Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βασιλείου - Κυπριακό - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [02] (Κ) Παπαδόπουλος - Εκλογές
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 17η αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Σύνδεσμος Αυτοκινήτου - Πρωτάθλημα - Ράλλυ Λευκωσίας
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Πρόσφυγες - Εγκλωβισμένοι
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τιμητική διάκριση - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Δημοσκοπήσεις - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [11] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Εκλογές
  • [12] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Κύπρος - Ευρώ
  • [13] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρκίδης
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λεμεσός - Τ/Κ
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Εκλογές
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Εκλογές (Επανάληψη)
  • [17] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Προεδρικές
  • [18] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

  • [01] (Κ) Βασιλείου - Κυπριακό - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι αν τα ΗΕ διαισθανθούν, κατά την έκφρασή του, ότι υπάρχει ευνοϊκό κλίμα, θα προχωρήσουν στην κατάθεση νέου σχεδίου για το Κυπριακό.

    Ο κ. Βασιλείου, σε δηλώσεις του στην Πάφο, και απαντώντας σε ερώτηση αν στο νέο σχέδιο θα καταβληθεί προσπάθεια από τα ΗΕ εξευμενισμού της άλλης πλευράς είπε ότι τα ΗΕ δεν εργάζονται και δεν κινούνται με αυτή τη λογική. Το νέο σχέδιο, όπως είπε, θα καλύψει, πιθανόν, τυχόν κενά και αδυναμίες που έχουν εντοπισθεί στο υφιστάμενο σχέδιο.

    Ο Γιώργος Βασιλείου ανέφερε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τάσσος Παπαδόπουλος προβαίνει σε αντιφατικές δηλώσεις για το σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις οι ξένοι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά.

    [02] (Κ) Παπαδόπουλος - Εκλογές

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε βεβαιότητα για νίκη του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ σε χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Πάφου, ανέφερε ότι το βάρος που επωμίζεται είναι μεγάλο γιατί νιώθει ότι θα πρέπει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του Κυπριακού Ελληνισμού.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 17η αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Σημαντική νίκη πέτυχε χθες η Ομόνοια στο ΓΣΠ επί της Αλκής, κερδίζοντάς την με 11 - 1 και, επωφελούμενη από την ισοπαλία 1 - 1, που έφερε η ομάδα του ΑΠΟΕΛ αγωνιζόμενη εκτός έδρας, στο ''Αμμόχωστος'', με τη Νέα Σαλαμίνα, βρέθηκε μόνη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 40 βαθμούς, έναντι 39 του δεύτερου ΑΠΟΕΛ.

    [04] (Κ) Σύνδεσμος Αυτοκινήτου - Πρωτάθλημα - Ράλλυ Λευκωσίας

    Ο Αντρέας Περατικός με το Χάρη Επισκόπου, στη θέση του συνοδηγού και αυτοκίνητο Mitshubishi EVO VI, είναι οι νικητές του "Ράλλυ Λευκωσία" που διεξήχθηκε χθες, στο πλαίσιο του Παγκύπριου Πρωταθλήματος, με διοργανωτή τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου.

    Η πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος περιελάμβανε εννέα ειδικές διαδρομές στις ορεινές, δασώδεις περιοχές της Σολέας.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δημοσιοποιήσεις για τις προεδρικές εκλογές και οι εκτιμήσεις για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Πρόεδρου Κληρίδη, σε συνέντευξή του στην οποία αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό, η τραγωδία της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου ''Κολούμπια'' στις ΗΠΑ και η χθεσινή διαδήλωση στη Λευκωσία κατά ενός πολέμου στο Ιράκ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν τα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον κύριο τίτλο ''Αδύνατη η λύση με εκλογή Τάσσου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, για να καταδείξει τον κίνδυνο να χαθεί η μεγαλύτερη ευκαιρία που παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα για λύση του Κυπριακού λόγω ευνοϊκών συγκυρίων, δήλωσε: ''Φαντασθείτε το σκηνικό ενός Ντενκτάς που διεκδικεί τα πάντα και ενός Παπαδόπουλου που διεκδικεί τα πάντα''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με βάση απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ από τις 275 εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, οι 75 μετατράπηκαν σε τεμένη, 141 βεβηλώθηκαν, 13 μετατράπηκαν σε αποθήκες και μάντρες, 3 σε μουσεία εικόνων, 4 σε πολιτιστικά κέντρα για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ενώ άλλες 20 χρησιμοποιούνται από το κατοχικό καθεστώς σαν αποθήκες πολεμικού υλικού, κοιτώνες, εστιατόρια και στρατιωτικά νοσοκομεία.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο '''Αντάρτικο' στην αντιπολίτευση'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η συνεργασία των αντιπολιτευομένων δυνάμεων ''αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συσπείρωσης, σε βαθμό που εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την τελική έκβαση των προεδρικών εκλογών''. Προσθέτει ότι η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ''απειθαρχία'' εκδηλώνεται με αναφορές σε νίκη από τον πρώτο γύρο, προκειμένου να επηρεασθούν οι ψηφοφόροι και να αλλάξουν άποψη. Αλλού γράφει ότι ο σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιούλ, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζει ότι ''η χώρα που παραβλέπει την Κύπρο δεν είναι δυνατό να έχει επιρροή στην παγκόσμια ή την περιφερειακή πολιτική''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μυρίζουν εκλογές ενός μόνο γύρου'' δημοσιεύει στο κύριο του θέμα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος στον πρώτο γύρο διαθέτει σαφές προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του. Κύριο χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης, που ήταν τηλεφωνική, είναι το ψηλό ποσοστό αναποφάσιστων 15,3%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Τάσσος Παπαδόπουλος λαμβάνει 38%, ο Γλαύκος Κληρίδης 24,4%, ο Αλέκος Μαρκίδης 7 %, ο Νίκος Κουτσού 2% και οι άλλοι υποψήφιοι 1,8%, Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ που υποστηρίζουν τον Αλέκο Μαρκίδη με επιστολή τους στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη του ζήτησαν ''εμμέσως πλην σαφώς'' να ζητήσει από τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τραγωδία στο διάστημα'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου ''Κολούμπια'', 15 λεπτά προτού προσγειωθεί στο διαστημικό σταθμό ''Κένεντι'' στη Φλώριδα, συγκλόνισε τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ακόμα νωπές τις μνήμες από τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου. Στο ''Κολούμπια'' επέβαινε επταμελές πλήρωμα, ανάμεσα στο οποίο και δυο γυναίκες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, δηλώνει ότι είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του σε ένα Καμπ Ντέιβιντ, εφόσον του ζητηθεί από τους Αμερικανούς και είναι θετική η απάντηση του κ. Ντενκτάς. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε στα Ηνωμένα Εθνη να ''ξεχάσουν τη λύση'' μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εξοντωτική εκλογική μάχη'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ξεκάθαρος είναι πλέον ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης για προεδρικές εκλογές ενός γύρου και σαφείς οι προσανατολισμοί για συσπείρωση των ψηφοφόρων από στρώματα του εκλογικού σώματος που κρίνονται ως τα πλέον προβληματικά. Οι ηγέτες που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως και ο ίδιος ο υποψήφιος, αποδύονται πλέον σε εκστρατεία προς δημιουργία κλίματος εκλογών ενός γύρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο έκανε έκκληση προς τις δύο πλευρές να παρουσιασθούν κατά την αυριανή συνάντηση τους με τις εκατέρωθεν θέσεις επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, με την υπόδειξη να περιορισθούν στα ζητήματα προτεραιότητας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Συμβόλαιο με τον λαό'' γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος των δυνάμεων της αλλαγής Τάσσος Παπαδόπουλος παρουσίασε χθες το πρόγραμμα διακυβέρνησης του. Προσθέτει ότι ''σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε ότι κατέχει πλήρως τη δέσμη μέτρων που προτείνει, ότι έχει υπολογίσει τις δαπάνες για την εφαρμογή τους και ότι διαθέτει τα απαραίτητα τεκμήρια για να τα εφαρμόσει''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2002 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 1364 άτομα σε συνέχεια της αύξησης κατά 1274 άτομα που σημειώθηκε το 2001.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Πρόσφυγες - Εγκλωβισμένοι

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Νίκος Κουτσού, δήλωσε πως η ε/κ πλευρά έχει κάνει το ''τεράστιο λάθος'' να μην εφαρμόζει τη συμφωνία της τρίτης Βιέννης, η οποία, όπως είπε, προβλέπει για την ασφάλεια και την άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων στους 15.000 Ε/Κ στις περιοχές που η τουρκική πλευρά υπέγραψε και ανέλαβε υποχρέωση να αποδεχτεί.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση των ΝΕΟ, ο κ. Κουτσού είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων και οργανώσεων της Καρπασίας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, για το σχέδιο Ανάν, για την κατάσταση των εγκλωβισμένων και την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων.

    Αναφερόμενος ο κ. Κουτσού στο θέμα της Καρπασίας, όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ερώτημα κατά πόσον δημιουργεί αυτό το σχέδιο εγκλωβισμένους, ''γιατί'', όπως είπε, ''ουσιαστικά αυτό που δημιουργείται είναι μικρές ομάδες εγκλωβισμένων, που δεν θα μπορούν να ζήσουν ως ελεύθεροι πολίτες και δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά και ανθρώπινά τους δικαιώματα''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τιμητική διάκριση - Κυπριακό

    Η ευκαιρία λύσης του Κυπριακού δεν πρέπει να χαθεί, γιατί είναι κοινή ευκαιρία για Ε/Κ και Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρώσουμε την ένταξή μας στην ΕΕ και πως ''δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαπράξουμε λάθη''.

    Μιλώντας σε τελετή, στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας και Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου, όπου τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο της Αγίας Μαρίνας, ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπογράμμισε πως ''οφείλουμε να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε σωστά στο Κυπριακό, όχι μόνον για να συνεχίσει ομαλά η διαδικασία ολοκλήρωσης της ένταξής μας, αλλά και για να διευκολύνουμε την εξεύρεση μιας σωστής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, μιας λύσης που εξακολουθούμε να αναζητούμε τώρα που υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για αυτήν''.

    ''Μια ενωμένη Κύπρος θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων μας. Και των Ε/Κ και των Τ/Κ. Μια σωστή λύση θα μας φέρει πιο κοντά παρά ποτέ'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι ''σε μια ενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο, με ασφάλεια και σιγουριά, θα κτίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Η ευκαιρία λύσης δεν πρέπει να χαθεί. Γιατί είναι κοινή ευκαιρία για Ε/Κ και Τ/Κ'', πρόσθεσε.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένει ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα βρεθεί λύση του Κυπριακού, και επανέλαβε πως αναμένει πως το έτος 2003 θα είναι έτος ιστορικών εξελίξεων για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ξυλοτύμπου, όπου του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος της Αγίας Μαρίνας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αναμένεται από τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "να πει ποιά είναι η ορθή πολιτική που θα ακολουθήσει εκείνος". Οσον αφορά στην πορεία των συνομιλιών ανέφερε πως δεν έχει ακόμα συζητηθεί το εδαφικό λόγω της αρνητικής στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που τώρα δηλώνει έτοιμος να το συζητήσει.

    "Το πότε, θα είναι εντός των προσεχών ημερών", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [09] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Δημοσκοπήσεις - Κυπριακό

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος σήμερα περιοδεύει στη πόλη και την επαρχία Πάφου, δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως προεκλογικά τεχνάσματα και ο ίδιος δεν τις λαμβάνει υπόψη, αφού, όπως είπε, το εκλογικό του επιτελείο διαθέτει στοιχεία τέτοια που καταδεικνύουν ότι θα βρίσκεται σίγουρα στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Πρόσθεσε ότι στο δεύτερο γύρο έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Είπε επίσης πως στελέχη του εκλογικού επιτελείου του Προέδρου Κληρίδη ''δια του ψιθύρου'' επιχειρούν να πείσουν ότι οι ξένοι ευνοούν την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη. Ο κ. Μαρκίδης απέρριψε εκτιμήσεις ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα στη διαπραγματευτική τακτική της ε/κ πλευράς λόγω της υποψηφιότητας του.

    Επί του εθνικού θέματος, είπε, η συνεργασία με τον Πρόεδρο Κληρίδη είναι αγαστή.

    Αναφορικά με τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι το επιτελείο Κληρίδη έχει υποτιμήσει τα θέματα αυτά και ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις και πρόστιμα αν δεν εφαρμοστεί σωστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο από την κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανόν, όπως είπε, αν ισχύσει ότι είπε ο κ. Κληρίδης, να απολέσει και ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Κυπριακό -----------

    [10] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ

    Κοινή εκδήλωση, πραγματοποιούν αύριο στη Νέα Υόρκη, σε χώρο κοντά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι. Την εκδήλωση διοργανώνει η οργάνωση Δίκτυο Δράσης για την Κύπρο (CAN), η οποία επίσης διοργανώνει αυτή την εβδομάδα παρόμοιες ειρηνικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Γενεύη και το Τορόντο.

    Το Δίκτυο αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως είναι μια ''διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για ειρήνη στην Κύπρο''. Τα μέλη του είναι Κύπριοι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές ή προσφάτως αποφοιτήσαντες από πανεπιστήμια, που έχουν ως στόχο τους να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαφώτιση των χωρών που τους φιλοξενούν για τις όποιες σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο.

    [11] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Εκλογές

    Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πανέτοιμες για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε στην Πάφο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Παναγιώτου.

    Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκτύπωση των ψηφοδελτίων εντός της εβδομάδας. Πρόσθεσε πως έχουν ορισθεί οι ομάδες και οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδιαφέρον που επέδειξαν Τ/Κ για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι με βάση το σύνταγμα οι Τ/Κ ψηφίζουν για τον Αντιπρόεδρο και όχι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [12] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Κύπρος - Ευρώ

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στην ζώνη του ευρώ.

    [13] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρκίδης

    Η διαδικασία και η πρακτική που ακολουθεί το επιτελείο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά τον προεκλογικό αγώνα, ''και η όλη νοοτροπία μυρίζει ναφθαλίνη'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Μάριος Καρογιάν.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους επειδή πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν σύγχρονους και ενημερωμένους πολίτες και πολιτικούς με καθαρό πρόγραμμα, με καθαρές δεσμεύσεις και καθαρές λύσεις''.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''όσο προσεγγίζουμε την ημέρα των εκλογών ολοένα και περισσότερο παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση της κυβερνητικής μηχανής και μια άκρατη υποσχεσιολογία από μέρους ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων και φορέων της κυβερνητικής πολιτικής'' και ανέφερε ότι ''στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα έχουν εξαπολύσει ένα όργιο υποσχέσεων και εκβιασμών''.

    ''Θα θέλαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό διάλογο και την προεκλογική εκστρατεία'', συνέχισε, ''και να έκανε ένα απολογισμό της δεκάχρονης διακυβέρνησης του να έλεγε τα επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα που έχει αφήσει η διακυβέρνηση του και θα θέλαμε να ακούσει ο κυπριακός λαός ποιες είναι οι δεσμεύσεις του για τα επόμενα χρόνια''.

    ''Δεν αρκεί η δήλωση του ότι ο μόνος του στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επειδή ο κυπριακός λαός θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του τι ευαγγελίζεται, σε τι δεσμεύεται ο κάθε υποψήφιος'' είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι μεμπτό να τιμάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''δεν τηρείται το μέτρο'' και πρόσθεσε ότι εμείς καυτηριάζουμε τις διαστάσεις που παίρνει αυτού του είδους η προεκλογική εκστρατεία''. ''Αντί να εξαντλούν την προεκλογική τους εκστρατεία σε τέτοιου είδους πρακτικές, θα ήταν πιο ωφέλιμο για το πολιτικό σύστημα και τον πολίτη να είχε την ενεργό παρέμβαση του κ. Κληρίδη'', συνέχισε.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λεμεσός - Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα, μιλώντας ενώπιον Τ/Κ που τον τίμησαν, σε εκδήλωση στη Λεμεσό, ότι ''θα πρέπει να ξεχάσουμε τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος μέσα στην ΕΕ και μαζί να δημιουργήσουμε το μέλλον για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας''.

    Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο τ/κ σύνδεσμος "η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους", ο Πρόεδρος Κληρίδης, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού και την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού.

    ''Η προσπάθειά μου είναι για ειρηνική συμφιλίωση και επανένωση'', πρόσθεσε.

    Στο χώρο της εκδήλωσης, στην οποία έδωσαν το παρόν τους 150 περίπου Τ/Κ, που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, αναρτήθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ καθώς και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Εκλογές

    Ο Γλαύκος Κληρίδης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων αλλά και της διεθνής κοινότητας και αυτό τον καθιστά τον καταλληλότερο για να χειριστεί το Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης που οργάνωσε στη Λεμεσό, προς τιμή του Προέδρου Κληρίδη, ο τ/κ Σύνδεσμος «Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επιστολής στελεχών του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία τον καλούν να μεσολαβήσει για απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Κληρίδη προς όφελος του Αλέκου Μαρκίδη, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως «δεν περνά η σκέψη από τον Πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Οι λόγοι για την υποψηφιότητα του είναι σήμερα πιο ισχυροί από ότι την ημέρα που εξήγγειλε την υποψηφιότητα του», πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, αναφέροντας πως κάποιοι επέλεξαν αποσπασματικά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.

    «Εκείνο το οποίο λεει ο κ. Σημίτης και η κυπριακή Κυβέρνηση είναι ότι δεν πιθανολογούμε λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    Χαρακτήρισε ''πολιτικά τυφλούς'' όσους δεν μπορούν να δουν το γεγονός ότι «βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών εξελίξεων και σύντομα και σίγουρα μέσα στο 2003 πρέπει να αναμένονται σημαντικότατες διεργασίες που πιθανότατα να οδηγήσουν σε λύση».

    Σχολιάζοντας δημοσκόπηση που φέρει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προηγείται με διαφορά των άλλων ανθυποψηφίων του, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως θα ήταν αστείο να μιλήσει για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις των 400 ατόμων. «Νομίζω πως οι άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους δεν παρουσιάζουν τέτοια πράγματα σαν δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Εκλογές (Επανάληψη)

    Ο Γλαύκος Κληρίδης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων αλλά και της δ ι ε θ ν ο ύ ς κοινότητας και αυτό τον καθιστά τον καταλληλότερο για να χειριστεί το Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης που οργάνωσε στη Λεμεσό, προς τιμή του Προέδρου Κληρίδη, ο τ/κ Σύνδεσμος «Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επιστολής στελεχών του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία τον καλούν να μεσολαβήσει για απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Κληρίδη προς όφελος του Αλέκου Μαρκίδη, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως «δεν περνά η σκέψη από τον Πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Οι λόγοι για την υποψηφιότητα του είναι σήμερα πιο ισχυροί από ότι την ημέρα που εξήγγειλε την υποψηφιότητα του», πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα που φέρουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, αναφέροντας πως κάποιοι επέλεξαν αποσπασματικά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.

    «Εκείνο το οποίο λεει ο κ. Σημίτης και η κυπριακή Κυβέρνηση είναι ότι δεν πιθανολογούμε λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    Χαρακτήρισε ''πολιτικά τυφλούς'' όσους δεν μπορούν να δουν το γεγονός ότι «βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών εξελίξεων και σύντομα και σίγουρα μέσα στο 2003 πρέπει να αναμένονται σημαντικότατες διεργασίες που πιθανότατα να οδηγήσουν σε λύση».

    Σχολιάζοντας δημοσκόπηση που φέρει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προηγείται με διαφορά των άλλων ανθυποψηφίων του, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως θα ήταν αστείο να μιλήσει για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις των 400 ατόμων. «Νομίζω πως οι άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους δεν παρουσιάζουν τέτοια πράγματα σαν δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

    [17] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Προεδρικές

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε σήμερα ότι τα συμφέροντα του τόπου δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με προεδρία υπό προθεσμία, προσθέτοντας ότι ''το δεκαεξάμηνο είναι ένα αυθαίρετο χρονικό διάστημα το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη λύση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας σε πανεπαρχιακή προεκλογική συγκέντρωση στην Πάφο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το πρόγραμμά του ''μπορεί να εγγυηθεί σωστή διακυβέρνηση στο εθνικό θέμα και μπορεί να εξασφαλίσει την εναρμόνιση και την προσαρμογή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα''.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι ''μπαίνουμε σε μια διαρκή διαδικασία και πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή, επιμονή και σταθερότητα'' μιας και το συμφέρον μας, ''μας υπαγορεύει εντατικές και επίπονες διαπραγματεύσεις''.

    Είπε ότι ''το σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ είναι δεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση της λύσης του κυπριακού προβλήματος'', προσθέτοντας ότι ''στόχος μας είναι η επίτευξη λύσεως το συντομότερο δυνατό διάστημα''.

    ''Η επιτυχία του στόχου δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται από το κατά πόσο και πότε θα αλλάξει ριζικά η τουρκική πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό'', είπε ο κ. Μαρκίδης, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για άλλη μια φορά στήριξε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την πολιτική του.

    Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε και στα προεκλογικά τηλεοπτικά ''αντιαισθητικά φιλμάκια του κύριου Παπαδόπουλου'', όπως τα χαρακτήρισε, στα οποία ''μας λέει να φύγουμε από το παρελθόν'', προσθέτοντας ότι ''ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για ανανέωση και αλλαγή είναι ο κύριος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι πολιτικός και αυτός της γενιάς του 1959''.

    Ανέφερε επίσης πως ''ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής γνωρίζει ότι οι θέσεις του κ. Παπαδόπουλου για το εθνικό δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του ΑΚΕΛ'', και διερωτήθηκε ''πώς λοιπόν θα διαπραγματευτεί ένας άνθρωπος, όταν κάθε του φράση είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών;''

    Ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε επίσης ''πότε επιτέλους αυτός ο τόπος θα πάψει να είναι πεδίο συναλλαγών; Πότε θα ξεπεράσουμε τις νοοτροπίες του παρελθόντος και τις παρωχημένες πολιτικές; Πότε αποκτήσουμε την αντιμετώπιση που μας αξίζει;''

    Είπε ότι στις διαπραγματεύσεις, ''άλλοτε χρειάζεται να είσαι ευέλικτος και άλλοτε χρειάζεται να είσαι αποφασιστικός'', προσθέτοντας ότι ''η σίγουρη συνταγή αποτυχίας είναι να είσαι αγκυλωμένος σε ανελαστική διαπραγματευτική τακτική παρωχημένων εποχών''.

    [18] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Με τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Διγενή Μόρφου, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, με 1 - 0 και της ΑΕΚ επί του Αρη με 4 - 0 στο ΓΣΖ Λάρνακας, ολοκληρώθηκε σήμερα η 17η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ανδρών πρώτης κατηγορίας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, η Ομόνοια νίκησε την Αλκή, στο ΓΣΠ, με 11 - 1, ο ΑΠΟΕΛ έφερε ισοπαλία 1 - 1 με τη Νέα Σαλαμίνα στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'', η Ανόρθωση νίκησε, στο ''Τσίρειο'' Λεμεσού, τον Απόλλωνα με 2 - 1, η ΑΕΛ, επίσης εκτός έδρας, την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Παραλίμνι με 1 - 0 και, στο ''Παφιακό'' στάδιο, η Αθλητική Ενωση ''Πάφος'' κέρδισε με 2 - 0 τον Εθνικό Αχνας.
    
    Μετά και τους σημερινούς αγώνες, η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
    
    1)  Ομόνοια       40
    2)  ΑΠΟΕΛ         39
    3)  Ανόρθωση      35
    4)  Ολυμπιακός    33
    5)  ΑΕΛ           27
    6)  Παφος         27
    7)  Απόλλων       23
    8)  ΑΕΚ           23
    9)  Διγενής       20
    10) Εθνικός Αχνας 20
    11) Νέα Σαλαμίνα  18
    12) Παραλίμνι     17
    13) Αλκή          06
    14) Αρης          01
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 February 2003 - 18:49:16 UTC