Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ''Ράλλυ Λευκωσία''
  • [02] (Κ) Γραφείο Τύπου Αλέκου Μαρκίδη - Ανακοίνωση
  • [03] (Κ) ΚΟΠ - Φιλοξενία του Κογκρέσσου της ΟΥΕΦΑ 2004
  • [04] (Κ) Τουρκία -Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Ντενκτάς
  • [05] (Κ) Κύπρος - Τουρκία - ΟΑΣΕ
  • [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 17η αγωνιστική
  • [07] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα
  • [08] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [10] (Κ) Ομήρου - Δηλώσεις για τις προεδρικές
  • [11] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Πρόγραμμα διακυβέρνησης
  • [12] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Συνέντευξη στο CNN Turk
  • [13] (Κ) Μαρκίδης - Θέμα αγνοουμένων
  • [14] (Κ) Κουτσού - Χρηματιστήριο
  • [15] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογές
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Προεδρικές
  • [17] (Κ) Υπουργικό - Συμφωνίες - UNMOVIC
  • [18] (Κ) Λονδίνο - Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακό - Οικονομία
  • [19] (Κ) Μαρκίδης - Κυπριακό - Εκλογές
  • [20] (Κ) Επιτελείο Αλέκου Μαρκίδη - Δημοσκοπήσεις
  • [21] (Κ) Επιτελείο Μαρκίδη - Συλλαλητήριο υπέρ του Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [22] (Κ) Τουρκία - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Μπαϊκάλ
  • [23] (Κ) Κουτσού - Κυπριακό - Μαρκίδης - Παπαπέτρου - Παπαδόπουλος
  • [24] (Κ) Πλατφόρμα ''Λύση - Επανένωση Τώρα'' - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) ''Ράλλυ Λευκωσία''

    Με τη συμμετοχή 22 πληρωμάτων διοργανώνεται σήμερα το ''Ράλλυ Λευκωσία'', με το οποίο εγκαινιάζεται η φετινή περίοδος του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ 2003 που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.

    Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των διοργανωτών, το ράλλυ με αφετηρία την Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία, περιλαμβάνει επτά χωμάτινες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 126,56 χιλιομέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, με ένα χώρο εξυπηρέτησης στο χωριό Κακοπετριά.

    [02] (Κ) Γραφείο Τύπου Αλέκου Μαρκίδη - Ανακοίνωση

    Πολιτικός λόγος που υπολείπεται κατά πολύ των απαιτήσεων των πολιτών και της κοινωνίας μας, αναπτύσσεται στην προεκλογική εκστρατεία, με μόνη εξαίρεση τον υποψήφιο για την προεδρία, Αλέκο Μαρκίδη, που παρουσιάζει στο λαό προτάσεις και εισηγήσεις, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Μαρκίδη.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι άλλοι υποψήφιοι ''αναλώνονται σε πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού τα οποία οδηγούν στην πόλωση του εκλογικού σώματος.''

    Επίσης αναφέρεται ότι ''ενδεικτικό της νοοτροπίας που έχουν είναι η εισαγωγή από τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο της αρνητικής διαφήμισης ως μέσου επηρεασμού των ψηφοφόρων.''

    Ο πολίτης, συνεχίζει η ανακοίνωση, ''βλέπει αυτά τα αναχρονιστικά φαινόμενα και τις συμπεριφορές αυτές της δεκαετίας του 1960, και αγωνιά και ανησυχεί για το επίπεδο της πολιτικής ζωής και για το πού μπορούν να φθάσουν κάποιοι για να πείσουν τους ψηφοφόρους, ενώ μπορεί να κρίνει και να δει καθαρά ποιοι άγχονται μόνο για την εξουσία και ποιοι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο.''

    [03] (Κ) ΚΟΠ - Φιλοξενία του Κογκρέσσου της ΟΥΕΦΑ 2004

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι η ανάθεση της φιλοξενίας του Κογκρέσσου της ΟΥΕΦΑ για το 2004 στην Ομοσπονδία, αποτελεί ''μεγάλο γεγονός για την Κύπρο'' και ότι οι προετοιμασίες για την οργάνωση του βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΟΥΕΦΑ, αναφέρει η ΚΟΠ, το Κογκρέσο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 - 23 Απριλίου 2004 και συμπίπτει με τα 50χρονα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Το συνέδριο θα είναι και εκλογικό.

    [04] (Κ) Τουρκία -Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Ντενκτάς

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας εξέφρασε χθες βράδυ τη σθεναρή του υποστήριξη προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε ότι αφορά στη στάση του στο Κυπριακό.

    [05] (Κ) Κύπρος - Τουρκία - ΟΑΣΕ

    Η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανάληψη, το 2007, της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από την Τουρκία, ενόσω θα συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΑΣΕ, Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας, μιλώντας στο Μόνιμο Συμβούλιο στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 17η αγωνιστική

    Με τους αγώνες Απόλλωνα - Ανόρθωσης, στο Τσίρειο στάδιο, και Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ, στο γήπεδο Αμμόχωστος, να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο - από βαθμολογικής και αγωνιστικής άποψης - ενδιαφέρον, συνεχίζεται σήμερα το παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ανδρών πρώτης κατηγορίας.

    Στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, διεξάγονται επίσης σήμερα οι αγώνες Ομόνοιας - Αλκής, στο ΓΣΠ, Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' - Εθνικού Αχνας, στο Παφιακό στάδιο και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΛ, στο γήπεδο Παραλιμνίου.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3 το απόγευμα, εκτός από το παιχνίδι Απόλλωνα - Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ.

    [07] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα

    Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των αγώνων πετόσφαιρας ανδρών, οι ομάδες Ομόνοια, Παφιακός και Νέα Σαλαμίνα έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

    Την τέταρτη θέση στους ''τελικούς των τεσσάρων'' διεκδικούν οι ομάδες Ανόρθωση και Δερύνεια. Στο χθεσινό μεταξύ τους παιχνίδι κέρδισε η Ανόρθωση με 3 - 2 σετ. Στα μεταξύ τους παιχνίδια, προηγείται μέχρι στιγμής η Δερύνεια με 2 - 1 νίκες.

    [08] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Αγκυρα - Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ ----------------------------------- Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ τον Μάιο του 2004 και τίποτα δεν θα αλλάξει αυτή την ημερομηνία, δήλωσε στην Αγκυρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιφκεν και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ακούσει τους Τ/Κ.

    Ο κ. Φερχόικγεν εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει καλύτερο σχέδιο για λύση του Κυπριακού από αυτό του Κόφι Ανάν και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να βρεθεί μια λύση, στο πλαίσιο των προτάσεων Ανάν.

    Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί το γρηγορότερο δυνατόν αν υπάρχει καλή θέληση, ανέφερε ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος μετέβη στην Αγκυρα για τις επαφές της ευρωπαϊκής τρόικας.

    «Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ το Μάιο του 2004. Αυτό τίποτα δεν το αλλάζει. Το θέμα εδώ είναι αν θα ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος ή όχι», πρόσθεσε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι συμφωνεί με τις απόψεις του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι το καλύτερο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα. «Δεν θα υπάρξει καλύτερο σχέδιο από αυτό», ανέφερε.

    Τουρκία - Ευρωπαϊκή Τρόικα -------------------------- Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόικας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

    Συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ιρακινή κρίση, θέματα που αφορούν την αναθεώρηση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων της τουρκικής κυβέρνησης.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου της τρόικας με τον κ. Γιακίς και αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «οι λύσεις είναι προς όφελος όχι μόνο των δυο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».

    Ο κ. Γιακίς, όταν ρωτήθηκε τι απάντηση δίνει στην πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο χώρες γύρω από την πτυχή της ασφάλειας στο Κυπριακό, είπε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εσωτερικές διαβουλεύσεις στην Τουρκία γύρω από αυτό το θέμα και ότι μόλις αυτό συμβεί θα δώσει στον κ. Παπανδρέου την κατάλληλη απάντηση.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ καλές τις συζητήσεις και τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη να σταλεί από τη διεθνή κοινότητα «ένα ισχυρό μήνυμα προς την ιρακινή κυβέρνηση για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Αναφερόμενος στην κοινή διακήρυξη των ηγετών οκτώ ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μια κοινή στάση των ευρωπαϊκών χωρών και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό θα έχει στενή συνεργασία και με την Τουρκία.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς, είπε ότι οι θέσεις της χώρας του για την κρίση με το Ιράκ βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι κύριοι Γιακίς και Παπανδρέου ρωτήθηκαν και για τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και για το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ περί ''στρατιωτικής συνδρομής στην περίπτωση που μία σύμμαχος χώρα απειληθεί ή δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα''.

    Ο κ. Γιακίς είπε ότι «προσβλέπουμε πρώτα απ' όλα στο να λάβει ο Σαντάμ Χουσεϊν το μήνυμα και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» και πρόσθεσε οτι σ' αυτό το ζήτημα ''η ΕΕ και η Τουρκία κινούνται σε παράλληλες θέσεις''.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι πάντοτε υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο όπως σημείωσε ενεργοποιήθηκε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένα σενάρια τα οποία είναι απίθανο να υλοποιηθούν όπως μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράκ κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση έναρξης πολέμου ''αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι''.

    Στο μεταξύ τΤο Κυπριακό και το θέμα του Ιράκ, ήταν τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν και τις συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και με τον ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκιούλ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να λυθεί με ειρηνικό τρόπο η ιρακινή κρίση.

    Απευθείας - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απάντηση ---------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά κατέθεσε χθες, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, άτυπο έγγραφο με το οποίο απαντά στο μέρος του εγγράφου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που δεν είχε απαντηθεί.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ολοκλήρωσε την απάντησή του στις παρατηρήσεις της τ/κ πλευράς, επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς που έγινε στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, διήρκησε 2 ώρες και 15 λεπτά.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας αναμένεται να αρχίσει συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν στις θέσεις τους.

    Τουρκία -Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Ντενκτάς ----------------------------------------------- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας εξέφρασε χθες βράδυ τη σθεναρή του υποστήριξη προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε ότι αφορά στη στάση του στο Κυπριακό.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', το ΣΕΑ εξέτασε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Κυπριακό και σε γραπτή του ανακοίνωση, υπογράμμισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού και υποστήριξε τη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.

    Το ΣΕΑ σημείωσε ακόμη τη σημασία του να γίνουν από την τουρκική κυβέρνηση αποφασιστικά βήματα, που όπως επεσήμανε, απαιτούνται σε σχέση με τη στάση της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες.

    Επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης προσπάθειας και από τις δυο πλευρές για επιτυχία των συνομιλιών.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες - Ε/κ πλευρά - Απάντηση ---------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει τις προτάσεις που ο ίδιος έχει καταθέσει για τροποποιήσεις επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τις βασικές πτυχές του σχεδίου Ανάν.

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά απάντησε στις προτάσεις του, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ''(η ε/κ πλευρά) απάντησε στις προτάσεις μας'', για να προσθέσει ότι ''δεν αποδέχτηκαν καμία από αυτές''.

    ''Η άρνηση είναι η απάντηση που έχει δοθεί'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση αν η ε/κ πλευρά έχει ζητήσει αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Ε/Κ ''επιμένουν στις αλλαγές, τις οποίες έκαναν νωρίτερα''.

    ''Υπήρχε μια επιστολή την οποία έστειλαν στον ΓΓ. Επιμένουν σε αυτήν. Παρόλα αυτά λένε 'εάν οι δυο πλευρές έχουν 40 με 50 παραγράφους αλλαγών, δεν θα πρέπει επιμένουμε σε αυτά, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις βασικές πτυχές''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό ------------------------------------ Η ε/κ πλευρά εκτιμά ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι πολύ πιθανή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παρόλη την ετοιμότητά της, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε συγκεκριμένα: ''Η δική μας εκτίμηση ότι η λύση μέχρι τις 28, παρόλη τη δική μας ετοιμότητα και λόγω της στάσης του Ντενκτάς, δεν είναι πάρα πολύ πιθανή''.

    Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου σχεδίου λύσης, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ο κ. Σημίτης είπε ότι υπάρχει κινητικότητα, στην οποία πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, αλλά έδωσε και ένα είδος προειδοποίησης προς την ε/κ πλευρά.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Σημίτης είπε ότι ''εάν εμείς πάμε με μαξιμαλισμούς και ζητούμε να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα και ουσιαστικά να αλλάξουμε την ουσία και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, το ενδεχόμενο ένα νέο σχέδιο, μια νέα τροποποίηση να είναι και σε βάρος μας δεν την αποκλείει ο κ. Σημίτης και πολύ σωστά κάνει''.

    Κατά συνεπεία, είπε, ''όταν θα διαπραγματευόμαστε θα πρέπει να πατούμε στο έδαφος σταθερά, διότι δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε δυνατότητες για λύση του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στις επαφές του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''όντως οι επαφές του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα είναι πολύ σημαντικές'', προσθέτοντας ότι ο ίδιος ευελπιστεί πως ''μέσα από αυτές τις επαφές θα υπάρξουν εκείνα τα μηνύματα που θα καταστήσουν πιο καθαρή την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει προς λύση''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η νέα τουρκική κυβέρνηση ενισχύει καθημερινά τις θέσεις της'', ενώ θεωρεί ότι ''ο κ. Ντενκτάς στο τέλος του δρόμου, όχι πολύ μακριά, τους επόμενους λίγους μήνες ή θα αλλάξει πολιτική και θα προέλθει σε συμβιβασμό για λύση του Κυπριακού ή θα απομακρυνθεί από το προσκήνιο''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ------------------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους, για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά τους (λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου), δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τα ΗΕ ''βλέπουν ότι μέχρι στιγμής όπως πάνε οι συζητήσεις δεν μπορεί να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα και άρα μελετούν διάφορους υπαλλακτικούς τρόπους που θα το πετύχουν''.

    Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη και στην πιθανή λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''ουδείς ισχυρίστηκε ποτέ ότι η υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη είχε υποβληθεί, διότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, ''ζήτησε παράταση της θητείας του με το μόνο συνταγματικό τρόπο που υπάρχει, δηλαδή με τις εκλογές, ακριβώς διότι πιστεύει ότι οι σοβαροί χειρισμοί για τη λύση του Κυπριακού αναμένονται να γίνουν μέχρι το 2003''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ''αυτή είναι όλη η αιτιολόγηση της υποψηφιότητας Κληρίδη και τίποτα δεν αλλάζει από τα όσα έχουν λεχθεί αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα όσον αφορά τις 28 Φεβρουαρίου''.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ''οι διπλωματικές πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, με στόχο ο ξένος παράγοντας να διατηρήσει την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου''.

    Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη περί κατάθεσης τρίτου σχεδίου με ''απαράδεχτες ίσως για την πλευρά μας διατάξεις'', ο κ. Κασουλίδης είπε πως ''το κάθε σχέδιο, ασφαλώς υποχρεώνει την πλευρά μας να ενεργήσει προληπτικά και να έχει πάντοτε έγνοια, διότι αν περιέχει θέματα τα οποία δεν μπορούμε να τα δεχτούμε, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε''.

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι υποστηριχτής της κατάθεσης ενός τρίτου σχεδίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ''δεν είναι θέμα της πλευράς μας να λέμε ότι υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την κατάθεση μίας τρίτης έκδοσης του σχεδίου Ανάν, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό είναι θέμα που αποφασίζουν τα ΗΕ''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ''στην ίδια την κατάθεση ήταν θέμα των ΗΕ να αποφασίσουν, την πρώτη εννοώ, όπως και στη συνέχεια ήταν στην κρίση τους τι έπρεπε να γίνει''.

    Εμείς, πρόσθεσε, ''εκείνο το οποίο λέγαμε πάντοτε και το επαναλαμβάνω είναι το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών''.

    Οσον αφορά τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατοχικός ηγέτης ''δεν θα είναι το πρόσωπο εκείνο που θα συμφωνήσει ποτέ σε λύση Κυπριακού, γιατί είναι αιχμάλωτος του παρελθόντος''.

    ''Εάν η Αγκυρα, δηλαδή η νέα τουρκική κυβέρνηση, επιβληθεί του κατεστημένου στην Τουρκία, τότε ο κ. Ντενκτάς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία υπόδειξη της Αγκυρας και ή θα δεχθεί να προχωρήσει προς τη λύση ή ο ίδιος θα παραιτηθεί και θα αφήσει άλλον να προχωρήσει'', συμπλήρωσε.

    Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό -------------------------- Ο Γενικός Εισαγγελέας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε χθες ότι στην Αγκυρα έχουν επικρατήσει οι σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί και η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί άλλη διελκυστίνδα μαζί τους διότι πιθανότατα αυτό θα τους δημιουργούσε τεράστια προβλήματα ενόψει τις επικείμενης επεμβάσεως στο Ιράκ.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''δεν θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το Φεβρουάριο διότι είναι ο αμετάθετος στόχος της διεθνούς κοινωνίας, του ΓΓ των ΗΕ και της ΕΕ να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέσα στο Φεβρουάριο''.

    Είπε ακόμη πως όσο είναι ηγέτης των Τ/Κ ο Ραούφ Ντενκτάς ''λύση του κυπριακού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει''.

    Ανέφερε ότι ''όλοι προβλέπουν για λόγους που μας έχουν εξηγήσει ότι μετά το Φεβρουάριο και ενόψει των διαδικασιών εντάξεως της ΕΕ θα υπάρξει υποχρεωτικά μεγάλη περίοδος παγώματος διαδικασίας''.

    Ο κ. Μαρκίδης σχολίασε και τις προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ότι θα είναι ''εξαιρετικά δύσκολο'' να υπάρξει συμφωνία για λύση στο Κυπριακό έως στις 28 Φεβρουαρίου και είπε ότι ''δεν είναι τυχαία που μίλησε ο κ. Σημίτης''.

    Εκανε επίσης λόγο για ''σαφέστατες πληροφορίες ότι στην Αγκυρα έχουν επικρατήσει οι σκληροί διότι έχουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία και η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε άλλη διελκυστίνδα με τους στρατιωτικούς και τη γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ διότι μια τέτοια διελκυστίνδα θα έχει την πιθανότητα να τους δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ενόψει της επικείμενης επεμβάσεως στο Ιράκ''.

    Κύπρος - Τουρκία - ΟΑΣΕ ----------------------- Η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανάληψη, το 2007, της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από την Τουρκία, ενόσω θα συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΑΣΕ, Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας, μιλώντας στο Μόνιμο Συμβούλιο στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

    Ο κ. Επαμεινώνδας είπε πως προϋπόθεση για την άσκηση της Προεδρίας, που διαρκεί ένα χρόνο, από οποιοδήποτε κράτος είναι η αυστηρή προσήλωση στις αρχές και το πνεύμα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, του Χάρτη των Παρισίων και των εγγράφων του ΟΑΣΕ.

    Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, όποιο κράτος - μέλος επιθυμεί να αναλάβει το υψηλό αξίωμα της προεδρίας του Οργανισμού πρέπει, πρώτα από όλα, να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των άλλων κρατών - μελών και να δεσμεύεται έναντι όλων - και όχι επιλεκτικά - σε υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται συλλογικά από τον Οργανισμό.

    Η Τουρκία είχε αποσύρει την υποψηφιότητά της για το έτος 2006, υπέρ του Βελγίου, δηλώνοντας στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στη Βιέννη πως ''ελπίζει και αναμένει ότι η ένδειξη καλής θέλησης θα έχει ανταπόκριση'' και δεν ''θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα'' για το 2007, για το οποίο η ίδια διεκδικεί την προεδρία στον Οργανισμό.

    Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ιζέτ Ιζτζάν ---------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος και συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας ύστερα από χθεσινή συνάντησή τους στα γραφεία του ΔΗΚΟ, και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αντίθετη, όπως είπε, άποψη που προέβαλαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ότι υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το Κυπριακό με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό.

    ''Ο κ. Σημίτης κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις, υποθέτω με βάση την πληροφόρηση του, θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Πρόσθεσε ότι ''εμείς είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και θέλουμε να δούμε τη συνέχιση των συνομιλιών για να μετατραπεί το σχέδιο Ανάν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση''.

    Σε ότι αφορά τις πληροφορίες περί υποβολής νέου σχεδίου, υπό την μορφή τελεσιγράφου, λίγο πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτές είναι αντιφατικές και ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από κανέναν.

    ''Προτού η δική μας πλευρά υποβάλει σημεία τα οποία θέλει να αλλάξει στο σχέδιο, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει τις γνώμες του Εθνικού Συμβουλίου'', είπε.

    Ο κ. Ιζτζάν χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία και ευχήθηκε καλή τύχη σε όλους τους υποψηφίους.

    ''Οποιος κερδίσει τις εκλογές είναι αποδεκτός για μας και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους υποψήφιους'', είπε ο Τ/Κ πολιτικός.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι αρεστός στην τ/κ κοινότητα, ο κ. Ιζτζάν ανέφερε πως οι Τ/Κ δεν πρέπει να εμπλακούν στην προεκλογική εκστρατεία. ''Αυτή είναι δική σας εσωτερική υπόθεση. Γνωρίζουμε αυτόν τον ηγέτη για χρόνια και το έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται το σχέδιο Ανάν'', πρόσθεσε.

    Ομήρου - Δηλώσεις Σημίτη - Κυπριακό ------------------------------------ Ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας αποτελούν οι προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία λύσης στο Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο κ. Σημίτης ''διαπιστώνει την τουρκική αδιαλλαξία και προειδοποιεί για τους κινδύνους.''

    Είπε ακόμη ότι οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού ''δίνουν το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν, μέσα από τροποποιήσεις που θα το καθιστούν, λειτουργικό και βιώσιμο, σχέδιο λύσης.''

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια επίσκεψης του στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών μαζί με τους βουλευτές Χρίστο Μαυροκορδάτο του ΑΚΕΛ και Σοφοκλή Φυττή του ΔΗΚΟ, είπε ότι ''το βαθύ κράτος στην Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να συναινέσει σε μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόσθεσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς παραμένει στη θέση του και εξακολουθεί να είναι ένας Ντενκτάς ''αδιάλλακτος και αμετακίνητος''.

    Τάσος Μητσόπουλος - Δηλώσεις Σημίτη ----------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τις προχθεσινές του δηλώσεις στέλλει ξεκάθαρα μηνύματα ότι η λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ''είναι δύσκολη αν όχι και αδύνατη'' και πως ''η ιστορία δεν μπορεί να μας περιμένει'', δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Τάσος Μητσόπουλος.

    Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του ''επιβεβαίωσε την ύπαρξη εξελίξεων και κινητικότητας''.

    Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Μηστόπουλος, ''δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που δημιουργήσαμε ιδιαίτερα μετά την Κοπεγχάγη σαν αποτέλεσμα μιας σωστά σχεδιασμένης στρατηγικής''.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με την εκτίμηση του κ. Σημίτη ότι είναι ''δύσκολη αν όχι αδύνατη η λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, παρά τη δική μας δεδομένη ετοιμότητα''.

    ''Το έχει επισημάνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, σχετική επιστολή έστειλε και στα ΗΕ, το έχει τονίσει και ο Νίκος Αναστασιάδης'', είπε ο κ. Μητσόπουλος.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο ------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει υποχρέωση να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για της εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού, διερωτώμενος αν ''μπαίνουμε σε μια πολιτική Μπρέζνιεφ''.

    Κληθείς στο περιθώριο επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, να σχολιάσει το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''δυστυχώς δεν έχουμε μελετήσει το πρώτο και το δεύτερο και μας λένε ότι θα καταθέσουν και τρίτο'' σχέδιο.

    ''Επιτέλους πρέπει αυτό τα πράγμα να σταματήσει. Είναι υποχρέωση πλέον του Προέδρου Κληρίδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία'', πρόσθεσε.

    Διερωτήθηκε ποιός διαρρέει πληροφορίες στον Τύπο, αναφέροντας πως ''σήμερα διαβάσατε ακόμα και σε εισαγωγικά απαντήσεις που φέρεται να έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο''.

    ''Αυτά ποιος τα διαρρέει; Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που δεν είναι ενημερωμένα ή μπαίνουμε σε μια πολιτική Μπρέζνιεφ που θα μαθαίνουμε τις εξελίξεις μέσα από τα ΜΜΕ;'', είπε ο κ. Κουτσού.

    Βάσεις Ακρωτηρίου - Ελικόπτερα Wessex --------------------------------------- Την τελευταία τους πτήση στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, πραγματοποίησαν χθες τέσσερα ελικόπτερα τύπου Wessex που βρίσκονται στις Βάσεις Ακρωτηρίου και τα οποία έγιναν γνωστά από τη μεγάλη συνεισφορά τους στις διασώσεις.

    Εν τω μεταξύ προχθές απέπλευσε από τα ανοιχτά της Κύπρου ο Βρετανικός στόλος, ο οποίος έφθασε στις αρχές της εβδομάδας. Τα 15 πλοία με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Ark Royal θα κατευθυνθούν προς την διώρυγα του Σουέζ, όπου θα ανασυγκροτηθούν για να κατευθυνθούν προς τον Περσικό Κόλπο.

    Σε τελετή που έγινε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Βάσεων Ακρωτηρίου, τα τέσσερα ελικόπτερα Wessex, τα οποία συμπληρώνουν 40 χρόνια ζωής στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία πραγματοποίησαν άσκηση διάσωσης και επέδειξαν τις πτητικές τους ικανότητες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, τα ελικόπτερα πραγματοποίησαν πληθώρα διασώσεων από τη θάλασσα και βοήθησαν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

    Τα Wessex θα αντικατασταθούν από τέσσερα ελικόπτερα τύπου Griffin, τα οποία θα φθάσουν στις Βάσεις τον ερχόμενο Απρίλιο. Μέχρι τότε τις ανάγκες των Βρετανικών Βάσεων θα καλύπτουν δυο ελικόπτερα τύπου Sea King.

    Υπουργός Παιδείας - Δημητρίου - Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση ----------------------------------------------------------- Το απολυτήριο των κυπριακών λυκείων είναι ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που γίνεται αποδεκτό από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου για φοίτηση στα πανεπιστήμια τους πράγμα που αποδεικνύει το ψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία, της 10ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου στην Κρατική Εκθεση, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι η παιδεία σ όλο τον κόσμο έχει αλλάξει και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος εντάσσεται και εναρμονίζεται πλήρως σ αυτό το εκπαιδευτικό περιβάλλον.

    Σημείωσε ότι ''άλλαξε η μορφή της εκπαίδευσης που ξέραμε στο παρελθόν και σήμερα όλοι δίνουν δύο καθοριστικές κατευθύνσεις, με τις οποίες η Κύπρος έχει εναρμονιστεί''.

    Οπως ανακοίνωσε στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Ιάκωβος Δημητρίου, η έκθεση έχει ως στόχο την καθοδήγηση των σπουδαστών για τις διαθέσιμες επιλογές μόρφωσης και κατάρτισης, την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, αλλά και τη διευκόλυνση μαθητών και γονέων στον καθορισμό της πορείας τους και του κλάδου που οι μαθητές θα ακολουθήσουν.

    Ο κ. Δημητρίου είπε πως στη φετινή έκθεση θα συμμετέχουν από 17 χώρες, 179 εκθέτες, 13 περισσότεροι από πέρσι.

    Οι εκθέτες προέρχονται από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τον Καναδά, το Λίβανο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

    ''Ολα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμμετέχουν προσφέρουν σφαιρική πληροφόρηση για τους κύκλους των προγραμμάτων τους'', είπε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, στα διάφορα περίπτερα και εκθετήρια των ιδρυμάτων, θα υπάρχει παρουσία ακαδημαϊκών συμβούλων, οι οποίοι είναι σε θέση να απαντήσουν σε εξειδικευμένες ερωτήσεις τόσο για τα διάφορα προγράμματά τους όσο και τις προϋποθέσεις εισδοχής στις διάφορες Σχολές.

    Φιλοξενία του Κογκρέσσου της ΟΥΕΦΑ 2004 ------------------------------------- Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι η ανάθεση της φιλοξενίας του Κογκρέσσου της ΟΥΕΦΑ για το 2004 στην Ομοσπονδία, αποτελεί ''μεγάλο γεγονός για την Κύπρο'' και ότι οι προετοιμασίες για την οργάνωση του βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΟΥΕΦΑ, αναφέρει η ΚΟΠ, το Κογκρέσο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 - 23 Απριλίου 2004 και συμπίπτει με τα 50χρονα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Το συνέδριο θα είναι και εκλογικό.

    Οπως αναφέρει η ΚΟΠ, η Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε και λειτουργεί υπό την προεδρία του Επίτιμου Προέδρου της ΚΟΠ και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, Μάριου Λευκαρίτη, μετά από διαδοχικές συσκέψεις κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις για πιθανούς χώρους που θα φιλοξενήσουν το Κογκρέσο και στο διήμερο 10 - 11 Φεβρουαρίου 2003 θα γίνει επιθεώρηση από τετραμελή αποστολή της ΟΥΕΦΑ, που θα φθάσει στην Κύπρο.

    ''Ράλλυ Λευκωσία'' ------------------ Με τη συμμετοχή 22 πληρωμάτων διοργανώνεται σήμερα το ''Ράλλυ Λευκωσία'', με το οποίο εγκαινιάζεται η φετινή περίοδος του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ 2003 που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.

    Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των διοργανωτών, το ράλλυ με αφετηρία την Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία, περιλαμβάνει επτά χωμάτινες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 126,56 χιλιομέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, με ένα χώρο εξυπηρέτησης στο χωριό Κακοπετριά.

    Ο τερματισμός του ράλλυ θα γίνει στην Πύλη Αμμοχώστου και το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται εκεί στις 6:45 το απόγευμα.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 17η αγωνιστική ---------------------------------------- Με τους αγώνες Απόλλωνα - Ανόρθωσης, στο Τσίρειο στάδιο, και Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ, στο γήπεδο Αμμόχωστος, να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο - από βαθμολογικής και αγωνιστικής άποψης - ενδιαφέρον, συνεχίζεται σήμερα το παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ανδρών πρώτης κατηγορίας.

    Στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, διεξάγονται επίσης σήμερα οι αγώνες Ομόνοιας - Αλκής, στο ΓΣΠ, Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' - Εθνικού Αχνας, στο Παφιακό στάδιο και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΛ, στο γήπεδο Παραλιμνίου.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3 το απόγευμα, εκτός από το παιχνίδι Απόλλωνα - Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ.

    Η 17η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο, με τους αγώνες Ολυμπιακού - Διγενή Ακρίτα, στο ΓΣΠ, και ΑΕΚ - Αρη, στο ΓΣΖ.

    Πετόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα ------------------------------- Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των αγώνων πετόσφαιρας ανδρών, οι ομάδες Ομόνοια, Παφιακός και Νέα Σαλαμίνα έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στην τελική φάση του πρωταθλήματος.

    Την τέταρτη θέση στους ''τελικούς των τεσσάρων'' διεκδικούν οι ομάδες Ανόρθωση και Δερύνεια. Στο χθεσινό μεταξύ τους παιχνίδι κέρδισε η Ανόρθωση με 3 - 2 σετ. Στα μεταξύ τους παιχνίδια, προηγείται μέχρι στιγμής η Δερύνεια με 2 - 1 νίκες.

    Τα αποτελέσματα στους άλλους αγώνες ήταν: ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια 2 - 3 σετ (0 - 3 νίκες), Σαλαμίνα - Ενωση 3 - 0 σετ (3 - 0 νίκες) και Παφιακός -Διόνυσος 3 - 0 σετ (3 - 0 νίκες).

    Χρηματιστήριο - Πτώση --------------------- Τα κέρδη της προχθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης απώλεσε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας και πάλι στο επίπεδο των 91 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,14%, κλείνοντας στις 91,44 μονάδες. Μείωση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 520 χιλιάδες λίρες.

    Διπλάσιες ζημιές από αυτές που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών. Ο Δείκτης FTSE/CySE σημείωσε σημαντική πτώση, σε ποσοστό 2,31%, κλείνοντας στις 354,89 μονάδες.

    ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -----------------

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Προεδρικές ------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνη η πολιτική πρόταση στον κυπριακό λαό που προσφέρει αξιοπιστία και σιγουριά ότι έχουμε ελπίδες μαζί του και σε περίπτωση επανεκλογής του να οδηγηθούμε σε μία λύση του Κυπριακού η οποία θα μας απαλλάσσει από την παρουσία του Αττίλα, από τις διαχωριστικές γραμμές και θα εντάσσει την Κύπρο επανενωμένη στην Ευρώπη''.

    ''Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να σκεφτεί τι μπορεί να σημαίνει η μετακίνηση του Γλαύκου Κληρίδη από το πηδάλιο του σκάφους ειδικά αυτήν την περίοδο, ειδικά τους επόμενους λίγους μήνες'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαπέτρου συνέχισε λέγοντας ότι ''εάν ο κ. Παπαδόπουλος θα αναλώσει ένα χρόνο με δύο χρόνια για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι σκληροπυρηνικός, θα έχουμε χάσει τον ουσιώδη χρόνο την περίοδο εκείνη που είναι η αποφασιστική για λύση του Κυριακού''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Προεδρικές -------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ερωτηθείς αναφορικά με δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φέρουν τον υποψήφιο Τάσσο Παπαδόπουλο νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει στις δημοσκοπήσεις εκείνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που παρουσιάζονται από εκείνους που τις έκαναν και που επιστημονικά αποδεικνύουν την εγκυρότητά τους.

    ''Αν έχουν τέτοιες δημοσκοπήσεις, όποιοι τις έχουν, να τις δείξουν'', πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι ''αν λένε ότι τις έχουν άλλοι ασφαλώς και οι ίδιοι έχουν ευχέρεια να κάμουν τις δικές τους και αργά ή γρήγορα θα φανεί''.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχει λεχθεί ότι ''είναι προσόν μιας υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου, το γεγονός ότι αυτή στηρίζεται σε πολλά κόμματα που διαθέτουν και πλειοψηφία στη Βουλή διότι θα μπορεί έτσι να εφαρμόσει το πρόγραμμα''.

    ''Αυτή είναι μία όψη του νομίσματος'' ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το πολίτευμα της Κύπρου λειτουργούσε για χρόνια πάρα πολύ καλά ''γιατί με αυτό το τρόπο επιτυγχάνονταν οι σχετικές ισορροπίες και οι συναινετικές αποφάσεις που κάλυπταν ευρύτατο φάσμα του λαού''.

    Απεναντίας, κατέληξε, ''υπάρχει τάση όταν διαθέτεις πλειοψηφία στη Βουλή να παρασύρεσαι σε αυταρχισμούς και να μη λαμβάνεις υπόψη μεγάλες επιθυμίες της κοινής γνώμης''.

    Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Προεδρικές --------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες ότι είναι σαφή τα ευνοϊκά για την υποψηφιότητά του μηνύματα των δημοσκοπήσεων και ανέφερε ότι οι Υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη στις πλείστες των περιπτώσεων προβαίνουν σε ''απρόκλητη επίθεση εναντίον των αντιπάλων του κ. Κληρίδη''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ''ο πιο ακριβοπληρωμένος κράχτης είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας'', είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ''φαίνεται να μην θέλει να δει τη διαφορά μεταξύ κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και εκλεγμένων κομματικών λειτουργών, που όχι μόνο δικαιούνται αλλά έχουν υποχρέωση να υποστηρίζουν τις πολιτικές θέσεις, και των διορισμένων Υπουργών σε προεδρικό σύστημα''.

    Αναφορικά με δήλωσή του ότι γνωρίζει για δημοσκόπηση του ΔΗΣΥ που τον αναδεικνύει νικητή των εκλογών και το σχετικό σχόλιο του κ. Αναστασιάδη περί ''ευσεβούς πόθου'', ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Εμείς έχουμε υπόψη μας μια δημοσκόπηση, η οποία δείχνει για μας πάρα πολύ ευνοϊκά σχόλια. Αυτοί που την έκαναν ας την δημοσιεύσουν''.

    Ερωτηθείς αν προτίθεται να παραγγείλει και το κόμμα του κάποια δημοσκόπηση για να διαπιστώσει τι συμβαίνει, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''ας είναι καλά οι άλλοι για τις δημοσκοπήσεις που μας δίνουν πολύ σαφή μηνύματα''.

    Ερωτηθείς αν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία αναφέρεται, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 50%, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως σε απόσταση αναπνοής από την εκλογή θα είναι στις 16 Φεβρουαρίου.

    Απαντώντας σε σχόλια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για τις απόψεις του σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν και τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, είπε ότι ο κ. Παπαπέτρου έχει συνηθίσει να δίνει σε αναφορές του τη δική του ερμηνεία, ''πολύ συχνά είτε παραφράζοντας είτε παραλείποντας'' αυτά που λέει.

    Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συλλαλητήριο - Ομιλία -------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως θα διαπραγματευτεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με ευελιξία και καλή θέληση, με στόχο βελτιώσεις που θα καταστήσουν λειτουργική και βιώσιμη τη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο παγκύπριο συλλαλητήριο με τίτλο ''Ενότητα - Λύση - Αλλαγή'', στο κλειστό γήπεδο ''Ελευθερία'', ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχουμε από κοινού καταρτίσει και που θέσαμε μπροστά στο λαό, θα τηρηθεί πιστά με διαφάνεια, συναίνεση, ειλικρίνεια και με την εποπτεία των συνεργαζόμενων κομμάτων''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ''αποτυχία'' των κυβερνώντων στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, και ανέφερε πως οι υποψηφιότητες Γλαύκου Κληρίδη και Αλέκου Μαρκίδη αποτελούν ''δύο όψεις του ιδίου νομίσματος που έχουν σύνθημα και πρόγραμμά τους τη συνέχεια και τη συντήρηση''.

    ''Αυτό που προτείνουν είναι η συνταγή συνέχειας της αποτυχημένης σημερινής διακυβέρνησης, επικαλούμενοι την 'εθνική ενότητά''', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει πως ''πίσω από τα όμορφα λόγια για εξελίξεις στο Κυπριακό, κρύβονται αυτοί που απέτυχαν στη διαπραγμάτευση''.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, είπε πως οι κυβερνώντες ''καθήλωσαν την οικονομία, έφεραν πίσω την παιδεία, αδιαφόρησαν για τη νεολαία''. Εκανε ακόμη λόγο για προσπάθεια της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού ''να γαντζωθεί στην εξουσία''.

    ''Εμείς δεσμευόμαστε για λύση'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι διεκδικεί την προεδρία για να λύσει το Κυπριακό. ''Η μη λύση δεν είναι λύση, ούτε καν και βιώσιμη κατάληξη'', είπε.

    Πριν την ομιλία του κ. Παπαδόπουλου, στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμούς οι αρχηγοί των συνεργαζομένων κομμάτων και κινήσεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

    Οι οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων και οργανώσεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου και συγκεκριμένα οι ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΚ, ΝΕΟΣ, ΝΕΟΙ και η Νεολαία Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, διοργάνωσαν νωρίτερα πορεία, η οποία ξεκίνησε από την ανατολική είσοδο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης και κατέληξε στο κλειστό γήπεδο ''Ελευθερία'', όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο.

    Χρίστος Ιωσηφίδης - Διάσκεψη Τύπου - Πρόγραμμα ------------------------------------------------ Αδικη, ανισόρροπη, αντίθετη με το κοινοτικό κεκτημένο με βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με πολλά από τα βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι για τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστο Ιωσηφίδη μια λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Ιωσηφίδης, παρουσίασε χθες σε διάσκεψη Τύπου, το πρόγραμμα του, το οποίο έχει εκδοθεί σε 100.000 αντίτυπα και θα διανεμηθεί μέσω του Τύπου της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου.

    Είπε πως με βάση το σχέδιο Ανάν, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους ενώ οι έποικοι και τα στρατεύματα κατοχής ''νομιμοποιούνται με την δική μας υπογραφή αν υπογράψουμε το σχέδιο Ανάν ως έχει''.

    Ανέφερε ότι με βάση το σχέδιο Ανάν παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης και επέμβασης των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας σε ολόκληρο το νησί και ''η Κύπρος μετατρέπεται σε τουρκικό προτεκτοράτο και εδραιώνεται καθεστώς των ούτω καλούμενων Βρετανικών Βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Συμπερασματικά'', είπε, ''η λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Βρετανίας και της Τουρκίας και αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και άλλων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ανέφερε ότι τόσο από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο όσο και από άλλους παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας ''έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής διαφοροποίησης του σχεδίου Ανάν'' αλλά ''μόνο λεπτομέρειες μπορούν να αλλάξουν''.

    ''Θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κληρίδης στον κυπριακό λαό το σκεπτικό με βάση το οποίο αποκαλεί τρελλούς τους περισσότερους Κυπρίους, γιατί ο κ. Κληρίδης την Κύπρο ελάττω θέλει παραδώσει. Θα πρέπει επίσης ο κ. Μαρκίδης να εξηγήσει γιατί λίγες μέρες πριν την Κοπεγχάγη υποστήριζε την υπογραφή του σχεδίου Ανάν, ενώ τώρα υποστηρίζει σοβαρές αλλαγές που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν πριν τις 16 Απριλίου'', ανέφερε ο κ. Ιωσηρίδης.

    Αδάμος Κατσαντώνης - Ποδόσφαιρο -------------------------------- Αντιτιθέμενοι στη χορηγία προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία με το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων λιρών, το ''Οραμα Πολιτισμού'' και ο υποψήφιος για την προεδρία Αδάμος Κατσαντώνης επαναλαμβάνουν τη πρότασή τους για σύσταση ταμείου και φορέα ενάντια στη βία και το χουλιγκανισμό με τα λεφτά που προορίζονται για τη χορηγία των σωματείων, ενώ δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους ''ότι στη χορηγία των σωματείων δεν συναινούν ούτε ένα σεντ.''

    Ο Αδάμος Κατσαντώνης κατηγορεί τους Προέδρους της Δημοκρατίας, της Βουλής, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος για ''προκλητική συναίνεση'' με καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες, σ' ένα αίτημα μιας μερίδας ανθρώπων που έχουν ''αρμέξει κυριολεκτικά τον κυπριακό λαό στο βωμό της ματαιοδοξίας και του αρχοντοχωριατισμού και που έρχονται στη συνέχεια χωρίς αιδώ να βάλουν εκ νέου το χέρι τους στην τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου.''

    Αποτελεί, προσθέτει η ανακοίνωση, ''μέγιστη πρόκληση προς την κοινωνία μας τη στιγμή που υπάρχουν 70.000 συμπατριώτες μας οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, να έρχεται η πολιτική μας ηγεσία σ' ένα κοντσέρτο υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας, να δηλώνει κατανόηση στα προβλήματα που έχει το ποδόσφαιρο'' ενώ, ''για τα προβλήματα που εκπηγάζουν από το ποδόσφαιρο, κανείς από τους ηγέτες μας δεν φαίνεται να δείχνει κατανόηση ή το παραμικρό ενδιαφέρον.''

    Το ''Όραμα Πολιτισμού'' καλεί, τέλος, όλους τους Κύπριους πολίτες που δεν ανέχονται πια την ''ποδοσφαιροποίηση'' της πολιτικής και της κοινωνίας μας, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να αντισταθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενισχύοντας τη φωνή του ''Οράματος Πολιτισμού'' που τολμά να αντιταχθεί στην ποδοσφαιρική λαίλαπα.

    Αλέκος Μαρκίδης - Προεδρικές ----------------------------- Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χθες ότι στην περίπτωση που έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό μπορεί και ο ίδιος να τις χειριστεί.

    ''Δεν έχει κανένας δικαίωμα να υποτιμά τις δικές μου ικανότητες, τις δικές μου θέσεις, τις δικές μου δεξιοτεχνίες, τη δική μου πείρα, διότι δεν γνωρίζω μόνο όσα γίνονται στη διαπραγματευτική ομάδα αλλά γνωρίζω και όλες τις λεπτομέρειες που γίνονται στις τεχνικές επιτροπές και είμαι ο μόνος από τη διαπραγματευτική ομάδα που έχει πλήρη γνώση αυτών των λεπτομερειών'', πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης.

    Είπε ότι ''ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος αποτραβήχτηκε από όλα τα (τηλεοπτικά) προγράμματα με τους ανθυποψηφίους του, με αποτέλεσμα να έχουμε εκλογές που ουσιαστικά γίνονται με μονόλογο υποψηφίων και με ζωντανές αντιπαραθέσεις υποστηριχτών των υποψηφίων''.

    Ο κ. Μαρκίδης απηύθυνε έκκληση στον κ. Παπαδόπουλο ''να αναθεωρήσει τη θέση του και να ανταποκρίνεται θετικά στις σχετικές προσκλήσεις τόσο για ραδιοφωνικά όσο και για τηλεοπτικά προγράμματα'', προσθέτοντας ότι ''μια διακαναλική παρουσία στις 14 Φεβρουαρίου δεν είναι αρκετή γιατί μέχρι τότε οι ψηφοφόροι θα είναι ήδη τοποθετημένοι''.

    Μάριος Καρογιάν - Δηλώσεις Αλέκου Μαρκίδη ----------------------------------------- Απάντηση στα όσα ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης σε ότι αφορά τον ανθυποψήφιό του, Προέδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι δηλαδή αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση απόψεων, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Παπαδόπουλου, Μάριος Καρογιάν.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Καρογιάν αναφέρει πως ''ο κ. Μαρκίδης έπρεπε να γνώριζε πως ένας προεκλογικός δημόσιος διάλογος είναι πιο ωφέλιμος, δημιουργικός και παραγωγικός όταν υπάρχουν σαφή προγράμματα για το τι προτίθεται ο κάθε υποψήφιος να εφαρμόσει εάν και εφόσον εκλεγεί'', προσθέτοντας ότι ''σε αντίθεση με τον κ. Παπαδόπουλο που έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης ο κ. Μαρκίδης ακόμη δεν έχει ετοιμάσει το δικό του''.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μαρκίδη πως ο κ.Παπαδόπουλος ακύρωσε προγραμματισμένες δημόσιες κοινές συζητήσεις με τους ανθυποψηφίους του, ο κ. Καρογιάν είπε: ''ουδέν αναληθέστερον'' .

    Στη δήλωσή του ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του εκλογικού επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου για σύγκληση κοινής συνάντησης όλων των παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών και των εκπροσώπων των υποψηφίων, από την οποία, όπως είπε, απουσίαζε ο εκπρόσωπος του κ. Μαρκίδη καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

    Γραφείο Τύπου Αλέκου Μαρκίδη - Ανακοίνωση ------------------------------------------ Πολιτικός λόγος που υπολείπεται κατά πολύ των απαιτήσεων των πολιτών και της κοινωνίας μας, αναπτύσσεται στην προεκλογική εκστρατεία, με μόνη εξαίρεση τον υποψήφιο για την προεδρία, Αλέκο Μαρκίδη, που παρουσιάζει στο λαό προτάσεις και εισηγήσεις, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Μαρκίδη.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι άλλοι υποψήφιοι ''αναλώνονται σε πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού τα οποία οδηγούν στην πόλωση του εκλογικού σώματος.''

    Επίσης αναφέρεται ότι ''ενδεικτικό της νοοτροπίας που έχουν είναι η εισαγωγή από τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο της αρνητικής διαφήμισης ως μέσου επηρεασμού των ψηφοφόρων.''

    Ο πολίτης, συνεχίζει η ανακοίνωση, ''βλέπει αυτά τα αναχρονιστικά φαινόμενα και τις συμπεριφορές αυτές της δεκαετίας του 1960, και αγωνιά και ανησυχεί για το επίπεδο της πολιτικής ζωής και για το πού μπορούν να φθάσουν κάποιοι για να πείσουν τους ψηφοφόρους, ενώ μπορεί να κρίνει και να δει καθαρά ποιοι άγχονται μόνο για την εξουσία και ποιοι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο.''

    Ομήρου - Προεκλογική περίοδος - Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου έκανε έκκληση όπως αποφεύγονται οι υψηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διαφορετικά , όπως είπε, θα τραυματιστεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, μαζί τους βουλευτές Χρίστο Μαυροκορδάτο του ΑΚΕΛ και Σοφοκλή Φυττή του ΔΗΚΟ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών ''πρέπει να μας βρει όλους μέσα σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας γιατί έχουμε προβλήματα μπροστά μας'', όπως είναι το εθνικό θέμα και τα ''μεγάλα προβλήματα'' που σχετίζονται με την εναρμόνιση της Κύπρου στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    ''Να κάνουμε αντιπαραθέσεις, να κραυγάσουμε εκεί που χρειάζεται αλλά να μην ψηλώσουν οι τόνοι σε τέτοιο βαθμό που να τραυματίσουν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    Πρόσθεσε πως ''δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος για το δέντρο'' και ότι ο διάλογος ''θα πρέπει να κινηθεί σε πολιτισμένα επίπεδα''.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Ινστιτούτο, ο κ. Ομήρου είπε ότι αντιπροσωπεία κομμάτων που συνεργάζονται στις προεδρικές εκλογές για εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου ενημερώθηκε για ''το πολυσχιδές έργο'' που επιτελείται σε αυτό.

    Τάσσος Μητσόπουλος - Δημοσκοπήσεις ----------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος έκανε χθες λόγο για ''βιομηχανίες παραγωγής και διασποράς φημών και ψευδών ειδήσεων'', και αναφέρθηκε ''στις διαδόσεις περί δήθεν μυστικής δημοσκόπησης του ΔΗΣΥ''.

    Απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ''ο οποίος επικαλέστηκε την ύπαρξη τέτοιας δημοσκόπησης, να δώσει τα όποια στοιχεία διαθέτει στη δημοσιότητα και να πάψει σκοπίμως να παραπλανεί το λαό με γενικότητες και αοριστίες''.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μεν ''χρήσιμα εργαλεία, τον τελικό όμως λόγο έχει ο πολίτης, ο οποίος θα προσέλθει στις κάλπες χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς γνωρίζοντας πως οι εκλογές αυτές είναι για την Κύπρο και δεν είναι για τα κόμματα''.

    ''Οι εκλογές αυτές είναι για μια σωστή λύση του Κυπριακού, για την επιστροφή 90 χιλιάδων προσφύγων στα σπίτια τους, για την ελεύθερη διακίνηση και διαμονή σε όλη την κυπριακή επικράτεια, για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου αριθμού των εποίκων, για την αποστρατικοποίηση και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για μια Κύπρο ενωμένη και ισχυρή μέσα στους κόλπους της ΕΕ'', κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

    Πρόδρομος Προδρόμου - Ανακοίνωση -------------------------------- Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, που πρότινος είχε μιλήσει για την υποβολή νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη και που τώρα καλεί το ΓΓ των ΗΕ να μην το κάνει διότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προόδου των συνομιλιών, ''ήρθε να επιβεβαιώσει'', σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομου Προδρόμου, τις πρόσφατες εξελίξεις και επισημάνσεις στρατηγικής του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία Αλέκου Μαρκίδη.

    Πράγματι, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες και ενδείξεις συγκλίνουν σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο ότι στην Τουρκία δεν έχουν επαρκώς ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, αφού μετά και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, διεφάνη ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο ούτε και διάθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

    Αυτό είναι κατανοητό, εξηγεί η ανακοίνωση, διότι η νέα κατάσταση πραγμάτων υπό τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να απορροφήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κοπεγχάγη, αλλά και για να ελέγξει πραγματικά την εξουσία, ενώ παράλληλα η Τουρκία αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αφοσιωθεί απερίσπαστα στις εξελίξεις στο Ιράκ όπου, αναλόγως της τροπής των πραγμάτων, μπορεί να διακυβεύονται πολύ σημαντικά συμφέροντά της.

    Χρίστος Στυλιανίδης - Δηλώσεις -------------------------------- Η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη, το διάστημα που έρχεται, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην ηγεσία του κράτους. Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Κίνησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ''θα ήταν μέγα λάθος να ρισκάρουμε και να δώσουμε προσχήματα στον Ραούφ Ντενκτάς να ανατρέψει τη διαδικασία, να ανατρέψει τη δυναμική και να επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν από την αρχή, που θα έχει ως επακόλουθο την επιδείνωση του''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη ότι είναι δύσκολη η λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''φαίνεται δύσκολο να έχουμε εξελίξεις'' μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να παραμείνει και μετά την 28η Φεβρουαρίου''.

    Ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι δηλώσεις Σημίτη επιβεβαιώνουν ότι ''η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία''.

    Γιατί μόνο αυτός, είπε, ''μπορεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική αλώβητη''.

    Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κέντρο αποτοξίνωσης ------------------------------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τις δηλώσεις του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών με την δέσμευσή του για άμεση δημιουργία και λειτουργία κρατικού κέντρου απεξάρτησης και αποτοξίνωσης, του οποίου η δημιουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, προνοείτο, με βάση το νόμο Ν.57(1)1992, από το 1992.

    Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχουν τύχει εφαρμογής οι πρόνοιες του νόμου που προνοεί για την περίθαλψη τοξικομανών και καταδικασθέντων προσώπων σε κέντρα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης του 1992.

    Το άρθρο 5 του πιο πάνω νόμου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προσφέρει το δικαίωμα στο νόμιμο κηδεμόνα ανήλικου χρήστη να αιτηθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος περίθαλψης ανήλικου τοξικομανούς σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης.

    Επιπλέον ''με βάση το άρθρο 9 του ίδιου νόμου προσφέρεται το δικαίωμα σε πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση ή εκτίει ποινή φυλάκισης και χρήζει θεραπευτικής αγωγής που παρέχεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, να αιτηθεί σε Δικαστήριο την έκδοση διατάγματος μεταφοράς του σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης μέσω του Διευθυντή των Φυλακών.''

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από τις δημοσκοπήσεις, το χθεσινό συλλαλητήριο του υποψηφίου για την Προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλά θέματα είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση που αφορά τον Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και η ναύλωση πλοίου για τη μεταφορά πετρελαίου στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον κύριο τίτλο ''Προπαγάνδα Τάσου με ανύπαρκτες δημοσκοπήσεις'' γράφει ότι ''στο κενό έπεσε τελικά το απαράδεκτο φαινόμενο της παραγωγής φημών εκ μέρους της ηγεσίας των επιτελείων του Τάσσου Παπαδόπουλου και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, περί δήθεν μυστικής δημοσκόπησης που έγινε από την εταιρεία Αμερ για λογαριασμό του ΔΗΣΥ και καταδεικνύει ως νικητή των εκλογών τον Τάσο''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ορατό είναι το ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης, για τρίτη φορά, της διαδικασίας αγοράς ελικοπτέρων πολλαπλής χρήσης, και αυτό γιατί οι τεχνικές προδιαγραφές ευνοούν συγκεκριμένο προσφοροδότη.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Η δημοσκόπηση ήταν φάντασμα'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι ''η δήθεν δημοσκόπηση που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για να ισχυρισθεί ότι με βάση το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, η οποία κατά την αντιπολίτευση, έγινε για λογαριασμό του ΔΗΣΥ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναδεικνύεται βέβαιος νικητής των προεδρικών εκλογών, ήταν δημοσκόπηση φάντασμα''. Προσθέτει ότι η αντιπολίτευση είχε ισχυριστεί ότι τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία Αμερ, αλλά η εταιρεία με χθεσινή ανακοίνωση της διαψεύδει ότι έκανε τέτοια έρευνα. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει τις προτάσεις που ο ίδιος έχει καταθέσει για τροποποιήσεις επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Τα μαγικά ποσοστά'' γράφει ότι ενώ η αντιπολίτευση δίνει πραγματική μάχη να καταστήσει αχρείαστη τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές, θεωρώντας ότι πάντοτε ένας δεύτερος γύρος ενέχει κινδύνους, ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να διεμβολίσει το χώρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να κρατήσει τα ποσοστά του Τάσσου Παπαδόπουλου σε ποσοστά κάτω του 46,5%, ''ποσοστό που θεωρείται από όλους ως διαβατήριο για το Προεδρικό''. Σε άλλο θέμα επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προτίθεται να πάρει στα χέρια του την τελική φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό και εμφανίζεται έτοιμος να ταξιδέψει ο ίδιος στην Κύπρο για να καταθέσει ''το τρίτο και τελικό σχέδιο λύσης''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''΄Βέτο΄των στρατηγών'' γράφει ότι το ''βέτο'' των Τούρκων στρατηγών δεν επιτρέπει την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου στα θέματα των εγγυήσεων όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν και ταυτοχρόνως κρατεί τη διαδικασία επί του Κυπριακού παγιδευμένη. Προσθέτει ότι η αδιάλλακτη στάση του κ. Ντενκτάς στις συνομιλίες είναι απότοκος της πλήρους στήριξης που έχει από τους στρατηγούς και το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι τα ΗΕ δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην υποβολή τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου πριν από τις εκλογές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα των προσφορών για τη ναύλωση πλοίου με σκοπό τη μεταφορά πετρελαίου στην Κύπρο, που αποφασίστηκε εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα του υπό τον τίτλο ''Με 29% λένε 'ναι''', γράφει ότι η Αγκυρα επιχειρεί με ''παιχνίδια στο εδαφικό να διατηρήσει εν ζωή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενώ εξακολουθεί να στέλλει μηνύματα σύγχυσης όσον αφορά την τελική της στάση''. Προσθέτει ότι ο Ταγίπ Ερτογάν, έθεσε στον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου την ανάγκη να αλλάξει ο χάρτης Ανάν και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με βάση το 29%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τιμές των προϊόντων το τελευταίο τρίμηνο ανεβαίνουν σταθερά. Η αλματώδης αύξηση στις τιμές καταναλωτικών αγαθών προβληματίζει το Υπουργείο Εμπορίου το οποίο κάλεσε τη Δευτέρα σε συνεδρία τη Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα καταναλωτών.

    Η ''Χαραυγή" υπό τον τίτλο ''Ενότητα Λύση Αλλαγή'' αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα στο χθεσινό συλλαλητήριο, στη Λευκωσία, των δυνάμεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου και γράφει ότι ο κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε δημόσια ''συμβόλαιο τιμής, με το λαό, με τις δυνάμεις της Αλλαγής, με τον κάθε Κύπριο πολίτη που συντάσσεται στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο της Κύπρου και των παιδιών μας''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ακης Παπασάββας ο οποίος ''διώχθηκε ετσιθελικά, εκδικητικά, και με αυταρχικό τρόπο από τον Γενικό Εισαγγελέα και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη'' δικαιώθηκε χθες με δικαστική απόφαση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες πως δεν φαίνεται πιθανό να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν τις 28 Φεβρουαρίου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σε ομιλία του στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα του κράτους τα οποία θα προκύψουν από την αποστρατιωτικοποίηση για την ανάπτυξη της ενωμένης Κύπρου και κάλεσε την Τουρκία να κάνει το ίδιο για την τ/κ κοινότητα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Τώρα είναι η ώρα για τη λύση του Κυπριακού'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι τώρα ''είναι η ώριμη ώρα για να λυθεί το Κυπριακό και καταλληλότερος να χειρισθεί τις κρίσιμες στιγμές είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο εν εξελίξει πόλεμος για την εξουσία στην Τουρκία σε συνάρτηση με τη μάχη που δίδεται στην Αγκυρα και τα κατεχόμενα για τη γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό, έχουν περιορίσει το ρόλο τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας ''σε ρόλο παρατηρητή''.

    [10] (Κ) Ομήρου - Δηλώσεις για τις προεδρικές

    Η πορεία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, είναι πλέον πορεία θριάμβου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα πρωτόγνωρο κλίμα συσπείρωσης πολιτών, που αγκαλιάζει, το συνασπισμό των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως αυτό διαφάνηκε και στο χθεσινό παγκύπριο συλλαλητήριο, "όπου δόθηκε το μεγάλο μήνυμα της νίκης στις 16 του Φεβράρη".

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε ότι το "συνονθύλευμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, και των ετερόκλιτών στοιχείων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Κληρίδη, έχει καταστεί ένα ετοιμόρροπο κατασκεύασμα, που θα το κατεδαφίσει ο λαός, στις 16 Φεβρουαρίου".

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε ότι ο ΔΗΣΥ, καλλιεργεί τα περί εξελίξεων στο Κυπριακό, "για να επιβάλει την παραμονή του μεσσία στην εξουσία".

    Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για μια νέα εποχή που θα ανατείλει, με μεγάλο στόχο τη λύση, μέσα από σύνεση και διεκδικητικότητα.

    [11] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Πρόγραμμα διακυβέρνησης

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε σήμερα πως τα θέματα που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης, στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, αφορούν τα ζητήματα των εποίκων, της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργικότητας του κράτους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, για παρουσίαση του προγράμματος της διακυβέρνησής του, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, ώστε το σχέδιο Ανάν να μετατραπεί σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι ''σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις, με ελαστικότητα και καλή πίστη μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις που να καθιστούν το σχέδιο Ανάν πιο λειτουργικό και άρα βιώσιμο για να μπορεί να αντέξει μέσα στο χρόνο και στη μεταβατική περίοδο που αυτό προνοεί για την καθιέρωση των θεσμών και των διαδικασιών της νέας κατάστασης πραγμάτων''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναλύοντας το πρόγραμμά του, είπε ότι ''πρωταρχική επιδίωξή του είναι η εφαρμογή αξιοκρατίας και κράτους δικαίου στο οποίο οι πολίτες να είναι ισότιμοι, να κρίνονται αξιοκρατικά και όχι με κομματικές ταυτότητες και σκοπιμότητες''.

    Αναφερόμενος στις προγραμματικές του θέσεις για την οικονομία είπε ότι ''καθορίζονται νέες προτεραιότητες για την οικονομική ανάπτυξη όπως είναι οι μεγαλύτεροι ρυθμοί, ανάπτυξης, η ενθάρρυνση διαφόρων μέτρων για την αλλαγή της διάρθρωσης της οικονομίας''.

    Σε ότι αφορά τον τομέα της παιδείας, ανέφερε πως προσβλέπει σε ''μια ευρύτατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας'', η οποία περιλαμβάνει, ''την υποβοήθηση της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης νοουμένου ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα μετατραπούν από κερδοσκοπικά σε μη κερδοσκοπικά''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι άλλος σημαντικός στόχος του προγράμματός του είναι η αναβάθμιση του τομέα της υγείας.

    Ανέφερε ότι ''από την ημέρα που η κυβέρνηση πέρασε τη νομοθεσία στη βουλή για την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας, αντί να προχωρήσει στη λήψη των προληπτικών μέτρων για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο της εισαγωγής του ΓΕΣΥ για να ανεχθεί την κτιριακή και άλλη υποδομή των νοσοκομείων'', με αποτέλεσμα ο λαός να υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία.

    Για τον τομέα της ασφάλειας του πολίτη αναφέρθηκε στην εισήγηση για ίδρυση ενός σώματος εσωτερικής ασφάλειας της αστυνομίας, το οποίο θα αποτελεί ανεξάρτητο όργανο εσωτερικού ελέγχου που θα αναφέρεται στον Υπουργό ή απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "με στόχο την αξιολόγηση των μεθόδων και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στην αστυνομία''.

    Στην παρουσία ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΙΣΟΣ, Κούλη Μαυρονικόλα, του ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και του Προέδρου της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε ακόμη τις προγραμματικές του θέσεις και για την τοπική αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη γυναίκα, την απασχόληση και για άλλους ζωτικούς τομείς.

    Είπε ότι το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε ''είναι απαύγασμα των εισηγήσεων και των πολιτικών των συνεργαζομένων κομμάτων και πως θα εφαρμοστεί και δεν θα μείνει γράμμα κενό''.

    Σχολιάζοντας την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη ότι η εσωτερική διακυβέρνηση είναι θέμα που θα ελέγχεται από την ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση των χωρών - μελών, πλην από το να καθορίζει θέματα στρατηγικής και να δίνει οδηγίες σε θέματα που αφορούν κοινωνικά είτε άλλα επίπεδα ζωής που πρέπει να ισχύουν στην Ευρώπη''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως "είναι χρέος της κυβέρνησης τουλάχιστο να λάβει τη γνώμη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τόσον όσον αφορά την έκταση των θεμάτων που θέτει όσο και τη σημασία τους''.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αν εκλεγεί ο κ. Παπαδόπουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα χρειαστεί χρόνο για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι σκληροπυρηνικός, και θα χαθεί η ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι το στοιχείο που πρέπει να αναγνωρίζεται σε έναν πολιτικό είναι ''η ικανότητά του να εκτιμά σωστά τις νέες συνθήκες και να προσαρμόζει την πολιτική του όχι μένοντας προσκολλημένος στα παλιά αλλά βλέποντας τι είναι το εφικτό και το δυνατό''.

    [12] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Συνέντευξη στο CNN Turk

    Εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, του CNN Turk, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    ''Η Κύπρος ή θα μας διχάσει ή θα μας φέρει τον ένα κοντά στον άλλο'', ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως ''το νησί αυτό βρίσκεται πράγματι σε ένα κοινό ιστορικό σημείο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα".

    [13] (Κ) Μαρκίδης - Θέμα αγνοουμένων

    Ο σύμβουλος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''το θέμα των αγνοουμένων τις επόμενες μέρες θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου να δούμε τις διαθέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επίλυση του προβλήματος".

    Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνομιλίας του με συγγενείς αγνοουμένων μετά το τρισάγιο που τελέσθηκε σήμερα, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, στη μνήμη των 8 Ελλαδιτών που έπεσαν το 1974 και τα λείψανα των οποίων αναγνωρίστηκαν μεταφέρθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι "έγιναν διευθετήσεις ώστε το θέμα των αγνοουμένων να συζητηθεί και να λυθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    [14] (Κ) Κουτσού - Χρηματιστήριο

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Κουτσού, δήλωσε σήμερα πως και οι τρεις κύριοι ανθυποψήφιοι του για την προεδρία της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος και Αλέκος Μαρκίδης έχουν ευθύνες για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα με θέμα ''το ΧΑΚ και η μαζική παραβίαση των θεσμών στον τόπο μας'' ο κ. Κουτσού είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, πως ''ο Γλαύκος Κληρίδης είναι ο κύριος ένοχος αφού επί διακυβέρνησης του είχαμε το σκάνδαλο, αλλά και εξαιτίας των απόψεων του ότι η καταλήστευση των επενδυτών οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κύπριοι είναι τζογαδόροι''.

    ''Ο Τάσσος Παπαδόπουλος'', πρόσθεσε, ο κ. Κουτσού, ''επιδεικνύει αδιαφορία και αρνείται καν να συναντήσει τους επενδυτές, ενώ στην προεκλογική του εκστρατεία δεν έχει προβεί σε καμιά αναφορά για το ΧΑΚ''.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ είπε ότι ο Αλέκος Μαρκίδης επέδειξε ''αδράνεια και αθώωσε υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους που έλαβαν προνομιακές τοποθετήσεις, ενώ δεν παρέπεμψε στο Δικαστήριο δεκάδες περιπτώσεων που αφορούν ψεύδη και παραπλανητικά ενημερωτικά δελτία''.

    Είπε ακόμα ότι ''ενώ η Βουλή διαπίστωνε ψευδείς και δόλιες δηλώσεις των Διοικητών των δύο μεγάλων τραπεζών και πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων και απαιτούσε από τον κ. Μαρκίδη να ενεργήσει αυτεπάγγελτα, αυτός ουδέν έπραξε''.

    Ο κ. Κουτσού υπενθύμισε ότι ''κόμματα και Βουλή ψήφισαν το Δεκέμβριο του 1999 τον περίφημο νόμο περί φοροαπαλλαγής των κερδών του ΧΑΚ, με συνέπεια το κράτος να απολέσει 150 εκατομμύρια λίρες''.

    Είπε ότι ''ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμμετείχαν στην κούρσα απόκτησης μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση'', από συγκεκριμένες εταιρείες και ότι ''η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών υπήρξαν θεατές και συμμέτοχοι στην καταλήστευση των επενδυτών'' ενώ οι αρχές του Χρηματιστηρίου επέτρεψαν ''την εισαγωγή φουσκών κατά δεκάδες και δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των επενδυτών''.

    [15] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογές

    ''Αντινομία'' χαρακτήρισε την υποβολή τρίτου σχεδίου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, προτού καταγραφούν οι θέσεις των δύο πλευρών στο δεύτερο αναθεωρημένο σχέδιο και γίνουν διαπραγματεύσεις, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψης του στην προσφυγική συνοικία του Μουτάλλου, στην Πάφο.

    Εφόσον έρθει τρίτο σχέδιο θα κριθεί τι είδους αλλαγές θα έχει και κατά πόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την εκτίμηση των ΗΕ ότι αυτό το σχέδιο είναι ισορροπημένο, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου πριν ο Πρόεδρος Κληρίδης και η διαπραγματευτική ομάδα καθορίσουν ποιά σημεία θέλουν να αλλάξουν και με ποιά ιεράρχηση.

    Είπε ακόμη ότι οι παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γίνουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης και να βελτιωθούν ώστε να διασφαλιστεί η βασική μας θέση ότι όλοι οι πρόσφυγες θα δικαιούνται να επιστρέψουν πίσω, μόνο που μερικοί θα είναι κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι καλύτερα να απορριφθεί το σχέδιο από τον Γλαύκο Κληρίδη, παρά από τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Ο κος Αναστασιάδης αντί να προβάλλει επιχειρήματα και θέσεις αναλίσκεται σε ευχολογήματα και λογοπαίγνια.

    Αυτό, πρόσθεσε, είναι από τα πιο ατυχή που έχει πει αφού προδικάζει την άρνηση δηλώνοντας πως ο κ. Κληρίδης μπορεί αν πει το όχι καλύτερα από άλλους.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι βάση πολλών δεδομένων δεν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή για τις εκλογές, αναφέροντας παράλληλα ότι και με βάση τις δημοσκοπήσεις είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει δεύτερη Κυριακή η υποψηφιότητα του προηγείται.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Προεδρικές

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι τα όσα λέγονται προεκλογικά αναφορικά με το σχέδιο Ανάν ''δεν μπορούν να το διαφοροποιήσουν ουσιαστικά''.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως όσοι θέλουν τον ενταφιασμό του σχεδίου να το πουν ευθέως ''και ας αφήσουν τις ανάλογες ψηφοθηρικές θέσεις και νοοτροπίες που το μόνο που θα κάνουν είναι τον ενταφιασμό του σχεδίου''.

    Σε σχόλιο ότι και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου επιθυμούν την επιστροφή των προσφύγων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''το ερώτημα είναι ποιός είναι αυτός που με τους χειρισμούς του θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν: ο Γλαύκος Κληρίδης που με συνέπεια και τη σωστή στρατηγική έχει κερδίσει τη διεθνή εμπιστοσύνη ή ο κ. Παπαδόπουλος με μια προϊστορία απορριπτισμού και αντιτουρκισμού;''.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ''σήμερα δηλώνει ότι θα πάει με διεκδικητική πολιτική ενώ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης''.

    ''Το να λες ότι θα πάω για λύση αλλά θα διαπραγματευτώ διεκδικητικά την ώρα που γνωρίζεις ότι είναι ελάχιστα τα περιθώρια, εις στην ουσία εκείνο που θέλεις είναι προϋποθέσεις πως να ενταφιαστεί το σχέδιο και είναι απόρριψη και αοριστολογίες αυτά που ακούγω από τον κ. Παπαδόπουλο'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι στη διαπραγμάτευση πρέπει ''πρώτον να είμαστε ρεαλιστές αφού αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που μας προσφέρεται και τι είναι αυτό που πετύχαμε με βάση τις πάγιες διεκδικήσεις μας και δεύτερον να ξέρουμε ότι την ώρα που γινόμαστε πιο διεκδικητικοί θα είναι εξίσου πιο διεκδικητική και η τουρκική πλευρά''.

    ''Συνεπώς φαντασθείτε το σκηνικό ενός Ντενκτάς που διεκδικεί τα πάντα και ενός Παπαδόπουλου που διεκδικεί τα πάντα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως ''ο καλύτερος τρόπος εξόδου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τη διεθνή απομόνωση δεν θα είναι άλλος από την επιλογή και την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος με την ίδια νοοτροπία διαπραγμάτευσης των πάντων θέλει να διαπραγματευτεί και την κυριαρχία και τη διεθνή οντότητα και την ιθαγένεια και τα πάντα''.

    Αυτό, πρόσθεσε, ''ουσιαστικά θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα και βεβαίως σε αποτροπή του ενδεχομένου λύσης που σημαίνει επιστροφή των προσφύγων, κατοχύρωση πολιτικών και ανθρωπίνων, δικαιωμάτων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το σχέδιο Ανάν συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό ''το έχει σημειώσει και η ΕΕ και είναι σε γνώση τους'', προσθέτοντας ότι ''σε βάθος χρόνου πολλά μπορεί να βελτιωθούν ''.

    Πρόσθεσε ότι ''αν αρχίσουμε από τώρα χάρη των εκλογών να λέμε εκείνα που δεν μπορούν να γίνουν αλλά είναι ευσεβοποθησμοί είτε από τον κ. Παπαδόπουλο είτε από τον κ. Κουτσού είτε από τον οποιονδήποτε άλλο ουσιαστικά είναι τον ενταφιασμό του σχεδίου που θέλουμε και τίποτα άλλο''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι εδώ ακριβώς ''που καλείται ο λαός να αναλογιστεί και να συνυπολογίσει ποιοι με ιστορικό χρέος ανέλαβαν ένα βάρος να συνεχίσουν για ολίγους μήνες ζητώντας μια ενισχυμένη λαϊκή εντολή και ποιοι είναι εκείνοι που οι προσδοκίες τους είναι η πενταετία χάρη ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών''.

    Σε ερώτηση εάν και ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητεί ενταφιασμό του σχεδίου Ανάν όταν δηλώνει πως επιδέχονται διαπραγμάτευσης βασικές πτυχές του, ο κ. Αναστασιάδης πως ''όταν η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύονται και η δική μας πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει ότι με τους σωστούς χειρισμούς του Γλαύκου Κληρίδη πετύχαμε το ιστορικό επίτευγμα στην Κοπεγχάγη είναι θέμα του κάθε ενός'' να ερμηνεύσει τις επιδιώξεις του Προέδρου Κληρίδη.

    [17] (Κ) Υπουργικό - Συμφωνίες - UNMOVIC

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία έδωσε καλυπτική έγκριση για την υπογραφή συμφωνίας για εγκαθίδρυση Γραφείου της Επιτροπής Ελέγχου, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNMOVIC) στην Κύπρο καθώς και για την υπογραφή συμφωνίας για εγκαθίδρυση Συντονιστικού Ανθρωπιστικού Γραφείου (Humanitarian Office) του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    [18] (Κ) Λονδίνο - Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακό - Οικονομία

    Την αισιοδοξία του ότι η κυπριακή οικονομία θα μπορέσει επιτυχώς να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εξέφρασε χθες βράδυ στο Λονδίνο ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση Κυπρίων φοιτητών στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Κληρίδης, αναφέρθηκε στο ''όραμα του κυπριακού λαού που έγινε πραγματικότητα'', δηλαδή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Εχουμε, όμως, ακόμα'', είπε ο κ. Κληρίδης, άλλο ένα όραμα να πραγματοποιήσουμε. Το όραμα της επανένωσης, το όραμα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ. Εργαζόμαστε σκληρά και εποικοδομητικά'', συνέχισε ο Υπουργός, '' και αφοσιωμένοι στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού''.

    [19] (Κ) Μαρκίδης - Κυπριακό - Εκλογές

    Οσο πλησιάζει η επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ τόσο περισσότερο θα σκληραίνει τη στάση του στο Κυπριακό ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι ''όλοι θέλουν να είναι συγκεντρωμένοι στην υπόθεση του Ιράκ, όπου διακυβεύονται πολύ μεγάλα συμφέροντα''.

    Κληθείς σήμερα να σχολιάσει την πλήρη στήριξη στην πολιτική Ντενκτάς από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταφέρει αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείτο στο Κυπριακό.

    ''Δυστυχώς τα πράγματα στο Κυπριακό κυλούν όπως τα είχα προβλέψει'' συνέχισε και ανέφερε ότι ''όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή μάλλον πετούμε στα σύννεφα αν νομίζουμε ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό με τον κ. Ντενκτάς απέναντι''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο άνθρωπος δεν αλλάζει και δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατό να πιστεύουν κάποιοι ότι είναι δυνατό να τα βρουν μαζί του. Εάν τα βρουν με τον κ. Ντενκτάς σημαίνει ότι αυτό που θα βρουν δεν θα είναι ικανοποιητικό για τον κυπριακό λαό''.

    Αναφερόμενος σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος απέρριψε τη θέση του κ. Μαρκίδη ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι το Φεβρουάριο θα πρέπει το σχέδιο Ανάν να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η άποψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ''προδίδει πολλή έλλειψη γνώσεως σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ'.

    Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης η Κύπρος εισέρχεται στην ΕΕ, και ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόσθεσε ότι ''το κεκτημένο θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Κύπρο όπως το έχουμε διαπραγματευτεί, αφού επικυρωθεί η Συνθήκη προσχώρησης με αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στα κατεχόμενα.

    ''Ας μην σπεύδουμε να μιλούμε κατά τρόπο εντελώς ανεδαφικό και να επισείουμε το χάσμα της διχοτόμησης'' συνέχισε, αναφέροντας ότι ''αφού κυλήσει η μπάλα στη διαδικασία διεύρυνσης δεν υπάρχει περιθώριο παρέκκλισης από το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι 'η διαδικασία το Μάρτη παγώνει επειδή η Τουρκία θα φύγει από τη διαδικασία των συνομιλιών'' και ότι ''το Κυπριακό θα επανέλθει στο προσκήνιο το Δεκέμβριο του 2004 όταν η Τουρκία θα κτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ανθυποψηφίου του για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι οι υποψηφιότητες Μαρκίδη και Κληρίδη αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, ο κ. Μαρκίδης προσκάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο σε δημόσιο διάλογο μαζί του ώστε ''να πάρει και τις κατάλληλες απαντήσεις''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης, ''περιορίζεται σε μονόλογο εμφανιζόμενος με ωραία λόγια τα οποία εφευρίσκει σε συνεννόηση με τους επικοινωνιολόγους''. ''Συτά είναι χαμηλού επιπέδου προεκλογική εκστρατεία'', είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Αναφερόμενος στην πολιτική διαφήμιση είπε ότι υπερβαίνουμε τους κανόνες δεοντολογίας όταν καταφεύγουμε σε αρνητική διαφήμιση, ενώ αναφορικά με τη διαφήμιση της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου είπε ότι στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης Κληρίδη, στα πέντε το ΔΗΚΟ ήταν συγκυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν ''ήταν και πολύ του ΔΗΚΟ την εποχή εκείνη''.

    [20] (Κ) Επιτελείο Αλέκου Μαρκίδη - Δημοσκοπήσεις

    Ανακοίνωση του εκλογικού γραφείου του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη αναφέρει πως ''η καλύτερη δημοσκόπηση θα είναι αυτή που θα καταγραφεί στις 16 Φεβρουαρίου, που θα δείξει ποιον πραγματικά επιλέγει ο λαός και που δεν θα υπόκειται σε αμφιλεγόμενες ερμηνείες είτε αμφισβητήσεις''.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ''οι κομματικές ηγεσίες, οι οποίες με τις μεθοδεύσεις τους προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευτοδιλήμματα στους πολίτες, αντιπαρατίθενται τώρα για τις δημοσκοπήσεις και αντιμάχονται ποιος διενήργησε την άλφα και ποιος τη βήτα δημοσκόπηση''.

    ''Πρόκειται για μια συζήτηση που υποβαθμίζει τον πολιτικό λόγο και αφήνει εκτεθειμένους αυτούς που την προκαλούν'', προστίθεται.

    [21] (Κ) Επιτελείο Μαρκίδη - Συλλαλητήριο υπέρ του Τάσσου Παπαδόπουλου

    Ανακοίνωση του εκλογικού γραφείου του ανεξάρτητου υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη, αναφέρει ότι ο ανθυποψήφιός του Τάσσος Παπαδόπουλος καταφεύγει ''στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, επιχειρώντας να παρασύρει τον απλό ψηφοφόρο που δεν υπακούει στα κελεύσματα των κομματικών ηγεσιών''.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το χθεσινό συλλαλητήριο των δυνάμεων της ''Αλλαγής'', απέδειξε αυτό που διαισθάνεται και πιστεύει ο λαός, ότι δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος ''είναι ένας πολιτικός παρωχημένης εποχής με ξύλινο λόγο που φέρνει μπροστά μας εικόνες της περιόδου του 1960 ενώ τα κόμματα που τον στηρίζουν συναποτελούν μια ετερόκλητη συμμαχία που στοχεύει μόνο στην εξουσία και θυμίζει τον πύργο της Βαβέλ''.

    ''Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο υποψήφιος που φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο ακόμα άγχεται να κερδίσει του ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ'', προστίθεται.

    Αναφέρεται ακόμη πως ''μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου αναλώθηκε στο να πείσει ότι το ΔΗΚΟ είναι το κόμμα του ενώ επιστράτευσε ετεροχρονισμένα χίλιες μύριες φιλοφρονήσεις για τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού. Φυσικά κανένα δεν έπεισε ούτε για το πρώτο, ούτε για το δεύτερο'' προστίθεται.

    [22] (Κ) Τουρκία - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Μπαϊκάλ

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε κατά τις σημερινές του συναντήσεις στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αμπντουλλάχ Γκιούλ και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [23] (Κ) Κουτσού - Κυπριακό - Μαρκίδης - Παπαπέτρου - Παπαδόπουλος

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, έκανε σήμερα λόγο για σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, αναφέροντας παράλληλα πως το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών και αυτό χρειάζεται να γίνει αντιληπτό από ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ο κ. Κουτσού, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάφο, ανέφερε πως στόχος των Νέων Οριζόντων αποτελεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, και να υπάρξει λύση μέσα από το θεσμικό πλαίσιο και τις αρχές της ΕΕ.

    Επανέλαβε επίσης πως δεν θα υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σημειώνοντας πως και άλλες πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν αυτή την πολιτική. Μετά τις 28 Φεβρουαρίου είπε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων το σχέδιο Ανάν κατά το μεγαλύτερο μέρος δεν μπορεί πλέον ούτε να συζητηθεί.

    Ο κ. Κουτσού ανέφερε πως στη δεδομένη στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί προοπτική λύσης και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου. Χαρακτήρισε μη αναστρέψιμη την ενταξιακή μας πορεία δηλώνοντας πως έχουν διαψευσθεί όσοι υποστήριζαν ότι και λύσεις θα υπάρχουν και οι εκλογές θα αναβληθούν.

    Ο κ. Κουτσού αναφέρθηκε ακόμη σε αντιπαράθεση Μαρκίδη Παπαπέτρου, δύο συμβούλων του Προέδρου Κληρίδη και μελών της διαπραγματευτικής ομάδας, που έχουν όπως είπε εκ διαμέτρου διαφορετικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις. Αυτή, είπε, η διαπραγματευτική ομάδα ούτε μπορεί να εκτιμήσει σωστά ούτε έχει μια και ενιαία άποψη για τις εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στον Τάσσο Παπαδόπουλο είπε πως αυτός δεν ξεκαθαρίζει ''τις γκρίζες ζώνες'' στην πολιτική του.

    [24] (Κ) Πλατφόρμα ''Λύση - Επανένωση Τώρα'' - Ψήφισμα

    Η Πλατφόρμα ''Λύση - Επανένωση Τώρα'' ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τα ΗΕ και την ΕΕ ''όπως συνεχίσουν και εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επικράτηση της ειρήνης στον πολύπαθο τούτο τόπο για την ευημερία των πολιτών, για το καλό των παιδιών και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή''.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπέρ της λύσης του Κυπριακού, που πραγματοποίησε η πλατφόρμα, στη Λευκωσία, και στην οποία έδωσαν το παρόν τους πέραν των 500 Ε/Κ και Τ/Κ, με απαίτηση την άμεση λύση του Κυπριακού και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Στο ψήφισμα γίνεται έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση ''να τολμήσει να αλλάξει τη στείρα αρνητική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια και βλέποντας το συμφέρον και του δικού της λαού να συναινέσει επιτέλους στη λύση του Κυπριακού με βάση τη βούληση της διεθνούς κοινότητας''.

    Εκκληση απευθύνεται και στην ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας ''να συνεχίσει να μας συμπαραστέκεται και να διαδραματίζει το θετικό ρόλο που βοήθησε στην αλλαγή του όλου σκηνικού στην περιοχή μας''.

    Τα μέλη της πλατφόρμας απευθύνονται και στην ε/κ πολιτική ηγεσία την οποία καλούν ''να εγκύψει με επιμονή και συνέπεια στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τα πολλά θετικά στοιχεία του σχεδίου λύσης που έχουμε μπροστά μας''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 February 2003 - 18:49:29 UTC