα κεντρικά ζητήματα στα οποία βάλαμε συγκεκριμένη στόχευση, τα ζητήματα τα υδατικά, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, τα περιβαλλοντικά, τα γεωργικά, η ανάπτυξη κάποιων τομέων όπως η κτηνοτροφία, η ιχθυοκαλλιέργεια κλπ όπως και το θέμα του πρασίνου, έχουν υλοποιηθεί''.

    ''Νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το έργο που έχουμε παραγάγει περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Είναι σημαντικό έργο. Εχει οφελέσει τα μέγιστα πιστεύω τον κυπριακό λαό'', ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος κληθείς να πει ποιο θεωρεί το πιο σημαντικό από τα έργα που έγιναν, σημείωσε πως θεωρεί ότι η λύση του υδατικού είναι το πρώτο.

    Οπως είπε, ο ίδιος νοιώθει πολλή ικανοποίηση όταν τον συναντούν ''όλες οι πρώην ταλαιπωρημένες νοικοκυρές'' που του λεν ότι ''τώρα δεν έχουμε ανάγκη να ξενυκτούμε, το νερό είναι εδώ ό,τι ώρα ανοίξουμε την βρύση μας''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως αν υπηρετούσε και στο μέλλον στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα έβαζε ως τον πιο φιλόδοξο του στόχο, στη νέα περίοδο, τα ζητήματα περιβάλλοντος.

    ''Θα το έλεγα ως μιαν άποψη για όποιον θα είναι εκεί ότι προσφέρεται το περιβάλλον και τα ζητήματα του περιβάλλοντος και είμαι βέβαιος ότι με τη λύση του Κυπριακού, που πιστεύω ότι έρχεται, με την αποστρατικοποίηση του Κυπριακού υπάρχουν πάρα πολλοί στρατιωτικοί χώροι που δεν θα τους έχουμε ανάγκη πλέον διότι θα περάσουμε στην περίοδο της ειρήνης'', ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

    Αναφέρθηκε στην ''επιβάρυνση που επιβάλαμε στο περιβάλλον με τη δημιουργία αυτών των χώρων που ήταν αναγκαίοι για την ασφάλεια μας'' και πρόσθεσε πως ''τώρα που πιστεύω ότι με λύση δεν θα τους έχουμε ανάγκη, θα ήθελα να δω ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα από οποιονδήποτε θα χειρίζεται αυτά τα ζητήματα για να μετατραπούν όλοι αυτοί οι χώροι οι στρατιωτικοί σε χώρους πρασίνου, σε χώρους που θα βελτιώνουν το περιβάλλον μας''.

    Ερωτηθείς για τις επικρίσεις των αγροτών κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Θεμιστοκλέους παρατήρησε πως οι επικρίσεις δεν προέρχονται από το σύνολο του αγροτικού κόσμου αλλά ''από κάποιο περιορισμένο αριθμό αγροτών που έχουν τη δική τους προσέγγιση''.

    Πρόσθεσε πως κατά την πενταετία που πέρασε ''έχουν λυθεί σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες''.

    ''Και στο παρελθόν υπήρξε στήριξή τους αλλά πιστεύω ότι τα όσα αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει και η στήριξη που έχει δώσει αποτελούν πραγματικά κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ προηγούμενα σε μια πενταετία ή σε μια δεκαετία του παρελθόντος'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''οι κάποιες ίσως μεμψιμοιρίες που ακούγονται είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όσους ασκούν εξουσία αλλά και η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι αναντίλεκτη πραγματικότητα για το φιλαγροτικό πνεύμα με το οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση τα αγροτικά ζητήματα''.

    ''Πιστεύω ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν λυθεί', πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους και έφερε ως παράδειγμα την στήριξη των ξεχωριστών καλλιεργειών και το θέμα της επιδότησης που πετρελαίου.

    Είπε, επίσης, πως τυχόν νέα προβλήματα των αγροτών θα αντιμετωπιστούν κυρίως με τη δική τους οργάνωση.

    Η ΕΕ αναγνωρίζει τον θεσμό των οργανωμένων αγροτών και αυτοί οι φορείς των οργανωμένων αγροτών γίνονται οι δέκτες της ενίσχυσης που θα έρχεται από τα ταμεία άμεσων πληρωμών της ΕΕ. Η λέξη κλειδί για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των καινούργιων ζητημάτων που έρχονται πάνω στην αγροτική τάξη είναι οργάνωση των αγροτών, πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων εργατών, είπε πως το θέμα αυτό αφορά εκτός από τις αγροτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση, τις συντεχνίες και τους εργοδότες. Εγιναν πάρα πολλές συζητήσεις μέχρι τώρα για αυτό το θέμα και δεν έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά το θέμα των αγροτικών χρεών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι διευκρινισμένα, δηλαδή το ποια ακριβώς χρέη των αγροτών αφορούν δάνεια που έγιναν για καθαρά αγροτικούς σκοπούς και όχι π.χ. για ανέγερση κατοικίας, αγορά αυτοκινήτου κλπ.

    Ερωτηθείς για την προοπτική για τους Κύπριους αγρότες εντός του χώρου της ΕΕ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως ''το σημαντικό σε ό,τι αφορά την ΕΕ είναι ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις έχουμε διασφαλίσει ότι τα εισοδήματά τους δεν θα είναι τουλάχιστον λιγότερα από ότι είναι πριν από την ένταξη''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΧΑΚ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δεσμεύτηκε σήμερα ''ως η αυριανή κυβέρνηση'', όπως είπε, για την υλοποίηση των προτάσεων τις οποίες έχει επεξεργαστεί διακομματική τετραμελής ομάδα με σκοπό την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του θέματος του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου (ΧΑΚ) και των χρεών των επενδυτών.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι προτάσεις αυτές αφορούν την ''παγοποίηση των χρεών με τη σύμφωνη γνώμη των εμπορικών τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, την αποπληρωμή κατά τη διάρκεια της παγοποίησης μειωμένου επιτοκίου από τους επενδυτές και την κάλυψη της απώλειας των εμπορικών τραπεζών από αυξημένο επιτόκιο που θα τους καταβάλει η Κεντρική Τράπεζα''.

    Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές όταν υποβλήθηκαν απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλο Χριστοδούλου διότι η θέση που θα υιοθετήσει η ΚΤ είναι ''κλειδί στην εφαρμογή του σχεδίου''.

    Δήλωσε πως ''για το Χρηματιστήριο υπάρχουν ευθύνες και ένοχοι όπως αυτά καταγράφονται στην ομόφωνη έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου''.

    Πρόσθεσε πως ''αν έχουμε ελπίδα να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στον θεσμό του Χρηματιστηρίου, αυτό προϋποθέτει την παρουσίαση των ενόχων ενώπιον δικαστηρίου και τον κολασμό αυτών που θα κριθούν ότι είναι ένοχοι''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν αποδέχεται ότι "το δίκαιο της απόδειξης από μόνο του αποτελεί ικανοποιητικό λόγο για να μην έχουν προχωρήσει οι διώξεις, γιατί υπάρχουν και άλλες παρατυπίες που θα μπορούσαν να προαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου και με το σημερινό σύστημα απόδειξης''.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε τροποποίηση της νομοθεσίας της απόδειξης όσον αφορά την εισαγωγή μαρτυρίας από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η οποία κατατέθηκε από τον ίδιο και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου το 1994, λέγοντας ότι "αν οι πρόνοιες αυτού του νόμου είναι περίπλοκες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, έχουμε κάτω από το Σύνταγμά μας τη νομική υπηρεσία που έχει το χρέος να χειρίζεται τέτοια θέματα και να τροποποιεί αυτού του είδους τις αδυναμίες''.

    [22] (Κ) Χριστόφιας - Πρόσφυγες - Προεδρικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε σήμερα για ''καπηλεία των προσφύγων'' εκ μέρους των κυβερνώντων και τους κάλεσε να σεβαστούν τους πρόσφυγες διότι, όπως ανέφερε, ''πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο στα μάτια και μετά τις εκλογές''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι θα επιστρέψουν 60.000 Ε/Κ υπό τ/κ διοίκηση με βάση το σχέδιο Ανάν, και διερωτήθηκε κατά πόσον ''θα αποδεχθούμε την παρουσία όλων των εποίκων ως Τ/Κ για να δικαιολογούμε τους αριθμούς που λέμε τώρα προεκλογικά προς τους πρόσφυγες''.

    Σχολιάζοντας την χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη Μόρφου και την Καρπασία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ίδιος δεν είχε καμμία αμφιβολία ότι ο κ. Ντενκτάς θα προέβαινε σε τέτοιες δηλώσεις.

    ''Δεν μας έδωσε ποτέ μήνυμα ο Ντενκτάς ότι έχει αλλάξει την αδιάλλακτη στάση του και έχει μετακινηθεί, ώστε να δέχεται την Καρπασία ή τη Μόρφου ή να δέχεται καν Ε/Κ υπό τ/κ διοίκηση'', πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ''είναι καιρός κάποιοι να σταματήσουν να καπηλεύονται αυτά τα πράγματα, διότι ο ενώ ο κ. Ντενκτάς δεν αποδέχεται να παραχωρήσει την Καρπασία και την Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, κάποιοι από εμάς χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων λένε στους Καρπασίτες ότι η Καρπασία θα είναι υπό ε/κ διοίκηση και θα αγωνιστούμε γι' αυτό, λεν ακόμη και στους Λαπηθιώτες και στους Καραβιώτες ότι και αυτοί θα είναι υπό ε/κ διοίκηση και λεν ακόμα και στους Κυθραιώτες ότι θα είναι υπό ε/κ διοίκηση''.

    ''Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός προς τους πρόσφυγες διότι θα περάσουν οι εκλογές αυτές και θα πρέπει να βλέπουμε αυτό τον κόσμο στα μάτια'', είπε και πρόσθεσε ότι ''τους έχουμε (τους πρόσφυγες) απογοητέψει πάρα πολλές φορές και αυτή η καπηλεία πρέπει να σταματήσει''.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Παπαπέτρου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως για να επιστρέψουν 60.000 Ε/Κ σε περίοδο 15 ετών, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, σημαίνει ότι ''ο τ/κ πληθυσμός πρέπει να είναι 200.000, ένας πληθυσμός ο οποίος'', όπως είπε ''δεν υπάρχει''.

    ''Θα υπάρχει μόνο εάν θεωρηθούν και όλοι οι έποικοι τ/κ πληθυσμός'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας και διερωτήθηκε εάν ''είναι αυτό που προτείνουμε, δηλαδή να αποδεχθούμε την παρουσία όλων των εποίκων ως Τ/Κ για να δικαιολογούμε τους αριθμούς που λέμε τώρα προεκλογικά προς τους πρόσφυγες''.

    ''Φτάνει πια η εξαπάτηση του κόσμου, φτάνει πια η εκμετάλλευση των αισθημάτων των προσφύγων'', είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι είναι ''έγκλημα'' και είναι ''κρίμα ο κόσμος''.

    ''Είναι εκλογές, χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται υπευθυνότητα γιατί πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο στα μάτια και στις 17 του μήνα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [23] (Κ) Τουρκία - Μπουλούτς - Κυπριακό

    Υπάρχει "ανάγκη συμβιβασμού των εγγυητριών χωρών επί ορισμένων σημείων του σχεδίου Ανάν που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό", είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς.

    Μιλώντας σήμερα στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου του Υπουργείου, ο κ. Μπουλούτς είπε ότι οι εγγυήτριες χώρες, με τις αρμοδιότητες που έχουν εξασφαλίσει λόγω της συμφωνίας του 1960, πρέπει να καταλήξουν σε κάποιες συμφωνίες και πρόσθεσε ότι "δεν έχουν αρχίσει προς το παρόν τέτοιες συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας''.

    [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ινδία - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Yashwant Sinha για το θάνατο της Ινδής αστροναύτη μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΠΑ - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το τραγικό δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα επτά μέλη του πληρώματος.

    [26] (Κ) Κασουλίδης - ΗΠΑ - Πάουελ - Συλλυπητήριο Τηλεγράφημα

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά αστροναυτών, απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    [27] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Το εδαφικό δεν συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ήταν περισσότερο αρνητικός παρά ποτέ και αρνήθηκε να το συζητήσει, ανέφερε ο εκ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    ''Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχει μεσολαβήσει. Σήμερα ήταν περισσότερο αρνητικός (Ραούφ Ντενκτάς) παρά ποτέ και ταυτόχρονα όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας ήταν συνταυτισμένα στο ίδιο μήκος κύματος'', είπε ο κ. Μαρκίδης και πρόσθεσε πως ο Τ/Κ ηγέτης ''αρνήθηκε να συζητήσει'' το εδαφικό.

    Ο κ. Μαρκίδης, που απαντούσε σε ερωτήσεις ύστερα από επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ανέφερε ότι ο Τ/Κ ηγέτης κατά τη σημερινή συνάντηση είχε χαρτογράφο μαζί του αλλά αρνήθηκε να συζητήσει το εδαφικό. ''Θα πάει λέει (ο Ραούφ Ντενκτάς) να πάρει οδηγίες από τη λεγόμενη 'βουλή' του αύριο'', είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Ερωτηθείς αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρέμεινε το θέμα της κυριαρχίας, ο κ. Μαρκίδης απάντησε: ''Δεν παρέμεινε αυτό το θέμα στο τραπέζι για συζήτηση. Η θέση μας είναι γνωστή και απλή και η θέση η δική του (Ραούφ Ντενκτάς) είναι γνωστή''.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ότι ''δεν τίθεται θέμα ούτε για επιστροφή της Μόρφου ούτε της Καρπασίας'' και αν έθεσε το θέμα αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μαρκίδης είπε: ''Το είπε δημόσια. Πιστέψετε τον όταν λέει κάτι δημόσια, λέει το ίδιο πράγμα και στο τραπέζι των συνομιλιών''.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι σήμερα στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τους συμβούλους του και τα μέλη των δύο διαπραγματευτικών ομάδων.

    Πρόσθεσε πως δεν έγινε χωριστή συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς μετά την πρώτη που είχαν πριν από την επανάληψη των συνομιλιών στις 17 του Γενάρη και ότι από τις 17 του Γενάρη όλες οι συναντήσεις έγιναν στην παρουσία όλων των μελών των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και στην παρουσία του κ. ντε Σότο και των συμβούλων του.

    Ανέφερε ότι στις συναντήσεις παρευρίσκονται συνήθως τέσσερα ως πέντε μέλη από την ομάδα του κ. ντε Σότο και οι ''γνωστοί'' που απαρτίζουν τις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών.

    Κληθείς να αναφέρει αν είναι δυνατό να υποβληθεί ένα τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο μετά τις εκλογές το οποίο να τεθεί απευθείας σε δημοψήφισμα χωρίς να υπογραφεί προηγουμένως η θεμελιώδης συμφωνία από τους δύο ηγέτες, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι υπάρχουν σχετικές πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες είναι ''ιδιαίτερα ανησυχητικές'' και είπε ότι ''και η δική μας η πλευρά, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης και εμείς, ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτό το φαινόμενο, για αυτό το θέμα και για αυτό τον λόγο λέγουμε και δημόσια ότι δεν ενθαρρύνουμε τα Ηνωμένα Εθνη να κάμουν κάτι τέτοιο''.

    ''Αν κάμουν κάτι τέτοιο προσωπικά το θεωρώ πολιτικό σφάλμα μεγάλων διαστάσεων εκ πλευράς τους'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν προκύπτουν θέματα από τις συνομιλίες για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Μαρκίδης είπε: ''Δεν εναπόκειται σε μένα να αρχίσω να κρίνω τώρα αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο. Το Εθνικό Συμβούλιο το συγκαλεί ο Πρόεδρος''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου

    Το ΚΙΣΟΣ επιμένει στην εφαρμογή των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ''περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων πάνω σε εθελοντική βάση'' και θα ήταν ''πραγματικό έγκλημα να επιστραφεί μόνο η κατοικημένη περιοχή της Μόρφου χωρίς τις περιουσίες των Μορφιτών γιατί θα ελλείπει ένα βασικό συστατικό στοιχείο για την επιβίωσή τους, που είναι η βιωσιμότητα'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου, ο κ. Ομήρου είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ανέφερε πως όταν αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ''εμείς θα επιμείνουμε ότι θα πρέπει αυτή η πτυχή να συζητηθεί" με στόχο να επιστραφεί υπό ε/κ διοίκηση όχι μόνο η κατοικημένη περιοχή της Μόρφου, αλλά ολόκληρη η περιοχή περιλαμβανομένων και των περιουσιών.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα επιστραφεί στους Ε/Κ ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας διερωτήθηκε πώς μπορεί ο κ. Ντενκτάς ''να διαπραγματεύεται για κάτι που δεν είναι δικό του'' και εάν αυτό το κάτι ''θα το επιστρέψει σε μας που είναι δικό μας'', είτε αυτό είναι η Μόρφου είτε η Καρπασία.

    Πρόσθεσε ότι από τις δηλώσεις Ντενκτάς βγαίνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι ''απέναντί μας έχουμε μιαν αδιάλλακτη πλευρά και δεν θα πρέπει εμείς να διαπραγματευόμαστε με τους εαυτούς μας''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε πως ''επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες''. Δεν υπάρχουν, πρόσθεσε, εξελίξεις που να δικαιολογούν οποιανδήποτε αισιοδοξία.

    Ο κ. Ομήρου επανέλαβε τη θέση του Κινήματος ότι ''δεν βλέπουμε να υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις που να δρομολογούν λύση του κυπριακού προβλήματος σύντομα'', προσθέτοντας πως αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο έχει δώσει πλήρη κάλυψη στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς και από το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης εξακολουθεί να είναι "εκρηκτικά αδιάλλακτος".

    ''Στο πλαίσιο των δυνάμεων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης'', είπε ο κ. Ομήρου, ''ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να διαχειριστούμε με πατριωτισμό, με σωφροσύνη και διεκδικητικότητα τις εξελίξεις''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ συνέστησε ψυχραιμία, γιατί όπως είπε ''εκλογές είναι, θα περάσουν''. Είπε ότι ''δεν πρέπει να τραυματίζουμε τις εθνικές μας ιδέες και το αναγκαίο κλίμα εθνικής ομοψυχίας'' και πρόσθεσε πως "δεν πρέπει να σπεύδουν να κατασκευάζουν εξελίξεις''.

    Είπε, επίσης, πως ''εμείς εδώ είμαστε για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση του να δημιουργηθούν εξελίξεις'' οι οποίες, όπως ανέφερε, για να δημιουργηθούν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στην Αγκυρα και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για σκοπούς διαπραγμάτευσης και όχι ως έχει. ''Εγώ προκαλώ οιανδήποτε πλευρά που μετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο να δηλώσει ενώπιον του κυπριακού ελληνισμού εάν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει'', είπε και αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι ''πρέπει να υπάρξει σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ διερωτήθηκε ''πώς είναι δυνατόν, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική και επίπονη διαπραγμάτευση, χωρίς να επιτευχθούν οι τροποποιήσεις που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν, να σπεύσουμε να δημιουργούμε μιαν ψεύτικη και μιαν απατηλή εικόνα, ότι είναι δυνατόν σε μερικές μόνο ημέρες να υπάρξει λύση του Κυπριακού''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''εμείς έχουμε ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και έχουμε δηλώσει πως η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο συνιστά πολιτικό θέμα μείζονος σημασίας''.

    Πρόσθεσε πως το κυπριακό πρόβλημα ''δεν είναι ιδιωτική υπόθεση ούτε του Προέδρου Κληρίδη, ούτε του κ. Παπαπέτρου, ούτε του κ. Μαρκίδη''.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της απονομής τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ επανέλαβε τη θέση του Κινήματος ότι με τη λύση του Κυπριακού ''θα υπάρξουν διευθετήσεις ώστε οι πρόσφυγες να μην αποστερηθούν'' των κατοικιών στις οποίες διαμένουν τα τελευταία 28 χρόνια.

    [29] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο

    Το γεγονός ότι συζητείται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό το θέμα του εδαφικού και δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ''καθιστά αυτή την παράληψη πιο κραυγαλέα'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ''με ποιο δικαίωμα η διαπραγματευτική ομάδα αποφασίζει να αλλάξει το έναν χάρτη από τον άλλο και με πιο δικαίωμα αποφασίζει τι ιεραρχεί ως διεκδίκησή μας αν είναι η Καρπασία ή η Κυθραία ή η Μόρφου ή οι Ελεύθεροι Σόλοι ή ο Κορμακίτης, χωρίς καν να ζητήσει την γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου''.

    ''Εγώ δεν αναγνωρίζω δικαίωμα να γίνονται διαπραγματεύσεις αυτού του είδους όσον αφορά την εδαφική πτυχή με βάση τις υποκειμενικές ή προσωπικές προτιμήσεις ή κρίσεις αυτών που μετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Αναφέρθηκε και στο ''πρόσχημα που χρησιμοποιείται για δήθεν διαρροές" ώστε να μην συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο εδώ και 40 μέρες''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στα ΜΜΕ δημοσιεύονται οι προτάσεις, οι αντιπροτάσεις, τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις, η ουσία και η διαδικασία, και πρόβαλε το ερώτημα: ''Από ποιους διαρρέουν αυτά, από εμάς που δεν είμαστε ενημερωμένοι ή από την κυβερνητική πλευρά;"

    Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί μέχρι ποιου σημείου μπορεί ο Πρόεδρος Κληρίδης να διαπραγματεύεται δεδομένου και του ελάχιστου χρόνου που απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης αν κληθεί δικαιούται να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ως την ημέρα που λήγει η θητεία του''.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εγείρεται και ένα άλλο ζήτημα, δηλαδή ''το πώς μπορεί ο Πρόεδρος Κληρίδης να κάνει διαπραγματεύσεις χωρίς να ενημερώνει ή να ζητεί την γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου και το πώς μπορεί όταν επίκεινται εκλογές να δεσμεύσει γενεές γενεών με δεσμεύσεις που αν τις αναλάβει θα είναι διπλά πιο δύσκολο να ανατραπούν αργότερα''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση "αναβιώνει τις υποσχέσεις της" για την παροχή τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες μόνο κάθε πενταετία.

    Πρόσθεσε ότι αυτό συνιστά ''καπηλεία των αισθημάτων των προσφύγων''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση οι κανονισμοί εκείνοι που θα αίρουν, όπως είπε, ''τις οφθαλμοφανείς αδικίες μεταξύ των προσφύγων που είναι για αυτοστέγαση, αυτών που έχουν δάνεια, αυτών που έχουν διαμερίσματα στους οποίους δόθηκαν όχι με κριτήρια δικαιοσύνης''.

    Εξέφρασε την ευχή ''να γίνουν τελικά οι διευθετήσεις εκείνες που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα όλων των προσφύγων για επιστροφή'' του μεγαλύτερου δυνατού μέρους εξ αυτών υπό ε/κ διοίκηση και των υπολοίπων υπό τ/κ διοίκηση.

    Πρόσθεσε πως αυτή ήταν πολιτική και τακτική από την εποχή που ο ίδιος στη Βιέννη υπέβαλε το σχέδιο για τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με χάρτη και αυτό το δικαίωμα ήταν γραμμένο στην προμετωπίδα των προτάσεων, ότι δηλαδή ο χάρτης υποβαλλόταν με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων στην πράξη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως υπάρχουν ''αρκετοί περιορισμοί'' στο σχέδιο Ανάν αναφορικά με το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων, παραπέμποντας ωστόσο στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, ότι ''αυτές είναι προτάσεις που υπέβαλε η ε/κ πλευρά στις συνομιλίες''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον πρέπει να θεωρηθεί υποχρέωση από την κυπριακή κυβέρνηση έναντι των εγκλωβισμένων η επιστροφή ολόκληρης της χερσονήσου της Καρπασίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''αν σήμερα μιλούμε για επιστροφή κάτω από ε/κ διοίκηση κομματιού της Καρπασίας και αν τα Ηνωμένα Εθνη έκριναν ότι έπρεπε να περιλάβουν τέτοια πρόνοια, είναι επειδή αυτοί οι μάρτυρες οι εγκλωβισμένοι, κάτω από πολλές κακουχίες και περιορισμούς, παρέμειναν στην περιοχή τους''.

    [30] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Ισραηλινού αστροναύτη, μέλος του πληρώματος του διαστημικού σκάφους Κολούμπια, απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου.

    [31] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης είπε πως ήταν πάντοτε θέση του ότι έπρεπε να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που είχε υποστηρίξει την όλη πολιτική η οποία είχε γίνει και είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά το 1981.

    Μιλώντας ύστερα από επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία, ο κ. Μαρκίδης, ανέφερε ωστόσο ότι το όλο θέμα είχε προσκρούσει στην στάση που είχαν τηρήσει οι ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ το 1998 όταν με τέσσερεις νόμους που ψήφισε κατεπειγόντως η Βουλή των Αντιπροσώπων την εποχή εκείνη ματαιώθηκε η συνέχιση της τιτλοποίησης διαμερισμάτων επ' ονόματι των προσφύγων.

    Ερωτηθείς για το τι γίνεται με τους οικισμούς που είναι κτισμένοι πάνω σε τ/κ περιουσίες, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να ληφθούν χωριστά μέτρα διότι, όπως είπε, δεν μπορεί να εξομοιωθεί εκείνη περίπτωση με όλες τις άλλες περιπτώσεις.

    ''Βέβαια το κράτος μπορεί να απαλλοτριώσει, ήδη έκαμε σε συγκεκριμένη περίπτωση στη Λεμεσό, οπότε ο ιδιοκτήτης θα δικαιούται την εύλογη αποζημίωση την οποία λέγει το Σύνταγμα'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι η τιτλοποίηση μπορεί να ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου για ανταλλαγή περιουσιών, ο κ. Μαρκίδης είπε: ''Oχι, δεν ανοίγει Ασκούς Αιόλου καθόλου για ανταλλαγή περιουσιών. Αλλο είναι το ένα, άλλο είναι το άλλο''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου των Νέων Οριζόντων και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Κουτσού, ο οποίος τον χαρακτήρισε μια "διχασμένη πολιτική προσωπικότητα" με αφορμή τις δηλώσεις του για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "είναι καλύτερα να αποφεύγουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς στην πολιτική ζωή του τόπου''.

    ''Εχω εξηγήσει τη θέση μου με το νι και με το σίγμα, με λογικά επιχειρήματα και με τις θέσεις μου, όπως τις έχω εξηγήσει, συμφωνούν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι διότι είναι ορθές'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ''ανάλυση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και των συνεπειών που θα έχουν σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΣΥ έχει επιδοθεί σε μιαν εκστρατεία "εκφοβισμού ψηφοφόρων" για να αποσπάσει ψηφοφόρους που θα τον ψήφιζαν, είπε ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΣΥ όπως και όλων των κομμάτων έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να συλλέξουν παραδοσιακούς ψήφους που ψήφιζαν τα κόμματα αυτά.

    ''Δεν νομίζω'', είπε, ''ότι έχουν μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής νοουμένου ότι τα ενθαρρυντικά μηνύματα προς την πλευρά μου συνεχίζονται από όλες τις κατευθύνσεις''.

    O κ. Μαρκίδης είπε ότι με την υποψηφιότητά του προσφέρει μιαν καινούργια επιλογή και αν ο λαός αγκαλιάσει αυτή την καινούργια επιλογή ''όλοι μαζί θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να κτίσουμε και να οικοδομήσουμε και να κατοχυρώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, για τον τόπο μας''.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα υποστήριζε τη δική του υποψηφιότητα αν δεν ήταν υποψήφιος ο Γλαύκος Κληρίδης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν μπορεί να κάμνει υποθέσεις.

    ''Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αν δεν ήταν η υποψηφιότητα Κληρίδη δεν θα ετίθετο θέμα να εγκαταλείψει τον κ. Ομήρου. Αυτή ήταν η θέση την οποία είχε δηλώσει επίσημα στις 2 του Γενάρη, στις 30 του Δεκέμβρη'', είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Ανέφερε ότι ''ο κ. Ομήρου έφυγε διότι έκρινε ότι ξεγελάστηκε από την ηγεσία του ΔΗΣΥ" και ότι "απ' εκεί και πέρα τι σχέση έχει η δική μου υποψηφιότητα με την πράξη του κ. Ομήρου να επανέλθει σε συνεννόηση με τις ηγεσίες ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και ακολούθως να προσχωρήσει σε τριμερή συμμαχία''.

    [32] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Τελικό κείμενο

    Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες το τελικό κείμενο της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 υπό ένταξη χωρών, που σημαίνει ότι έληξε πλέον και νομικά το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την οριστική συμφωνία που υλοποιεί τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Το τελικό κείμενο της Συνθήκης Προσχώρησης, έκτασης 6.000 σελίδων, πρόκειται να μεταφρασθεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες των 15 της ΕΕ και των 10 υπό ένταξη χωρών.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει με τη σειρά της το κείμενο στις 19 Φεβρουαρίου και την ίδια ημέρα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν. Στις 18 και 19 Μαρτίου, η ίδια Επιτροπή θα δώσει την γνώμη της επί του κειμένου με ψηφοφορία, ενώ η οριστική γνωμοδότηση της Ευρωβουλής θα δοθεί στις 9 Απριλίου σε συνεδρίαση της Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο.

    [33] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε σήμερα πως πιστεύει πως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν ακόμη να πετύχουν μιαν ειρηνική διευθέτηση ως την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου παρά τη στασιμότητα που επικρατεί στις συνομιλίες.

    Ο κ. Γουέστον απέρριψε επίσης φόβους ότι η κρίση στο Ιράκ μπορεί να βλάψει την ειρηνευτική προσπάθεια στην Κύπρο επιτρέποντας στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το ρόλο της ως σημαντικής συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή για να ματαιώσει μια συμφωνία.

    ''Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές ελπίδες. Πιστεύουμε πως είναι δυνατό να πετύχουμε μια συμφωνία ... και θα αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειές μας στο σκοπό αυτό, να πετύχουμε μια διευθέτηση ως τις 28

    [34] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "σκληρή" τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ε/κ πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της γραπτώς πάνω στους "ουσιώδεις όρους" της τουρκικής πλευράς, αντί να θέσει στη συνάντηση τις δικές της απόψεις πάνω στους ουσιώδεις όρους.

    [35] (Κ) ΕΕ - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Προδρόμου

    Συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία και λειτουργία της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στην οποία την κυπριακή Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου.

    Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσαν από κοινού ο εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελληνας Ευρωβουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος, και ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαρόκου Αμπντεβαχέντ Ράντι.

    [36] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λύση - Οίκος Fitch

    Δεύτερη ολοκληρωμένη μελέτη για το κόστος της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν υπέβαλε πριν από λίγες μέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Τάκη Κληρίδη.

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ενδιαφέρον για το κόστος της λύσης επέδειξε και η αντιπροσωπεία του οίκου Fitch κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του οίκου Fitch, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις και ότι η αξιολόγηση της οικονομίας από τους αξιωματούχους του οργανισμού θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ επεσήμανε ότι ο οίκος Fitch είναι ο τρίτος ανεξάρτητος που αξιολογεί την κυπριακή οικονομία και ''αρχίζοντας από πέρσι κατέταξε την κυπριακή οικονομία σε ένα σκαλί πιο ψηλά από τους άλλους δύο''.

    [37] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν αρνείται να διαπραγματευθεί αλλά διαφωνεί με τον χάρτη που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο που να επιβάλλει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ουσιαστική διαπραγμάτευση εάν ο Τ/Κ ηγέτης συνεχίσει να αρνείται διαπραγμάτευση στο εδαφικό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο κ. Ντενκτάς ''δεν έχει αρνηθεί διαπραγμάτευση''.

    ''Εκείνο που λέει'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''είναι ότι διαφωνεί με τον χάρτη που υπέβαλλαν τα Ηνωμένα Εθνη και υποσχέθηκε ότι θα ετοιμάσουν οι σύμβουλοι του ή οι χαρτογράφοι του άλλο χάρτη''.

    Μιλώντας απόψε μετά από εκδήλωση της Κίνησης Νέων Επαγγελματιών, η οποία τον τίμησε, και σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απέδωσε προεκλογική σκοπιμότητα στην μέχρι σήμερα μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι καμμία σκοπιμότητα δεν υπάρχει.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί όταν χρειάζεται να συγκληθεί. ''Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την οποία πρέπει να παρθεί διαφορετική απόφαση από εκείνες που έχουμε πάρει, ασφαλώς θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και μπορεί αυτό να συγκληθεί και για σκοπούς ενημέρωσης ακόμη'', είπε.

    ''Αλλά δεν είναι τόσο αναγκαίο να κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο αν δεν υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που πρέπει να προβληματιστούμε αν θα διαφοροποιήσουμε τις αποφάσεις μας'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

    [38] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Ιράκ

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Κυπριακό συνδέονται έμμεσα, υπό την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπη με "αναπάντεχες καταστάσεις" στην Κύπρο και άρα είναι "φυσικό και σημαντικό να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ", δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς

    [39] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λάρνακα - Διάσκεψη Τύπου

    Η αξία των οδικών, πολεοδομικών, κτιριακών και άλλων έργων στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια λίρες για αυτή τη δεκαετία, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά το λιμάνι, το αεροδρόμιο και η μαρίνα, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η πόλη ''εδικαιούτο να έχει όλα αυτά τα έργα υποδομής πολύ πιο νωρίς και αυτό το παραδεχόμαστε, όμως έγιναν αρκετά''.

    Πρόσθεσε ότι ''σίγουρα κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι τέλεια ή μπορεί ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε θητεία να ολοκληρώσει τα έργα, αφού αυτά χρειάζονται είτε να αναβαθμίζονται είτε οι ανάγκες προϋποθέτουν νέους σχεδιασμούς, γι' αυτό και η ανάπτυξη και η υποδομή σε έναν τόπο όσο ανεπτυγμένος και αν είναι συνεχής και εξελικτική''.

    Αφού έκανε αναφορά στα οδικά και πολεοδομικά έργα που έχουν γίνει στη Λάρνακα την τελευταία δεκαετία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσφορές τόσο για το αεροδρόμιο της Πάφου, όσο και της Λάρνακας''.

    Είπε, επίσης, ότι ''αύριο ευελπιστούμε πως το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών θα τελειώσει με την αξιολόγηση του τεχνικού μέρους, ούτως ώστε να ανοιχθεί ο οικονομικός φάκελος και να μπορέσουμε πολύ σύντομα να ανακοινώσουμε τον προτιμητέο επενδυτή που θα αναλάβει και τη διαχείριση των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και των υφισταμένων αεροδρομίων από την 1η Ιουνίου του 2003''.

    Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, με σημερινές τιμές ''θα είναι της τάξης περίπου των 350 με 400 εκατομμυρίων λιρών''.

    Πρόσθεσε ότι τις προσεχείς βδομάδες ''αναμένονται οι εξειδικευμένες προσφορές των διαφόρων ενδιαφερομένων για το λιμάνι της Λάρνακας, διαδικασία που θα γίνει με το σύστημα του BOT, θα ακολουθήσει η προεπιλογή των επικρατέστερων για να πάμε στον τελικό διαγωνισμό για την ανακήρυξη του στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει το λιμάνι της Λάρνακας''.

    Οσον αφορά τις μαρίνες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Είπε, εξάλλου, ότι ''την προσεχή βδομάδα θα βγούμε σε προσφορές για τα πρώτα τμήματα του παραλιακού δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το λιμάνι της Λάρνακας και τα έργα που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ''με πρόταση στη Βουλή μειώθηκαν δραστικά, βάσει της πρότασής μας, τα επιβατικά τέλη για το λιμάνι της Λάρνακας, αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους αυτό το θέμα δεν προχώρησε''.

    Πρόσθεσε ότι ''βάσει των δρομολογίων που γίνονται από τα υφιστάμενα κρουαζιερόπλοια και την ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν για τις μικρές κρουαζιέρες, η Λεμεσός έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω γειτνίασης προς της Αίγυπτο''.

    ''Προσπάθειά μας'', είπε, ''είναι να γίνει ένα μεγάλο λιμάνι για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα και γρήγορα κρουαζιερόπλοια, ενώ αναφορικά με την εμπορικότητα του λιμανιού, σίγουρα δεν είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, όμως τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια αύξηση της χρήσης του λιμανιού της Λάρνακας γύρω στο 30%''.

    ''Οσο αφορά το μέλλον του λιμανιού της Λάρνακας, δεν είναι απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών, δεν είναι μόνο απόφαση της κυβέρνησης, ήταν απόφαση της πλειοψηφίας των οργανωμένων φορέων της Λάρνακας να είναι το κυρίως επιβατικό και να γίνει με την μέθοδο του BOT'', είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 February 2003 - 18:49:33 UTC