Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ε/Κ, Τ/Κ φοιτητές - Εκδήλωση - ΟΗΕ
  • [02] (K) Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Iστοσελίδα - ΔΗΣΥ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βασιλείου - Αξιωματούχος ΥΠΕΞ Βρετανίας
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κλόσον - Συλλυπητήρια
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κλόσον - Συλλυπητήρια (Ορθή επανάληψη)
  • [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [10] (Κ) Οικολόγοι - Αβέρωφ Νεοφύτου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Προεδρικές εκλογές - Δημοσκοπήσεις
  • [13] (K) Συνδιάσκεψη συνδικαλιστών Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [15] (Κ) Αναστασιάδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Καρπασίτες
  • [16] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Κυβέρνηση - Οικονομία
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλέκος Μαρκίδης - Τουρκία
  • [18] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Διάσκεψη Τύπου - Υπ. Συγκοινωνιών
  • [19] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Eurocontrol
  • [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προεδρικές εκλογές
  • [21] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Διάσκεψη Τύπου
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [23] (Κ) Κουτσού - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Δημοσκοπήσεις
  • [24] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Περδίκης - Εργα
  • [25] (Κ) Κύπρος - Πρωτόκολλο συνεργασίας - Εναέρια κυκλοφορία
  • [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γκρόσμαν
  • [27] (Κ) Αναστασιάδης - Δημοσκοπήσεις
  • [28] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πρόσφυγες - Τιτλοποιήσεις
  • [29] (Κ) Κασουλίδης - Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κροατίας
  • [30] (Κ) Επάλξη - Εκσυγχρονισμός κράτους και οικονομίας
  • [31] (Κ) Κουτσού - Δημογραφική πολιτική - Πολύτενκοι
  • [32] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Πρόσφυγες - Τιτλοποίηση
  • [33] (Κ) Λόφος Αγίου Γεωργίου - Ανασκαφές

  • [01] (Κ) Ε/Κ, Τ/Κ φοιτητές - Εκδήλωση - ΟΗΕ

    Συγκέντρωση με συνθήματα υπέρ της δίκαιης και σύντομης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν και της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, οργάνωσε χθες, μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων φοιτητών και νέων επιστημόνων, μελών του μη-κυβερνητικού οργανισμού Cyprus Action Network.

    [02] (K) Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Iστοσελίδα - ΔΗΣΥ

    To Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ευρωπαίοι Δημοκράτες παρουσίασε πρόσφατα μια νέα ηλεκτρονική σελίδα υπό τον τίτλο ''Διεύρυνση - Οι νέοι μας εταίροι'' στην οποία περιλαμβάνεται εκ μέρους της Κύπρου ο Δημοκρατικός Συναγερμός που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και η συζήτηση του εδαφικού, η δήλωση του Βρετανού Κοινοβουλευτικού Μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών Μπιλ Ράμγουελ στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Βρετανία θα θέσει ξανά στην τουρκική κυβέρνηση το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974, η δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη χθες έναντι των προσφύγων ότι η διαδικασία τιτλοποίησης θα συνεχισθεί είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σχέση Cymmetron με επιτελείο Τάσου'', ότι η εταιρεία ''Symmetron MRCI'', που έχει κάνει τη δημοσκόπηση η οποία δίδει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα Τάσσο Παπαδόπουλο ποσοστό 48% στο δεύτερο γύρο, "φέρεται να είναι συνεργαζόμενη με Ελλαδίτη επικοινωνιολόγο του κ. Παπαδόπουλου και ότι, αυτή η σχέση είναι και ο λόγος για τον οποίο το επιτελείο Παπαδόπουλου κατέβαλλε την προηγούμενη εβδομάδα αγωνιώδεις προσπάθειες να βρει έντυπο στον ελλαδικό χώρο για να προβάλει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεσμεύτηκε χθες έναντι των προσφύγων ότι η διαδικασία τιτλοποίησης, θα συνεχισθεί και ότι, χωρίς διακρίσεις, οι πρόσφυγες θα αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας για τις οικίες στις οποίες διαμένουν.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ροκανίζει το εδαφικό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ντενκτάς δεν συζητεί για το χάρτη και ''ροκανίζει το εδαφικό'', θέτοντας θέμα για τη βιωσιμότητα των περιοχών που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση. Αλλη είδηση είναι η δήλωση του Βρετανού Κοινοβουλευτικού Μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών Μπιλ Ράμγουελ στη Βουλή των Κοινοτήτων, ότι η Βρετανία θα θέσει ξανά στην τουρκική κυβέρνηση το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η διάταξη μάχης του τελευταίου δεκαημέρου'', γράφει πως όλα τα κομματικά επιτελεία έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία συλλογής και της τελευταίας ψήφου, με τους υποστηρικτές του κ. Παπαδόπουλου να επιχειρούν να πείσουν ότι η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ της αντιπολίτευσης και ότι η εκλογή Προέδρου από τον πρώτο γύρο δεν είναι απίθανη, ενώ οι υποστηρικτές του Προέδρου Κληρίδη προβάλλουν ότι αυτός αποτελεί εγγύηση ασφάλειας. Ο Αλέκος Μαρκίδης, αναφέρει η εφημερίδα, απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ενώ οι ΝΕΟ διαπιστώνουν ότι η πόλωση ανάμεσα στους ''μεγάλους'' εξασθενεί το κύμα αντίθεσης στο σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου μελετά την αύξηση των τελών για τηλεφωνικές κλήσεις προς κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Κλείνει πόρτες ο Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης εκβιάζει και κλείνει την πόρτα στην ουσιαστική διαπραγμάτευση επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν, θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτα στις απευθείας συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη τα θέματα της λεγόμενης ''κυριαρχίας'' και της ''πολιτικής ισότητας'', καθώς και τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, αναφέρει η εφημερίδα, ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ δηλώνει ότι για διευθέτηση του προβλήματος χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα και ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να προβεί σε νέες υποχωρήσεις''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ζήτησε χθες συγκράτηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών στα υφιστάμενα επίπεδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Θα δοθούν και χάρτες'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει καταθέσει νέο συμπληρωματικό έγγραφο από οκτώ σημεία, με το οποίο θέτει ζητήματα προτεραιότητας, τα οποία η δική του πλευρά θεωρεί σημαντικά. Ταυτοχρόνως, άρχισε την ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη για το εδαφικό. Αλλού γράφει ότι και οι δέκα περίπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί του δημόσιου τομέα μπορούν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα κατά τις απογευματινές ώρες και να μη θεωρούνται παράνομοι φροντιστηριούχοι, αποτεινόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας και λαμβάνοντας σχετική άδεια.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Κυριαρχία και βλέπουμε'', ότι η συζήτηση του εδαφικού, στις απευθείας συνομιλίες για εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, άρχισε χθες με μονόλογο της ε/κ πλευράς, αφού ο κ. Ντενκτάς παρουσιάσθηκε ανέτοιμος να συζητήσει το θέμα και επιμένοντας ταυτοχρόνως σε αναγνώριση πρώτα της λεγόμενης ''κυριαρχίας'' του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια χθεσινής περιοδείας του στη Λεμεσό και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για το κατά πόσον ο κ. Ντενκτάς έχει δηλώσει στις απευθείας συνομιλίες ότι δεν θα διεκδικήσει ξεχωριστή ''κυριαρχία'', αλλά να συζητήσει το εδαφικό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στην κατάσταση στο Ιράκ και γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν θα αντιμετωπίσει πολεμική ενέργεια ''εάν δεν λογικευθεί'' και δεν προβεί σε αφοπλισμό με δική του πρωτοβουλία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αύξηση δασμών σε ιδιοκτήτες γιωτ στις μαρίνες και γράφει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν δύο επιλογές είτε να πληρώσουν είτε να φύγουν. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Βασιλείου - Αξιωματούχος ΥΠΕΞ Βρετανίας

    Την αλλαγή της στάσης της Βρετανίας ως προς τη μελλοντική μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 25 κρατών - μελών, διαπίστωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διευθυντή του ΥΠΕΞ Μεγάλης Βρετανίας Νικ Μπερντ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κλόσον - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον για το θάνατο των επτά αστροναυτών που επέβαιναν στο αμερικανικό διαστημόπλοιο Columbia, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου.

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,85  ( 0,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    773.450
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    243.518    346,71  (-0,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    174.926    100,37  ( 0,14)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.770     78,59  (-1,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     93.846     19,83  ( 2,85)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     74.709     62,45  ( 0,14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.685     98,75  (-0,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.272     18,92  ( 0,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    160.450     70,99  ( 1,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.506      3,19  ( 0,63)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     30.460     17,89  ( 0,96)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      4.840     12,92  (-4,72)
    Ξενοδοχεία                    £     10.597     45,10  (-0,79)
    Αλλες Εταιρείες               £     39.887     83,30  (-0,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7201            1,7304
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8598            1,8709
    Λίρα Αγγλίας                     1,1307            1,1374
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,0734        224,8579
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1557          3,1809
    Δολάριο Καναδά                     2,8198          2,8423
    Κορώνα Δανίας                     12,7802         12,8824
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8620         12,9648
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8811         16,0081
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5226          2,5427
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κλόσον - Συλλυπητήρια (Ορθή επανάληψη)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον για το θάνατο των επτά αστροναυτών που επέβαιναν στο αμερικανικό διαστημόπλοιο Columbia, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης απαντώντας σε δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου περί συρρίκνωσης στον τομέα της βιομηχανίας δήλωσε πως ''ο τομέας της βιομηχανίας δεν έχει υποστεί καμία συρρίκνωση''.

    ''Αυτό που ο κ. Παπαδόπουλος αντιλαμβάνεται ως συρρίκνωση είναι στην πραγματικότητα η μείωση της συμβολής της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) λόγω του ότι η συμβολή άλλων τομέων, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και οι υπηρεσίες έχει αυξηθεί'', ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

    Πρόσθεσε πως ''αυτό δεν σημαίνει ότι συρρικνώνεται η βιομηχανία αλλά απλώς άλλοι τομείς της οικονομίας αυξάνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς'' και ανέφερε πως ''τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε αύξηση στον τομέα της βιομηχανίας της τάξης του 18%''.

    Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου για επικέντρωση της προσοχής μας στο μέλλον στον τομέα της νέας τεχνολογίας, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ''είναι αυτό ακριβώς που έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με την εισαγωγή της υψηλής τεχνολογίας και των εκκολαπτηρίων νέας τεχνολογίας στην Κύπρο.

    [10] (Κ) Οικολόγοι - Αβέρωφ Νεοφύτου

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ''καλείται να μας αδειάσει τη γωνιά χωρίς άλλους μελοδραματισμούς και αχρείαστο θόρυβο'' και προσθέτει πως ''έτσι και αλλιώς ο λαός θα τον κάνει πέρα στις 16 Φεβρουαρίου, και τα αμίμητης ελαφρότητα καμώματά του θα αποτελούν πλέον ιστορία''.

    Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Νεοφύτου το Κίνημα αναφέρει πως ''είναι σαφές πως αυτός έχει αναιρέσει το λόγο του στην περίπτωση της παράκαμψης του σημαντικού μορφώματος της 'Πέτρας των Χασαμπουλιών' στο δρόμο Πλατρών - Πάφου''.

    ''Ας δώσει καθαρή απάντηση (αν μπορεί): γιατί άλλα έλεγε πριν λίγους μήνες και γιατί τώρα δίνει εντολές για επίσπευση της καταστροφής της 'πέτρας των χασαμπουλιών''', προσθέτουν οι Οικολόγοι.

    Ακόμη αναφέρουν πως όσον αφορά το Κούριο ''είναι σαφές ότι η στάση της κυβέρνησης έχει καταδικαστεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων - συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ - αλλά και το σύνολο του κυπριακού λαού.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι συνιστά ''μείζον πολιτικό θέμα, η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των μελών του, για τις συνεχιζόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις''.

    ''Είναι αδιανόητο να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, να διαρρέουν διάφορες πληροφορίες περί των θεμάτων που συζητούνται και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να έχουν άγνοια περί των θεμάτων που συζητούνται'', είπε ο κ. Ομήρου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτή η συμπεριφορά αποτελεί το λιγότερο περιφρόνηση προς τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και πλήρη υποβάθμιση και αχρησία του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου'' και κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ''χωρίς άλλη καθυστέρηση να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για πλήρη ενημέρωση των όσων συζητούνται στις συνομιλίες''.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης ''εντείνονται από το γεγονός ότι τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας διαπληκτίζονται, ερίζουν και αλληλοκατηγορούνται επί καθημερινής πλέον βάσεως'', προσθέτοντας πως ''το μεγάλο εθνικό μας θέμα δεν είναι ιδιωτική υπόθεση ούτε του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ούτε των κυρίων Μαρκίδη και Παπαπέτρου''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν έχει συζητήσει κατ' ιδίαν το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "αθέτησε υπόσχεση" που έδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου απάντησε διερωτώμενος ''τι μεσολάβησε ώστε να υπάρχει τώρα μια ουσιαστική άρνηση σύγκλησης του σώματος'' λέγοντας ότι η απάντηση σε αυτό πρέπει να δοθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Διερωτήθηκε εξάλλου αν είναι υπόθεση του Προέδρου Κληρίδη, του κ. Παπαπέτρου και του κ. Μαρκίδη το πως θα ονομάζεται η χώρα μας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό αφορά ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η αντιπολίτευση μελετά το ενδεχόμενο αντίδρασης στην άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, πέραν από τις λεκτικές εκκλήσεις και αναφορές, ο κ. Ομήρου είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ''σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της ψήφου τους για να δώσουν το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα του σεβασμού και της αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Οι πολίτες της Κύπρου, πρόσθεσε, ''σκέφτονται βεβαίως να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές τη δημοκρατική συμπαράταξη, τον υποψήφιο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης Τάσσο Παπαδόπουλο και βεβαίως να τερματίσουν μια για πάντα τη διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς που έχουν υποβαθμίσει και το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Σε σχόλιο ότι πιθανόν ο Πρόεδρος Κληρίδης να μην εκτιμά ότι υπάρχουν εξελίξεις στις συνομιλίες που να δικαιολογούν τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου είπε: ''Εμείς βλέπουμε και διαβάζουμε και ακούμε ότι συζητείται το εδαφικό, συζητούνται χάρτες, έχουν δοθεί προτάσεις για τα ονόματα που θα αφορούν το κοινό κράτος και επομένως αυτά τα θέματα δεν μπορούν να αξιολογούνται ως μη σημαντικά''.

    ''Εχουμε και εμείς δικαίωμα να κάνουμε αξιολόγηση αφού ενημερωθούμε, αφού ακούσουμε τι συζητείται στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στις επαφές που είχαν στην Κύπρο διάφοροι ξένοι διαμεσολαβητές για τις οποίες, όπως είπε, δεν υπάρχει πληροφόρηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Προεδρικές εκλογές - Δημοσκοπήσεις

    Ως ένα είδος αποζημίωσης προς τους πρόσφυγες για ό,τι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια, θεωρεί ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε όσους διαμένουν σε προσφυγικές κατοικίες, οι οποίες όμως δεν είναι κτισμένες σε τ/κ γη.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''η ορθή αντιμετώπιση αυτού του θέματος δεν είναι να μην πάνε πίσω οι πρόσφυγες'', αλλά να εξετασθεί χωριστά η περίπτωση αυτών που διαμένουν σε κατοικίες που έχουν κτισθεί σε ε/κ ή κρατική γη και εκείνων που είναι κτισμένες σε εκτάσεις γης που ανήκουν σε Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται αυτές τις ημέρες για την εγκυρότητα ή όχι των δημοσκοπήσεων και το κατά πόσον γίνονται δεοντολογικά και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ο κ. Βασιλείου είπε πως δεν είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και μάλιστα με αριθμό δείγματος μικρότερο των χιλίων ατόμων, ενώ δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανή την εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα Τάσσου Παπαδόπουλου από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εξαγγελία του Προέδρου Κληρίδη να παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας για τις οικίες στις οποίες διαμένουν εκτοπισμένοι, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτό θα είναι ''ένα είδος αποζημίωσης προς τους πρόσφυγες για ό,τι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια'', αλλά ''δεν θα πρέπει να δοθούν τίτλοι για σπίτια που είναι σε τ/κ γη'' και διαφωνεί με όσους προτείνουν απαλλοτριώσεις τ/κ περιουσιών από το κράτος.

    Οπως είπε, είναι ''πεπεισμένος ότι, εάν, για διάφορους λόγους, χάσουμε την ευκαιρία λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, τότε σίγουρα απεμπολούμε τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας για να επιστρέψουν 90.000 πρόσφυγες στο ε/κ κράτος, άλλες 50 - 60.000 στην τ/κ πολιτεία και όλα τα άλλα τα οποία έχουμε πει επανειλημμένως''.

    ''Το να προσπαθήσεις να κάνεις ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, στην ουσία σημαίνει ότι θέλεις να το απορρίψεις'', δήλωσε, προσθέτοντας πως ''ο κυπριακός λαός, σε αυτές τις εκλογές, ''έχει να κάνει μια σοβαρή και υπεύθυνη επιλογή''.

    Ερωτηθείς για την ποιότητα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''τηλεφωνικές, πολιτικές δημοσκοπήσεις, μέσα στο πλαίσιο το ελληνικό ή το κυπριακό, δεν πρέπει να παίρνονται και πολύ στα σοβαρά''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, υπάρχει στην Κύπρο και στον Κύπριο ψηφοφόρο που ερωτάται τηλεφωνικώς για το ποιον θα ψηφίσει, η αίσθηση ότι μπορεί να γίνουν στοιχεία που αφορούν τον ίδιο προσωπικά και τις επιλογές του και, έτσι, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι οι απαντήσεις του είναι ορθές και ειλικρινείς.

    ''Ισως'', συνέχισε, ''μετά από 20 ή 30 χρόνια, αυτό το θέμα να ξεπερασθεί, αλλά σήμερα θεωρώ ότι είναι λάθος να προσπαθούν να δημιουργούν εντυπώσεις με τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις και να δίδονται αποτελέσματα δημοσκοπήσεων με 300 ή 400 ή 500 ερωτηθέντες''.

    Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για να επιτρέψει με ακρίβεια εκτίμηση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος, είπε ο κ. Βασιλείου και δεν μπορεί, πρόσθεσε, ''να γίνεται προσπάθεια αναγωγής των ποσοστών με βάση το τι δεν είπαν οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν λευκή ψήφο και να λες ότι και αυτοί θα ψηφίσουν ό,τι ψήφισαν και οι υπόλοιποι".

    Σοβαρές πρέπει να θεωρούνται οι δημοσκοπήσεις, είπε ο κ Βασιλείου, αυτές που γίνονται με χίλια άτομα περίπου, με κάλπη και για τις οποίες είναι γνωστό ποιος είναι ο πελάτης και που γίνεται από σοβαρή εταιρεία που εξειδικεύεται σε έρευνες αγοράς.

    Κληθείς να εκφέρει την άποψή του, ως ειδικός επί των ερευνών αγοράς, για το κατά πόσον θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι, για αυτό, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία.

    [13] (K) Συνδιάσκεψη συνδικαλιστών Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου

    Αρχίζει αύριο στην Αθήνα διήμερη συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή συνδικάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, στη συνδιάσκεψη με τίτλο ''Πρωτοβουλίες για διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, λαμβανομένων υπόψη και των πρόσφατων εξελίξεων'', θα λάβουν μέρος από πλευράς της Ελλάδας οι οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την Τουρκία οι οργανώσεις TURK-IS, DISK, KESK και HAK-IS.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κάλεσε οποιονδήποτε θεωρεί πως οι πρόσφυγες δεν πρέπει να πάρουν τα σπίτια στα οποία κατοικούν σήμερα, έστω και εάν επιστρέψουν στα δικά τους σπίτια, να το πει στον κυπριακό λαό.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δίδει προεκλογικές υποσχέσεις, με τις εξαγγελίες του για παράδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

    ''Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε από τους υποψήφιους του οποίου περνά από το μυαλό ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό για να πάνε οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και να έρθουν να τους πάρουν τα σπίτια που απέκτησαν στους συνοικισμούς ή με τα διάφορα προσφυγικά προγράμματα, ας το πει,'' είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Οπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, ''ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε σαφέστατα ότι το λιγότερο χρέος που έχουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, και όχι ο οποιοσδήποτε Κληρίδης αλλά όλοι μας, είναι αυτά τα σπίτια να τα θεωρήσουμε ότι είναι δικά τους και να τους τα αφήσουμε ανεξάρτητα εάν θα γυρίσουν στα σπίτια τους.''

    Σε ερώτηση εάν αυτό είχε αποφασίσει η Βουλή, ο Εκπρόσωπος είπε ως δεν γνωρίζει.

    Σε άλλη ερώτηση γιατί δεν δίδονται αυτοί οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, αφού και στο παρελθόν δόθηκαν υποσχέσεις για αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης άρχισε να δίνει τους τίτλους αυτούς μέχρι που τον σταμάτησε η Βουλή με ειδική νομοθεσία.

    ''Είναι μια δέσμευση του Προέδρου για να ξέρουν αυτοί οι πρόσφυγες ότι πηγαίνοντας στα σπίτια τους με τη λύση δεν θα χάσουν τα σπίτια που κατοικούν σήμερα,'' ανέφερε.

    [15] (Κ) Αναστασιάδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Καρπασίτες

    Η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, περί παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της πολιτικής, η οποία είχε υλοποιηθεί ή άρχισε να υλοποιείται από το 1997 και σαν αποτέλεσμα παρέμβασης της αντιπολίτευσης σταμάτησε, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην ουσία ο Πρόεδρος ήθελε να διαβεβαιώσει τους πρόσφυγες ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική, έτσι ώστε είτε επιστρέψουν κάτω από ε/κ διοίκηση, είτε επιστρέψουν στην τ/κ πολιτεία, αυτό το οποίο δεσμεύθηκε να κάνει, θα το κάνει, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Κληθείς μετά από ημίωρη συνάντησή του με εκπροσώπους των οργανώσεων Καρπασίας να σχολιάσει το γεγονός ότι η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας περί παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προεκλογική παροχή, είπε ότι: ''κατ΄ αρχήν αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος σαν ελάχιστη αποζημίωση για τις ταλαιπωρίες, είναι η συνέχιση της πολιτικής η οποία είχε υλοποιηθεί ή άρχισε να υλοποιείται από το 1997 και σαν αποτέλεσμα παρέμβασης της αντιπολίτευσης σταμάτησε.''

    Με την οριστική λύση του Κυπριακού βεβαίως, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, ''αίρονται τα οποία προβλήματα, και εκείνο που ήθελε να διαβεβαιώσει τους πρόσφυγες ο Πρόεδρος δεν είναι ότι έρχεται να κάνει μια νέα πρόταση, αλλά ότι θα συνεχίσει αυτή η πολιτική έτσι που οι πρόσφυγες, είτε επιστρέψουν κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση, είτε επιστρέψουν στην τουρκοκυπριακή πολιτεία, εκείνο που ανέλαβε, και σαν αποτέλεσμα των ενεργειών της αντιπολίτευσης δεν υλοποιήθηκε, θα το υλοποιήσει''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τέθηκε στη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Καρπασίας, το θέμα της άρνησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επιστροφή της Καρπασίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι: ''δεν είναι τι θέλει ο κ. Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς θέλει αναγνώριση του ψευδοκράτους του, θέλει την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, την παραμονή των εποίκων, συνεπώς εάν δεν λύθηκε το Κυπριακό μέχρι σήμερα είναι εξαιτίας των αξιώσεων του κ. Ντενκτάς.''

    [16] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Κυβέρνηση - Οικονομία

    Για ''μαύρη σελίδα'' της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής έκανε σήμερα λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για ''έλλειψη προληπτικής πολιτικής'', τόσο στο θέμα της οικονομίας, αλλά και του τουρισμού.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''υπήρξε αποτυχία αυτά τα χρόνια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης'', προσθέτοντας ότι ''οι δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν αυτό το πρόβλημα''.

    ''Μερικοί δείκτες που σήμερα βρίσκονται μέσα στα όρια του Μάαστριχτ, είναι οριακά εντός αυτών των ορίων και με την πολιτική που ακολουθήθηκε, κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε εκτός των ορίων του Μάαστριχτ'', είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει κρύβεται η κυβερνητική αποτυχία με την έγκριση της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ ότι δήθεν εγκρίθηκε η κυβερνητική πολιτική''.

    Αποκάλεσε ''αλαζονική'' τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι η αντιπολίτευση δεν έχει να πει τίποτα για την οικονομία και τον παρέπεμψε στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή κατά την οποία, όπως είπε, ''τεκμηριωμένα αποδείχθηκε η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία''.

    Ο Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης, λέγοντας ότι από 9,4% το 1992 κατήλθε στο 2% το 2002. Για την ανεργία είπε πως από το 1,8% το 1992, έχει αυξηθεί στο 3,5%, ενώ οι άνεργοι από 5.187 το 1992, έχουν αυξηθεί στους 11.020 δέκα χρόνια αργότερα. Αναφέρθηκε ακόμη στο δημόσιο χρέος, το οποίο, όπως είπε, από 2,7 δισεκατομμύρια λίρες το 1992, έχει ανέλθει στα 6,4 % δις σήμερα.

    Ανέφερε ότι ''το δημόσιο χρέος ανά πολίτη που το '92 ήταν 3.250 λίρες, σήμερα ανέβηκε στις 10.250 λίρες'', προσθέτοντας ότι ''στην ουσία το κράτος πληρώνει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες τόκους την ημέρα''. Αναφερόμενος στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί ''κομματικές σκοπιμότητες ανοίγοντας θέσεις για να βουλευτούν οι ημέτεροι''.

    Για την ανεργία, είπε ότι ''δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το τι γίνεται διεθνώς, αλλά να συγκρίνουμε στο πώς ήταν η Κύπρος προηγουμένως''.

    Σε σχέση με το επίπεδο της φτώχιας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας'' και κάλεσε τους κυβερνώντες ''αντί να κρύβονται πίσω από στατιστικά στοιχεία, να μιλήσουν με τους απλούς ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επιβίωσης''.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ επέκρινε την κυβέρνηση ότι ερμηνεύει αποφάσεις της Βουλής ''με καθαρά τυπικά κριτήρια κανονισμών και κρύβονται πίσω από κάποια κενά και δεν τις εφαρμόζουν'' και ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα των συντάξεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ ότι ''οικειοποιούνται και καπηλεύονται τις αποφάσεις της Βουλής'' τις οποίες χρησιμοποιούν ''σαν προεκλογικό τέχνασμα, λέγοντας στους συμπολίτες μας τους συνταξιούχους ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που τους τα έδωσε και ότι αν φύγει η κυβέρνηση θα χάσουν τις συντάξεις τους''.

    Σύμφωνα με το κ. Κυπριανού, ''το Υπουργείο Οικονομικών, επειδή δεν είναι σε θέση να καταβάλει τα επιδόματα τέκνων, λένε ψευδώς στους πολίτες ότι δεν τα ψήφισε η Βουλή'', λέγοντας ότι η Βουλή ενέκρινε τα επιδόματα αυτά από το περασμένο καλοκαίρι.

    Για το θέμα το τουρισμού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''εξακολουθεί να μην υπάρχει προγραμματισμός και πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης που φαίνεται ότι έρχεται με τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και ούτε πώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα διεθνούς ύφεσης ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες, απ' όπου έρχονται τουρίστες''.

    Είπε ότι στο πρόγραμμα του κ. Παπαδόπουλου θα γίνει εισαγωγή δύο νέων θεσμών, του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για συμβουλές προς την κυβέρνηση στο οποίο θα συμμετέχουν πέραν από τεχνοκράτες του κράτους, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και σύμβουλοι από την ΕΕ, και η δημιουργία άλλου συμβουλίου οικονομικής πολιτικής από νέους ανθρώπους με άτομα που ο μέσος όρος ηλικίας του θα είναι 30 με 35 χρόνων.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλέκος Μαρκίδης - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, είναι έτοιμος για λύση όχι στις 28 Φεβρουαρίου αλλά και στις 10 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αλέκου Μαρκίδη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση ενόσω ο Ραούφ Ντενκτάς ηγείται της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες.

    ''Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν πιθανολογεί καθόλου ότι θα λυθεί το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όμως εάν παρ' ελπίδα η τουρκική πλευρά ή ο κ. Ντενκτάς αλλάξουν τη στάση τους ο Πρόεδρος είναι έτοιμος για λύση όχι στις 28 Φεβρουαρίου, στις 10 Φεβρουαρίου,'' ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του κ. Μαρκίδη ότι στην Τουρκία έχουν επικρατήσει οι σκληροπυρηνικοί, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφορία ότι στην Τουρκία επικράτησαν οι σκληροπυρηνικοί.

    [18] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Διάσκεψη Τύπου - Υπ. Συγκοινωνιών

    Ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε σήμερα πως το Κίνημα ''σκοπεύει να προωθήσει στη Βουλή ειδική νομοθεσία που να προνοεί προσωπική ποινική ευθύνη των Υπουργών και των άλλων αξιωματούχων για κολάσιμες πράξεις, με αναδρομική ισχύ''.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ''ότι κατά την κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πλατρών δεν θα επηρεαστούν οι γνωστές ' Πέτρες των Χασαμπουλιών', οι μπουλντόζες πήραν εντολές να καταστρέψουν τα πάντα''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''ο κ. Υπουργός παραβιάζοντας κάθε δεοντολογία δικαιολογεί την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του με το αμίμητο επιχείρημα ότι ' αφού οι Οικολόγοι υποστηρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο να περιμένουν να ανέβει στην προεδρία για να σώσει αυτός τις 'Πέτρες των Χασαμπουλιών' ''.

    Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ''δίδει οδηγίες για επιτάχυνση των εργασιών σε μια έκφραση τυφλής εκδίκησης με προφανή στόχο να μην υπάρχει σε λίγες μέρες τίποτα για να σωθεί''.

    ''Φεύγοντας ο κ. Αβέρωφ σαν καταπατητής και κατακτητής σκοπεύε να παραδώσει καμένη γη'', είπε ο κ. Περδίκης για να προσθέσει ότι ''για τα όσα εγκλήματα διαπράξει στο λίγο χρόνο που του απομένει στην καρέκλα του Υπουργού θα υπάρξει δίκαιη τιμωρία''.

    ''Αν νομίζει ο κ. Αβέρωφ ότι θα αφεθεί ανενόχλητος να αποσυρθεί στους πορτοκαλεώνες του χωριού του χωρίς να υποστεί το αντίτιμο της καταστροφικής του μανίας, είναι γελασμένος'', πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης, είπε ότι ο κ. Νεοφύτου, ''δεν λειτουργεί στα πλαίσια προσωπικής βεντέτας'', προσθέτοντας ότι από ότι φαίνεται, ''η πολιτική της ' καμένης γης' είναι συνολική και σχεδιασμένη''.

    Για τούτο το λόγο, είπε ο κ. Περδίκης, ''μεθοδεύεται η ικανοποίηση των απαιτήσεων όλων εκείνων των συμφερόντων της διαπλοκής και της διαφθοράς, που για χάρη τους κυρίως πιέστηκε ο Πρόεδρος Κληρίδης να διεκδικήσει επανεκλογή στο αξίωμα του Προέδρου ''.

    Ο κ. Περδίκης έκανε επίσης λόγο και για ένα ''συνεχές πήγαινε - έλα των συμφερόντων αυτών στο Προεδρικό στις κρίσιμες ώρες της μεταστροφής της θέλησης του Προέδρου Κληρίδη''.

    Παράλληλα, επικαλούμενος πληροφορίες που κατέχει, είπε ότι ''τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθούν αποφάσεις που αφορούν τη χαριστική αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών υπέρ συγκεκριμένων αναπτύξεων''.

    Ο κ. Περδίκης κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ''να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους προς την κατεύθυνση της ματαίωσης της τακτικής των απερχόμενων κυβερνώντων, που επιδιώκει να παραδώσει στη νέα κυβέρνηση 'καμένη γη' '', όπως είπε.

    [19] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Eurocontrol

    Τεράστιες προοπτικές διανοίγονται για την Κύπρο με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση του περιφερειακού κέντρου του Eurocontrol (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας) στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προεδρικές εκλογές

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν ''τραγικό'' κάποιοι να μην δουν τις ιστορικές εξελίξεις διότι προτιμούν να βλέπουν την εξουσία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''εμείς στηρίζουμε την υποψηφιότητα ενότητας του Γλαύκου Κληρίδη, κρίνοντας πως σε αυτές τις ιστορικές εξελίξεις, όπως έχουν διαμορφωθεί, η παρουσία του ιστορικού ηγέτη, του Γλαύκου Κληρίδη, που τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματεύεται μαζί με τον Ντενκτάς υπό την εποπτεία του κ. ντε Σότο, πρέπει να παραμείνει για το καλό του τόπου''.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη ''δεν είναι υποψηφιότητα κομματική, δεν είναι υποψηφιότητα εξουσίας, είναι υποψηφιότητα για την Κύπρο, γι' αυτό καλούμε τους Κύπριους πολίτες, ανεξάρτητα κομματικού ή ιδεολογικού χώρου, να αγκαλιάσουν με θέρμη αυτή την υποψηφιότητα για την Κύπρο''.

    ''Παρ' όλο που προέρχομαι από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αυτή την ώρα το πρωτεύον δεν είναι αν θα βρούμε τρόπους να επουλώσουμε τις κομματικές πληγές, αλλά αν θα βρούμε τρόπους να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα, αν θα μπορέσουμε μετά από 29 χρόνια να επουλώσουμε τις πληγές μέσα από τη σημερινή ντε φάκτο κατάσταση'', πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ''παρά τη στάση που διατηρεί ο Ντενκτάς για ευνόητους λόγους, η διεθνής κοινότητα δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου και υπάρχει μια λογική για αυτό το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσει ενωμένη η Κύπρος να ενταχθεί και να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα με την ΕΕ''.

    ''Οσοι αγνοούν αυτές τις ιστορικές εξελίξεις, όσοι αγνοούν ότι το 2003 είναι το έτος που αναπτύσσεται αυτή η δυναμική και δεν πρέπει να χαθεί διότι προτιμούν να βλέπουν, αντί των εξελίξεων, την εξουσία νομίζω ότι το μόνο που προξενούν είναι ζημιά προς τον τόπο'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ''υποκειμενικά θα μπορούσε κανείς να δει ή να μην δει εξελίξεις, αλλά θα ήταν τραγικό για τον τόπο μας, επειδή κάποιοι προτιμούν την εξουσία, να κάνουν πως δεν βλέπουν τις ιστορικές εξελίξεις και την κρισιμότητα των στιγμών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε: ''Δεν προβληματίζομαι και δεν με ανησυχεί πόσο μικρό ή πόσο μεγάλο θα είναι το ρήγμα στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αν κάτι με ανατριχιάζει, αν κάτι με προβληματίζει, αν για κάτι αγωνιώ ως Κύπριος πολίτης είναι το τι μέλλει γενέσθαι για αυτή τη μικρή και ταλαιπωρημένη και πολυβασανισμένη πατρίδα. Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουμε να βρούμε μια σωστή λύση του Κυπριακού και να επανενώσουμε τον τόπο μας''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας που θα δοθούν στους πρόσφυγες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρειάζεται να υποσχεθεί τίτλους ιδιοκτησίας διότι είναι αυτός ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έδωσε σε πέντε χιλιάδες πρόσφυγες τίτλους ιδιοκτησίας''.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έβαλαν 'αντρόχι' στο να πάρουν όλοι οι πρόσφυγες τίτλους ιδιοκτησίας, ως το ελάχιστο που θα μπορούσε αυτή η πολιτεία να προσφέρει προς μία τάξη συνανθρώπων μας που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από το 1974''.

    [21] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Διάσκεψη Τύπου

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαπραγματεύεται το Κυπριακό ερήμην όλων και αναφέρθηκε σε ''καπηλεία και κοροϊδία'' των προσφύγων από τους κυβερνώντες, οι οποίοι, όπως ανέφερε, παρουσιάζουν αυτές τις εκλογές ως εκλογές επιστροφής των προσφύγων.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως πρέπει να σταματήσει ''η καπηλεία των προσφύγων. Θέλω να στείλω και το μήνυμα στους ίδιους τους πρόσφυγες ότι όπως τους έχουν εκμεταλλευτεί και τους κοροϊδεύσει τις προηγούμενες πενταετίες θα το κάμουν και τώρα'', πρόσθεσε.

    ''Το κάμνουν μπροστά στα μάτια μας και αντιδρώ ως άνθρωπος και ως πρόσφυγας και ως εκπρόσωπος μιας μεγάλης μερίδας των προσφύγων που με τιμούν με την ψήφο τους αλλά και της Κερύνειας ολόκληρης'', είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι από την ώρα που έχουν αρχίσει οι συνομιλίες δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση. ''Δεν έχω καμία ενημέρωση ούτε προφορική ούτε γραπτή και αυτό θέλω να το καταγγείλω'', είπε.

    ''Και πάλι με πόνο ψυχής λέω ότι ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται ερήμην όλων μας σε μια στιγμή που όπως λέει ο ίδιος είναι ιστορική. Μα αν είναι ιστορική η στιγμή πως υποτιμούμε τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο;'', διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως ''ούτε γραπτή ούτε προφορική ενημέρωση'' έχει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή από οποιονδήποτε κυβερνητικό επίσημο. ''Αυτό είναι κακό όχι απλώς για μένα αλλά για όλους μας'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς γιατί δεν συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο είπε: ''Για μένα οι λόγοι είναι καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες''.

    Eρωτηθείς αν αναμένεται λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Χριστόφιας είπε : ''Εχω δηλώσει από πριν την Κοπεγχάγη και το δήλωνε και ο κ. Κληρίδης, τώρα άλλαξε γνώμη γιατί είναι υποψήφιος, ότι ως τις 28 του μήνα δεν είναι δυνατόν να λυθεί το Κυπριακό, να φθάσουμε σε συμφωνία κι αυτό είναι απλό όχι γιατί δεν μας φτάνει ο χρόνος αλλά δεν φτάνει η βούληση από πλευράς της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς''.

    Ερωτηθείς για το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας προς τους πρόσφυγες, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''κάθε πέντε χρόνια ή όποτε έχει εκλογές θυμούνται τελετές για να δώσουν τίτλους ιδιοκτησίας''. Αυτό, ανέφερε, πρέπει να προβληματίσει και τον κόσμο που παίρνει τον τίτλο αλλά και τον κόσμο που ζει σε προσφυγικά σπίτια και δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο γιατί είναι σε τουρκοκυπριακές περιουσίες. ''Εκτός και αν η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι ότι τελικά θα γίνει ανταλλαγή περιουσιών'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε ενημέρωση για τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου όπου, όπως είπε, γίνονταν παραχωρήσεις. Πρόσθεσε πως έχει γράψει επιστολές στον Πρόεδρο Κληρίδη ''για τις εκτροπές στα θέματα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατιδίων και της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατιδίων''.

    ''Τους προκαλώ'', είπε, ''να δώσουν στην δημοσιότητα αυτές τις επιστολές για να φανεί και πότε τις απέστειλα. Πολύ έγκαιρα τις έστειλα και εδώ και αρκετό καιρό και πριν έχουμε οποιεσδήποτε προεκλογικές διαμάχες'', πρόσθεσε.

    ''Πάει πολύ κατά την άποψη μου να μου αποδίδουν εμένα γνώση και προπάντων να υπονοούν ότι συμφώνησα κιόλας με αυτές τις εκτροπές και αυτές τις παραχωρήσεις του Προέδρου. Ποτέ δεν συμφώνησα, πάντοτε υπερασπιζόμουν τις θέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι εκεί τα πρακτικά κι ας τα δώσουν στην δημοσιότητα'', ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του αγωνίστηκε για χρόνια ώστε η Καρπασία να είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. ''Καπηλεύονται'', είπε, ''κι αυτό ακόμη το γεγονός αλλά οι Καρπασίτες και ο κυπριακός λαός και οι πρόσφυγες πρέπει να γνωρίζουν ότι κυοφορούνται νέα σχέδια τα οποία έχουν την Καρπασία εκτός ελληνοκυπριακής διοίκησης και οι κυβερνώντες είναι έτοιμοι να τα δεχτούν''.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Θετικά έκλεισε, ύστερα από πέντε ημέρες συνεχούς πτώσης, η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από το επίπεδο των 90 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 89,85 μονάδες. Αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στις 773 χιλιάδες λίρες.

    [23] (Κ) Κουτσού - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Δημοσκοπήσεις

    Η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για επίδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες ''φαίνεται προεκλογικό τέχνασμα'' δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Κουτσού, διερωτώμενος ''γιατί ο Πρόεδρος δεν τοποθετείται στο συνολικό πρόβλημα των προσφύγων και τοποθετείται μόνο στο θέμα των τίτλων''.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ''ένα παλιό θέμα το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί οριστικά από καιρό. Από τη στιγμή που δόθηκαν κάποιοι τίτλοι στους πρόσφυγες πιστεύω πλέον ότι δεν είναι δίκαιο να έχουμε άλλους πρόσφυγες με τίτλους και άλλους χωρίς'', ανέφερε ο κ. Κουτσού.

    Πρόσθεσε πως ''ταυτόχρονα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν έχει σχέση με τη διεκδίκηση του δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης που πρέπει να κατοχυρωθεί ανεξάρτητα εάν τιτλοποιηθούν ή όχι προσφυγικές περιουσίες''.

    Ο κ. Κουτσού έκανε λόγο για ''προεκλογική παροχή'' και είπε ότι ''ο κ. Κληρίδης πέντε χρόνια είχε χρόνο μπροστά του να αντιμετωπίσει το θέμα μετά την αντίδραση της Βουλής και νομίζω ότι κακώς εγείρεται τώρα''.

    Πρόσθεσε ότι οι ΝΕΟ αρχικά τάχθηκαν ''εναντίον αυτής της πολιτικής'' και ανέφερε ότι ''από τη στιγμή όμως που δόθηκαν τίτλοι, νομίζω είναι άδικο να μην δοθούν σε όλους τους πρόσφυγες''.

    Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ περιουσίες, ο κ. Κουτσού ανάφερε ότι ''εδώ είναι που μπαίνει κανείς σε προβληματισμό γιατί ο Πρόεδρος δεν τοποθετείται στο συνολικό πρόβλήμα, όπως εισηγείται τη λύση του το Πανεπιστήμιο (Κύπρου,) και τοποθετείται μόνο για το θέμα των τίτλων. Εμείς το βλέπουμε στη συνολική του διάσταση'', πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως ''το ευρύτερο θέμα είναι η ίση κατανομή των βαρών και εμείς είμαστε υπέρ της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της (σχετικής) έρευνας του Πανεπιστημίου''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι ''έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι στο σχέδιο υπάρχει και η οικονομική πτυχή και θα πρέπει να την εξετάσουμε προσεκτικά'' και επανέλαβε ότι ''στο οικονομικό πεδίο θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της μη τήρησης των οικονομικών κριτηρίων που θέτει η ΕΕ'', αναφέροντας ότι ''και πολιτικά και οικονομικά προβλήματα υπάρχουν, που θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση στην Κύπρο''.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος που μιλούσε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Λάρνακα ''επανέλαβε ότι χρειάζεται νέα περιφερειακή πολιτική για ίση ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Κύπρου. Η Λάρνακα'' πρόσθεσε ''είναι από τις πλέον αδικημένες πόλεις και επαρχίες και θα πρέπει μέσα στα πλαίσια της ΕΕ να σχεδιάσουμε μια νέα πολιτική που να βοηθήσει όλες τις περιοχές και όλους τους κατοίκους της Κύπρου''.

    Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία μέλους του επιτελείου του Αλέκου Μαρκίδη ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται κατά παραγγελία από διάφορα ΜΜΕ και σύμφωνα με τις επιθυμίες εκείνων των ΜΜΕ για κάποιο υποψήφιο, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι ''είναι άποψη του, την οποία φαντάζομαι θα αποδείξει''.

    Πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις ''από όργανο επιστημονικής μέτρησης και υποβοήθησης των πολιτικών φορέων να παίρνουν αποφάσεις έχουν μετατραπεί σε μέσο επιβολής της άποψης κάποιων''.

    ''Με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται ουσιαστικά προσπαθούν να εμπεδώσουν την άποψη ότι αποτελούν αποτέλεσμα τελικής ψηφοφορίας'' ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι ''αυτό είναι λάθος και ουσιαστικά οδηγεί στην αχρήστευση των δημοσκοπήσεων ως οργάνων μέτρησης της πολιτικής εικόνας και αντίληψης των πολιτών''.

    [24] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Περδίκης - Εργα

    Εξυβριστικό προς τους θεσμούς, αποκάλεσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πολιτικό λόγο του ΓΓ και βουλευτή του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργου Περδίκη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, με αφορμή δηλώσεις του κ. Περδίκη, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι τον προβληματίζει ο πολιτικός λόγος, το ήθος και ο ''πολιτικός κατήφορος'' των επιτελών του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, και κάλεσε την κυπριακή κοινωνία να προβληματιστεί σοβαρά από ''την πρωτόγνωρη πολιτική αλαζονεία''.

    Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Περδίκη ότι (ο κ. Νεοφύτου) θα αφήσει πίσω του ''καμένη γη'', είπε ότι ο πολιτικός λόγος του βουλευτή ''φέρνει τον τόπο μας πίσω σε παρωχημένες εποχές'', προσθέτοντας ότι δεν θα τον ακολουθήσει στον κατήφορο. Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο βουλευτής των Οικολόγων ''κατηγόρησε πολιτικούς αρχηγούς ότι είναι προδότες'.

    ''Είναι αυτός και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σήμερα στα επιτελεία του Τάσσου Παπαδόπουλου που ήθελαν να ενταφιάσουν το σχέδιο Ανάν και να το απορρίψουμε χωρίς καμία συζήτηση'', πρόσθεσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    Κάλεσε εξάλλου τους Κύπριους πολίτες να σκεφτούν για κάποια δευτερόλεπτα ''σε ποιες τραγωδίες και περιπέτειες θα οδηγούσαμε τον τόπο αν ακούγαμε τον κ. Περδίκη και απορρίπταμε το σχέδιο Ανάν πριν πάμε στην Κοπεγχάγη''.

    Αναφερόμενος στην κοπή δέντρων μπροστά από την Βουλή των Αντιπροσώπων και ''μπροστά στα μάτια του κ. Περδίκη'', ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''αυτός που υπερασπίζεται το περιβάλλον'' δεν είχε τίποτε να πει στην εν λόγω περίπτωση, ούτε για τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ούτε για το κοινοβούλιο διότι ''όταν το πράσινο το καταστρέφουν οι εν δυνάμει σύμμαχοι δεν έχει πρόβλημα''.

    Αναφερόμενος στα έργα υποδομής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΓΓ των Οικολόγων καταψήφισε το ΒΟΤ για τα αεροδρόμια γιατί να μην επηρεαστούν οι αλυκές, βρέθηκε στη Γιόλου μαζί με κατοίκους διαμαρτυρόμενος για τον αυτοκινητόδρομοι Πάφου Πόλης Χρυσοχούς, πήγε στα Πολεμίδια ενάντια στην κατασκευή ανισόπεδων κόμβων, ενώ διαφωνεί και με τη δημιουργία του περιμετρικού Λευκωσίας που έχει στόχο την αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας.

    ''Είναι αυτός που δεν θέλει να γίνει κανένας δρόμος κανένα μονοπάτι'', είπε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας ότι ο κ. Περδίκης ''θυμήθηκε το περιβάλλον μερικές μέρες πριν από τις προεδρικές''.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων είπε ακόμη ότι στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα οι οικολόγοι διακρίνονται από μια ''ποιότητα λόγου'' και όλα τα οικολογικά κινήματα είναι υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης. ''Εδώ στην Κύπρο ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει'', είπε για να προσθέσει ότι ''όποτε ανοίξει το στόμα του ο κ. Περδίκης βγαίνει ένας οχετός ύβρεων και προπηλακισμών''.

    ''Εμείς ποτέ δεν είπαμε κανένα επίθετο για κανέναν. Απλώς θέλουμε να προβληματίσουμε την κοινή γνώμη αν αύριο στην εξουσία βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι τι θα έχει να υποφέρει αυτός ο τόπος'', πρόσθεσε.

    Σε σχόλιο ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι και ο ίδιος κινδυνολογεί με το να δηλώνει περίπου ότι αν εκλεγεί ο κ. Παπαδόπουλος θα έρθει η καταστροφή, ο Υπουργός απάντησε ότι για όλα τα έργα ''ο κ. Περδίκης θέλει να μπει μπροστά από την μπουλντόζα''. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταστρέψει δεκάδες χωριά μέσα από ακραίες προσεγγίσεις.

    ''Αυτά τα έργα έχουν προγραμματιστεί, είναι στην υλοποίησή τους, πέρασαν από τη Βουλή, εγκρίθηκαν τα κονδύλια. Λίγος σεβασμός προς τους θεσμούς δεν βλάπτει'', ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Περδίκη ότι ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου είπε στους Οικολόγους να περιμένουν να βγει στην εξουσία ο κ. Παπαδόπουλος για να σώσει τις ''πέτρες των Χασαμπουλιών'', ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι δεν προέβη ''σε καμία τέτοια δήλωση'', και πως αν ο πολιτικός του λόγος ήταν όπως του ΓΓ των Οικολόγων θα αποχωρούσε από την πολιτική ζωή του τόπου ''σεβόμενος την κυπριακή κοινωνία''.

    [25] (Κ) Κύπρος - Πρωτόκολλο συνεργασίας - Εναέρια κυκλοφορία

    Το ρόλο της γέφυρας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) και της Μέσης Ανατολής θα διαδραματίσει η Κύπρος με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας με την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και την Αίγυπτο, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου (Europe Middle East Coordination Mechanism - EMAC), σήμερα στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να επιτευχθεί ''μεγαλύτερη ασφάλεια στους αιθέρες της περιοχής, να μειωθεί το κόστος για τον έλεγχο αυτού του εναέριου χώρου και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος''.

    [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γκρόσμαν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης καλωσόρισε σήμερα τη δήλωση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν ότι η Κύπρος αποτελεί την πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ.

    ''Πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι θα είναι αδιανόητο να διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην αναγνωρίζει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία'', δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

    [27] (Κ) Αναστασιάδης - Δημοσκοπήσεις

    Αυτό που συνέβη τελικά με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι να μετατραπούν σε αναξιόπιστους φορείς, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός παράγοντας εργαλείου υποβοήθησης των κομμάτων να μειωθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως χρειάζεται μια πιο προσεκτική και λεπτομερής νομοθεσία, έτσι ώστε οι εταιρίες να γνωρίζουν ότι τα όσα παρουσιάζουν μπορούν να ελεγχθούν.

    Ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι το γεγονός πώς κανένα αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων δεν έτυχε να συμπίπτει με εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993 μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι οι διαμαρτυρίες που ακούγονται έχουν κάποια βάση.

    Κληθείς να σχολιάσει παρατηρήσεις που ακούγονται πως κάποιες δημοσκοπήσεις δεν τηρούν τα απαιτούμενα στοιχεία για να είναι αξιόπιστες, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι: ''εκείνο το οποίο έχει συμβεί τελικά με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι να μετατραπούν σε αναξιόπιστους φορείς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ένας σημαντικός παράγοντας εργαλείου υποβοήθησης των κομμάτων.''

    ''Νομίζω χρειάζεται μια πιο προσεκτική αλλά και λεπτομερής νομοθεσία με βάση τα διεθνώς κρατούντα, έτσι ώστε και οι εταιρίες να γνωρίζουν ότι μπορούν να ελεγχθούν γι΄ αυτά τα οποία παρουσιάζουν,'' πρόσθεσε.

    Δεν είναι δυνατό, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''καμία των δημοσκοπήσεων να μην συμπίπτει με εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993 μέχρι σήμερα. Σημαίνει ότι όντως κάπου υπάρχει μια βάση για όσους διαμαρτύρονται.''

    Από την μια, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι δημοσκοπήσεις ''δεν δίνουν τα σωστά μηνύματα, αλλά και από την άλλη γίνεται εκμετάλλευση ή προσπάθεια εκμετάλλευσης για επηρεασμό της ψήφου, κάτι το οποίο είναι και απαράδεκτο και αδιανόητο.''

    Ερωτηθείς για το αν το κόμμα του έχει προβεί σε καταγγελίες για το θέμα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: ''όχι εμείς δεν έχουμε σκοπό να διώξουμε κανένα, εκείνο που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στον λαό είναι να μην τις λαμβάνει υπόψη (τις δημοσκοπήσεις)''.

    Κληθείς τέλος να πει πώς θα χειριστεί το θέμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Ελένη Βραχίμη, οι οποίοι φέρονται να επανήλθαν με νέα επιστολή ο καθένας προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: ''την έλαβα, την διάβασα και την φύλαξα''.

    [28] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πρόσφυγες - Τιτλοποιήσεις

    Μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, η οποία θα ψηφίσει τους σχετικούς κανονισμούς, αναμένεται να επαναρχίσει η τιτλοποίηση των οικιών και διαμερισμάτων των οικισμών και συνοικισμών στους πρόσφυγες δικαιούχους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί προεκλογικής παροχής, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι το θέμα ''δεν αποτελεί προεκλογική παροχή, ούτε εμπεριέχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα αφού, η πολιτική του Προέδρου Κληρίδη επί του συγκεκριμένου θέματος από το 1993 ήταν γνωστή στους πάντες, ότι επεδίωκε την τιτλοποίηση των οικιών και διαμερισμάτων των οικισμών και συνοικισμών στους πρόσφυγες δικαιούχους''.

    Οπως ανέφερε ''η πολιτική του Προέδρου Κληρίδη στο θέμα αυτό, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν η τιτλοποίηση των οικιών και των διαμερισμάτων των προσφυγικών οικισμών προς τους πρόσφυγες''. Σημείωσε ότι ''στο παρελθόν τιτλοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός οικιών και διαμερισμάτων αλλά αργότερα ύστερα από απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η περαιτέρω τιτλοποίηση διακόπηκε μέχρι την ετοιμασία Κανονισμών για το θέμα αυτό''.

    Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι ''οι σχετικοί Κανονισμοί είναι έτοιμοι αλλά προέκυψαν μερικά προβλήματα νομικής φύσεως, τα οποία αφορούν περιουσίες που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους και στις οποίες έχουν ανεγερθεί οικισμοί ή συνοικισμοί''.

    [29] (Κ) Κασουλίδης - Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κροατίας

    Η υποβολή υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ από την Κροατία, αποτελεί την αρχή μίας διαδικασίας για τη σταθερότητα και συνεργασία στα δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Neven Mimica.

    [30] (Κ) Επάλξη - Εκσυγχρονισμός κράτους και οικονομίας

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου σε σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι ''η φιλοσοφία που διακρίνει τη σημερινή διακυβέρνηση καθιστά προβληματική τη γρήγορη και ομαλή ενσωμάτωση της κυπριακής κοινωνίας στις σύγχρονες δομές των ευρωπαϊκών κρατών''.

    Αναφέρεται επίσης σε "αναγκαιότητα εγκατάλειψης της αναχρονιστικής νοοτροπίας ώστε ο Κύπριος πολίτης να αναπληρώσει το κόστος αυτής της καθήλωσης στο παρελθόν''.

    Προσθέτει ότι ''ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της κοινωνίας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ένταξης'' και αναφέρει ότι ''ο εκσυγχρονισμός και η οικοδόμηση σύγχρονου κράτους αποτελούν βασική προτεραιότητα του προγράμματος των δυνάμεων της αλλαγής και του υποψηφίου Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Η Επαλξη αναφέρει ότι ''ορθώς το πρόγραμμα (του κ. Παπαδόπουλου) τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να προάξει τη χρηστή διοίκηση, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ισονομία και ισοπολιτεία, το σεβασμό προς τον πολίτη και τα δικαιώματά του''.

    [31] (Κ) Κουτσού - Δημογραφική πολιτική - Πολύτενκοι

    Υπέρ μιας ολοκληρωμένης και άμεσης εφαρμογής δημογραφικής πολιτικής με στόχο την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευρωστία για τις μελλοντικές γενιές καθώς και τη διατήρηση των οικογενειακών δεσμών, τάσσεται ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Κουτσού.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, ο κ. Κουτσού υποστηρίζει μέτρα για κατοχύρωση της πολύτεκνης ιδιότητας, την αύξηση του επιδόματος τέκνου και τη βελτίωση του νόμου περί παραχώρησης επιδόματος μάνας.

    Επίσης, ο κ. Κουτσού προτείνει όπως η πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα έχει το δικαίωμα ισοδύναμης χορηγίας με το ύψος του φόρου του εξαθέσιου αυτοκινήτου μέχρι δέκα χιλιάδες λίρες, τιμή που να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εκάστοτε τιμές αυτοκινήτων.

    [32] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Πρόσφυγες - Τιτλοποίηση

    Διακήρυξη προθέσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αποτελεί η εξαγγελία του για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες για τις οικίες στις οποίες διαμένουν τώρα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι η μη υλοποίηση της πολιτικής αυτής οφείλεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτή ήταν πάντοτε η πολιτική του Προέδρου Κληρίδη, η οποία ''ματαιώθηκε από τη Βουλή συνεπεία 4 νόμων που ψηφίστηκαν του 1998''.

    Σημείωσε πως ''ενόσω υπάρχουν αυτοί οι νόμοι, η πολιτική αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί'', προσθέτοντας ότι έγιναν προσπάθειες και από τον ίδιο και την κυβέρνηση για να τροποποιηθούν οι νόμοι αυτοί, οι οποίοι "επί του παρόντος είναι εκεί''.

    ''Μέχρις ότου τροποποιηθούν οι νόμοι, η εξαγγελία αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ήταν προεκλογικό τέχνασμα η χθεσινή εξαγγελία του Προέδρου, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι η εξαγγελία αυτή αποτελεί ''διακήρυξη προθέσεως''.

    Ανέφερε πως αυτή ήταν πάντοτε η θέση του Προέδρου Κληρίδη και η δική του "αλλά το όλο σχέδιο ματαιώθηκε, συνεπεία παρεμβάσεως της Βουλής των Αντιπροσώπων με πλειοψηφία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ το 1998''.

    [33] (Κ) Λόφος Αγίου Γεωργίου - Ανασκαφές

    Σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της Λευκωσίας κατά τις περιόδους που η Κύπρος ήταν διαιρεμένη σε βασίλεια, και της Ελληνιστικής περιόδου όταν η Κύπρος αποτελούσε μέρος του βασιλείου των Πτολεμαίων, αναμένεται να προκύψουν από τη μελέτη των αντικειμένων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Λόφο Αγίου Γεωργίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ανασκαφές του 2002 στο Λόφο Αγίου Γεωργίου, γνωστός και ως λόφος ΠΑΣΥΔΥ, χώρος που έχει προταθεί για την ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, άρχισαν τον Φεβρουάριο πέρσι και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

    Οι ανασκαφές έφεραν στο φως το δυτικό μέρος του αρχαίου οικισμού που χρονολογείται από την αρχή της Κυπρο-Αρχαϊκής μέχρι και το τέλος της Ελληνιστικής περιόδου, δηλαδή από τον όγδοο μέχρι τον πρώτο αιώνα π.Χ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 February 2003 - 18:49:29 UTC